Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2616
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja ktaina »

HS: Hyväntekijäksi brändätyn Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä - lahjoituksen saanut äiti: ”Kukaan ei tiedä, mihin raha menee”HS:n haastattelussa kaksi lahjoituksen saanutta äitiä ihmettelee, mihin Brother Christmasin keräämä raha oikein katosi.Helsingin Sanomien julkaisemassa pitkässä jutussa käydään läpi huippusuositun, 131 000 Facebook-seuraajan Brother Christmasin eli Ari Koposen perustaman yhdistyksen raha-asioita.

Raha-asioista paljastuu lehden mukaan lukuisia epäselvyyksiä.

Koponen sai keväällä 2017 paljon näkyvyyttä muun muassa toteuttamalla kuolemansairaiden lasten viimeisen toiveen.

Ainakin kahden lapsen äidit ovat sittemmin kyseenalaistaneet Koposen toiminnan: HS:n haastattelussa toinen heistä kertoo, että Brother Christmasin keräysvaroista heille kustannettiin vain lentoliput.

- Yritykset sponsoroivat meille kaiken muun, hotellit ja ruuat. Se lahjoitettu raha jäi periaatteessa virumaan Arille. Kukaan ei tiedä, mihin raha menee, kun kaikki reissut sponsoroidaan. Summista ei puhuttu. Mistään ei oteta kuitteja eikä tilitositteita, äiti väittää.

Brother Christmas puolustaa HS:lle avoimuuden puutettaan muun muassa yhdistyksensä pienuudella ja sillä, että haluaa pitää yhdistyksen kulut kurissa.

HS:n jutussa mainitaan, kuinka Koponen saa lukuisia etuja hyväntekeväisyystyöstään. Hän on esitellyt Instagramissa muun muassa autoliikkeeltä saamaansa tuliterää Mazdaa. Lisäksi mies on viettänyt aikaansa Suomen suurimpiin luekutuvalla huvijahdilla Hooliganilla, jonka saa käyttöönsä veneen omistajalta.http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018022 ... 2_u0.shtml

ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2616
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja ktaina »

”Itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille” - IL kysyi Brother Christmasilta vuotaneista viesteistä: ”En tiedä, että onko oikeita”Helsingin Sanomat julkaisi paljastusjutussaan rumia viestejä, joiden lähettäjäksi lehti väittää Ari Koposta eli Brother Christmasia. Iltalehti kysyi Koposelta suoraan, onko hän ne kirjoittanut.Helsingin Sanomat on julkaissut tänään laajan artikkelin Brother Christmasin eli Ari Koposen hyväntekeväisyystyöstä, jonka raha-asioissa on lehden mukaan useita hämäriä piirteitä.

HS:n keräämän aineiston rumin yksityiskohta ovat Koposen lähettämät yksityiset Facebook-viestit.

Iltalehdelle Koponen ei myönnä tai kiellä sitä, onko hän kirjoittanut kyseiset viestit. Hän sanoo, ettei hän tiedä, ovatko ne oikeita.

Jutussa kerrotaan Koposen ideoineen tempauksia järjestävää pukkihahmoa elokuussa 2015. Pian sen jälkeen Koponen alkoi esiintyä Brother Christmasina.

Facebookissa Koponen viestitteli HS:n mukaan kaverilleen ideastaan muun muassa seuraavasti: - Eli vaik toi mistä vähä puhuttii et lavastetusti joku putoo mereen ja pukki hyppää pää edellä pelastamaan et saisko tota leviämään maailmalle, ja jos ei ni vetää vas letkut irti eikä siin montaa satkuu häviä.Pitäs saada vaa aidon näköseks se tilanne.

- Ja sit se tarina et olisko joku just for fun juttu et ”summersantan” maailmankuertue, haluutko nähä hinttaripukin hiihtämäs central parkis tai pattaylla

- Vai sit joku keräys mut siin vähä vaarana se rehellisyys sit ku itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille ;)

"Separi" on alatyylinen pilkkanimi cp-vammaisesta.

Iltalehti kysyi Koposelta suoraan, onko hän kirjoittanut HS:n julkaisemat viestit.

- Ei ole kyllä mitään hajua niistä, hän kommentoi.

- 2015 ne on jostain. Tässä on aika paljon vettä virrannut Vantaanjoessa sen jälkeen. En tiedä, että onko oikeita.

Sinähän pystyt sen aika helpostikin tarkistamaan omista viesteistä. Oletko katsonut?

- En ole katsonut. Aika monta puhelinta vaihtunut tässä välissä.

Mutta nämä ovat Facebook-viestejä. Eikö niiden pitäisi säilyä siellä lokeissa?

- Varmaan voi osa säilyä. En tuohon nyt pysty sanomaan mitään.

No miltä tuommoinen kuulostaa että puhutaan tämmöisestä hinttaripukista ja separista?

- Niin kuin sanoin, me teemme tähän sitä oikaisua ja se on sitten saatavilla.

Onko tuo siis virheellistä, mitä on julkaistu? Jos sanot että et muista, niin ethän silloin voi sanoa, että niitä ei ole?

- Niin kuin sanoin, me teemme sen oikaisupyynnön ja se tulee teidänkin saataville, hän toistaa.http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018022 ... 1_u0.shtml

ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2616
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja ktaina »

Helv..hyvä et tää tuotiin esiin,en oo luottanut tähän järjestöön pätkän vertaa!

Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3809
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
https://www.helsinginuutiset.fi/artikke ... u-raha-jai
25.2.2018

HS: Brother Christmasin rahankeruutoiminnassa epäselvyyksiä: "Se lahjoitettu raha jäi periaatteessa virumaan Arille"

Paivi Tuovinen

Helsingin Sanomien mukaan paljon julkisuudessa olleen Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön rahankäyttö kärsii avoimuuden puutteesta.

HS:n mukaan kaksi Brother Christmasin kanssa tekemisissä ollutta äitiä arvostelee lehden sivuilla hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa pyörittävää Ari Koposta. Järjestö sponsoroi äitien kuolemansairaille lapsille viimeisenä toiveena lomamatkakulut ja maksoi ainakin toisessa tapauksessa myös lapsen hautajaiset.

Yhden äidin mukaan epäselvyydet alkoivat, kun hänen lapsensa toive toteutui. Rahaa oli kulunut käytännössä vain lentolippuihin, koska yritykset sponsoroivat kaikki muut kulut.

