Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet ja lasten riuhtomiset

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2190
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet ja lasten riuhtomiset

Viesti Kirjoittaja Silli » Ke Helmi 06, 2019 9:38 pm

Tämän ketjun toisella sivulla heitin tällaisen toteamuksen:
Silli kirjoitti:Toi Esperin Kaukonen ei muuten ole mikään partiopoika hänkään.
Ketjun alkupuolella mietittiin ihan aiheellisesti, että nämä nyt julkisuuteen liittyvät touhut kuuluvat järjestäytynyt rikollisuus -otsikon alle. Esperin taustalla olevat yritysjärjestelyt ja -myynnit osoittivat Esperin yhteyden mm. Barona-härdelliiin, vaikka nämä tahot yleensä silmät kirkkaina väittävät olevansa täysin toisistaan erillisiä hoivapalveluyrityksiä. Ja vaikka ketjussa on tuotu esiin useiden poliitikkojenkin kytkökset näihin himmeleihin, niin nehän ovat puhtaita sattumia. Eiväthän ne yhteydet tietenkään tarkoituksellisia ole. Sattuu vain olemaan niin, että jotkut yksilöt ovat aktiivisempia ja kyvykkäämpiä kuin toiset eli suomeksi sanottuna "kaikessa mukana". Tänään Taloussanomat julkaisi alle kopioimani ansiokkaan artikkelin, jossa osoitetaan, kuinka Esperi Care JA Attendo ovat yhteyksissä myös kohukaupunki Ouluun, Ugandaan, Patriaan ja Suvi Lindéniin (sekä Sillin mielestä myös kokaiiniin). Kaiken lisäksi vanhuskriisi onkin myös tenavakriisi :shock:
Esperi- ja Attendo-pomot vaikuttavat kohun keskellä olevassa Touhula-päiväkotiketjussakin

Touhula-ketjulla on päiväkoteja kymmenissä kunnissa. Ketkä ketjua johtavat ja omistavat?

VANHUSTEN hoivakohu on luonut epäilyksiä yksityisten yhtiöiden kykyyn tarjota laadukkaita sote-palveluita. Henkilömitoitusongelmia on myös varhaiskasvatuksen puolella.

Julkisuuteen nousseesta Touhula-päiväkotiketjusta on otettu eniten yhteyttä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin. Liiton lehti kertoi maanantaina ketjun henkilöstön karusta arjesta. Henkilöstö työskentelee jaksamisensa äärirajoilla. Ketjun ongelmista on uutisoitu aiemminkin.

Touhulan johto kieltää, että kyse olisi laajemmista ongelmista, mutta hetkellisiä poikkeustilanteita on ollut sijaisten saatavuusongelmien takia.

Aluehallintovirastoissa on käsitelty Touhulaa muutamaan otteeseen, mutta määrä ei ole iso ketjun kokoon nähden.

Touhulan omistusrakenne on yhtä kaikki syytä käydä läpi, sillä kyseessä on voimakkaasti kasvanut, Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju. Touhulan takaa löytyy tuttuja nimiä vanhusten hoivabisneksestä. Touhulan emoyhtiön hallituksen puheenjohtaja on Harri-Pekka Kaukonen, kohuyhtiö Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja.

Hallituksessa on toinenkin tuttu nimi: Pertti Karjalainen, hoivapalveluyhtiö Attendon suuromistaja.

Touhula Varhaiskasvatuksen emoyhtiö on oululainen Suomen Vaka-palvelut II. Kaukonen ja Karjalainen istuvat Vaka-palveluiden hallituksessa.

VUODEN verran tammikuun puoliväliin asti hallituksessa oli EQT:n edustajien lisäksi Christer Granskog, teollisuusyhtiöissä vaikuttanut hallituskonkari.

Patrian Uganda-kohun aikaan Granskog toimi vielä puolustuskonsernin hallituksen puheenjohtajana ja kommentoi yhtiön osuudesta medioille. Touhulan johto ei tiistaina tarkentanut, millaista hallitusosaamista Granskog toi päiväkotibisnekseen, sillä hallitusnimityksistä vastaa viime kädessä omistaja eli EQT.

Touhulan ”äiti” on lastentarhanopettajan koulutuksen saanut Sirpa Turves-Mankila. Hän perusti 30 vuotta sitten yksityisen päiväkodin Ouluun. Kahdeksassa vuodessa ketju laajeni voimakkaasti ostamalla muita yksityisiä päiväkoteja ympäri Suomea. Niitä on jo yli 170.

Ketjun omistaa Touhula Varhaiskasvatus Oy, joka perustettiin vuonna 2010.

Vuotta aiemmin niin ikään oululainen terveys- ja hoivapalveluyhtiö Coronaria kiinnostui päiväkodeista. Coronarian silloinen toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas ja Coronarian perustajaosakas Teppo Lindén visioivat Kauppalehden mukaan yhdessä Turves-Mankilan kanssa ajatuksen valtakunnallisesta päiväkotiketjusta.

TOUHULA-KETJUN myynti ruotsalaistaustaiselle sijoitusyhtiö EQT:lle nousi talousuutiseksi vuonna 2016, kun yrityskauppa teki perustajista miljonäärejä uudelle toimialalle eli päivähoitoon. Touhulan emoyhtiöstä 80 prosenttia omistaa yhä EQT. Se tunnetaan Suomessa lääkäripalvelujätti Terveystalon entisenä omistajana.

EQT omistaa Touhulat Luxemburgiin kirjatun holding-yhtiönsä kautta. Sen nimi on Kompassi. Luxemburgilaisyhtiön omistajuus on jaettu Luxemburgiin, Hollantiin ja Lontooseen EQT:ssa.

Touhula ilmoittaa verkkosivuilla, että se maksaa veronsa Ouluun ja Suomeen. Touhulan verojalanjälki oli kokonaisuudessaan 19,5 miljoonaa euroa. Siitä yhteisöveroa oli 0,1 miljoonaa euroa vuonna 2017, jolloin tilikauden tulos oli kasvavalla ketjulla lievästi pakkasella.

Touhulan takana on kaksi yhtiötä Vaka I ja Vaka II, mikä johtuu toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan rahoittajapankkien vaatimuksesta. He haluavat olla rakenteellisesti alemmassa, eri yhtiössä kuin osakkeenomistajat.

– Rakenteessa ei käytetä osakaslainoja eikä omistajille olla maksettu osinkoa omistusperiodin aikana. Konsernirakenne on hyvin standardi yrityskaupoille ja on seurausta EQT:n sijoituksesta vuodelta 2016, Holmqvist sanoi.

VÄHEMMISTÖOSAKKAISTA yksi on Coronaria tai tarkemmin sanoen oululainen Cor Group, Suomen viidenneksi suurin sote-palveluiden tuottaja yhtiön oman ilmoituksen mukaan.

Teppo Lindén on sekä Cor Groupin että Coronarian toimitusjohtaja. Edellinen omistaa Touhulasta kuuden prosentin siivun. Lindén on myös Touhulan hallituksessa. Hän on entisen ministerin Suvi Lindénin (kok) veli.

Mäki-Runsas oli aiemmin Touhulan kuntasuhteista vastaava johtaja, mutta jättäytyi taustaomistajaksi vuonna 2017. Ennen ketjun perustamista Mäki-Runsas toimi Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajana.

Touhulan henkilöosakkaiden omistusosuus on kahdeksan ja CapMan-sijoitusyhtiön pari prosenttia. Myös Teollisuussijoituksella on ketjusta siivu.

Vuonna 2016 "Touhuloiden äiti " Turves-Mankila tienasi yhteensä 2,27 miljoonaa euroa ja vuonna 2017 3,26 miljoonaa euroa yhteensä. Hän on nykyisin ketjun varhaiskasvatusjohtaja.

Turves-Mankila keskittyy tällä hetkellä Touhula-mallin kansainvälistämiseen muun muassa Kiinaan.

Touhulan nykyinen toimitusjohtaja on Virpi Holmqvist. Vuonna 2017 hän tienasi 196 000 euroa ansiotuloja ja pääomatuloja reilut 66 000 euroa. Holmqvist siirtyi ketjun toimitusjohtajaksi kesällä 2017. Ennen Touhulaa hän toimi johtotehtävissä Pihlajalinnassa ja Attendossa.

