Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Balettia harrastavia lapsia, Nigeria Lagos.jpg
Balettia harrastavia lapsia, Nigeria Lagos.jpg (204.69 KiB) Katsottu 2299 kertaa

12.08.2020
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nig ... #gs.4mxnvo

Nigerialaispoika tanssi sateen ja mudan keskellä – miljoonia koskettanut hittivideo poiki stipendin arvostettuun balettikouluun

Nigerialaispoika on ihastuttanut viraaliksi nousseella videollaan jopa arvostetun New Yorkissa toimivan balettiseurue, New York City Balletin.

Videolla Anthony Madu, 11, tanssii paljain jaloin sateen pehmentämällä hiekkatiellä Lagosin lähellä Nigeriassa. Videon julkaisi verkossa paikallinen balettikoulu. Videolla tanssista silminnähden nauttiva pikkupoika on koskettanut hetkessä miljoonien sydämiä. Reutersin mukaan yli 15 miljoonaa on nähnyt pojan tanssin sateessa.

– Hienostuneiden tanssituntien ja kauniiden esiintymisasujen takana on valtavasti harjoittelua ja kovaa työtä. Vähillä tai ei millään resursseilla koulumme lapset harjoittelevan parhaansa mukaan, tanssikoulu Leap of Dance Academy kirjoitti videon kylkeen.

Videon myötä tanssikoulu on saanut kasoittain lahjoituksia. Koulu opettaa lapsia ilmaiseksi ja sen opettaja on itse opetellut YouTuben ja Googlen avulla balettia.

Tanssivideo kantautui myös arvostetun New York City Ballet -balettiseurueen korviin ja Anthonylle on nyt tarjottu stipendiä, jotta poika voisi päästä opiskelemaan alan parhailta tanssia.

– Tanssiminen saa minut tuntemaan itseni vahvaksi ja onnelliseksi, Anthony itse kuvailee. Hän unelmoi ammattitanssijan urasta aikuisena ja on nyt askeleen lähempänä päämääräänsä.

– Harjoittelen kaikkialla ja aina, koska tähtään täydellisyyteen, en voi siirtyä isoille lavoille ja tehdä virheitä siellä, hän kertoo Reutersille.

Leap of Dance Academyn balettitunti Lagosissa.jpg
Leap of Dance Academyn balettitunti Lagosissa.jpg (204.35 KiB) Katsottu 2299 kertaa

Kannustusta satelee

Videon tanssivasta pojasta jakoi myös muun muassa näyttelijät Viola Davis ja Cynthia Erivo.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Hän on Nigeriasta. Minäkin olen nigerialainen. Nähdessäni tanssin tunsin sen olevan kuin kohtaloni, Erivo kertoo NBC Uutisille, että hän oli tuntenut videolla tanssivan pojan ja itsensä välillä selittämättömän siteen.

– Mielestäni tämä on erittäin tärkeää, koska poikia ei samalla tavalla kannusteta tanssimaan, vaikka baletti vaatii niin voimaa, staminaa, kuin myös kauneutta, Erivo kuvailee.

New Yorkissa ammatikseen tanssiva Calvin Royal III jakoi myös toiselta puolelta maailmaa videopuhelulla rohkaisun sanoja nuorelle Anthonylle:

– Et ole vain muuttamassa maailmaa Afrikassa, vaan muovaat tanssillasi meidän kaikkien sydämiä ja ajatuksia, Royal kannustaa.

Anthonyn vanhemmat olisivat toivoneet pojasta pappia, mutta toisenlainen kohtalo saattaa odottaa nuorta tanssijalupausta. New York Ballet Company opettaa Anthonya kesän ajan virtuaalisesti, mutta ensi syksynä nuori poika muuttaa Yhdysvaltoihin aloittaakseen opinnot kokopäiväisesti.

Leap of Dance Academyn tanssioppilaita.jpg
Leap of Dance Academyn tanssioppilaita.jpg (288.44 KiB) Katsottu 2299 kertaa

Täältä löytyy linkkejä pariin eri videoon aiheesta. Kannattaa katsoa!
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nig ... #gs.4mxnvo
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Monissa Afrikan maissa on tällä hetkellä kova asuntorakentamisen buumi. Taustalla on nousseen elintason mukanaan tuoma halu asua entistä laadukkaammissa, tilavammissa ja turvallisemmissa asunnoissa. Myös töiden perässä maalta kaupunkeihin muuttaville tarvitaan koteja. Suurten ja keskisuurten afrikkalaiskaupunkien ympärille syntyvät pientaloalueet ovat tyypillisiä rakennuskohteita monissa Afrikan maissa tällä hetkellä. Aiemmin kaupungit ovat kasvaneet lähinnä kerrostaloilla ja kaupunkien ympärille on päässyt muodostumaan hökkelikyliä. Nyt monet kaupungit haluavat päästä epämääräisistä hökkelikylistä eroon. Pientaloalueiden rakentaminen on yksi keino niiden purkamisessa.

Uusi keskiluokkainen asuinalue - Lagos, Nigeria.jpg
Uusi keskiluokkainen asuinalue - Lagos, Nigeria.jpg (338.59 KiB) Katsottu 2261 kertaa
Edullisten asuntojen alue - Etelä-Afrikka.jpg
Edullisten asuntojen alue - Etelä-Afrikka.jpg (273.42 KiB) Katsottu 2261 kertaa
Keskiluokkainen asuinalue Botswanan pääkaupungissa Gaboronessa.jpg
Keskiluokkainen asuinalue Botswanan pääkaupungissa Gaboronessa.jpg (247.37 KiB) Katsottu 2261 kertaa

On ennustettu, että rakennustahti tulee kiihtymään myös maaseudulla. Aika monissa maissa uudet maanviljelyskeinot ovat parantaneet satoja, minkä lisäksi kehittyneet säilöntä- ja jalostustavat ovat vähentäneet hävikkiä sekä suurentaneet ruoantuottajien tuotteistaan saamia voittoja. Maaseudun asukkaille on tullut myös muita työpaikkkoja mm. metsänhoidon, matkailun, kaivostoiminnan, liikenteen sekä palvelusektorin kehittymisen myötä. Entistä useammat maaseudun nuorista jäävät kotiseuduilleen. Paluumuutto kaupungeista kotiseudulle maalle on monissa Afrikan maissa uudehkö ilmiö. Kaupungeissa opiskelleet ja työskennelleet ihmiset tuovat maaseudulle uusia ideoita ja osaamista, mikä on maaseutujen kehittymiselle tärkeää.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Kiinalaisomisteinen kenkätehdas, Addis Abeba.jpg
Kiinalaisomisteinen kenkätehdas, Addis Abeba.jpg (252.74 KiB) Katsottu 2221 kertaa

2.4.2018
https://yle.fi/uutiset/3-10139395

Yle tapasi Afrikan uudet kiinalaiset omistajat – "Etiopiasta voi tulla maailman tehdas"

Kiinalaiset eivät kysele demokratiasta tai vapaudesta. Ne haluavat vain tehdä voittoa, sanoo kadunmies Addis Abebassa.

ADDIS ABEBA Nahka leikataan kengän muotoon järeällä työkoneella. Liukuhihnalla läpyskä kulkee työpisteeltä toiselle. Valoisassa teollisuushallissa jyskytys, sihahdukset ja ompelukoneiden surina sekoittuvat tauottomaksi meluksi. Tällainen on rikastumisen ääniraita. Kakofonia kertoo maailman nopeimmasta talouskasvusta yhdessä maailman köyhimmistä maista. Liukuhihnan päässä kesän muotikenkiin liimataan amerikkalaiskaupan hintalappu, 17 dollaria. Kenkäpari menee halvalla, koska se on myös koottu halvalla – ja silti hyvällä voitolla. Juuri siksi kenkätehdas on perustettu Afrikkaan.

– Etiopiasta voi tulla maailman tehdas, sanoo Ylen haastattelema kiinalainen kenkätehtailija Zhang Ying.

Myös kiinalaiset vaate-, lääke- ja autotehtaat ovat jo tarttuneet tilaisuuteen.

Huajian-yhtiön kenkätehdas Etiopian pääkaupungin Addis Abeban lounaiskulmassa on nyt Afrikkaa mullistavan muutoksen ytimessä. Tänne rakennetaan uutta teollisuusihmettä Kiinan mallin mukaan.

Salaisuutena halvat palkat ja tullivapaus

Huajian-yhtiö valmistaa tehtaassaan 8 000 kenkäparia päivässä, lähinnä Yhdysvaltain markkinoille, tulevaisuudessa myös Eurooppaan. Operaatiota johtaa kenkätehtaan omistajan tytär Zhang Ying. Zhang ojentaa kiinalaiseen tapaan kaksin käsin käyntikorttinsa, jossa lukee tuttavallisesti vain Sherry, hänen kansainvälinen lempinimensä.

Zhang näprää kiivaasti kännykkäänsä ja papereitaan ja valmistautuu pian lentämään kotikonnuille Dongguaniin Kiinan eteläiseen Guangdongin maakuntaan, jossa yrityksen päämaja ja suurin kenkätehdas sijaitsevat. Lähtöä odotellessa hän ehtii vielä ottaa vastaan Ylen toimittajan.

Etiopia on Kiinassakin sen verran uteliaisuutta herättävä aluevaltaus, että Zhang on tottunut vastaamaan miksi-kysymyksiin ytimekkäästi kolmella ratkaisevalla kohdalla.

