Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6658
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Laitan tämän sattumalta löytämäni uutisen oman alustuksen alle. Suomessa vanginvartijat eivät tietävästi ole montaa kertaa joutuneet työssään henkirikoksen uhreiksi, mutta joulukuussa -45 eräs vartija koki tämän kohtalon.

Satakunnan Kansa 20.12.1945:

Vangit murhasivat vartijan ja karkasivat vankilasta
Pidätettiin tunnin kuluttua.


Tiistain vastaisena yönä karkasi Sukevan keskusvankilasta Somerokosken osastolta kaksi nuorisovankia, jotka aikeensa toteuttamiseksi murhasivat yövartiossa olleen vartijan. Yövartiossa ollut vanginvartija J. Partanen oli kierroksellaan vankilaosaston pihamaalla toistaiseksi tuntemattomasta syystä avannut erään yhteishuoneena olevan parakin oven, jolloin kaksi nuorisovankia Aimo Olavi Paavonkallio ja Johannes Törttö olivat päässeet ulos. Vangit olivat kavionuijalla lyöneet vartijan kuoliaaksi ja sen jälkeen kantaneet ruumiin yhteishuoneen eteiseen. Ryöstettyään vartijan hallussa olleet avaimet, aseen, kellon ja rahat he olivat murtautuneet talliin ja valjashuoneeseen, ottaneet tallista hevosen ja lähteneet pakomatkalle. Kun murhatyö havaittiin, lähdettiin murhaajia ajamaan takaa ja heidät pidätettiin jo tunnin kuluttua tapahtumasta Vännimäellä n. 30 km Sukevalta etelään.

Vanginvartija Partanen oli syntynyt Sonkajärvellä 1893 ja häneltä jäi vaimo ja seitsemän lasta, joista neljä alaikäisiä. Paavonkallio on syntynyt Isossakyrössä 1924 ja häntä on vuodesta 1940 alkaen rangaistu joka vuosi. Törttö on syntynyt Suistamolla 1925. Hän on ensikertalaisena kärsimässä 8 kuukauden kuritushuonerangaistusta sotilasrikoksesta.

Alustavissa kuulusteluissa on käynyt ilmi, että Paavonkallio on suorittanut murhatyön ja että molemmat karkurit olivat suunnitelleet karkumatkaa siinä pelossa, että rikoksenuusijoina joutuisivat pakkotyöhön.


----------------------------------------------------

Jotenkin hymyilyttää tuo vankien pako hevosella :D . Mutta se siitä.

En oleta, että palstalta löytyy ketään, joka tietäisi Paavonkallion ja Törtön tapauksesta saamat tuomiot (jos tietää niin kertokoon). Tuohon aikaan oli vielä muistaakseni käytössä kuolemanrangaistus. Teloitettiinkohan Paavonkallio vai saiko "vain" elinkautisen kuritushuonerangaistuksen? Vai kävikö niin, että sai kuolemantuomion, mutta presidentti muunsi tuomion elinkautiseksi (kuten esim. VIlho Huoviselle kävi)? Katsottiinko Törttö myöhemmin oikeudessa yhtä vastuulliseksi vanginvartija Partasen kuolemasta kuin Paavonkallio? Mikäköhän ajoi Paavonkallion viisi vuotta kestäneeseen vankilakierteeseen ja jatkuiko se vielä tapauksen jälkeen (jos siis vapautui ikinä)?

Paljon kysymyksiä, joihin ei välttämättä saa vastauksia.
tj_eme
Jack Bauer
Viestit: 909
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

Rauhan aikana kuolemanrangaistus poistui jo 1800-luvulla. Sota-aikana niitä on kyllä annettu.
Avatar
Mäsä-Masa
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa »

Suomen viimeisimmät teloitukset tapahtuivat jo kesällä 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen yhteydessä ja koko 2.maailmansota loppui jo elokuussa 1945 atomipommien räjähdyttyään Japanissa. Joten mainitut karkurit Paavonkallio ja Törttö lienevät joutuneet elinikäisiin kuritusrangaistuksiin jäätyään kiinni.
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6658
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Muistelin kolmoismurhaaja Vilho Huovisen saaneen kuolemantuomion v. 1946. Sitä ei kuitenkaan pantu täytäntöön vaan presidentti muunsi sen elinkautiseksi. Tämän vuoksi ajattelin, että Sukevan karkurit olisivat voineet joutua teloitetuksi. Kaivelin sitten Wikipediasta noita kuolemanrangaistustietoja:

Toivo Koljonen on viimeinen siviilirikoksista teloitettu. Hänet ammuttiin v. 1943. Syksyllä 1944 suoritettiin Suomessa viimeinen teloitus, jolloin kolme venäläistä desanttia ammuttiin vakoilusta.

Ja edelleen Wikin mukaan:

Vuonna 1949 tehdyn lainmuutoksen mukaan kuolemanrangaistusta ei enää voitu tuomita rauhan aikana tehdystä rikoksesta. Samalla määrättiin, että jos sotatilan aikana langetettu kuolemantuomio oli täytäntöön panematta sotatilan lakatessa, se muuttui ilman eri päätöstä elinkautiseksi kuritushuonerangaistukseksi. Tätä lainmuutosta eduskunnassa käsiteltäessä kukaan ei vaatinut enää rauhan ajan kuolemanrangaistuksen säilyttämistä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolemanra ... s_Suomessa

Todennäköisesti tämän tapauksen karkurit "selvisivät" elinkautisilla ellei asianajajat kääntäneet tekoa murhaa lievemmäksi.
Avatar
Mäsä-Masa
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa »

Kiitos selvennyksestä! :-)
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6658
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Kiitos Helsingin Sanomien aikakoneen, tähänkin juttuun löytyi tuomioistuimien päätökset. HS uutisoi 4.2.1946 Aimo Paavonkallion saaneen vanginvartija Jahvetti Partasen taposta sekä muista rikoksista elinkautisen kuritushuonerangaistuksen Sonkajärven käräjillä. Törttöä ei tuomittu taposta mutta hän sai salakapinasta, ryöstöstä ja varkaudesta 8 vuotta 6 kuukautta kuritushuonetta sekä menetti kansalaisluottamuksensa 10 vuodeksi.

Hoviin menossa ei aikakauden tapaan paljoakaan jahkailtu. Jo 10.4.1946 Hesari uutisoi Itä-Suomen hovioikeuden vahvistaneen Paavonkallion elinkautisen. Törttö sen sijaan sai alennusta: hänelle langetettiin salakapinasta, törkeästä ryöstöstä sekä toisen omaisuuden luvattomasta käyttämisestä 6 vuotta 1 kuukautta kuritushuonetta. Kansalaisluottamuksensa Törttö menetti viideksi vuodeksi. Paavonkallio menetti oman kansalaisluottamuksensa ainiaaksi.
kusiainen
Harjunpää
Viestit: 311
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Sukevan vartijan murha jouluna 1945

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

Miten pitkä elinkautinen oli 40- ja 50-luvuilla?
Vastaa Viestiin