Kouvola: intialaisessa ravintolassa pahoja hygieniaongelmia

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
John Kimble
Michael Knight
Viestit: 4124
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Kouvola: intialaisessa ravintolassa pahoja hygieniaongelmia

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

Paremman kulttuurin edustajat näyttivät miten ruokaa pitää tehdä. Näitä lisää tänne työvoimapulaa paikkaamaan. Homeinen ruoka on rikkaus. Ei mulla muuta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006034452.html
Ruokamyrkytykset johdattivat ravintolan kauhukeittiöön – tämä näky Kouvolassa yllätti jopa kokeneen viranomaisen: ”Kaikki pielessä”

Kuva
Intialaisravintolan keittiö oli likainen ja haiseva, vaikka toiminta oli vasta alkanut. (KUVA: Kouvolan kaupunki)

Julkaistu: 14.3. 11:13

Terveysrikostuomiot saaneiden miesten intialaisessa ravintolassa oli ”kaikki pielessä”.

Päällisin puolin kaikki oli kunnossa. Neljä päivää aiemmin avattu intialainen ravintola Kouvolassa näytti siistiltä, ja pienet kömpelyydet palvelussa saattoi laskea kokemattomuuden piikkiin.

”Ruoka oli yllättävän mautonta ollakseen intialaista. Olimme vähän pettyneitä, ja tuskin olisimme menneet sinne uudestaan”, muistelee lahtelainen Janne Paljärvi.

Paljärvi oli syyskuisena maanantaina 2017 Kouvolassa koulutuksessa ja kävi työkavereidensa kanssa lounaalla uudessa ravintolassa.

Se oli virhe. Illalla koko lounasseurue kärvisteli erittäin voimakkaan ruokamyrkytyksen kourissa, ja seuraava vuorokausi kului ankaran oksentelun ja ripuloinnin merkeissä.

Paljärvi teki seuraavana päivänä Kouvolan terveysviranomaisille tapauksesta ilmoituksen, ja ilmoituksia tekivät myös muut ravintolassa syöneet.

Asiasta kuultuaan Kouvolan ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä lähti välittömästi tarkastamaan ravintolaan.

Paikka oli ennestään tuntematon, sillä ravintoloitsijat eivät olleet tehneet toiminnan aloittamisesta lain edellyttämää elintarvikehuoneistoilmoitusta.

Keittiöstä löytyi arkivaatteisiin pukeutunut ja paljain jaloin pelkissä varvassandaaleissa töitä tehnyt kokki. Keittiö oli likainen ja haiseva, vaikka toiminta oli vasta alkanut.

Ravintolassa oli Pyötsiän mukaan tehty kaikki klassiset ruokienkäsittelyvirheet. Esimerkiksi raakoja lihoja ja kasviksia säilytettiin sekaisin, samoin raakaa ja kypsää lihaa.

Intialaisravintolan patoja ja kattiloita säilytettiin huolettomasti lattialla. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Juoksettuneen jugurttikastikkeen pintaan oli kertynyt hometta. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Keittiö oli ehtinyt likaantua ja sotkeentua, vaikka ravintola oli tarkastushetkellä toiminut vasta viisi päivää. (KUVA: Kouvolan kaupunki)

Kylmiössä oli harmaassa nesteessä haisevaa naudanlihaa, joka henkilökunnan mukaan oli otettu sulamaan viisi päivää aiemmin. Ravintola oli edelleen aikeissa käyttää lihan ruoaksi.

Pakastimessa oli kertaalleen sulaneelta näyttäneitä lihapakkauksia, ja pakastimen reunat olivat ruskeassa töhnässä.

Kylmiön vihertävässä kastikkeessa oli valkoista homekasvustoa. Hometta oli myös marinoiduissa ja paistetuissa kananpaloissa, joita vielä edellisenä päivänä oli tarjottu asiakkaille.

Laboratoriotutkimuksissa ruoasta löytyi suuria määriä Clostridium- ja stafylokokki-bakteereja.

Puhtaita kattiloita ja niiden kansia säilytettiin likaisella lattialla.