– Etiopiasta saa paljon raaka-ainetta, kuten lehmän ja lampaan nahkaa. Myös työvoima on erittäin halpaa, ja lisäksi voimme viedä tuotteemme Etiopiasta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan täysin vero- ja tullivapaasti, Zhang luettelee.

Tärkeintä on voitto, mutta samalla kohenee etiopialaisten elintaso

Tärkein syy tuotannon aloittamiseen Etiopiassa on juuri halpa työvoima. Zhangin mukaan Etelä-Kiinassa tehdastyöntekijöiden palkka on vähintään 600 euroa kuukaudessa, mutta Etiopian tehtaalla keskipalkka on vain 80 euroa. Ero on huima, 7,5-kertainen.

– Tosin Etiopiassa jotkut kustannukset ovat korkeampia kuin Kiinassa, kuten logistiikka, eikä täällä olla yhtä tehokkaita kuin Kiinassa, Zhang sanoo naureskellen avoimesti.

Zhang luottaa siihen, että työvoimakustannukset myös pysyvät matalina, koska tarjontaa riittää. Kenkätehtaan vieressä Hope eli Toivo-niminen ammattikorkeakoulu syytää joka vuosi työmarkkinoille työnnälkäisiä etiopialaisia.

Etiopian väestönkasvu on huimaava: 2,5 prosenttia vuodessa, mikä yli sadan miljoonan asukkaan väestöllä tarkoittaa yli 2,5 miljoonaa ihmistä lisää, joka vuosi.

Tähän asti valtaosa etiopialaisista on saanut leipänsä maataloudesta. Se ei kaipaa lisää työvoimaa vaan tehostamista. Väki pakkautuu kaupunkeihin, ja jostain aikuistuville nuorille pitäisi löytää työtä. Apuun tulevat kiinalaiset tehtaat. Jos hiukan kärjistää, Euroopassa Etiopia on nähty kasvavana joukkona nälkäisiä lapsia, mutta Kiina näkee Etiopian nuoressa väestössä sekä halpatyövoimaa että tulevia kuluttajia – strategisen kumppanin siis.

Sijoitukset eivät ole hyväntekeväisyyttä. Kysyn Zhangilta suoraan, paljonko tehdas tekee voittoa.

– 10–12 prosenttia liikevaihdosta, Zhang vastaa. Zhang haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei kyse ole vain rahantekoautomaatista, vaan Huajian haluaa tarjota etiopialaisille parempaa elämää.

– Tulimme tänne myös muusta syystä kuin tekemään voittoa. Yritämme siirtää teknologista osaamista sekä johtamiskulttuuria ja koulutamme paikallisia työntekijöitä, Zhang sanoo.

Johtamiskulttuuri on kuitenkin vaikea vientituote.

"Yhtiö kestää vain jos rakastat sitä"

Kiinalainen työkuri kiinnittää huomiota heti tehtaan portilla. Kiinasta tutut punakeltaiset propagandajulisteet mainostavat yhtiön iskulauseita, joiden pitäisi iskostua työntekijöiden asenteiksi. Suurimmat tekstit ovat kiinaksi. Täällä sitä osaavat harvat, vaikka etiopialaisille työnjohtajille on opetettu myös kiinaa. Englanninkieliset käännökset ovat kömpelöitä. Vapaasti suomennettuina ohjeiden ydin on tämä: maa menestyy vain jos rakastat sitä, ja yhtiö kestää vain jos rakastat sitä.

Propagandajulisteilla juuritaan myös kulttuurieroja, jotka kismittävät kiinalaista tehtaanjohtoa: Jos tulet liian aikaisin, se on tuhlausta. Jos tulet liian myöhään, se on tuhlausta.

– Heille aika on kultaa. Meillä Etiopiassa aikakäsitys on ihan erilainen. Jos minulla on tapaaminen kahdeksalta, saatan saapua yhdeksältä, tunnustaa etiopialainen työnjohtaja, 27-vuotias Demis Degef.

Degef saapui tehtaaseen suoraan koulun penkiltä, ja kehuu työnantajaansa vuolaasti. Tehtaan PR-edustaja on valinnut hänet haastateltavaksi, mutta ei valvo haastattelua.

– Kun kiinalaiset työskentelevät, he haluavat paiskia töitä 24 tuntia, mutta me haluamme tehdä töitä vain kahdeksan tuntia, Degef sanoo.

Joskus kulttuurierot käyvät liian suuriksi. Kenkätehtaalta on annettu myös kenkää, mutta Degefin mielestä syy on ollut nimenomaan työntekijöissä, jotka eivät ole noudattaneet ohjeita.

Patruuna järjestää koko elämän

Liukuhihna pyörii yhdessä vuorossa ja työpäivä päättyy kiinalaiseen marssilauluun. Ruokaa tarjoillaan ennen työpäivää, puolentoista tunnin lounastauolla ja vielä töitten päälle. Vaihtoehtoina ovat etiopialainen ja kiinalainen ruoka. Silmäys lounasruokalaan kertoo, että kaikki 200 kiinalaista työntekijää syövät kiinalaista ja kaikki 4200 etiopialaista työntekijää puolestaan perinteisiä injera-lettuja.

Ja työntekijät kävelevät oman tehtaan kengissä.

– On vaikeaa löytää toista tehdasta, joka huolehtisi työntekijöistään yhtä hyvin, vakuuttaa Zhang.

Huajian tuo kieltämättä mieleen vanhan ajan tehdaspatruunat, jotka pyörittivät työläisten elämää kehdosta hautaan. Askeettiset asuntolaparakit, joissa jokaisella on tilaa punkan verran, järjestyvät osalle työntekijöistä. Muut haetaan työpaikalle tehtaan tilausbusseilla.

Huajian on nimennyt tehdasalueensa kenkäkaupungiksi, koska sillä on kunnianhimoisia laajennussuunnitelmia.

Etiopiassa riittää työntekijöitä kiinalaisten tehtaisiin.jpg
Etiopiassa riittää työntekijöitä kiinalaisten tehtaisiin.jpg (189.25 KiB) Katsottu 2221 kertaa

Kiinan muurin taakse nousee kenkäkaupunki

Tuotannon kasvu on kovaa. Viime vuonna Huajian vei kenkiä ulkomaille 27 miljoonan euron arvosta, tänä vuonna arviolta kolmanneksen enemmän. Tehtaaseen on tähän mennessä investoitu reilut 50 miljoonaa euroa, mutta lähivuosina kiinalaissijoitusten määrän alueella pitäisi Huajianin ennusteen mukaan nousta 1,6 miljardiin euroon.

Parin vuoden kuluttua pienteollisuusalueella pitäisi olla ainakin 50 000 työntekijää. Tehdas aikoo rakentaa alueelle kaikki palvelut sairaalasta jätevedenpuhdistamoon. Koko komeus ympäröidään Kiinan muurin jäljitelmällä.

Muualle Etiopiaan on tarkoitus rakentaa pian kaikkiaan 20 vastaavaa teollisuusaluetta. Liikkeelle lähdetään pohjalta, sillä vaatteet ja kengät ovat alle prosentin Etiopian koko viennistä.

Vielä toistaiseksi kenkätehtaan vieressä aasit tonkivat roskakasoista syötävää ja köyhät ihmiset kierrätettävää. Aaltopeltiset kojut tekevät kuitenkin vähitellen tilaa korkeille asuinkerrostaloille, jotka voisivat olla mistä päin maailmaa tahansa. Myös rakennusteollisuus elää kiinalaisen rahoituksen ansiosta voimakasta nousukautta.

Kehityksen kirittäjänä on uusi rautatie. Myös radasta etiopialaiset saavat kiittää Kiinaa.

Rautatie vie tuotteet maailmalle

Huajianin kengät on tähän asti kärrätty vientisatamaan kuoppaista kyytiä rekoilla, joiden matka Adeninlahden rannikolle kestää päiväkausia. Vuoden alussa virallisesti avattu rautatie Addis Abebasta Djiboutiin on lyhentänyt matkan yhteen päivään. Etiopia on maailman väkirikkain sisämaavaltio, jonka vienti kulkee lähinnä Djiboutin sataman kautta.

Kenkäkontit siirtyvät raiteille myöhemmin tänä vuonna. Silloin tilaajat meren takana saavat kenkänsä entistä nopeammin.

– Koska olemme vientiyhtiö, toimitusten nopeus on meille erittäin tärkeää. Jos voimme säästää viisi tai kuusi päivää, saamme uusia asiakkaita, tehdashanketta vetävä Zhang Ying kertoo.

750 kilometriä pitkä ja ainakin kolmisen miljardia euroa maksanut rautatie on rakennettu valtaosin kiinalaisella lainarahalla.

Ylen haastattelema Etiopian rautateiden viestintäjohtaja Dereje Tefera Haile sanoo, että diili oli hyvä; uudet ratakilometrit Etiopiassa ovat hänen mukaansa syntyneet halvemmalla kuin vaikkapa Nigeriassa tai Keniassa.

Addis Abeban ja Djiboutin välille rakennetusta junaradasta on kerrottu lyhyesti tämän keskusteluketjun sivulla 2.jpg
Addis Abeban ja Djiboutin välille rakennetusta junaradasta on kerrottu lyhyesti tämän keskusteluketjun sivulla 2.jpg (94.64 KiB) Katsottu 2221 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

E1.jpg
E1.jpg (194.98 KiB) Katsottu 2213 kertaa

Yllä oleva Ylen artikkeli Etiopiasta jatkuu...

