Keravalaisen Heimon, 86, annos maksaa 10,60 euroa – ”Sianruokaa”
86-vuotias keravalainen Heimo Mäkinen sanoo, että vuodenvaihteen jälkeen ruoka on ollut ala-arvoista ja sitä on toimitettu aiempaa vähemmän, mutta hinta on pysynyt samana.
Kun vuosi vaihtui, sote-palvelut siirtyivät Helsinkiä lukuun ottamatta kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Se tarkoitti samalla sitä, että monet tutut palveluntuottajat vaihtuivat uusiin.
Keravalla seurauksena oli muun muassa se, että ateriapalvelun tuottajaksi kaupungin ateriakeskuksen tilalle tuli Attendo Majakka Oy, joka on osa suurta terveyspalvelukonserni Attendoa.
86-vuotias keravalainen ateriapalvelun asiakas Heimo Mäkinen on maistellut uuden palveluntuottajan lounaita nyt muutaman päivän ajan. Mäkisen mukaan muutos johti palvelun laadun romahtamiseen.
Hän sanoo, että toimitettu lounas on nyt ala-arvoinen, ja ruokaa tulee aikaisempaa vähemmän.
– Suoraan sanottuna yökkien syö, Mäkinen sanoittaa.
Keravan kaupungin aikaisemmin toimittamiin ruokiin hän oli tyytyväinen.
- Jopa appelsiinilohtakin oli, ja jälkiruoat oli mitä mahtavimmat. Nyt kun tuli tämä uusi isäntä, jälkiruoka lähti. Ei ollut kuin tyhjä tila astiassa.
Makkara kahtia
Mäkinen kertoi aiemmin kokemuksistaan Keski-Uusimaa-lehdelle, joka julkaisi myös kuvan toimitetusta ruoka-annoksesta.
Kuvan perusteella pääruoaksi tarjolla oli varsin juoksevalta vaikuttaa perunamuusia, jota Mäkinen kuvailee Iltalehdelle ”melkein vedeksi” ja ”liisteriksi”, sekä kastiketta ja puolitoista nakkimaista makkaraa.
– En voi ymmärtää, että joku makkara pannaan kahtia. Eikö se ole jo naurettavaa, että otetaan puolikas makkara pois? Mäkinen kysyy.
Hän kertoo, että keskiviikkona hänelle oli toimitettu etupäässä riisiä.
– Sitten siinä oli pieni liru kanaa ja kastiketta.
Mäkinen pohtii, mahtavatko vanhukset ja muut ateriapalvelua hyödyntävät saada puolitetuista makkaroista ja muista lihoista riittävän määrän proteiinia.
"Visuaalisesti houkuttelevaa”
Keski-Uusimaa julkaisi juttunsa keskiviikkona, ja samana päivänä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue julkaisi verkkosivuillaan ateriapalvelua koskevan tiedotteen.
Tiedotteessa todetaan, että ateriapalveluiden laatu on määritelty tarkasti ja että Attendo Majakka Oy:n tuottaman ateriapalvelun laatu on ollut yleisesti hyvällä tasolla.
Hyvinvointialueen toimialajohtaja
Minna Lahnalampi-Lahtinen sanoo tiedotteessa, että ruokien tulee olla turvallisia, maukkaita ja ruokaa on oltava riittävästi.
– Hyvinvointialue on määritellyt, että aterioissa tulee kiinnittää huomiota siihen, että ruokien ulkonäkö on visuaalisesti houkutteleva, hän sanoo.
- Kuva: https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/5633012
- hyvinvointivaltio_huolehtii.jpg (131.01 KiB) Katsottu 1602 kertaa
Heimo Mäkisen kokemus ei vastaa esitettyjä vaatimuksia visuaalisen houkuttelevuuden tai muunkaan suhteen.
– Saavat sanoa siitä mitä lystäävät, mutta tuo on sianruokaa, hän puuskahtaa.
Tiedotteen mukaan ateriapalvelun tuottaja vastaa kokonaisvaltaisesti aterioiden toteuttamisesta ja siitä, että ateriat vastaavat asiakasryhmän ravitsemushoidon tarpeita ja täyttävät asiakkaiden ravitsemussuositusten vaatimukset.
Iltalehti ei tavoittanut keskiviikkoiltana Attendon edustajia kommentoimaan asiaa.
Sama hinta
Mäkinen paheksuu ruoan laadun lisäksi sitä, että palvelun hinta on pysynyt samana, vaikka ruokaa tulee pois jääneen jälkiruoan myötä määrällisesti vähemmän.
– Hinta pysyi samana, ei otettu kolmasosaa pois. Se oli 10 euroa 60 senttiä se laskutus edelleen, hän sanoo.
Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan kotiin kuljetettava lämmin lounas sisältää pääruoan ja salaatin. Vain keittopäivinä lounaaseen kuuluu lisäksi hedelmäpaloja sekä jälkiruoka.
– Pahoittelemme, että tiedottaminen ateriakokonaisuuden muutoksista on ollut puutteellista ja tästä on syntynyt vääriä odotuksia palvelun sisällöstä, toimialajohtaja Lahnalampi-Lahtinen sanoo tiedotteessa.
Lämpimän lounaan lisäksi voi tilata samassa yhteydessä toimitettavan kylmän päivällisen. Siihen sisältyy pääruoan ja salaatin lisäksi jälkiruoka, ja keittopäivinä myös hedelmäpaloja.
Torstaina pois
Ateriapalvelua käyttävät erityisesti vanhukset. Ateriapalvelua voi saada, jos ei heikentyneen toimintakyvyn tai terveydentilan vuoksi itse pysty huolehtimaan aterioistaan.
86-vuotias Heimo Mäkinen kertoo tekevänsä edelleen töitä ja elävänsä muutenkin aktiivista elämää. Hän sanoo olevansa etevä ruoanlaittaja, mutta oli ottanut lonkkaleikkauksen jälkeen ateriapalvelun, jota säästyisi toipumisajan kauppareissulta.
Nyt hän on saanut palvelusta tarpeekseen ja aikoo irtisanoa sen torstaina.
Mäkinen toteaa, että vaikka hän itse pärjääkin, on monia häntä heikompikuntoisia, joilla ei ole vaihtoehtoja. Mäkinen pohtii, olisiko kyseessä pyrkimys säästöihin heikoimpien kustannuksella.
– Ruoka on kehnoa. Kyllä siinä on haksahdettu. Onko niin, että vanhukselta otetaan pois?
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kertoo seuraavansa jatkuvasti ateriapalvelun laatua ja pyytää jättämään palautetta vanhusten tukipalvelutiimille, jos palvelun laatu ei ole määritellyn mukaista.