Tutkijat: Videopelien vaikutuksia on liioiteltu

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Howler
Columbo
Viestit: 2348
Liittynyt: Ti Syys 04, 2007 10:42 am

Viesti Kirjoittaja Howler » La Kesä 07, 2008 12:57 pm

VoDKa kirjoitti:Ensimmäinen iso nimi tälle konsolille oli Mario, jonka sivupelinä tuli Duck Hunt, jossa aseen muotoisella "ohjaimella" ammuttiin sorsia, jotka ilmestyivät puskasta. Ja jossa helvetin ärsyttävästi hutiammunnan jälkeen ilmestyvä hihittävä koira oli mahdotonta tappaa. :wink:
Ihan pakko ensin. Se hihittävä koira ja sitten VoDKalle lohdutukseksi pelin flash-versio, jossa on myös mahdollista ampua niitä koiria täällä.

Itse aiheeseen sen verran, että mietin tuossa jo aiemmin.. Voiko oikeasti jotenkin puolustus todistaa, että murhaajan mielenlaatu olisi oikeasti häiriintynyt juuri pelien takia? Ja JOS se olisi mahdollista, miten sen voisi todistaa? Muistan ainakin yhden tapauksen, jossa tekijä kuunteli tietyn leffan soundtrackiä koko yön ennen murhatöitään, olisiko se muka voinut hämärtää todellisuuden rajaa? (Ko. tapauksessa kyse ei ollut pelkästä musiikista, mutta näin niinkuin sivuhuomautuksena) Miten kukaan ikinä pystyisi todistamaan pelien saaneen todellisuuden hämärtymään, kun nykyään netistä, uutisista ja vaikka mistä näkee kuolleiden ihmisten ruumiita. Lisäksi elokuvat ovat koko ajan verisempiä ja "mässäilevämpiä".

Äh, toivottavasti joku tajusi pointtini.

Arlene
Lovejoy
Viestit: 1702
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Viesti Kirjoittaja Arlene » La Kesä 07, 2008 4:52 pm

Howler kirjoitti: Itse aiheeseen sen verran, että mietin tuossa jo aiemmin.. Voiko oikeasti jotenkin puolustus todistaa, että murhaajan mielenlaatu olisi oikeasti häiriintynyt juuri pelien takia? Ja JOS se olisi mahdollista, miten sen voisi todistaa? Muistan ainakin yhden tapauksen, jossa tekijä kuunteli tietyn leffan soundtrackiä koko yön ennen murhatöitään, olisiko se muka voinut hämärtää todellisuuden rajaa? (Ko. tapauksessa kyse ei ollut pelkästä musiikista, mutta näin niinkuin sivuhuomautuksena) Miten kukaan ikinä pystyisi todistamaan pelien saaneen todellisuuden hämärtymään, kun nykyään netistä, uutisista ja vaikka mistä näkee kuolleiden ihmisten ruumiita. Lisäksi elokuvat ovat koko ajan verisempiä ja "mässäilevämpiä".

Äh, toivottavasti joku tajusi pointtini.
Muutama vuosi sitten tuli dokumentti jossain päin Yhdysvaltoja itsemurhan tehneistä teinipojista. Puolustus yritti todistaa, että pojat, jotka olivat suuria Judas Priest -faneja, olisivat saaneet yllykkeen itsemurhiin Judas Priestin kuuntelusta. Oikeussaliin oli tuotu levysoitin ja levyjä kuunneltiin ja kantaja hävisi kyllä tämän jutun. Dokumentissa käytiin läpi poikien elämää, toinen poika ainakin oli lähtöisin perheestä, jossa lapsia oli muistaakseni seitsemän ja kaikilla paitsi tällä itsemurhan tehneellä pojalla ja yhdellä sisarella oli eri isä. Muitakin oikeusjuttuja on ollut, joissa on yritetty väittää musiikin vaikuttaneen rikoksen tekijään, mutta en tiedä onko kukaan niitä voittanut. Vaikuttaa siltä, että musiikki syyllisenä on unohtunut ja pelit tulleet tilalle.

VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Viesti Kirjoittaja VoDKa » Pe Kesä 20, 2008 11:34 pm

Ei kai tälle voinut kuin virnistää. Löytyi tosin IL:n Hullu maailma-osastolta, mutta kai ne sielläkin totta (osa ainakin) on.
Iltalehti kirjoitti:Floridan yliopiston tutkijat ovat havainneet, että väkivaltaiset videopelit virkistävät kummasti vanhusten ajatustoimintaa. Erityisen mieltyneitä tällaisiin peleihin ovat vanhat naiset, jotka piristyivät kummasti saatuaan teurastaa saksalaisia ja japanilaisia sotapelissä nimeltä Medal of Honor.
Ei tarvitse enää miettiä teidänkään että mitä mummolle lahjaksi. Tahi ehkä jopa omille vanhemmille.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Viesti Kirjoittaja VoDKa » Ke Loka 01, 2008 10:00 pm

No, myönnetään, että jotkut pelit ovat sitä sorttia, että niiden olemassaoloa ihmettelee. Tämä oli tänään IL:n sivuilla, kun joku oli järkyttynyt kyseisestä pelistä:
IL kirjoitti:Lasten nettipelissä ammutaan lastentarhalaisia
1.10.2008 13:20 (Päivitetty 1.10.2008 17:15)

Kindergarten Killer -pelissä liikutaan lastentarhassa aseen kanssa.

LastenPelit.fi-sivustolla tarjotaan pelattavaksi Kindergarten Killer -nimistä peliä. Peliesittelyssä kehotetaan menemään sisälle lastentarhaan ja ampumaan "ärsyttäviä pikkulapsia". Pelissä ammutaan myös esimerkiksi lastentarhan opettajaa.

Sivustolla julkaistaan internetpelien lisäksi nettivideoita.

Iltalehden lukija kertoo tuttavansa järkyttyneen huomatessaan ekaluokkalaisensa pelaavan kyseistä peliä. Sivusto pomppaa helposti esiin, jos haetaan hakukoneella netistä lasten pelejä. Sivuston nimi antaa ymmärtää, että palvelusta löytyisi lapsille sopivaa pelattavaa.

- Poistamme pelin sivuilta, sivuja ylläpitävästä yrityksestä luvataan.

Peliä tai sen ilmestymistä sivuille ei haluta kommentoida sen enempää.

Peli löytyy myös muun muassa nettipeli.net ja napsu.fi -pelisivustoilta.
Ja täältä:

http://www.2flashgames.com/f/f-107.htm

Jopa minusta kyseessä oli melko yllättävänkin rankka peli, vaikka se ihan selkeästi lapsille onkin suunnattu. Erikoista.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


MotiivitOn
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1283
Liittynyt: Ti Syys 02, 2008 8:10 am

Viesti Kirjoittaja MotiivitOn » Ke Loka 01, 2008 11:42 pm

Jos sotapelit eivät millään asteella totuta tappamiseen, miksi muutamien maiden puolustusvoimat ovat ottaneet omat versioinsa peleistä sotilaskoulutukseen, tarkoituksenaan totuttaa sotilaat taistelukentän hallitsemiseen ja ennenkaikkea inhimilliseksi koetun maalin tappamispäätöstä helpottamaan. On ilmennyt tutkittaessa posttraumaattista stressireaktiota, että sitä vaikeampaa sotilaan on hyväksyä vihollisen tappamispäätös mitä henkilökohtaisemmalta vihollinen tuntuu. Vaihtuvat vihollisen kasvojen ilmeet ym. inhimilliset tekijät voivat ahdistaa sotilasta vielä vuosienkin päästä. On kuitenkin havaittu, että simulaattoriharjoittelu "elävän / reagoivan" inhimillisen maalin kanssa on helpottanut sotilaiden päätöstä tappaa hajuetäisyydellä oleva vihollinen. Siitä syystä videopelimäiset tietokoneharjoitteet on otettu käyttöön ainakin yhdysvalloissa.

Mihin asemaan tämä fakta asettaa sotapelit?