Jo Djiboutin rataa ennen rakennettiin Addis Abebaa halkova kaupunkirata, ensimmäinen lajissaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Radan rakentanut kiinalaisyhtiö ei ole vaivautunut räätälöimään tuotettaan aina loppuun asti paikallisiin oloihin. Kylteissä asemien nimet on ilmoitettu englanniksi ja kiinaksi, vaikka Etiopian pääkielet ovat amhara ja oromo.

Jos hevonen – ja tässä tapauksessa rautahevonen – on osittain lahjaa, ei yksityiskohdista ehkä kannata huomautella.

Etiopiassa ei muutenkaan tunneta huomauttelun vapautta.

"Kiina ei kysele demokratian perään"

Etiopiassa on parhaillaan poikkeustila, ja yksinvaltainen hallitus on kieltänyt mielenosoitukset. Laittomat mielenilmaukset on kukistettu väkivaltaisesti. Oppositiolla ei ole parlamentissa yhtään paikkaa.

Tehtaan edustaja ei halua ottaa kantaa maan poliittiseen tilanteeseen.

– Tärkeintä meille on vakaus, kenkätehtailija Zhang sanoo.

Mutta onko Etiopia nyt tarpeeksi vakaa?

– Se on okei, Zhang sanoo lyhyesti.

Poikkeustilan takia myös kansalaiset varovat sanojaan. Addis Abeban kaduilla kauppias Abraham Gabrkrstos kertoo kuitenkin suoraan sen, miten Kiinan ja lännen sijoitukset eroavat toisistaan.

– Kiinan sijoitukset ovat hyvä asia. Mistään muualta emme saa kunnolla sijoituksia. Jos pyydetään investoimaan Etiopiaan, eurooppalaisilla yrityksillä on paljon ehtoja, mutta kiinalaiset eivät kysele demokratiasta tai vapaudesta. Ne haluavat vain tehdä voittoa, niin että molemmat osapuolet hyötyvät, Gabrkrstos sanoo.

Sijoittaja kiittelee Etiopiaa

Molempien osapuolten hyötyä analysoidaan korkeassa lasiseinäisessä toimistotornissa Addis Abeban keskustassa. Jättimäisen työhuoneen neuvottelupöydän päässä istuu suursijoittaja, joka on vilpittömän ylpeä synnyinmaansa noususta.

Sijoittajan mielestä Etiopia on pelannut korttinsa harvinaisen hyvin.

Zemedeneh Negatu, amerikkalaisen Fairfax Africa Fund -sijoitusrahaston johtaja kertoo Ylen haastattelussa, että Etiopia on investoinut juuri oikeisiin asioihin parantaessaan kulkuyhteyksiä ja energiahuoltoa.

Patohankkeilla Etiopia on puristanut sähkön hinnan noin neljään senttiin kilowattitunnilta, mikä on lähes maailman halvinta. Se houkuttelee sijoittajia, koska muualla Afrikassa sähkö on kallista ja sen saanti epäluotettavaa.

Etiopian talous on kasvanut yli kymmenen vuoden ajan keskimäärin yli kymmenen prosentin vuosivauhtia. 2000-luvulla köyhyys on vähentynyt yli kolmanneksella, mihin on vaikuttanut myös länsimaiden massiivinen kehitysapu.

– Kasvu on kestävää, koska sen taustalla ovat talouden perusrakenteet, eivätkä mitkään kertaluonteiset pikavoitot, Negatu sanoo.

Hän viittaa muihin Afrikan maihin, joissa talouskasvu voi kulkea vuoristorataa öljyn hinnan mukana.

Juuri vastuullinen taloudenpito ja hyvät tulevaisuudennäkymät ovat houkutelleet suursijoituksia Kiinasta. Vuosikymmenessä ulkomaisten sijoitusten vuosittainen määrä on lähes 40-kertaistunut. Negatun mielestä Kiinan sijoitukset eivät ole lyhytnäköistä luonnonvarojen hyödyntämistä, vaan teollisen perustan luomista.

– Kiina aikoo tehdä Etiopiasta teollisuuskeskuksen, Negatu uskoo ja arvostelee samalla länsimaisia sijoittajia.

– Yhdysvaltain keskittymiskyky herpaantui. Samalla Kiina keskittyi laserin tarkkuudella siihen, että he halusivat Afrikkaan, Negatu vertaa. Kiina on nykyisin Etiopian suurin kauppakumppani ja suurin sijoittaja.

Negatun johtamalla sijoitusrahastolla on Etiopiassa myös omia intressejä. Tammikuussa se ilmoitti investoivansa kumppaniensa kanssa yli kolme miljardia euroa uuteen öljynjalostamoon.

E2.jpg
E2.jpg (199.61 KiB) Katsottu 2213 kertaa

Kiinasta uusi siirtomaaisäntä?

Negatun mielestä Kiinan etu on sekin, että valtio ja yritykset vetävät yhtä köyttä. Sijoituspäätökset syntyvät nopeasti.

Huajian-yhtiön Zhang Ying sanoo kuitenkin, ettei yhtiö saa mitään tukea Kiinan hallitukselta.

– Olemme yksityinen yhtiö ja toimimme omin päin, Zhang sanoo.

Kiinan valtio tosin toimii aktiivisesti samalla suunnalla. Kiina avasi ensimmäisen ulkomaisen sotilastukikohtansa naapurimaassa Djiboutissa viime vuonna. Addis Abebaan Kiina rakensi Afrikan unionille lahjaksi uuden päämajan.

Oli Kiinan valtion ja yritysten suhde mikä tahansa, Kiinan ja kiinalaisten vaikutusvalta sekä näkyvyys kasvavat. Huajian-tehtaan edustaja arvioi, että Etiopiassa asuu nykyisin jo 50 000 kiinalaista.

Länsimaissa Kiinan vyöryä Afrikkaan on arvosteltu usein uuskolonialismina. Negatun mielestä arvostelu on kateellisten panettelua.

– Emme voi enää vähätellä kiinalaisia. He rakentavat hyviä teitä, hyviä rautateitä, hyviä lentokenttiä. Jos me saamme sellaisia, miksi me valittaisimme, Negatu kysyy.

Edes valtionvelan kasvu ei huolestuta Negatua. Hänen mukaansa lainahumalaa ei Etiopian tapauksessa seuraa velkakrapula, koska lainarahaa ei ole tuhlattu juokseviin menoihin kuten virkamiesten palkkoihin, vaan rahalla on parannettu tulevan talouskasvun edellytyksiä.

Siitä voisi irrota siivu myös Suomelle.

Suomalaisten Afrikan-valloitus kompastuu rahoitukseen

Siinä missä Kiina sijoittaa Etiopiaan miljardeja, Suomi voi sijoittaa vain miljoonia. Maaliskuun 2018 puolivälissä yritysvaltuuskunnan kanssa Etiopiaan tutustunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen uskoo, että rahoituksen järjestäminen tuo Kiinalle etua.

– Meillähän ei ole sellaista toimintamallia, että saisimme itse rahoitettua hankkeita tai että yritykset ottaisivat niin suuren riskin. Sen takia meidän yritykset ovat tavanneet ulkomaisia kehitysrahoituslaitoksia, Virolainen kertoi vierailullaan Addis Abebassa.

Virolainen ei pidä kiinalaisten sijoituksia uuskolonialismina, kuten länsimaissa on toisinaan arvosteltu.

– En sitä noin ajattele, vaan he ovat liikemiehiä ja -naisia ja he toimivat niillä markkinoilla, joissa he näkevät, että heillä on liiketoimintapotentiaalia, Virolainen arvioi.

Virolainen arvelee, että Kiinan sijoituksilla saattaa olla myös poliittisia tavoitteita, mutta ennen kaikkea kyse on globaalista markkinataloudesta, jossa Kiina on osannut hyödyntää mahdollisuutensa.

Lähivuosina kannattaa Suomessakin vilkaista kengänpohjia. Entistä useammin niissä voi Kiinan ansiosta lukea Made in Ethiopia.

E3.jpg
E3.jpg (241.52 KiB) Katsottu 2213 kertaa

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10139395
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Aion vielä palata Afrikassa tapahtuviin huimiin edistysaskeliin, mitä tapahtuu bisneksen, infrastruktuurin, elintason ja -olosuhteiden sekä psykososiaalisen kehityksen osa-alueilla. Välillä kuitenkin vähän kulttuuria. Suomessa on saatu viime vuosina iloita hienoista seinämaalauksista, joita muraaleiksi kutsutaan. Löytyy niitä Afrikastakin, joten tässä muutamia esimerkkejä.

Katutaide - Johannesburg, Etelä-Afrikka.jpg
Katutaide - Johannesburg, Etelä-Afrikka.jpg (336.37 KiB) Katsottu 2045 kertaa

Katutaide - Casablanca, Marokko.jpg
Katutaide - Casablanca, Marokko.jpg (254.59 KiB) Katsottu 2045 kertaa

Katutaide - Lomé, Togo.jpg
Katutaide - Lomé, Togo.jpg (303.6 KiB) Katsottu 2045 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Etelä-Afrikkalainen nuorisokuoro Ndlovu Youth Choir.jpg
Etelä-Afrikkalainen nuorisokuoro Ndlovu Youth Choir.jpg (137.59 KiB) Katsottu 1995 kertaa

Katutaiteen lisäksi esittelen tosi raikkaan ja energisen nuorisokuoron nimittäin Ndlovun nuorisokuoron Etelä-Afrikasta. Kuoro sai alkunsa nuorille suunnattuna tukiprojektina paikkakunnalla, missä oli paljon sosiaalisia ongelmia sekä kuolemia (mm. HIV, päihteet). Monet kuoron alkuperäisistä nuorista - ja varmaan nykyisistäkin - oli ainakin puoliorpoja. He joutuivat hyvin nuorina kantamaan vastuuta esimerkiksi nuoremmista sisaruksistaan sekä välillä perheen toimeentulostakin. Sosiaalityöntekijöillä ja -järjestöillä heräsi huoli nuorista, joille he halusivat järjestää jotain mukavampaa tekemistä sekä ajateltavaa, mikä myös pitäisi heidät poissa kaduilta. Kuoro- ja yhteislaululla on pitkät perinteet eteläisessä Afrikassa, joten kuoron perustaminen oli looginen ratkaisu. Ndlovun nuorisokuorosta tuli kuitenkin erittäin tasokas kuoro ja se on on esiintynyt kotimaansa lisäksi myös mm. Yhdysvalloissa ja Saksassa.