Edellisenä päivänä asiakkaille tarjotuissa kananpaloissa oli tarkastushetkellä hometta. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Osa pakasteista näytti kertaalleen sulaneilta, ja itse pakastin oli ruskeassa töhnässä. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Portaikkoon sijoitettu pakastin vaikeutti pääsyä muun muassa alakerrassa olleisiin henkilökunnan pukutiloihin. (KUVA: Kouvolan kaupunki)

Keittiössä ei ollut lainkaan saippuaa tai käsipyyhepaperia, ja siivousvälineitä säilytettiin henkilökunnan vessan etutilassa pitkin lattioita.

Henkilökunnan pukukaapeille alakertaan oli vaikea päästä, sillä portaikon blokkasi pakastin.

– En ole kymmenen vuoden aikana koskaan törmännyt vastaavaan. Siellä oli kaikki pielessä, eikä ollut muuta vaihtoehtoa kuin määrätä ravintola kiireellisesti suljettavaksi, sanoo Pyötsiä.

Terveysviranomaiset tekivät asiasta poliisille tutkintapyynnön, ja asia eteni käräjille.

Intialaisen ravintolan perustaneet kolme ulkomaalaistaustaista miestä pyörittivät bisnestä osakeyhtiön kautta. 1978 syntynyt hallituksen puheenjohtaja oli kokkina, 1992 syntynyt mies tarjoilijana ja 1991 syntynyt hoiti hallintoa.

Kokki kertoi esitutkinnassa tulleensa valituksi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi sen vuoksi, että yksi miehistä oli mustalla listalla eli tiettävästi liiketoimintakiellossa ja toisen viisumi Suomeen oli päättymässä.

Miehet kiistivät tahallisen rikoksen ja vetosivat huolimattomuuteen. Kokki muun muassa väitti, ettei ollut huomannut jääkaapin johdon olleen irti.

Maaliskuun alussa 2019 Kymenlaakson käräjäoikeus langetti kokille ja tarjoilijalle ehdollisen 20 päivän vankeusrangaistuksen tahallisista terveysrikoksista. Kolmas mies sai sakkorangaistuksen.

Lisäksi miehet tuomittiin maksamaan viidelle ruokamyrkytyksen saaneelle ansionmenetys- ja muita korvauksia 20–220 euroa.

Episodin jälkeen yrittäjät korjasivat viranomaisten listaamat puutteet ravintolassaan ja avasivat sen uudelleen. Ravintola kuitenkin sulkeutui jälleen pian.

Yhtiölle on kertynyt maksamattomista laskuista useita maksuhäiriömerkintöjä.

Kylmiöstä löytyneen vihertävän kastikkeen pintaa koristi home. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Jääkaappi ei ollut seinässä kiinni. Huoneenlämpöisessä kaapissa oli juustoja, joita olisi pitänyt säilyttää seitsemässä asteessa. (KUVA: Kouvolan kaupunki)
Ravintolan siivousvälineitä säilytettiin sikin henkilökunnan wc:n yhteydessä lattialla ja lavuaarissa. (KUVA: Kouvolan kaupunki)

Ravintoloiden terveysrikokset tulevat tarkempaan syyniin

Kouvolan intialaisravintolan tapaus eli vankeusrangaistuksen tuomitseminen ravintoloitsijalle terveysrikoksesta edes ehdollisena on hyvin harvinaista.

Toisaalta Kouvolan terveysrikos oli lajissaan harvinaisen vakava, sanoo lakimies Hanna Brotherus Ruokavirastosta.

Ravintolatoiminnassa havaituista elintarvikehygieniaan liittyvistä rikkomuksista ei kovin usein tehdä tutkintapyyntöjä, ja elintarvikealaan liittyviä terveysrikostuomioita on toistaiseksi vähän.

– Perinteisesti elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tehneet tutkintapyyntöjä poliisille todella harvoin, vaikka edellytyksiä olisi ollutkin, sanoo Brotherus.

