Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Touko 30, 2019 12:59 am

https://seura.fi/asiat/tutkivat/kymment ... akivaltaa/

Hätkähdyttävä selvitys: Kymmenen ympärileikkausepäilyä, neljä toimenpidettä – ”Rasistileiman välttäminen on virkamiehille tärkeämpää kuin se, että lapsille tehdään väkivaltaa”

Seura selvitti, kuinka jämerästi Suomi on suojellut täällä asuvia pieniä tyttöjä silpomiselta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi vuonna 2017 hätkähdyttävän raportin.

Yhteensä 24 maahanmuuttajien kanssa työskentelevää ammattilaista ilmoitti kohdanneensa tilanteen, jossa ympärileikkauksen epäiltiin uhkaavan tyttöä.

Vain kymmenen heistä kertoi, että leikkauksen uhka oli johtanut toimenpiteisiin.

Koska tytön ympärileikkaus katsotaan Suomessa törkeäksi pahoinpitelyksi, jo vähäisenkin epäilyn perusteella pitää tehdä lastensuojeluilmoitus ja tutkintapyyntö poliisille.

Silpominen on naiselle monin tavoin haitallinen toimenpide, jota harjoitetaan eniten tietyissä Afrikan osissa.

Enemmistö niistä maahanmuuttajista, jotka ovat saapuneet Suomeen ympärileikkausta suosivilta alueilta, ovat luopuneet perinteestä, mutta tavalla on myös kannattajansa.

Viranomaiset liian varovaisia?
Toimenpiteitä ilmoitettiin siis kymmenen kappaletta 24:ä uhkatilannetta kohden. Ovatko viranomaiset olleet liian varovaisia?

Kyselyn tehneen THL:n asiantuntijan Mimmi Koukkulan mukaan ilmoitettujen toimenpiteiden vähyyttä voi kuitenkin selittää se, että joskus epäily raukeaa varhain.

Esimerkiksi keskustelu vanhempien kanssa saattaa vakuuttaa työntekijän siitä, että tyttöä ei aiota leikata.

”Tällaista keskustelua ei ole ehkä aina ilmoitettu toimenpiteenä”, Koukkula arvelee.

Tosin epäilyjä tehdystä leikkauksesta ei yleensä kumota pelkällä keskustelulla, vaan tarvitaan lääkärintarkastus.

Samassa kyselyssä kymmenen suomalaista terveydenhuollon ja vastaanottokeskusten työntekijää kertoi olleensa tilanteessa, jossa epäiltiin, että Suomessa asuva tyttö olisi jo ympärileikattu.

Vain neljä kertoi, että tapauksen johdosta oli ryhdytty toimenpiteisiin.

Siis epäilyjä oli kymmenen, toimenpiteitä neljä. Se on vähän.

Valitettavasti on muitakin viitteitä siitä, että Suomi ei ole suojellut pieniä tyttöjä niin tarmokkaasti kuin pitäisi.

Menetetty mahdollisuus
Suomessa elää aikuisia naisia, jotka on silvottu lapsena laittomasti. Olisiko osa täällä asuneiden tyttöjen silpomisista voitu estää, jos viranomaiset olisivat toimineet ripeämmin?

Suomella olisi ollut hyvät edellytykset tarttua ongelmaan jämerästi, sillä maassa vaikutti jo 1980-luvulla tänne avioitunut somalialaissyntyinen lääkäri Mulki Mölsä. Hän tunsi perinteen hyvin – ja vastusti sitä.

Tietämykselle olikin tarvetta. Kun ensimmäiset somalit saapuivat maahan 1990-luvun alussa, ja heille alkoi syntyä lapsia, sairaalan henkilökunta saattoi synnyttäjän nähtyään luulla, että tämä oli joutunut tulipaloon.

Silpominen oli tuntematon asia, ja viranomaisten ote sen ennaltaehkäisyyn oli pitkään haparoiva.

Jotain sentään tehtiin. Hallitus tilasi Mölsältä selvityksen naisten ympärileikkauksesta.
Mölsä teki perusteellisessa raportissaan 1994 rohkeita ehdotuksia viranomaisten aktivoimiseksi:

”Kaikki riskiryhmään kuuluvat tytöt tulisi kartoittaa, jotta tiedettäisiin, kuka on silvottu ja kuka ei. Tämän jälkeen heitä voitaisiin seurata terveystarkastusten yhteydessä.”

”Tytöille tulisi selvittää heti kouluiässä ympärileikkauksen ja silvonnan haitat, jotta he voisivat suojautua vanhempien mahdolliselta mielivallalta.”

”Tarhan ja koulun opettajat sekä koulupsykologit tulisi kouluttaa suojaamaan ja auttamaan riskiryhmään kuuluvaa lasta.”

Ehdotukset eivät ottaneet tulta. Ylen haastattelussa 1999 Mölsä purki pettymystään:
”[Tytöt] on jätetty ei kenenkään vastuulle. Se on kuin pahimmalta painajaiselta tuntuva asia,” hän sanoi.

