Savolaismies tuomittiin kahdesta tuhotyöstä - syyte tapon yrityksestä hylättiin

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JosefMengele

Savolaismies tuomittiin kahdesta tuhotyöstä - syyte tapon yrityksestä hylättiin

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ma Heinä 29, 2019 7:34 pm

29-vuotias mies vangittiin ensi kerran juhannuksen alla. Sittemmin vangitsemista on jo kahdesti jatkettu.

Vangitsemisvaatimuksen jätti kihlakunnansyyttäjä.

Syyttäjän mukaan epäilty on ”todennäköisin syin” syyllistynyt murhan yritykseen sekä tuhotyöhön, jotka sattuivat viime vuonna Savonlinnassa.

29-vuotias toimitusjohtaja vastustaa vangitsemista katsoen, että vangittuna pitäminen tuhoaa hänen yritystoimintansa.

Etelä-Savon käräjäoikeus on vanginnut 29-vuotiaan miehen murhan yrityksestä todennäköisin syin epäiltynä jo kolmesti.

Vangitsemisvaatimuksen asiassa jätti Itä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Sakari Uimonen.

Ensimmäisen kerran kuopiolaismies vangittiin 20. päivä kesäkuuta. Vangitsemista on sittemmin jatkettu kahdesti. Huomenna tiistaina vangitsemista käsitellään jälleen.

Uusiakin vangitsemiskäsittelyjä saattaa olla luvassa, sillä syytteen noston määräaika on vasta elokuun 30. päivä ja syyttäjä mitä ilmeisemmin haluaa pitää epäillyn telkien takana.

Vangitulla on oikeus vaatia vapauttamistaan kahden viikon jälkeen.

Näin 29-vuotias tutkintavanki on myös menetellyt, mutta huonoin tuloksin.

”Kohtuutonta haittaa”
Vangittu on kuopiolaismies ja erään pienen osakeyhtiön toimitusjohtaja.

Kuopiolaismies vaati heinäkuussa Itä-Suomen hovioikeudelta, että tutkintavankeuden sijasta hänet määrättäisiin matkustuskieltoon tai tehostettuun matkustuskieltoon.

Toimitusjohtajan kantelun mukaan hänen vangitsemisestaan aiheutuu kohtuutonta haittaa yhtiölle, sen työntekijöille ja sopimuskumppaneille.

Kantelussaan kuopiolaismies vetosi siihen, että toimii osakeyhtiön omistajana, toimitusjohtajana ja turvallisuuspäällikkönä. Hänellä on asemansa merkittäviä vastuita suhteessa sopimuskumppaneihinsa ja työntekijöihinsä.

Vangitsemisaikana yhtiön työntekijöiden palkkoja on jäänyt maksamatta, yhtiölle on aiheutunut sopimusrikkomusten perusteella sopimussakkoja, yhtiö on menettänyt urakoita ja kesken olleita urakoita on päätetty.

Edelleen ulkopuolinen henkilö on joutunut vastuuseen yhtiön velvoitteista.

Syyttäjä: ”kertomus muuttunut”
Kihlakunnansyyttäjä vastusti 29-vuotiaan kannetta.

Syyttäjän mukaan on syytä epäillä, että toimitusjohtaja olisi syyllistynyt vakavaan rikokseen.

Syyttäjä huomauttaa, että esitutkinnassa (poliisikuulusteluissa) toimitusjohtajan kertomus on muuttunut. Vapaana ollessaan hän saattaisi pyrkiä vaikuttamaan pääkäsittelyssä (oikeuden istunnossa) kuultaviin henkilöihin.

Edes tehostettu matkustuskielto ei estäisi epäiltyä vaikuttamasta näihin henkilöihin.

Syyttäjän mukaan vangitsemista voidaan pitää puolustettavana rikoksen törkeyden ja rikoksen selvittämisen tärkeyden vuoksi.

