Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

ukkometto
Alibin satunnaislukija
Viestit: 118
Liittynyt: Su Touko 22, 2011 1:19 pm

Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja ukkometto » Ti Elo 14, 2018 12:56 pm

https://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-s ... na/802108/

Poliisi on saanut jonkin verran vihjeitä Pudasjärven IKH-myymälän tulipaloon liittyen.

Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi. Rikoskomisario Risto Määtän mukaan asiaa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Hän ei tutkinnan tässä vaiheessa kerro kuinka palo sai alkunsa tai onko poliisilla tiedossa epäiltyjä henkilöitä.

– Vihjeitä kaivataan edelleen lisää, Määttä sanoo.

Palo syttyi maanantain vastaisena yönä noin kello 2.30. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle palo oli levinnyt kattorakenteisiin. Palossa tuhoutui reilu tuhannen neliön myymälä ja varastotila.

Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Poliisi pyytää silminnäkijöitä ilmoittamaan havaintonsa maanantain vastaisena yönä Perhemarketin tai Pudasjärven Neste-aseman lähistöllä liikkuneista henkilöistä tai ajoneuvoista Oulun poliisin vihjenumeroon 0295 416 194.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12950
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Touko 22, 2019 5:40 pm

Parikymppinen mies vangittiin Pudasjärven myy­mä­lä­pa­los­ta epäiltynä, yleisövihjeet auttoivat jäljille
KUVA: Lukijan kuva
KUVA: Lukijan kuva
Pudasjärvi_IKH.jpg (84.79 KiB) Katsottu 3924 kertaa
Noin 20-vuotias mies vangittiin perjantaina Oulun käräjäoikeudessa epäiltynä Pudasjärvellä tapahtuneesta IKH-myymälän tulipalosta. Mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä tuhotyöstä.

Poliisi pyysi yleisöltä vihjeitä tulipalon alkuvaiheisiin liittyen. Poliisin mukaan saadut vihjeet edistivät tutkintaa ja auttoivat epäillyn henkilöllisyyden selvittämisessä.

Tuli tuhosi ison osan myymälästä sekä varaston maanantain vastaisena yönä. Palon arvioidaan aiheuttaneen miljoonaluokan vahingot.
17.8.2018 17:03 | PÄIVITETTY 17.8.2018 17:22
------------------------------------------
Mielenterveuden järkkymistä epäiltiin:
Oikeus: Mies sytytti tulipaloja Pohjois-Pohjanmaalla – yhdestä miljoonavahingot

Oulun käräjäoikeus määräsi keskiviikkona mielentilatutkimukseen parikymppisen miehen, joka oli sytyttänyt useita tulipaloja Pohjois-Pohjanmaalla.
IKH:n myymälä paloi Pudasjärvellä elokuussa 2018. (KUVA: VILLE HONKONEN)
IKH:n myymälä paloi Pudasjärvellä elokuussa 2018. (KUVA: VILLE HONKONEN)
Pudasjärvi_IKH-1.jpg (37.43 KiB) Katsottu 3924 kertaa
Yksi paloista tuhosi viime elokuussa Pudasjärven IKH-myymälän, mistä koitui omistajan mukaan miljoonavahingot. Rakennuksessa oli myös asuinhuoneisto, jossa oli nukkumassa kaksi ihmistä. Heidän onnistui pelastautua palavasta rakennuksesta.

Mies ei muistanut yön tapahtumia, mutta hän tallentui myymälän pihan valvontakameroihin.

Oikeuden mukaan mies sytytti myös kaksi tulipaloa saman illan aikana Tyrnävällä marraskuussa. Niissä paloi yhden omakotitalon autotalli ja toisen talon seinustalla ollut lautakasa. Lisäksi mies oli oikeuden mukaan yrittänyt samana iltana sytyttää vielä paritalon autokatoksessa olleet polttopuut.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi kolmeen tuhotyöhön ja yhteen tuhotyön yritykseen. Oikeus ottaa kantaa rangaistukseen mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.
IltaSanomat
17.4.2019 16:19
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4341
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja poikani » Su Loka 27, 2019 12:41 am

Iltalehti kirjoitti:Mies kylvi tuhoa Tyrnävän yössä – Tuhopoltoista napsahti lähes miljoonan euron lasku ja viisi vuotta vankeutta

Eilen klo 23:00

22-vuotias mies passitettiin huhtikuussa mielentilatutkimukseen. Käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että hän oli tekohetkellä syyntakeinen.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 22-vuotiaan miehen viiden vuoden vankeuteen ja yli 873 000 euron korvauksiin kolmesta tuhotyöstä ja yhden tuhotyön yrityksestä. Lisäksi oikeus katsoi miehen syyllistyneen pahoinpitelyyn ja todistajan uhkailuun.

