Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Muistatteko tämän Suomessakin välillä uutisoidun start up -miljonäärin? Hänen liikeideansa on osoittautunut toimimattomaksi ja kaikki romahtanut kuin korttitalo. Mielenkiintoinen tarina julkaistiin MTV3:lla Vanity Fairista käännettynä.

Osio Muut rikokset, koska joku rikostutkinta on kai meneillään yrityksen toimista.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/arti ... en/6076566
Ensin hänestä puhui koko bisnesmaailma – sitten korttitalo romahti: 19-vuotias koulupudokas teki miljardien huijauksen

Vanity Fair -lehden tutkiva toimittaja paljastaa vastikään julkaistussa artikkelissa, miten aiemmin startup-ihmelapsena julkisuudessa esiintynyt Elizabeth Holmes onnistui huijaamaan lääkealan ammattilaisia, tutkijoita ja pääomasijoittajia.

Nainen rakensi verinäytteiden otttoon liittyvän tekaistun teknologian ympärille miljoonabisneksen ja verhosi mullistavaksi väitetyn teknologian toimintaperiaatteet salaisuuksiin. Sitten Holmesin korttitalo alkoi huojua.

Oli myöhäinen perjantaiaamu lokakuun puolivälissä vuonna 2015, kun Elizabeth Holmes ymmärsi, että hänellä ei ollut enää muita vaihtoehtoja: hänen täytyi vihdoin puhua Theranos-yrityksensä työntekijöille. Nainen oli perustanut 9 miljardin dollarin arvoisen, verinäytteiden ottoon erikoistuneen startup-yrityksen 19-vuotiaana jätettyään opintonsa Stanfordin maineikkaassa yliopistossa kesken.

Lehtijuttu aiheutti valtavat huhut

The Wall Street Journal oli julkaissut kaksi päivää aiemmin syyttelevän artikkelin, jossa yrityksen vihjailtiin olevan vain julkisivu suurelle huijaukselle, että yrityksen mullistavana esitelty verenottotekniikka ei todellisuudessa toimisi ja että Theranos tutkisi todellisuudessa kaikki ottamansa verinäytteet kilpailijoidensa välineillä.

Artikkeli oli saanut koko Piilaakson vavahtelemaan. Teknologia-alan polttopisteenä tunnettu alue Yhdysvaltain Kaliforniassa oli paikka, missä Holmes, maailman nuorin itse miljardiomaisuutensa tehnyt nainen oli noussut lähes kaikkien ihailemaksi hahmoksi.

Uteliaisuus artikkelissa esitettyjen väitteiden todenmukaisuudesta oli kurottanut myös Theranosin Palo Altossa sijaitsevaan päämajaan, jossa viimeisteltiin parhaillaan 6,7 miljoonan dollarin suuruista remonttia. Yrityksen työntekijät kuiskuttelivat hämillään, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella.

Johtoryhmä linnoittautui kahdeksi vuorokaudeksi tilannehuoneeseen

Vyyhdin purkautumista läheltä seuranneiden mukaan nyt 32 vuoden ikään ennättänyt Holmes oli kieltäytynyt kommentoimasta aihetta kahden päivän ajan. Sen sijaan hän vietti suuren osan ajastaan kokoushuoneeseen linnoittautuneena, sisäpiirinsä ympäröimänä.

Puoliksi tyhjät eväsrasiat ja kupit täynnä väljähtynyttä kahvia koristivat pöytää, jonka äärellä vaaleahiuksinen nainen suunnitteli strategiaansa yhdessä luottohenkilöidensä kanssa. Mukana olivat muun muassa silloinen Theranosin operatiivinen johtaja, Ramesh ”Sunny” Balwani, yrityksen neuvonantaja Heather King sekä usean asianajotoimiston lakimiehet ja kriisinhallintakonsultit.

Suurin osa tilannehuoneen väestä oli majaillut paikalla kaksi päivää ja yötä poistuen paikalta vain peseytymään tai yrittämään parin tunnin nokkaunien ottamista.

Ihaili Steve Jobsia

Toimiston ilmapiiri oli viileä, eikä vain kuvainnollisesti: Holmes oli toivonut, että toimiston ilmastointi säädettäisiin 18 asteeseen, jotta hänellä ei tulisi kuuma tavaramerkkinään tunnetussa asukokonaisuudessa, mustassa poolokauluspaidassa ja toppaliivissä.

Osa naisen päivittäisestä univormusta oli lainattu eräältä jo edesmenneeltä teknologia-alan supertähdeltä, Steve Jobsilta, jolta Holmes oli ottanut oppia myös yrityksen johtamiseen liittyvissä asioissa.

Kuten Apple, Theranos tapasi salailla asioita – usein jopa omilta työntekijöiltään. Kuten Jobs, Holmes oli kieltänyt alaisiaan keskustelemasta keskenään työtehtävistään. Yrityksen kulttuuriin kuului, että vain yrityksen johto oli täysin perillä yrityksen asioista. Jokainen päätös kulki toimitusjohtajan pöydän kautta. Jokainen lanka oli yhden, kaikkitietävän hallitsijan käsissä.

Kuten Jobs, myös Holmes kiinnitti erityisen paljon huomiota johtamansa yrityksen ”tarinaan”. Theranos ei pyrkinyt ainoastaan luomaan tuotetta, joka revittäisiin käsistä ja täyttäisi sijoittajien taskut. Yrityksen tavoitteet olivat paljon ylevämpiä.

Verikokeet nopeasti sormenpäästä

Holmes on kertonut haastatteluissa, että Theranosin kehittämä teknologia mahdollistaisi satojen tautien testaamisen helposti vain pikkiriikkisestä, sormenpäästä otetusta veritipasta. Yrityksen tekniikka tekisi perinteisistä verikokeista turhia.

Merkittävän keksinnön oli tarkoitus pelastaa miljoonia henkiä ja kuten Holmes itse asian muotoili, ”muuttaa maailmaa”.

Teknologia-alalla, joka oli lukemattomien ruoantoimituspalveluiden ylikansoittama, naisen idealistinen visio otettiin vastaan aplodein.

Holmes komeili säännöllisesti muun muassa talousmaailman suurimpien julkaisujen, kuten Fortunen, Forbesin, Inc.:n kansissa. The New Yorker kirjoitti naisesta henkilökuvan ja Yhdysvalloissa suosittu talk show -isäntä Charlie Rose kutsui naisen ohjelmansa vieraaksi.

Sivussa Holmes kartutti lähes neljän miljardin dollarin omaisuuden.

Toimittaja kiinnitti huomiota salailuun

John Carreyrou ei ollut vaikuttunut hehkutuksesta. Uppiniskaisenakin pidetty, terveysaiheisiin erikoistunut The Wall Street Journalin toimittaja hämmästyi luettuaan Theranosista kertovan artikkelin The New Yorker -lehdestä. Hän ihmetteli erityisesti tapaa, jolla yritys pyrki salailemaan toimintaansa liittyviä asioita.

Käytös olisi ollut ymmärrettävää, mikäli kyseessä olisi ollut esimerkiksi teknologia-alan startup-yritys. Theranosin bisnes oli kuitenkin lääketieteessä.

Ei osannut vastata miten hänen luomansa teknologia toimi

Hän kiinnitti huomiota myös Holmesin kyvyttömyyteen selittää, miten yrityksen teknologian oli käytännössä tarkoitus toimia. Kun The New Yorkerin toimittaja kysyi Holmesilta Theranosin käyttämästä näytteenottotekniikasta, nainen vastasi jokseenkin kryptisesti:

– Kemiallinen toimenpide suoritetaan niin, että kemiallinen reaktio tapahtuu ja luo merkin kemikaalisesta vuorovaikutuksesta näytteen kanssa, mikä käännetään tulokseksi, joka sitten tarkastetaan sertifioitujen laboratoriotyöntekijöiden toimesta.

Pian artikkelin julkaisun jälkeen Carreyrou alkoi tutkia Theranosin toimintaa tarkemmin. Kävi ilmi, että yrityksen tarinalla oli hämärä kääntöpuoli, johon liittyi muun muassa kyseenalaisia laboratoriomenetelmiä ja -tuloksia.

Kun Carreyrou aloitti aiheesta kirjoittamisen, ”supertähtilakimies” ja Theranosin hallituksen jäsen David Boies, joka oli käynyt aiemmin muun muassa Bill Gatesin kimppuun, vieraili lehden toimituksessa pitääkseen viiden tunnin mittaisen palaverin. Myöhemmin hän palasi tavatakseen lehden päätoimittaja Gerard Bakerin. Lopulta lehti kuitenkin julkaisi artikkelin 16. lokakuuta.

"Haista vi**u, Carreyrou!"

Kahden tilannehuoneessa vietetyn päivän aikana Holmes arvioi erilaisia suunnitelmia artikkelin aiheuttaman keskustelun tyrehdyttämiseksi.

Ehdotuksista vakuuttavin ehdotti tieteellisen yhteisön jäsenien värväämistä Theranosin puolustusjoukkoihin. Yksikään tiedemies ei olisi kuitenkaan voinut puolustaa Theranosta uskottavasti. Yritys oli Holmesin käskystä estänyt tiedemiehiä tekemästä vertaisarvioituja tutkimuksia yrityksen käyttämästä teknologiasta aiemmin.

Paremman suunnitelman puutteessa Holmes päätti turvautua tuttuun toimintamalliin. Hän jätti tilannehuoneen, asteli autoonsa turvamiestensä saattamana ja suuntasi kohti lentokenttää. Holmes lensi Bostoniin, missä hänellä oli ennalta sovittu tapaaminen Harvardin lääketieteen laitoksen henkilökunnan kanssa.

Matkan aikana Holmes soitteli tilannehuoneen neuvonantajilleen. Holmes päätti tiiminsä kanssa suostua CNBC-kanavan haastatteluun. Haastattelu tehtäisiin talousaiheisessa Mad Money -ohjelmassa, jota juonsi naiselle entuudestaan tuttu toimittaja Jim Cramer.