Syyttäjä katsoo, että epäillyn osakeyhtiön asioita olisi ainakin joiltain osin mahdollista hoitaa valtakirjojen avulla.

Kiistää syyttäjän väitteet
Vastauksessaan toimitusjohtaja kiisti syyttäjän väitteet.

Toimitusjohtajan mukaan osakeyhtiön asioiden hoito ei ole mahdollista valtakirjojen avulla. Vangitseminen tapahtui vuosi epäillyn rikoksen jälkeen eikä vangitseminen ollut toimitusjohtajan mukaan hänen ennakoitavissaan.

Toimitusjohtaja painottaa, että hänellä olisi ollut noin vuoden ajan ennen vangitsemistaan mahdollisuus vaikuttaa asiaan liittyviin henkilöihin.

Poliisitutkinnassa ei kuitenkaan ole tullut ilmi, että hän olisi näin menetellyt – ei ainakaan siinä tarkoituksessa, että hän olisi pyrkinyt vaikuttamaan näiden henkilön tutkinnassa antamien kertomusten sisältöön.

Yhteydenpitoa valvotaan
Kuopiolaisjohtajan kantelu ei tehonnut hovioikeuteen. Viime viikolla antamallaan ratkaisulla hovioikeus hylkäsi sen.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden vangitsemispäätöksen perustelut ja lopputuloksen.

Toimitusjohtajan tutkintavankeus jatkuu.

Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksellä toimitusjohtaja passitettiin 20. kesäkuuta Savonlinnan poliisiaseman tutkintavankilaan.

Vangittu toimitusjohtaja ei käräjäpäätöksen mukaan saa esitutkinnan aikana ottaa yhteyttä muuta kuin nimettyyn puolustajaansa, joka on varatuomari.

Hän saa lisäksi olla valvotusti yhteydessä lähiomaiseen eli veljeensä. Samoin hän saa valvotusti olla yhteydessä kahteen nimeltä mainittuun yrityksensä työntekijään.

Myös toinen epäilty
Vangitsemiskäsittelyt on pidetty salaisena syyttäjän vaatimuksesta. Myös huomenna tiistaina aiottu käsittely on pyydetty salaiseksi.

Aivan kaikki ei sentään ole salaista. Oikeuden julkisten tietojen mukaan poliisitutkinnassa oleva murhan yritys olisi sattunut Savonlinnassa 21. kesäkuuta viime vuonna.

Alkuperäisen vangitsemisvaatimuksen jättänyt kihlakunnansyyttäjä Sakari Uimonen palasi maanantaina lomalta. Hän kertoo, että murhan yrityksen ohella toinen rikosotsikko on tuhotyö.

Muistakin rikosnimikkeitä juttukokonaisuudessa Uimosen mukaan on, mutta ne eivät liity murhan yritykseen.

Kihlakunnansyyttäjä Uimonen kertoo niin ikään, että samasta rikoksesta epäillään toistakin henkilöä. Kyseistä henkilö ei kuitenkaan ole vangittu.

Pyromaani iski aamuvarhaisella
Keskeneräinen esitutkinta ei ole julkinen. Kihlakunnansyyttäjä Uimonen ei näin ollen voi avata sitä, mistä teossa on kyse ja mitkä mahdollisesti olivat 29-vuotiaan toimitusjohtajan motiivit. Hän jättää vastaamatta kysymykseen, liittyykö teko esimerkiksi epäillyn yrittäjyyteen vaiko yksityiselämään.

Savonlinnassa sattui tutkittavana olevan murhan yrityksen tekopäivänä 21. kesäkuuta 2018 voimakas asuntopalo.

Neljän huoneiston pienkerrostalo syttyi tuleen. Yksi huoneisto tuhoutui käytännössä kokonaan. Muukin osa rakennusta vaurioitui ja talon asukkaat joutuivat evakkoon.

