Hyviä reseptejä kotikokkailuun

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Howler
Axel Foley
Viestit: 2291
Liittynyt: Ti Syys 04, 2007 10:42 am

Viesti Kirjoittaja Howler »

Meillä kotona erittäin suosittua on suht tuliseksi maustettu jauheliha joka sekoitetaan keitettyyn makarooniin (=jauhelihamakaroonipataa). Kuitenkin suosittelen lämpimästi kalanystäviä koittamaan seuraavaa: Otetaan sinihomejuustoperunoita ja 2 pakettia esim. Apetit Marinoitu kirjolohisuikale. Suikaleita ruskistetaan vähän pannulla. Sinihomejuustoperunat laitetaan uuninkestävään astiaan, suikaleet sekaan, sitten mukaan esim. ruokakermaa. Sekoitellaan ja isketään uuniin. Uunin lämmön voi säädellä oman halun mukaan, jos ruoka vaikkapa pitää "unohtaa" uuniin ja touhuta ruoan valmistuksen ajan muuta, niin lämpöä vähemmän, jos taas haluaa nopeasti niin enemmän lämpöä. Itse yleensä vain vedän extemporee jonkun lämmön, riippuen miten nopeasti ruoan tarvitsee olla valmista. (Suosittelen katsomaan myös sinihomejuustoperunoiden ohjeesta, minkä lämmön ja ajan ne vaativat) :lol:
Gear777
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2008 1:01 am

Viesti Kirjoittaja Gear777 »

mankeli kirjoitti:Aamiaisleipä

sekoitetaan keskenään pari munaa ja tilkka maitoa, maustetaan hieman suolalla ja sokerilla (laitetaan vähemmän kuin suolaa). Otetaan paahtoleivän palanen joka uitetaan munamaitomössössä ja sitten leipä paahdetaan paistinpannulla vähäisessä rasvassa vaaleanruskeaksi. .

Kalapaistos

paketti seitiä
sekavihanneksia
ruokakermaa joka maustetaan kalamausteella ja suolalla

vuoan pohjalle seiti, päälle sekavihannekset ja maustettu ruokakerma.
uunissa noin 40 min.(vähän kauemmin jos seiti on umpijäässä)
tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa.
Tulipas testattua molempia, pirun hyviä. Suosittelen muillekkin.
"When diplomacy ends, war begins"
pekkaeric
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: La Tammi 12, 2008 10:04 pm

Viesti Kirjoittaja pekkaeric »

Tämä on ehdoton suosikkini;

N. 250 gr./ruokailija pannulla paistettua, suolalla ja sitruunapippurilla maustettua lohta
Pannulla kuullotettuja katkarapuja (ja simpukoita)
Kuutioituja porkkanoita
1 lohkottu tomaatti/ruokailija
ruskeita papuja
Kurkkukuutioita
Ruukkusalaattia

Tee salaattiaineksista paistetulle lohelle ja katkiksille"peti"

Itse suosin tämän kans valkosipulipitoista salaattikastiketta.
esmes-
Javier Pena
Viestit: 1817
Liittynyt: Ke Tammi 23, 2008 10:28 am

Viesti Kirjoittaja esmes- »

soijapihvit:

1,5 dl tummaa soijarouhetta
3-4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
sipulikeitto-pussi
3 rkl vehnäjauhoja
mustapippuri
valkosipulia oman maun mukaan

veteen heitetään soijarouhe ja kasvisliemikuutio, annetaan kiehua 7-10 minuuttia. kun rouhe on turvonnut ja neste haihtunut lisätään sipulikeittoainekset, silputtu sipuli ja mausteet. kun seos on jäähtynyt lisätään joukkoon vehnäjauhoja. pihvitaikinan annetaan seistä n. tunnin, jonka jälkeen siitä muotoillaan käsissä pullia tai pihvejä ja paistetaan pannulla.