Koulutustilaisuuksia aiheesta oli sentään järjestetty, yleensä juuri Mölsän johdolla.

Suositus ei sido
Vähitellen tilanne kohentui.

Ihmisoikeusliitto aloitti Raha-automaattiyhdistyksen tuella 2002 edelleen jatkuvan ennaltaehkäisevän työn maahanmuuttajayhteisöissä. Lisäksi se ryhtyi kouluttamaan sote- ja opetusalan ammattilaisia ympärileikkauksista.

Nopeimmin asiaan tarttuivat neuvoloiden ja synnytyssairaaloiden työntekijät. Yhä useampi ryhtyi muistuttamaan ympärileikattuja äitejä siitä, että näiden tyttäret ovat hyviä juuri sellaisina kuin ovat.

Vuonna 2004 Ihmisoikeusliitto valmisti sote-henkilöstölle Suomen ensimmäiset kattavat asiantuntijasuositukset, kuinka ennaltaehkäistä ympärileikkauksia.

Järjestö hoiti siis viranomaisten työt.

Neuvot levisivät. Jo samana vuonna neuvolahoitajien oppaassa kannustettiin selvittämään riskimaista tulevien äitien suhtautumista tytärtensä leikkaamiseen.

Neuvoloita kehotettiin myös tutkimaan lasten sukuelimet vuosittain ja tarvittaessa tekemään lastensuojeluilmoitus.

Viimein 2012 Suomi julkaisi ensimmäisen kansallisen toimenpideohjelman ympärileikkausten estämiseksi. Se sisälsi tukun huolellisesti punnittuja suosituksia, joista tiedottaminen osoitettiin THL:lle.

Mutta suositukset eivät sido ketään. Sosiaali- ja terveysalan työntekijät ovat yleensä töissä eri kuntatyönantajilla, ja niiden ohjeistukset vaihtelevat. Aina niissä ei edes mainita ympärileikkausta.

Esimerkiksi suurin osa Suomessa asuvista ympärileikatuista äideistä synnyttää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, mutta sen synnytyssairaaloiden lastenlääkäreitä ei kirjallisesti ohjeisteta kertomaan näille äideille, että heidän ei sovi silpoa tyttölapsiaan.

Yleensä tällainen evästys annetaan, mutta velvoitetta siihen ei ole.

Kiusallinen puheenaihe
Kansallinen toimenpideohjelma suositti 2012, että sote-ammattilaisten pitäisi ottaa tyttöjen ympärileikkaus ainakin kerran puheeksi niiden asiakkaidensa kanssa, jotka kuuluvat riskiryhmään.

Lisäksi suurimmat kaupungit ovat ohjeistaneet lastensuojelutyöntekijänsä selvittämään ja ennaltaehkäisemään leikkauksia.

Silti pienen tytön silpominen on kiusallinen puheenaihe.

Jaana Kortesniemi haastatteli opinnäytetyöhönsä Helsingin yliopistolle vuonna 2016 kahdeksaa Vantaan kaupungin lastensuojelun työntekijää.

Heistä vain yksi oli ottanut ympärileikkauksen puheeksi maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa.

Eräs kuvasi puhumisen vaikeutta:

”Koska siinä on vähän se vaara, että – – niistä tulee rasistikysymys.”

Jos silpomisten torjunta on jäänyt sivuun kenttätyössä, myös johtava valistaja THL on torkkunut ajoittain. Sen kouluterveystarkastusten menetelmäkäsikirja vuodelta 2014 ei mainitse ympärileikkausta sanallakaan.

Sivuutettu kysymys
Reiluuden nimissä on todettava, että viranomaiset ovat terästäneet otettaan etenkin viime vuosina.

Esimerkiksi äitiyskorttiin lisättiin 2017 kysymys ympärileikkauksesta. Helsinki taas valmisti 2018 kouluterveydenhuollon työntekijöille ensimmäisen kerran ohjeen leikkausepäilyn selvittämistä varten.

Äitiyskortin uudistaminen tukee silpomisten ennaltaehkäisyä: neuvolan terveydenhoitaja voi äidin ympärileikkauksesta kysyttyään käynnistää luontevasti keskustelun siitä, aikooko tämä leikkauttaa tytärtään.

Jos riittää uskallusta.

Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome kertoo olleensa riskiryhmään kuuluvan naisen tukihenkilönä neuvolassa, ja huomanneensa, että terveydenhoitaja hyppäsi ympärileikkauskysymyksen yli.

”Sanoin hänelle, että sinulla on velvollisuus kysyä.”

Teshomen esimies Johanna Latvala uskoo tietävänsä, mistä kenkä puristaa.

”Monet ovat sanoneet meille suoraan, että mitä jos asiakkaat ajattelevat, että he ovat rasisteja. Lisäksi he pelkäävät keskustella aiheesta, josta eivät tiedä tarpeeksi.”

