Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä - sai potkut

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2076
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä - sai potkut

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ke Touko 29, 2019 6:08 pm

Poika latasi nettiin videon ”rasistisesta poliisista”, äidin mukaan perhe kutsuttiin Pasilan poliisi­taloon ja heiltä vaadittiin rahaa

Poliisi sai syytteen virka­rikoksesta. Konstaapelin mukaan hänellä ei ollut mitään mielenkiintoa tavata vanhempia ja poikaa, ja hän myös kiisti pyytäneensä rahaa.

Julkaistu: 28.5. 17:40

HELSINGIN poliisilaitoksen konstaapelille vaaditaan Helsingin käräjäoikeudessa sakkoja tapahtumasarjasta, jossa hän vaati nuorelta pojalta korvauksia nettivideon julkaisemisesta.

Syyttäjän mukaan vanhempi konstaapeli käytti poliisin asemaa ja arvovaltaa hoitaessaan omaa korvausasiaansa poliisin tiloissa ja virkapuvussa. Menettely oli syyttäjän mukaan omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Hän vaatii poliisille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Konstaapeli kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Tapahtumat alkoivat vapunaattona 2017, kun konstaapeli poisti partiokaverinsa kanssa Helsingin Rautatieasemalta erään miehen. Joku oli kuvannut välikohtauksen, ja 14-vuotias poika laittoi sen nettiin otsikolla: ”Rasistiset poliisit pidättävät nuoren maahanmuuttajan ilman syytä”.

Konstaapeli teki rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta ja haitanteosta virkamiehelle. Tutkinta kuitenkin päättyi saman tien, koska poika ei ollut ikänsä takia rikosoikeudellisessa vastuussa.

Tästä eteenpäin osapuolten kertomukset eroavat toisistaan.

POJAN VANHEMMAT kertoivat kuulleensa videosta ensimmäistä kertaa, kun lastensuojelu soitti asiasta. Isä käski poikaa poistamaan videon, ja katuvaisena tämä teki niin.

Parin päivän päästä äiti kertoi saaneensa puhelun konstaapelilta. Äidin mukaan konstaapeli painotti puhelussa, että poika olisi voitu tuomita kahdeksi vuodeksi vankeuteen, jos juttu olisi mennyt käräjille. Korvauksetkin olisivat voineet olla jopa 10 000 euroa, äiti kertoi poliisin sanoneen.

Konstaapeli kertoi harkitsevansa tuntuvaa korvausvaatimusta, vaikka asia ei etenekään rikosjuttuna, äiti jatkoi. Muille nuorille pitää tehdä esimerkki, että poliisin työn häiritseminen loppuu.

Äiti pelästyi ja kysyi, voisiko asian hyvittää jotenkin. Konstaapeli ehdotti tapaamista eräänä perjantaina iltaseitsemältä Pasilan poliisitalo 2:n edessä.

POIKA MENI tapaamiseen vanhempiensa ja isän uuden vaimon kanssa. Konstaapeli ja hänen partiokaverinsa tulivat täysissä varusteissa päästämään heidät tyhjän poliisitalon aulaan.

”Arvasin, ettei kaikki ole kunnossa”, äiti kuvaili oikeudessa.

Konstaapeli alkoi kertoa mielipahasta, jota hänelle ja hänen tyttärelleen on aiheutunut videosta.

”[Konstaapeli] ilmoitti näillä sanoilla, että miten olisi tonni mieheen”, äiti kertoi.

Äiti pyysi tämän kirjallisena, jotta voi keskustella lakimiehensä kanssa. Silloin toinen poliiseista luopui vaatimuksistaan, mutta toinen pyysi edelleen 500 euron korvausta. Seuraavana päivänä poliisi lähetti pyynnön sähköpostitse tilinumeron kera.

KONSTAAPELIN kertomus oli toisenlainen. Hänen mukaansa hänellä ei ollut mitään mielenkiintoa tavata vanhempia ja poikaa, mutta vanhemmat halusivat tavata.

Konstaapelin mukaan hän ei ollut asiassa mitenkään aloitteellinen, vaan äiti oli soittanut hänelle ja ehdottanut tapaamista. Epäselväksi jäi, mistä äiti olisi saanut konstaapelin virkapuhelimen numeron. Todistajana kuultu ylikonstaapeli kertoi, ettei virkanumeroita anneta ulkopuolisille.

Konstaapeli ei kertomansa mukaan edes uskonut, että perhe tulisi sovittuun tapaamiseen.

