Enkeli-Elisan tapaus

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 895
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja fangs »

Rezah kirjoitti:Jestas mitä hyeenoita, vai puumia :D

Eilen jo kerrottiin Elisan FB sivujen sulusta. Nyt ihmetellään miksi niitä ajetaan alas :roll:
Ehkä kannattaisi välillä lukea ihan ajatuksen kanssa kun sulla noita väärinkäsityksiä tuppaa tulemaan... kukaan ei ole ihmetellyt FB-sivujen sulkeutumista joka tosiaan on ollut tiedossa (ja johon siellä ryhmässä itsessään tunnuttiin melkein laskevan aikaa... :D ) vaan Enkeli-Elisan sivun alasajoa. Ei FB-ryhmää, vaan sen koko projektin kotisivua. Ymmärrätkö eron?
Rezah kirjoitti:On myös kerrottu, että Enkeli-Elisa ja Ei kiusata yhdistys ovat erilliset asiat, bannerit otettu pois ehkä siksi, että Ei kiusata ei halua leimautua pelkästään EEn tarinaan, fiktiivinen tai ei. Ainakaan tämän kohun jälkeen.
Kas kummaa. Vaikka ne maineen puhdistavat todisteet piti olla tulossa. ;)
Rezah kirjoitti:Ja jos koskaan on ollut perustamassa yhdistystä, niin tietää että se ottaa aikaa, rahaa ja vaivaa.
Tämä yhdistys on vasta perustettu (rekisteröintiinkin menee aikaa) ja aika harva yhdistys saa heti tuotettua materiaalia siinä ajassa ja määrin mitä nyt vaaditaan. Uskallan myös epäillä että ne jäsenet jotka ovat liittyneet, ne rahat ovat menneet perustamiseen. Wild guess.
Kyllä, perustaminen maksaa.
Näitä seikkoja ei varmaan kukaan ole epäillytkään.

Avatar
Teresa Banks
Sabrina Duncan
Viestit: 371
Liittynyt: Ke Loka 29, 2008 7:08 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Teresa Banks »

Hyvä kirjoitus jälleen.
https://vehkoo.wordpress.com/2012/07/11 ... sagatesta/

Johanna Vehkoo:
Mitä toimittajien tulisi oppia Elisagatesta
Posted on July 11, 2012

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Tämä vanha hyvä neuvo on päässyt unohtumaan monelta toimittajalta, joka on viime kuukausien aikana tehnyt juttuja niin kutsutusta Enkeli-Elisasta. (Tämä postaus ei kuitenkaan käsittele Elisan olemassaoloa – siitä kiinnostuneita neuvon lukemaan Hesarin Kuukausiliitteessä julkaistun freelance-toimittajien Hanna Nikkasen ja Anu Silfverbergin artikkelin kokonaan ja vaikka tämän Vesa Linja-ahon blogauksen.)

Joskus toimittajat tekevät virheitä. Se on ihan inhimillistä, ja siksi lehdissä julkaistaan oikaisuja ja vastineita. Hesarin haastattelema Ylen toimittaja myöntää omansa:

“Voin tunnustaa, menin retkuun. Mietin Elisan isän blogikirjoituksia lukiessani, että kirjoitus ei vaikuttanut sen ikäisen miehen tyyliltä. En silti ajatellut, että se olisi valetta.”

Sen sijaan samassa jutussa haastatellun 45 minuuttia -ohjelman toimittaja kyseenalaistaa lausunnossaan ammattimme perusvaatimuksen, eli faktapohjaisuuden:

“Siinä on esimerkki totuudesta, vaikka se ei kaikkine yksityiskohtineen olisikaan totta. Nuoret tekevät Suomessa itsemurhia, ja sen taustalla on arvioitu olevan koulukiusaamista.”

Esimerkki totuudesta? Kuka on arvioinut? Enkeli-Elisan luonut omakustannekirjailija Minttu Vettenterä, jonka maailmankuvan 45 minuuttia osti liikoja kyselemättä.

45 minuuttia -ohjelman Elisa-jakso on katsottavissa Maikkarin Katsomo-palvelussa. Ohjelma lähetettiin 7.3.2012, ja Katsomon mukaan se on on tarkoitus uusia televisiossa 30.8. kello 15.30. Toivottavasti ei uusita.