Lähteinä nyt oli ulkomuisti, mutta aihetta on käsitelty ainakin Suomen Sotilas-lehdessä, kontrolli-lehdessä, reserviläinen-lehdessä, Dave Grossmannin kirjoissa (en muista missä, ehkä killology...), Soldier of fortunessa tai combat and survivalissa on mielestäni ollut kanssa juttua aiheesta.
"Remember, the faint-hearted never fucked a pig!" -Brigadier Graeme Lamb (DSF)-

Avatar
Rorschach
Sammakkoprofessori
Viestit: 438
Liittynyt: Ma Syys 08, 2008 9:29 am

Viesti Kirjoittaja Rorschach » To Loka 02, 2008 12:27 am

Tuota koulutusjuttua on tullut itsekin mietittyä, ja on ainakin yksi suuri ongelma ratkaistavana ennen kuin voidaan sanoa, opettavatko pelit tappamaan. Sotilaillehan opetetaan taistelutilannetta pelillä. Lisäksi ammattisotilaita koulutetaan nimenomaan tappamaan ihmisiä jatkuvasti, jopa vuosikausia. Luultavasti ketään teiniä ei jatkuvasti kouluteta tappamaan ja sitten laiteta pelaamaan peliä. Pelit auttavat varmasti taistelutilanteen hahmottamisessa ja toimivat jopa simulaattorina. Tappamiskoulutus sen sijaan vaatii paljon muutakin. Antavatko pelit tällaisia oppeja? Minä en osaa vastata.
"Eikä liene rangaistus / jos käymme hetken yhtä matkaa / kun hirviöiksi paljastumme / onko hyvät päivät valhetta sittenkään" A.W. Yrjänä / CMX

Merope
Aloitteleva dekkari
Viestit: 502
Liittynyt: Pe Touko 25, 2007 12:04 pm

Viesti Kirjoittaja Merope » To Loka 02, 2008 12:34 am

^ Väittäisinpä silti, etteivät ne soltutkaan mitään GTA:ta tai Kindergartenia pelaile. Pelkkä punaisten roiskeiden näkeminen ja liikkuvien kohteiden tulittaminen tuskin tekee kenestäkään tappajaa. Väittäisin, että on se hieman eri asia tuijottaa uhriasi oikeasti silmästä silmään kuin räiskiä tätä tietokoneen näytöllä, tai paremmissakaan nykypäivän simulaatioissa. Siksipä jenkkisotilaan koulutukseen kuuluu aika paljon muutakin, kuin pelaamista.

Kuva
So I took the shotgun off the wall and I fired two warning shots...
into his head.

MotiivitOn
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1283
Liittynyt: Ti Syys 02, 2008 8:10 am

Viesti Kirjoittaja MotiivitOn » To Loka 02, 2008 12:55 am

Merope kirjoitti:^ Väittäisinpä silti, etteivät ne soltutkaan mitään GTA:ta tai Kindergartenia pelaile. Pelkkä punaisten roiskeiden näkeminen ja liikkuvien kohteiden tulittaminen tuskin tekee kenestäkään tappajaa. Väittäisin, että on se hieman eri asia tuijottaa uhriasi oikeasti silmästä silmään kuin räiskiä tätä tietokoneen näytöllä, tai paremmissakaan nykypäivän simulaatioissa. Siksipä jenkkisotilaan koulutukseen kuuluu aika paljon muutakin, kuin pelaamista.


Jep jep. Ei tietenkään. Jokin Counter strike tyyppinen jalkaväen peli niillä on ja sitten olikohan jokin battlefield 2000 tai sinne päin, itse en ole pelannut kumpaakaan. Suomessahan simulaattorikoulutusta käytetään kai vain panssariprikaatissa ja ilmavoimissa, laivastosta en tiedä?

Homman nimi olikin se, että muulla koulutuksella ei pystytä opettamaan esimerkiksi sitä, että vastustaja saattaa oikeasti pelätä sinua niin paljon, että se näkyy kasvoilta, jolloin sinä toimit vähemmän agressiivisesti vastustajaa kohtaan. Se on inhimillistä. Ja simulaattoriharjoittelulla juuri tätä "tappamisen inhimillisyyttä" on saatu vähennettyä. Monessa maassahan samaan on käytetty söpöjen eläinten tappamista, mutta simulaattori ilmeisesti on todettu paremmaksi. Ainakin osaa sovelluksista voidaan käyttää vain kannettavalla tietokoneella.

Mutta jos sotilaille tappaminen saadaan helpommaksi fps-tyyppisillä peleillä, niin voidaanko sanoa, ettei ne mitenkään vaikuta?

Itse myönnän, että pelit vaikuttavat minuun, enkä ole aivan lapsi enää... varsinkin rallipelit saavat helposti auton rattiin päästessä nilkan suoristumaan liiaksikin. Siksi on vaikea ymmärtää kantaa, että pelit eivät vaikuttaisi. Mikä tahansa vaikuttaa mitä tekee riittävästi, kirjat, leffat, mielikuvaharjoittelu, miten siis joku voi sanoa, että pelit eivät vaikuta mitenkään?