”Miten joku kehtaa”, hän ihmetteli. Hänen mukaansa jo videosta oli ollut paljon harmia, mutta vielä tämän jälkeen halutaan tehdä lisää pahaa.

Konstaapeli kiisti pyytäneensä rahaa. Sen sijaan poika ehdotti menevänsä kesätöihin korvausten maksamiseksi.

Äiti taas oli konstaapelin mukaan uhkaillut lakimiehellä. Sähköpostin tilinumeroineen konstaapeli kertoi lähettäneensä vain sen takia, että äiti pyysi.

”Valitettavasti hänen toiveensa toteutui, ja tässä nyt sitten ollaan”, hän kuvaili. Hän moitti vanhempia moraalittomiksi ja kaksinaamaisiksi.

”Hävettää teidän puolestanne”, hän sanoi vanhemmille.

ÄITI KERTOI tehneensä konstaapelin toiminnasta tutkintapyynnön keskusteltuaan juristiystävänsä kanssa. Tämä oli pitänyt konstaapelin toimintaa käsittämättömänä ja normien vastaisena.

Vanhemmat huomauttivat olevansa itse koulutettuja ihmisiä ja toivoivat, etteivät muut ihmiset joudu samanlaiseen tilanteeseen.

”Luottamus poliisin toimintaan on valitettavasti romahtanut”, äiti sanoi.

Omassa loppulausunnossaan konstaapeli arvosteli vanhempia poikkeuksellisen ankarasti. Hän väitti heidän ”valehtelevan järjestelmällisesti” ja syytti kielteisestä asenteesta poliisia kohtaan.

”Tämä on sietämätöntä käytöstä. En halua tavata teitä enää koskaan. Häpeän teidän puolestanne.”

Konstaapeli sai syytteen myös siitä, että hän olisi urkkinut tietoja poliisin järjestelmistä. Hän etsi sieltä kahteen kertaan tietoja omalla henkilötunnuksellaan. Mies kiisti myös tämän syytteen. Hänen mukaansa haku liittyi virkatehtäviin.

Käräjäoikeus antaa asiassa päätöksen parin viikon päästä.

KONSTAAPELI on aiemmin erotettu määräaikaisesti virasta samantyyppisten epäselvyyksien takia.

Vuonna 2015 tehdyn päätöksen taustalla oli tietourkinnasta annettu, lainvoimainen 60 päiväsakon tuomio. Lisäksi silloin oli vireillä esitutkinta eräälle miehelle lähetetyistä viesteistä. Viesteissä väitettiin toisen miehen kolhineen konstaapelin perheenjäsenen nimissä ollutta autoa ja vaadittiin siitä korvauksia ja uhattiin sakoilla.

Helsingin poliisi erotti miehen kuukauden ajaksi virantoimituksesta näiden tapausten takia.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006123708.html

Otsikkoon lisätty tuomion sivujuonne
-NILS-
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
Rorschach
Sammakkoprofessori
Viestit: 408
Liittynyt: Ma Syys 08, 2008 9:29 am

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja Rorschach » To Touko 30, 2019 1:25 am

Saman konstaapelin aiemmista toiminnasta tällainen uutinen Helsingin Sanomissa 29.5.2019:

Alaikäiseltä rahaa vaatineen konstaapelin historiassa omavaltaista seriffitoimintaa: Pysäytti siviilinä auton, otti kuljettajan ajokortin ja urkki tämän tietoja

Esitutkintaan on aiemmin edennyt kaksi juttua, joissa toimintamalli oli hyvin samanlainen kuin tiistaina käsitellyssä jutussa. Yhdistävä tekijä on myös se, että konstaapelin versiot tapahtumien kulusta poikkeavat olennaisesti muiden paikallaolijoiden kertomuksista.

Julkaistu: 29.5. 18:12

HELSINGIN käräjäoikeudessa syytteessä olevan konstaapelin historiasta löytyy erikoista ja omavaltaista toimintaa.

Tiistaina Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli sai syytteen siitä, että hän oli vaatinut alaikäiseltä pojalta rahaa nettivideosta. Pojan äidin mukaan perhe kutsuttiin perjantai-illaksi tyhjään Pasilan poliisitalo 2:een neuvotteluihin, ja siellä konstaapeli oli vaatinut itselleen ja partiokaverilleen ”tonnia mieheen”.

Kun äiti sanoi keskustelevansa asiasta lakimiehensä kanssa, partiokaveri luopui vaatimuksesta. Syytteeseen joutunut konstaapeli pudotti vaatimuksensa 500 euroon. Vaatimuksensa hän esitti seuraavana päivänä sähköpostitse tilinumeron kera.