Video haastattelusta YouTubessa

Kuumottava tv-haastattelu

Haastattelun alussa Cramer antoi Holmesille tilaa ja kysyi viattomasti, mitä oli tapahtunut. Holmes, joka puhuu hitaasti ja harkiten, vastasi lähinnä Steve Jobsilta lainaamillaan lausahduksilla.

– Näin käy, kun yrität työskennellä asioiden muuttamiseksi, hän sanoi.

– Ensin he ajattelevat, että olet hullu. Sitten he taistelevat sinua vastaan ja yhtäkkiä muutatkin maailmaa.

Kun Cramer kysyi Holmesilta lyhyttä ja yksinkertaista vastausta artikkelissa esitettyihin syytöksiin, nainen antoi kiertelevän, 198 sanan mittaisen selityksen.

Kun nainen palasi Piilaaksoon, tilannehuoneessa oltiin päästy yksimielisyyteen siitä, että Holmesin olisi viimein vastattava myös yrityksensä satojen työntekijöiden kysymyksiin.

Kaikille yhteisesti lähetetty sähköpostiviesti kehotti niin laboratoriotakkeihin sonnustautuneita teknikkoja kuin t-paitoihin ja farkkuihin pukeutuneita ohjelmoijia ilmestymään toimiston kahvioon. Siellä Holmes aloitti tarkkaan mietityn puheen tyypilliseen tapaansa, selittäen uskollisille kollegoilleen, miten he tulisivat muuttamaan maailmaa. Kun Holmes jatkoi, hänen puheeseensa hiipi kiihko.

”The Wall Street Journal kirjoitti potaskaa” ja ”Carreyrou pyrki vain haastamaan riitaa”, naisen kerrotaan väittäneen häivähdys raivoa äänessään.

Hän poistui lavalta ja jätti Sunny Balwanin toistelemaan sanomisiaan. Kun kokous päättyi, Theranosin johtokunta seisoi työntekijöidensä edessä ja tarkkaili paikalle kerääntyneen väen reaktiota.

Alkoi huuto. ”Haista vi**u...”, jostain kuului.

– Haista vi**u, Carreyrou! huudot voimistuivat.

Pian miehet ja naisen laboratoriotakeissaan ja ohjelmoijat t-paidoissaan ja farkuissaan liittyivät messuun.

– Haista vi**u, Carreyrou! Hais-ta vi*-*u Carrey-rou! työntekijät karjuivat yhtä päätä.

Holmesin tarina vetosi Piilaaksossa

Piilaaksossa jokaisella yrityksellä on oma erityinen tarinansa. Tavallisimmin kyseessä on vain hieman kiillotettu versio siitä, miten yritys sai todellisuudessa alkunsa. Sen on tarkoitus näyttää yrityksen tavoitteet inhimillisessä valossa mahdollisille sijoittajille, lehdistölle ja lopulta mahdollisille asiakkaille.

Yrityksen taustoja valottavat kertomukset saattavat osoittautua tarvittavaksi voiteluaineeksi Piilaakson koneistossa. Toisaalta Piilaakson yrityskulttuuri voidaan nähdä luottoon perustuvana uhkapelinä, jonka säännöt on kirjoitettu niin, ettei kukaan yrittäjistä, sijoittajista tai teknologiamedian edustajista kyseenalaista mitään kuulemaansa.

Piilaaksossa kehitellään myös paljon "höpöhöpöä"

Vanity Fairin artikkelissa selitetään väittämää teorialla, jonka mukaan Piilaakson riskisijoittajat eivät juurikaan tiedä varmuudella, mitä he ovat tekemässä. On mahdotonta ennustaa tarkasti, mikä seuraava ”suuri juttu” tulee olemaan. Niinpä he asettavat pienen panoksen jokaiselle mahdolliselle yritykselle ja toivovat, että edes yksi niistä toisi mukanaan pikavoiton.

Yrittäjät sen sijaan hääräilevät usein suhteellisen merkityksettömien asioiden parissa. Piilaaksossa on kehitetty muun muassa mobiiliapplikaatio, joka mahdollistaa jäätelön tilaamisen kotiosoitteeseen. Toinen sovellus mahdollistaa letkautuksen ”Yo!” sanomisen (ja vain ja ainoastaan ”Yo!”) muille sovelluksen käyttäjille.

Tavallisimmin yrittäjät pyrkivät kaunistelemaan saavutuksiaan kertomalla, että heidän keksintönsä tulee muuttamaan maailmaa. Se tuntuu vetoavan sijoittajiin, koska myös he kieltävät olevansa ainoastaan rahan perässä, Vanity Fairin toimittaja pohtii.

Tämä houkuttelee paikalle teknologiaan erikoistuneet tiedotusvälineet, jotka ovat usein valmiita tarjoamaan yrityksille medianäkyvyyttä vastineeksi pääsystä niiden sisäpiiriin – jopa silloin, kun yritys yrittää muuttaa maailmaa tuomalla jäätelöä asiakkaidensa kotioville aiempaa tehokkaammin.

Holmesin tarina vetosi monella tapaa

Lähes 130 neliökilometrin laajuinen Piilaakso on luonut maailmaan enemmän vaurautta kuin mikään muu paikka ihmiskunnan historiassa. Vanity Fairin toimittaja summaa, että loppujen lopuksi ei ole kuitenkaan kenenkään intresseissä kiinnittää huomiota alueella ajoittain esiintyvään humpuukiin.

Kun Elizabeth Holmes tärähti paikalle vuoden 2003 tienoilla, hänellä oli luonnostaan vetoava tarina.

Ensinnäkin, hän on nainen. Hän oli rakentamassa yritystä, joka todella pyrki muuttamaan maailmaa tarjoamalla helpompaa ja tehokkaampaa verinäytteiden ottoa. Tuolloin 19-vuotias, Stanfordin yliopiston kemiantekniikan opiskelija esiintyi miltei suurmiesten elkein.

Hän pukeutui mustaan poolokauluspaitaan ja kehuskeli, kuinka hän ei ole koskaan pitänyt lomaa. Hän lainasi Jane Austenin kirjoja ulkomuistista ja viittasi usein kirjeeseen, jonka hän oli kirjoittanut isälleen yhdeksänvuotiaana:

– Todellinen tavoitteeni tässä elämässä on löytää jotain uutta. Jotain sellaista, mitä ihmiskunta ei pitänyt mahdollisena.

Tämä vietti sekä lapsuudenaikainen neulapelko olivat johdattaneet naisen mullistavan liikeidean äärelle.

Maineikas tiedemieskään ei saanut yrityksen tekniikkaa toimimaan

Holmes hallitsi ”Piilaakso-pelin”. Arvostetut sijoittajat, kuten Tim Draper ja Steve Jurvetson sijoittivat naisen yritykseen. Marc Andreessen kutsui häntä seuraavaksi Steve Jobsiksi. Nainen koreili lehtien kansissa, vieraili tv-ohjelmissa ja puhui teknologiakonferensseissa. Vaikutti siltä, että vihdoin oli syntynyt naispuolinen innovaattori, joka ruumiillisti Piilaakson hengen. Henkilö, joka todella pyrki tekemään maailmasta parempaa paikkaa.

Holmesin todellinen tarina on kuitenkin hieman monimutkaisempi. Kun hän sai ensimmäisen yrityksensä perustamiseen johtaneista ideoista, eli ajatuksen siitä, että pienestä veritipasta voisi päätellä hurjasti ihmisen terveydentilasta, nainen lähestyi useita yliopistonsa professoreista. Useimmat kuitenkin selittivät innokkaalle opiskelijalle, että idea oli käytännössä mahdoton toteuttaa.

– Kerroin hänelle, että en usko idean toimivan, Phyllis Gardner, Stanfordin lääketieteen professori sanoi Vanity Fairin haastattelussa.

Gardnerin mukaan on mahdotonta saada tarkkoja tuloksia sormenpäästä otetusta verinäytteestä, toisin kuin Theranos väittää. Kun sormeen tehdään pistos, neula rikkoo soluja ja mahdollistaa kuona-aineiden ja muiden näytteen kannalta haitallisten aineiden pääsyn verinäytteeseen.

Holmesin onnistui kerätä hurjasti rahoitusta

Sormenpäänäytteestä voidaan kyllä etsiä taudinaiheuttajia, mutta tarkempien verilukemien saamiseen se ei sovellu. Pienestä määrästä verta ei ole ylipäätään mahdollista kerätä kovinkaan paljon luotettavaa tietoa. Holmes oli kuitenkin vakuuttunut ideastaan. Sen sijaan että Holmes olisi hylännyt hankkeensa, hän yritti houkutella tutor-oppilastaan Channing Robertsonia, tuekseen. Mies myöntyi.

Holmes keräsi rahoitusta kuuden miljoonan dollarin edestä. Myöhemmin summa kasvoi yli kymmenkertaiseksi. Piilaaksossa rahan vastaanottamiseen liittyy yleensä velvoitteita. Holmes onnistui kuitenkin saamaan rahoitusta silläkin ehdolla, ettei hänen tarvitsisi paljastaa sijoittajille, miten hänen kehittämänsä näytteenottotekniikka todellisuudessa toimii.

Holmes painotti myös, että hänen tulisi saada päättää yrityksensä asioista yksin. Salamyhkäisyys karkotti joitain sijoittajia. Kun Googlen omistama pääomasijoitusyhtiö Google Ventures lähetti edustajansa Theranosin toimipisteeseen ottamaan verinäytettä kokeilumielessä, kävi selväksi, että Theranos ei pystynyt lunastamaan kaikkia lupauksiaan.

