Asumista

Testit ja kokeilut ja kysymykset tekniikasta. Voit myös hakea muuta tietoa esim. vanhoista uutisista tms.

Valvoja: Moderaattorit

OscM
Poliisikoira Rex
Viestit: 266
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Asumista

Viesti Kirjoittaja OscM »

Jos kuvitellaan tällainen merkillinen tilanne, jossa yksityisasuntoon lähdetään soveltamaan yllättäen käytäntöjä, jotka ovat käytössä mm. hoitolaitoksissa ja vaikkapa avovankiloissa, voisi kuvitella, että tässä rikotaan joitakin lakeja, jos asukkaalle itselleen ei kerrota asunnon "taustajärjestelyjä", eikö?

Eli jos asunto on vuokrattu yksityisasuntona, ja mm. KELA maksaa asumistukea tämän tiedon pohjalta.

On ilmeisesti joitakin palveluasumisen muotoja, esim. vanhuksille ja kehitysvammaisille, joissa asukas vuokraa/omistaa itsenäisen yksiön kerros-tai rivitalosta. Jollakin tapaa jossakin "papereissa" on kuitenkin varmasti määritelty, mitkä ovat esim. asukkaan itsemääräämisoikeudet jne, onko olemassa jotain henkilökuntaa vai ei jolla on jotkut tietyt, laissa määritellyt mahdollisuudet puuttua asukkaan elämään: tiettyyn aikaan herättäminen, asunnossa käyminen tms.

Mutta eikö olekin ehdottomasti asukkaan oikeus saada omaan tietoonsa, mitkä asuntoa ympäröivät kuviot ovat? Eli onko kyseessä avolaitos, missä määrin se on sitä jne?

Tätä ei voi missään tilanteessa jättää asukkaalle itselleen kertomatta (esim. jos on arvioitu tämän ymmärryskyvyn heikentyneen) ja vain väittää, että kyseessä on "ihan normaali asunto", jollei näin ole?

Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5172
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Asumista

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Liittyykö asuntoon sinänsä vai voiko asukas olla ns holhouksen alainen? Tukiasuntojen kuvioita en tunne.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

OscM
Poliisikoira Rex
Viestit: 266
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Re: Asumista

Viesti Kirjoittaja OscM »

Asukas ei ole holhouksen alainen.

Asunnosta sen verran, että kyseessä taitaa olla aivan uudenlainen konsepti. Mahdollisesti jonkinlainen hybridi, ja siirrettävissä välineistöineen ja henkilökuntineen lähes mihin tahansa sijaintiin.

Siksipä lienee turhaa edes yrittää taistella tuulimyllyjä vastaan. Mahdollisena kompromissina asukkaan hyvinvoinnin lisäämiseksi näkisin, että parasta olisi välittömästi erottaa eräs henkilökuntaan kuuluva, sekä harkita, onko mahdollista tehdä tästä rikosilmoitus jo noin puolitoista vuotta jatkuneista päivittäisistä pahoinpitelyyn rinnastettavista toimista, mm. unen häirinnästä ym.

Onhan yleisellä hyvinvoinnilla jo ihan todistetusti yhteys myös somaattisista sairauksista paranemiseen.

Minkäänlaisia selityksiä tai vastauksia kukaan ei enää edes kuvittele saavansa.

Ainoastaan yhteen kysymykseen enää: milloin tämä loppuu? Milloinkaan?

Vastaa Viestiin