"Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Koimies
Sammakkoprofessori
Viestit: 487
Liittynyt: La Syys 10, 2011 2:09 am

"Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja Koimies » Ma Maalis 30, 2015 7:51 pm

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai muutama vuosi sitten "Persu-puolueeltaan", tarkemmin sanottuna sen eduskuntaryhmältä, yksimielisesti huomatuksen käytettyään Jämsän Seudun väitteen mukaan sanaa "neekeri-ukko" haastattelunsa yhteydessä. Aikaisemmin "neekeri-ukko" vilahti Hakkaraisen tapauksessa esille HS:n lyhyessä videohaastattelussa. Hakkarainen ei osoittanut eduskuntapersujen mukaan edustajalta vaadittavaa vakaata, arvokasta ja muita kunnioittavaa käytöstä. Kansanedustaja on koettanut viitata siihen, että hänen lapsuudessaan jopa koulukirjoihin oli painettu sana "neekeri". Perussuomalaisista sen sijaan sopii käyttää "persu"-nimitystä, vaikka se tuo mieleen sanan "persus" tai "....." Perussuomalainen tai heidän äänestäjänsä voisi närkästyneenä vaatia korvausta siitä, että "persu" voi johtaa ajattelemaan koko heidän politiikastaan, että se mukamas on kotoisin ns. "peestä" eikä päästä, siis yläpäästä. On näillä joillakin persuilla vahva itsetunto!

Suomessa vallitsi aikaisemmin konsensus siitä, että "neekereiden" yhteydessä vain sana "nekru" viittasi sanan halventavaan käyttöön (vrt. musta/musti/mustis). Neekeri-sanan kerrotaan tulleen suomen kieleen (edistyksellisestä) Ruotsista. Aluksi sana oli Suomessakin käytössä muodossa "neger". Alun perin "neger" on lähtöisin latinan kielen mustaa tarkoittavasta sanasta "niger". Valkoinen taas on muinaisten roomalaisten kielellä "albus". Miksi "niger" ja "neekeri" on pahempi sana kuin vaikkapa "albus" ja johdos "albiino"? Jos "neekerimies" haukkuu "valkoista miestä" esimerkiksi "albiinoksi", tapahtuuko vakava loukkaaminen? Otatko valkoinen mies taatusti ennemmin lujasti nyrkistä leukaan kuin kuulet itsestäsi sanan "albiino"? Vai hymähdätkö vain? Jos virolainen kutsuu sinua suomalainen "poroksi", menetkö päästäsi pyörälle loukkaantumisen vuoksi ? Tai haastatko "hurrin" vain sanan "finni" vuoksi nyrkkitappeluun? Jos venäläinen haukkuu suomalaista "tsuhnaksi", seotaanko konsepteissa ihan raastupaan asti vai riittääkö vastatoteamus: "Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi."?

Peppi Pitkätossun isä oli (v. 1945) "neekerikuningas Etelämeren saarelta". Suomessa on esitetty elokuva "Pekka ja Pätkä neekereinä", syöty "neekerin pusu/neekerin suukko", luettu dekkaria "Kymmenen pientä neekeripoikaa" ja kuunneltu vaikkapa Klamydian "Ratkiriemukkaat neekerit". Fazerin lakristimakeisen vanha, veikeä käärepaperi uusittiin, koska ilmeisesti katsottiin, että on halventavaa esittää ihminen mustana ja paksuhuulisena. Nähtävästi koettaisiin myös vääräksi, jos lapset huutaisivat pihaleikeissään: "Kuka pelkää mustaa miestä?" Pitäisikö se muuten korvata näin: "Kuka pelkää ulkomaalaistaustaista miestä?" Vai julistetaanko koko pelko ulkomaalaistaustaisuutta syrjiväksi ilmiöksi?
Viimeksi muokannut Koimies, Ma Maalis 30, 2015 7:58 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Miehen allekirjoitus: Kasvoista kasvoihin.

Koimies
Sammakkoprofessori
Viestit: 487
Liittynyt: La Syys 10, 2011 2:09 am

Re: "Neekeri" kunnianloukkausen syynä?

