Virolaisryöstäjät Raivo Roosna ja Aleks Lepajõe

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6422
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Virolaisryöstäjät Raivo Roosna ja Aleks Lepajõe

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Elo 08, 2007 11:54 am

Keväällä 1984 neljä urheilijanuorukaista loikkasi Virosta Suomen kautta Ruotsiin. Heille myönnettiin siellä turvapaikkaoikeus ja lehdistö teki heistä sankareita. Näistä kaksi, Raivo Roosna ja Aleks Lepajõe, saavuttivat vuosi myöhemmin kuuluisuutta Suomessa.

17.4.1985 Raivo Roosna ja Aleks Lepajõe marssivat Helsingissä Aleksanterinkadulla kultasepänliikkeeseen ja ryöstivät sen konepistoolilla uhaten.

18.4.1985 Roosna ja Lepajõe ryöstivät Pohjolankatu 1:ssä HOP:n konttorin.

Roosna ja Lepajõe tuomittiin 8 vuodeksi vankeuteen. Lepajõe kärsi tuomionsa Suomessa.

Lepajõe syyllistyi myöhemmin rikokseen:
Turun Sanomat 5.3.1998 kirjoitti:Timanttivoro Lepajõe jäi kiinni Virossa

Tallinnan lentokentällä väärennetyn passin käytöstä kiinni jäänyt mies paljastui virolaisten yllätykseksi Alexander Lepajõeksi, joka Suomessa muistetaan kuuluisasta timanttivarkaudesta yhdessä Raivo Roosnan kanssa. Lepajõe oli matkalla Helsinkiin, kun rajavartiosto alkoi epäillä passin aitoutta. Passin esittämän henkilön ikä oli 43 vuotta, kun Lepajõe on 36-vuotias.

Lepajõe on elänyt Virossa väärällä nimellä viimeiset neljä vuotta, asettunut asumaan Draamateatterin näyttelijättären kanssa ja on 3-vuotiaan tyttären isä. Viimeiset vuodet hän on työskennellyt vientialalla. Hänen avopuolisonsa, 27-vuotias näyttelijätär oli tietoinen elämänkumppaninsa oikeasta henkilöllisyydestä. Virolaisissa naistenlehdissä näyttelijätär on kehunut avomiestään todelliseksi mieheksi, joka saa naisen tuntemaan itsensä naiseksi.

Alexander Lepajõe ja Raivo Roosna pakenivat neuvostoajalla vuonna 1984 moottoroidulla kumiveneellä Suomeen. Heidän tilillään on Helsingissä Tillanderin jalokiviliikkeen ryöstö. Yhdysvalloissa poliisi epäili heidän syyllistyneen naisen tappoon. Raivo Roosna istui vielä muutama vuosi sitten tuomiotaan eräässä amerikkalaisessa vankilassa. Interpol tunsi vuosia sitten kiinnostusta Lepajõeta kohtaan, mutta Viron interpolin mukaan kyselyjä ei ole enää tullut.

Lepajõen on arvioitu käyttäneen väärennettyä henkilöllisyyttä siksi, että hän on syntynyt Ukrainassa Dnepropetrovskissa ja hänen olisi ollut vaikeaa saada Viron kansalaisuus.
Roosna palasi vuoden 1998 loppupuolella Viroon:
Helsingin Sanomat 2.12.1998 kirjoitti:Raivo Roosna palasi Ruotsista Viroon
Virolainen Raivo Roosna on palannut takaisin kotimaahansa. Roosna istui vuodesta 1993 huumetuomioita Ruotsin vankiloissa. Hänet vapautettiin äskettäin ja karkotettiin takaisin Viroon. Kotimaastaan hän oli poissa 14 vuotta ja on ottanut itselleen uuden henkilöllisyyden. Roosna pakeni Suomeen pienveneellä 1984 ja ryösti samana vuonna rikostoverinsa kanssa helsinkiläispankin. Vuotta myöhemmin miehet ryöstivät Helsingissä jalokivi- ja kultaliikkeen.
Aleks Lepajõe toimii nykyisin ravintoloitsijana Virossa.

Raivo Roosnan nykyinen nimi on vissiin Daniel Ladion.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Elo 10, 2007 2:48 pm

Tästä ryöstöstä minulla oli jossakin joitain artikkeleita, jos löydän, niin palaan asiaan. Ei tämä ryöstönippu saa jäädä tällä foorumilla ilman keskustelua.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

blackwidow

Viesti Kirjoittaja blackwidow » Su Elo 12, 2007 1:22 pm

..
Viimeksi muokannut blackwidow, Ma Loka 08, 2007 1:48 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Spiidster
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Heinä 27, 2007 2:44 am
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja Spiidster » Ti Elo 14, 2007 3:53 am

Ainaki kerran tai kaksi vuodessa.Tuntus ainaski siltä.