Yhtiön johtoa on myllerretty uusiksi ja vahvistettu liiketoimintaosaamisella. Touhula-konsernin myynti- ja kehitysjohtaja Annareetta Vaara toimi aiemmin Esperissä liiketoimintajohtajana. Touhulan liiketoimintajohtajalla Tapani Kyrkillä on tausta Terveystalossa.

TALOUSSANOMAT
6.2.2019
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005991145.html

Huom! Alleviivaukset Sillin tekosia.
Tämän päiväinen kukkapuska ja lumilapiot lähetetään Taloussanomille!

Touhula-päiväkotien ongelmia on puitu mediassa ennenkin:

Ammattiliitto SuPer kertoo suurista ongelmista Touhula-päiväkodeissa: ”Lapsia on niin paljon, että nukkarissa ei mahtunut kulkemaan”
Tarkastusraportti: Päiväkotilapset pihalla ilman valvojia, pienimmät kävivät yksin vessassa – Järvenpään syyniin joutuneessa Touhula-päiväkodissa oli puutteita jo 2017

Järvenpään kaupunki teki valvontakäynnin Touhulan Vihtakadun päiväkotiin vuonna 2017. Käynnillä tuli muun muassa ilmi, että päiväkodissa oli ollut liian vähän kasvattajia.

JÄRVENPÄÄSSÄ sijaitsevan yksityisen Touhula-päiväkodin henkilöstöongelmat ovat huolestuttaneet vanhempia jo 2017, selviää päiväkotiin tehdyn valvontakäynnin raportista.

HS uutisoi lauantaina Touhulan Vihtakadun päiväkodin henkilöstön vaihtuvuudesta, joka on saanut vanhemmat antamaan asiasta palautetta sekä päiväkodille että kaupungille. Kaupunki ja Touhula järjestävät vanhemmille keskustelutilaisuuden päiväkodin henkilöstötilanteesta tänään maanantaina.

Kunnilla on lain mukaan vastuu yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta. Järvenpään kaupunki teki Vihtakadun päiväkotiin ylimääräisen valvontakäynnin 22. syyskuuta 2017, koska eri tahoilta oli tullut palautetta päiväkodista saman vuoden elo-syyskuun aikana.

Palautteen mukaan päiväkodissa oli muun muassa ollut liian vähän kasvattajia suhteessa lapsimäärään.

Kaupungin tekemällä tarkastuskäynnillä tuli ilmi 11 kohtaa, jotka käydään läpi 27.9. päivätyssä raportissa. Jokaiseen kohtaan kaupunki on antanut päiväkodille myös toimenpidekehotuksen.

TARKASTUSKÄYNNILLÄ tuli muun muassa ilmi, että päiväkodissa oli ollut liian vähän kasvattajia suhteessa päiväkodin lapsimäärään.

Raportin mukaan myös lapsiryhmäkoko oli ollut liian suuri, sillä se oli ylittänyt kolmen kasvattajan lapsimäärän. Kolmen kasvattajan lapsimäärä tarkoittaa sitä, että alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla korkeintaan 12 lasta ja yli 3-vuotiaiden ryhmässä 24 lasta.

Kaupunki antoi päiväkodille toimenpidekehotuksen, jonka mukaan kasvattajia tulee lisätä päiväkotiin välittömästi. Touhulan piti myös selvittää kaupungille, mitä tilanteelle on tehty, jotta yli kolmen kasvattajan lapsiryhmiä ei jatkossa ole.

Raportin mukaan myös lasten ja kasvattajien läsnäolokirjaukset olivat olleet puutteellisia sekä työvuorojen laatu ja ylityökäytännöt epäselviä. Lisäksi työvuorot eivät olleet ajoissa henkilöstön tiedossa.

Touhulan piti tehdä lasten ja kasvattajien päivittäisistä läsnäoloista selvennys ja läsnäolokirjauksista selkeitä ja johdonmukaisia.

Päiväkodin piti myös selvittää, miten henkilöstö saa jatkossa tarpeeksi ajoissa tietoonsa tulevat työvuorot.

RAPORTISSA todetaan myös, että Järvenpään kaupungille oli tullut tietoon tilanne, jossa syyskuussa 2017 päiväkodin pihalla oli ollut lapsia yksin ja päiväkodin työntekijä oli valvonut oviaukosta samanaikaisesti ulkona ja sisällä olevia lapsia.

Kaupungilla oli tiedossa myös, että päiväkodin pienimmät lapset olisivat olleet yksin wc-tiloissa ja käytävällä porttien ulkopuolella.

Kaupunki toteaa raportissa, että Touhulan on selvitettävä, miten se jatkossa toimii niin, ettei lapsia ole yksin ilman kasvattajaa pihalla tai sisällä.

Päiväkodissa oli raportin mukaan ongelmia myös tiedonkulussa. Päiväkodissa oli esimerkiksi aloittanut lapsia nopealla aikataululla ilman, että henkilöstö oli tiennyt uusien lasten tulosta. Muuttuneeseen lapsimäärään ei myöskään reagoitu lisäämällä kasvattajien määrää.

Ongelmia tiedonkulussa oli myös päiväkodin ja vanhempien välillä. Kun vanhemmat olivat esittäneet päiväkodille syksyn 2017 aikana kirjallisesti ja suullisesti huolensa päiväkodin henkilöstön riittävyydestä, päiväkodista ei vastattu vanhemmille.

Palautteiden perusteella vanhempia ei myöskään tiedotettu päiväkodin toiminnasta ja muutoksista heidän toiveistaan huolimatta.

KÄYNNIN jälkeen ja jo ennen sitä Touhula teki tilanteen korjaamiseksi toimenpiteitä, joista se myös raportoi kaupungille. Tiedot toimenpiteistä välitti HS:lle Touhulan viestintäjohtaja Ossi Ahto sähköpostitse.

Lapsiryhmäkokoihin esimerkiksi tehtiin muutoksia, jotta ryhmäkoko ei ylitä kolmen kasvattajan määrää. Järvenpäähän lisättiin myös yksi kasvattaja syyskuun alkupuolella eli ennen valvontakäyntiä. Ahdon mukaan kasvattajia on ollut kuusi ja lapsia sopimuksilla 34.

Sijaistarpeen paikkaamiseksi alueelle palkattiin kiertävä lastenhoitaja ja sijaisten rekrytointilistaa päivitettiin laajemmaksi.

Kasvattajille pidettiin 12. syyskuuta kuulemistilaisuus, jonka pohjalta esimerkiksi aamupalaa aikaistettiin puolella tunnilla. Touhulan edustajat myös keskustelivat kasvattajien kanssa heidän jaksamisestaan ja työhyvinvoinnistaan, ja heidän kanssa käytiin läpi muun muassa työvuorolistoja, palavereita ja viikkosuunnitelmia.

Asiakasviestinnän parantamiseksi Touhula otti syksyllä 2017 käyttöön TouGO-aplikaation.

HS
28.1.2019 klo 13:32; päivitetty: 28.1. 13:53
https://www.hs.fi/kaupunki/jarvenpaa/ar ... 80569.html
Hoitajat vaihtuivat niin tiuhaan, ettei lapsi enää halunnut mennä päiväkotiin – Järvenpään Touhula-päiväkoti joutui kaupungin syyniin

Vanhempien antama palaute sai Touhulan ja Järvenpään kaupungin kutsumaan vanhemmat keskustelutilaisuuteen, jossa puhutaan päiväkodin henkilöstötilanteesta.

VIIME keväänä yksityisessä Touhula-päiväkodissa Järvenpään Vihtakadulla tuntui olevan käynnissä massapako, kuvailee järvenpääläinen nainen.

”Laskeskelin, että yli 20 kertaa on vuoden aikana tullut ja mennyt ihmisiä”, nainen sanoo. Hän kommentoi asiaa nimettömänä, koska hänen lapsensa on edelleen hoidossa Touhulan Vihtakadun päiväkodissa.

Kun tilanne oli pahimmillaan, naisen lapsi ei tiennyt hoitajiensa nimiä.

”Hän ei tiennyt ryhmänsä aikuisia saati naapuriryhmän aikuisia. Se vaikutti siihen, ettei hän halunnut mennä päiväkotiin. Kyllä jokainen pystyy miettimään, miltä tuntuisi mennä töihin ja siellä olisi aina uudet työkaverit.”

Naisen lapsi vaihtoi syksyllä toiseen ryhmään, jossa vaihtuvuutta ei ole enää ollut.

”Yhdessä ryhmässä tuntuu olevan suurin vaihtuvuus. Toki tämä on ulottunut ihan jokaiseen ryhmään, mutta siinä tuntuu ovi käyvän kuin läpiveto olisi.”