Tyttöjen silpominen
TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Rasistileiman pelko
Ihmisoikeusliitto painottaa kulttuurisen herkkyyden tärkeyttä: ympärileikkaus pitää ottaa puheeksi maahanmuuttajaa kunnioittaen ja keskustellen. Vankeustuomiolla pelottelu voi aiheuttaa torjuntaa.
Kuva
”Samalla tulee tiukasti korostaa, että ympärileikkausta ei hyväksytä missään muodossa”, Latvala sanoo.

Fenix Helsinki on sitä mieltä, että kulttuurisensitiivisyys on ollut Suomessa liiallista.

”Rasistileiman välttäminen on virkamiehille tärkeämpää kuin se, että lapsille tehdään väkivaltaa. Leiman pelossa tyttölasten annetaan tulla silvotuksi”, toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed sanoo.

”Tämä kaikki pelaa vain rasistien pussiin”, hän lisää.

Hallituksen jäsen Yasin Isse korostaa viranomaisten roolia.

”Heidän pitää ohjata muutosta ja näyttää pelisäännöt, koska niihin yhteisön on pakko reagoida.”

Säännösten ystävällinen, mutta jämäkkä läpikäynti on epäilemättä vaikea laji, jossa voi tulla epäonnistumisia.

Silti sopii ihmetellä, miksi viranomaiset ovat tehneet pidättyvästi myös sellaisia ympärileikkauksia torjuvia toimenpiteitä, joiden ei luulisi ärsyttävän juuri ketään.

Esimerkiksi ensimmäiset tilastotiedot ympärileikatuista synnyttäjistä ovat vasta vuodelta 2017 – ja nekin pahasti puutteellisia.

Kouluterveyskyselyssä kysyttiin ympärileikkauksesta ensimmäisen kerran vasta keväällä 2019, ja silloinkin kokeiluluontoisesti.

Mikä oli estänyt tekemästä näitä toimia jo 1990-luvulla?

Puheeksi jo päiväkodissa?
Palataan vielä yhteen Mulki Mölsän ehdotuksista vuodelta 1994: lastentarhanopettajat pitäisi kouluttaa suojaamaan riskiryhmään kuuluvia tyttöjä.

Ehdotuksessa on järkeä: jos asia nousee ensimmäisen kerran puheeksi vasta yläasteen terveydenhoitajan kanssa, voi olla jo liian myöhäistä.

Ympärileikkausten torjuntatyötä ei ole kuitenkaan suomalaisissa päiväkodeissa juuri tehty.

Suomen uudessa, 2019 julkaistussa silpomisen estämisen toimintaohjelmassa tehtiin kuitenkin käänteen tekevä ehdotus: lastentarhanopettajien tulisi ottaa varhaiskasvatuskeskusteluissa silpominen puheeksi niiden vanhempien kanssa, joiden lähtömaissa tapa on yleinen.

Onko Mölsän ehdotus siis toteutumassa nyt neljännesvuosisata myöhemmin?

Ehkä ei aivan heti. Kun Seura huhtikuussa kysyi ehdotuksesta Opetushallituksen varhaiskasvatuksen asiantuntijalta, tämä ei ollut kuullut siitä mitään.

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Touko 30, 2019 1:11 am

Piti kaivella kuka Mulki Mölsä oikein oli, hänen kaltaisiaan täällä tarvittaisiin.

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005237163.html
Lehtorin nimi on Mulki Mölsä.

Rakkaus vie jänniin paikkoihin. Mulki Mölsä tapasi suomalaisen miehensä Somaliassa ja lähti tämän mukaan Suomeen. Se oli jo vuonna 1985, ennen Somalian sotaa. Helsingissä ei silloin montaa mustaihoista naista asunut.

Mölsä sai nopeasti töitä lääkärinä Meilahden sairaalasta. Hän on työskennellyt myös tutkijana yliopistossa ja Terveyden ja -hyvinvoinnin laitoksessa. Harrastuksena syntyi suomenkielinen Somalialainen keittokirja.

Yliopistolle Mogadishuun Mölsä haki viime vuonna, kun kuuli, että sinne etsitään opettajia. ”Sain lääkärinkoulutukseni täällä. Nyt haluan antaa takaisin.”

Kuva
Lääkäristä yliopiston lehtoriksi. Mulki Mölsä tuli Mogadishusta Suomeen miehen perässä vuonna 1985. Työskennellyt lääkärinä ja tutkijana sairaaloissa, Helsingin yliopistossa ja THL:ssä. Viime syksystä lähtien hän on työskennellyt lääketieteen yliopistonlehtorina Somalian kansallisessa yliopistossa Mogadishussa. (KUVA: JUKKA GRÖNDAHL / HS)

Anoteus
Alibin satunnaislukija
Viestit: 136
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Anoteus » Pe Touko 31, 2019 12:20 am

Noita jälleenrakentajia nuo maat tarviikin, eikä lorvimista muissa maissa. Ei se maailma parane muualla kerjäämällä ja loisimalla.

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Kesä 03, 2019 8:46 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e7ce ... 22a1e2b22d

3000 tyttöä uhkaa Suomessa sukuelinten silpominen - kansalaisaloite luovutettiin: ”Järkyttävää, ettei ole kielletty erillislailla”
Tänään klo 15:31

Kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta.