Tattoo
Sammakkoprofessori
Viestit: 479
Liittynyt: To Heinä 05, 2007 2:28 am

Viesti Kirjoittaja Tattoo » Ke Elo 15, 2007 2:28 am

Osoittaa mittavaa urheiluhenkeä pöräyttää kumiveneellä suomeen ryöstämään tillanderin liike, työnsankari mitalli niille olis kuulunut

blackwidow

Viesti Kirjoittaja blackwidow » Ke Elo 15, 2007 7:49 pm

,,
Viimeksi muokannut blackwidow, Ma Loka 08, 2007 1:40 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

DonHessu
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1326
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: City 17, Eastern Europe.

Viesti Kirjoittaja DonHessu » Ke Elo 15, 2007 9:35 pm

Miksi ruotsinlehdistö teki näistä sankareita?
What you do... Makes you who you are.

McAbre
Ran-tan-plan
Viestit: 376
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Viesti Kirjoittaja McAbre » Ke Elo 15, 2007 11:28 pm

DonHessu kirjoitti:Miksi ruotsinlehdistö teki näistä sankareita?
Koska he pakenivat Neuvostoliitosta. Ruotsiin menivät, koska tiesivät että Suomesta heidät olisi palautettu.

DonHessu
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1326
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: City 17, Eastern Europe.

Viesti Kirjoittaja DonHessu » Ke Elo 15, 2007 11:29 pm

McAbre kirjoitti:
DonHessu kirjoitti:Miksi ruotsinlehdistö teki näistä sankareita?
Koska he pakenivat Neuvostoliitosta. Ruotsiin menivät, koska tiesivät että Suomesta heidät olisi palautettu.
Ookei, kiitos.
What you do... Makes you who you are.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Elo 20, 2007 1:41 pm

Vapaa ja tiivis lyhennelmä Poliisi Kertoo kirjasta 1987

Keväällä -84 urheilijanuorukaiset Raivo Roosna ja Alex Lepajoe loikkasivat Neuvosto-Virosta Suomen kautta Ruotsiin. Siellä heille myönnettiin turvapaikkaoikeudet ja lehdistö teki heistä sankareita, (siihen ei Ruotsissa näemmä paljoa tarvita (sivuhuom!) Kului vajaa vuosi niin he suorittivat Helsingissä kaksi aseellista ryöstöä.

Keskiviikkoaamuna 17.4.-85 kaksi siististi pukeutunutta herrasmiestä käveli Aleksanterinkatu 48:n sisäpihalle. Siellä he kaivoivat urheilukassista esille konepistoolin ja kokosivat sen saman tien. Toinen miehistä laittoi konepistoolin takkinsa alle ja toinen sujautti Parabellum-pistoolin takkinsa sivutaskuun.

Tämän jälkeen miehet siirtyivät A. Tillanderin kultasepänliikkeen läheisyyteen varmistautuen, että liikkeessä ei sillä hetkellä ollut asiakkaita. Kaikki kävi varmasti ja nopeasti, sillä olihan reitit yms. harjoiteltu jo etukäteen.

Miehet menivät sisään liikkeeseen klo 10:05 ja myyjätär, Sirpa (nimi muutettu) meni palvelemaan heitä ja päätteli jo tuolloin miesten olevan ulkomaalaisia. Toinen miehistä halusi katsella sormuksia ja Sirpan lähtiessä noutamaan lisää malleja, mies tuli jäljessä ja osoitti Sirpaa aseella sanoen, että kyseessä on ryöstö. Sirpan yrittäessä poistua konttoritilojen suuntaan tilanne riistäytyi ammuskeluksi ja konepistoolimies ampui kaksi kertaa. Laukaukset osuivat aivan Sirpan viereen. Miehet poistuivat liikkeestä takapihan suuntaan. Samanaikaisesti painettiin hälytyskellojen nappia, jolloin kellot alkoivat soida liikkeessä ja sen ulkopuolella.

Tekijät pakenivat juosten ja katosivat Lönnrotinkadun mäkeen. Heidän pakoautonsa, mitä ilmeisimmin Ruotsista varastettu 7-sarjan BMW oli parkkeerattuna Vanhankirkon puistossa, Japanin suurlähetystöä vastapäätä. He ajoivat ennalta harjoitettua reittiä noin 1,5 km ja edelleen erääseen parkkihalliin Malminkatu 34:ään. Koko pakomatkan he suorittivat alle 10 minuutissa.