Tuli syttyi toisen yläkerran huoneiston kohdalla. Tulipesäke oli rakennuksen ulkopuolella. Roihu syttyi varhain aamulla.

Tuhoutuneen huoneiston asukas heräsi palohälyttimen ulvontaan ja pakeni ulos.

Sytyttäjäksi epäiltiin heti tuoreeltaan ulkopuolista henkilöä.

Kihlakunnansyyttäjä Uimonen kieltäytyy vastaamasta kysymykseen, koskeeko murhan yritys -tutkinta juuri tätä paloa. Uimosen mukaan asia selviää aikanaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e3e3 ... 858ff56311

Otsikkoa ajanmukaistettu
-NILS-

TJK
Alokas
Viestit: 28
Liittynyt: La Touko 23, 2015 12:52 pm

Re: Kuopiolainen toimitusjohtaja vangittu murhan yrityksestä

Viesti Kirjoittaja TJK » Ti Heinä 30, 2019 12:16 pm

Siitähän se tulipalo lähti ulkoovesta ja polttopuun ostaja.Sisällä ei ollu asunnon vuokralainen vaan hänen kaverinsa.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12424
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kuopiolainen toimitusjohtaja vangittu murhan yrityksestä

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Touko 10, 2020 4:12 pm

Tämä on sekava case, mutta tulihan se tuomio sieltä...
Aluksi tapausta tutkittiin tuhotyönä, sitten juttu tuli syyttäjälle – nyt kuopiolainen toimitusjohtaja on vangittuna epäiltynä murhan yrityksestä

Savonlinnassa viime vuoden kesäkuussa tapahtuneesta epäillystä murhan yrityksestä epäillyn miehen vangitsemista jatkettiin tänään käräjäoikeudessa.

Vuonna 1990 syntyneen miehen epäillään yrittäneen murhaa 21. kesäkuuta vuonna 2018 Seinäjoella. Asia on syyteharkinnassa ja sitä käsiteltäneen syyskuussa oikeudessa.

Vasta syyttäjä vangitsi epäillyn henkirikoksen yrityksestä
Kihlakunnansyyttäjä Antero Uimonen kertoo, että esitutkintapöytäkirjat tulivat hänelle kesäkuun alussa niin, että niiden varsinainen nimike oli tuhotyö. Asiakirjojen perusteella hän kuitenkin katsoi, että hänen oli syytä epäillä miestä murhan yrityksestä, josta mies tämän vuoden kesäkuussa vangittiin.

Uimonen kertoo, ettei tässä vaiheessa voi kertoa tekotavasta tai siitä, millä perusteella tekoa epäillään henkirikoksen yritykseksi. Hän ei myöskään kommentoi sitä, liittyvätkö tuhotyö ja murhan yritys toisiinsa.
– Liittyykö [tuhotyö] siihen [henkirikoseen], sitä en ole vahvistanut tai kiistänyt, hän toteaa.

Samana päivänä paettiin palavasta asunnosta
Henkirikoksen tapahtumapäivänä aamuyöllä Savonlinnan Nätkin kaupunginosassa tapahtui asuntopalo, jossa asukas joutui pakenemaan tulipaloa parvekkeelta pihalle. Palolle ei poliisin mukaan löytynyt luonnollista syttymissyytä, ja sitä epäiltiin tahalliseksi. Rikosnimikkeenä oli tuhotyö, mikä sopisi nyt käsiteltävään tapaukseen.

Poliisi pyysi tapahtuneeseen liittyen yleisöltä havaintoja tapahtuneesta.