– Se lahjoitettu raha jäi periaatteessaa virumaan Arille. Kukaan ei tiedä mihin raha menee, kun kaikki reissut sponsoroidaan. Summista ei puhuta. Mistään ei otea kuitteja eikä tiliositteita, kertoo äiti HS:lle.

Toinen äiti sanoo pelkästään oman lähipiirinsä lahjoittaneen enemmän rahaa Brother Christmasille kuin mitä Koponen heille lopulta antoi.

Molemmissa tapauksissa Koponen maksoi myöhemmin äitien tilille rahaa. Äitien mukaan Koponen ei kertonut heille tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon keräykset olivat tuottaneet vaan antoi ainoastaan arvioita.

Myös järjestön toiminnassa aiemmin mukana ollut Alexandra Procopé sanoo HS:lle, ettei Koponen suostunut kertomaan hänelle, paljonko yhdistys on kerännyt rahaa ja mihin sitä käytetään. Hän sanoo myös Koposen jakaneen yhdistyksen saamia lahjatavaroita lähipiirilleen ja maksaneen yhteisiä menojaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla.

Koponen epäilee HS:n jutussa, että Procopén kommenttien taustalla on kateus.

Hän on kertonut Iltalehdelle tekevänsä HS:n jutusta oikaisupyynnön.

– Siinä on isoja virheitä liittyen juuri rahankäyttöön. Ei siinä ole mitään salattavaa, hän sanoo Iltalehdelle.
Eipä ole ainoa hyväntekeväisyystaho, jonka rahojen käyttöä ihmetellään. Sattuu sitä nimittäin isommissakin järjestöissä.

Veli Joulu ryhtyi oikopäätä julkiseen vastahyökkäykseen:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018022 ... 4_u0.shtml
Brother Christmas aikoo tehdä HS:n uutisesta oikaisupyynnön - ”Meillä ei ole mitään salattavaa”

Sunnuntai 25.2.2018 klo 09.23 (päivitetty klo 10.05)

Ari Koposen mukaan Brother Christmasin hyväntekeväisyyden rahankäyttö on avointa.

Iltalehden tavoittama Brother Christmas eli tuusulalainen Ari Koponen kertoo havainneensa virheitä Helsingin Sanomien tuoreessa uutisessa, jossa esitetään useita epäselvyyksiä hänen hyväntekeväisyyteensä liittyen

- Juuri katsomme oikaisupyyntöä tuohon, Koponen sanoo.

Koponen ei vielä kommentoi tarkemmin hyväntekeväisyyssäätiönsä raha-asioita.

Hän lupaa tulla asian tiimoilta julkisuuteen vaadittuaan Helsingin Sanomia oikaisemaan jutussaan kertomia tietoja Brother Christmasin rahankäytöstä.

- Siinä on useampikin juttu väärin. Koetamme saada sen oikaisupyynnön tässä aamupäivällä valmiiksi.

Mikä siinä jutussa on merkittävällä tavalla väärin?

- Siinä on isoja virheitä liittyen juuri rahankäyttöön. Ei siinä ole mitään salattavaa.

Brother Christmasin toiminta on ollut erittäin paljon julkisuuden varassa.

Facebook-sivuilla on yli 130 000 tykkääjää.

Vastauksia Helsingin Sanomien esittämiin väitteisiin vaaditaan jo. Brother Christmas vastaa eräälle kysyjälle näin:

- Aluksi toimimme keräyksissä niin, että toteutimme halutun asian ja jos ylimääräisiä varoja jäi, ne ohjattiin muihin apua tarvitsevien kohteisiin. Kun näimme, ettei tämä ole ollut jossain tapauksissa ehkä se paras tapa, olemme vaihtaneet jokaiseen yksittäiseen keräyskohteeseen oman viitteen jolla saamme keräyksen tarkan summan kulloisellekkin kohteelle ja pystymme ohjaamaan varat suoraan sinne. Tämän tavan huonona puolena on se, etteivät välttämättä niin ”mediaseksikkäät” kohteet saa enään avustuksia. Homma elää vielä ja etsimme sekä opimme mitkä olisivat parhaat toimintatavat.
Viimeksi muokannut Luupää, Su Helmi 25, 2018 1:30 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1869
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Kyllähän tuo aika pahalta alkaa kuulostaa julki tulleiden viestien kanssa, muistamattomuus on politiikoilta opittua valehtelua. Näinhän mm. korruptiosta syytetty Matti Lautakasa Vanhanen toimi ja Heidi Pimeäremontti Hautala, kun häneltä kysyttiin miksei veroja maksettu.

Juanita
Nikke Knakkertton
Viestit: 164
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 7:21 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Juanita »

Ei taida Veli Joulun kaikki touhut kestää päivänvaloa. Eittämättä on monet perheet saaneet apua hänen kauttaan, näkyvyyttä ja sitä kautta yritykset ovat sponsoroineet näitä apua tarvitsevia. Ihmisten lahjoitusrahat sen sijaan ovat tainneet päätyä BC:n taskuihin. Hyväntekeväisyysjärjestö Westpro4u lopetti yhteistoimintansa BC:n kanssa kun Ari Koponen ei kertonut millaisia lahjoitussummia on tullut ja mihin ne ovat menneet. BC:n olisi helppo todistaa syyttömyytensä avaamalla järjestönsä tilit mutta epäilenpä että näin tapahtuisi. Tyyppi on keksinyt kyllä hyvän rahasammon, joka lienee alusta asti tarkasti suunniteltu niinkuin Helsingin Sanomien julkaisemat viestit kertovatkin. Hyvä että tuli ilmi!

ktaina
Adrian Monk
Viestit: 2616
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 10:52 am
Paikkakunta: Rannikolla tuulee

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja ktaina »

Niinpä.. tottakai niitä rahoja pitää myös joillekkin jakaa että maine jotenkin pysyy ja tyytyväisiä avun tarvitsijoita löytyy jotka sitten puolustaa tätä järjestöä..tuolla taitaa pyöriä kuitenkin isot rahat..yleensähän tuonne annetaan kohteelle tlinumero ja keräys kestää välillä lyhyen aikaa jonka jälkeen järjestö päättää mitä niille rahoille tehdään kun osa lahjoittajista on laittanut jonkun summan takatuvasti menemään luulien että se menee aina samalle henkilölle..