Ndlovu Youth Choir - Jolene (Official Music Video)

Circle of Life By Ndlovu Youth Choir

Ndlovu Youth Choir - We Will Rise (Official Music Video)

Ndlovu Youth Choir - Wonderful World

Ndlovu Youth Choir - Jaba Jaba (Get the vaccine)

Ndlovu Youth Choir - Shallow (Official Music Video)


Tässä on vielä Flash Mob -esitys kauppakeskuksessa Etelä-Afrikan Pretoriassa:

Ndlovu Youth Choir surprise fans at the Mall of Africa

Ndlovu Youth Choir -kuoron tyttöjä afrikkalaisiin asuihin ja koruihin pukeutuneina.jpg
Ndlovu Youth Choir -kuoron tyttöjä afrikkalaisiin asuihin ja koruihin pukeutuneina.jpg (126.26 KiB) Katsottu 1995 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Viime päivinä Suomen mediassa on ollut keskustelua Suomessa syntyneen ja kasvaneen somalialaismiehen karkotuksesta vanhempiensa syntymämaahan, jonka kansalaisuus hänellä on. Osa suomalaisista pitää karkotusta epäoikeudenmukaisena, koska mies ei ole mediassa kerrottujen tietojen mukaan koskaan edes käynyt Somaliassa. Suomessa mies on kuitenkin hankkinut itselleen pitkän rikosrekisterin, jonka vuoksi ei myöskään ole voinut hankkia itselleen Suomen kansalaisuutta. Somalialaismiehen tapausta on käsitelty Suomen lakien mukaan ja hänelle on annettu karkotuspäätös kuten monille muillekin ulkomaalaisille. Esimerkiksi vuonna 2020 Maahanmuuttovirasto antoi 1799 henkilölle päätöksen, että heidät karkotetaan pois Suomesta. Rikosten vuoksi annettuja karkotuspäätöksiä annettiin kyseisenä vuonna 119 kappaletta. Muiden karkotusten syynä oli luvaton oleskelu, mutta luvattoman oleskelun vuoksi Suomesta karkotettavien joukossakin on viranomaisten mukaan rikoksiin syyllistyneitä.

Mutta mietitäänpä, miksi Somaliaan ei voisi karkottaa ja miksi karkotettu henkilö ei voisi Somaliassa rakentaa itselleen uutta elämää. Vuonna 2019 Somalian ulkoministeri Ahmed Isse Awad esiintyi yhdysvaltalaisen NPR-radioaseman haastattelussa. Siinä yhteydessä hän kutsui Yhdysvalloissa asuvia somaleita palaamaan kotimaansa ja auttamaan maan jälleenrakentamisessa. Ulkoministeri Ahmed Isse Awad kertoi Somaliassa tapahtuneen edistymistä monilla eri sektoreilla kuten talouden ja turvallisuuden alueilla. Kyseinen englanninkielinen haastattelu löytyy tekstimuodossa täältä.

Esimerkiksi Ruotsin somalit ovat paluumuuttaneet Somaliaan Suomen somaleita vilkkaammin. Britanniassa etenkin Lontoon somaliyhteisön piiristä löytyy sellainen erityispiirre, että vanhemmat lähettävät teini-ikäisiä poikiaan Somaliaan. Lontoossa monet teini-ikäiset somalipojat ovat sotkeentuneet huumerikoksiin ja muihinkin rikoksiin, minkä vuoksi heitä on myös kuollut rikollisjengien välisissä väkivaltaisuuksissa. Osa somalivanhemmista onkin lähettänyt teini-ikäisiä poikiaan Somaliaan, jotta nämä säilyisivät hengissä ja pääsisivät eroon jengirikollisuudesta. Aihetta on käsitelty useissa brittimedioissa, joten lähteitä löytyy goolaamalla. Tässä on kuitenkin linkki DailyMail:in aihetta käsittelevään uutiseen.

Useista eri länsimaista on siis palattu Somaliaan jo useiden vuosien ajan. Syyt paluumuuttoihin vaihtelevat. Joku on karkotettu Somaliaan ja osa on edellä mainitulla tavalla palannut maahan sukulaistensa vaatimuksesta. Moni on palannut Somaliaan kuitenkin omasta tahdostaan esimerkiksi työn tai yrityksen perustamisen vuoksi. Voit lukea alta muutamien Somaliaan Euroopasta palanneiden miesten ajatuksia.


Yle-Somalia-1.jpg
Yle-Somalia-1.jpg (269.95 KiB) Katsottu 1912 kertaa


18.7.2020
https://yle.fi/uutiset/3-11449570

Deeq Mohamed perusti lähettifirman Somaliaan ja tajusi vaurastumisen olevan hyvä tapa kamppailla väkivaltaa vastaan

Afrikan vapaakauppasopimuksen oli määrä astua voimaan heinäkuun alussa. Sopimus voisi parhaassa tapauksessa auttaa mannerta konfliktien ratkaisussa.

MOGADISHU Vanha keltainen moottoripyörä pysähtyy kahvilan ulkopuolelle hiekkaisella tiellä Mogadishussa. Kuljettaja hyppää sen selästä iso punainen laatikko selässään ja livahtaa sisään.

Kahvilassa nuoret mogadishulaiset työskentelevät läppäreillään ja siemailevat kuumia juomia. Lasin takana on herkullisen näköisiä kakkuja ja muffinsseja. Paikka on etenkin paluumuuttajien suosiossa.

Kuljettaja tulee hetken päästä ulos ja lähtee ajamaan. Joku saa pian tilauksensa.

Sen varmistaa kuljetusfirma Gulivery, jonka Deeq Mohamed perusti kolmisen vuotta sitten. Deeqin vanhemmat pakenivat Somalian sisällissotaa 1990-luvulla, ja hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Iso-Britanniassa. Neljä vuotta sitten hän muutti takaisin vanhempiensa kotimaahan.

– Somaliassa olemme kolmisenkymmentä vuotta naapurimaita jäljessä sisällissodan takia. Kaikilla sektoreilla olemme lapsenkengissä. Mutta oikealla asenteella ja pääomalla voi menestyä, hän sanoo.

Guliveryn avulla Mogadishussa voi tilata ruokaa kotiin ravintoloista joko sovelluksen avulla tai puhelimitse. Somalimaan Hargeisaan perustettu yritys on laajentanut suurimpiin kaupunkeihin Somaliassa. Suurin osa sovelluksen käyttäjistä ovat paluumuuttajia. He arvostavat sitä, ettei kotoa tarvitse lähteä jos tekee mieli pizzaa, Deeq sanoo.

– He ovat kasvaneet länsimaissa ja ovat tottuneita tällaiseen. Mutta myös nuoret täällä kasvaneet arvostavat palveluamme, hän sanoo.

Kyse ei ole pelkästään ajankäytöstä, vaan myös turvallisuudesta. Mogadishussa liikkumisessa on aina riskinsä.

Kahvia kotiovelle

Keltainen moottoripyörä jatkaa matkaansa pitkin Mogadishun vilkkaita katuja. Se kulkee ohi muistomerkin, joka pystytettiin tuhoisan pommi-iskun jälkeen. Rekkapommi tappoi yli 500 ihmistä iskussa vilkkaassa risteyksessä vuonna 2017. Somaliaa 15 vuotta terrorisoinut ääri-islamistinen al-Shabaab-liike on edelleen uhka. Se ei ottanut vuoden 2017 iskua nimiinsä, mutta teki viime vuodenvaihteen liepeillä kymmeniä ihmisiä tappaneita iskuja Mogadishussa ja sen lähistöllä.

Moottoripyörä ajaa eteenpäin pienelle sivukadulle ja lopulta kujalle. Mustan metalliportin takaa tilaustaan odottaa Abdullahi Mohamed. Hän muutti takaisin Somaliaan Ruotsista pari vuotta sitten. Pohjolassa tuli vietettyä 13 vuotta.

– Tilasin vain kahvia tänään, hän sanoo ruotsiksi ottaessaan pahvimukillisen käteensä.

Kahvi on hieman läiskinyt yli ja muki kastunut vauhdikkaan matkan seurauksena.

Abdullahille oli aina itsestäänselvyys, että hän palaisi rakastamaansa kotikaupunkiin. Somalia on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin kehityksessä viime vuosina, mutta Abdullahi käyttää mielellään lähettifirmoja välttääkseen turhaa ulkonaliikkumista.

– Ihmiset eivät mene ulos kahville tai syömään noin vain turvattomuuden takia. Siksi on kätevää tilata ruokaa netistä, hän sanoo.