Tässä vaiheessa ei ole ollut julkisuudessa, miksi asunto sytytettiin, liittyykö palo suoraan epäilyyn henkirikoksen yritykseen saati miksi tällaiseen rikokseen oltiin valmiit syyllistymään.
mtvuutiset.fi
30.07.2019 17:53

Tässä puhutaan myös murhan yrityksestä Seinäjoella. Onko siis kaksi murhan yritystä ja yksi tuhotyö - wtf? Mutta mikä kumma Seinäjoen tapaus tähän (muka) liittyy?
--------------------------------------------------------------------------------
Syyttäjä pitää Savonlinnassa Telakkatiellä tahallaan sytytettyä tulipaloa murhan yrityksenä sekä tuhotyönä — Syytetyllä on takanaan raskas rikostausta pitkältä ajalta

Telakkatien lisäksi vastaaja oli syytekirjelmän mukaan sytyttänyt toisenkin tulipalon MIekkoniemellä kerrostaloasunnossa.

Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. Kuvat Soila Puurtinen.
Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. Kuvat Soila Puurtinen.
Nyslott_tulipalo.jpg (137.06 KiB) Katsottu 2057 kertaa
Etelä-Savon käräjäoikeudessa on käsittelyssä juttu, jossa samaa miestä syytetään Savonlinnan Miekkoniemellä tehdystä tuhotyöstä ja myöhemmin Savonlinnan Nätkillä Telakkatiellä tehdystä tuhotyöstä ja murhan yrityksestä. Miekkoniemellä tehdyn rikoksen vaihtoehtoinen syytenimike on törkeä vahingonteko.

Sama mies on syytteessä muistakin rikoksista kuten autovarkaudesta, varkaudesta, ajokortitta ajosta, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Kihlakunnansyyttäjä katsoo, että mies oli sytyttänyt tahallaan Miekkoniemellä tuleen kerrostaloasunnon viime vuoden huhtikuussa. Tulipalo sai alkunsa, kun mies heitti yöllä erään henkilön asunnossa palavan savukkeen makuuhuoneen sängyn ja vaatekaapin läheisyyteen. Tämän jälkeen hän poistui asunnosta.

Makuuhuoneessa olivat vaatteet, sänky ja vuodevaatteet syttyneet palamaan ja asukkaan omaisuus tuhoutunut palossa pahoin.

Viime vuoden kesäkuussa vastaaja oli liikkunut Nätkillä ja aiheuttanut tulipalon Telakkatiellä sijaitsevassa pienkerrostalossa. Täällä mies oli syytteen mukaan käyttänyt tulipalon sytyttämiseen bensiiniä.

Oikeudessa kuullun teonkuvauksen mukaan mies oli sytyttänyt tulipalon tietyn asukkaan ulko-oven taakse. Syyttäjä katsoo, että vastaajan tarkoituksena oli tappaa asunnossa asunut mies. Tulipalo syttyi aamuyöllä kello viiden jälkeen ja syytetty poistui palopaikalta välittömästi.

Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. Lisäksi hänelle luettiin syyte tuhotyöstä, koska talon muut asukkaat joutuivat tulipalon vuoksi vaaraan.

Telakkatiellä tulipalo oli ollut bensan käytöstä johtuen räjähdysmäinen. Palo tuhosi nopeasti asunnon puisen ulko-oven, ja levisi asunnon tuulikaappiin, talon välipohjaan, katolle ja puisiin räystäslautoihin.

Asukas heräsi sattumalta tulipalon ääniin ja pelastautui savuisesta asunnosta lattianrajassa kulkien parvekkeelle. Sieltä hänen piti hypätä noin neljästä metristä maahan. Asukas soitti hätäkeskukseen ja herätti osan naapureistaan. Osa asukkaista heräsi itse palon ääniin ja savun hajuun.

Syyttäjä katsoo, että rangaistusta mitattaessa miehen kohdalla on koventamisperusteena huomioitava hänen aikaisempi rikollisuutensa. Mies on rikosrekisteriotteen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana syyllistynyt aina vapaana ollessaan toistuvasti ja jatkuvasti rikoksiin.