Käräjäoikeus määräsi miehen huhtikuussa mielentilatutkimukseen. Perjantaina annetusta tuomiosta ilmenee, että mies on ollut rikokset tehdessään syyntakeinen.

Tuhopolttojen sarja alkoi elokuussa 2018, kun mies sytytti Pudasjärvellä sijaitsevan IKH-Perhemarketin palamaan.

Liikehuoneiston asuinosassa oli tapahtumahetkellä nukkumassa kaksi naista, jotka havahtuivat palohälyttimen ääneen ja pääsivät pakenemaan rakennuksesta. Marketille kuitenkin koitui palosta miljoonavahingot. Kauppa joutui sulkemaan ovensa puoleksitoista kuukaudeksi.

Mies kiisti teon, koska ei muistanut sytyttäneensä paloa. Hän kertoi olleensa alkoholin ja mielialalääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Kolme iskua yössä

Marraskuun alussa 2018 mies oli liikkeellä Tyrnävällä.

Yön tunteina hän sytytti tuleen omakotitalon läheisyydessä olevan autotallin. Palo oli lähellä levitä asuintaloon, jossa nukkui tapahtumahetkellä kaksi aikuista ja kaksi lasta. Syyttäjän mukaan palo aiheutti noin sadan tuhannen euron vahingot.

Samana yönä mies sytytti tuleen toisen omakotitalon kyljessä olleen lautakasan. Talon asukkaat olivat heränneet tulipalon ääniin ja ehtineet sammuttaa liekit omatoimisesti.

Lisäksi mies pisti palamaan polttopuukasan, joka sijaitsi paritalon autokatoksessa. Teko jäi tuhotyön yritykseksi, koska palo sammui itsekseen.

Samana yönä mies oli myös pahoinpidellyt tuttavaansa Tyrnävällä. Myöhemmin hän soitti vankilasta uhrilleen uhkauspuhelun, koska tämä oli puhunut tuhopoltoista poliisille. Tuhopolttaja halusi estää miestä toimimasta todistajana.

Viiden vuoden vankeustuomion saanut Paulus Juhana Nuorala kiisti valtaosan syytteistä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

SANNI MATTILA
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/daeb ... dfae7e1edf

Toivottavasti Pauluksella on suuret säästöt.
????? ?? ??????.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12950
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Loka 27, 2019 10:49 am

Tällä palstalla harvoin siteerattu Iijokiseutu-lehti on muutakin Kalle Päätaloa ja niitä loppumattomia savottatöitä. Pudasjärven tuhotyöstä paikallislehdellä oli muutakin tietoa kuin valtamedioissa tuli julki, että katsoin parhaaksi poimia niitä sekä jo kerrotuista uutisista osan:
Viisi vuotta vankeutta ja jätti­kor­vaukset Perhemarketin tuhopoltosta – nuori mies teki tuhopoltot täydessä ymmärryksessä
Perhemarket tuhoutui pahoin elokuussa 2018 tuhopolton seurauksena. Nyt paikalla on uusi liikerakennus. Kuva Juha Hagelberg.
Perhemarket tuhoutui pahoin elokuussa 2018 tuhopolton seurauksena. Nyt paikalla on uusi liikerakennus. Kuva Juha Hagelberg.
Pudasjärven_IHK.jpg (99.83 KiB) Katsottu 2941 kertaa
Per­he­mar­ke­tin polt­ta­ja, 1997 syn­ty­nyt Pau­lus Ju­ha­na Nuo­ra­la on tuo­mit­tu Ou­lun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa vii­den vuo­den van­keus­ran­gais­tuk­seen ja me­net­tä­mään so­ti­la­sar­von­sa. Tuo­mit­tu on pas­si­tet­tu Mik­ke­lin van­ki­laan.
...
Suu­rim­mat kor­vauk­set kä­rä­jä­oi­keus mää­rä­si Per­he­mar­ke­tin va­kuut­ta­neel­le OP Va­kuu­tus Oy:lle, noin 807 000 eu­roa kor­koi­neen. Per­he­mar­ke­tin kiin­teis­töyh­ty­mäl­le mää­rät­tiin kor­vat­ta­vak­si rei­lut 4700 eu­roa.