Hän on iloinen siitä, että Mogadishuun tulee uusia palveluita koko ajan, vaikka Ruotsiin verrattuna paljon toki puuttuukin. Abdullahi työskentelee nyt viestinnän parissa ja yrittää parantaa tiedonkulkua tavallisten ihmisten ja poliitikkojen välillä.

– Ihmiset ovat nyt poliittisesti aktiivisia ihan eri tavalla kuin ennen, ja se on hyvä merkki maan kehityksestä, hän sanoo.

Tuhoisan sisällissotansa takia Somalia oli yksi Afrikan viimeisimpiä maita, jonne saatiin verkkoyhteys. Edelleenkin vain muutama prosentti somalialaisista pääsee nettiin, mutta heidän määränsä kasvaa koko ajan. Uusia digitaalisia yrityksiä perustetaan jatkuvasti, ja se muuttaa somalialaisten tapaa kuluttaa.

Yle-Somalia-2.jpg
Yle-Somalia-2.jpg (234.03 KiB) Katsottu 1912 kertaa


Haluaa Afrikan Amazoniksi

Ennen kaikkea yritykset synnyttävät työpaikkoja – ja se on yksi edellytys rauhan rakentamiselle. Köyhyys ja työttömyys ovat sekä syy turvattomuudelle että sen seuraus. Turvattomuuden kierteen katkaiseminen olisikin äärimmäisen tärkeää Somalian kaltaiselle maalle. Jos nuorilla on huonot edellytykset työllistyä, heitä on helpompi houkutella terroristijärjestöjen riveihin.

Afrikkalaiset maat käyvät todella vähän kauppaa keskenään. Vain 15 prosenttia kaupasta on mantereen sisäistä. Siihen halutaan nyt muutosta. Koko Afrikan kattava vapaakauppasopimus on ollut vireillä jo vuosia, ja sen oli määrä astua voimaan heinäkuun 2020 alusta. Koronapandemian takia neuvottelut maiden välillä ovat kuitenkin hidastuneet, ja nyt sopimuksen täytäntöönpano on siirtynyt ensi vuodelle. Kaikki Afrikan maat, Eritreaa lukuun ottamatta, ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Kun tuonti ja vienti muiden afrikkalaisten maiden kanssa helpottuu vapaakauppasopimuksen myötä, Somalia saattaa vaurastua nopeastikin.

Sitä toivoo ainakin Mogadishussa kasvanut 27-vuotias Abdifatah Mohamed Abdi. Hän istuu tietokoneensa takana kirjoituspöydän ääressä konttorissaan Mogadishun niin kutsutulla vihreällä vyöhykkeellä. Se on kaupungin tiukimmin vartioitu alue, jota turvaavat Afrikan unionin sotilaiden miehittämät tiesulut.

Nurkassa pyörivä tuuletin ei juurikaan auta kuumaa ilmaa vastaan, ja hiki valuu Abdifatanin ohimolta. Tilassa on paljon erilaisia tavaroita – tilauksia, jotka ovat lähdössä vastaanottajilleen.

Abdifatah perusti Aboosto-yrityksen kolmen ystävän kanssa pari vuotta sitten. Nyt hän pyörittää nettikauppaa ja lähettää nyt tavaroita ympäri Somaliaa. Tavoitteet ovat kuitenkin korkeammalla, ja tässä vapaakauppasopimus voi olla suureksi avuksi.

– Unelmamme on tulla Itä-Afrikan suurimmaksi ja parhaaksi verkkokaupaksi, hän sanoo.

– Kiinalla on Alibaba ja länsimaissa on Amazon, me haluamme olla sellainen Afrikassa, Abdifatah jatkaa.

Matkaa tällaiseen menestykseen kuitenkin vielä on. Abdifatah täyttää tilauslistan. Yksi tämän hetken hittituotteista on saunavyö, jonka avulla asiakkaat toivovat laihtuvansa ja kiihdyttävänsä aineenvaihduntaan. Myytävät tavarat Aboosto tilaa itse tällä hetkellä lähinnä Turkista ja Kiinasta, mutta Abdifatah toivoo, että kauppaa voisi käydä jatkossa enemmän myös afrikkalaisten maiden kanssa.

Yle-Somalia-3.jpg
Yle-Somalia-3.jpg (155.23 KiB) Katsottu 1912 kertaa


“Täällä voi oikeasti takoa rahaa”

Turvallisuus on kuitenkin Aboostollekin haaste. Tiesulkujen läpi ei pääse suljettujen pakettien kanssa, eikä vastaanottajat uskalla ottaa vastaan paketteja tarkistamatta, että se varmasti on juuri tilattu tavara. Yksi ongelma on myös, että jos vie tavaraa al-Shabaabin hallitsemille alueille saattaa joutua maksamaan terroristijärjestölle tiesulkujen läpipääsemisestä.

– Se on ongelma, en voi sitä kieltää. Mutta me olemme jo niin tunnettu tekijä, että se ei juurikaan meitä enää häiritse, Abdifatah Mohamed Abdi sanoo.

Kumpaakin yrittäjää motivoi toivo turvallisesta Somaliasta. Deeq Mohamedille turvallisuusongelma on kuitenkin kaksijakoinen. Toisaalta juuri turvattomuuden takia hänen firmansa tarvitaan.

– En pidä siitä, mutta jos tilanne on päällä ja suuret tiet ovat suljettuina, niin tilausmäärät nousevat kattoon. Ihmiset ovat silloin riippuvaisia meistä ja muista kuljetusfirmoista, jotka voivat ajaa moottoripyörillä takakatuja pitkin ja toimittaa kotiin, hän sanoo.

Deeq Mohamedi puhuu mieluummin Somalian mahdollisuuksista.

– Tämä on viesti myös suomalaisille sijoittajille, sijoittakaa Somaliaan! Meillä on Manner-Afrikan pisin rannikko, ja kaikilla alueilla on markkinarakoja. Maataloudessa on paljon kehitettävää ja ala voi kasvaa huimasti. Täällä voi oikeasti takoa rahaa, hän sanoo.

Deeq Mohamedille kuljetusfirma on elinkeinon lähde, mutta samalla myös tapa taistella turvattomuutta vastaan. Kehittämällä työpaikkoja ja palveluita saadaan talous nousuun ja maan toimimaan, ja siten väkivalta vähenee, hän sanoo.

– Jotkut haluavat levittää pelkoa tappamalla, me haluamme taistella vastaan ja näyttää, että toivoa on, Deeq Mohamed sanoo.

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma heinäkuussa Afrikassa ja Afrikasta

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma keskittyy heinäkuussa 2020 Afrikkaan.

Teemasarjassa kuultiin 4.7. Afrikka-komissaari Jutta Urpilaisen haastattelu EU:n ja Afrikan yhteistyöstä ja 11.7. Afrikan tukijoista koronapandemian jälkeen.

25.7. käsitellään ebolan ja muiden sairauksien antamaa oppia koronaviruksen voittamiseen. Sarjan päättää 2.8. ohjelma naisten oikeuksien kehittymisestä Afrikassa. (HUOM! Ainakin osa kyseisistä Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmajaksoista näyttäisi edelleen löytyvän YLE Areenasta.)

Afrikka on heinäkuussa teemana myös Yle Radio 1:ssä. Katso Afrikka-aiheiset ohjelmat tästä.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Jatketaan vielä Paluumuutto Somaliaan -teeman parissa.

HS-Somalia-1.jpg
HS-Somalia-1.jpg (246.47 KiB) Katsottu 1897 kertaa

10.2.2019
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005996177.html

Kolmekymppiset suomen­somalialaiset perustivat yrityksen levottomaan Somaliaan – koneiden saaminen satamasta kesti kolme kuukautta, ja turva­miehiä oli pakko palkata

Suomalaisia yrityksiä kiinnostaa yhteistyö Somaliassa, jossa korruptio ja terrorismi ovat edelleen arkea.

ALKU ei ollut helppo. Vasta perustetun yrityksen satojentuhansien eurojen maansiirtokoneet ja muu kalusto juuttuivat Mogadishun satamaan kolmeksi kuukaudeksi.

Kolmekymppiset helsinkiläiset Ahmed Ibrahim ja Xiish Abdi saivat ensimmäisen oppitunnin siitä, millaista on toimia yrittäjänä sisällissodan ja terrorismin repimässä Somaliassa, jossa hallinto on heikko ja korruptio rehottaa. Molemmilla on vuosien kokemus yritystoiminnasta Suomessa, mutta Somaliassa kaikki on toisin. Yrittäjä joutuu ratkomaan monenlaisia pulmia.

”Joka asiaan pitää hakea lupa. Yhteen asiaan voi joutua hakemaan lupia kymmenestä eri paikasta, kun Suomessa olisi yksi toimisto ja yksi lupa. Ja kaikki maksaa”, Ibrahim sanoo.

Yksi ratkaistavista asioista on turvallisuus. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Somaliaan. Viimeksi maanantaina pääkaupunki Mogadishussa kuoli yli kymmenen ihmistä autopommi-iskussa.

AJATUS oli elänyt pitkään. Ahmed Ibrahim, 35, oli käynyt koulunsa, asunut Lahdessa, Lieksassa ja Helsingissä ja perustanut yrityksiä. Tuntui kuitenkin siltä, että kun omat asiat olivat kunnossa, pitäisi tehdä jotain synnyinmaan hyväksi.

Ibrahim saapui Suomeen pakolaisena kahden sisaruksensa kanssa vuonna 1993, kun hän oli yhdeksänvuotias. Lapset asuivat ensimmäiset vuodet Lahdessa enonsa ja hänen suomalaisen vaimonsa kanssa, kunnes vanhemmat saapuivat Suomeen.