Missään nimessä ne eivät tee kenestäkään tappajaa, sen taidon ihminen osaa kyllä ilman pelejäkin, mutta eikö ne nyt kuitenkin jotain opeta?
Riippuen pelin aiheista, esim. tetris voisi opettaa ehkä hahmottamiskykyä ja silloinhan se vaikuttaa ihmiseen, eikö?
"Remember, the faint-hearted never fucked a pig!" -Brigadier Graeme Lamb (DSF)-

VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Viesti Kirjoittaja VoDKa » To Loka 16, 2008 2:28 pm

Max Payne-elokuva tulee tänään ennakkoon ja huomenna ensi-iltaan. Lueskelinkin erästä uutisjuttua sen perusteella ja mielestäni Max Payne-pelejä mukana tekemässä ollut Samuli Syvähuoko sanoi melkoisen hyvin peleistä ja niiden vaikutuksesta ihmiseen.
KSML.FI kirjoitti:- Toimintapelejä on pohjimmiltaan kahta eri sorttia. On pelejä, joissa olet paha ja teet pahaa hyville. En kannata sellaisia pelejä, enkä koskaan osta niitä. GTA 4 on tästä hyvä esimerkki, se on hyvin tehty peli, ehkä paras kaikista, mutta siinä pelaaja on paha ja tappaa sivullisia.

- Max Payne taas on poliisi, jonka perhe on tapettu. Hän taistelee pahoja vastaan, Syvähuoko puolustaa.

Hän ei usko pelien tai elokuvien suoranaisesti aiheuttavan väkivaltaa, mutta myöntää yhtäläisyydet ja vääränlaisen samaistumisen mahdollisuuden.

- Kun ihmisen mieli on vaurioitunut, häiriö kanavoituu johonkin ja ihminen hakee esikuvia. Mallina voivat sitten olla pelit, elokuvat tai mikä muu hyvänsä. GTA:kin on K18-peli, mutta valitettavasti pelit ja elokuvat päätyvät helposti vääriin käsiin.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


DonHessu
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1322
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: City 17, Eastern Europe.

Viesti Kirjoittaja DonHessu » Su Loka 19, 2008 1:25 pm

Finally the Truth...
What you do... Makes you who you are.

Avatar
Mäsä-Masa
Poliisikoira Rex
Viestit: 581
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa » Su Loka 19, 2008 2:29 pm

Tervetuloa takaisin 70-luvun Kekkoslovakian änkyrämeininki, jos lähdetään totaaliselle videopelikieltolinjalle. Kukas muistaisi Aku Ankan kieltoyritykset, koska Aku Ankka kumppaneineen huuhailee housuttomana?!
:roll:
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.

VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re:

Viesti Kirjoittaja VoDKa » Ti Huhti 07, 2009 6:14 pm

Ja uusimmasta Pelaajasta taas. Tosin tämä menee kahteen osastoon, kun en osannut päättää kummalle se eniten kuuluisi.
Pelaaja kirjoitti:Saksan kouluampuja Tim Kretschemer yhdistettiin videopeleihin lähes välittömästi ammuskelun jälkeen. Ensin esille tuotiin vanha suosikki Counter Strike. Sen jälkeen syntipukiksi löydettiin Far Cry 2. Times-lehti löysi "merkittäviä yhteneväisyyksiä" pelin ja Kretschemerin tekojen välillä; pelihahmolla ja Kretschemerillä oli mustat vaatteet (!), ja pelissä voi kaapata autoja, Kretschemer teki. Timesin mukaan pelottavin yhteys on se, että Far Cry 2:ssa ammutaan Kretschemerin käyttämällä Beretta 92:lla. Kyseistä asetta ei pelissä oikeasti ole, mutta valtavirran media ei antanut faktojen hämätä pelipaniikin lietsomista.
Ihan on selkeästi ollut Far Cry 2:n vaikutuksen alla. (Monessa muussa pelissähän ei noita kyseisiä juttuja katsokaas toteutetakaan.)

