HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

TuskaistaTietoa
Lovejoy
Viestit: 1696
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017121 ... 1_u0.shtml
KRP: salaisten tiedusteluasiakirjojen julkaisua tutkitaan turvallisuussalaisuuden paljastamisena - lue lakipykälä sanasta sanaan

Keskusrikospoliisi KRP tutkii HS:n sotilastiedustelu-uutisointiin liittyvää rikosepäilyä.

Keskusrikospoliisin lisäyksessä aiempaan tiedotteeseen kerrotaan, että tässä vaiheessa kirjattu rikosnimike on turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Aiemmin KRP vahvisti aloittaneensa tutkinnan HS:n jutun lähteinä käytettyihin salassa pidettäviksi merkittyihin asiakirjoihin liittyen.

Rikosnimike esiintyy rikoslain 12 luvussa, jossa käsitellään maanpetosrikoksia. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen on pykälä seitsemän.

Joka oikeudettomasti julkistaa tai toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka tällaista tarkoitusta varten oikeudettomasti hankkii tiedon seikasta, joka Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi on säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi tai joka tekijän tieten on sen laatuinen, että sen paljastuminen on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava «turvallisuussalaisuuden» paljastamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

KRP:n tiedotteen mukaan esitutkintaa suoritetaan myös sen osalta, onko julkisuuteen päätynyt turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen voisi aiheuttaa esimerkiksi vakavaa vahinkoa Suomen turvallisuudelle tai maanpuolustukselle.

TuskaistaTietoa
Lovejoy
Viestit: 1696
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 9:34 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja TuskaistaTietoa »

Julkisoikeuden professori: HS:n uutisointi on ”lainvastaista” ja toimituspäällikön perustelut riittämättömiä

Helsingin Sanomien rikostutkintaan johtaneesta uutisesta on virinnyt vilkas asiantuntijakeskustelu, jossa argumentteja on esitetty niin puolesta kuin vastaan.

Julkisoikeuden professori emeritus Teuvo Pohjolainen Itä-Suomen yliopistosta pitää asiaa yksiselitteisesti laittomana.

- On lainvastaista julkaista salassa pidettäviä aineistoja, jotka ovat valtakunnan turvallisuuden nojalla salassa pidettäviä. Siinä mielessä pidän ongelmana. Ymmärrän rikostutkinnan.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen perusteli salaisten asiakirjojen pohjalta laaditun jutun julkaisua sillä, että kansalaisilla on oikeus tietää siitä mitä yhteiskunnassa tapahtuu. HS:n perusteluja Pohjolainen ei hyväksy.

- Ei se minusta ole riittävä peruste julkaista valtakunnan turvallisuuden kannalta salassa pidettäväksi määrättyä aineistoa, sanoo Pohjolainen.
Samoilla linjoilla ollaan professorin kanssa. Kun teko tehdään maan laajalevikkisimmässä lehdessä on kyseessä teko, jolle riittäävä tuomio tulee vain sieltä tekoasteikon ankarammasta päästä. Eli oikeudenmukaisesti 2v 2kk ehdotonta toimittajalle sekä vastaavalle päätoimittajalle.

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6874
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Jos rikos on riittävän vakava niin lähdesuoja lentää romukoppaan aika vilkkaasti. Katsotaan onko tässä nyt niin, sillä vastaava uutispäätoimittaja on jo vedonnut lähdesuojaan ensimetreilllä.

Hyysärin taloon voisi tehdä väkivaltaisen tehoiskun, sellei ettei kivikään pysyisi toisensa päällä sen jälkeen. Ihan noin niin kuin kotietsinnän puitteissa.
Materiaali tähän maanpetokseen täytyy tulla julki.
Täällä tänään, missä huomenna?

Merenkulkija
Parranpäristäjä
Viestit: 86
Liittynyt: Ma Tammi 14, 2008 10:15 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Merenkulkija »

Huomionarvoisin kohta tässä keississä oli Hesarin toimittelija Esa Mäkisen kommentti:

"HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu."

Totuudenmukaisuus on kohtuullusen valikoivaa, varsinkin jos nykytoimittelijoiden ideologia tulee tuoda esille.