Pätkä kertoo Enkeli-Elisan tarinan täytenä totena, ei “esimerkkinä totuudesta”. Tv-jutussa hänen mainitaan asuneen pääkaupunkiseudulla ja nettiuutisessa kotipaikaksi kerrotaan Vantaa. Ohjelma värittää julmasti kiusatun tytön tarinan dramatisoiduilla kohtauksilla, joissa nuoret pojat muun muassa kaatavat teinitytön lumeen. Jutussa ei käytetä esimerkiksi ilmaisua “kirjailija Minttu Vettenterän mukaan”, vaikka hän on ollut koko jutun ainoa lähde. Ruudussa nähdään myös itse Vettenterä, joka muun muassa väittää Elisan koulun opettajien myöntäneen, etteivät he ymmärtäneet tilanteen vakavuutta.

En nostaisi tätä yksittäistä juttua esille lukuisten hyväuskoisten Elisa-juttujen joukosta, ellei 45 minuuttia olisi tutkivasta journalismistaan palkittu ohjelma. Sen tekemistä toivoisi siis ohjaavan erityisen kriittisen ja epäilevän asenteen.

Juuri siksi ohjelman toimittajan lausunto on niin hätkähdyttävä. Journalismin laadusta ja laatujournalismin määritelmistä voidaan keskustella loputtomiin, mutta on yksi asia, jota ilman journalismia ei ole olemassa. Se on pyrkimys totuuteen. Jos artikkeli ei perustu faktoihin, se ei ole journalismia, vaan esimerkiksi kaunokirjallisuutta, propagandaa tai PR:ää.

Tätä ei voi painottaa liikaa: Kun journalisti kirjoittaa feature-jutun vaikkapa perunanviljelijän erikoislaatuisesta päivästä, hän ei keksi päästään yhtään mitään. Jos hän ei tiedä, millainen ilma sinä päivänä oli tai mitä uutisia viljelijä kuuli radiosta, hän ottaa selvää. Jos journalistin täytyy suojella lähteitään, hän voi muuttaa nimiä ja joitakin yksityiskohtia, mutta hänen on tehtävä tämä jutussa selväksi.

Ilman faktoja ei ole journalismia. Faktantarkistukseen, huolelliseen taustatyöhön ja kriittisyyteen pohjaava toimitustyö on koko ammattikunnan uskottavuuden pohja. Jos faktantarkistuksesta luovutaan, ero ammattilehdistön ja minkä tahansa verkkosisällön välillä katoaa.

Huomattavan moni verkkokeskustelija – ja jopa muutama toimittaja – on todennut, ettei Elisan fiktiivisyydellä ole merkitystä, koska Vettenterä oli “hyvällä asialla”. Kaikkihan haluavat koulukiusaamisen ja nuorten itsemurhien loppuvan.

HS:n Kuukausiliitteen jutun lisäksi tätä “hyvää asiaa” ei ole juuri kyseenalaistettu. Sen sijaan yllä mainittu 45 minuuttia -ohjelman toimittaja ei ole ainoa, jonka mielestä nuorten itsemurhat ovat aiheena tabu, ja niistä pitäisi puhua enemmän.

Kuukausiliitteen artikkelissa kerrotaan muun muassa Walesin Bridgendin kammottavasta teini-itsemurhien sarjasta, joka päättyi vasta, kun lehdet lopettivat skandaalinhakuisen uutisointinsa aiheesta. Tutkittu tosiasia on, että itsemurha tarttuu. Siksi itsemurhan romantisoiminen Enkeli-Elisa -kampanjan tapaan voi olla vaarallista.

Minttu Vettenterän alkujaan totena esittämä tarina koulukiusatusta Elisasta ei kerro vain yksittäisen (fiktiivisen) ihmisen tarinaa, vaan se piirtää kuvaa myös koulujärjestelmästä, kiusaamisesta, itsemurhista, opettajien toiminnasta ja väkivaltaisista, uhkailevista poikajoukoista. Se kertoo siis tarinaa yhteiskunnasta, mutta kyseessä on vain yhden ihmisen käsitys. Tälle kuvalle koululaitoksesta, itsemurhista ja yhteiskunnasta ei ole olemassa todisteita.

Siksi on paljonkin väliä sillä, onko Elisan tarina totta vai ei.
Sky's bright, the traffic light
Now and then a truck
And they hadn't seen a cop around all day what luck

Rezah
Christopher Lorenzo
Viestit: 1584
Liittynyt: To Kesä 14, 2007 7:04 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Rezah »

Ach, no nettisivut, fb-sivut, sama asia, liittynevät toisiinsa.