Eduskunnan kansliaan luovutettiin maanantaina kansalaisaloite, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

Kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta. Aloitteen luovuttivat Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni ja asiantuntija Ujuni Ahmed sekä Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

– Jossain kohdassa oli jo sellainen olo, että päästäänkö ikinä tänne asti. Nyt tuntuu helpottuneelta, Kurttila tunnusti ojentaessaan aloitetta eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.

Tällä hetkellä silpominen katsotaan Suomen lainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi.

- Erillislaki olisi tärkeä tuki ennalta ehkäisevään työhön ja vanhempien asenteiden muuttamiseen. Kun silpominen on selkeästi laissa kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin, Annette Gothóni sanoo.

Kansalaisaloitteen etenemistä joudutaan luultavasti odottamaan eduskunnan syyskauteen, jolloin se menee täysistuntoon.

Pelko rasismin leimasta
Ujuni Ahmedilla on ylpeä olo kansalaisaloitteen luovuttamisen jälkeen.

– Samalla on onnistunut fiilis, mutta samalla on tunne siitä, että ehkä olisi pitänyt herätä aikaisemmin lakialoitteen tarpeeseen.

Ahmed sanoo, että kannatus yllätti. Nimiä tuli yli odotetun ja tukea tuli niin viranomaisilta kuin järjestöiltäkin.

– On hienoa, että monet haluavat suojella suomalaisia tyttöjä.

Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Lain lisääminen on Ahmedin mielestä vielä nopea prosessi verrattuna vahvojen perinteiden murtamiseen. Ahmedin mukaan laki on työkalu, joka tuo asiaan vakavuutta. Se antaa kuvan, mitä pidämme yhteiskunnassa hyväksyttynä ja mitä emme.

– Niiden, jotka vielä ylläpitävät tätä, täytyy ymmärtää, että perinne on rikos Suomessa, vaikka he tarkoittaisivatkin hyvää. Työmme jatkuu kouluttamisella ja asiasta puhumisella.

Tietämättömyys onkin yksi ongelma, miksi lakia ei vielä ole. Ahmed nostaa esiin myös pelon.

– Monet asiantuntijat ja viranomaiset ovat sanoneet ääneen, että heillä on pelko kysyä silpomisesta, koska pelkäävät rasismin leimaa. Se on isoin ongelma, miksi silpomiseen ei ole puututtu tarpeeksi, Ahmed korostaa.

Maailmassa elää tällä hetkellä noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Yli kolme miljoonaa tyttöä silvotaan edelleen vuosittain.

Silpomisväkivalta koskettaa myös suomalaisia tyttöjä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että Suomessa asuu noin 3000 tyttöä, jotka ovat vaarassa joutua silvotuiksi.

- On järkyttävää, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Kansalaisaloitteemme keräsi yli 60 00 nimeä, mikä on viesti päättäjille, että suomalaiset eivät hyväksy silpomista ja haluavat päivittää lainsäädäntömme 2000-luvulle. Kiitos jokaiselle allekirjoittaneelle. Pallo on nyt eduskunnalla, Jukka Kurttila sanoo.

Suomen World Visionilla on Pelasta pimppi -kampanja, joka kerää vuosittain varoja silpomisen vastaiseen työhön. Esimerkiksi presidentti Tarja Halonen tukee kampanjaa. Suomen World Vision tekee silpomisen vastaista työtä myös Keniassa ja Somaliassa.

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Elo 19, 2019 7:58 pm

Selvitys: Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi ulkomaille

Julkaistu: 22.9.2017 9:16

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos. Samoin tytön vienti ulkomaille silvottavaksi.
Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi Suomen ulkopuolelle, kertoo tuore selvitys.

Selvityksessä haastateltiin neljää tyttöä, jotka ovat nyt iältään 18–23-vuotiaita. Ympärileikkaukset heille tehtiin 6–10-vuotiaina Egyptissä, Somaliassa, Iranissa ja Syyriassa.

– Nyt on hyvä puhua, missä ollaan mokattu, kun näiden tyttöjen tapaukset eivät ole nousseet esille. Asioista pitäisi puhua oikeilla nimillä. Kulttuurisensitiivisyys voi olla ongelma, jos sitä liikaa korostetaan, toinen selvityksen kirjoittajista, Fenix Helsingin puheenjohtaja Ujuni Ahmed, sanoo.

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos. Samoin tytön vienti ulkomaille silvottavaksi.

Esimerkiksi Helsingissä on tehty lastensuojelussa kiireellisiä sijoituksia koska on epäilty, että suunnitteilla on tyttöjen ympärileikkaus. Kyse on yksittäisistä sijoituksista.

– Onhan sairaaloissakin törmätty tyttöihin, jotka ovat Suomessa syntyneitä ja jotka on ympärileikattu, Ujuni Ahmed sanoo.