Tyr­nä­väl­lä suo­ri­te­tuis­ta, oma­ko­ti­kiin­teis­töi­hin koh­dis­tu­neis­ta tu­ho­töis­tä tuo­mit­tu mää­rät­tiin mak­sa­maan va­hin­gon­kor­vauk­si­na, ki­pu­kor­vauk­si­na ja oi­keu­den­käyn­ti­ku­lui­na va­jaat 60 900 eu­roa

Tuo­mi­tun noin 1200 eu­ron asi­a­na­jo­ku­lut jää­vät val­ti­on va­hin­gok­si.
Iijokiseutu
22.10.2019

Huomioikaa myös uutisen päiväys. Jo 22.10., kun IS sekä muut totuuden torvet olivat asialla vasta 26.10.

Miksi Nuorala passitettiin Mikkeliin? Pelso olisi ollut lähempänä kotiseutua ja siihen osoittamaansa palavaa rakkautta.

Yleensä epäilty vangitaan jos on syytä olettaa, että hän vapaana ollessaan jatkaa rikollista toimintaansa. Tällä(kään) kertaa ei niin tehty, vaan epäillyn ihmisoikeudet ajoivat taas yleisen turvallisuuden ja muiden kansalaisten ihmisoikeuksien ohi, ja Nuorala (tuttu sukunimi Riina Mäkisen katoamisen yhteydessä) pääsi vapaaksi - tunnetuin seurauksin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

NancyDrew
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1553
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja NancyDrew » Ti Loka 29, 2019 3:36 pm

Doctor Lecter kirjoitti:
Su Loka 27, 2019 10:49 am
Per­he­mar­ke­tin polt­ta­ja, 1997 syn­ty­nyt Pau­lus Ju­ha­na Nuo­ra­la on tuo­mit­tu Ou­lun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa vii­den vuo­den van­keus­ran­gais­tuk­seen ja me­net­tä­mään so­ti­la­sar­von­sa. Tuo­mit­tu on pas­si­tet­tu Mik­ke­lin van­ki­laan.
Tämä sankari on näköjään päässyt OSAO:n Pudasjärven yksikön mainosvideoon. Sääli, että elämä on jo tuossa vaiheessa taloudellisesti pilalla.

Paulus Nuorala.JPG
Paulus Nuorala.JPG (51.54 KiB) Katsottu 2300 kertaa

Avatar
NorthernDarkness
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 943
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness » Ti Loka 29, 2019 4:39 pm

Mikäs tuola Pudasjärvellä muuten on ku vähän yli 8000 asukasta ja komeasti edustettuna näilläkin foorumeilla tasasin väliajoin?
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

Ghost hunting
Columbo
Viestit: 2415
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting » Ti Loka 29, 2019 8:04 pm

Kummasti on tää kylä ollut tapetilla. Siitä huolimatta siellä on suurin osa kunnon porukkaa ja upeita muijjia riittää.
Se elämäntapaintiaanien vierailu kylillä oli kyllä valitettava tapaus, joutaisi Niuvanniemeen koko säälittävä porukka.

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Pe Marras 08, 2019 4:30 am

Vähällä jätkä pääsi. Tuossa oli ainekset suurempaan, kun tuleen sytytetyissä taloissa oli asukkaita. Sietäisikin vaikuttaa lopunelämää tuollaiset teot.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

Jartsii
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Huhti 03, 2019 4:36 pm

Re: Pudasjärven myymäläpalo - törkeä tuhotyö

Viesti Kirjoittaja Jartsii » Ke Marras 20, 2019 3:31 pm

Vähällä pääsi. Kuinka sitten varakkaasta uskovaisesta perheestä on.LLL

Vastaa Viestiin