Lähde ei tarttunut ensiyrittämällä, sori siitä...

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html

Avatar
Krum
Alibin kestotilaaja
Viestit: 311
Liittynyt: Ti Elo 22, 2017 10:13 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Krum »

Eipä tuossa median kautta paljastunut mitään muuta uutta kenellelkään, kuin ehkäpä sinisilmäisimmillekin se, miten vatipäitä siellä Hyysärissä ollaan. Sen sijaan tietojen vuotaminen ja se, että kukaan ulkopuolinen on niihin päässyt käsiksi, on isomman luokan juttu.

Miten nuo toimittajat voivat julkisesti ulista siitä, että tietoja ei saatu kysyttäessä? Luulisi typerimmänkin toimittajan ymmärtävän, että puolustusvoimilla on salaista tietoa. Meinasivatko että voivat samalla lailla marssia Mcdonaldsiin kysymään kastikereseptit, tai pankkiin tilitietoja? Tai lääkäriltä potilastietoja, tai oikeudesta salassa pidettäviä keissejä?

Onko tässä nyt oltu leikkimässä jotain edge master kohutoimittajaa? Toimittaja Tuomo Pietiläinen on muuten saanut tiedon­julkistamisen valtion­palkinnon vuosina 1993 ja 2003 :mrgreen:

Miten ihmeessä päätoimittaja päästää tuollaisen läpi? Kertonee hitaammilekin jotain kyseisen talon agendasta.

Onpa mielenkiintoista seurata, miten menee keskusrikosfobbilla, ja tuleeko demlalta rangaistuksia, vai tuleeko mitään. Jos ei tule rangaistuksia, niin saammeko kaikki jatkossa vuotaa, tai levittää salassa pidettävää aineistoa?

Tuon lähteen luulisi löytyvän suht helposti, sillä jokaisessa arkistossa on hienoisia eroavaisuuksia juuri tällaisten takia. Luulisi toimittajien tuonkin tienneen.

Edit: hieman siivottu tajunnanvirtaista sekasotkua
Viimeksi muokannut Krum, Su Joulu 17, 2017 9:33 am. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

Avatar
Krum
Alibin kestotilaaja
Viestit: 311
Liittynyt: Ti Elo 22, 2017 10:13 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Krum »

Merenkulkija kirjoitti:Lähde ei tarttunut ensiyrittämällä, sori siitä...

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html
Tässäpä tämä:

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?
Lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Esa Mäkinen HS
Julkaistu: 16.12. 16:08 , Päivitetty: 16.12. 20:10

HELSINGIN SANOMAT julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.

Artikkelissa kerrottiin Viestikoekeskuksen toiminnan olevan melko laajaa ja etenkin Venäjän asevoimien liikkeitä seurataan tarkasti. Viestikoekeskuksen tuottaman tiedon tärkein hyödyntäjä on tasavallan presidentti, muu valtiojohto ja puolustusvoimien ylin johto.

Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen lauantaina päivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti tiedotteen, jonka mukaan salaisten asiakirjojen vuotamisesta HS:lle on aloitettu rikostutkinta. KRP:n mukaan tutkinnassa selvitetään, onko toimittajakin mahdollisesti syyllistynyt turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

MIKSI Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?

Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty.

Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä ja eikä näytä sisältävän epäkohtia.

Kaikki Viestikoekeskukseen liittyvät asiakirjat ovat järjestelmällisesti salaisia. Jos aiheesta haluaa kertoa jotain muuta kuin viranomaisten itsensä antamaa tietoa, pitää käyttää salaisia asiakirjoja.

Asiakirjan leimaaminen salaiseksi on samanlainen viranomaisen päätös kuin vaikka toimeentulotuen myöntäminen. Sitä pitää ja saa arvioida kriittisesti. Asiakirjojen salaisuutta pohtiessa onkin hyvä miettiä, onko näin tiukka salaisuus enää jatkossa perusteltua? Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä eikä näytä sisältävän epäkohtia, mutta ennen tätä siitä on ollut vain viranomaisten sana.