Viime vuosina viranomaisyhteistyö on hänen mukaansa tiivistynyt, ja tutkintapyyntöjä tehdään paljon aiempaa useammin. Vertailukelpoisia tilastotietoja terveysrikostuomioiden määristä tai tuomioiden tasosta ei kuitenkaan ole vielä saatavilla.

Kouvolassa tutkintapyyntö tehtiin Brotheruksen mukaan erityisen nopeasti, ja asia eteni vauhdikkaasti esitutkinnasta ja syyteharkinnasta tuomioistuimeen.

Terveysrikos-nimikkeen alle kuuluvat usean eri lainsäädännön vastaiset teot, joilla aiheutetaan vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle kuten esimerkiksi elintarvikkeiden tai kulutustavaroiden käsittelymääräysten rikkominen tai terveysvaaraa aiheuttavien aineiden maahantuonti.
Otsikkoa muokattu
-NILS-
Radiopuhelin kirjoitti:
Ma Heinä 30, 2012 2:01 pm
Ulkomaalaisia ei tuomita heppoisimmilla perusteilla kuin suomalaisia. Korostuminen raiskaustilastoissa johtuu vain siitä että maahanmuuttajat yksinkertaisesti raiskaavat enemmän.

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Ne mausteet niissä ruuissa on just siks että ei pienet homeet haittaa.

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Wau,tuolta olisi saanut sitä autenttista Intia fiilistä.
https://medical-dictionary.thefreedicti ... elhi+belly
Delhi belly
An old-fashioned informal term for the common intestinal infection suffered by travellers unaccustomed to the local bacterial contamination (usually faecal) of food or drink. The condition is by no means confined to the Indian subcontinent.
:lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Avatar
Kissankello
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1401
Liittynyt: To Loka 23, 2014 8:46 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja Kissankello »

Hyi, aivan karmea juttu. Onko missään mainittu, onko loputkin näistä suomalaisen ravintolakulttuurin rikastuttajista jo liiketoimintakiellossa? Sietäisi olla, lopun ikäänsä. :evil: Ei mitään arvostusta toisten ihmisten terveydelle. Oksettavaa. :twisted:
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves."
- Confucius (Chinese philosopher & reformer, 551 BC - 479 BC)

Tiinas
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1445
Liittynyt: Su Helmi 11, 2018 11:00 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja Tiinas »

Hyi hitto. Jutun mukaan saivat kuitenkin jatkaa toimintaansa, mutta rahat loppuivat.

Kait nämä ovat starttirahalla perustaneet uuden ravintolan.
Tackleberry kirjoitti: ↑
Eli tänä vuonna poliisi on ampunut 42 valkoista ja 31 mustaa.
Valkoisia maassa on sellaiset 234 miljoonaa ja mustia 40 miljoonaa, mutta ongelma tässä on se, että "valkoisia tapetaan enemmän, saatana!"
Ei helvetti

Svimba
Neuvoja-Jack
Viestit: 568
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja Svimba »

Tollanen ravintola on Intiassa aivan 5-tähden arvoinen.
Uskon täysin että ne ukot ei ole tarkoittaneet mitään pahaa.
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

holmesin haamu
Sherlock Holmes
Viestit: 7396
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Harvinaisen törkeä tapaus. Pahimmillaan hengenvaarallinen.

Mamuille on pikaruoka- ja ravintolabisnes yleistä. Osa on huippuja alallaan ja samalla ovat luoneet halvemman hintapolitiikan, mutta sitten on näitä tapauksia, joissa ei ole minkäänlaista osaamista.

holmesin haamu
Sherlock Holmes
Viestit: 7396
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Näissä auttaisi ainoastaan tarkempi valvonta. Aika paljon on ollut aihe otsikoissa senkin takia, kun kebabeista on löytynyt muutakin kuin ruokaa.

Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1386
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Jonkun suvakkiämmän sanoin: "Mukavia ruoanlaittohetkiä..."
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

holmesin haamu kirjoitti:Harvinaisen törkeä tapaus. Pahimmillaan hengenvaarallinen.