Lapsen uudessa ryhmässä on naisen mukaan menty sen sijaan vajaalla työntekijämäärällä. Vuoden alusta puuttuva työntekijä aloitti työt, mutta viime viikolla tiedotettiin, ettei tämä enää jatka ryhmässä.

Vastaavista kokemuksista kertovat kaksi muutakin paikallista naista, joiden lapset ovat hoidossa Vihtakadun päiväkodissa.

”Sinä aikana, kun minun lapseni ovat päiväkodissa olleet, ovat työntekijät vaihtuneet kauttaaltaan. Yksikään työntekijöistä ei ole sama kuin vuonna 2017, jolloin lapsemme aloittivat päiväkodissa”, toinen naisista kertoo.

PÄIVÄKODIN tilanne on saanut osan vanhemmista antamaan asiasta palautetta sekä Touhulalle että Järvenpään kaupungille. Palautteen takia kaupunki ja Touhula järjestävät maanantaina vanhemmille keskustelutilaisuuden päiväkodin henkilöstötilanteesta.

Vanhemmille lähetetyn kutsun mukaan paikalla ovat Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Meiju-Leena Heinonen ja Touhulasta aluejohtaja Heidi Valio, palvelupäällikkö Essi Söderholm ja päiväkodin johtaja Kristiina Partio.

Kunnilla on lain mukaan vastuu yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta, ja Meiju-Leena Heinonen vastaa valvonnasta Järvenpäässä. Hän sanoo kaupungin suhtautuvan tilanteeseen vakavasti.

”Meille on tullut vanhempien kautta tänä vuonna tietoon, että siellä olisi ollut henkilökunnassa vaihtuvuutta”, Heinonen sanoo.

”Aina kun kuntaan asti vanhemmat ovat yhteydessä, niin totta kai tilanne on sillä tavalla vakava ja me otamme sen vakavasti. Haluamme puuttua ja kuulla vanhempien sekä Touhulan näkemyksen.”

VIHTAKADUN päiväkodin johtaja Kristiina Partio aloitti tehtävässään joulukuussa. Hänen edeltäjänsä aloitti työnsä keväällä ja lopetti joulukuussa, joten myös päiväkodin johdossa on ollut vaihtuvuutta.

Partio jatkaa myös Järvenpään toisen Touhula-päiväkodin Kurkiauran johdossa. Hän ei halua kommentoida Vihtakadun tilannetta lainkaan.

Partio pyytää soittamaan suoraan aluejohtaja Heidi Valiolle. Myöskään Valio ei halua kommentoida asiaa, vaan kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ossi Ahdon ottavan yhteyttä.


Ahto kertoo, että yksittäiset ihmiset ovat olleet yhteydessä päiväkotiin. He ovat Ahdon mukaan reagoineet siihen, että Vihtakadun yksikön henkilökunnassa on ollut vaihtuvuutta.

”Siellä on vaihtunut muun muassa lastentarhanopettajia. Ja riippuu tietysti, mitä ajanjaksoa katsoo, mutta pidemmällä ajanjaksolla on ollut suuri vaihtuvuus.”

Vihtakadun Touhula avattiin elokuussa 2016. Ahto sanoo, ettei hän tiedä tarkalleen, kuinka monta lastentarhanopettajaa on lähtenyt päiväkodista esimerkiksi edellisen vuoden aikana.

”Tiedän sen, että viime viikkojen aikana tilanne on saatu tasapainotettua”, Ahto sanoo.

”Meillä on siellä riittävä mitoitus aikuisten määrässä suhteessa lapsiin, ja tilanne on siinä mielessä hyvä.”

Varhaiskasvatuslain mukaan yhdessä päiväkodin ryhmässä saa olla enintään neljä lasta yhtä kasvattajaa kohden, jos lapset ovat alle 3-vuotiaita. Jos lapset ovat yli 3-vuotiata, lapsia saa olla enintään kahdeksan.

Vihtakadulle haetaan parhaillaan lastentarhanopettajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Haku on aloitettu 28. joulukuuta, ja sen on määrä päättyä helmikuun alussa.

Varhaiskasvatuksen palvelupäälliköllä Heinosella ei myöskään ole tietoa vaihtuneen henkilökunnan määrästä.

”Valvomme, että päiväkodissa on tarvittava määrä henkilökuntaa. Yksityinen päiväkoti vastaa henkilöistä ja heillä on tarkemmat tiedot”, Heinonen sanoo.

VAIHTUVUUTEEN on Ahdon mukaan useita syitä. Hän sanoo, että pääkaupunkiseudulla on yleisesti haastavaa saada henkilökuntaa. Moni on voinut lähteä myös henkilökohtaisista syistä.

Myöskään Heinosella ja Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelällä ei ole tarkempaa tietoa siitä, mistä suuri vaihtuvuus johtuu. Hekin ottavat esiin sen, kuinka vaikeaa varhaiskasvatukseen on saada pätevää henkilökuntaa.

”Vihtakadulla ovat ihmiset vaihtuneet erityisen paljon lyhyen ajan sisällä. Se näkyy asiakkaiden suuntaan, jos on koko ajan uusia työntekijöitä. Totta kai se herättää huolta, kun ei ole tuttuja työntekijöitä”, Mäkelä sanoo.

Vihtakadun yksikössä on noin 55 lasta kolmessa ryhmässä. Jos tuon kokoisessa yksikössä lähtee syksyn aikana esimerkiksi kaksi tai kolme hoitajaa, se on iso määrä, Mäkelä sanoo.

MAANANTAIN kokouksessa on Mäkelän ja Touhulan Ahdon mukaan tarkoitus kuulla vanhempien huolia. Ahto sanoo, että sen jälkeen katsotaan, miten asiaan reagoidaan.

Jos Vihtakadun toiminnassa huomataan puutteita, kaupungin ensisijainen keino puuttua asiaan on antaa päiväkodille toimenpidekehotus, Mäkelä sanoo. Jos tämäkään ei tepsisi, aluehallintovirasto voisi puuttua epäkohtiin.

Viimeinen ja kovin keino on toiminnan ajaminen alas.

”En muista omalta uraltani, että toiminta olisi pitänyt ajaa alas. Ei tässä olla lähelläkään sellaista tilannetta.”

HS
26.1.2019 klo 10:20
https://www.hs.fi/kaupunki/jarvenpaa/ar ... 78821.html

Huom! Alleviivaukset Sillin tekosia.
Ketjuun yhdistetty tuorein tapaus josta uutisoitiin 27.11.2019
-NILS-
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

hipsulainen
Hercule Poirot
Viestit: 2089
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 2:29 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Hoivapalveluja tarjoavan Esperi Care Oy:n toiminta

Viesti Kirjoittaja hipsulainen » To Helmi 07, 2019 7:49 pm

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005993415.html

Vanhemmat kertovat Touhulan arjesta: ”Tämä on niin absurdia, että kukaan ei usko”

Ainakin osassa Touhulan päiväkoteja vajaa mitoitus tuntuu olevan sääntö, ei poikkeus. Vanhemmat kertovat myös siivottomista tiloista, pesemättömistä potista, kihomadoista, lakanattomista sängyistä ja liian vähästä ruuasta.

Monet vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä Taloussanomiin ja kertoneet kokemuksistaan Touhulan päiväkodeissa eri puolilla maata.

Pekan lapsi on ollut Lahdessa Touhula Hirsilinnassa yli kolmivuotiaiden ryhmässä. Jatkuvien ongelmien vuoksi perhe on irtisanonut sopimuksen, vaikka lapsella ei ole uutta hoitopaikkaa ja Lahdessa kunnallisia paikkoja jonottaa 300 lasta. Ennen uuden paikan löytymistä perhe yrittää selvitä sukulaisten turvin.

– Lapsemme ei halunnut mennä päiväkotiin, koska siellä ei ollut yhtään tuttua aikuista, Pekka kertoo.

Yhden 3–5-vuotiaiden ryhmän ainoa lastentarhanopettaja oli seitsemän viikkoa sairauslomalla. Hänellä oli sijainen viikon ajan, muulloin kaksi hoitajaa oli Pekan mukaan vastuussa 24 lapsesta. Apuna oli opiskelija, mutta häntä ei saa laskea hoitajavahvuuteen.

Hoitajat sinnittelivät äärirajoillaan, mutta eivät ehtineet joka paikkaan. Ei ollut tavatonta, että lapset purivat toisiaan. Kerran yhden vanhemman tulleessa hakemaan lastaan, hänessä oli toisen ulostetta.