Avatar
loikkari
Agentti Scully
Viestit: 661
Liittynyt: Su Kesä 21, 2015 7:06 pm
Paikkakunta: Pimiä puoli

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja loikkari »

Brother Christmasin keräysvaroista heille kustannettiin vain lentoliput.

- Yritykset sponsoroivat meille kaiken muun, hotellit ja ruuat. Se lahjoitettu raha jäi periaatteessa virumaan Arille. Kukaan ei tiedä, mihin raha menee, kun kaikki reissut sponsoroidaan. Summista ei puhuttu. Mistään ei oteta kuitteja eikä tilitositteita, äiti väittää.
Ihme narinaa, eikö se saatu avustus, vaikka se tulisikin majoituksen ja ruuan muodossa lentolippuineen piisaa? Eiks se ole ikäänkuin tarkoitus ettei avunsaajan tarvitse itse pistää rahojansa pakollisiin menoihin joita "kriisistä" aiheutuu? Ainakaan itselleni ei olis väliä minkä muotoisena se apu tulee kunhan tulee.

Jatkoin:
Avustettavat on saaneet lennot, ruuat ja asumuksen. Mitäs heidän olis vielä pitänyt saada, se on se mitä en ymmärrä. Hommahan ei toimi niin että lahjoitukset olis korvamerkittyjä esim minun lahjoittamani satku menisi juuri Ari Ahosen perheen avustamiseen, osa menee, osa menee muille kohteille.
- Täytyy tietää mitä sielu sietää, karma on varma -

Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3809
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Luupää »

https://justpaste.it/1hk77
Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

Yksittäisten hyväntekijöiden valvonta on Suomessa heikkoa. Sosiaalisessa mediassa voi kerätä lapsille tai veteraaneille äkkiä jopa miljoonan
.

Maria Manner HS, Paavo Teittinen HS
Julkaistu: 25.2. 2:00 , Päivitetty: 25.2. 6:08

BROTHER CHRISTMAS toteuttaa kuolemansairaan lapsen viimeisen toiveen. Vie veteraaneja lätkämatsiin. Viihdyttää huvijahdilla kehitysvammaisia. Verkkosivuillaan Brother Christmas kirjoittaa haluavansa toimia kanavana vähäosaisempien äänelle, kertoa että jo jokaisen meidän naapurissa asuu joku, joka tarvitsee apua.

Pukin parran taakse kätkeytyy tuusulalainen Ari Koponen. 35-vuotias Koponen kerää sosiaalisessa mediassa lahjoituksia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä ja jakaa niitä apua pyytäville.

Avustustyö on huomattu. Vuonna 2016 Koponen sai kutsun Linnan juhliin ja veteraaniliitto antoi hänelle ansiomitalin. Hän on esiintynyt suurimmissa medioissa, myös tässä lehdessä. Tämän vuoden tammikuussa Koponen kantoi olympiasoihtua.

Koposta ovat tukeneet lukuisat yritykset, esimerkiksi Finnair ja Viking Line. Sanoma Media Finlandiin kuuluva Radio Suomipop tekee hänen kanssaan yhteistyötä. Sama yhtiö julkaisee Helsingin Sanomia.

Partasuun Facebook-sivulla on yli 130 000 seuraajaa. Sivun päivityksiä näki viime vuonna viikoittain puolesta miljoonasta 1,3 miljoonaan ihmistä.

Brother Christmas on esimerkki siitä, miten nykyisenä sosiaalisen median aikana yksittäiset toimijat voivat saada lyhyessä ajassa valtavasti näkyvyyttä ja kerätä suuria määriä lahjoituksia.

Mutta asioilla on yleensä kääntöpuolensa. Valvooko näitä yksittäisiä toimijoita kukaan? Meneekö raha sinne, minne on luvattu?

Selvitimme, mitä on Brother Christmasin hyväntekeväisyyden taustalla. Kävi ilmi, että rahankäyttöön liittyy epäselvyyksiä.

ARI KOPONEN pyörittää hyväntekeväisyystoimintaansa Brother Christmas -yhdistyksen kautta. Hän itse toimii hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi hallituksessa istuvat hänen vaimonsa ja hyvä ystävänsä.

Viime vuonna yhdistyksen tulot nousivat lähes miljoonaan euroon. Vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan Koposen yhdistys sai tuloja 962 000 euroa. Varsinaisen toiminnan kulut olivat yli 920 000 euroa.

Brother Christmas -yhdistyksen toiminta on kasvanut räjähdysmäisesti.

Summa on yksityiselle hyväntekijälle erittäin suuri. Vertailun vuoksi: Suomen Punaisen Ristin keskushallinto keräsi vuonna 2015 lahjoituksina ja jäsenmaksuina noin 3,5 miljoonaa euroa.

Brother Christmas -yhdistyksen toiminta on kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuoden 2015 lopussa avustustyö lähti käyntiin hyvin pienimuotoisesti.

Lehtitietojen mukaan Koponen järjesti tuolloin jääkiekkoillan 13 vähävaraiselle ihmiselle. Hän on myös kertonut tarjonneensa jouluruuat ja -lahjat seitsemälle perheelle.

Seuraavan vuoden aikana Koponen keräsi näkyvyyttä muun muassa grillaamalla makkaraa leipäjonossa ja järjestämällä veteraaneille tapahtumia. Toimintaa rahoitettiin Brother Christmas -pinssien ja -rannekkeiden myynnillä, koska rahankeruulupaa ei vielä ollut. Vuoden 2016 lopulla yhdistyksen tilillä oli noin 23 000 euroa.

Viime vuoden alkupuoliskolla yhdistyksen tuotot nousivat jo 150 000 euroon. Kun yhdistys sai heinäkuussa Poliisihallitukselta rahankeruuluvan,­ lahjoitukset kiihtyivät entisestään.

Yhdistyksen nousu miljoonaluokkaan näin lyhyessä ajassa on hätkähdyttävää, koska toiminta polkaistiin pystyyn varsin spontaanisti.

MONESTI ihmiset puhuvat, että­ pitäisi tehdä jotakin. Minä päätin, että alan puhumisen sijaan tehdä, Koponen­ kertoi Anna-lehden haastattelussa viime joulukuussa.

Hän sai idean hyväntekeväisyydestä hoitaessaan vuonna 2015 kotona lastaan.

Koponen on koulutukseltaan hieroja. Hän on kertonut tehneensä aiemmin sekalaisia töitä: ollut vartijana Yhdysvaltojen Suomen-suur­lähetystössä, toiminut kehitysvammaisen avustajana, myynyt t-paitoja itsenäisenä yrittäjänä ja pohjallisia palkattuna työntekijänä. Hän on myös ollut pätkiä työttömänä.