Mamuille on pikaruoka- ja ravintolabisnes yleistä. Osa on huippuja alallaan ja samalla ovat luoneet halvemman hintapolitiikan, mutta sitten on näitä tapauksia, joissa ei ole minkäänlaista osaamista.
Veronkierto ja muu epämääräinen business on hyvä asia? Näistä on hyötyä suomalaisille yrittäjille?

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Eipä tämä nyt mikään yksittäis tapaus ollut.On vastaavia ja pahempiakin tullut vastaan . Kiinalaista ,Intialaista.......(nimim. purkamassa ollut) :lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5116
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja meitzi »

sikakoira kirjoitti:Eipä tämä nyt mikään yksittäis tapaus ollut.On vastaavia ja pahempiakin tullut vastaan . Kiinalaista ,Intialaista.......(nimim. purkamassa ollut) :lol:
Meillä oli yhdessä mun edellisistä työpaikoista yhteistä kellaritilaa kebabbilan kanssa. Siellä ne säilyttelivät valmiiksi tehtyä salaattia. Tila oli kaikkea muuta kuin sovelias elintarvikkeille, eikä vuokia ollut edes peitetty.

Rotat jonkun verran verottivat salaatista, mutta ei niitä montaa ollut. Enemmän varmaan vatsoja meni kuralle siksi, että sinne kellariin tihkui seinästä kosteutta, joka oli peräisin periksi antaneesta viemäristä.

Jo viidennen puhelun jälkeen terveystarkastaja kävi toteamassa tilanteen kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Tilannekin sitten muuttui pari kuukautta käynnin jälkeen.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Ulkomaalaiset miehet myivät homeista ruokaa ravintolassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

^
On noita aika hurjia vastaan tullut aikoinaan.Nykyään kyllä ollaan onneksi hieman tarkempia näissä hygienia asioissa. :lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

jepulis82
Perry Mason
Viestit: 3915
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Kouvola: intialaisessa ravintolassa pahoja hygieniaongel

Viesti Kirjoittaja jepulis82 »

Kuka tahansa saa avata ravintolan. Ei tarvita mitään kokemusta, ei mitään koulutusta, ei yhtään mitään. Siksi näitä tapahtuu. Vielä kun on kolmannesta maailmasta omistajat, niin hupsista sentään.

Tarkastuksia ja valvontaa pitäisi lisätä, mutta kuka maksaa kaiken? Ei yhteiskunnalla ole varaa käydä viikoittain näissä mamuravintoloissa tarkastuksilla. Näitä ravintoloita kun on joka helvetin kaupungissa ja kylässä kymmeniä.
"Those who want respect, give respect."

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Kouvola: intialaisessa ravintolassa pahoja hygieniaongel

Viesti Kirjoittaja Silli »

No, jaa. Jos nyt kävisivät edes joskus. Aikoinaan kun niitä raportteja luin, niin lähinnä ne viranomaiset juoksivat suomalaisten omistamissa ja pyörittämisessä paikoissa. Seliseliselitys oli, että "silloin ei tarvitse tulkkia". Kaiken huippua oli, että mamupaikkoihin ilmoitettiin etukäteen tarkastuksesta, "koska täytyi olla tulkki". En koskaan ymmärtänyt, miksei tulkin kanssa voisi tehdä yllätyskäyntiä. Etukäteen tehdyistä ilmoituksista huolimatta pelottavan monissa mamupaikoissa oli paljon huomautettavaa.

Tästä Kouvolan paikasta on todettava, että noinkohan homeruokajengi oli Intiasta kotoisin. Intialainen ruoka on brändi, jota mm. pakistanilaiset ja bangladeshilaiset käyttävät surutta hyväkseen. Vai oletteko joskus jossain nähneet pakistanilaista tai bangladeshilaista ravintolaa? Sen sijaan nepalilaiset pyörittävät ravintoloitaan ihan nepalilaisina ja suosin itse niitä. Toki käyn myös muutamissa takuuvarmasti intialaisten pyörittämissä ruokapaikkaa. Törkyiset mukaintialaiset ravintolat eivät kiinnosta.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Vastaa Viestiin