Kun kotimaisille tiedusteluviranomaisille ollaan antamassa laajempia valtuuksia, median pitää seurata niiden toimintaa entistä tarkemmin. Tiedustelutoiminnan arviointi ja valvonta on salaisuuden verhon takia vaikeampaa, mutta salaisuus ei saa estää sitä.

Jonkin toiminnan salaisuus ei itsessään myöskään saa olla este sille, etteivätkö kansalaiset ja media voisi asiasta kirjoittaa ja keskustella. Viranomaiset ovat vastuussa toiminnastaan kansalaisille.

HELSINGIN SANOMAT pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen. Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.

Presidentti Niinistö ja osa muista kommentoijista ovat sanoneet, että asiakirjojen paljastuminen voi olla Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä. Esimerkiksi niin, että julkaisemalla asiakirjoja HS antaa ulkovalloille tietoa viestikoelaitoksen toiminnasta.

Asian voi kääntää myös toisin päin: Tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset? Pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran?

Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa.

Juttua muokattu 16.12. kello 20.09: Lisätty jutun julkaisun jälkeen saatu tieto siitä, että KRP kertoo tutkinnan kohdistuvan myös toimittajiin.

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Krum kirjoitti:
Merenkulkija kirjoitti:Lähde ei tarttunut ensiyrittämällä, sori siitä...

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html
Tässäpä tämä:

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?
Lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Esa Mäkinen HS
Julkaistu: 16.12. 16:08 , Päivitetty: 16.12. 20:10

HELSINGIN SANOMAT julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.

Artikkelissa kerrottiin Viestikoekeskuksen toiminnan olevan melko laajaa ja etenkin Venäjän asevoimien liikkeitä seurataan tarkasti. Viestikoekeskuksen tuottaman tiedon tärkein hyödyntäjä on tasavallan presidentti, muu valtiojohto ja puolustusvoimien ylin johto.

Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen lauantaina päivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti tiedotteen, jonka mukaan salaisten asiakirjojen vuotamisesta HS:lle on aloitettu rikostutkinta. KRP:n mukaan tutkinnassa selvitetään, onko toimittajakin mahdollisesti syyllistynyt turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

MIKSI Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?

Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty.

Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä ja eikä näytä sisältävän epäkohtia.

Kaikki Viestikoekeskukseen liittyvät asiakirjat ovat järjestelmällisesti salaisia. Jos aiheesta haluaa kertoa jotain muuta kuin viranomaisten itsensä antamaa tietoa, pitää käyttää salaisia asiakirjoja.

Asiakirjan leimaaminen salaiseksi on samanlainen viranomaisen päätös kuin vaikka toimeentulotuen myöntäminen. Sitä pitää ja saa arvioida kriittisesti. Asiakirjojen salaisuutta pohtiessa onkin hyvä miettiä, onko näin tiukka salaisuus enää jatkossa perusteltua? Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä eikä näytä sisältävän epäkohtia, mutta ennen tätä siitä on ollut vain viranomaisten sana.

Kun kotimaisille tiedusteluviranomaisille ollaan antamassa laajempia valtuuksia, median pitää seurata niiden toimintaa entistä tarkemmin. Tiedustelutoiminnan arviointi ja valvonta on salaisuuden verhon takia vaikeampaa, mutta salaisuus ei saa estää sitä.

Jonkin toiminnan salaisuus ei itsessään myöskään saa olla este sille, etteivätkö kansalaiset ja media voisi asiasta kirjoittaa ja keskustella. Viranomaiset ovat vastuussa toiminnastaan kansalaisille.

HELSINGIN SANOMAT pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen. Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.

Presidentti Niinistö ja osa muista kommentoijista ovat sanoneet, että asiakirjojen paljastuminen voi olla Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä. Esimerkiksi niin, että julkaisemalla asiakirjoja HS antaa ulkovalloille tietoa viestikoelaitoksen toiminnasta.

Asian voi kääntää myös toisin päin: Tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset? Pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran?

Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa.

Juttua muokattu 16.12. kello 20.09: Lisätty jutun julkaisun jälkeen saatu tieto siitä, että KRP kertoo tutkinnan kohdistuvan myös toimittajiin.