Koponen päätti tehdä hyväntekeväisyystyötä ilman välikäsiä, koska suuret avustusjärjestöt eivät ole hänen ”juttunsa”. Brother Christmas -nimi keksittiin tuttujen kanssa, ja hahmon ulkoasun suunnitteli edesmennyt stailisti Teri­ Niitti.

Ennen hyväntekijäksi ryhtymistä Koponen ideoi erilaisia tempauksia. Hän yritti houkutella niihin mukaan muun muassa mediapersoona Jaajo Linnonmaata.

Koponen ehdotti Linnonmaalle beerpong-turnauksen järjestämistä. Se on yhdysvaltalaisesta yliopistomaailmasta tuleva laji,­ jossa heitellään pingispalloja olutmukeihin. Sitten hän pyysi Linnonmaata mukaan järjestämään ”Suomen suurinta tikanheitto­kisaa”. Ideat kuivuivat kasaan.

Samoihin aikoihin Koponen alkoi hahmotella joulupukkihahmoa, joka­ tekisi näyttäviä tempauksia.

Hän pohti kaverilleen lähettämässään Facebook-viestissä, miten saisi hahmolle julkisuutta ja sitä kautta rahaa itselleen.

Näin Koponen kirjoitti:

Mites sellane et vetäs ite pukin­kamat niskaan ja olis tyyliin ”summersanta” jonku ajan, vaik viikon tai kaks kävis päivittäin pyörähtää jossain stadis ja just alkuun sais tollasen ”kickstartin” mil sais näkyvyyttä. Toki senki jälkee vois miettii sinne jotain ”tapahtumii”

Ton vois kattoo esim. Saako ton jutun leviämää enne ku alottaa vaik indiegogossa sen keräyksen.

Eli vaik toi mistä vähä puhuttii et lavastetusti joku putoo mereen ja pukki hyppää pää edellä pelastamaan et saisko tota leviämään maailmalle, ja jos ei ni vetää vas letkut irti eikä siin montaa satkuu hä­viä.Pitäs saada vaa aidon näköseks se tilanne.

Ja sit se tarina et olisko joku just for fun juttu et ”summersantan” maailmankuertue, haluutko nähä hinttaripukin hiihtämäs central parkis tai pattaylla

Vai sit joku keräys mut siin vähä vaarana se rehellisyys sit ku itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille ;)

Separi on halventava slangisana ja tarkoittaa cp-vammaista. Viestinvaihdossa osallisena ollut kaveri ei vastannut viestiin eikä tietojemme mukaan ole ollut mukana Koposen toiminnassa.

VIESTI kaverille on lähetetty elokuussa 2015. Pian sen jälkeen Koponen alkoi esiintyä Brother Christmasina.

Some-ajan hyvän­tekijä­julkkikset elävät media­huomiosta. Se tuo lisää lahjoittajia.

Brother Christmas sai paljon näkyvyyttä keväällä 2017. Koponen ryhtyi silloin keräämään rahaa toteuttaakseen kuolemansairaiden lasten viimeisen toiveen.

Hän esimerkiksi järjesti yhden lapsen tapaamaan Rovaniemelle joulupukkia, toiselle matkan Kolmårdenin eläintarhaan ja kolmannelle New Yorkiin. Lapsista kuvattiin koskettavia videoita.

Tarinat saivat valtavasti julkisuutta eri viestimissä, mutta kaksi lasten äideistä on sittemmin alkanut kyseenalaistaa Koposen toimintaa.

HS ei julkaise äitien nimiä heidän pyynnöstään. He sanovat, että mahdollinen kielteinen julkisuus olisi heidän elämän­tilanteessaan liian raskasta kantaa.

Toinen äiti kertoo, että epäselvyydet rahasta alkoivat sen jälkeen, kun hänen lapsensa viimeinen toive oli toteutunut.

Äidin mukaan rahaa lapsen unelman toteuttamiseen kului käytännössä vain lentolippuihin.

”Yritykset sponsoroivat meille kaiken muun, hotellit ja ruuat. Se lahjoitettu raha jäi periaatteessa virumaan Arille. Kukaan ei tiedä, mihin raha menee, kun kaikki reissut sponsoroidaan. Summista ei puhuttu. Mistään ei oteta kuitteja eikä tilitositteita”, äiti sanoo.

Äiti kysyi toistamiseen Koposelta, kuinka paljon rahaa lapsen viimeistä toivetta varten oli kerätty. Tämä kertoi, että 21 000 euroa ”ja jotain satoja päälle”.

”Sanoin hänelle, että aion selvittää tämän asian. Että joku tässä mättää.”

Koponen maksoi lapsen hautajaiskulut. Hän kuitenkin sanoi, että verotuksellisista ja palkkioihin liittyvistä syistä hän saa tietää perheelle kuuluvan koko rahamäärän vasta vuoden 2018 keväällä.

”Sanoin hänelle, että aion selvittää tämän asian. Että joku tässä mättää”, äiti kertoo.

Seuraavana aamuna Koponen soitti, pyysi tilinumeron ja pani äidin mukaan perheen tilille noin 7 600 euroa.

Vuodenvaihteessa Koponen siirsi perheen tilille lisää rahaa saatuaan verottajalta päätöksen, ettei yhdistys joudu maksamaan myymistään tuotteista arvonlisäveroa.

Vastaavassa tilanteessa on ollut toinenkin perhe. Äidin mukaan pelkästään hänen omat tuttavansa lahjoittivat lapsen viimeistä toivetta varten enemmän rahaa Brother Christmasille kuin mitä Koponen aluksi antoi heille.

Koponen ei äidin mukaan myöskään pyytänyt kuitteja heille matkaa varten antamiaan rahoja vastaan.

Kun äiti alkoi myöhemmin tiedustella, paljonko rahaa oikeastaan kertyi, Koponen pani lisää rahaa hänen tililleen. Koponen kertoi keräyksen tuottaneen joitakin tuhansia euroja, äiti sanoo.

EIKÖ hyväntekeväisyysyhdistysten toimintaa valvota mitenkään? Voiko kuka tahansa perustaa hyväntekeväisyys­yhdistyksen ja alkaa kerätä rahaa sosiaalisessa mediassa? Mitä sanoo laki?