aluksi epäilin ettei taikina pysy koossa pelkän vehnäjauhon voimalla, mutta hyvinpä se tuntui kuitenkin toimivan. nyt kun tulee kesä ja grillauskausi alkaa niin ajattelin kokeilla näiden valmistamista myös grillillä. joka porukassa tuntuu nykyisin olevan ainakin yksi kasvissyöjä tai vegaani, jonka syömisiä täytyy pihajuhlia järjestettäessä miettiä. itse olen kyllästynyt kaupasta ostettaviin kasviseineksiin: soijamakkarat näyttävät ja maistuvat yleensä pahalta, kasvispihvit ovat kuivia ja mauttomia. en ole vielä kaupan hyllyltä hyvää kasvisruokaa grillaamiseen löytänyt. olisi se mukavaa että lautaselleen saisi muutakin kuin herkkusieniä, maissia, tomaattia ja kesäkurpitsaa. tätä kannattaa kokeilla!
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei
Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 693
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Uunissa tehty lohifilee:
Nahkapuoli alaspäin voideltuun vuokaan
Pinnalle puristat sitruunasta mehua ja vielä sitruunapippuria ja suolaa/pippuria hieman.
Sitten Crene Bonjour Metsäsieni purkillisen päälle kastikkeeksi.
Noin 45 min 200 asteessa ja avot. samalla keität perunat ja vaikka jotkut broccoli tms. kasvikset.
Sairaan hyvä ja ravitseva ateria helposti.
A man's got to do what a man's got to do.
Gear777
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2008 1:01 am

Viesti Kirjoittaja Gear777 »

Meikäpojan bravuuri:

-400g jauhelihaa tai kebab lihaa
-Riisiä
-Pirkka Mexican meksikolainen ateriakastike 350g
-1-3 valkosipulin kynttä
-1,5dl vettä

Keitä riisiä ja ruskista jauheliha ja mausta se voimakkaasti esim.jauhelihamausteella ta grillausmausteella, silppua valkosipulit ja heitä ne sekaan. kaada valmis pirkan ateriakastike sekaan ja jatka se vedellä. sekoittele hetken aikaa kastiketta kiehuvana. ja sitten nauttimaan riisin kera.

(Suosittelen käyttämään lisänä kastikkeessa joko valkoisia papuja tai kidney papuja, tai vaikka molempia) :D
"When diplomacy ends, war begins"
Lars
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Su Syys 02, 2007 9:42 pm

Viesti Kirjoittaja Lars »

Taikabolo elikkä bologneese:

Paista jauhettu liha(määrällä ei väliä, 400g minimi) ja leikkaa hirveä läjä tomaatteja puoliks, kaheksan-kymmenen varmaan riittää 400g jauharimällille. Silppua sipuli tai kaks, ja pari kynttä valkosipulia. Iske tavarat kattilaan ja kaada lientä sekaan sen verran että kaikki kama peittyy. Hauduttele niin kauan että lientä on haihtunut melkein kaikki. Raasta vielä parmesaania annoksen päälle niin aromit vetää kielellä pienten joutsenten lampea. mm mm mm! Aini, mausteeks suola ja pippuri.

ps. liemeks käy mikä vaan, liha, kana tai kasvis. Kalalientä en suosittele.
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Menenkin juuri kokkaamaan. Kalkkuna-kanapullat ensiksi ruskistetaan sipulin kanssa. Kaadetaan joukkoon sitten pari kolme desiä vettä ja annetaan muhia. Samaan aikaan kierrepasta kiehumaan. Tämän jälkeen pullat pilkotaan neljään osaan ja kipataan takaisin liemeen. Sekaan nyt mausteita. Curryä, pippurisekoitusta, grillimaustetta ja valkosipulisuolaa. Lisätään muutama pilkottu tomaatti joukkoon. Muutama kynsi valkosipulia joukkoon myös. Lopuksi loraus kermaa/maitoa ja sulatejuustoa siivu pari. Samaan aikaan valmistunut pasta kipataan päälle ja lopputuloksena pataruokaa.
Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 693
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Heittelin tohon pannulle kananmunaruis-jauhoissa pöyritetyt kuhafileet ja heitin ne parilalle. Uunissa samalla sinihomejuusto-valkosipuliperunat. Vähän kallis iltapala, mutta toimii. :D
A man's got to do what a man's got to do.
Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 693
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Huomenna sitten pottuja ja jauhelihakastiketta. Vähän ehkä vihanneksia mukaan.
A man's got to do what a man's got to do.
Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 693
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Ai niin, älkää jättäkö levyä liian kuumalle , kala ei tykkää siitä :)
A man's got to do what a man's got to do.
Anna
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: To Loka 18, 2007 1:17 pm