Eli nyt pidetään teatteria yllä, että HS paljasti jotain todella salaista ja teki todella todella väärin, vaikka HS ei kertonut, että mitä nämä laajemmat valtuudet ovat, joita ollaan puuhastelemassa... joka olisi ollut se oleellisin asia koko viestikeskus-asiassa.

Ihan rikostutkintaa ja kaikkea.. ja 2v jälkeen todetaan, että tutkinta lopetetaan ei syytä epäillä rikosta.

Ja kansalaiset eivät tiedä mitä nämä laajemmat valtuudet olivat vaan HS:kin on jatkossa asiasta ihan hyshys.

Ettei olisi ihan poliittisten päättäjien, HS:n johdon ja poliisihallituksen yhteisoperaatio tiedottamisessa?
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

aumari
Wallander
Viestit: 1077
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja aumari »

Unohtuiko hesarilta se, että muutkin kuin "kansalaiset" saavat tietoonsa salaisia tietoja kun ne leväytetään kaikkien luerravaksi? Ei vissiin ollut loppuun asti ajateltu. Miksi ihmeessä kansalaisten pitäisi saada tietää IHAN kaikki? Oliko hesarin tarkoituksena päteä? Ilmaista, että mepä tiedetään vaikka mitä, lällällää!

Avatar
Krum
Alibin kestotilaaja
Viestit: 311
Liittynyt: Ti Elo 22, 2017 10:13 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Krum »

DemlaMinfo kirjoitti:Ettei olisi ihan poliittisten päättäjien, HS:n johdon ja poliisihallituksen yhteisoperaatio tiedottamisessa?
En lähtisi välttämättä heti miettimään salaliittoteorioita tässä. Mielestäni kyseessä on vain toimittajien täysin älytön tempaus, ja sitten perään aivan käsittämätön selittely (kuten Merenkulkija mainitsi). Ei niitä punaleimattuja dokumentteja pitäisi julkaista missään tapauksessa! Ei sillä, etteikö tuo mainitsemasi skenaario mahdoton olisi.

"Uutisessa" ei sinällään ollut mitään uutta. Kuvitteleeko joku vielä nykyaikana, ettei vastaavanlaisia organisaatioita tai toimintaa olisi kaikkialla? Ja kuvitteleeko joku, ettei veli venäläinen tietäisi ihan tasan tarkalleen nämä kuviot?

Tässä nyt huomion arvoista on, että HS vihjaa heillä olevan muutakin vastaavaa salattua aineistoa hallussaan, ja ettei sitä ei ole mitenkään vaikeaa hankkia. Sen lisäksi puolustellaan salattuna pidettävän aineiston julkaisua ihan vakavalla naamalla - rikollista toimintaa.

sinnerman
Sammakkoprofessori
Viestit: 420
Liittynyt: La Loka 22, 2016 10:00 am

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja sinnerman »

En usko että tuossa jutussa sinänsä paljastettiin mitään mitä tietyt ulkovallat (tai ulkovalta) eivät jo tietäisi.
Jos tuolla jutulla jotain poliittisia seurauksia on niin luultavasti ne kääntyvät nykyistä puoustusministeriä eli Jussi Niinistöä vastaan.
Mikä on median ja nykyisten sinisten välinen suhde?

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3598
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

DemlaMinfo kirjoitti:Eli nyt pidetään teatteria yllä, että HS paljasti jotain todella salaista ja teki todella todella väärin, vaikka HS ei kertonut, että mitä nämä laajemmat valtuudet ovat, joita ollaan puuhastelemassa... joka olisi ollut se oleellisin asia koko viestikeskus-asiassa.
Niistä tulevista laajemmista oikeuksista voi lukea vaikka ihan hallituksen esityksistä, Suomesta kun ei löydy mitään "salaisiin lakeihin perustuvia oikeuksia" vaan ne löytyvät ihan hakemalla vaikka Finlexistä. Se miten, millä tavalla, keneen jne. niitä käytetään onkin sitten jo ihan eri asia.
Tavalliseen kansalaiseen eivät nuo puolustusvoimien saamat tiedusteluoikeudet vaikuta mitenkään, joten niillä hesarin on turha puolustella raapustelujaan. Poliisin lisäoikeudet, joilla mahdollisesti saattaa olla joku vaikutus tavalliseen kansalaiseen, löytyvät luonnoksena täältä.