Poliisi oli paikalla klo 10:10 ja aloitettiin tiivis tutkinta. Molempien ryöstäjien iäksi arvioitiin noin 30 vuotta ja molemmista sai vaikutelman, että he olisivat ulkomaalaisia. Eräs myyjistä kertoi, että mies puhui suomea eestiläisittäin. Ryöstöä koskevat sanomat ja tiedotteet lähtivät välittömästi ympäri maan. Samoin informoitiin kaikkia rajanylityspaikkoja, jotka myös saivat erikseen listan muutamista kovanluokan suomalaisista tekijöistä siltä varalta, että he yrittäisivät poistua maasta.

Illan aikana varmistui, että ryöstösaaliin ulosmyyntihinta olisi ollut n. 1,4 miljoonaa markkaa. Tapaus herätti laajaa julkisuutta röyhkeydellään. Helsingin Sanomat kirjoitti; ”Röyhkeä kaappaus keskellä Helsinkiä, konepistoolimies ampui 2 varoituslaukausta”. Tutkijoille tuli aavistus ulkomaalaisten suorittamasta tilaustyöstä, sellaiseen viittaisi mm. se, että tekijät eivät olleet naamioituneet.

Seuraavana aamuna klo 10:50 tuli ryöstöilmoitus, että osoitteessa Pohjolankatu 1, HOP:n konttorissa olisi meneillään samantyyppinen ryöstö. Kaksi siististi pukeutunutta ulkomaalaista miestä oli ryöstänyt pankin ja siellä oli ammuttu. Poliisien tultua paikalle aloitettiin pakoreitin varrella asuvia puhuttaa talo talolta. Samaan aikaan tehtiin teknistä tutkintaa.

Ryöstöä ennen toinen miehistä halusi vaihtaa 500 markkaa kruunuiksi. Virkailijan hakiessa rahalipasta, mies otti aseen esille ja totesi kyseessä olevan ryöstön. Pistoolimies oli kiertänyt henkilökunnan puolelle ja alkanut latoa kassalippaita päällekkäin syliinsä. Ryöstön aikana ammuttiin kaksi kertaa lattialle.

Ryöstön jälkeen tekijät pakenivat Kalervonkatua pitkin Koskelantietä kohti. Silminnäkijät kertoivat, että Kalervonkatu 12:n kohdalla olleeseen siniseen BMW:hen (ARS-316) oli juossut kaksi miestä ja heittäneet takapenkille jotain ja auto oli lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Saalis oli noin 150 000 markkaa sekä suuri joukko arvopapereita ja shekkejä. Runsaan tunnin kuluttua poliisi löysi etsityn auton Vallilasta, Hauhonkatu 4:n kohdalta. Auto jäi tarkkailuun ja sen alkuperää selviteltiin. Pian tiedettiin, että siinä olleet rekisterit oli varastettu pari päivää aikaisemmin eräästä toisesta BMW:stä. Hetken kuluttu auto hinautettiin rikospoliisiin. Autosta löytyi koko ryöstösaalis, aseet, vaatteet ja naamiointivälineet. Autosta löytyi myös kaksi puhelinnumeroa; toinen viittasi helsinkiläiseen lähiöön ja toinen Lahteen.

Tämä lähiössä asuva nainen soitti samana iltana klo 21 aikaan ja kertoi kahdesta virolaisnuorukaisesta sekä heidän sinisestä BMW:stään. Myös Lahdesta otettiin yhteyttä ja saatiin selville, että miehet asuvat tilapäisesti jossakin Tukholmankadulla. Poliisin huomio kiinnittyi nyt virolaiskytkentään ja saatiin selville eräs Reiska, joka oli muuttanut Suomeen 1978. Reiska oli kova bisnesmies ja huhun mukaan hän auttoi loikkaamaan ihmisiä Neuvostoliitosta ja järjesteli ns. paperiavioliittoja.

Samaisena torstai-iltana poliisi teki rynnäkön Reiskan asuntoon. Asunnossa oli samaan aikaan kylässä Reetta, joka kertoi asuvansa tyttärensä Piritan kanssa Tukholmankadulla ja siellä ovat parhaillaan tämä mainittu Pirita ja Raivo-niminen nuorukainen. Reiska kuitenkin kiisti tuntevansa ylipäätään ketään, mutta kaikesta näki, että hän pelkäsi valtavasti. Pian tehtiin rynnäkkö myös siihen Tukholmankadun asuntoon missä Piritan ja Raivon piti olla. Asunto oli kuitenkin tyhjä. Raivo Roosnan passi sieltä kuitenkin löytyi ja otettiin talteen.