Viesti Kirjoittaja Koimies » Ma Maalis 30, 2015 7:53 pm

"Arvonimien" haun ja annon suhteen kannattaa olla tarkkoja. Neekeriksi nimitys maksaa nimittäjälleen tuomioistuimen päätöksen mukaan vähintään 300 euroa. Hovioikeus nimittäin katsoi 1.12.2014, että neekeriksi kutsuminen kuuluu rasistisin termein tapahtuneeseen kunnianloukkaukseen. Neekeriksi nimitetyn katsottiin kärsineen tapahtuneen johdosta henkisellä tasolla. Samassa yhteydessä kun henkilö B joutui rasistisen nimittelyn kohteeksi, hänet pahoinpideltiin lievästi. Lievästä pahoinpitelystä henkilö A tuomittiin maksamaan kivuista ja säryistä 100 euroa.

http://www.edilex.fi/uutiset/asiasanat/Pahoinpitely

Pahoinpitelijä ei kuunnellut kielikellokasta. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönrosin mukaan tummaihoista kuvaava neutraali sana on esimerkiksi musta tai mustaihoinen. Myös "persu" Jussi Halla-aho välttäisi neekeri-sanan käyttöä, koska sana koetaan nykyään tyypillisesti loukkaavaksi ja on sanakirjamääritelmän mukaan sävyltään loukkaava. Värin mainitsemista kannattaa Grönrosin mukaan pohtia ylipäätään, sillä jokainen ihminen on jonkin värinen.

http://yle.fi/uutiset/tutkija_ika_ei_ol ... le/5365911

Grönrosin idealistiset "opit" on nyt omaksuttu rikosuutisointia myöten. Ihon väriä ei aina uskalleta lisätä edes tarpeellisten tuntomerkkien joukkoon rikollista etsittäessä.

Jos kantasuomalainen A on jonkin sortin rasisti, on oikeuden edessä HO:n linjauksen mukaan vallan kolme kertaa pahempi juttu sanoa mustaihoista "neekeriksi" kuin lyödä häntä esimerkiksi kerran nyrkillä tai avokämmenellä kasvoihin erityisiä vahinkoja tuottamatta. Ainakin rahan arvon tunteva rasisti voi nyt oikeuslaitoksen avustuksella tehdä sellaisen johtopäätöksen, että tyytyy jatkossa vain lyömään lausumatta vaarallista ja lievää pahoinpitelyä ankarampia tuskia tuottavaa sanaa "neekeri". Hän voi yrittää myös hakea lievennystä pahoinpitelyyn kutsuen pahoinpitelyn tapahtuessa uhria B vaikkapa vain "Sinä senkin musta heppu", tai tuomioistuinta ovelasti mielistellen: "Sinä senkin ulkomaalaistaustainen heppu".

Entä sitten jos valkoista miestä kutsuu nekruksi? Jos kantasuomalainen A tai ulkomaalaistaustainen henkilö B kutsuu valkoista henkilöä C "neekeriksi", tapahtuuko vastaava kunnianloukkaus? Onko "neekeristä" tullut yleinen ja periaatteessa kaikkia ihmisiä kuvailemaan pyrkivä ikävä ja solvaava määritelmä kuten "idiootti", "vetelys" tai "tyhjäntoimittaja"? Miten taas HO ratkaisisi tilanteen, jossa kaksi mustaa miestä haukkuisi toisiaan "neekereiksi"? 300 euroa maksua vasemmasta kädestä oikeaan ja päinvastoin vai mitä? Ja entäpä jos toinen, ulkomaalaistaustainen ja suomen kielen oppinut osapuoli, käyttäisi lisäksi termiä "nekru"? Tulisiko tälle sakkoja vielä enemmän vai jätettäisiinkö mustat ylipäänsä kokonaan tuomitsematta siltä pohjalta, että kyllä mustat saavat haukkua niin toisiaan, mutta neekeriksi kutsuminen ei ole HO:n viisauden mukaan sallittua valkoihoiselle hänen omassa maassaan?

"Neekerin" karsiminen yleisestä kielenkäytöstä ei lisää mustiin ihmisiin kohdistuvaa syvempää arvonantoa Suomessa eikä sen käyttö vähennä. Halu halventaa löytää aina tarpeen vaatiessa uudet keinot, jos vanhat sanat kielletään. Kutsumanimeä oleellisempi asia on se miten ihmisiä käytännössä kohdellaan. Meillä Suomessa mikään ei estä mustia vapaasti kouluttautumasta ja tekemästä työtä. Kaikki tilat ja palvelut ovat avoinna ihonväriin katsomatta. Tämä maamme on esimerkiksi 1960-luvun Etelä-Afrikkaan verrattuna somaleille ja muille mustille kuin paratiisi. Mustat ihmiset saavat suomalaisessa yhteiskunnassa kunnioitusta tekojensa mukaan. Mitä enemmän heitä näkyy kouluissa, yliopistoissa ja tietysti myös työpaikoilla, ja mitä vähemmän heitä roikkuu vankiloissa - erityisesti raiskareina - ja mitä enemmän he hillitsevät halujaan esiintyä julkisuudessa kopeina suomalaisen yhteiskunnan uhreina, sitä enemmän heitä kunnioitetaan. "Neekerikiista" on pohjimmiltaan sanahelinää, eikös vain? Mutta tienataanhan niinkin ja vielä "leivättömän pöydän" molemmilla puolin.
Miehen allekirjoitus: Kasvoista kasvoihin.