Palkattu huippututkija yritti saada viimeiseen asti Holmesin idean toimimaan

Google Ventures ei ollut ainoa taho, joka koki Holmesin lupaukset liioiteltuina. Yksi Holmesin ensimmäisenä palkkaamista henkilöistä oli arvostettu brittiläinen tiedemies Ian Gibbons, joka oli viettänyt 30 vuotta työskennellen diagnostiikan ja erilaisten hoitomuotojen parissa. Gibbonsista tuli Theranosin johtava tutkija.

Gibbons törmäsi liutaan ongelmia aloittaessaan työskentelyn Theranosilla. Räikein niistä oli hyvin yksinkertainen: yrityksen tekemien verikokeiden tulokset olivat virheellisiä. Huomio johti Gibbonsin pian vihille siitä, että Holmesin keksintö oli käytännössä vain korkealentoinen haave. Tieteellisen työhön sitoutunut Gibbons päätti kuitenkin tarkastella näytteenottotapaa kaikista mahdollisista kulmista ja kokeilla kaikkia mahdollisia keinoja sen toimintakelpoiseksi saattamiseksi.

Samalla kun Holmes palkkasi yritykseen satoja markkinoijia, myyjiä, viestinnän ammattilaisia ja jopa Oscar-palkinnon voittaneen elokuvantekijän, joka sai tehtäväkseen tuottaa yrityksestä lyhytdokumentteja, Gibbons painoi pitkää päivää.

Vaikka hän ei saanut Holmesin näytteenottotekniikkaa toimimaan, Holmes esitteli yritystään uusille sijoittajille ja jopa mahdollisille yrityskumppaneille kuin yrityksellä olisi ollut jo toimiva, täysin konkreettinen tuote. ”Yksi pikkiriikkinen tippa muuttaa kaiken” ja ”Kaikki samat testit. Yksi pieni näyte” olivat sloganeita, jotka saivat tiedotusvälineet villiintymään.

Johtava tutkija yritti itsemurhaa ennen irtisanomistaan

Holmes osoitti kykenevänsä myös kriisinhallintaan. Esimerkiksi vuonna 2012 Holmes aloitti yhteydenpidon Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa ja ehdotti, että valtio ryhtyisi hyödyntämään Theranosin näytteenottotekniikkaa Afganistanin sotatantereilla.

Puolustusministeriön ammattilaiset kuitenkin huomasivat pian, että tekniikka ei ollut täysin luotettavaa ja että sitä ei oltu testattu valtion ruoka- ja lääketurvallisuudesta vastaavien viranomaisten toimesta.

Kun ministeriö tiedotti kyseisiä viranomaisia asiasta, Holmes otti The Washington Timesin mukaan yhteyttä kenraali James Mattisiin, joka oli laittanut pilottihankkeen alulle. Hän lähetti kollegoilleen välittömästi sähköpostiviestin, jossa ehdotettiin projektin viemistä eteenpäin epäilyistä huolimatta. Valtion tehtävistä eläköidyttyään hän liittyi Theranosin hallitukseen.

Oikeustaistelu perhetutun kanssa

Samoihin aikoihin Theranos päätti haastaa Richard Fuiszin, Holmesin perheen vanhan tuttavan ja entisen naapurin oikeuteen väittäen, että tämä oli päässyt käsiksi Theranosin yrityssalaisuuksiin luvatta.

Oikeustapauksen edetessä Fuiszin asianajaja vaati Theranosin johtohenkilöitä todistajiksi oikeuteen yrityksen teknologiaan liittyen. Joukossa oli myös Ian Gibbons, joka kieltäytyi todistamasta. Jos hän olisi kertonut oikeussalissa, että yrityksen näytteenottotekniikka ei toimi, hän olisi aiheuttanut harmia ihmisille, joiden kanssa hän oli työskennellyt. Jos hän ei olisi ollut totuudenmukainen tekniikan puutteista, yrityksen asiakkaat olisivat saattaneet kärsiä.

Holmes ei hyväksynyt miehen vastahankaisuutta. Vaikka Gibbons oli varoittanut naista näytteenottoteknologian keskeneräisyydestä, Holmes valmisteli Theranosin näytteenottopaikkojen avaamista useiden Arizonan osavaltiossa sijaitsevien tavaratalojen yhteyteen.

– Ianista tuntui, että hän saattaisi menettää työnsä, mikäli hän kertoisi totuuden, Gibbonsin vaimo, Rochelle kertoi Vanity Fairin haastattelussa.

– Ianista tuli este Elizabethille. Hän ryhtyi pitämään ääntä ongelmista. He pitivät hänet mukana vain pitääkseen hänet hiljaisena, hän jatkoi.

Channing Robertson, joka oli saanut Gibbonsin mukaan yritykseen muistaa Gibbonsin puhuneen täysin päinvastaisia asioita.

– Hän ehdotti minulle useaan kertaan, että se, mitä olimme saavuttaneet siihen mennessä oli tarpeeksi tuotteen kaupallistamiseksi, mies kertoi Vanity Fairille.

Joitain kuukausia myöhemmin, toukokuussa 2013, Gibbons istui olohuoneessaan yhdessä vaimonsa kanssa, kun puhelin soi. Mies vastasi. Linjalla oli yksi Holmesin avustajista. Kun puhelu päättyi, Gibbons oli järkyttynyt.

– Elizabeth tahtoo tavata minut huomenna toimistossaan. Luuletko, että hän antaa minulle potkut? Rochelle Gibbons kertoo miehen kysyneen ääni väristen.

Rochelle joutui vastaamaan myöntävästi. Myöhemmin saman illan aikana Ian Gibbons yritti itsemurhaa. Hänet kiidätettiin sairaalaan. Mies kuoli viikkoa myöhemmin.

Kun Rochelle soitti Holmesin toimistoon kertoakseen tapahtuneesta, sihteeri oli murheen murtama. Hän lupasi kertoa asiasta Holmesille välittömästi. Sen sijaan, että Rochelle olisi saanut Holmesilta osaaottavan viestin, eräs Theranosin työntekijöistä soitti naiselle ja vaati häntä luovuttamaan kaiken edesmenneen miehensä salassa pidettävät työmateriaalit takaisin yritykselle.

Yrityksen hallituksessa ei lähes lainkaan osaamista lääketieteen saralta

Holmes hioi tarinansa lähelle täydellisyyttä sadoissa medialle annetuissa haastatteluissa. Hän puhui siitä, kuinka hänellä ei ollut lapsena tapana leikkiä Barbie-nukeilla ja kuinka hänen isänsä, Christian Holmes IV, joka työskenteli ympäristöteknologian parissa Enronilla ennen valtion palvelukseen siirtymistä oli yksi hänen suurimmista esikuvistaan. Yksi merkillepantavimmista yksityiskohdista oli kuitenkin hänen ehdoton ihailunsa Apple-perustaja Steve Jobsia kohtaan.

Poolopaitojen lisäksi Holmesin kehittämä verianalyysilaite, jonka hän oli nimennyt Edisoniksi keksijä Thomas Edisonin mukaan, muistutti Jobsin keksimää NeXT-tietokonetta. Nainen hankitutti Theranosin toimistoon Le Corbusierin mustat nahkatuolit, jotka olivat olleet myös Jobsin suosiossa.

Kuten Jobs, Holmes piti yritystään koko elämänään. Hän ei juurikaan poistunut toimistolta ja kävi kotonaan vain nukkumassa. Syntymäpäiviään juhlistaakseen Holmes piti juhlat Theranosin päämajalla. Vieraiksi kutsuttiin yrityksen työntekijät.

Yksi merkittävimmistä Jobsilta lainatuista luonteenpiirteistä oli kuitenkin Holmesin tapa salailla asioita.

Jobsilla oli lauma yrityksen turvallisuudesta vastaavia työntekijöitä, jotka varmistivat, että salassa pidettävää tietoa ei vuotanut yrityksen tilojen ulkopuolelle juuri koskaan. Holmesilla oli kuitenkin vain yksi vahtikoira: Sunny Balwani.

Mies oli aiemmin työskennellyt autovalmistaja Lotukselle sekä teknologiajätti Microsoftille, eikä hänellä ollut aiempaa kokemusta lääketieteen saralta. Hänet palkattiin yritykseen vuonna 2009. Balwanin tehtävä oli keskittyä yrityksen verkkokaupan kehittämiseen. Siitä huolimatta hänet laitettiin pian vetämään yrityksen kaikista salaisimman lääketieteellisen teknologian kehittämistä.

Työntekijät eivät saaneet keskustella työtehtävistään keskenään

Aiheesta tietävien lähteiden mukaan kaksikko oli tavannut jo vuosia ennen kuin Balwani aloitti yrityksessä työskentelyn. Kaksikon kerrotaan olleen parisuhteessa sen jälkeen, kun Holmes oli valmistunut lukiosta ja matkustanut Kiinassa.

Kun Theranosin työntekijät kyseenalaistivat yrityksen verinäytteiden tutkimiseen liittyvän teknologia, he joutuivat Balwanin käsittelyyn. Sähköpostitse ja kasvokkain työntekijöitä lähestynyt mies vaati, että huhuilta katkaistaisiin siivet ja että yritykselle työskentelevät tutkijat ja insinöörit eivät keskustelisi työtehtävistään keskenään. Yrityksen työhaastatteluihin saapuneille kerrottiin, että he saisivat tietää työstä, jota he hakivat, ainoastaan jos he tulisivat valituiksi.

Työntekijöitä, jotka puhuivat yrityksen asioista julkisesti uhkailtiin oikeudenkäynneillä. Eräs yrityksen entisistä työntekijöistä kertoikin LinkedIn-palvelun profiilissaan entisestä työpaikastaan seuraavaa:

– Työskentelin täällä, mutta aina kun sanon mitä tein siellä, saan kirjeen lakimieheltä. Saan todennäköisesti kirjeen myös tämän kirjoittamisesta.