Kansalaisjärjestöjen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta on tullut esiin aiemminkin epäilyjä siitä, että Suomesta olisi viety tyttöjä ulkomaille silvottavaksi on tullut aiemminkin ilmi. Viranomaisten tietoon tapauksia ei ole tullut eikä rikosilmoituksia asiasta ole tehty.

SELVITYKSEN tekeminen oli haastavaa. Moni tyttö kertoi kokemuksistaan, mutta harva oli valmis haastateltavaksi edes nimettömänä. Leimautumisen pelko yhteisön sisällä ”vasikkana” on selvityksen mukaan edelleen suuri.

Tekijöinä ovat usein perheenjäsenet ja heitä halutaan selvityksen mukaan suojella.

Haastateltavat korostivat sitä, että voivottelu heidän kohdallaan on turhaa ja tapaus on ”ollutta ja mennyttä”. Yksi naisista oli käynyt gynekologilla aikuisiässä.

Fenix ry on perustettu edistämään omien sanojensa mukaan toisen polven maahanmuuttajien asemaa Suomessa.

Tyttöjen ympärileikkauksella tarkoitetaan kulttuurisista tai muista ei-hoidollisista syistä tehtävää sukuelinten osittaista tai täydellistä poistamista. Useimmiten tytöt leikataan neljän ja kymmenen ikävuoden välillä.

Suomessa arvioidaan olevan tuhansia aiemmassa kotimaassaan ympärileikattuja naisia, mutta virallista lukumäärää ei tiedetä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos alkaa kerätä tietoa avausleikkauksista.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa ympärileikattua tyttöä tai naista. Euroopassa heitä arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa ja WHO:n mukaan noin 180 000 tyttöä on vaarassa joutua ympärileikattavaksi vuosittain.

Fenixin selvitys luovutetaan lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilalle perjantaina.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005378218.html

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Elo 19, 2019 8:03 pm

”Lapsia katoaa, mutta viran­omaisten on vaikea puuttua siihen kulttuuri­sensitiivisyyden vuoksi”

–Kouluista katoavat lapset on tunnustettu ongelma, Ujuni Ahmed sanoo. (KUVA: JOONAS SALO)
Julkaistu: 19.8. 5:55

Useita teini-ikäisiä tyttöjä odottaa vanhempiensa synnyinmaassa pakkoavioliitto tai sukuelinten silpominen, sanoo ihmisoikeustyöntekijä Ujuni Ahmed.

Ilta-Sanomat kertoo juttusarjassa elämästä, joka on monelle tytölle ja naiselle Suomessa totta: arkea kontrolloidaan tiukasti vedoten suvun ja perheen kunniaan.

Kansalaisjärjestö Fenix Helsinki ry:n puheenjohtaja Ujuni Ahmed näyttää turhautuneelta. Keskustelu on juuri kääntynyt joissakin maahan­muuttaja­yhteisöissä nuoriin naisiin kohdistettuun kunniakontrolliin – siihen, että tyttöjen ja naisten elämää kontrolloidaan tiukasti vedoten suvun ja perheen kunniaan.

– Tässä ei ole mitään uutta, somaliyhteisöön kuuluva Ahmed sanoo suoraan.

Yksi kunniakontrollin muoto näkyy niin sanotuissa ”kadonneiden lasten” tapauksissa. Kyse on tytöistä ja pojista, jotka häviävät kesken koulunkäynnin vanhempiensa synnyinmaihin.

Ilta-Sanomien haastattelemat viranomaiset tuntevat ilmiön, mutta asiasta ei ole tarkkoja tilastoja.

– Pienessä osassa näistä katoamisista ovat kaikkein ikävimmät tapaukset, kuten teini-ikäisten tyttöjen pakkoavioliitot ja ympärileikkaukset, Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen sanoo.

Kouluista katoavat lapset on tunnustettu ongelma, mutta viranomaisten on vaikea puuttua siihen kulttuurisensitiivisyyden vuoksi.

Ahmed on lupautunut haastatteluun asiantuntijaksi, ei kertomaan henkilötarinaansa, vaikka hänelläkin on omakohtaisia kokemuksia vastaavasta kunniakontrollista.

– Olen puhunut kokemuksistani jo kauan sitten, vuodesta 2009 alkaen. Se ei ole tuonut lisäarvoa tähän keskusteluun, hän sanoo.

Aihealue on arka, ja muun muassa IS:n haastattelema eteläsuomalaisen koulun rehtori halusi antaa omat kommenttinsa asiaan nimettömänä. Rehtori vetosi luottamuksen rakentamiseen koulun ja kotien välillä. Hän uskoo, että kysymykset kunniaväkivallasta ovat sensitiivisiä osalle koululaisten perheistä.

– Kouluista katoavat lapset on tunnustettu ongelma, mutta viranomaisten on vaikea puuttua siihen kulttuurisensitiivisyyden vuoksi, Ujuni Ahmed sanoo.

Myös pojat ovat vaarassa joutua pakkoavioliittoihin, hän huomauttaa.

Pitäisi hyväksyä se, että nämä asiat eivät ole olleet viranomaisilta pimennossa.