Dr Bergmeister
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2841
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: "Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister » Ke Huhti 15, 2015 2:37 am

Saksassa Mainzin kaupungissa asuu herra, jonka nimi on Thomas Neger. Hän on ihan valkoihoinen saksalainen, mutta hänen sukunimensä vain sattuu olemaan Neger ja sille hän ei voi mitään. Saksan kielen sana Der Neger on suomeksi yhtä kuin neekeri.

Thomas Neger on yrittäjä, ja hän on perinyt isoisänsä perustaman firman. Jo isoisä Ernst Negerin ajoista lähtien firman logossa on ollut kuvana neekeri, jolla on paksut huulet ja isot renkaat korvissa. Logo on jo vuosien ajan herättänyt närää Saksassa, koska kuvaa pidetään rasistisena. Ja monet ihmiset ovat sitä mieltä, että logon pitää häipyä.

Thomas Neger ei välitä hevon peetäkään ihmisten vinkumisesta, vaan hän sanoo :"Täyttä roskaa!" Logoa hän ei aio hävittää, vaan pitää sen siinä missä se on ollut jo ties miten kauan. Facebookissa on tykkäyssivusto heille, jotka haluavat logon häipyvän Negerin firman seinältä. Ja on tykkäyssivusto heille, jotka haluavat logon säilyvän.

No, sehän on vain firman logo :mrgreen:
Liitteet
Firma-Neger-in-Mainz.jpg
Firma-Neger-in-Mainz.jpg (21.81 KiB) Katsottu 2047 kertaa
Gods made heavy metal.

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1225
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: "Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Ma Huhti 20, 2015 3:41 am

Kaipa tuo Thomas Neger jollain tavalla saadaan edesvastuuseen rasismistaan? :x

Eiköhän sukunimen voi vaihtaa Saksassakin. Esimerkiksi Schwartziksi. :mrgreen:
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

bettya
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 45
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 8:12 am

Re: "Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja bettya » Ma Huhti 20, 2015 6:55 am

Jotenkin johtui mieleeni että on se ihme kun Muhammad etunimenä ole uskonnon pilkkaamista ja rasismia. Luulisi niinkin pyhän äijjän josta kuvaakaan ei sovi piirrellä olevan tällaisen pilkan ulkopuolella. Entä takavuosien piispa Herman Toivo ja Toivo?

slk
Sammakkoprofessori
Viestit: 401
Liittynyt: La Loka 27, 2012 4:30 pm

Re: "Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja slk » Ma Huhti 20, 2015 1:01 pm

bettya kirjoitti:Jotenkin johtui mieleeni että on se ihme kun Muhammad etunimenä ole uskonnon pilkkaamista ja rasismia. Luulisi niinkin pyhän äijjän josta kuvaakaan ei sovi piirrellä olevan tällaisen pilkan ulkopuolella. Entä takavuosien piispa Herman Toivo ja Toivo?
Islamin uskon mukaan ei saa piirtää kenenkään ihmisen kuvaa. Taidat olla hommafoorumilta tullut levittämään viisauksiasi :mrgreen: .
"Kaikki on mulkkuja kunnes toisin todistetaan". Frank Zappa

Dr Bergmeister
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2841
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: "Neekeri" kunnianloukkauksen syynä?

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister » Ke Huhti 22, 2015 9:16 pm

Chikatilo kirjoitti:Kaipa tuo Thomas Neger jollain tavalla saadaan edesvastuuseen rasismistaan? :x

Eiköhän sukunimen voi vaihtaa Saksassakin. Esimerkiksi Schwartziksi. :mrgreen:
Eihän kukaan voi vaatia jotakuta toista vaihtamaan sukunimeään, mutta jotkut ovat vaatineet sen neekerin kuvan poistaminen logosta. Sukunimen toki voi vaihtaa, jos haluaa eikä Thomas herra tuskin tee sitä. Ei muuta kuin sitten vaan keksimään uutta logoa :D
Liitteet
Thomas Neger.jpg
Thomas Neger.jpg (9.17 KiB) Katsottu 1352 kertaa
Gods made heavy metal.

Vastaa Viestiin