– Hoitajille työpäivät ovat pelkkää selviytymistä. He yrittävät pitää lapset hengissä.

Pekka muistuttaa, että yksityinen toimija tavoittelee voittoa, kunnallinen ei.

– Kyse on rahasta, ei lapsista, hän sanoo.

Lakanattomia sänkyjä ja kihomatoja

Vanhemmat kokosivat marraskuussa monisivuiseen vetoomuksen, jonka he lähettivät muun muassa päiväkodin johdolle ja viranomaisille. Sen mukaan useita kertoja lapsia oli ollut 22, mutta hoitajia oli vain yksi ja opiskelija. Kirjeessä puututtiin myös kehnoon siivoukseen.

Pekka kertoo, että osa lapsista nukkui pari kuukautta päiväuniaan sängyissä, joissa ei ollut lakanoita tai niitä ei ollut vaihdettu.

– Päiväkodissa oli kihomatoja ja muita epidemioita. Pottia ei pesty, huuhtaistiin vain.

Välipalaksi on voitu tarjota yksi näkkileipä tai tikkujäätelö.

Päiväkoti oli vetoomuksen perusteella saanut jo syyskuussa Lahden kaupungilta huomautuksia ryhmien koosta ja siivouksesta. Päiväkodista oli kaupungin mukaan viestitty, että ongelmat on korjattu, mutta vanhempien mielestä tämä ei pidä paikkaansa.

– Tämä on niin absurdia, että kukaan ei usko, Pekka sanoo.

Hirsilinnan tapausta on käsitelty paikallisessa lehdistössä ja päiväkotiketju julkaisisi pahoittelevan tiedotteen. Pekan mukaan päiväkodin johtaja siirrettiin sisäisesti toiseen päiväkotiin lastentarhanopettajaksi ja yritys pestasi siivousyrityksen määräajaksi. Siinä kaikki.

Koska Hirsilinna on ollut tapetilla, Touhula on Pekan mukaan siirtänyt sinne sijaisia välillä ketjun toisesta alueen päiväkodista. Tällainen vaikuttaa hölmöläisten peitonjatkamiselta, sillä Pekka sanoo, että tällaisina päivinä sama ihminen kirjataan hoitajaksi sekä varsinaiseen työpaikkansa, että Hirsilinnaan.

Touhula muutti päiväkodin

Veeran lapsi oli savolaisessa päiväkodissa, jonka Touhula osti. Ongelmat alkoivat rytinällä.

– Iso osa hoitajista päiväkodin johtaja mukaan lukien lähti kaupungin päiväkoteihin töihin ja myöhemminkin hoitajat ovat vaihtuneet tiuhaan.

Myös kyseisessä päiväkodissa siivouksesta on ollut jatkuvasti huomautettavaa. Kaupunki on Veeran mukaan käynyt tarkistamassa asian ja pitänyt kriisipalaverin.

Tilanne on tuttu pääkaupunkiseudullakin. Lastentarhanopettajia on ainakin yhdessä päiväkodissa liian vähän ja sijaisia niin paljon, että kukaan ei pysy laskuissa.

– Hoitajat eivät aina itsekään muista, missä ryhmässä lapsia hoitavat – saati, että muistaisivat lapset, Hannu kertoo lapsensa hoitopaikasta.

Ruokailu oli fiasko

Minna oli tutustumassa Touhulan päiväkotiin pari vuotta sitten vähän ennen lapsen 2-vuotissyntymäpäivää.

– Ruokailuhetki oli totaalinen fiasko. Yli kymmenen 1–3 vuotiasta huusi kuin linnunpojat suu auki, ruokaa lensi pitkin seiniä ja aina joku retuutettiin syystä tai toisesta jäähylle.

Lapsia retuutettiin hänen mukaansa myös nukkumaan ja vessaan.

– Tuntui tokikin kamalalta jättää lapsi paikkaan, mutta vaihtoehtoja ei ollut.

Suurin syy sekasortoon oli Minnasta vähäinen henkilöstömitoitus ja hoitajien nuoruus ja kouluttamattomuus.

– Ensimmäisenä päivänään lapsi oli juossut keinun alle ja hänellä oli kuhmu päässä ja musta silmä.

– Muutaman päivän päästä vaippaa vaihtaessani huomasin nivusissa isoja verisiä naarmuja. Hoitaja vastasi kyselyyni tympeänä, että lapseni oli kaatunut leikkitraktorin päälle ennen päiväunille menoa, mikä oli kuulemma ihan normaalia.

Myöhemmin pienokaisessa oli puremajälkiä.

– Tuntui, että kaikki oli pielessä ja koskaan ei tiennyt, mitä tuli vastaan.

Kolme viikkoa riitti. Minnan perhe anoi siirtoa muualle. Samaan aikaan lapsi alkoi puhua, että pelkää mennä päiväkotiin. Hänen onnekseen uusi ja vanha päiväkoti eroavat Minnan mukaan kuin yö ja päivä.

”Hirsilinnassa on tarpeeksi henkilökuntaa”

Touhula Hirsilinnan nykyinen johtaja ei halunnut kommentoida päiväkotinsa tilannetta. Hänen sijaansa päiväkotiketjun markkinointi- ja viestintäjohtaja Ossi Ahto vastasi kyseistä päiväkotia koskeviin kysymyksiin.

Vanhemmat puuttuivat marraskuussa epäkohtaan moneen Hirsilinnan arjessa. Joidenkin mielestä tilanne ei ole muuttunut tarpeeksi. Mitä mieltä olette?

– Käsityksemme on erilainen. Hirsilinnassa on tehty toimia, joita luvattiin. Siivousliike ISS on esimerkiksi siivonnut siellä päivittäin. Päiväkodin johtaja vaihtui, mistä olemme saaneet kiitosta. Valituksen tehneet vanhemmat viestivät alle kuukausi sitten, että upeaa edistystä on tullut.

– Johtaja nosti esiin, että päiväkodissa on käyty hiihtämässä, mikä on hyvää toimintaa. Vanhemmat ovat olleet ihan tyytyväisiä, mutta olemme saaneet myös rakentavaa palautetta, josta olemme ottaneet opiksi. Olemme ottaneet käyttöön uuden viestintäkanavan eli TouGo-applikaation, joka parantaa yhteydenpitoa vanhempien ja henkilökunnan välillä.

– Päiväkodissa on meneillään ylimääräinen asiakastyytyväisyyskysely. Vanhempainillassa sovittiin, että kun se viikon kuluttua päättyy, katsomme, missä tilanteessa olemme ja teemme lisätoinmia, jos niitä vanhempien mielestä tarvitaan.

– Lahden kaupunki totesi marraskuussa valvontakäynnillään, että olemme tehneet syksyn aikana asiakkaiden toiveisiin liittyvät toimenpiteet ja kommunikoineet ne heille.

Onko päiväkodissa joka hetki pätevää henkilökuntaa tarpeeksi?

– Varmistin päiväkodin johtajalta, että siellä on koko ajan on ollut ja on riittävä määrä kasvattajia. On tärkeää, että jatkuvasti on oikea määrä aikuisia, mutta päivän aikana saattaa tulla tilanteita –vaikka vuoron loppumisen vuoksi – että jonain tiettynä hetkenä kasvattajien määrä on hetkellisesti pienempi.

Voiko olla, että on yksi kasvattaja ja 20 lasta pihalla?

– Yksi kasvattaja ei tietenkään riitä, jos lapsia on 20.

Päiväkodista on lähtenyt viisi vakituista hoitajaa, miksi?

– Hirsilinna siirtyi Touhulalle viime kesänä, kun yritys osti Ipanala-ketjun. Suurin osa yrityskaupassa meille siirtyneestä henkilökunnasta on lähtenyt, mikä on tietysti ikävää lasten kannalta ja tarkoittanut, että Hirsilinnassa on ollut paljon sijaisia. Hoitajien lähdön syihin en osaa ottaa kantaa.

– Toivomme, että nyt, kun on uusi johtaja, voimme saada toimintamme paremmin käyntiin uudella porukalla.

Ovatko perheet päättäneet irtisanoneet hoitosopimuksia?

– Muutama perhe on lähtenyt lähiaikoina. Tämä on ymmärrettävää ottaen huomioon, että henkilökunnassa on ollut vaihtuvuutta.