”Kasvattiperheellä on iso merkitys siinä, mitä olen saavuttanut. He ovat olleet tukena ja kasvattaneet minua pärjäämään”, Ibrahim sanoo.

Perheestä tarttui hänen mukaansa myös halu auttaa niitä, joita elämä on kohdellut huonommin.

”Minun ei olisi koskaan tarvinnut lähteä Somaliaan, koska minulla menee Suomessa hyvin.”

Ibrahimilla on Suomessa edelleen taksiyritys sekä tulkkaus- ja käännöspalveluita tarjoava yritys.

VIIME vuonna Ibrahim ja Abdi perustivat PSG Afrika -nimisen yrityksen, sijoittivat 700 000 euroa kalustoon ja muuttivat syyskuussa Helsingistä Mogadishuun.

He olivat todenneet, että Somaliassa on pulaa puhtaasta vedestä, sähköstä ja työpaikoista. PSG Afrika tuottaa somalialaisille niitä kaikkia: se rakentaa porakaivoja ja aurinkoenergiaratkaisuja sekä työllistää jo 32 paikallista. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan liiketoiminnasta.

”Halusimme tehdä bisnestä, joka auttaa kotimaata”, Ibrahim kertoo puhelimitse Mogadishusta.

Kun Helsingissä hytistään pakkasissa ja lumipyryssä, Mogadishussa on yli 30 astetta lämmintä. Se on Suomen säihin tottuneelle vähän liikaa, Ibrahim sanoo.

TOSITOIMIIN päästiin lopulta tammikuun alussa. Ibrahimin mukaan lainarahaa ja omia säästöjä on investoitu tähän mennessä yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset kaivot ovat jo valmistuneet Mogadishuun ja muihin kaupunkeihin, ja neuvottelut ovat kesken noin kymmenestä kaivosta, Ibrahim kertoo. Mahdollisia asiakkaita ovat esimerkiksi kansainväliset järjestöt, Maailmanpankki ja kylien asukkaat yhteisrahoituksella.

Lieksan somali­perhe­yhdistys, jonka jäseniä yrittäjätkin ovat, aikoo hankkia rahoituksen kahden porakaivon raken­ta­miseen Hiiraanin maakuntaan. Mukana hankkeessa ovat koulu Beledweynen kaupungista ja Lieksan keskuskoulun kahdeksas luokka, kertoo Anja Sarasoja yhdistyksestä.

HS-Somalia-2.jpg
HS-Somalia-2.jpg (70.82 KiB) Katsottu 1899 kertaa


SOMALIA on monessa kansainvälisessä listauksessa maailman kurjimpien maiden joukossa. Se on ollut esimerkiksi Transparency Internationalin listauksessa vuosikausia maailman korruptoitunein valtio. Naisille Somalia on maailman neljänneksi vaarallisin maa.

Ilmastonmuutos näkyy Somaliassa kuivuutena, jonka takia sadot ovat tuhoutuneet ja maassa on koettu nälänhätää. YK:n mukaan noin puolet Somalian asukkaista elää hätäavun varassa.

Lisäksi Somalia on ääri-islamilaisen terroristijärjestön al-Shabaabin kotimaa. Järjestö kontrolloi merkittävää osaa maaseudusta maan etelä- ja keskiosissa. Itsemurhaiskuja on ollut Mogadishussa myös alueilla, joilla Ibrahim on liikkunut.

Al-Shabaab yrittää kaataa nykyhallinnon ja perustaa islamilaisen valtion. Se iskee poliittisiin vastustajiinsa mutta myös siviilikohteisiin, salamurhaa ja teloittaa. Järjestö on pystyttänyt isoihin kaupunkeihin vieville teille tarkastuspisteitä, joilla se vaatii rahaa humanitaarisilta kuljetuksilta, todetaan Maahanmuuttoviraston maaraportissa.

Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin aikana kiihdyttänyt ilmaiskujaan al-Shabaabia vastaan, mutta ne eivät ole lopettaneet järjestön toimintaa.

Ibrahim ei pidä itseään terroristien kohteena, koska hän ei ole mukana politiikassa. Yrityksen on kuitenkin ollut pakko palkata turvamiehiä suojaamaan yrittäjiä ja laitteita. Turvamiehet ovat mukana, kun mennään vaarallisille alueille.

”Somalia ei ole täysturvallinen maa, mutta eteenpäin on menty. Puhutaan korruptiosta, mutta uusi hallitus on ottanut ykkösstrategiaksi korruptionvastaisen toiminnan.”

IBRAHIM ja Abdi eivät ole saaneet PSG Afrikalle yhteiskunnan tukea. Moni yrittäjä tarvitsee kuitenkin sellaista uskal­tau­tuakseen hauraaseen ja hankalaan maahan.

Vaikeista olosuhteista huolimatta muillakin suomalaisyrityksillä olisi kiinnostusta yritystoimintaan Somaliassa. Se kävi ilmi, kun ulkoministeriön rahoittama kumppanuusohjelma Finnpartnership toteutti viime vuonna pilottiprojektin Somaliassa. Tarkoitus oli löytää suomalaisyrityksille kumppaneita jostain hauraasta maasta, ja kohdemaaksi valikoitui Somalia. Yksi syy oli aktiivinen suomensomalialaisten yhteisö, johon kuuluu paljon yrittäjiä, kertoo Finnpartnershipin ohjelmajohtaja Birgit Nevala.

”Somalialaiset tuntuvat olevan hyviä kauppamiehiä. He asuvat ympäri Afrikkaa, ja heillä on hyviä kontakteja ympäri maailmankin.”

Finnpartnership rahoitti yritysten alkuvaiheen selvitystyötä ja etsi Somaliasta kumppaniyrityksiä. Tavoitteena oli kahdeksan suomalaisyritystä, mutta tukea hakeneita yrityksiä oli lopulta kuusitoista. Joukossa oli Nevalan mukaan suuria ja pieniä yrityksiä, joiden alat vaihtelevat energiasta terveyteen, turvallisuuteen, digitaalisuuteen ja logistiikkaan. Osa yrityksistä on kantasuomalaisten ja osa suomensomalialaisten omistuksessa. Monella yrityksellä oli jo ennestään toimintaa jossain toisessa Afrikan maassa.

SOMALIASSA yritysten suurin ongelma on Nevalan mukaan lainsäädännön puutteellisuus. Monissa asioissa ei ole lainkaan sääntelyä. Hänen mukaansa Somalian viranomaiset pyrkivät kuitenkin parantamaan tilannetta.

Nevala pitää tärkeimpänä paikallisten kumppanien löytämistä. Ne voivat auttaa esimerkiksi selvittämään, mitä turvajärjestelyjä yritys tarvitsee.

Tammikuussa Mogadishussa järjestettiin yritystapahtuma, jossa oli suomalaisten ja somalialaisten yrittäjien lisäksi edustajia muun muassa Suomen Kenian-suurlähetystöstä, Suomalais-somalialaisesta kauppayhdistyksestä, Business Finlandista, Somalian ministeriöistä ja suurista kehityspankeista. Nevalan mukaan suomalaisdelegaatio oli ensimmäisiä suuria eurooppalaisia yritysdelegaatioita Mogadishussa ja ensimmäinen laatuaan Pohjoismaista.

PAIKALLA olivat myös Ibrahim ja Abdi.

Ibrahimin mukaan hänen tärkein tavoitteensa on, ettei Somaliasta tarvitsisi paeta ilmaston­muutoksen tai työttömyyden takia. Hän toivoo, että muutkin eri puolilla maailmaa diasporassa eli hajaannuksessa elävät somalialaiset perustaisivat yrityksiä Somaliaan.

”En ole menettänyt uskoa, että jonain päivänä Somalia seisoo omilla jaloillaan. Somalia tarvitsee paljon niitä, jotka ovat diasporassa.”

HS-Somalia-3.jpg
HS-Somalia-3.jpg (68.2 KiB) Katsottu 1899 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Suomen kehitysyhteistyöstä kertova työvaate Hargeisa Group Hospital -sairaalassa.jpg
Suomen kehitysyhteistyöstä kertova työvaate Hargeisa Group Hospital -sairaalassa.jpg (221.86 KiB) Katsottu 1891 kertaa


2.3.2019
https://www.ts.fi/uutiset/maailma/44992 ... an+jalkeen

"Tulette tänne ja viette työmme" – Somaliaan palaajat saavat kolean vastaanoton, vaikka he haluavat jälleenrakentaa maata sodan jälkeen

Entisissä pakolaisissa elää sitkeä halu palata sodan ruhjomaan synnyinmaahan. Kuolevien vauvojen näkeminen pakotti Suomessa kouluttautuneen hoitajan Ifrah Ahmedin jäämään Somaliaan.

Piippaavassa keskoskaapissa makaa vatsallaan pikkuruinen olento, kaksi kuukautta etuajassa syntynyt poikavauva. Vaippa ulottuu kainaloihin. Huone on pieni, ja sen nurkkaan ripustettu lämmityslaite hehkuu lisälämpöä, vaikka Somalimaassa on helmikuussa helle. Suomensomalialainen hoitaja Ifrah Ahmed kurkistaa kaappiin ja korjaa vaippaa tottunein ottein.

– Hyvännäköisiä keskosia, nämä selviävät kyllä, hän toteaa.

Ifrah on käymässä Somalimaan länsiosassa sijaitsevan Boraman aluesairaalan vastasyntyneiden osastolla. Hän kouluttaa siellä työkseen paikallisia hoitajia Suomen kehitysapurahoilla.