Suomen johtava yhdistysoikeuden asiantuntija, oikeustieteen professori Heikki Halila Helsingin yli­opistosta kertoo, että aatteellisen yhdistyksen hallitus voidaan rakentaa ”täysin vapaasti”.

Yhdistysten toiminnan valvonta ylipäänsä on lähes olematonta, Halila sanoo. Niiden ei tarvitse toimittaa tilinpäätöksiä Patentti- ja rekisterihallitukselle. Niiden ei myöskään tarvitse kertoa toiminnastaan julkisuuteen.

Rahankeruulupa voidaan kyllä evätä yhdistykseltä muun muassa sillä perusteella, että hankkeessa mukana olevat henkilöt eivät ole luotettavia tai yhdistyksen toiminta ei ole vakiintunutta. Toimintaa valvotaan lähinnä siten, että yhdistyksen on toimitettava Poliisihallitukseen uutta lupaa varten toimintaa ja taloutta kuvaavat tiedot.

”Valvonta on vain jälkikäteistä, siinä välissä rahat voi kerätä ja käyttää mihin haluaa”, Halila sanoo.

Hallituksen tehtävä on valvoa yhdistyksen rahankäyttöä eli sitä, että rahat käytetään tarkoituksenmukaisesti. Brother Christmasin tapauksessa rahankäyttöä valvovat siis Koponen, hänen vaimonsa ja hänen hyvä ystävänsä.

Brother Christmas -yhdistyksen rahankeruuluvan mukaan ”varat käytetään Suomessa vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten hyväksi”.

Kysyimme Oslon yliopiston oikeustieteen professorilta Jukka Mähöseltä, voisiko tilintarkastaja puuttua Brother Christmas -yhdistyksen rahankäyttöön niin kauan­ kuin raha vaikuttaa menevän hyväntekeväisyyteen.

”Ei mitenkään. Lupa on niin lavea, että lähes mikä tahansa käy, kunhan rahat käytetään Suomessa”, hän sanoo.

Heikki Halila pitää sosiaalisen median aikakaudella isona yhteiskunnallisena kysymyksenä sitä, missä määrin lahjoittajat tietävät hyväntekijän taustoista ja siitä, meneekö raha asianmukaisesti perille.

Mikäli kohde on Punaisen Ristin, Unicefin tai Sotainvalidien veljesliiton kaltainen vakiintunut toimija, lahjoittaja voi Halilan mukaan antaa rahaa rauhallisin mielin.

”Jos joku yksityishenkilö ilmoittaa somen puolella, että nyt kerätään rahaa tähän ja tähän, niin hälytyskellojen pitäisi soida.”

Halila muistuttaa, että Suomessa on esimerkiksi ollut huijauksia, joissa rahaa on muka kerätty talvi­sodan veteraaneille. Viime vuosina paljastuneet huijaukset ovat hänen mukaansa ongelmallisia myös siksi, että ne syövät uskottavuutta rehellisiltä tahoilta.

MUUTKIN kuin lahjoituksia saaneet ovat ihmetelleet Koposen rahankäyttöä.

Viime kesänä Koponen menetti yhden yhdistyksensä tärkeistä rahoittajista. Rakennusliike Westpron hyväntekeväisyysyhdistys Westpro4U rahoitti alkuvuodesta 2017 merkittävästi Brother Christmas -yhdistyksen toimintaa.

Sen vetäjä Alexandra Procopé matkusti Koposen kanssa tapaamaan avunsaajia eri puolille Suomea. Hän myös työskenteli joitakin kuukausia Brother Christmas -yhdistyksessä palkattuna työntekijänä ja vastasi yhteydenpidosta yrityksiin.

Procopén epäilykset heräsivät keväällä 2017, kun Koponen ei suostunut kertomaan, paljonko yhdistys oli kerännyt rahaa ja mihin sitä tarkkaan ottaen käytettiin.

Procopé kertoo esimerkkejä Koposen toiminnasta. Koponen muun muassa maksoi heidän yhteisiä menojaan yhdistyksen hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla, piti yhdistyksen saamia lahjatavaroita itsellään, jakoi niitä lähipiirilleen ja yritti tyrkyttää niitä myös Procopélle.

Lahjakorttien käytön seurantaan kiinnittivät huomiota myös yhdistyksen tilintarkastajat. Rahankeruuluvan liitteenä olevassa vuotta 2016 koskevassa tilintarkastusmuistiossaan he toteavat, että jatkossa kirjanpitoaineistoon tulee liittää selvitys lahjoituksena annettujen lahjakorttien yms. käytöstä vähintään kuukausitasolla.

Procopé irtisanoutui Brother Christmas -yhdistyksen palveluksesta kesällä 2017. Samalla Westpro4U lopetti Koposen tukemisen.

Helsingin Sanomien näkemistä viesteistä käy myös ilmi, että Koponen on kerännyt rahaa Facebookissa esimerkiksi hautakiveen ja kehitysvammaisen aputuoliin, vaikka ne oli jo luvattu hänelle lahjoituksina muualta.

Kummassakaan tapauksessa Koponen ei ilmoittanut saamastaan lahjoituksesta seuraajilleen. Lahjoittajat luulivat siis lahjoittavansa rahaa tavaroihin, jotka Koponen oli jo saanut.

HAASTATTELIMME Ari Koposta tätä juttua varten useita kertoja.

Hän puolustaa avoimuuden puutetta sillä, että yhdistys on ”pieni” ja haluaa pitää kulut kurissa. Hän antaa ymmärtää, että kulujen erittely julkisuudessa vaatisi lisää työvoimaa.

Koposen mukaan kuoleville lapsille kerätyt rahat ovat menneet perheille kokonaisuudessaan, mutta jotkut ovat kieltäytyneet kulujen jälkeen jäljelle jääneistä rahoista. Näissä tapauksissa rahat ovat hänen mukaansa menneet yhdistyksen yleiseen toimintaan.

Kaverilleen lähettämäänsä viestiä rahan keräämisestä Koponen ei muista.

Hän myös kiistää Alexandra Procopén väitteet. Syyksi väitteille hän esittää kateuden.

”Hän tekee itsekin tämän tyylistä työtä. Ehkä siinä voi olla takana perisuomalainen kateus. Pystyn tekemään isompia juttuja. Ehkä hän haluaisi tehdä isompia juttuja.”

Miten paljon lahjoituksia on jäänyt Ari Koposelle itselleen?