Vanhemmat valittivat paljon siivouksen laadusta. Miksi päiväkoti oli päästetty sotkuiseksi?

– Syksyllä oli todistettavasti paljon päiväkodin toiminnan laatuun liittyviä ongelmia, joista päiväkodin johtaja oli vastuussa. Teimme silloin päätöksen, että jos vanhemmat havaitsevat näin paljon puutteita, johtajakaan ei ole ollut täysin tilanteen tasalla. Siksi johtaja vaihtui.

– Totta kai lähtökohta on, että esimiehet ja henkilökunta tietävät, millaista laatua pitää pystyä tarjoamaan. Jos asiakkaitten tai henkilökunnan mielestä näin ei ole, toivomme, että saamme viestejä esimerkiksi nettisivujen palautekanavan kautta vanhemmilta ja henkilökunnalta. Kun tiedämme ongelmat, niihin on helpompi puuttua niihin.

Käykö ISS siis siivoamassa päivittäin?

– Normaalisti ei. Tämä oli vain silloin tehty tilapäistoimi, jotta tilanne saatiin hyvälle tasolle. Normaalisti siivouksen hoitaa päiväkotiapulainen. Hän on ajoittain edelleen poissa, joten jatkamme ISS-siivouspalvelun käyttöä, jotta päiväkodissa on varmasti siistiä.

Veisitkö omat lapsesi Touhula Hirsilinnaan hoitoon?

– Ehdottomasti voisin viedä lapseni sinne.

Kokemuksistaan kertoneiden vanhempien nimet on muutettu

Outi Kokko
Olet sietämätön tyyppi ja mielipiteesi ovat vääriä
Älä soita tänne enää koskaan - Ultra Bra

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1870
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja John Kimble » La Helmi 09, 2019 1:43 pm

No niin. "Do as I say not as I do" taitaa olla SDP:n motto.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005995373.html

SDP:n kansanedustaja mukana yksityisessä päivähoitobisneksessä – yhteistyökumppanina kohun keskellä oleva Touhula

Kuva
Sdp:n kansanedustaja Pilvi Torstin osaomistama Helsinki International Schools on viime aikoina runsaasti julkisuutta saaneen Touhula-päiväkotiketjun yhteistyökumppani. (KUVA: Juhani Niiranen, kuvankäsittely IS)

Julkaistu: 9.2. 6:33

Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd) on mukana yksityisessä varhaiskasvatusbisneksessä.

Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd) on Helsinki International Schoolsin perustaja ja osaomistaja.

Kolme vuotta sitten perustettu HEI Schools on varhaiskasvatuksen start up -yritys, jota on kutsuttu päiväkotien Ikeaksi tai Starbucksiksi. Ideana on viedä maailmalle suomalaisten varhaiskasvatusoppien mukaista HEI Schools -konseptia.

Eduskunnan nettisivuilla Torsti ilmoittaa, että hän ei saa HEI Schoolsista tuloja.

HEI Schoolsin ensimmäinen päiväkoti aloitti Kiinassa toissa vuonna, ja sillä on myös yksi päiväkoti Helsingissä. Vuoteen 2020 mennessä HEI Schoolilla on neljä päiväkotia Kiinassa, sekä päiväkodit Australiassa, Kuwaitissa, Saudi-Arabiassa, Argentiinassa, ja Helsinkiin avattuna toinen päiväkoti.

HEI Schools on läheisessä yhteistyössä yksityisen päiväkotiketju Touhulan kanssa. Yhtiön päiväkoti Helsingissä noudattaa HEI Schoolin konseptia ja päiväkotia operoi Touhula.

HEI Schools ja Touhula solmivat vajaa vuosi sitten yhteistyösopimuksen HEI Schoolsin konseptin viemisestä maailmalle. Apuna on ollut sijoitusyhtiö EQT. Sijoitusyhtiö EQT omistaa 80 prosenttia Touhulasta. Viime maaliskuussa kerrottiin, että EQT on tehnyt merkittävän sijoituksen HEI Schoolsiin.

HEI Schoolsin hallituksessa istuu muun muassa Touhula Varhaiskasvatus oy:n toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Vanhustenhoidon lisäksi otsikoissa on viime päivinä ollut päiväkotien hoitajavajaus, ja etenkin suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula.

Päiväkotien väärinkäytökset nousivat esiin eduskunnan torstain kyselytunnilla. Kysymyksen nosti esiin vasemmistoliitto, jota säestivät myös Sdp:n kansanedustajat.

Oppositiossa toivottiin, että yksityisessä varhaiskasvatuksessa kiellettäisiin bisnesajattelu ja taloudellisen voiton tavoittelu, kuten se on kielletty yksityisessä peruskoulutuksessa.

Esimerkiksi Torstin puoluetoveri, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) kysyi, miksi yksityiset päiväkodit voivat tehdä voittoa.

– Mitä aiotte nyt tehdä, jotta tästä haamuhoitajakikkailusta päästään eroon myös varhaiskasvatuksessa? Lapsen etu ei nyt toteudu. Aiotteko muuttaa lakia sellaiseksi, että varhaiskasvatus ei voisi olla voittoa tavoitteleva, aivan samoin kuin perusopetuksesta on säädetty, Eloranta kyseli.

Myös sosiaalisessa mediassa esimerkiksi toinen Torstin puoluetoveri, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd) kysyi samaa.

– Opetusministeri ei vastannut kysymykseen olisiko varhaiskasvatuksessa otettava käyttöön voitontavoittelun kielto kuten perusopetuksessa? Tällä hetkellä voitontavoittelu, markkinat johtanut haamuhoitajiin, ylimitoitettuihin ryhmiin tai epäkelpoihin tiloihin, Paatero twiittasi.

Torsti kertoo IS:lle, että hän on HEI Schoolsissa perustaja ja osaomistaja. Perustajiksi hän sanoo Helsingin yliopiston ja neljä henkilöä.

– Olen osaomistaja, en saa (HEI Schoolsista) tuloja, hän lisää.

Tekeekö HEI Schools voittoa?
– Yhtiö ei tee voittoa.

Avaisitko mistä HEI Schoolsin ja hoitajavajauksen vuoksi uutisiin nousseen Touhulan yhteistyössä on kyse?
– Touhula on yksi HEI Schoolsin osaomistaja, vähemmistöomistaja. HEIn pointti on viedä suomalaista varhaiskasvatusmallia kansainvälisille markkinoille. Liiketoiminta on siis kansainvälistä ja Touhula on siinä sijoittaja. Lisäksi Touhula on ostanut HEI Schoolsilta oikeuden käyttää suomalaisen laadukkaan varhaiskasvatuksen englanninkieliseksi malliksi muokannutta HEI Schools -konseptia yhdessä päiväkodissaan Ruoholahdessa.

Miten näet HEIn osaomistajana sen, että eräät puoluetoverisi ovat kysyneet, miksi yksityiset päiväkodit voivat tehdä voittoa?
– Olen ollut tekemässä meidän puolueen ohjelmia. Pitkässä linjassa pidän hyvin todennäköisenä ja toivottavana, että näemme varhaiskasvatuksen osana perusopetuksen jatkumoa Suomessa. Se on se suunta, johon on perusteltua kulkea.

– Näen asian juuri, kuten meidän ohjelmiin on kirjattu. Että yksityisen sektorin voitontavoittelu on syytä selvittää. Ja siitä on tullut myös kunnille aika hankalaa, että ne ovat jääneet tämän yksityisen varaan.

Eli et näe puolueesi jäsenten ulostulojen ja roolisi yksityisessä varhaiskasvatusbisneksessä, välillä ristiriitaa?
– Ei minulla ole yksityisessä varhaiskasvatusbisneksessä Suomessa roolia.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2190
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Esperi caren toiminta

Viesti Kirjoittaja Silli » La Helmi 09, 2019 6:38 pm

Teppo Lindén on sekä Cor Groupin että Coronarian toimitusjohtaja. Edellinen omistaa Touhulasta kuuden prosentin siivun. Lindén on myös Touhulan hallituksessa. Hän on entisen ministerin Suvi Lindénin (kok) veli.

Lähde: Taloussanomat 6.2.2019
Finderin mukaan tämä Teppo Emil Lindén toimii vastuuhenkilönä ainakin seuraavissa 62 yrityksessä.