Etsintöjä laajennettiin Ruotsiin kun saatiin tietää, että Raivolla on asunto Uppsalassa. Koko Suomi kohisi. Iltalehti kirjoitti: ”Konepistooli-isku nyt pankkiin, ajojahti laajeni koko maahan”.

Perjantaina tiedettiin jo toisenkin ryöstäjän nimi mutta kuvaa hänestä ei ollut. Sen sijaan Roosnan kuvalla varustettu tiedote pyydettiin julkaisemaan kaikissa sanomalehdissä ja televisiossa. Tämä tietysti poiki lukuisa perättömiäkin ilmoituksia, mutta saatiin myös varma tieto siitä, että Alex Lepajoe oli nähty Raivo Roosnan seurassa vain pari päivää ennen ryöstöä. Tämän vihjeen antoi eräs toimittaja, joka tunsi molemmat miehet ja oli tehnyt heidän loikkaamisestaan jutun.

Eräs Mandy (nimi muutettu) – niminen eestiläistä alkuperää oleva 19-vuotias tyttö kuuli autolla ajellessaan radiosta, että kahta virolaista etsitään ryöstöistä ja hänelle tuli heti mieleen, että ryöstäjät saattavat olla hänen tuttavansa Piritan kanssa hänen asunnollaan, koska Pirita oli pyytänyt Mandylta asunnon avainta maanantaihin saakka. Mandy ajoi saman tien Porvoon poliisiin ja ilmoitti, että tekijät ovat mahdollisesti hänen asunnossaan Helsingin Caloniuksenkadulla. Asunnon tarkkailun yhteydessä lauantaina saatiin sen edustalta kiinni Pirita, joka tosin antoi väärät henkilötiedot ja sen jälkeen heittäytyi puhumattomaksi. Pirita paljasti muuten itsensä varsin yksinkertaisella tavalla: poliisi kutsui häntä etunimeltä ja hän käänsi päätään.

Kello 17:15 poliisin erikoisyksikkö ryntäsi sisään ja Raivo sekä Alex yllätetään täysin. He eivät ehdi minkäänlaiseen vastarintaan. Ainoa inhimillinen pilkahdus oli pieni kissanpoikanen, joka pyrki leikkimään jokaisen lähelle sattuvan poliisin housunlahkeen kanssa. Kaikki oli ohi parissa minuutissa. Ryöstäjät olivat nolon näköisiä. Näinkö tässä kävi! Aseita ja Tillanderin timantteja ei löytynyt.

Kuulusteluissa Lepajoe väitti, että hänet oli kiristetty mukaan ryöstöön ja oikeasti ryöstöjen takana on poliittinen taho ja propagandistinen liike. Hänellä oli myös sellainen lapsellinen kuvitelma, että jos hän pääsisi pakoon Ruotsiin, häntä ei olisi enää voitu toimittaa takaisin Suomeen.

Pirita oli koko joukosta kovimpia ja näytteli koko ajan viatonta. Ilmekään ei värähtänyt kasvoillaan hänen valehdellessaan vakuuttavasti. Pirita laskettiin vapaaksi 17 pidätysvuorokauden jälkeen ja häntä esitettiin pantavaksi syytteeseen vain rikoksen suosimisesta. Piritan äitiä, Reettaa epäiltiin myös osuudesta ryöstöihin.

Roosna laittoi puhumisen ehdoksi selvyyden siitä mihin hän joutuisi tuomion jälkeen. Hän tyytyi lopulta siihen vastaukseen, että pohjoismaisten sopimusten perusteella hän ehkä pääsisi vielä takaisin Ruotsiin.

Tekijöistä pyrittiin kahden sensaatiolehden avulla tekemään sankareita ja mm. Pirittan kyyneleitä kuvattiin milloin minkäkin lutakon reunalla. (Itse muistan Iltasanomien otsikon, joissa mainittiin kehonrakentaja Raivo Roosnan nostattaneen naisissa eräänlaisen ”Raivo-kuumeen”, sivuhuom!).

Heinäkuussa -85 Raivo Roosna tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ja 11 kuukaudeksi vankeuteen ja maksamaan huomattavat korvaukset. Alex Lepajoe käytettiin mielentilan kautta ja sen valmistuttua tammikuussa -86 hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen.