Ja kyllä tuolla aika moni epäilee ja penää toimintakertomuksia tilipäätöstä ties mitä, juuri aloittaneelta yhdistykseltä :D

Mutta nyt kun sivut ovat tauolla, mäkin voin olla, ja tulla sitten taas puolustamaan kiihkeästi uskonlahkoni johtajaa kun seuraava selkkaus saapuu. (oikeasti mua vaan ärsyttää tälläinen kohkaus ja kiihkoaminen siitä kun on löydetty JOKU BLOGI välimuistista, JA HEI; kattokaa nyt sen päivämääriä) :lol:


Sanon vielä kerran, kiusaus nähdään niin eri tavoin, riippuu siitä kysytäänkö kiusatulta vai kiusaajalta, vai siltä, joka ei ole ollut kumpikaan. Joidenkin mielestä koulumme järjestelmä on hieno, joidenkin mielestä se on susi. On paljon lapsia, joiden kesäloma menee miettien sitä elokuun päivää kun täytyy mennä kouluun. FBssä oli ketju johon sai kertoa kokemuksensa, 90% siellä olleista jutuista oli aika samaa; kiusattiin koulussa, eikä koulu / opettajat saaneet sitä kuriin. Mutta hei, onhan meillä Kiva-koulu systeemi, ei hätää!


ja edit. Kalle SItruuna näköjään seuraa näitäkin sivuja/on täällä, joten tiedoksi, että tekstini ovat kopiosuojattuja, ja niitä ei tule laittaman eikä lainaaman ihan noin vaan. Kiva sinällään että olet ihan tätä jupakkaa varten joutunut itsellesi toisen profiilinkin tekemään.

edit2: haha, group closed :D, jooh >>>>>nukkumaan.
There are no crimes behind enemy lines

fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 895
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja fangs »

Rezah kirjoitti:Ach, no nettisivut, fb-sivut, sama asia, liittynevät toisiinsa.
Ei, Enkeli-Elisan kotisivun äkillinen alasajo ja FB-ryhmän sulkeminen muutostöiden ajaksi ei ole sama asia. Voi olla että se on kiinni vaikkapa ihan pelkkien teknisten ongelmien takia. Voi olla että ei.

Rezah kirjoitti:(oikeasti mua vaan ärsyttää tälläinen kohkaus ja kiihkoaminen siitä kun on löydetty JOKU BLOGI välimuistista, JA HEI; kattokaa nyt sen päivämääriä) :lol:
Mua taas ei ärsytä pätkääkään, juuri sen sisäisen salapoliisini takia tykkään minfosta. Harvemmin täällä on joutunut puolustelemaan sitä että tykkää penkoa ja selvitellä asioita. Kenenkään henkilöllisyyksiä en ole lähtenyt enkä lähde julkisesti spekuloimaan vaikka välillä joitain olen epäillytkin, en myöskään ole kaivellut MV:n yksityiselämään tai persoonaan liittyviä juttuja, pelkästään suoraan tähän Elisa-caseen liittyviä asioita. Toivon, että sinä et itse pyri kaivelemaan faktatietoja tai "johtolankoja" mihinkään juttuihin tälläkään palstalla, muuten tuo ärsyyntymisesi on tekopyhää. Tai niin no, ehkä kyse onkin siitä että sinä päätät millaisia juttuja saa pitää mielenkiintoisina?

Rezah kirjoitti:Sanon vielä kerran, kiusaus nähdään niin eri tavoin, riippuu siitä kysytäänkö kiusatulta vai kiusaajalta, vai siltä, joka ei ole ollut kumpikaan. Joidenkin mielestä koulumme järjestelmä on hieno, joidenkin mielestä se on susi. On paljon lapsia, joiden kesäloma menee miettien sitä elokuun päivää kun täytyy mennä kouluun. FBssä oli ketju johon sai kertoa kokemuksensa, 90% siellä olleista jutuista oli aika samaa; kiusattiin koulussa, eikä koulu / opettajat saaneet sitä kuriin. Mutta hei, onhan meillä Kiva-koulu systeemi, ei hätää!
Tottakai, ja silloin kun sitä kiusaamista vastaan lähdetään taistelemaan, on parempi että siihen asiaan suorasti tai epäsuorasti vaikuttavat toimivat faktatiedon pohjalta. Siis sen parhaan mahdollisen tiedon mitä on saatavilla, absoluuttista kattavaa totuutta ei varmasti näin laaja-alaisesta ilmiöstä kuin koulukiusaaminen saa. Henkilökohtaisesti en usko että paras keino on velloa fiktiivisen romantisoidun mary sue -hahmon surussa, jos tämä sellaiseksi siis paljastuu, mutta minä en olekaan asiantuntija. Ei tosin ole Vettenteräkään. Oli miten oli, varmasti kukaan täällä ei ole sitä mieltä, että kiusaaminen olisi ok juttu tai ettei siihen saisi ja pitäisi puuttua, päinvastoin.