Mies vangittiin tämän vuoden kesäkuussa. Jutun käsittely käräjäoikeudessa jatkuu tällä viikolla. Sille on varattu yksi käsittelypäivä ensi viikollekin.
Itä-Savo
17.9.2019 16:15, Muokattu 17.9.2019 16:32
-------------------------------------------------------------------------------
Mies poltti ex-kumppaninsa asunnon Savossa – jatkoivat samassa osoitteessa, poltti seuraavaksi toisen asunnon

*Uhri pelastautui parvekkeelta hyppäämällä. Syyte murhan yrityksestä kaatui.
*Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksinkertaisen tuhopolttajan vankilaan.
*Mies raivosi entiselle seurustelukumppanilleen ja sivulliselle miehelle.
*Syyttäjä vaati rangaistusta murhan yrityksestä, mutta syyte ei menestynyt.


Etelä-Savon käräjäoikeus on ratkonut 29-vuotiaan paikallisen miehen rikossyytteitä, jotka johtuivat suurimmaksi osaksi hänen toiminnastaan entistä seurustelukumppaniaan kohtaan.

Jani Tapio Pasanen tuomittiin 4 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen muun muassa kahdesta tuhotyöstä, kahdesta pahoinpitelystä ja törkeästä rattijuopumuksesta. Pasasta uhkasi tuomio myös murhan yrityksestä, mutta syyttäjän väitteiden tueksi ei löytynyt tarpeeksi näyttöä.

Pasanen raivosi entiselle seurustelukumppanilleen 2018. Tuomittu poltti ensin naisen asunnon ja sen jälkeen epämieluisaksi kokemansa toisen miehen asunnon.

Aprillipäivänä tuomittu heitti palavan tupakan naisen makuuhuoneen ja sängyn viereen. Syyttäjän kertomuksen mukaan sänky ja vaatteet syttyivät tuleen niin, että savu ja noki levisivät asunnon ohella koko rappukäytävään. Nukkumassa ollut naapuri heräsi hätään ja alkoi herätellä muitakin asukkaita rappukäytävässä. Aineelliset vahingot olivat yli 70 000 euroa.

Väänsi leukoja ja lähti polttamaan
Riitaisa pariskunta jatkoi ainakin jossain määrin yhdessä. Kesällä osapuolet olivat naisen läheisten mökillä, koska tämän entinen asunto oli poltettu. Nainen ja mies saunoivat, ja mies alkoi päihtyä juotuaan alkoholia. Pasanen alkoi puhua kiihtyneeseen sävyyn toisesta miehestä ja syyllistyi lopulta pahoinpitelyyn. Tuomittu töni ja repi uhria sekä väänsi naisen leukoja.

Tapahtumat kärjistyivät lähitunteina entisestään. Mies, joka oli väitetysti lähestynyt naista ”epämiellyttävällä tavalla”, joutui seuraavan tuhotyön kohteeksi. Tuomittu meni miehen asunnolle ja sytytti noin 350 000 euroa maksaneen tulipalon.

Syyttäjä kertoi, että tuomittu käytti palonestettä ja aiheutti räjähdysmäisen palon. Tuli tuhosi ulko-oven ja levisi tuulikaappiin ja talon katolle. Uhri ja pienkerrostalon muut asukkaat olivat nukkumassa. Viisi asuntoa tuhoutui asuinkelvottomaksi. Uhri pelastautui hyppäämällä parvekkeelta neljän metrin pudotukseen.

Mikkelin vankilaan
Syyttäjä vaati rangaistusta tuhotyön lisäksi murhan yrityksestä. Väitteen mukaan tuomittu oli raivoissaan miehelle, ja viha yltyi illan ja yön aikana.

Mies myönsi tulipalot, mutta kiisti syytteen murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan tarkoitus oli vain pelotella, ja tuomittu ei ymmärtänyt, että tuhopoltto oli vaarassa aiheuttaa uhrin kuoleman.