Osa saaliista jäi kateisiin ja taustavoimat jäivät vapaalle jalalle. Paljon täytyy olla pelissä, että kannattaa vuosikaudet istua vankilassa toisten nauttiessa työn tuloksista…

Juttu meni aikanaan kait joidenkin osalta hoviin saakka, mutta mites siellä kävi?

Roosnan ja Lepajoen myöhemmistä vaiheista onkin jo Aizerbaidzan kirjoittanut.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6422
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Su Joulu 30, 2007 4:07 pm

Doctor Lecter kirjoitti:Juttu meni aikanaan kait joidenkin osalta hoviin saakka, mutta mites siellä kävi?
Marraskuussa 1985 Helsingin hovioikeus kovensi Raivo Roosnan tuomion 9 vuodeksi 2 kuukaudeksi vankeutta.

Roosnan osalta juttu tuli siinä päätökseen. Lepajoe oli hovioikeuden päätöksen aikaan vielä mielentilatutkimuksessa, joten asiat menivät hänen osaltaan eri tahtiin. Raastuvanoikeus tuomitsi hänet tammikuussa 1986, kuten Doctor Lecter jo mainitsi. Hovin päätöksestä en tiedä koska tuli.

Lepajoen asianajajana toimi muuten Heikki Salo, joka on räppäri Matti "Avain/Asa" Salon isä.

PitBull
Nikke Knattertton
Viestit: 869
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 2:05 am
Paikkakunta: Uusimaa

Viesti Kirjoittaja PitBull » Su Joulu 30, 2007 4:44 pm

kovia kavereita jos kerran kumiveneellä tuli suomeen asti 8)
Kaikki tämän nimimerkin kirjoittamat viestit ovat kyseisen
henkilön omia, yksityishenkilön mielipiteitä, eivätkä
minkään puolueen, yhteisön tai yrityksen mielipiteitä
tai kantoja. Oikeus perustuu PL 12§:ään.

UUSI TUNNUS! REALPITTI

Arlene
Lovejoy
Viestit: 1704
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Viesti Kirjoittaja Arlene » Su Joulu 30, 2007 5:53 pm

Muistan otsikon Ilta-Sanomissa "Suomen naiset hulluina". Tyttökaverini oli ihan lääpällään Raivoon..! Tämä juttu aiheutti ihan sellaisen hysterian naisten keskuudessa.

CJS
Alibin kestotilaaja
Viestit: 328
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 12:19 pm

Viesti Kirjoittaja CJS » Su Joulu 30, 2007 9:54 pm

Toinen ryöstö, pakoauto:
Doctor Lecter kirjoitti: ... Runsaan tunnin kuluttua poliisi löysi etsityn auton Vallilasta, Hauhonkatu 4:n kohdalta. ... Autosta löytyi koko ryöstösaalis, aseet, vaatteet ja naamiointivälineet. Autosta löytyi myös kaksi puhelinnumeroa; toinen viittasi helsinkiläiseen lähiöön ja toinen Lahteen.
Kertooko "Poliisi Kertoo" tai jokin muu lähde, miksi ryöstäjät olivat jättäneet auton ryöstösaaliineen yms. Vallilaan? Menikö jokin pieleen? Luulisi etteivät ihan tarkoituksella olisi jättäneet autoa jonnekin ja ajatelleet palaavansa hakemaan saalista ja tavaroita myöhemmin, kun nuo ryöstöt oli muutoin toteutettu ihan toimivasti.

PitBull
Nikke Knattertton
Viestit: 869
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 2:05 am
Paikkakunta: Uusimaa

Viesti Kirjoittaja PitBull » Ma Joulu 31, 2007 1:13 am

Arlene kirjoitti:Muistan otsikon Ilta-Sanomissa "Suomen naiset hulluina". Tyttökaverini oli ihan lääpällään Raivoon..! Tämä juttu aiheutti ihan sellaisen hysterian naisten keskuudessa.
on muuten jännä miten suomalaiset naiset ihastuu rikolliseen, muutamia tuttuja joiden nimi on esim alibin sivuilta tuttu niin saa kortteja naisilta :shock:
Kaikki tämän nimimerkin kirjoittamat viestit ovat kyseisen
henkilön omia, yksityishenkilön mielipiteitä, eivätkä
minkään puolueen, yhteisön tai yrityksen mielipiteitä
tai kantoja. Oikeus perustuu PL 12§:ään.

UUSI TUNNUS! REALPITTI

Vastaa Viestiin