Rezah kirjoitti:ja edit. Kalle SItruuna näköjään seuraa näitäkin sivuja/on täällä, joten tiedoksi, että tekstini ovat kopiosuojattuja, ja niitä ei tule laittaman eikä lainaaman ihan noin vaan.
Mun viestit on vapaata riistaa kaikille hedelmille. :D

elli72
Vic Mackey
Viestit: 1913
Liittynyt: Ti Elo 02, 2011 12:46 pm
Paikkakunta: Itä-Uusimaa

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja elli72 »

Edes yhdistyksen hallituksen jäsenet eivät ole tavanneet Elisan vanhempia. Näin minulle kertoi hallituksen jäsen. On vaan sokeasti luotettava siihen, että Elisa on ollut olemassa.

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7283
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Elisoja on oikeasti olemassa. Mutta tottahan se on, että ihan turhaahan se oli alkaa kehittämään tähän tarinaa vanhemmista yms. Olisi vaan kertonut, että tarina on fiktiota ja sillä selvä. Vaikka tottahan on toki tuo, että tarina perustuu tositapahtumiin. Tätä kun tapahtuu kouluissa ja yhä vaan alemmilta luokilta alkaen. En itsekään uskonut, ett mihin jo noin 10-vuotiaat kakarat pystyy ennen kuin viime syksynä lapseni luokalle tuli uusi oppilas. Sekä tytöt, että pojat olivat järjestelmällisesti aloittaneet kiusaamisen. Onneksi oma ei ollut joukoissa mukana, huh. Ilkeitä tekstiviestejä, naureskelua, haukkumista päin naamaa oli tapahtunut. Eikä opettajalla tästä ollut hajuakaan ennen kuin vanhemmat oli vienyt kapulan opettajan nähtäväksi. Seuraus: Kiusaajat olivat saaneet puhuttelua ja kiusattu vaihtoi koulua. On se niin fantsua...Ki(o)vakoulu näytti taas puolensa. :roll:

Priita
Lauri Hanhivaara
Viestit: 128
Liittynyt: La Kesä 16, 2012 10:41 am

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Priita »

^ Sori pieni ot. En nyt toki tiedä juuri tuon koulun tilannetta, mutta opettajana mun täytyy sanoa, ettei se kaikki työ, mitä kiusaamisen vähentämiseksi tehdään todellakaan näy ulos vanhemmille, ihan jo tietoturvasyistä. Toisinaan jopa turhauttaa opettajan toiminnan kyseenalaistaminen vanhempien taholta, kun vaitiolovelvollisena opettaja ei voi mennä sanomaan, mitä asian eteen on tehty (esim. lastensuojeluilmoitus).

Nooruska
Michael Knight
Viestit: 4152
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 2:57 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Nooruska »

Enkeli-Elisa katosi Facebookista

Kohun keskelle joutunut Enkeli-Elisan Facebook-sivu on suljettu. Suosittua sivustoa ei ole löydy millään Facebook-haulla.

Enkeli-Elisasta kirjoittanut Minttu Vettenterä kertoi aikaisemmin Facebook-sivulla julkaistussa tiedotteessa, että sulkemisen aikana sivulla on tarkoitus tehdä muutostöitä.

Enkeli-Elisan tarina on herättänyt niin suurta huomiota, että poliisikin selvitti tapauksen taustoja. Rikoskomisario Ari Turunen kertoi aiemmin MTV3 Uutisille, että tapauksessa ei epäillä rikosta.

(MTV3)
Kyllä Minttu valitti aikas huonon ajankohdan näille "muutostöilleen"... :roll:
Jumalauta kakarat me ollaan televisiossa!

Nooruska
Michael Knight
Viestit: 4152
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 2:57 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Nooruska »

Katselin tuota adlibris.com nettikauppaa ja siellä Vettenterän Elisa-kirja on sijalla 3 top 100-listalla, ylempänä kuin Oksasen tuleva kirja.
Jumalauta kakarat me ollaan televisiossa!

villivadelma
Jane Marple
Viestit: 1072
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja villivadelma »

Täyttä PASKAA koko Enkeli-Elisa.
Kiusaamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä pitää TOTTA KAI puhua, mutta VALEHDELLA EI TARVITSE.