”Eipä ollenkaan juuri. Jos joku ilmapallo on jäänyt, niin siihen se jää”, Koponen vastaa.

Aluksi hän kieltäytyi kokonaan avaamasta yhdistyksen raha-asioita. Hän ei suostunut edes kertomaan, keitä yhdistyksen hallitukseen kuuluu. Rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin hän vastasi useimmiten naurulla, hiljaisuudella tai suoralla kieltäytymisellä.

Koponen julkaisi tilinpäätöksen sen jälkeen, kun sitä häneltä kysyimme. Tilinpäätöksestä ei kuitenkaan käy ilmi, millaisiin kohteisiin rahaa on kerätty ja käytetty, eikä Koponen halua avata asiaa tarkemmin.

Tilinpäätöksestä voi sen sijaan lukea, että Koponen itse tienasi Brother Christmas -yhdistyksen toiminnasta viime vuonna noin 31 000 euroa. Summa sisältää palkan lisäksi kilometrikorvauksia ja päivärahoja.

Koponen saa muitakin etuja. Insta­gram-kuvapalvelussa hän esittelee Vaunulan autoliikkeeltä saamaansa uutta Mazdaa. Koponen viettää aikaa myös Suomen suurimpiin lukeutuvalla huvijahdilla Hooliganilla, jonka hän saa käyttöönsä veneen omistajalta.

Brother Christmas -yhdistys järjestää jahdilla hyväntekeväisyystapahtumia, minkä lisäksi Koponen pitää siellä juhlia. Instagramissa julkaisemassaan kuvassa Koponen ottaa jahdin kannella aurinkoa.

”Sen voin sanoa, että 90 prosenttia varoista menee kohteisiin.”

Koponen sanoo, että yhdistyksen suurin yksittäinen avustuskohde on ollut mittaluokaltaan yli 100 000 euroa. Pelkkiä lahjakortteja tuli viime vuonna noin 60 000 euron arvosta. Hän myös saa suoria käteislahjoituksia.

Tämän tarkemmin hän ei suostu selvittämään rahankäyttöä vaan viittaa jälleen siihen, että Suomi on ”kateellisten maa”.

”Tässä opitaan matkan varrella koko ajan asioita. Sen voin sanoa, että 90 prosenttia varoista menee kohteisiin. Eli kestää vertailun ihan mukavasti.”

PERINTEISET hyväntekeväisyysjärjestöt näyttävät usein kasvottomilta. Some-aikana hyväntekijät sen sijaan tekevät sekä itsestään että avunpyynnöistä tarinoita. Ne vetoavat ihmisten tunteisiin ja saavat monet hellittämään kukkaron nyörejä.

Koponen on tarinoiden voimasta tietoinen. ”Ihmiset tykkää tarinoista, niiden näkemisestä ja tsemppaamisesta”, hän sanoo.

Hän on onnistunut tarinoiden synnyttämisessä ilmeisen hyvin. Esimerkiksi eräässä näkemässämme viestissä mies kertoo äitinsä lahjoittaneen Brother Christmas -yhdistykselle yli 10 000 euroa.

Facebookissa monet ihmiset kertovat haluavansa lahjoittaa Brother Christmasille, koska he uskovat, että raha menee nopeasti suoraan perille eikä uppoa hallintokuluihin, niin kuin ehkä kävisi isojen avustusjärjestöjen kanssa.

Suomalaisia tuntuu nyt viehättävän tämänkaltainen toiminta. Yhdysvalloissa se on ollut suosittua, ja siellä ihmiset myös rikastuvat hyväntekeväisyydellä.

Ilmiön varjopuolet liittyvät rahankäytön valvontaan ja toiminnan läpinäkyvyyteen.

Hyväntekijä itse kontrolloi, mitä hän kertoo lahjoittajilleen. Valvonta rahojen asianmukaisesta käytöstä voi olla käytännössä hyvin heikkoa. Se voi olla jälkikäteenkin hankalaa, jos lahjoitusten saajilta ei pyydetä kuitteja.

Ari Koposen ystävä ja Brother Christmas -yhdistyksen hallituksen jäsen Pasi Savolainen sanoo, että yhdistyksen rahankäytöstä on ollut perillä ainoastaan Koponen.

ENTÄ Ari Koponen itse? Mitä hänen tarinastaan pitäisi ajatella?

Koponen on tehnyt paljon hyvää. Hän on käyttänyt satojatuhansia euroja ihmisten auttamiseen, ja monet ihmiset ovat siitä kiitollisia. Viime vuonna hän sanoo auttaneensa noin 7 000:ta ihmistä.

Osa tempauksista, kuten golffari Mikko Ilosen kanssa toteutetut hyväntekeväisyyshankkeet, on hoidettu läpinäkyvästi.

Brother Christmasin Facebook-sivujen palautekin on valtaosin positiivista. Tosin Koponen myös poistaa sivultaan kriittisiä kysymyksiä, jotka kohdistuvat yhdistyksen rahankäyttöön.

Selvityksessämme nousi kuitenkin esiin vakavia kysymyksiä siitä, miten Koposen hyväntekeväisyystoiminta pyörii.

Käytännössä raha on saattanut mennä jonkun talvirenkaisiin.

Koponen kerää jatkuvasti rahaa yksittäisiin hankkeisiin, mutta rahat vaikuttavat usein menevän ikään kuin yhteiseen kassaan. Siitä Koponen jakaa sitä eteenpäin halunsa mukaan.

Esimerkiksi eräässä tapauksessa Koposelta aiemmin apua saanut nainen viestitti tarvitsevansa talvirenkaat. Mä pistän 1 000 €, Koponen vastasi. Hän ei pyytänyt naiselta kuittia renkaiden ostosta.

Ihminen on siis voinut ajatella lahjoittavansa rahaa kuolemansairaan lapsen viimeiseen toiveeseen, mutta käytännössä raha on saattanut mennä jonkun talvirenkaisiin.

Koposen tapauksessa rahankäytön epäselvyydet vaikuttavat selittyvän ainakin osittain kokemattomuudella. Hän on ottanut esimerkiksi viitenumerot eri lahjoituskohteille käyttöön vasta viime syksynä.

Brother Christmas -yhdistys ei selvästi ollut varautunut pyörittämään miljoonan euron avustustoimintaa.