Jos Theranosin toimistolle saapuneet vierailijat eivät suostuneet allekirjoittamaan pitkää vaitiolovelvollisuussopimusta, heitä ei päästetty sisään.

Balwanin kokemuksen puute lääketieteen saralta olisi saattanut vaikuttaa erikoiselta. Harvat Theranosilla uskalsivat kuitenkaan huomauttaa asiasta ääneen.

Kun Holmes ryhtyi kasaamaan yrityksen hallitusta, hän valikoi mukaan tusinan muita iäkkäitä miehiä, joilla oli tuskin lainkaan kokemusta mistään terveydenhuoltoon liittyvästä. Mukana olivat muun muassa entinen Yhdysvaltain ulkoministeri Henry Kissinger, työ-, valtionvarain- ja ulkoministerinä toiminut George Shultz, entinen Georgian osavaltion senaattori Sam Nunn ja William J. Perry, joka on toiminut Yhdysvaltain puolustusministerinä. Poikkeuksen teki sydänlääkärinäkin työskennellyt republikaanipoliitikko William ”Bill” Frist.

– Tämä oli hallitus, joka oli kykenevämpi päättämään, tulisiko Yhdysvaltojen hyökätä Irakiin, kuin arvioimaan verinäytteitä tutkivan yrityksen toimintaa, eräs henkilö kommentoi valintoja Vanity Fairin toimittajalle.

Viranomaiset huomasivat virheitä näytteissä

Theranosin hallitus ei välttämättä kyennyt kysymään, mitä yritys oli todella tekemässä tai miten. Muut kuitenkin kykenivät. Kun Holmes poukkoili ympäri maailmaa yksityiskoneellaan, puhui kansainvälisissä paneelikeskusteluissa Bill Clinton rinnalla ja esiintyi TED-tilaisuuksissa intohimoisena yritysmogulina, kaksi erillistä Yhdysvaltain hallituksen organisaatiota ryhtyivät tutkimaan Theranosta kaikessa hiljaisuudessa.

Elokuussa 2015, kuukausia ennen The Wall Street Journalin artikkelin julkaisua, kolme Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA:n tutkijaa saapui Theranosin Palo Altossa sijaitsevalle pääkonttorille. Kaksi muuta tutkijaa lähetettiin yrityksen verilaboratorioon Kalifornian Newarkiin vaatimaan lupaa tarkistaa yrityksen tilat.

Merkittäviä virheitä potilaille tehdyissä testeissä

Erään nimettömäksi jääneen lähteen mukaan Holmes meni paniikkiin. Hän soitteli neuvonantajilleen ja pyrki selvittämään tilanteen. Samoihin aikoihin valvovat viranomaiset vierailivat yrityksen laboratorioissa ja huomasivat merkittäviä virheitä yrityksen potilaille tehdyissä verikokeissa. Selvisi myös, että Newarkin laboratoriota pyöritti henkilö, jonka työkokemusta kuvailtiin puutteelliseksi.

Joidenkin Theranosin tekemien testien todettiin olevan niin epätarkkoja, että ne saattaisivat aiheuttaa yrityksen potilaille vakavia terveysriskejä. Theranos näytti vähät välittävän sekavista laboratoriotuloksistaan. Yritys oli toimittanut ainakin 81 potilaalleen kyseenalaisia tuloksia.

Kun hallitus penkoi Theranosin tietoja, Carreyrou lähestyi tapausta tutkivan journalistin näkökulmasta. Vuodesta 1999 The Wall Street Journalissa työskennellyt mies oli ennen terveys- ja tiedeaiheisiin erikoistumista käsitellyt artikkeleissaan muun muassa terrorismia, Euroopan politiikkaa ja hämärää liiketoimintaa.

Kasvottomiin ja vaikeaselkoisiin aiheisiin perehtynyt toimittaja ei ollut kiinnostunut suhteiden luomisesta tai pelännyt yrityksen lakimiespataljoonan hyökkäystä. Hän oli jopa voittanut kaksi Pulitzer-palkintoa asettautumalla napit vastakkain suuren ranskalaisen media-alan yrityksen, Vivendin sekä Yhdysvaltain hallituksen kanssa. Kun kokeneiden lakimiesten joukko marssi The Wall Street Journalin toimitukseen, Carreyrou vain rohkaistui.

– On OK jos sinulla on puhelinsovellus tai sosiaalisen median palvelu ja esiinnyt julkisuudessa ennen kuin tuote on valmis; ihmiset eivät kuole. Lääketieteessä asia on toisin, hän kertoi Vanity Fairille.

Samaan aikaan Theranos laittoi lakimiehensä lähettämään Rochelle Gibbonsin asianajajalle kirjeen, jossa naista uhkailtiin oikeusjutulla, mikäli tämä puhuisi toimittajalle.

"Elizabeth Holmes ei aio lopettaa"

Kun yrityksen johtoryhmä kerääntyi tilannehuoneeseen lokakuisena perjantaiaamuna, Holmes ja hänen neuvonantajansa kuvittelivat, että The Wall Street Journal julkaisisi yhden yritystä sättivän artikkelin ja että Holmes onnistuisi liennyttämään kohun helposti. Yrityksen arki palaisi raiteilleen ja Holmes voisi jatkaa täydellisen tarinansa sepittämistä sijoittajille, medialle ja potilaille, jotka olivat ryhtyneet käyttämään Holmesin kehittämää teknologiaa.

Todellisuus oli kuitenkin täysin toinen. Carreyrou kirjoitti lopulta yli kaksikymmentä artikkelia Theranosin ongelmista. Yhdysvaltalainen tavarataloketju Walgreens päätti yhteistyönsä Holmesin kanssa ja sulki kaikki tavarataloissa avatut Theranosin toimipisteet. Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA kielsi yritystä käyttämästä Edison-laitetta. Heinäkuussa maan laboratorioita valvovat viranomaiset kielsivät Holmesia omistamasta tai johtamasta laboratorioita kahteen vuoteen. Sen jälkeen tulivat kanteet ja rikostutkinnat.

Myös Piilaakso käänsi selkänsä Holmesille

Forbes poisti Holmesin Yhdysvaltain rikkaimpien, omaisuutensa itse tehneiden naisten listalta. Vuotta aiemmin lehti oli arvioinut naisen 4,5 miljardin arvoiseksi. Nyt Forbes on laskenut arvion nollaan. Muutkin lehdet ovat pahoitelleet aiempia Theranosia ja Holmesia käsitelleitä, hurmoshenkisiä artikkeleitaan.

Myös aiemmin Holmesin puolia tiukasti pitänyt Piilaakso on kääntänyt selkänsä naiselle. Lukemattomat sijoittajat ovat ennättäneet huomauttamaan, että he eivät sijoittaneet yritykseen penniäkään. Useat heistä olivat pitäneet Holmesin ideasta, mutta harva oli lopulta luottanut naiseen tarpeeksi ryhtyäkseen rahoittajaksi.

Vastikään vuoden 2008 talouskriisiin liittyvästä The Big Short -elokuvastaan Oscar-palkinnon voittanut elokuvaohjaaja Adam McKay on jopa lupautunut tekemään Holmesin toilailuista elokuvan, jonka tähdeksi on nimetty Jennifer Lawrence.

Holmes vaikuttaa kuitenkin sulkeneen tämän kaiken mielestään. Elokuussa nainen lensi Philadelphiaan puhumaan Yhdysvaltain kliinisen kemian yhdistyksen konferenssiin. Ennen kuin hän astui lavalle, 2500 paikalle saapunutta lääkäriä ja tiedemiestä kuulivat juhlasalin kaiuttimista The Rolling Stonesin Sympathy For The Devil -kappaleen.

Tutun poolopaidan sijaan Holmesilla oli yllään sininen kauluspaita ja musta bleiseri. Hän käytti tunnin puhuen kiivaasti ja rymisteli läpi diaesityksensä.

Yleisö toivoi, että Holmes olisi vastannut edes joihinkin Edison-teknologiaan liittyviin kysymyksiin ja selittänyt, tiesikö hän tekniikan olleen huijausta. Sen sijaan Holmes esitteli uuden verinäytteiden analysointiin liittyvän teknologiansa, jonka uutuuden ja mullistavuuden useat yleisössä olleista kyseenalaistivat.

Myöhemmin samana päivänä nainen esiintyi uutiskanava CNN:n haastattelussa ja joitain viikkoja myöhemmin San Franciscossa teknologia-alan naisten kunniaksi järjestetyssä näyttävässä illallistapahtumassa.

– Elizabeth Holmes ei aio lopettaa, Stanfordin yliopiston professori totesi Vanity Fairin toimittajalle.

– Hän on tarrautunut tarinaansa kuin merirokko laivan kylkeen.

Tulevaa Holmes ei kuitenkaan välttämättä kykene sulkemaan mielestään. Kun Vanity Fairin toimittaja oli saapunut yrityksen pääkonttorille heinäkuussa, paikalla olivat myös Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n edustajat. Holmesin punomassa juonessa oli tapahtumassa ehkä käänne, jota edes hän ei olisi voinut etukäteen käsikirjoittaa.
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

Ärrkele
Adrian Monk
Viestit: 2593
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 6:12 am

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Ärrkele »

Mietityttää tässä lähinnä, että onko Suomessa käytetty kyseistä "teknologiaa" esim. terveyskeskuksissa. En ihmettelisi yhtään, menihän taannoinen sikaflunssarokote -huijauskin heittämällä läpi Suomen terveysviranomaisille.
PaxCow kirjoitti:Vaikka miten yritän, en kuule allahu akbaria.
Chefile kirjoitti:Minulla on kuule munaa lyödä pelkästään sillä munalla sinut taju kankaalle, sinä mielisairas hinaaja.
Seppo Räty: ”Suomalainen keihäänheitto on mennyt polvien nosteluksi”

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

^ Tuo teknologia ei ole tainnut koskaan päästä artikkelissa mainittua Arizonan osavaltiota pidemmälle, ja sielläkin Theranoksen näytteenottopisteet on nyt suljettu. Eihän tuota saatu koskaan toimimaan millään järkevällä tavalla, armeijakaan ei kelpuuttanut käyttön.