Viesti Kirjoittaja Anna »

Helppo tonnikalapasta:

Paprikaa ja kesäkurpitsaa palasina kattilaan, kahesta tonnikala purkista öljyt sekaan. Freesataan, ja sitten kaadetaan joukkoon Dolmio välimeren kasvikset-kastike ja tonnikalat. Hetken kiehutellaan, samalla keitetään tuorepasta ja valmista on.

Ihan sairaan hyvää!
esmes-
Javier Pena
Viestit: 1817
Liittynyt: Ke Tammi 23, 2008 10:28 am

Viesti Kirjoittaja esmes- »

ajattelin paistaa lettuja. mitään erikoisempaa hyvää ohjetta? ihan perustaikinan osaan tehdä, ja mutsi neuvoi et kannattaa ennen paistamista lisätä joukkoon vichya tai olutta. hiilihapot vaikuttaa kuulemma siten että tulee rapeat reunat.
jotain pientä säväystä tohon taikinaan voisi keksiä.. lettujen kanssa aattelin mansikkahilloa ja kermavaahtoa. kaverit tulee huomenna kylään ni pidetään lettukestit :wink:
oon haaveillu letuista sunnuntaista asti, mut kaikki illat menny muissa hommissa. huomenna yritän uudestaan..
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei
Avatar
Kokki
Agentti Scully
Viestit: 693
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 4:16 pm
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Kokki »

Grillikauden ollessa parhaimmillaan suosin hyvää suomalaista sikaa.
Mutta lisukkeisiin.
Herkkusieniä, siis niitä tuoreita valkoisia. Jalka pois, aurajuustoa tai koskenlaskijaa koloon ja pekonia sienen ympärille. Hammastikku sienen läpi kiinnittimeksi. Grillataan muutamia minuutteja molemmin puolin.
Noita vois popsia niin paljon, että pääruoka unohtuu. :)
A man's got to do what a man's got to do.
supernova
Martin Beck
Viestit: 762
Liittynyt: Ke Elo 08, 2007 9:15 am

Viesti Kirjoittaja supernova »

Graavilohi

Kovin moni sanoo että sehän on helppoa tehdä. Niin se onkin. Omat konstinsa siinäkin.

Osa sanoo että on vaikeaa tehdä. Ei pidä paikkansa jos tietää muutaman niksin. Eli se itse ohje:

Hankitaan palanen norjalaista lohifilettä (kirjolohet voi suosiolla unohtaa sillä norjan lohi on kyllä kasvatettua mutta silti oikeaa lohta, mitä ei ole kirjolohi).

Leikataan tämä filepala mahdollisimman keskeltä kahtia, niin että saadaan palat jotka voidaan asettaa päällekkäin, niin että ylemmän palsen paksumpi puoli tulee alemman palasen ohuemman puolen päälle. Leikataan fileestä mahdolliset epämääräiset ohuet kohdat huitsin helvettiin, siis ne kohdat joissa on valkoista eli huonolle maistuvaa rasvaa.