Ahmed on julkisuudessa puhunut paljon kulttuurisensitiivisyyden huonoista puolista. Siitä, kun jonkin kulttuurin perinteet ajavat esimerkiksi lasten ihmisoikeuksien edelle.

– On käsittämätöntä, ettei koulussa voi puuttua tähän, jos meillä kerran on viranomaisia, jotka huolehtivat lapsista.

Ujuni: asia on viranomaisten tiedossa
Ujuni Ahmed työskentelee World Visionilla silpomisen vastaisen työn asiantuntijana sekä Suomessa että Somaliassa. Lisäksi hän on Fenix Helsinki ry:n puheenjohtaja. Kansalaisjärjestön perustivat vuonna 2017 eri etnisistä yhteisöistä kotoisin olevat ihmiset.

Vuonna 2017 Ahmed oli mukana julkaisemassa selvitystä, jonka mukaan Suomessa syntyneitä tyttöjä oli viety silvottaviksi Suomen ulkopuolelle.

Selvityksessä kokemuksistaan kertoi neljä haastatteluhetkellä 18–23-vuotiasta naista. Ympärileikkaukset heille tehtiin 6–10-vuotiaina Egyptissä, Somaliassa, Iranissa ja Syyriassa.
Lue lisää: Selvitys: Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi ulkomaille
Suomessa arvioidaan olevan tuhansia aiemmassa kotimaassaan ympärileikattuja naisia, mutta virallista lukumäärää ei tiedetä.

Osa IS:n haastattelemista viranomaisista sanoi, ettei ole törmännyt ilmiöön tai että kyseessä ovat yksittäistapaukset.

Ujunin mukaan asia on kyllä viranomaisten tiedossa.

– Olimme puhumassa aiheesta sen hetkisen lapsiasiainvaltuutetun Tuomas Kurttilan kanssa, joten tähän aiheeseen ovat törmänneet varmasti monet viranomaiset.

Mikä olisi seuraava askel, jolla kunniaväkivaltaa, -kontrollia ja lasten katoamisia voitaisiin ehkäistä suomalaisessa yhteiskunnassa?

– Pitäisi hyväksyä se, että nämä asiat eivät ole olleet viranomaisilta pimennossa, Ujuni aloittaa.

Viranomaisten on tärkeää myös tehdä taustatyötä, tutkia ja tehdä tilastoja.

Ujunin mukaan viranomaisten pitää puhua suoraan yhteisöille ja niiden omilla termeillä pakkoavioliittoja ja silpomista vastaan.

– Tehdä näille selväksi, mikä on laitonta ja mikä ei. Tyttöjen sukuelinten silpominen tulkitaan Suomen laissa törkeänä pahoinpitelynä, Ujuni sanoo.

– Meidän viranomaisten, koulu- ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ei pidä asettaa kulttuuria lapsen edun edelle. Sitä tapahtuu nyt. Ihmisoikeudet kärsivät etnisen taustan vuoksi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006206434.html

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ti Syys 10, 2019 10:01 pm

Kokoomusnaiset ajavat jo rangaistavan tyttöjen ympärileikkauksen kieltämistä – Sallittaisiin yhä poikalapsille
Toimittaja: Petri Perta -10.9.20197Kokoomuslaiset naiset Sari Sarkomaa ja Sofia Vilkman aikovat jättää eduskunnassa lakialoitteen, joka erikseen kieltäisi tyttölapsille tehtävän ympärileikkauksen. Perustelut ovat varsin järkeenkäypät, sillä ympärileikkaus aiheuttaa tytöille ja naisille monenlaista haittaa, mutta siitä ei ole minkäänlaista terveydellistä hyötyä. Sen sijaan poikalasten ympärileikkaus olisi yhtä hyväksyttävää kuin ennenkin.
Lakialoite tyttöjen ympärileikkauksen kieltämiseksi ei ole uusi asia, vaan sitä on väläytelty vuosien saatossa useampaankin kertaan. Myöskin poikien ympärileikkauksen kieltämiseksi on tehty ainakin kaksi lakialoitetta, joista kumpikaan ei kuitenkaan ole konkretisoitunut uudeksi laiksi.

Lakialoitteessa rangaistus olisi vähintään kaksi vuotta vankeutta. Nykyisin tyttöjen ympärileikkaus tulkitaan Vilkmanin mukaan törkeäksi pahoinpitelyksi, mutta yksikään tätä muslimeille tunnuksenomaista uskonnollista operaatiota käsittelevä käsittelevä juttu ei ole toistaiseksi päätynyt oikeusistuimeen asti.

Poikien ympärileikkausta sen sijaan ei olla erikseen kieltämässä, vaan sen osalta laki säilyisi ennallaan. Poikien ympärileikkaus on ominaisempaa juutalaisille kuin muslimeille, joten toimenpiteiden määrätkin lienevät Suomessa huomattavasti pienempiä. Myöskin niiden tyttöjen määrästä, jotka ovat vaarassa joutua tyttöjen ympärileikkauksen uhriksi tai joille operaatio on jo tehty, on vain arvioita.