Muistan lukeneeni suomalaisista lehdistä joitakin artikkeleja Holmesista, ja niissä oli yleensä aina kysytty joltain suomalaiselta lääketiede-ekspertiltä teknologiasta. Aika skeptisiä olivat sen suhteen, että tästä koskaan kehittyy mitään käyttökelpoista.

Tällä hetkellä firma on rikostutkinnassa. Kuitenkin suunnitelmissa olisi taas käynnistellä toimintaa, mutta kukahan enää luottaa tämän jutun jälkeen?
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Tämä tapaus on nyt edennyt oikeuteen asti ja Holmesia odottavat petossyytteet.
Maailman nuorimman nais­miljardöörin unelma romahti – veri­bisneksestä petos­syyte

Vielä vuonna 2015 veribisneksen perustanut Elizabeth Holmes oli Piilaakson kirkkaimpia tähtiä.

Miljardööri ja Theranos-yhtiön johtajan Elizabeth Holmesin, 33, keskiviikko oli synkkä päivä. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinaviranomainen SEC nosti häntä vastaan syytteet ”massiivisesta petoksesta”, kertoo Forbes.

Viranomaisen mukaan Holmes ja Theranosin entinen operatiivinen johtaja Ramesh Balwani, 52, keräsivät sijoittajilta yli 700 miljoonaa dollaria. Toimintaa kutsutaan tarkkaan harkituksi ja vuosia kestäneeksi petokseksi, jossa he liioittelivat tai antoivat vääriä lausuntoja yhtiön teknologiasta, liiketoiminnasta ja taloudellisista luvuista.

Holmes luopuu syytteiden johdosta omistuksestaan yhtiössä ja maksaa puolen miljoonan dollarin sakon. Hän ei myöskään saa toimia johtajana julkisessa yhtiössä kymmeneen vuoteen. Balwania koskevat syytteet puolestaan viedään liittovaltion tuomioistuimeen.

Vielä vuoden 2015 alussa Holmesilla ja hänen johtamallaan Theranos-yhtiöllä pyyhki ulkoisesti hyvin. Holmes oli Piilaakson kirkkaimpia tähtiä ja Forbesin mukaan maailman nuorin naismiljardööri. Holmesin omaisuus oli tuolloin 4,5 miljardin dollarin arvoinen.

Nykyään Holmesin yrityksellä ei ole rahallista arvoa. Holmesin omaisuus on ollut kiinni kriisiin ajautuneessa Theranosissa, joka on välttänyt konkurssin vain vaivoin.

Jätti koulun kesken yrityksensä takia

Holmes perusti yhtiön ollessaan 19-vuotias. Yhtiö sai alkunsa vuonna 2003 Holmesin opiskellessa Stanfordin yliopistossa. Holmes kärsi neulakammosta ja haaveili verikokeista, jossa käsivarren verisuonesta otettavien, runsaasti verta toimiakseen tarvittavien kokeiden sijaan samat testit voitaisiin hoitaa sormenpäästä otettavalla huomattavasti pienemmällä verimäärällä. Kehittääkseen uuden testin Holmes jätti opintonsa ja sijoitti lukukausimaksuihin tarkoitetut rahat perustamaansa yhtiöön.

Theranosin kehittämän Edison-verikoelaitteen oli määrä nopeampi ja edullisempi perinteisiin verikokeisiin verrattuna. Holmesin ajatuksena oli myös vaikuttaa ihmisten terveyteen saamalla ihmiset käymään entistä useammin verikokeissa sairauksien varalta.

Theranos alkoi tarjota verikokeitaan Yhdysvalloissa Arizonan ja Kalifornian osavaltioissa Walgreens -apteekkiketjun yhteyteen perustamissaan ”hyvinvointikeskuksissa”. Tarjolla oli yli 200 erilaista testiä, joista asiakas pystyi tarkastelemaan alttiuttaan esimerkiksi korkeaan kolesteroliin tai syöpään.

Alamäki alkoi jo vuosia sitten

Useat lääkärit ylistivät Theranosin Edison-laitetta, mutta laitteen luotettavuudessa oli kuitenkin pahoja ongelmia ja asiantuntijat alkoivat kyseenalaistaa sormenpäästä otettavan verinäytteen käytettävyyden monissa verikokeissa. Pian alkoi näyttää siltä, että Holmesin kehittelemä idea ei koskaan toiminutkaan kunnolla.

Loppuvuonna 2014 Theranos suoritti vain viisitoista yli kahdestasadasta testistään omalla Edison-laitteellaan. Loput kokeista yhtiö joutui tekemään Holmesin inhoamalla, perinteisellä verikokeella.

Toukokuussa 2016 yhtiö ilmoitti Yhdysvaltain viranomaisille vetävänsä pois kaikki vuosina 2014 ja 2015 tekemiensä verikokeiden tulokset. Aiemmin viranomaiset olivat uhanneet kieltää Holmesia toimimasta verikoebisneksessä yhtiön luotettavuusongelmien vuoksi. Myös Theranosin sijoittajat ja entiset osakkaat haastoivat yrityksen oikeuteen petoksesta.

Ensimmäisenä petossyytteistä uutisoi Suomessa HS.

Taiga Häkkilä
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005607875.html
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Joitakin HS:n aikaisempia uutisia aiheeseen liittyen.

Heinäkuussa 2015 HS esitteli artikkelissaan Elizabeth Holmesia ja Theranos -yhtiötään, mutta jo tuossa artikkelissa arvioidaan yrityksen liiketoimintaa "haasteelliseksi" ja arvostelijatkin ovat äänessä.
Maailmanparantajasta miljardööriksi

Maailman nuorimman naismiljardöörin Theranos-yhtiö hakee veritesteille suurta läpimurtoa

MAAILMAN nuorin naismiljardööri, yhdysvaltalainen Elizabeth Holmes pukeutuu julkisuudessa aina samanlaisiin mustiin vaatteisiin, syö vegaaniruokaa ja viettää niin olematonta yksityiselämää, että Holmesin 30-vuotisjuhlatkin järjesti oman yhtiön hallituksen jäsen, yhdeksänkymppinen George Shultz.

New Yorker -lehden mukaan syntymäpäivien viettoon osallistui Holmesin vanhempien ja veljen lisäksi yhtiön hallituksen jäseniä.

Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausyhtiönsä jo 19-vuotiaana jätettyään kesken yliopisto-opinnot. Media on hehkuttanut hentoa Holmesia suurisydämiseksi terveydenhoitoalan mullistajaksi Yhdysvalloissa, vaikka Theranosin verikokeita voi toistaiseksi tehdä vain muutamassa kymmenessä apteekissa.

TYÖLLEEN elävä Holmes on nyt 31-vuotias. Heinäkuun alussa Theranos otti harppauksen lähemmäs suurten odotusten täyttymistä, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi hyväksyntänsä yhdelle sen testeistä.

Lisäksi Arizonan-osavaltiossa tuli voimaan uusi laki, joka sallii kenen tahansa tilata laboratoriotestin ilman lääkärin määräystä. Arizonassa Theranos tarjoaa palveluitaan yli 40 Walgreens-ketjun apteekissa.

Theranosin arvoksi on arvioitu yhdeksän miljardia dollaria (noin 8,2 miljardia euroa). Koska Holmes omistaa yhtiöstä puolet, hän on Forbes-lehden listalla Yhdysvaltain rikkain itse varallisuutensa hankkinut nainen.

Theranosin hallitus on jo täynnä iäkkäitä Yhdysvaltain entisiä huippupoliitikkoja. George Shultz on entinen ulkoministeri. Hallituksessa on myös toinen entinen ulkoministeri, Henry Kissinger.

KÄSITYS Theranosin miljardiarvosta perustuu The Economist -lehden mukaan pitkälti siihen, että sen uskotaan myllertävän perustavalla tavalla Yhdysvaltain verikoebisnestä, jossa liikkuu vuosittain 60 miljardia dollaria rahaa.

Theranosin ja Holmesin tarinan voi tiivistää helposti: Se tarjoaa verikokeita halvemmalla, nopeammin ja kivuttomammin kuin perinteiset laboratoriot.

Tarinaan kuuluu, että Holmes itse pelkää neuloja ja haluaa tehdä elämällään jotakin merkityksellistä.

"Se, mitä todella haluan elämältä, on löytää jotakin uutta, jotakin josta ihmiskunta ei tiennyt, että se on mahdollista", hän kirjoitti New Yorkerin mukaan yhdeksänvuotiaana. Pari vuotta aiemmin hän oli suunnitellut aikakonetta ja vähän ajan kuluttua hän opetteli täydellisen kiinan kielen taidon.

HOLMESIN nimissä on useita patentteja.

Theranos valmistaa veren analysointiin käytettävät välineet ja hoitaa varsinaisen analyysin. Yhtiön kehittämän menetelmän iso ero verrattuna perinteiseen veritestaukseen on, että merkkejä sairauksista etsitään huomattavasti pienemmästä verimäärästä.

Kun perinteisissä verikokeissa verta otetaan putkiloon käsivarren suonesta, Theranosille riittää pieni pisto sormenpäähän. Koska sen testit ovat myös tavanomaista halvempia, Holmesin tavoite on, että ihmiset voisivat niiden avulla helpommin saada selville mahdolliset terveysriskinsä. Tämä mahdollistaisi niihin tarttumisen ajoissa.