Cor Group Oy, Oulu
Coronaria Oy, Oulu
Coronaria Aino Oy, Oulu
Coronaria Analyysipalvelut Oy, Oulu
Coronaria Anna ja Aatu Oy, Oulu
Coronaria Arkipäivä Oy, Tornio
Coronaria Botnia 24 h Oy, Tornio
Coronaria Cajanuksentienkoti Oy, Kempele
Coronaria Contextia Oy, Helsinki
Coronaria Diagnostiikka Oy, Oulu
Coronaria Erikoissairaanhoito Oy, Oulu
Coronaria FiDental Oy, Oulu
Coronaria Frontaali Oy, Tampere
Coronaria Fysiopalvelu Kunto Kuopio Oy, Kuopio
Coronaria Fysioterapia Oy, Oulu
Coronaria GE Oy, Oulu
Coronaria Hammasklinikka Oy, Oulu
Coronaria Hoiva Oy, Oulu
Coronaria Iltatuuli Oy, Iitti
Coronaria Joterplan Oy, Saarijärvi
Coronaria Karttusenranta Oy, Oulu
Coronaria Komian Kranni Oy, Seinäjoki
Coronaria Kristallihovi Oy, Hämeenlinna
Coronaria Kristallikartano Oy, Kerava
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy, Oulu
Coronaria Kyrönmaa Oy, Oulu
Coronaria Lounatuuli Oy, Äänekoski
Coronaria Optical Oy, Oulu
Coronaria Palvelukeskus Kaski Oy, Pihtipudas
Coronaria Palvelukoti Metsärinne Oy, Haapavesi
Coronaria Pirta Oy, Tornio
Coronaria Radiologipalvelu Oy, Oulu
Coronaria Rehappi Oy, Naantali
Coronaria Silmäklinikka Oy, Oulu
Coronaria Sinikello Oy, Taivalkoski
Coronaria Suolahden Palvelukoti Könnilä, Äänekoski
Coronaria Sähäkkä Oy, Ylivieska
Coronaria Terameri Oy, Kemi
Coronaria Terveys Oy, Oulu
Coronaria Tietotaito Oy, Joensuu
Coronaria Toivolanranta Oy, Oulainen
Coronaria Uniklinikka Oy, Oulu
Coronaria Vehkakoti Oy, Kaavi
Coronaria Veitikanharju Oy, Rovaniemi
Coronaria Villa Marin Hoitopalvelut Oy, Kokkola
Coronaria Vivante Oy, Kuusamo
Coronaria V & S Nuortenkoti Oy, Turku
Coronaria Wilhelmiina Oy, Hollola
Fysikaalinen Hoitolaitos Medica Ahjokeskus, Jyväskylä
Fysikaalinen Hoitolaitos Petosen Fysioterapia Oy, Kuopio
Hammaslääkärikeskus Dentura Oy, Kuusamo
Health City Finland Oy, Oulu
Keskinäinen Kiinteistö Oy Lahden Päiväkoti, Oulu
Keskinäinen Kiinteistö Oy Sotkamon Päiväkoti, Oulu
Kiinteistö Oy Oulun Sammakkotalo, Oulu
Mectalent Oy, Oulu
Medifamilia Oy, Oulu
Medilaser Oy, Helsinki
Muhoksen Palvelukoti Oy, Muhos
Suomen VAKA-palvelut II Oy, Oulu
Terapiakeskus Terapeija Oy, Espoo
Terve Media Oy, Oulu

Tutkiva tiimimme teki muutamia havaintoja:
  • Teppo Lindén bisneskumppaneineen on lähtenyt vuonna 2018 levittäytymään päiväkotibisnekseen myös ym. Lahden ja Sotkamon päiväkotien kautta. Aiotaanko kyseiset päiväkodit mahdollisesti myöhemmin sulauttaa Touhula-ketjuun, aikooko Coronaria-ketju laajentua päiväkotien puolelle vai onko suunnitelmissa perustaa jokin uusi päiväkotiketju ns. mukakilpailijaksi ja -vaihtoehdoksi Touhula-ketjulle?
  • Teppo Lindén on bisneskumppaneineen kiinnostunut myös lääketieteellisestä analytiikasta ja mm. radiologiasta. Samalla alalla hyörii myös jo aiemmin Lestadiolaiset-ketjussa mainittu yritys LS CancerDiag Oy, jonka omistajiin kuuluu mm. lestadiolaisukko Matti Aulis Koskelo, jonka iso omakotitalo paloi männä vuonna Oulussa.
  • Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikkien yritysten, joiden vastuuhenkilöihin kuuluu Teppo Lindén, tilintarkastajana toimii Sami Seppo Sakari Posti PricewaterhouseCoopersilta. Sami Posti toimii myös edellä mainitun LS CancerDiag Oy:n tilintarkastajana. Itse asiassa kyseinen Sami Posti vaikuttaa olevan paitsi Teppo Lindénin myös Koskelo-suvun lukuisten yritysten hovitilintarkastaja. Koskelo-suvun yrityksistä viisi oli hiljattain otsikoissa aggressiivisen kotimyynnin vuoksi. Pääosin omakotitaloissa asuville - ja valitettavan usein vanhuksille - pakkomyytiin mm. väsytystaktiikkaa ja suoranaisia valheita suoltaen erilaisia remontteja sekä mittatilaustuotteita. Alla on linkki ko. juttuihin. Koskelo-suvun ja muidenkin lestadiolaisten hämärähommista on puhuttu enemmän Järjestäytynyt rikollisuus -alueen Lestadiolaiset-ketjussa eli täällä: https://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=6&t=26467
Kuluttaja-lehti: Viisi firmaa on ”pakkomyynyt” vanhuksille kalliita remontteja – Kolmen yhtiön taustalla sama, äveriäs omistajasuku

Linkki: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/ku ... stajasuku/
Näissä Teppo Lindéniin liittyvissä yrityksissä on joko eri tilintarkastajat tai sitten tilintarkastajat eivät käy ilmi Finderistä:

Maltel Oy, Helsinki
Holy One Oy, Oulu
Corporate Advisors, Koivu Oy, Helsinki
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12444
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Helmi 09, 2019 7:40 pm

Jos ei mene hyvin hoivakodeissa, niin ei näemmä päiväkodeissakaan. Taas yksi välinpitämättömyys esillä:
Kohupäiväkodin eronneen johtajan raju avautuminen: ”En ikinä laittaisi omia lapsiani Touhulaan”

*Touhulassa työskennelleen päiväkodin johtajan mukaan yritys ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin rahasta.
*Touhula-päiväkodista eronnut johtaja kritisoi yritystä pelkästä kannattavuuden tavoittelusta. *Päiväkodin johtajana työskennellyt nainen erosi tehtävästään.
*Päiväkodin johtajalla oli kovat paineet saada toiminta kannattavaksi. Kun toiminta oli jo kannattavaa, lasten määrää haluttiin lisätä entisestään.
*Nainen kertoo, että Touhula-päiväkoti hankkii lapsia sen perusteella, kuinka paljon heistä on hyötyä.
*Huonosti rahaa tuottavia lapsia ei haluta hoitoon.


Vaatimukset ja vastuu kasvoivat, mutta samaan aikaan oikeuksia kavennettiin.

Näin muistelee eräästä Touhulan yksiköstä eronnut päiväkodin johtaja, joka ehti olla Touhula-päiväkotien palkkalistoilla yhteensä kolme vuotta. Näistä kaksi viimeistä hän työskenteli päiväkodin johtajana, kunnes vaatimukset alkoivat olla niin hurjia, ettei hän uskaltanut enää jäädä.
– Kaikki vastuu on johtajalla, mutta Touhula määrittelee vastuun suuruuden. En pystynyt olemaan siinä yrityksessä enää töissä. Vaatimukset olivat liian kovia.

Nainen on työskennellyt uransa aikana kaikissa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa. Touhula ei ole jäänyt hänen mieleensä hyvässä, vaan pahassa.
– Touhula on yksi pahimmista, missä olen koskaan ollut. En ikinä laittaisi omia lapsiani Touhulaan.

Kannattavuus kiinnosti
Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula-päiväkodit on ollut viime aikoina otsikoissa yrityksen toiminnassa ilmenneiden epäkohtien takia. Iltalehti on saanut useita yhteydenottopyyntöjä niin Touhulan työntekijöiltä kuin lasten vanhemmiltakin.