Nähtäväksi jää, poimitaanko käsiteltävät lakialoitteet naamarajalla, sillä aiemmat ympärileikkauksen kieltävät lakialoitteet oli tehty Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toimesta ja ne tulivat lopulta hylätyiksi.

https://www.nykysuomi.com/2019/09/10/ko ... alapsille/

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Syys 11, 2019 5:35 pm

Kansa haluaa kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn
11.9.2019 17:16Petri Saarela


Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi etenee eduskunnan käsittelyyn.
Yli 61 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi saapuu eduskunnan lähetekeskusteluun keskiviikkona. Lakivaliokunnan Perussuomalaiset kansanedustajat ottavat kansalaisaloitteen tyytyväisinä vastaan.

– Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen tehokasta kriminalisointia on edellytetty kansainvälisissä sopimuksissa ja lakivaliokunta tulee käsittelemään kansalaisaloitteen huolellisesti ja perinpohjaisesti. Valiokuntakäsittelyn ja kuulemisten perusteella perehdymme siihen, tulisiko asiassa säätää erillislaki, muuttaa mahdollisesti rikoslakia ja onko olemassa muita lainsäädännöllisiä tarpeita, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri.

Helsingin kaupunginvaltuustossa tyttöjen silpomisen toimenpideohjelman laatimiseksi valtuustoaloitteenkin tehnyt lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mari Rantanen ihmettelee, miten ilmiö saa esiintyä Suomessa ilman viranomaisten puuttumista:

– Tällä hetkellä näitä rikoksia ei tuoda esiin eikä tuomita. Rasismileima ja kulttuurisensitiivisyys vaikeuttaa puuttumista tyttöjen silpomisiin. Kansalaisaloite on hyvä ja antaa viestin viranomaisille, että katseen kääntäminen toisaalle on absoluuttisen väärin.

Maahanmuutto lisää kielteisiä ilmiöitä
Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on kulttuurillinen ilmiö, jota esiintyy lähinnä Afrikassa ja jonkin verran myös Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Perussuomalaiset pelkäävät, että maahanmuuton haitalliset lieveilmiöt lisääntyvät tulevaisuudessa hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikanhakupoliittisten linjausten myötä.

– Jos maahanmuutto jatkuu ja vieläpä kasvaa nykyisenkaltaisesta, tyttöjen silpomiset sekä muut lapsiin kohdistuvat rikokset tulevat myös lisääntymään, perustelee lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Lakivaliokunnan varajäsen, kansanedustaja Veikko Vallin tähdentää, että kansalaisaloitteen kannattamisessa ja kulttuurillisten tapojen tuomitsemisessa ei ole kyse rasismista:

– Kukaan tuskin vastustaa kansainvälistymistä tai esimerkiksi ruokakulttuurin laajentumista. Mutta haitalliset kulttuuripiirteet, kuten tyttöjen sukupuolielinten silpominen pitää lopettaa täällä alkuunsa.

https://www.kansalainen.fi/kansa-haluaa ... sittelyyn/

Iivis
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Syys 11, 2019 6:06 pm

Halla-aho: Lapsen silpomisen tai silvotuttamisen pitäisi olla peruste lakkauttaa oleskelulupa – ”Ehdollisilla rangaistuksilla tai sakoilla ei ole mitään pelotevaikutusta”


Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Laki kieltää silpomisen jo nyt, mutta ketään ei tiettävästi ole Suomessa tuomittu lapsen sukuelinten silpomisesta. – Kuitenkin esimerkiksi synnytyslaitosten henkilökunta törmää tähän ilmiöön jatkuvasti. Tiedetään myös, että lapsia lähetetään Suomesta maahanmuuttajien lähtömaihin silvottavaksi. On siis selvää ja ilmeistä, että nykyinen lainsäädäntö ei riitä, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.


– Tyttöjen sukuelinten silpominen on ilmiö, joka on tyypillinen eräille Pohjois-Afrikan ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maille. Suomessa ilmiö koskettaa pääasiassa somaleja, jotka ovat pitkään olleet merkittävin humanitaarinen maahanmuuttajavähemmistömme. Somaliassa lähes 100 % tytöistä silvotaan, aloitti perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.

– Toimenpiteen barbaarisuutta ei ole tarpeen erikseen korostaa, sen pitäisi olla selvä kaikille. Sen sijaan keskustelua on syytä käydä siitä, miten yhteiskunnan pitäisi reagoida asiaan.

Rikoksesta rangaistava huoltajia

Kuten kansalaisaloitteessa todetaan, Suomen laki kieltää silpomisen jo nyt. Kyseessä on pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely. Kyseessä on myös pysyvän ruumiinvamman tuottaminen ja lääketieteellisesti perusteeton ja haitallinen kirurginen toimenpide, joka tehdään lapselle ilman tämän suostumusta.