Huoneen toinen vauva viihtyi kohdussa kuukauden pidempään ja nukkuu avonaisessa sängyssä vaaleanpunaisen harson ja peiton alla.

Vauva pannaan keskoskaappihoitoon vain äärimmäisessä hädässä, koska välineet ovat puutteelliset. Pienimpien vauvojen hengitysongelmissa tarvittava kallis cpap-laite on täällä korvattu vesipullolla, josta vauva voi pahimmassa tapauksessa vetää vettä henkeensä.

Huoneen seinällä on Ifrahin henkilökunnalle laatimat kuvalliset ohjeet kunnollisesta käsienpesusta. Viereisestä huoneesta kantautuu huiveihin ja nilkkapituisiin hameisiin verhoutuneiden viiden äidin puheensorina ja astioiden kilinä. Naiset juovat somalialaista teetä huoneen lattialla, kun muualle ei mahdu. Tee maistuu suomalaisille piparkakuille ja juodaan maidon kanssa.

Kun Ifrah kahdeksan vuotta sitten ilmoitti suunnitelmistaan muuttaa takaisin Somaliaan, hänen perheensä vastusti ajatusta jyrkästi.

– Siskot kielsivät palaamasta. He ajattelivat, että terveydenhuolto on niin huonoa, että se olisi vaarallista pienten lasteni kanssa, nelikymppinen Ifrah kertoo.

Ifrahin seitsemästä sisaruksesta kaikki yhtä lukuun ottamatta olivat paenneet Somaliassa 1980-luvun lopulla roihahtanutta sisällissotaa ulkomaille. Ifrah muutti isosiskonsa perheen kanssa Somalimaan Hargeisasta Järvenpäähän ollessaan 11-vuotias. Hän kertoo tienneensä varhain haluavansa hoitoalalle.

– Näin Hargeisassa ammuttuja ihmisiä ja verta, ja minuun jäi halu auttaa, kertoo Suomessa perushoitajaksi kouluttautunut ja sairaanhoito-opintoja tehnyt Ifrah.

Häntä veti takaisin Somaliaan myös aviomies Hussein. Lontooseen muuttanut Ifrah oli tavannut somalialaistaustaisen miehen, joka sai töitä Hargeisasta. Vuonna 2011 kahden alle kouluikäisen lapsen äiti odotti kolmatta lastaan ja aviopari tapasi toisiaan miehen lyhyillä lomilla Lontoossa. Kun vauva syntyi, Ifrah pakkasi laukut ja lapsensa ja lensi Hargeisaan.

Siskot olivat oikeassa, Lontoon ja Suomen terveyskeskuksissa työskennellyt Ifrah huomasi tutustuttuaan sairaalaan Hargeisassa.

– Kaikkialla oli likaista. Vanhemmat hoitivat siellä itse lapsiaan, jotka olivat todella sairaita, hän kertoo.

Eniten Ifrahia järkytti vauvojen kohtalo. Noin joka neljäs Hargeisa Group Hospital -sairaalassa syntynyt vauva kuoli. Yhtä moni synnytys oli ennenaikainen. Äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat Somaliassa maailman korkeimpia.

– Pienet vauvat vain jätettiin kuolemaan, koska kukaan ei tiennyt, miten keskosten kanssa pitäisi toimia. Synnytystä seurannut sukulaisnaisten joukko tuumasi, että se on Jumalan tahto, ja perheen miehet lähtivät kaivamaan hautaa, Ifrah kuvailee.

Ifrah olisi tiennyt, miten ennenaikaisia vauvoja hoidetaan. Syntyi päätös jäädä perheen kanssa Hargeisaan ja aloittaa vapaaehtoistyö sairaalassa.

SaKa-Somalia-1.jpg
SaKa-Somalia-1.jpg (207.98 KiB) Katsottu 1885 kertaa

Ifrahin hyvää tarkoittavat neuvot kimposivat sairaalassa takaisin. Muiden paluumuuttajien tavoin Ifrah sai huomata, että paikalliset työntekijät suhtautuivat häneen epäluuloisesti – tulette vain viemään työpaikkamme, he sanoivat.

– En voinut opettaa ketään väkisin. Niinpä aloin muuttaa asioita vähän kerrallaan, sieltä täältä, Ifrah kertoo.

Hän opetti siivoojille ja hoitajille, miksi työvaatteita tarvitaan, että veriset välineet puhdistetaan ja että samoilla hansikkailla ei voi siirtyä hoitamaan seuraavaa lasta. Hygienian lisäksi Ifrah yritti parantaa potilaiden kohtaamista. Hän jutteli ja kutitteli lapsia ennen kuin otti näiltä verikokeen.

– Mitä oikein höpötät, paikalliset kollegat sanoivat.

Somalialaisessa kulttuurissa ei vellota tunteissa. Jos kipulääkkeittä synnyttävä nainen erehtyy parahtamaan, vuoteen vierellä päivystävä synnyttäjän äiti komentaa hänet hiljaiseksi. Eivätkä äidit sure kuolleita vauvojaan julkisesti.

– Olen oikein ihmetellyt sitä heille ja sanonut, että saat itkeä nyt!

Väärien uskomusten oikominen on osa työtä. Verinen vuoto ei palaa naisen sisään terveyssiteen takia ja synnytyksen jälkeen ei pidä olla viikkoa peseytymättä, Ifrah on vakuuttanut äideille.

Ifrah alkoi työskennellä neljä vuotta sitten Suomen rahoittamassa Mida Finnsom -hankkeessa, jota vetää YK:n kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM. Siinä ulkomaille muuttaneet, terveydenhoitoalalle kouluttautuneet somalialaiset palaavat Somaliaan määräajaksi kouluttamaan paikallisia ammattilaisia.

– Kyse ei ole henkilöstövajeen paikkaamisesta vaan osaamisen siirtämisestä, korostaa projektikoordinaattori Anna Aguilera-Pesä.

Työn vaativuuden takia ohjelmaan hyväksytään vain työelämässä jo kokeneita ammattilaisia. Kymmenen vuotta jatkunut työ on tuonut tuloksia. Hargeisan sairaalassa vauvoista kuolee 5 prosenttia entisen 24:n sijaan. Kyse on lopulta yksinkertaisista muutoksista, kuten vauvan suun alueen puhdistamisesta tai kenguruhoidosta, jossa vastasyntynyttä pidetään äidin ihoa vasten. Äidin sydänäänten tahdissa vauva muistaa paremmin hengittää.

– Yksi vauva painoi 790 grammaa. Äiti istui neljä kuukautta hänen kanssaa sylitysten. Nyt poika on neljävuotias, iso ja reipas. Se tuntuu minusta niin hyvältä, Ifrah sanoo.

Suurin osa palaajista ei muuta Ifrahin tavoin koko perheensä kanssa. Ifrah kertoo perheensä solahtaneen elämänmenoon Hargeisassa helposti. Vain perheen vanhin, 15-vuotias tyttö sanoo, ettei Somalia ole hänen kotimaansa.

– Suomesta kaipaan yksityisyyttä. Täällä on pitänyt tottua siihen, että vieraat kävelevät makuuhuoneeseen kesken päiväunieni, hän kertoo.

Ajatus suomensomalialaisten ammattilaisten paluusta Somaliaan lähti yli kymmenen vuotta sitten somalialaisilta itseltään. Yksi aloitteentekijöistä oli terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja Ahmed Haddi, joka kertoo ulkoministeriön innostuneen ideasta välittömästi.

Ahmed on perustanut Hargeisan sairaalaan dialyysihoito-osaston, jossa hoidetaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavia. Nuorin potilas on 16-vuotias Abdi Falah, joka on ollut hoidossa puoli vuotta.

– Ihmiset eivät enää kuole munuaistensa takia. Se oli tavoitteeni, Ahmed toteaa.

Osastolla on 12 sänkyä, joissa hoidetaan potilaita neljän tunnin vuoroissa aamu- ja iltapäivällä. Kattotuulettimet sekoittavat huoneen lämmintä ilmaa – toistaiseksi. Sähkökatkot kiusaavat sairaalaa useasti viikossa.

– Silloin laitteita pitää pyörittää käsin. Muutenkin täällä saa tottua siihen, että huoltomiehiä ei ole, vaan kaikki on hoidettava itse, Ahmed kuvailee.

Osasto sai alkunsa, kun dialyysihoitajana Suomessa työskennellyt Ahmed löysi tuliteriä dialyysikoneita sairaalan varastosta.

– Kukaan ei osannut käyttää Arabiemiraattien lahjoittamia koneita, hän kertoo.

Ruotsi ja Britannia lahjoittivat lisää koneita, ja Ahmedin koulutettua henkilökuntaa dialyysihoito alkoi Hargeisassa vuonna 2012, ensimmäisenä koko Somaliassa. Hoidossa käyminen maksaa potilaalle dollarin.

Ahmed kertoo tyytyväisenä osaston toimivan ilman hänen läsnäoloaan. Hänen mukaansa haastavinta on ollut saada niin henkilökunta kuin potilaat ilmestymään paikalle.

– Aikataulut eivät täällä toimi, vaan ihmiset tulevat ja menevät miten haluavat. Olen näyttänyt esimerkkiä olemalla paikalla ensimmäisenä ja viimeisenä.

Osa potilaista on kadonnut ymmärrettyään, että hoidossa asennetaan katetri kaulaan. He pelkäävät sen johtavan kuolemaan.

Ahmed tapaa kuusilapsista perhettään Suomen-lomilla.

– Koen, että täällä minua tarvitaan enemmän.