Iltalehteen yhteyttä ottanut entinen päiväkodin johtaja kertoo, että johto oli kiinnostunut ainoastaan rahasta ja yksikön kannattavuudesta. Hänen mukaansa kukaan ei esimerkiksi valvonut, että liikuntapainotteisessa päiväkodissa toteutuvat liikunnalliset tavoitteet.
– Missään vaiheessa ei oltu kiinnostuneita, mitä pedagoginen sisältö on tai kuinka meillä lasten kanssa sujuu. Joku totesi minulle joskus, että liikuntahan on hyvä myyntikikka.

Touhula-päiväkotien toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo, että he ovat kehittäneet vuonna 2018 Touhulan pedagogiikkaa ja tuoneet päiväkoteihin toimintaa ohjaavan vuosikellon.
– Lisäksi meillä on alueilla pedagogiset palvelupäälliköt, jotka tukevat päiväkodinjohtajia pedagogisen sisällön suunnittelussa.

Holmqvistin mukaan on tärkeää, että päiväkodin johtaja osaa ottaa toiminnassaan huomioon työntekijät, asiakkaat ja pedagogiikan.

Päiväkodin entisen johtajan mukaan on totta, että pedagogiset sisällöt määriteltiin myöhemmin Touhulan linjan mukaisesti.
– Kukaan ei silti varmistanut, ovatko tilat sopivia niihin määriteltyyn toimintaan, nainen sanoo.

Tuottoa lapsilla
Naisen mukaan hänellä oli kovat paineet saada yksikön toiminta kannattavaksi. Johtajaa muistutettiin jatkuvasti siitä, että toiminta lopetetaan, jos viivan alle ei jää tarpeeksi.
– Jossain vaiheessa minulle sanottiin, että ei kannata ottaa lapsia lyhyellä sopimuksella, vaan heitä, jotka tarvitsevat kokopäivähoitoa. Se on kuulemma kannattavaa.

Kun päiväkodin johtaja sai toiminnan pyörimään, sekään ei riittänyt.
– Minun olisi pitänyt pyytää kunnalta lupa lisätä yksi ryhmä jumppasaliin, vaikka tilojen ja toiminnan antamat resurssit alkoivat olla jo täynnä.

Tässä vaiheessa nainen päätti irtisanoutua.

Toimitusjohtaja Virpi Holmqvist ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan päiväkodissa kokopäiväistä hoitoa tarvitsevat lapset menisivät osa-aikaisten edelle.

Holmqvistin mukaan Touhulassa on sekä kokopäiväisiä että osapäiväisiä lapsia hoidossa. Hoitoon pääseminen riippuu yksittäisen päiväkodin tilanteesta.
– Ei ole olemassa sääntöä, jonka mukaan kokoaikaiset menisivät edelle, Holmqvist sanoo.

Holmqvistin mukaan päiväkodin kannattamattomuus ei ole kestävää, eikä siihen pyritä.
– Päiväkodin on silti mahdollista toimia laadullisesti hyvin ilman, että se on tappiollinen.

Ei sijaisia
Entisen päiväkodin johtajan mukaan yksikön arki oli kiireistä. Pidempiin kuin muutaman päivän sijaisuuksiin piti aina olla toimitusjohtajan lupa. Palkkauskiellon takia hän joutui lopulta itse paikkaamaan henkilöstövajetta.
– Päivät venyivät ihan käsittämättömän pitkiksi. Työntekijät eivät voineet olla pois, vaikka he olivat oikeasti sairaana. Kaikki tiesivät, ettei sijaisia saada mistään.

Kyseisessä yksikössä ei menty naisen mukaan laittomuuksiin asti, mutta lähellä oltiin. Naisen mukaan päiväkoti pyöri toisinaan vain muutaman työntekijän voimin.

Poikkeustilanteet jatkuivat viikosta toiseen.
– Asiaa perusteltiin aina sillä, että tämä ei ole pysyvää.

Virpi Holmqvistin mukaan Touhulan päiväkoteihin voi palkata sijaisia, jos läsnäolevien lasten määrä sitä vaatii.
– Tähän ei tarvita toimitusjohtajan lupaa, vaan päiväkodinjohtaja näkee sijaistarpeen ja toimii sen mukaan. Sijaispalkkauskieltoa meillä ei ole, Holmqvist sanoo.

Touhula julkaisi aiemmin tällä viikolla verkkosivuillaan tiedotteen, jossa kerrotaan, että heidän tietoonsa on tullut ongelmatilanteita muutamissa päiväkodeissa. Haasteet liittyvät pääasiassa tilanteisiin, joissa henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta tai sijaisia ei ole aina pystytty poissaolojen ajaksi löytämään.

Uusimmassa tiedotteessa Touhula kertoo, että se aikoo ottaa käyttöön toimintatavan, jossa he ilmoittavat päivittäin jokaisessa päiväkodissa lasten ja kasvattajien lukumäärät.

Ruuasta tingitään
Päiväkodin johtajana työskennelleen naisen mukaan tilanne paheni jatkuvasti niiden kahden vuoden aikana, kun hän johti kyseistä yksikköä.

Aluksi hän sai palkata ihmisiä ja pitää sijaisia, mutta vähitellen vyö kiristyi.

Vaikka henkilökunta työskenteli jaksamisen äärirajoilla, asiakkaat olivat tyytyväisiä.

Monissa muissa paikoissa näin ei naisen mukaan ollut.
– Tiedän hyvin, että ne, joilla viivan alle ei jää tarpeeksi, tinkivät ruuan laadusta ja lasten tarvikkeista. En ikinä suostuisi tinkimään siitä, mitä lapsille tuotetaan, hän kertoo.

Holmqvist kommentoi Iltalehdelle, että kaikissa Touhula-päiväkodeissa on taattu mahdollisuus hyvälaatuiseen ruokaan ja tarvikkeisiin.
– Jos tämä ei jossain päiväkodissamme riittävän hyvin tapahdu, pyydämme olemaan yhteydessä esimerkiksi verkkosivumme palautekanavan kautta, Holmqvist sanoo.

Touhula-päiväkodin entiselle johtajalle lähtö omasta yksiköstä ei ollut kaikista ongelmista huolimatta helppo. Monet julkisuudessa esillä olleista tarinoista ovat koskettaneet myös häntä henkilökohtaisesti.
Iltalehti
8.2.2019 19:31

Mutta kun Suomeen tuli 2015 syksyllä 2000 muka-vainottua nuorta miestä, niin kaikki organisoitiin viimeisen päälle. Omistamme emme välitä, mutta raiskaavista perseiljöistä ja valehtelijoista kyllä. Mitä se kertoo päättäjistä ja näistä ketkä tekev't bisnestä niin hoivakodeilla, päiväkodeilla ja vastaanottokeskuksilla?
- Sen, että suurin osa heistä on persiistä. Syvältä ja poikittain. Sipilä ja Orpo ykkösenä!
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
poikani
Sherlock Holmes
Viestit: 3287
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja poikani » La Helmi 09, 2019 8:52 pm

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Osaavat sitten 80-vuotiaina, eli eläkeiän heille koittaessa, suhtautua hyväksyvämmin huonoon kohteluun vanhainkodissa, kun poliitikot eivät kuitenkaan ole vielä ehtineet paneutua niiden ongelmiin muilta kiireiltään.
????? ?? ??????.

Alex Smith
Sammakkoprofessori
Viestit: 431
Liittynyt: Su Helmi 18, 2018 12:05 pm

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Alex Smith » Su Helmi 10, 2019 9:48 am

Se verran lastentarhaopettajaksi opiskelevilta kuullut, että ikinä en lastani laittaisi Touhulaan. Liikunnallisuus on vain mainoslause, suurimmassa osassa Touhuloita ei liikuta itse asiassa ollenkaan. Päinvastoin

Lasten kanssa ei tehdä mitään päivän aikana, ei ehditä, kun on liian vähän työntekijöitä. Lapsia pakkonukutetaan jopa 4 tuntia päivässä.

LTO harjoittelijat ovat monissa Touhuloissa koko paikan koulutetuimmat ja joutuvat hoitamaan myös vaka-keskustelut vanhempien kanssa. Monille harjoittelijoille palautuminen harkasta vie viikkoja. Touhulat perustavat osan toimintaansa yliopistokaupungeissa nimenomaan ilmaisiin lto-harjoittelujoihin. Opiskeluun kuuluu useita 1-2 kk harjouttelujaksoja ja Touhuloille on jatkuvasti ilmaista työvoimaa saatavilla.

Vanhemmat ovat niin pihalla, he näkevät vain pintaa ja mielistelevän henkilökunnan ja uskovat kaiken mitä henkilökunta sanoo esim. päivän mahtavista tekemisistä tekemisistä, vaikka totuus on että lapsi on nukkunut ja leikkinyt itsekseen koko päivän.