Sen vahvistaa yhdistyksen hallituksessa istuva Pasi Savolainen. Savolaisen mukaan lahjoitusten suuri määrä tuli yllätyksenä. Viime vuonna hallitus kokoontui­ käsittelemään yhdistyksen asioita vain kahdesti.

Vähintään on selvää, että Koposen toiminta ei vastaa niitä avoimuuden periaatteita, joita hän on itse toistamiseen korostanut.

PALATAAN vielä kuulemaan kahta äitiä, joiden kuolemansairaita lapsia Koponen on auttanut. Hekin suhtautuvat hyväntekijäänsä ristiriitaisin tuntein.

Äidit kertovat olevansa todella kiitollisia saamastaan avusta. Heidän mielestään on sinänsä hyväksyttävää, että lapsille kerättyjä rahoja käytetään muihinkin Brother Christmas -yhdistyksen hyväntekeväisyyskohteisiin.

Mutta jos lasten tarinoilla kerätään lahjoituksia, äitien mielestä rahankäytöstä pitäisi sopia. He uskovat, että monet lahjoittajat kuvittelivat antavansa rahaa nimenomaan kyseisten lasten ja heidän perheidensä hyväksi.

Toinen äideistä toivoo, että Koponen kertoisi jatkossa, kuinka paljon kuhunkin hankkeeseen on kerätty rahaa ja miten paljon sitä on lopulta hankkeeseen käytetty.

”Puhutaan kuitenkin kuolevista lapsista.”
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
loikkari
Agentti Scully
Viestit: 661
Liittynyt: Su Kesä 21, 2015 7:06 pm
Paikkakunta: Pimiä puoli

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja loikkari »

Nostan hattua kaikille, joka ikiselle hyväntekeväisyyttä tekevälle yksityiselle ihmiselle. Olen sen verran ollut mukana itsekin, että aina löytyy se pieni mutta äänekäs porukka joka rankaisee jokaisen hyvän teon. Näin näyttäisi olevan tässäkin casessa, yksikään hyvä teko ei jää rankaisematta. Hitto näitä avunsaajia, iskikö ahneus vai mistä ahdistaa. Toivottavasti palstan tuomitsijat ovat valmiita esittämään nöyrimmät anteeksipyynnöt kunhan oikea sivu paljastuu. Kyynisimmäthän sanoo kuten jo nyt: maan tapa on valehdella jne...
- Täytyy tietää mitä sielu sietää, karma on varma -

tötterö
Rico Tubbs
Viestit: 1205
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja tötterö »

Onhan se outoa jollei voi rehellisesti avata tilejään ja näyttää avustussummia.
Omaan pussiin menneet ihan selkeesti jos hommassa ei voi olla avoin.
Surullista että aina näitä hyväntekeväisyyspuhalluksia tulee ilmi.
Milloin syöpälapset ja milloin mitkäkin.

Todella surullista mutta ihminen on sitä ahneempi mitä enemmän pääsee liidun makuun :(

Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3809
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Luupää »

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/385568 ... lvyyksista
25.2.2018

Brother Christmas kiistää julkisuudessa esitetyt epäilyt rahankäytön epäselvyyksistä

Marika Lempää

Hyväntekeväisyysyhdistys Brother Christmas kiistää Helsingin Sanomien julkaisemat väitteet yhdistyksen rahankäytön epäselvyyksistä. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina yhdistyksellä olevan epäselvyyksiä esimerkiksi yksittäisten ihmisten elämäntarinoilla kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa sekä yhdistyksen saamien lahjakorttien käytössä.

Yhdistys henkilöityy tuusulalaiseen Ari Koposeen, joka esiintyy Brother Christmas -hahmona ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Brother Christmasin avustettaviin kuuluvat erityisesti vanhukset, veteraanit, vammaiset, lapset ja lapsiperheet, yhdistys kertoo nettisivuillaan. Apu voi olla mitä tahansa ruoka-avusta tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen toimintakertomuksen mukaan viime vuonna "apua ja iloa" sai 7 000 henkilöä. Viime vuonna yhdistys auttoi muun muassa Tyksin syöpäosaston lapsia lahjoittamalla osastolle pitsoja ja järjestämällä fanitapaamisen Robinin kanssa.

Sunnuntai-iltapäivällä yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa Koponen kiistää toiminnassaan olevan mitään salattavaa.

– Julkisuuteen on tänään levitetty väitteitä siitä, että toiminnassani olisi epäselvyyksiä ja annettu ymmärtää, että yhdistykseni toimintaa ohjaisi avuntarvitsijoiden edun sijaan jokin salainen oman etuni tavoittelu. Tämä ei pidä paikkansa, totea Koponen tiedotteessa.

Yhdistyksen mukaan vuosi 2017 oli Brother Christmas ry:n ensimmäinen varsinainen tilikausi. Kaikista kerätyistä varoista vain vajaat viisi prosenttia meni yhdistyksen kuluihin, kuten palkkoihin, matkakuluihin ja toimintaa varten hankittuihin palveluihin. Yhdistys kertoo julkaisseensa nettisivuillaan tilinpäätöksensä ja taseensa muuta viiko sitten.

– Lisäksi teetimme viime kesänä välitilinpäätöksen Helsingin Sanomien käyttöön. Tämä ei kuitenkaan lehdelle riittänyt vaan se olisi halunnut meiltä yksityiskohtaiset tiedot lahjoitusten saajista, Koponen kertoo.

Olisimme olleet valmiita antamaan kaikki tiedot avunsaaneista Helsingin Sanomille, jos he olisivat luvanneet kunnioittaa lahjoitusten saajien intimiteettiä. Tähän lehti ei kuitenkaan suostunut, joten emme voineet tietoja antaa. Nyt he sitten syyttävät meitä salailusta vaikka olemme nimenomaisesti halunneet suojella avustustemme saajia emmekä siis itseämme, Koponen jatkaa.

Koponen lupaa palata asioihin laajemmalla vastineella huomisen aikana.
HS:n porukat ovat yleensä tehneet näiden laajempien juttujen taustatyöt hyvin. Niinpä näyttää tällä hetkellä kovasti siltä, että laajempi vastine on syytäkin antaa, jos vain kykenee. Haastatteluissa ilmennyt asenne kysymyksiin niiden ohittamisineen ja vastaamatta jättämisineen ei enää pure.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

disposal
Jane Marple
Viestit: 1012
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 10:51 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja disposal »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018022 ... 6_u0.shtml
Brother Christmas väittää joutuneensa lokakampanjan uhriksi - ”Henkilö on vannonut tuhoavansa toimintani hinnalla millä hyvänsä”
Brother Christmas eli Ari Koponen kertoo olevansa harmissaan tavasta, jolla hänen toimintaansa tänään on Helsingin Sanomissa käsitelty. Hän väittää HS:n jutun juurien johtavan kaunaiseen henkilöön.