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re:

Viesti Kirjoittaja VoDKa » Ke Helmi 10, 2010 12:17 am

Tänään tuli sitten televisiosta se Penn & Tellerin jakso, jossa käsiteltiin väkivaltapelejä ja niiden yhteyksiä kouluammuskeluihin. Varsin mielenkiintoisia pointteja taas esitettiin ja lopputuloksena päädyttiin (jälleen kerran) siihen, ettei peleillä ole merkittävää vaikutusta kouluampujien ja muiden syntyyn (käsittelivät nimenomaan massamurhaajien syntyä tuossa).

Pointteina mainittiin mm. koulujen tukema tervehenkinen jalkapallo. En muista vuosiväliä mikä annettiin, mutta sen aikana oli jalkapallon/jalkapallossa aiheutuneiden vammojen takia kuollut 665 ihmistä. Ja videopelien takia... No, huomattavasti vähemmän.
Lisäksi mainittiin, että pahimpia kouluammuskeluja on tapahtunut jo reilusti ennen ensimmäisenkään videopelin markkinoille tuloa. Veivät myös 9-vuotiaan fps-pelaajan ampumaradalle ja antoivat aseen kouraan - seurauksella, että nappula yhden laukauksen ammuttuaan pillahti itkuun ja totesi, ettei halua enää ampua. Kaikki ohjelmassa haastatellut "asiantuntijat" puhuivat lähinnä puuta heinää ja heidän väitteensä oli yllättävän helppo kumota. Lisäksi vedottiin taas siihen tutkimukseen, joka tässäkin ketjussa on muistaakseni aiemminkin jo ollut; tutkimusten mukaan videopeleillä ja nuorten väkivallalla ei ole yhteyttä. Puhuttiin siitäkin, että videopelit ovat nykyään niin yleisiä, että niitä löytyy lähes joka taloudesta, jolloin olisi yhtä hyvä syyttää esimerkiksi hammastahnaa siitä, jos joku tappaa.

Mukavaa kuitenkin on huomata, että viimeinkin on lopetettu elokuvien syyttäminen je keskitytty videopeleihin. Sitä hetkeä odotellessa, kun keksitään taas joku uusi mörkö ja sivuutetaan todelliset nuorten ongelmat; masennus, ahdistus, liian nopea elämänrytmi ja "jos et ole kukaan, ole hyvä ja kuole"-asenne, mikä leimaa tätäkin yhteiskuntaa.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4954
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Re:

Viesti Kirjoittaja VoDKa » La Heinä 24, 2010 12:15 am

Iltalehden "Hullu maailma" uutisista bongattua.
Iltalehti kirjoitti:Videopeleistä päänsä sekaisin saanut 20-vuotias ranskalaismies ei oikein osannut käsitellä tappiota. Julien Barreaux'n roolihahmo hävisi Counter Strike -nimisessä internetpelissä toiselle hahmolle, jolloin Barreaux jäljitti vastapelurinsa ja yritti kostoksi tappaa tämän - siis ihan oikeassa elämässä. Barreaux puukotti kilpakumppaniaan, mutta tappoisku jäi onneksi yritykseksi. Nyt 20-vuotiasta pelihullua odottavat psykiatriset testit ja mahdollisesti vankila.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


Hexan
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 695
Liittynyt: La Heinä 11, 2009 9:14 pm

Re: Tutkijat: Videopelien vaikutuksia on liioiteltu

Viesti Kirjoittaja Hexan » La Heinä 24, 2010 5:31 pm

^ Hulluille kelpaa mikä syy tahansa lopulliseen narahtamiseen. Sillanpääkin oli katsellut X-filesia putkeen ennen tekostaan. En ihmettelisi jos tässä tapauksessa taustalta löytyisi sama sairaus eli paranoidinen skitsofrenia - tekijän on täytynyt kuvitella pelissä häviämisen olevan henkilökohtaista pahan tahtoisuutta uhrilta.

Itse en ehtinyt pelailemaan videopelejä ihan kersana vaan vasta varhaisteininä pääsin pc pelien saloihin käsiksi. Roolipelit auttoivat minua pääsemään eroon ujoudesta ja opettivat selviytymään arki elämän tilanteista. Alussa jännitin ihan tautisesti kun pelissä piti tervehtiä uusia hahmoja ja hankkia tavaroita sun muuta jotta pääsi eteenpäin (oikeassa elämässä minulla olikin sitten tapana piiloutua jotten kohtaisi naapureita rapussa). Olin siis aivan tautisen ujo mutta roolipelit tekivät siitä lopun :D
benz. tolu. mtbe tame etbe xyl. hex. sex.

Vastaa Viestiin