ARVOSTELIJOIDEN mukaan ongelmana on, että Theranosin menetelmän tieteellisestä pohjasta ei ole juuri mitään julkista tietoa, eikä tiedeyhteisö ole pystynyt arvioimaan sen luotettavuutta. Holmes kehitti yhtiötään kaikessa hiljaisuudessa kymmenen vuotta, ennen kuin se toi ensimmäiset testinsä kuluttajien saataville vuonna 2013.

Lääketieteen tohtori John Ioannidis kuvasi helmikuussa Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen lehdessä (JAMA) Theranosin etenemistapaa "salamyhkäiseksi tutkimukseksi".

"Miten väitteiden pätevyyttä voidaan arvioida, jos tieteellinen näyttö ei ole muiden tutkijoiden saatavilla arviointia ja tarkastelua varten?" hän kysyi. Hänen mukaansa vaarana ovat muun muassa ylidiagnosointi ja väärät hälytykset, jos ihmiset alkavat oma-aloitteisesti hankkia testejä ilman lääkärin määräystä.

"Salamyhkäinen tutkimus luo täydellisen epätietoisuuden siitä, mihin aineistoon voi luottaa keskellä sekoitusta, jossa on mukana mahdollisesti loistavia ideoita, aggressiivista yritysviestintää ja median intoilua," Ioannidis toteaa.

THERANOS on vedonnut yrityssalaisuuteen. Se on kertonut pyrkivänsä tiedeyhteisön arvioinnin asemesta saamaan testeilleen FDA:n virallisen hyväksynnän.

Holmes kuvasikin "virstanpylvääksi" heinäkuun alun päätöstä, jolla FDA hyväksyi Theranosin herpesvirustestin.

"He [kilpailijat] eivät ole tuoneet yhtäkään testeistään FDA:n hyväksyttäviksi. Me yritämme luoda mallin, jossa FDA:n hyväksyntä on standardi", hän sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Vaikka FDA:n hyväksyntä yhdelle Theranosin testille oli yhtiölle tärkeä askel, sen on otettava vielä useita muitakin ennen kuin se pystyy todella mullistamaan alansa.

Yksi haasteista on yhtiön kasvun välttämättömyys. Theranosin testauspisteitä ja laboratorioita tarvitaan moninkertaisesti nykyistä enemmän.

"Toimintaa on pakko laajentaa. Jos emme pysty siihen, kuolemme", sanoi New Yorkerille Theranosin tuotepäällikkö Christian Holmes, joka on myös Elizabeth Holmesin veli.

Elizabeth Holmes

- Maailman nuorin naismiljardööri syntyi vuonna 1984 Yhdysvalloissa.

- Hän aloitti kemian insinöörin opinnot Stanfordin yliopistossa, mutta jätti ne kesken 19-vuotiaana.

- Vuonna 2003 Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausta kehittävän yrityksen. Pesämunan hän sai varoista, jotka hänen vanhempansa olivat säästäneet hänen opiskeluitaan varten.

- Theranosin verikokeita alettiin tarjota asiakkaille Yhdysvalloissa 2013.

- Holmesilla ei ole perhettä.
https://www.hs.fi/talous/art-2000002840984.html

Artikkeli marraskuulta 2015. Jutussa on joitakin samoja asioita, mitä on syyskuussa 2016 postaamassani ketjun avausviestissä.
Onko veribisnes kupla? – Miljardiyhtiön toiminnassa epäillään kupruja

Vaivattomilla verikokeilla menestykseen nousseen Theranosin tutkimuksia ei ole esitetty tieteellisissä julkaisuissa, eikä yritys ole suostunut paljastamaan, miten se verikokeitaan tekee.

KAIKKI alkoi nuoren naisen piikkipelosta. Stanfordin yliopiston 19-vuotias opiskelija Elizabeth Holmes pelkäsi verikokeita ja arveli muidenkin pelkäävän. Vuonna 2003 hän päätti perustaa yrityksen, joka kehittäisi helpomman tavan ottaa ihmisestä verta. Näin syntyi Theranos.

Tarina on kerrottu moneen kertaan monessa paikassa, sillä Theranosista tuli yksi Yhdysvaltain jännittävimpiä uusia yrityksiä. Sen perustajasta taas tuli talouslehtien kansikuvanainen, jonka menestys todisti, ettei Piilaakso ole pelkästään miesten maailma.

KAUNISTA ja karismaattista Elizabeth Holmesia on ehditty jo verrata Applen perustajaan Steven Jobsiin, sillä myös Holmes pukeutuu aina samalla tavalla eli mustaan poolopuseroon. Niin hänen ei omien sanojensa mukaan tarvitse tuhlata aikaa vaatteiden miettimiseen.

Viime aikoina Holmesilla onkin riittänyt muuta mietittävää, sillä kaksi viikkoa sitten The Wall Street Journal -lehti paljasti vakavia ongelmia Theranosin liiketoiminnassa.

Theranosin toiminta perustuu niin sanottuun Edison-tekniikkaan, jolla yhtiö väittää pystyvänsä tekemään verikokeet sormenpäästä otettavalla veritipalla. Tekniikan on sanottu olevan halvempi, nopeampi ja kivuttomampi kuin perinteinen käsivarresta otettu verikoe.

Vallankumoukselliseksi mainostettu menetelmä on nostanut Theranosin arvon jo yhdeksään miljardiin dollariin, josta puolet kuuluu Holmesille itselleen. Kaikkiaan verikoebisneksessä lasketaan liikkuvan Yhdysvalloissa jopa 75 miljardia dollaria.

THE WALL STREET JOURNAL kyseenalaisti kuitenkin yhtiön mainospuheet. Lehden mukaan Theranosilla on ollut vaikeuksia saada uudelle tekniikalleen Yhdysvaltain lääkeviraston hyväksyntää, joten se tekee suurimman osan verikokeistaan perinteisillä menetelmillä. Lehden haastattelemat lähteet myös kyseenalaistivat Edisonilla saadut tulokset.

Jos WSJ:n väitteet pitävät paikkansa, ne vahvistavat Theranosin ympärillä jo pitkään liikkuneet epäilyt.

Edisonin takana olevia tutkimuksia ei ole esitetty tieteellisissä julkaisuissa, eikä yritys ole liikesalaisuuteen vedoten suostunut paljastamaan, miten se verikokeitaan tekee.

Edisonin pääkehittäjä, brittiläinen biokemisti Ian Gibbons teki itsemurhan vuonna 2013 eli samana vuonna, kun Theranos avasi ensimmäiset ”hyvinvointiklinikkansa”.

Yhtiön hallituksessa lääketieteen osaamista on niukasti. Sen sijaan siellä istuvat muun muassa entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja George Schultz, entinen puolustusministeri William Perry sekä entiset senaattorit Sam Nunn ja Bill Frist.

Uudelle firmalle tämän tason hallitus on poikkeuksellinen. Theranosin uskotaan hakevan tunnetuista nimistä tukea yrityksilleen saada menetelmilleen viranomaisten hyväksyntä.

THERANOS on reagoinut The Wall Street Journalin väitteisiin samanlaisella kilpikonnapuolustuksella kuin verkkoyritys Amazon alkusyksyllä The New York Timesissa ilmestyneeseen kriittiseen artikkeliin yrityksen työkulttuurista.

Theranosin mukaan artikkeli oli virheellinen ja harhaanjohtava.

Talouslehti oli yrityksen mukaan haastatellut tietämättömiä ja kostonhimoisia lähteitä sekä sortunut tabloid-journalismiin.

Lehti vastasi tutustuneensa Theranosin vastaväitteisiin ja sanoi oman artikkelinsa olevan ”perusteellinen, tasapuolinen ja täysin paikkansapitävä”.

Maanantaina Theranosin hyvinvointiklinikoita isännöinyt Walgreen ilmoitti jäädyttäneensä yhteistyön toistaiseksi.

Samana päivänä Holmes ilmoitti Theranosin olevan valmis julkistamaan tutkimustietojaan, muttei kertonut tarkemmin missä ja milloin se tapahtuu.

Verikokeita kuluttajille
- Helppoja verikokeita suoraan kuluttajille myyvä Theranos perustettiin vuonna 2003.

- Yhtiön perustaja Elizabeth Holmes, 31, oli Forbesin viimevuotisella listalla nuorin itse rahansa ansainnut miljardööri.

- Talouslehti Wall Street Journal kyseenalaisti Theranosin käyttämät menetelmät lehtijutussaan.
Tämä seuraava juttu on 2016 lokakuulta.
Startup-tähti Elizabeth Holmesin piti olla terveydenhoidon mullistaja – nyt häntä uhkaa toimintakielto ja konkurssi

Wall Street Journal lehden mukaan Holmesin perustama Theranos sulkee verikoelaboratorionsa ja irtisanoo 40 prosenttia työntekijöistään. Holmesin verikokeiden tieteellinen pohja on kyseenalaistettu.

STARTUP-YRITTÄJÄ Elizabeth Holmesin piti tuoda markkinoille yksinkertaiset, halvat ja salamannopeat verikokeet. Kaiken lisäksi verikokeeseen riittäisi vain pari pisaraa verta sormen päästä.

Viimeisen vuoden aikana Holmesin testien tieteellistä pohjaa on kuitenkin kritisoitu yhä voimakkaammin ja viranomaisetkin ovat puuttuneet hänen perustamansa yrityksensä Theranoksen toimintaan.

Wall Street Journal -lehti kertoi torstaina, että Theranoksen johto on päättänyt sulkea yrityksen verikoelaboratoriot ja irtisanoa 40 prosenttia työntekijöistä.

Holmes kertoo Theranoksen verkkosivuilla, että kaikkiaan 340 ihmistä voi menettää työpaikkansa.

WALL STREET JOURNAL on aiemmin tonkinut yrityksen väärinkäytöksiä ja tutkivalla journalismillaan osaltaan vaikuttanut Holmesin maineen tahrautumiseen. Nyt lehti kuitenkin arvioi, että Theranoksen päätös voi olla järkevä.