- Minua on jo pitkään lähestynyt henkilö, joka on vannonut tuhoavansa toimintani hinnalla millä hyvänsä. Tiedän kyseisen tahon motiivit ja pohdin parhaillaan, joudunko aloittamaan oikeustoimet häntä vastaan, Koponen kertoo tiedotteessa.

Brother Christmas kertoo Helsingin Sanomien uutisoineen runsaasti virheellistä tietoa.

- Lehti esimerkiksi väittää minun keränneen avustuksia tarvikkeisiin, joita olisin jo saanut lahjoituksena. Tämä ei pidä paikkaansa. Lisäksi lehti muun muassa väittää minun käyttäneen avustuksena saatuja lahjakortteja omien menojeni maksamiseen, mikä ei pidä paikkansa. Lisäksi lehti väittää minun ottaneeni yhdistykseni saamia lahjatavaroita itselleni ja jakaneeni niitä lähipiirilleni. Tämäkään ei pidä paikkansa - lukuun ottamatta muutamaa ilmapalloa, joita kerran jäi yli, kun lahjoitimme niitä erääseen kohteeseen, Koponen toteaa.

Näyttävää hyväntekeväisyyttä

Brother Christmas ry on yksi Suomen tunnetuimmista yksityisistä hyväntekeväisyysjärjestöistä. Yhdistys tuotti viime vuonna lähes miljoona euroa apua tarvitseville. Kaikista kerätyistä varoista runsaat 95 prosenttia luovutettiin suoraan hyväntekeväisyystarkoituksiin ympäri Suomen.

- Julkisuuteen on tänään levitetty väitteitä siitä, että toiminnassani olisi epäselvyyksiä ja annettu ymmärtää, että yhdistykseni toimintaa ohjaisi avuntarvitsijoiden edun sijaan jokin salainen oman etuni tavoittelu.

Kirjanpidossamme tai muissa talousasioissamme ei ole mitään laittomuuksia, Koponen jatkaa.

- Olemme olleet sen suhteen erittäin avoimia. Julkaisimme tilinpäätöksemme ja taseemme jopa nettisivuillamme muutama viikko sitten. Lisäksi teetimme viime kesänä välitilinpäätöksen Helsingin Sanomien käyttöön. Tämä ei kuitenkaan lehdelle riittänyt vaan se olisi halunnut meiltä yksityiskohtaiset tiedot lahjoitusten saajista, Koponen kertoo.

Lahjoitusten saajien joukossa on monia suurten menetysten ja traagisten ihmiskohtaloiden kokemia henkilöitä. Monet heistä ovat kertoneet tapauksistaan medioille kuitenkin niin, että heidän nimiään ei ole medioissa julkaistu.

- Olisimme olleet valmiita antamaan kaikki tiedot avunsaaneista Helsingin Sanomille, jos he olisivat luvanneet kunnioittaa lahjoitusten saajien intimiteettiä. Tähän lehti ei kuitenkaan suostunut, joten emme voineet tietoja antaa. Nyt he sitten syyttävät meitä salailusta vaikka olemme nimenomaisesti halunneet suojella avustustemme saajia emmekä siis itseämme.

Apua 7000:lle

Vuosi 2017 oli Brother Christmas ry:n ensimmäinen varsinainen tilikausi.

Kaikista kerätyistä varoista vain vajaat viisi prosenttia meni yhdistyksen kuluihin, kuten palkkoihin, matkakuluihin ja toimintaa varten hankittuihin palveluihin, tiedotteessa vakuutetaan.

Tiedotteen mukaan Brother Christmas ry tarjosi viime vuonna iloa ja apua noin 7 000 ihmiselle. Suurimmat kohderyhmät olivat sairaat lapset ja apua tarvitsevat lapsiperheet sekä vanhukset ja veteraanit. Viime jouluna esimerkiksi kaikkiaan 700 perhettä sai apua jouluruokien ja -lahjojen merkeissä.

Yhdistys viestittää, että Ari Koponen on tällä hetkellä Brother Christmas ry:n ainoa palkallinen työntekijä ja käyttää viikoittain noin 50-60 tuntia hyväntekeväisyysprojekteihin.

- Toisin kuin Helsingin Sanomat tänään näyttävästi väittää, toiminnassani ei ole mitään salattavaa ja olen tehnyt kaikkeni - ja teen myös jatkossa kaikkeni avun tarvitsijoiden tukemiseksi.

Koponen valmistelee edelleen laajempaa vastinetta tänään julkisuudessa levitettyihin väitteisiin.
No päästiin jo tähän että onkin jokin yksittäinen kaunainen henkilö taustalla ja oikeustoimilla uhataan. Agressiivinen hyökkäys voi joskus toimia puolustuksena.

Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3621
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Hesari vetää totuttua, faktat tarkistettua tekstiään:
Summa on yksityiselle hyväntekijälle erittäin suuri. Vertailun vuoksi: Suomen Punaisen Ristin keskushallinto keräsi vuonna 2015 lahjoituksina ja jäsenmaksuina noin 3,5 miljoonaa euroa.
Hesarin noin 3,5 miljoonaa euroa on 14238187,20€. Siis pelkästään jäsenmaksutulot ja katasrofirahaston keräystuotot. (lähde: SPR:n vuosikertomus)
Mutta ei se ole niin justiinsa, jos tukee toimittelijoiden agendaa...
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Avatar
loikkari
Agentti Scully
Viestit: 661
Liittynyt: Su Kesä 21, 2015 7:06 pm
Paikkakunta: Pimiä puoli

Re: Brother Christmasin raha-asioissa hämäriä piirteitä

Viesti Kirjoittaja loikkari »

En ainakaan itse haluaisi joutua "murha.infon" oikeudenkäyntiin jossa syyllinen on tuomittu jo ennenkuin asiaa on edes tutkittu. Usea näyttäis menevän HS:n jutun perusteella tuomitsevalle kannalle. Onks toi Alexandra Procopé sukua Satu Procobé:lle?
- Täytyy tietää mitä sielu sietää, karma on varma -

Vastaa Viestiin