– Ketään ei tiettävästi ole Suomessa tuomittu lapsen sukuelinten silpomisesta. Kuitenkin esimerkiksi synnytyslaitosten henkilökunta törmää tähän ilmiöön jatkuvasti. Tiedetään myös, että lapsia lähetetään Suomesta maahanmuuttajien lähtömaihin silvottavaksi. On siis selvää ja ilmeistä, että nykyinen lainsäädäntö ei riitä, Halla-aho sanoo.

– Valistus ja ennaltaehkäisy on tärkeää, mutta myös jo tapahtuneisiin rikoksiin on puututtava ja niistä on rangaistava syyllisiä eli huoltajia. Jos rikoksesta ei käytännössä seuraa mitään, se on merkki siitä, että yhteiskunta ei pidä asiaa minkään arvoisena. Rangaistuksen tehtävä on myös nostaa rikokseen ryhtymisen kynnystä.

”Lapsia ei pidä uhrata sensitiivisyyden alttarille”

Halla-aho ihmettelee, miksi silpomisia ei ilmoiteta poliisille, ja miksi ne eivät päädy tuomioistuimeen, vaikka niitä tapahtuu ja niistä ollaan tietoisia.

– Yksi selitys on varmasti sairas ilmiö nimeltä ”kulttuurinen sensitiivisyys”. Ei haluta loukata vähemmistöön kuuluvia. Pelätään rasistiksi leimaantumista. Suomessa jokaisella yksilöllä pitää kuitenkin olla sama oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Lapsia ei pidä uhrata sensitiivisyyden alttarille. Vähemmistöihin kuuluvia lapsia ei pidä jättää vähemmistöyhteisöjen armoille.

– Tarvitaan silpomisen kieltävä erillislaki. On myös tärkeää, että lain rikkomisesta säädetään tuntuva rangaistus. Ikävä kyllä Suomessa henki ja terveys eivät nauti kovin vahvaa lain suojaa, mutta maalaisjärki sanoo, että puolustuskyvyttömän lapsen silpomisesta ja pysyvän ruumiinvamman tuottamisesta pitää rangaista vähintään yhtä ankarasti kuin vastaavasta, aikuiseen kohdistuvasta teosta, Halla-aho painottaa.

Ehdolliset rangaistukset eivät pelota

Halla-ahon mukaan erityisesti on otettava huomioon, että ne ihmiset, joihin laki erityisesti kohdistuisi, tulevat yhteiskunnista, joissa rangaistukset ovat usein aivan eri sfääreissä kuin mihin meillä on totuttu.

– Ehdollisilla rangaistuksilla ei ole tällaisiin ihmisiin mitään pelotevaikutusta, ei liioin sakoilla, koska näihin yhteisöihin kuuluvat henkilöt ovat valtaosin työelämän ulkopuolella, eikä heillä ole tuloja.

– Ulkomaalaislakiin tulisi lisäksi tehdä lisäys, jonka mukaan lapsen silpominen tai silvotuttaminen on peruste lakkauttaa oleskelulupa. Tällaisella seuraamuksella olisi varmasti rangaistuksiakin voimakkaampi pelotevaikutus, Halla-aho uskoo.

Julkisen vallan passiivisuus käsittämätöntä

Halla-ahon mielestä on ensiarvoisen tärkeää, että riskiryhmässä olevien tyttöjen tilannetta oikeasti seurataan esimerkiksi kouluterveydenhuollon puitteissa. Silpomisen pitää tulla aina ilmi, ja sen pitää aina päätyä poliisille ja tuomioistuimille. Terveydenhoidon henkilöstöllä on siis oltava ilmoitusvelvollisuus, jonka rikkominen on niinikään sanktioitu.

– Aloite on erittäin kannatettava. Suomalainen yhteiskunta rakentuu yksilön oikeuksille. Julkisen vallan passiivisuus silpomisilmiön ympärillä on suoraan sanoen käsittämätön, Halla-aho sanoo.

– Myös poikalasten rituaalisilpominen pitäisi yksiselitteisesti kriminalisoida, vaikka sen terveydelliset vaikutukset eivät yhtä vakavia olekaan. Mitään järjellisiä perusteita uskonnollisten ympärileikkausten sallimiselle ei ole. Puhun siis uskonnollisista, en lääketieteellisesti perustelluista, toimenpiteistä.

Uskonnonvapaus ei kelpaa perusteeksi

Halla-aho sanoo, ettei uskonnonvapaus ole järjellinen peruste, koska lasten silpominen nimenomaan loukkaa ja rajoittaa heidän uskonnonvapauttaan.

– Sekin on heikko peruste, että ympärileikkauksia tehtäisiin kriminalisoinnista huolimatta. Vastaavalla järkeilyllä voitaisiin laillistaa vaikkapa rattijuopottelu, Halla-aho sanoo.

– Kriminalisointi ei estä rikoksia, mutta se lähettää viestin siitä, mitä yhteiskunta suvaitsee ja mitä ei. Lasten uskonnollinen silpominen ei ole jotain, mitä suomalaisen yhteiskunnan pitäisi sietää vuonna 2019.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-4/

Vastaa Viestiin