Tietojen vuotaja ja hesari kyllä syyllistyivät turvallisuussalaisuuden paljastamiseen, vuotaja myös virkarikoksiin.
Eiköhän KRP oman tiedotustoimistonsa puolia sen verran pidä, ettei sinne suuntaan syytteitä tule. Muuten tuossa kyllä tullaan koeponnistamaan median lähdesuojan kestävyys.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

Rescuer kirjoitti: Niistä tulevista laajemmista oikeuksista voi lukea vaikka ihan hallituksen esityksistä, Suomesta kun ei löydy mitään "salaisiin lakeihin perustuvia oikeuksia" vaan ne löytyvät ihan hakemalla vaikka Finlexistä. Se miten, millä tavalla, keneen jne. niitä käytetään onkin sitten jo ihan eri asia.
Tavalliseen kansalaiseen eivät nuo puolustusvoimien saamat tiedusteluoikeudet vaikuta mitenkään, joten niillä hesarin on turha puolustella raapustelujaan. Poliisin lisäoikeudet, joilla mahdollisesti saattaa olla joku vaikutus tavalliseen kansalaiseen, löytyvät luonnoksena täältä.

Tietojen vuotaja ja hesari kyllä syyllistyivät turvallisuussalaisuuden paljastamiseen, vuotaja myös virkarikoksiin.
Eiköhän KRP oman tiedotustoimistonsa puolia sen verran pidä, ettei sinne suuntaan syytteitä tule. Muuten tuossa kyllä tullaan koeponnistamaan median lähdesuojan kestävyys.
Tulee mieleen eräs Snowden, joka joutui muuttamaan kotimaastaan pois, koska kertoi kansalaisilleen miten NSA vakoilee heitä oikeudetta.

Toki ne 1000s lakiluonnokset ovat kaikille avoimina, mutta tutkivan journalismin tarkoituksena on selvittää muiden puolesta, että mitä ne tarkoittavat noin niinkuin lyhyesti. Edes kansanedustajat eivät oikein taida tietää mistä äänestävät.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

Näytöt
Sammakkoprofessori
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Touko 22, 2009 4:11 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Näytöt »

sinnerman kirjoitti:En usko että tuossa jutussa sinänsä paljastettiin mitään mitä tietyt ulkovallat (tai ulkovalta) eivät jo tietäisi.
Olennainen paljastus tuossa jutussa oli se että valtion korkea virkamiesjohto vuotaa kuin seula ja toimittajat saavat kaikkia mahdollisia salaisia asiakirjoja käsiinsä. Ei niiden asiakirjojen sisältö sinällään.
Vähän samanlainen juttu kuin se kun Karpo aikoinaan availi autojen ovia omilla avaimillaan. Selkeästi rikollinen teko, mutta toivottavasti herättää ajattelemaan turvallisuusasioita uudelleen mikä kuitenkin on positiivinen seuraus.

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3598
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Sotilastiedustelua koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta on tuota lakia huimat 39s. Toki tuo voi olla jollekin toimittajanplantulle liian iso määrä, saati sitten pelkästään sarjakuvia ja nettifoorumeja lukemaan tottuneille.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Avatar
Rescuer
Sherlock Holmes
Viestit: 3598
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: HS:n puolustusvoimien salaisten tietojen paljastus

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Näytöt kirjoitti:[Olennainen paljastus tuossa jutussa oli se että valtion korkea virkamiesjohto vuotaa kuin seula ja toimittajat saavat kaikkia mahdollisia salaisia asiakirjoja käsiinsä. Ei niiden asiakirjojen sisältö sinällään.
Ei välttämättä virkamiesjohto, osa asiakirjoista annetaan (valitettavasti) myös tietyille poliitikoille. Vuotaja voi yhtä hyvin olla joku vaalikauden 2007-2010 puolustusvaliokunnan jäsenistä tai heidän avustajistaan.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Vastaa Viestiin