Somaliaan on palannut työskentelemään 85 Mida Finnsom -ohjelmaan osallistunutta. Ahmedin mukaan Somaliaan kaipaavat takaisin siellä syntyneet, mutta heidän lapsensa kokevat maan liian erilaiseksi.

– Lasteni identiteetti on suomalainen. Toisaalta juuret voivat alkaa kiinnostaa heitä enemmän myöhemmin, hän sanoo.

Jutussa viitataan haastateltaviin etunimillä. Somalialaisessa kulttuurissa nimi muodostetaan niin, että etunimen perään lisätään isän nimi (ja isoisän nimi).

SK-Somalia-1.jpg
SK-Somalia-1.jpg (83.08 KiB) Katsottu 1887 kertaa

PS. Euroopasta Somaliaan palanneiden terveydenhuollon ammattilaisten kokemuksista oli jo lyhyt uutisjuttu tämän ketjun sivulla 2. Kannattaa lukea sekin, jos aihe kiinnostaa.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Boraman kaupunki Somalimaan alueella.jpg
Boraman kaupunki Somalimaan alueella.jpg (134.83 KiB) Katsottu 1880 kertaa

Somalipojat rannalla pelaamassa.jpg
Somalipojat rannalla pelaamassa.jpg (120.76 KiB) Katsottu 1880 kertaa

Sambuusat kuuluvat Somalian perinneruokiin.jpg
Sambuusat kuuluvat Somalian perinneruokiin.jpg (147.77 KiB) Katsottu 1880 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1508
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

Ebola on voitettu

Vaarallisen viruksen löytänyt professori sanoo, ettei ebola pääse enää tekemään tuhojaan rokotteiden ja parantuneen hoidon ansiosta.

Ainakin 15 000 ihmisen hengen maailmalla vaatinut ebolavirus on voitettu, julistaa viruksen aikoinaan löytänyt professori Jean-Jacques Muyembe.

Muyembe kertoi asiasta juhlapuheessa kotimaansa Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshasassa, jossa juhlistettiin ebolaa vastaan kehitettyä Ebanga-lääkettä.

Virus havaittiin ensimmäisen kerran Muyemben sairaalta nunnalta ottamasta näytteestä vuonna 1976. Muyemben mukaan virus saadaan nyt pidettyä aisoissa ennaltaehkäisevän rokotteen ja parantuneiden hoitomenetelmien avulla.

– 40 vuoden ajan olen ollut todistajana ja toimijana taistelussa tätä pelottavaa ja tappavaa tautia vastaan. Tänään voin sanoa: se on voitettu, se on ehkäistävissä ja hoidettavissa, Muyembe lausui.

Jos ebolan tartuntaketjuja jatkossa havaitaan, ne on professorin mukaan tukahdutettavissa vain viikossa.

Ebolaepidemioita on tavattu vuosien saatossa useissa eri Afrikan maissa. Vaikein epidemioista tappoi läntisessä Afrikassa yli 11 000 ihmistä vuosien 2013 ja 2016 välillä. Tuolloin yksittäisiä ebolatartuntoja todettiin myös muun muassa Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa.

Erityisen pahoin ebola on runnellut juuri Kongon demokraattista tasavaltaa, joka kamppaili viimeksi tänä vuonna kolme kuukautta kestäneen epidemian kanssa.

Ebolakuumeen oireita ovat korkea kuume, kivut, oksentelu ja lopulta usein kuolemaan johtava verenvuoto.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d10 ... 440eaced85

Iltalehti 17.9.2021. Jätetty pois kuvituskuvat.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

En tunne Tunisian sisäistä tilannetta niin hyvin, että osaisin sanoa, onko tämä pääministerinimitys maalle hyväksi tai pahaksi. Ainakin voidaan ketjun otsikon mukaisesti todeta, että Afrikka muuttuu. Valitettavasti Tunisiassa riittää ongelmia tällä haavaa, mutta ehkä siellä taas vähitellen tapahtuu muutoksia myönteiseen suuntaan. Toivotaan niin.

Tunisia sai historiansa ensimmäisen naispääministerin.jpg
Tunisia sai historiansa ensimmäisen naispääministerin.jpg (252.3 KiB) Katsottu 1281 kertaa

29.9.2021
https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Tunisia sai ensimmäisen naispääministerin – Najla Bouden Romdhanen virkakausi alkaa kriisin keskellä

Tunisian demokratia on ahdingossa presidentin keslkitettyä valtaa itelleen ja taloudella menee huonosti.

Tunisian presidentti Kais Saied on nimittänyt uudeksi pääministeriki Najla Bouden Romdhanen. Romdhane on ensimmäinen naispuolinen pääministeri Tunisiassa. Hän on tekniikan professori ja on työskennellyt myös muun muassa Maailmanpankissa.

Saled kertoo kehottaneensa Romdhanea muodostamaan hallituksen mahdollisimman pian. Tunisiassa arabikeväänä saavutettu demokratia on ollut viime aikoina uhattuna. Maan talous on kriisissä ja johtavat poliitikot ajautuivat kesälllä törmäyskurssille.

Presidentti erotti heinäkuussa hallituksen ja keskeytti parlamentin toiminnan. Hän on myös ilmoittanut voivansa hallita asetuksilla. Taustalla oli johtavien poliitikkojen kyvyttömyys yhteistyöhön. Oppositio on syyttänyt presidenttiä vallankaappauksesta. Saledia on painostettu sekä kotimaasta että ulkomailta muodostamaan uusi hallitus.

Uuden hallituksen asema ei ole niin vahva kuin aiempien, sillä Saied on keskittänyt valtaa itselleen. Hän ilmoitti viime viikolla, että hallitus on vastuussa presidentille, joka voi valita ja erottaa ministereitä.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Edelliseen viestiini viitaten todettakoon, että Ruotsikin on ilmeisesti saamassa ENSIMMÄISEN naispääministerinsä ihan näinä päivinä, mikäli Magdalena Andersson valitaan sosiaalidemokraattisen puolueen johtoon. Olisin kuvitellut, että Ruotsissa on jo ollut naisia pääministerin pestissä, mutta olin näköjään väärässä.

Ruotsi saanee ensimmäisen naispääministerin Magdalena Anderssonista – valtakausi voi jäädä lyhyeksi

Magdalena Anderssonia esitetään Stefan Löfvenin seuraajaksi sosiaalidemokraattien johtoon. Alle vuoden kuluttua Ruotsissa käydään vaalit, joissa puolue joutuu taistelemaan asemastaan.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12121142

Minusta johtotehtäviin tulee aina valita paras ehdokas, mutta naisten valinnat noihin tehtäviin tietenkin aina ilahduttavat, koska ensimmäiset naisvalinnat ovat aina lasikattojen murtamisia. Ensimmäisen jälkeen voi joskus tulla toinenkin, kolmas jne. Paras mahdollinen ehdokas valittakoon, mutta on hyvä, jos sukupuoli ei ole este.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Afrikkalaista muotia 1.jpg
Afrikkalaista muotia 1.jpg (282.01 KiB) Katsottu 1158 kertaa

Afrikkalaista muotia 2.jpg
Afrikkalaista muotia 2.jpg (302.06 KiB) Katsottu 1158 kertaa

Afrikkalaista muotia 3.jpg
Afrikkalaista muotia 3.jpg (344.35 KiB) Katsottu 1158 kertaa
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Afrikka muuttuu - kuten muutkin maanosat

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Ymmärrän rokotuksiin liittyvän skeptisyyden ja epäluuloisuuden. Siitä huolimatta on mielestäni erinomaista, jos malaria-taudin tutkimuksessa, ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa on tehty edistysaskelia. Täytyy toivoa, että ennemmin tai myöhemmin malaria voitetaan.

Kuvituskuva.jpg
Kuvituskuva.jpg (168.2 KiB) Katsottu 827 kertaa


06.10.2021
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cd5 ... dfa0eb3394

”Massiivinen läpimurto” – Maailman ensimmäinen malariarokote tulossa laajaan käyttöön

WHO suosittelee malariarokotteen laajaa käyttöä.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi keskiviikkona suosittelevansa maailman ensimmäistä malariarokotetta laajaan käyttöön. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. Malariaan kuolee vuosittain yli 400 000 ihmistä. Suurin osa heistä on afrikkalaisia lapsia.

Rokote tunnetaan nimellä RTS,S/AS01 ja sitä valmisti ensimmäistä kertaa GSK-yritys vuonna 1987. Vuodesta 2019 alkaen rokotteen käyttöä oli tutkittu Ghanassa, Keniassa ja Malawissa. Tutkimuksen puitteissa ihmisille annettiin yli kaksi miljoonaa rokoteannosta.

WHO:n mukaan rokotetta suositellaan lapsille Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä muilla alueilla, joilla on keskivertainen tai korkea riski sairastua malariaan. Rokoteannokset annetaan kahteen ikävuoteen mennessä.

WHO:n mukaan lapsi kuolee malariaan joka päivä kahden minuutin välein. Malaria on muun muassa kuumeilua aiheuttava loistauti, joka tarttuu hyttysten välityksellä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun WHO suosittelee ihmisiin tarttuvia parasiitteja vastaan suunnattua rokotetta.

– Tieteellisestä näkökulmasta katsoen tämä on massiivinen läpimurto, WHO:n malariaohjelman johtaja Pedro Alonso sanoi.

WHO:n mukaan seuraava askel on varmistaa rahoitus, jonka avulla rokotetta saadaan jaettua sitä tarvitseville lapsille.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Vastaa Viestiin