WSJ:n mukaan Theranos voi nyt keskittyä tuotteisiin, joihin se ei tarvitse omia laboratoriotiloja. Elokuussa Holmes esittelikin uuden tuotteen, mikroaaltouunin ja printterin yhdistelmää muistuttavan Minilabin, jonka pitäisi kyetä tekemään verikokeita parista pisarasta verta.

”Laitamme kaiken huomiomme nyt Minilab-alustaan. Lopullinen päämäärämme on kaupallistaa minikokoiset, automatisoidut laboratoriot, jotka pystyvät testaamaan pieniä verinäytteitä”, Holmes kertoo tiedotteessa.

YHDYSVALTOJEN elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei kuitenkaan ole vielä antanut hyväksyntäänsä Minilabille, ja Theranoksella on ollut suuria vaikeuksia saada tavallisetkin laboratoriokokeet toimimaan.

On vielä epäselvää, auttaako strategiamuutos Holmesia selvittämään välinsä viranomaisten kanssa.

Laboratorioita valvova Yhdysvaltojen terveysviranomainen CMS kumosi heinäkuussa Theranoksen laboratoriolisensin Kalifornian osavaltiossa ja asetti yritykselle 10 000 dollarin päivittäiset sakot. Sakon oli määrä kasvaa niin kauan, kunnes Theranos korjaisi laboratorioidensa epäkohdat.

Sakkorangaistus todennäköisesti vaikutti Theranoksen päätökseen luopua laboratorioista.

Lisäksi virasto lätkäisi Holmesille kahden vuoden kiellon toimia verikoeteollisuudessa. Holmes on valittanut päätöksestä, eikä toimintakielto ole vielä astunut voimaan.

VIELÄ vuonna 2015 talouslehti Forbes listasi Elizabeth Holmesin Yhdysvaltojen rikkaimmaksi omalla työllään omaisuutensa hankkineeksi naiseksi. Theranoksesta puolet omistavan Holmesin omaisuus oli 4,5 miljardin dollarin arvoinen.

Viime kesäkuussa Forbes päivitti arvionsa pyöreään nollaan. Forbesin mukaan Holmesin koko omaisuus oli kiinni Theranoksessa, joka on pörssin ulkopuolinen yritys.

Vuonna 2014 yksityiset sijoittajat ostivat yrityksestä osuuksia, joiden pohjalta Theranoksen arvo oli yhdeksän miljardia dollaria. Forbesin tyly tuomio kuitenkin on, että yritys on menettänyt arvonsa kokonaan.

Lehti perustelee päätöstään sillä, että Theranos on saanut kimppuunsa lukuisia Yhdysvaltojen viranomaisia ja monet tahot syyttävät yrityksen testejä epätarkoiksi ja jopa valheellisiksi.

VUONNA 2003 perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 68 miljoonaa dollaria taloustietoyhtiö Privcon laskelman mukaan. Tälle vuodelle Privco ennustaa merkittävää takapakkia. Theranos ei ole julkistanut virallisia lukuja.

Theranos menetti tärkeimmän tulonlähteensä viime kesänä, kun apteekkiketju Walgreens ilmoitti lopettavansa yhteistyön startupin kanssa. Kaikki 40 Theranoksen hyvinvointikeskusta Walgreensin apteekeissa lopettivat toimintonsa.

Walgreens tiedotti, että päätös johtui Theranoksen lukuisista epäonnistuneista verikokeista ja siitä, että terveysviranomainen CMS ei hyväksynyt Theranoksen suunnitelmaa ongelmien ratkaisemiseksi.

Elizabeth Holmes
- Maailman nuorin naismiljardööri syntyi vuonna 1984 Yhdysvalloissa.

- Hän aloitti kemian insinöörin opinnot Stanfordin yliopistossa, mutta jätti ne kesken 19-vuotiaana.

- Vuonna 2003 Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausta kehittävän yrityksen. Pesämunan hän sai varoista, jotka hänen vanhempansa olivat säästäneet hänen opiskeluitaan varten.

- Theranosin verikokeita alettiin tarjota asiakkaille Yhdysvalloissa 2013.

- Yrityksen hallituksessa on istunut Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger. Entinen puolustusministeri William Perry ja entinen ulkoministeri George Schultz ovat yhä hallituksen jäseniä.
https://www.hs.fi/talous/art-2000002924258.html

Juttu, johon ylempi Ilta-Sanomienkin uutinen viittaa, on viime viikolta.
Veribisneksen perustanut Elizabeth Holmes nousi maailman nuorimmaksi naismiljardööriksi ja Piilaakson lemmikiksi – nyt viranomaiset syyttävät häntä ”massiivisesta petoksesta”

Elizabeth Holmes oli Piilaakson kirkkaimpia tähtiä, sitten hänen veriyhtiönsä Theranosin tarina alkoi rakoilla. Keskiviikkona viranomaiset syyttivät Holmesia yli 700 miljoonan dollarin petoksesta.

ELIZABETH HOLMESIN piti olla uusi Steve Jobs. Tällaisia rinnastuksia amerikkalainen lehdistö nosti esiin vielä pari vuotta sitten.

Holmes lopetti parikymppisenä Stanfordin yliopiston kesken ja perusti Theranosin. Hänestä tuli Piilaakson kirkkaimpia tähtiä ja Forbesin mukaan maailman nuorin naismiljardööri.

Pari vuotta sitten menestystarina alkoi rakoilla, kun terveysviranomaiset puuttuivat Theranosin toimintaan.

Keskiviikkona Holmes, 33, sai toistaiseksi vakavimman kolauksensa. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinaviranomainen SEC nosti häntä vastaan syytteet ”massiivisesta petoksesta”.

Viranomaisen mukaan Holmes sekä Theranosin entinen operatiivinen johtaja Ramesh Balwani keräsivät sijoittajilta yli 700 miljoonaa dollaria ”tarkkaan harkitun ja vuosia kestäneen petoksen avulla, jossa he liioittelivat tai antoivat vääriä lausuntoja yhtiön teknologiasta, liiketoiminnasta ja taloudellisista luvuista”.

SEC:N aluejohtaja Jina Choi sanoo tiedotteessa, että ”Theranosin tarina on tärkeä opetus Piilaaksolle”.

”Keksijät, jotka haluavat mullistaa ja uudistaa teollisuudenaloja joutuvat kertomaan sijoittajille totuuden siitä, mitä heidän teknologiansa voi tehdä tänään. Ei vain sitä, mitä he toivovat sen voivan tehdä jonain päivänä.”

Theranos ja Holmes ovat sopineet SEC:n nostamat syytteet niin, että Holmes luopuu omistuksestaan yhtiössä ja maksaa puolen miljoonan dollarin sakon.

Holmes ei myöskään saa toimia johtajana julkisessa yhtiössä kymmeneen vuoteen. Balwania koskevat syytteet taas viedään liittovaltion tuomioistuimeen.

VUONNA 2003 perustetun Theranosin oli tarkoitus mullistaa terveydenhuolto. Yhtiön liiketoiminta perustui sormenpäästä otettavan veripisaranäytteen analysoimiseen vain muutaman dollarin testillä.

Muutama vuosi sitten esitettyjen ennusteiden mukaan Theranosin keksinnöstä seuraa terveydenhuollon vallankumous, jossa terveystiedon hallinta ja valta siirtyvät lääkäreiltä potilaille.

Vielä vuonna 2015 talouslehti Forbes listasi Holmesin Yhdysvaltojen rikkaimmaksi omalla työllään omaisuutensa hankkineeksi naiseksi. Theranoksesta puolet omistaneen Holmesin omaisuus oli tuolloin 4,5 miljardin dollarin arvoinen.

Theranos oli huipullaan yksi Piilaakson parhaiten rahoitetuista startup-yhtiöistä. Se keräsi 900 miljoonaa dollaria 10 miljardin dollarin arvostuksella.

Sittemmin arvio on muuttunut pyöreään nollaan. Holmesin omaisuus on ollut kiinni kriisiin ajautuneessa Theranosissa, joka on välttänyt täpärästi konkurssin.

THERANOSIN tarina alkoi rakoilla nopeasti.

Yhtiötä oltiin arvosteltu pitkään siitä, ettei sen veritestin tieteellisestä pohjasta ole juuri mitään julkista tietoa, eikä tiedeyhteisö ole pystynyt arvioimaan sen luotettavuutta. Holmes kehitti yhtiötään kaikessa hiljaisuudessa kymmenen vuotta, ennen kuin se toi ensimmäiset testinsä kuluttajien saataville vuonna 2013.

Vuonna 2015 talouslehti The Wall Street Journal paljasti ongelmia Theranosin teknologiassa ja käytännöissä. Siitä alkoi yhtiön alamäki.

Vuonna 2016 yhtiö menetti tärkeimmän tulonlähteensä, kun apteekkiketju Walgreens ilmoitti lopettavansa yhteistyön sen kanssa. Päätös johtui Theranoksen lukuisista epäonnistuneista verikokeista.

Samana vuonna laboratorioita valvova Yhdysvaltojen terveysviranomainen CMS kumosi Theranoksen laboratoriolisenssin Kalifornian osavaltiossa. Holmesia kiellettiin myös omistamasta tai operoimasta kliinisiä laboratorioita kahteen vuoteen.

Lisäksi sijoittajat ja entiset osakkaat haastoivat Theranosin oikeuteen petoksesta. Myös viranomaiset käynnistivät omat tutkintansa.
https://www.hs.fi/talous/art-2000005604001.html
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

Avatar
Mikko
Remington Steele
Viestit: 227
Liittynyt: Ke Helmi 03, 2016 8:03 pm

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Mikko »

Onko kellään tietoa paljonko Elizabeth Holmesilla on tällä hetkellä varallisuutta? Menikö kaikki vai jäikö jotain "sivuun"?