Kuvottavaa rahastusta lapsilla. Samat tekijät takana kuin Esperissä ja vastaavissa

jepulis82
Wallander
Viestit: 1053
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja jepulis82 » Su Helmi 10, 2019 10:57 am

Mikä on saanut suomalaisten aivot vinksahtamaan niin pahasti että kohtelemme toisten lapsia paremmin kuin omiamme? Miljardi vuodessa mamuihin ei ole mikään ongelma, mutta lastensairaalaa varten tarvittiin kolehtia kansalaisilta.

Ei voi ymmärtää.
"Those who want respect, give respect."

Avatar
TieD
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 237
Liittynyt: To Helmi 18, 2016 12:58 pm
Paikkakunta: Viljandi

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja TieD » Su Helmi 10, 2019 1:20 pm

jepulis82 kirjoitti:Mikä on saanut suomalaisten aivot vinksahtamaan niin pahasti että kohtelemme toisten lapsia paremmin kuin omiamme? Miljardi vuodessa mamuihin ei ole mikään ongelma, mutta lastensairaalaa varten tarvittiin kolehtia kansalaisilta.

Ei voi ymmärtää.
Se on juurikin näin. Ja tuo lastensairaalan kolehdin keruukin taisi olla sellainen puhallus että huh hei. Kyllä saa tarkkaan miettiä ketä äänestää.
___________________________________________________________________
-Älä Verneri purista rottaa kovaa,siltä lähtee henki.
-Kissa!!
-Niin,kissalta lähti henki ku sä puristit kovaa.

Avatar
poikani
Sherlock Holmes
Viestit: 3287
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja poikani » Su Helmi 10, 2019 1:27 pm

jepulis82 kirjoitti:Miljardi vuodessa mamuihin ei ole mikään ongelma, mutta lastensairaalaa varten tarvittiin kolehtia kansalaisilta.
Syynä on rasistinen suhtautuminen. Tämän kuvaamasi menettelyn kannattajat katsovat, että suomalainen lapsi on sairaanakin vähemmän avuton kuin lähi-itäläinen nuorimies. Eikö olekin aika uskomatonta, että he eivät itse tajua asiaa?

Turha näistä asioista on mieltään pahoittaa. Suurin osa suomalaisista on saanut juuri sitä mitä on halunnutkin. Muutenhan maassamme olisi erilaiset olosuhteet, lapsillakin.
????? ?? ??????.

Avatar
CSI
Sherlock Holmes
Viestit: 3081
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja CSI » Su Helmi 10, 2019 1:33 pm

Lestana hyvä riistää vääräuskoisten lapsia päiväkodilla koska ei napsu omiin lapsiin:

Siitä huolen pitää kotiin jäänyt synnytyskone eli lestadiolainen aviovaimo.

Lastentarhoissa hoidossa on vain vääräuskoisten lapsia = lupa riistää.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

janita
Nikke Knattertton
Viestit: 858
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja janita » Su Helmi 10, 2019 11:01 pm

Touhulassa työskennelleet hoitajat myös puhuvat etteivät saa kertoa epäkohdista. Siis jopa entiset työntekijät uskaltavat kommentoida vain ympäripyöreästi ja eivät kuulemma saa puhua. Yhteistä näillä on, ettei kukaan laittaisi omaa lastaan Touhulan päiväkoteihin.

Tiinas
Sammakkoprofessori
Viestit: 464
Liittynyt: Su Helmi 11, 2018 11:00 am

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja Tiinas » Pe Helmi 15, 2019 1:58 am

Juttelin LTO opiskelijan kanssa, joka oli hakenut sijaisuuksia kaupungille ja Touhulaan.

Kaupungilla pitää käydä todistamassa henkilöllisyys ja opinnot sekä rikosrekisteri ennen pääsyä sijaiseksi.

Touhulasta soitettiin heti, että huomenna olisi töitä. Kaveri oli viikon sijaisena, henkilöllisyyttä ei kysytty, opiskeluja ei tarvinnut todistaa ja rikosrekisterikin oli kuulemma ihan sama. Tässä päiväkodissa oli sen viikon aikana vain harjottelijoita töissä, ei ketään vakituista.
Tackleberry kirjoitti: ↑
Eli tänä vuonna poliisi on ampunut 42 valkoista ja 31 mustaa.
Valkoisia maassa on sellaiset 234 miljoonaa ja mustia 40 miljoonaa, mutta ongelma tässä on se, että "valkoisia tapetaan enemmän, saatana!"
Ei helvetti

tintukka
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Heinä 04, 2017 4:13 pm

Re: Päiväkotibisnes: Touhulan epäselvyydet

Viesti Kirjoittaja tintukka » Pe Helmi 15, 2019 9:24 am

Tiinas kirjoitti: Touhulasta soitettiin heti, että huomenna olisi töitä. Kaveri oli viikon sijaisena, henkilöllisyyttä ei kysytty, opiskeluja ei tarvinnut todistaa ja rikosrekisterikin oli kuulemma ihan sama. Tässä päiväkodissa oli sen viikon aikana vain harjottelijoita töissä, ei ketään vakituista.
Tiedän, mistä puhut.

Olen tehnyt itse Touhulalle sijaisuuksia viime syksystä lähtien ja löytänyt itseni tilanteesta, jossa paikalla on iltapäivällä 4 sijaista, muttei enää yhtään vakituista tuttua työntekijää. Siinä olisi helposti voinut lähteä joku lapsi väärän aikuisen matkaan, koska kukaan ei tiennyt, miltä näyttää Matin/Maijan/Villen äiti tai isä - tai edes miltä näyttää Maija, Ville tai Matti itse :D

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1870
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Huivipäinen Touhula-päiväkodin työntekijä riuhtoi lapsia kadulla Vantaalla

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ke Marras 27, 2019 11:05 pm

MTV:n/Kalevan videosta on harmillisesti jäänyt ääni pois niin ei kuule mitä akka huutaa lapsille ja millä aksentilla.

https://www.kaleva.fi/videot/touhula-pa ... lle/11501/

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/p ... ua/831061/
Päiväkodin työntekijä riuhtoi lapsia ul­ko­vaat­teis­ta Vantaalla, tilanne tallentui videolle – "Nähty käytös ei ole missään nimessä hyväksyttävää eikä sallittua"

Sosiaalisessa mediassa levisi keskiviikkona video, jossa Touhula-päiväkodin työntekijä riuhtoo lapsia kovakouraisesti ulkovaatteista Vantaalla
Kotimaa 27.11.2019 20:37 | Päivitetty 27.11.2019 21:37

Sosiaalisessa mediassa levisi keskiviikkona video, jossa Touhula-päiväkodin työntekijä riuhtoo lapsia kovakouraisesti ulkovaatteista Vantaalla. Silminnäkijän kuvaamalla videolla lapset kävelevät jonossa kävelytiellä ja työntekijä komentaa heitä kovaäänisesti ja asettaa heitä jonoon vetämällä ulkovaatteista kovakouraisesti.

Asiaa MTV Uutisille kommentoinut videon kuvannut silminnäkijä kertoo, että hän meni parvekkeelle katsomaan kuultuaan ulkoa kovaäänistä huutoa.

Touhula-päiväkotien toimitusjohtaja Minna Elomaa lähetti keskiviikkona Touhula-päiväkodissa olevien lasten vanhemmille viestin tapahtuneesta.

Kalevan näkemässä viestissä kerrotaan, että kyseisessä tilanteessa oli mukana neljä kaksivuotiasta ja kaksi kolmevuotiasta lasta, mikä on Touhulan retkiohjeistuksen vastaista. Lisäksi viestissä todetaan, että retkelle otettiin mukaan lyhyellä varoitusajalla kaksi juuri päiväkotiin saapunutta lasta.

Elomaa pahoittelee tapahtunutta koko Touhulan puolesta.

– Videolla nähty käytös ei ole missään nimessä hyväksyttävää eikä sallittua. Tilanne on käyty tänään läpi kyseisen työntekijän kanssa ja tulemme myöhemmin päättämään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Viestissä kerrotaan myös, että kyseisen päiväkodin lasten vanhemmat voivat halutessaan katsoa videon päiväkodin johtajan puhelimessa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV.
Viimeksi muokannut John Kimble, Ke Marras 27, 2019 11:16 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Vastaa Viestiin