Tuomittu väitti koputtaneensa uhrin oveen varmistuakseen, että tämä ei ollut kotona. Uhri ei ollut kuullut minkäänlaisia koputuksia, mutta toisaalta hän saattoi nukkua. Murhan yritys ei tullut näytetyksi toteen, koska tekijän olisi tällöin pitänyt nimenomaisesti varmistua siitä, että uhri on paikalla ja joutumassa palon kohteeksi.

Tuomitulle määrätty korvaussumma nousee yli 400 000 euroon. Pasanen passitetaan Mikkelin vankilaan istumaan rangaistustaan. Tuomio ei ole lainvoimainen
Iltalehti
04.01.2020 klo 23:03

Mtvuutisten höpinä (ylin uutinen) Seinäjoesta tarkoittaa Savonlinnaa. Iltalehden otsikosta napattu toimitusjohtaja -titteli on hiukan suureellinen.

Tuomiosta myös 7.1.2020 julkaistussa Itä-Savossa, mutta se juttu - kuten Pasanenkin - muurin takana.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
Hello Piggy
Parranpäristäjä
Viestit: 70
Liittynyt: Su Heinä 21, 2019 1:19 pm

Re: Savolaismies tuomittiin kahdesta tuhotyöstä - syyte tapon yrityksestä hylättiin

Viesti Kirjoittaja Hello Piggy » Ma Touko 11, 2020 12:55 pm

Kannattaa muistaa koputtaa :lol:

kusiainen
Alibin satunnaislukija
Viestit: 130
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Savolaismies tuomittiin kahdesta tuhotyöstä - syyte tapon yrityksestä hylättiin

Viesti Kirjoittaja kusiainen » Ma Touko 11, 2020 1:03 pm

Mikäs firma Pasasella on/oli?

Kalle-Ville
Neuvoja-Jack
Viestit: 271
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Savolaismies tuomittiin kahdesta tuhotyöstä - syyte tapon yrityksestä hylättiin

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville » La Touko 23, 2020 12:28 pm

kusiainen kirjoitti:
Ma Touko 11, 2020 1:03 pm
Mikäs firma Pasasella on/oli?
No googlettamalla tekijän nimellä löytyy Pasluuk Oy, jonka toimistusjohtaja on Pasanen Jani Tapio. Erikoista on se, että yrityksen kotipaikka on Siilinjärvi, mutta käyntiosoite on aivan toisella puolella Suomea Asikkalassa.

Netissähän nämä yritykset pysyvät ties miten pitkään, mutta tuossa googlettamalla löytyneen Kauppalahden tietojärjestelmässä aktiiviseksi mainitun Pasluuk Oy:n tiedot YTJ:n (Yritys- ja Yhteisötietojärjestelmän) mukaan löytyvät sieltä vain tuolla Y-tunnuksella 2969520-5 (nimihaku ei anna enää tulosta), ja niiden perusteella selviää se, ettei toimintaa enää ole. Työnantajarekisterissä päättymispäivä on 31.12.2019, Ennakkoperintärekisterissä ja Arvonlisäverovelvollisten rekisterissä molemmissa päättymispäivä 24.02.2020.

Eli tällainen yritys se joskus oli.

https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yr ... y/29695205
PASLUUK OY
2969520-5
AKTIIVINEN

Rekisterissä
Kaupparekisterissä
Yrityksen perustiedot
Y-tunnus: 2969520-5 (YTJ)
Yhtiömuoto: Osakeyhtiö (YTJ)
Toimiala: Asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen (41200) (YTJ)
Toimialakuvaus: Asuin-ja muiden rakennusten rakentaminen. (Kaupparekisteri)
Kotipaikka: SIILINJÄRVI (YTJ)
Toimitusjohtaja: Pasanen Jani Tapio (PRH)
Yrityksen kieli: suomi (YTJ)
Puhelin: 0449335672 (YTJ)
Sähköposti: [email protected] (YTJ)
Käyntiosoite: c/o Asikkala Aittomäentie 21, 17430 KURHILA (YTJ)
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

Vastaa Viestiin