Ja millaisesta tuomiosta puhutaan mahdollisesti kovimmillaan, jos hänet tuomitaan esimerksi törkeästä petoksesta?

Vaikuttaako tuomion määrään mahdollinen varallisuus tai muu status?

Monesti olen kuullut, että yhdysvalloissa rikkaat ja tunnetut petoksen tekijät ovat miljoona huijauksissakin saaneet vaan pari vuotta hotellin tyylisessä minimum securitiy "vankilassa", kun taas köyhät useammin voivat saada jopa kymmeniä vuosia? Pitääkö tämä kuva paikkaansa?

Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Theranos lopettaa ja maksaa velkojaan
Miljardien eurojen arvoiseksi arvioitu veri­testaus­yhtiö romahti nollaan, ja nyt se lopettaa – perustaja Elizabeth Holmesia syytetään valtavista petoksista

Theranos keräsi jopa 600 miljoonaa euroa sijoittajilta, mutta kupla puhkesi lopulta.

MITTAVASTA harhaanjohtamisesta epäilty veritestausyritys Theranos lopettaa toimintansa, uutistoimisto AFP kertoo.

Yritys aikoo maksaa velkojilleen lähikuukausina jäljellä olevat rahansa.

Theranosilla kerrottiin kesällä olevan enää noin 20 työntekijää. Huippuhetkellään Theranos työllisti jopa 800 ihmistä.

THERANOS kehitti verianalyysimenetelmää, jossa vain muutaman dollarin hintaisella verikokeella olisi voinut selvittää laajasti potilaiden terveystilaa. Testillä ei kuitenkaan ollut tieteellistä pohjaa.

Yrityksen perusti Elizabeth Holmes vain 19-vuotiaana opiskelijana vuonna 2003. Hänestä tuli nopeasti median lemmikki, joka keräsi sijoittajilta satoja miljoonia dollareita.

Rahojen turvin Theranos kehitti testausjärjestelmäänsä kymmenen vuoden ajan kaikessa hiljaisuudessa ja julkisti sen vuonna 2013.

Vielä vuonna 2015 talouslehti Forbes listasi Holmesin Yhdysvaltojen rikkaimmaksi omalla työllään omaisuutensa hankkineeksi naiseksi. Hänen omaisuutensa arvoksi laskettiin tuolloin 4,5 miljardia dollaria eli noin 3,9 miljardia euroa.

Samana vuonna sanomalehti The Wall Street Journal kyseenalaisti testausmenetelmän toimivuuden, ja korttitalo luhistui nopeasti. Terveydenhuoltoyritykset vetäytyivät, sijoittajat alkoivat nostaa kanteita, eikä Holmes kyennyt puolustautumaan syytöksiltä. Poliisi aloitti tutkinnan.

Vuonna 2016 Forbes arvioi Holmesin sijoitusten arvoksi nolla dollaria.

HEINÄKUUSSA 2018 liittovaltion poliisi FBI nosti kahden ja puolen vuoden tutkimusten jälkeen rikossyytteet Holmesia ja toimitusjohtaja Ramesh Balwania muun muassa petoksista. Syyttäjien mukaan harhaanjohtaminen oli tahallista ja johti satoihin vääriin diagnooseihin.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-20000058 ... 60d2f6fe86
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Elizabeth Holmes ja Theranos - miljardihuijaus

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Holmes tuomittiin massiiviseksi kuvaillusta petoksesta biotech-yrityksensä kautta yli 11 vuoden vankeuteen. Holmes pyyteli anteeksi sekä sijoittajilta, että kuplan varaan rakennetun yhtiön työntekijöiltä ja esim. patenttiasianajajilta. Petoksesta hän ei kuitenkaan vastuuta ottanut, vaan kertoi rakastaneensa yhtiötään ja "antaneensa sille kaiken".
Petos-Holmes ei joudu lusimaan heti, vaan han sai valkokauluskohtelun ja hanen taytyy ilmoittautua huhtikuun -23 lopulla.jpg
Petos-Holmes ei joudu lusimaan heti, vaan han sai valkokauluskohtelun ja hanen taytyy ilmoittautua huhtikuun -23 lopulla.jpg (70.66 KiB) Katsottu 728 kertaa
Kas. Neiti Holmes kertoi olleensa itse parisuhdetyrannian uhri, millä pyrki vaikuttamaan valamiesten tunnepuoleen. Ei onnistunut.
Petos-Holmes ei ottanut vastuuta petoksestaan ja Holmes selitti syyksi silloisen miesystavan kaltoinkohtelevan kaytoksen, jotka on kiistetty.jpg
Petos-Holmes ei ottanut vastuuta petoksestaan ja Holmes selitti syyksi silloisen miesystavan kaltoinkohtelevan kaytoksen, jotka on kiistetty.jpg (113.86 KiB) Katsottu 728 kertaa
--- jatkuu linkistä ---
https://edition.cnn.com/2022/11/18/tech ... sentencing

Siitä, miksi näin kävi nainen syytti silloista miesystäväänsä, jota hän väitti tarkemmin todistamatta kontrolloivaksi hyväksikäyttäjäksi. Erikoista, miten sellainen voisi edes teoriassa muuttaa tyhjän päälle petoksellisesti perustetun teknologiayrityksen joksikin muuksi. Ehkäpä tarkoitti, että ilman tuota väitettyä sikamiestä, nainen olisi keksinyt tämän väittämänsä taikamaiselta kuulostavan verianalyysistä diagnooseja vääntävän innovaation?

Tuomion on tällä hetkellä määrä alkaa vasta 27.4.2023 ja Holmes aikoo nähtävästi valittaa. En laittaisi kovinkaan paljoa likoon sen puolesta, että tämä valkokauluspetostelija istuisi tuomiostaan enempää kuin pienen-pienoisen osan. Hänelle saattaa vaikka iskeä joku mystinen, mutta vakava sairaus tai uusi yleisvaarallinen tartuntatauti alkaa kurittaa maailmaa, minkä varjolla henkilö armahdetaan? Eihän nyt seuraavaa Steve Jobsia saa kohdella näin, kun oli vieläpä henkisen parisuhdeväkivallan uhri! Mutta hetkinen, enää eivät voi naiskortilla USA:ssa ratsastaa, kun edes korkeimman oikeuden tuomarikandidaatti ei osaa tai voi vastata kysyttäessä, mikä erottaa naisen miehestä tai mikä nainen on.
Neiti Holmesia kuvailtiin mm. termilla seuraava Steve Jobs, eika hanelta muutakaan medianostatusta ja gloriaa puuttunut.jpg
Neiti Holmesia kuvailtiin mm. termilla seuraava Steve Jobs, eika hanelta muutakaan medianostatusta ja gloriaa puuttunut.jpg (41.51 KiB) Katsottu 728 kertaa
Aikanaan kokeneet veren analysoinnin kanssa työskennelleet ammattilaiset olivat hämmästyneitä, miten niin pienestä määrästä verta saatiin irti niin paljon tietoa ihmisen terveydestä ja sairauksista. Tietysti he miettivät myös, että miten parikymppinen yliopistopudokas oli saanut tarvittavat pohjatiedot moisen megakeksinnön alle ja tarkemmat tietopyynnöt ja kysymykset verhoiltiin salaisuuden hunnun alle, kunnes rohkea Whistleblower aukaisi suunsa ja massiivinen petos tuli ilmi ja se, ettei koskaan ollut mitään toimivaa tuotetta. Valhetta kaikki.

Kauankohan ja miten pitkälle petos olisi viety ilman tuota rehellistä ja rohkeaa yksilöä, kun yksikään muu henkilö ei ollut joko havainnut kaiken olevan petosta tai sitten olivat päättäneet olla hiljaa ja antaa petoksen jatkua?

Kaksi vuotta siitä, kun Holmesille luettiin syytteet petoksesta, SARS-CoV-2 saapui. Muuten iso osa ihmiskunnasta olisi kuollut, mutta onneksi pelastukseksemme koitui kaksi biotech-alan startuppia, joilla kummallakaan ei ollut ainuttakaan lisensoitua tuotetta - Cambridge, Massachusettsin Moderna ja Saksan Mainzin BioNTech - jotka vakuuttivat, että heidän eksperimentaalinen mRNA-LNP -alusta kykenee nopeasti tuottamaan tehokkaan ja turvallisen rokotteen yksinkertaisesti siirtämällä tietokoneelta viruksen osan geenisekvenssi heidän tuotteisiinsa ja siitä injektioruiskun kautta ihmiskehoon ja tämän immuunijärjestelmään. Ei siis aikaa ja työtä vaativaa virusten viljelyä munissa kuin perinteisillä flunssarokotteilla - vaan oikeaa Star Trekin Seuraava Sukupolvi -kamaa, jota alustaa voidaan käyttää kymmenissä, ellei sadoissa muissakin terapioissa.

Samoin kuin Theranosin musta laatikko, myös Modernan ja pian pandemiajulistuksen jälkeen Pfizerin omistukseen siirtyneen nykyisen Pfizer-BioNTechin mRNA-rokotteet ovat valtaosin salaisuuden peitossa. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä edes kaikkea, mitä ko. injektioliuokset sisältävät, saati niiden turvallisuudesta ja erityisesti miten tämä näkyy lähivuosina.

Jopa lääkevalvontaviranomainen FDA, jonka kuuluisi olla puolueeton arvioija ja tuoteturvallisuuden takaaja, vaati oikeusistuimelta 55 vuoden odotusaikaa tietopyyntöjen vastausvelvollisuudelle Pfizer-BioNTech -koronarokotetta koskien. Mikään ei puhu rehellisestä prosessista painavammin kuin tuo vaatimus lääketurvallisuudesta vastaavalta viranomaisorganisaatiolta. 55 vuotta on pitkä aika ihmisen elämässä, mutta kyllä viranomaiset pitävät meistä ihmisistä huolta.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Vastaa Viestiin