Jos käytössä on huhmare, niin sinne pistetään rosé-pippuria jonnii verran. Hakataan se rosé-pippuri paskaksi eli pieneksi huolella. Tätä tehdessä voi ajatella vaikka minfon mielestään veemäisintä kirjoittajaa. :)

Sitten otetaan hienoa merisuolaa, huom, ei karkeaa vaikka kahvikuppiin. Sen sekaan lisätään hienoa sokeria miltei yhtä paljon kuin suolaakin. Sokeria täytyy olla noin 2 osaa viidestä suheessa suolaan.

(ja tässä olikin tää tärkein pointti jota ei tule kenties ajatelleeksi, eli sokeri. Mitä sviddua se tekee suolakalassa? Noh. se tekee kalasta pehmeää. usko pois)

Tähän suola-sokeriseokseen lisätään se paskaksi haskattu rosé-pippuri. Toisinaan olen myllystä pistänyt sekaan ihan hivenen mustaa pippuria, mutta vain jos on mylly käytössä.

Nyt tämä sekoitetaan lusikalla niin että kaikki suola, ja sokeri sekä rosé-pippuri on mahdollisimman tasaisesti sekaisin.

Sen jälkeeen kaadetaan tää seos johonkin mahdollisimman laakeaan lautaseen.

Otetaan tässä vaiheessa nämä lohipalat (fileepalahan oli jo leikattu keskeltä kahtia), ja töpötetään niitä molempia lautasella johon on kaadettu tämä suola-sokeri-pippuriseos. Niitä töpötellään niin kauan kuin kalaan tarttuu seosta.

Sen jälkeen otetaan pieneksi leikattua tilliä ja ripotellaan molempien palsten päälle. Jos tiedät että pidät suht,koht suolaisesta tai kalanpalat ovat paksuja, niin sitten tillin päälle voi vielä ripotella mielensä mukaan tuota yli jäänyttä suolasokeripippuriseosta.

Sitten haetaan alumiinifoliota ja otetaan siitä hiukan isompi pala kuin luulisi. Sen folion päälle pistetään toinen kalapala, ja sen kalapalan päälle jälkeeen jäänyt kalapala niin että päälle pistettävän kalapalan ohuempi alaosa sattuu vastakkain tuon alemman kalapalan paksumman puolen kanssa.

Kääritään siitä alumiinifoliosta mahdollisimman tiukka paketti. Sitten otetaan vaikka lähikaupan hedelmäosastolta pöllitty muovipussi, ja pistetään kalapaketti sinne. Imaistaan ilma pois ja pussin suu solmuun.

Stikataan tää hela hoito lautaselle ja lautasella jääkaappiin. Pistetään päälle hiukan painoa. Avaamaton maitotölkkikin käy.

Käännellään tätä pakettia muutaman kerran vuorokaudessa ylösalaisin ja viimeistään kahden vuorokauden kuluttua lopputuloksena on priimaa graavilohta.

Sama ohje käy tietty kirjolohellekin, mutta ainakaan itse en sitä ruokapöytääni kelpuuta.

Itse pyydystetty merilohi on tietysti vielä parempi kuin norjan lohi, ja jos sattuu saamaan käsiinsä ison siian (siika vähintään pari kiloa) niin sitten onkin ainekset käsillä parhaimpaan mahdolliseen graavikalaan, sillä iso siika on siihen vielä lohta parempi. Harvoin olen näiltä vesiltä riittävän isoa siikaa saanut mutta jos saa, niin se on graavikalan aatelia.

Ja jos semmoisen siian saa, niin jos siihen hieroo muutaman mustikan fileen pintaan, antaa se myös jännän värin, siika kun on hyvin väritön kala. Juuri muuta merkitystä sillä mustikalla ei ole kuin väri.

Ja jos joku tietää paremman tavan graavikalan tekoon, kertokoon, mutta ihmettelen suuresti jos tietää.

(eli ne salaisuudet oli a) sokeri jota tulee yllättävän paljon ja b) hieno merisuola, ei karkea.

nova-kokki
Vastaa Viestiin