Arlene
Christopher Lorenzo
Viestit: 1693
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Arlene »

Tiina kirjoitti: Olisi vaan kertonut, että tarina on fiktiota ja sillä selvä.
En kuitenkaan usko, että fiktiivinen itsemurhan tekijä olisi vedonnut tunteisiin siten kuin "oikea" Elisa vetosi. On tää kyllä hämmentävä juttu, miten ihminen, 33-vuotias, sekoilee tuolla tavalla? :roll:

Nooruska
Michael Knight
Viestit: 4152
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 2:57 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Nooruska »

^ En usko, että olisikaan.

olen hieman miettinyt, että onkohan tämä keksitty Miksukin heijastus hänen omista kiusausmuistoistaan? Joku tietty/pahin kiusaaja ja hän leikittelee ajatuksella, että tämä kokisi tyttärensä kautta kaiken sen, mitä hän itse aiheutti Mintulle...?
Jumalauta kakarat me ollaan televisiossa!

Avatar
Teresa Banks
Sabrina Duncan
Viestit: 371
Liittynyt: Ke Loka 29, 2008 7:08 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Teresa Banks »

Nooruska kirjoitti:^ En usko, että olisikaan.

olen hieman miettinyt, että onkohan tämä keksitty Miksukin heijastus hänen omista kiusausmuistoistaan? Joku tietty/pahin kiusaaja ja hän leikittelee ajatuksella, että tämä kokisi tyttärensä kautta kaiken sen, mitä hän itse aiheutti Mintulle...?
On juu. Miksun hahmo liittyy jonkinlaiseen kostofantasiaan: kiusaajalle tulee käymään vielä karummin kuin kiusatulle, hän menettää oman lapsensa - kiusaamisen seurauksena. "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää."

Toisaalta Miksun hahmossa on myös sovinnollisuutta. Miksun ja Mintun kohtaaminen mahdollistaa suuren sovituksen: Minttu hyväksyy Miksun katumuksen ja alkaa jopa auttaa Miksua. Yhdessä he alkavat tehdä kirjaa Elisasta, jolle kävi niin kuin Mintulle oli vähällä käydä.

Hieno tarina tuoltakin osin. Ei ihme, että se on vedonnut ihmisiin monella tasolla.
(Huom. tässä nyt vain Miksun hahmon osalta lyhyesti, ei muuta. Paljon muutakin tästä tarinasta ja sen hahmoista löytyy...)

-----

Edit. Ihan nopeesti vain tämä. Lämpimästi suosittelen lukemaan! http://harto.wordpress.com/2012/07/12/h ... eli-elisa/
Sky's bright, the traffic light
Now and then a truck
And they hadn't seen a cop around all day what luck

Arlene
Christopher Lorenzo
Viestit: 1693
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja Arlene »

Kiitos, Teresa, linkistä. En olisi tuonne itse löytänytkään.
Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Mielestäni elämässä on oltava samanlainen luottamus-periaate kuin liikenteessä. Liikenteessä minun tulee voida luottaa muihin autoilijoihin, että he noudattavat liikennesääntöjä.
Elämässä luotan muihin, kunnes ehkä ilmenee jotain, että vastapuoleen ei voi luottaa. En voi koko ajan epäillä kaikkia.
Sama koskee blogeja.

joey
Angus MacGyver
Viestit: 6797
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Re: Elisa

Viesti Kirjoittaja joey »

Enkeli-Elisa on ilmiönä vähän samanlainen kuin omien peruskouluaikojeni huumevalistus: kusetetaan tilanne todellista pahemmaksi ja toivotaan, että joku säikähtää. Mutta mitä käykään sitten, kun kohderyhmä saa tietää koko jutun huuhaaksi?

Sitä olisi "kirjailijan" kannattanut miettiä etukäteen.

Liikenteessäkin minun on tapana tarkkailla epäluuloisesti autoja, joilla ei ole selkeää ajolinjaa, jotka heittelehtivät tai jotka eivät vaikuta seuraavan, mitä ympärillä tapahtuu. Samoin teen elämän muillakin osa-alueilla. Itse epäilin Enkeli-Elisaa huijaukseksi jo kauan aikaa sitten - ihan toisen aiheen kautta sivuille päädyttyäni - paristakin syystä. Ensinnäkin siksi, että tarina oli sekä monimutkainen että epäuskottava. Toisekseen erinäisten kummallisten detaljien ansiosta, joista mainittakoon esim. "Elisan" "päiväkirjan" kirjoitustyyli sekä "Elisan" "isän" blogin kirjoitustyyli. Oli suunnattoman viihdyttävää lueskella Kuukausiliitteestä asiantuntijoiden syväanalyysit niistäkin.

Ja vaikka tässä ei nyt ensisijaisesti sitä Kuukausiliitteen juttua käsitelläkään, niin sanottakoon nyt siitäkin, että toimittaja oli kyllä tehnyt todella hyvää ja kattavaa työtä! Hatunnosto!

Vastaa Viestiin