ESITUTKINTAAN on aiemmin edennyt kaksi juttua, joissa toimintamalli oli hyvin samanlainen kuin tiistaina käsitellyssä jutussa.

Yhdistävä tekijä on myös se, että konstaapelin versiot tapahtumien kulusta poikkeavat olennaisesti muiden paikallaolijoiden kertomuksista. Tuomioistuin on aiemmin todennut miehen omat tarinat epäuskottaviksi.

Vuonna 2013 setvittiin liikennejuttua. Junalle kiiruhtaessaan konstaapeli oli ajaa kolarin, kun hän kääntyi sivutieltä isommalle tielle. Etuajo-oikeutettua tietä ajanut autoilija onnistui kuitenkin väistämään vastaantulevien kaistalle.

Konstaapeli alkoi vilkutella valoja, ja toinen kuljettaja pysähtyi bussipysäkille. Konstaapeli ilmoitti olevansa poliisi ja pyysi ajokorttia. Kuljettaja antoi kortin, mutta sanoi haluavansa poliisit paikalle.

Konstaapeli väitti poliisin olevan jo tulossa ja ilmoitti, että kuljettajalle on tulossa ainakin puolen vuoden ajokielto. Tämän jälkeen konstaapeli hyppäsi omaan autoonsa toisen kuskin ajokortti taskussaan ja hurautti tiehensä.

Odoteltuaan aikansa poliisipartiota toinen mies soitti hätäkeskukseen ja lakimiehelleen.

SAMANA päivänä konstaapeli penkoi poliisin järjestelmistä toisen kuljettajan tietoja ja sai sieltä selville asioita, jotka eivät hänelle kuuluneet.

Pian kuljettaja sai soiton henkilöltä, joka esitteli itsensä poliisipäälliköksi. Soittaja sanoi, että jos mies myöntäisi ylinopeuden, hän saisi kortin nopeammin takaisin.

Lakimiehensä neuvosta mies oli laittanut puhelimensa kaiuttimelle. Todistaja vahvisti, että soittaja oli esitellyt itsensä Kanta-Hämeen poliisipäälliköksi tai vastaavaksi, mutta ei ollut edes kysyttäessä kertonut nimeään.

Tutkintaan asia eteni, kun Kanta-Hämeen poliisit kuulivat siviilipukuisen autojenpysäyttelijän touhuista. Apulaispoliisipäällikkö teki rikosilmoituksen, ja asia eteni oikeuteen.

KONSTAAPELIN tarina erosi toisen kuljettajan kertomuksesta. Hänen mukaansa toinen kuski oli ajanut suurta ylinopeutta. Ajokortti taas oli sujahtanut hänen taskuunsa vahingossa. Hän myönsi soittaneensa toiselle kuljettajalle, mutta puhelusta ei ollut tullut mitään, kun toinen oli vain huutanut puhelimeen.

Tietojen kaivaminen poliisin rekistereistä puolestaan liittyi hänen työtehtäviinsä, konstaapeli jatkoi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi miehen kertomukset monelta osin epäuskottaviksi ja jälkeenpäin keksityiksi selityksiksi. Tarinat olivat myös muuttuneet matkan varrella.

Oikeus katsoi konstaapelin rikkoneen virkavelvollisuuksiaan kolmella eri tavalla. Se piti toimintaa erityisen moitittavana sen takia, että se oli horjuttanut luottamusta poliisia ja poliisin toimintatapoja kohtaan. Mies sai 60 päiväsakkoa. Valitukset Turun hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen eivät tuoneet muutosta.

SEURAAVANA vuonna mies oli taas tutkinnan kohteena. Tällä kertaa kyse oli hänen vaimonsa nimissä olleen auton kolhiintumisesta Hämeenlinnan rautatieaseman parkkipaikalla.

Konstaapeli otti ensin puhelimitse yhteyttä erääseen mieheen ja väitti, että tämä oli kolhinut autoa. Puoli vuotta myöhemmin konstaapeli oli miehen mukaan soittanut ja ilmoittanut kirjoittavansa sakkolapun, ellei mies maksa sadan euron korvausta.

Konstaapeli kiisti uhanneensa sakoilla. Hän kertoi ilmoittaneensa vain, että hän aikoo hakea rahat virallista tietä, ellei korvausta makseta.

Syyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska kyse oli sana vastaan sana -tilanteesta.

Parin viikon kuluttua käräjäoikeus antaa päätöksensä videon julkaisemista koskevasta rahavaatimuksesta.
"Eikä liene rangaistus / jos käymme hetken yhtä matkaa / kun hirviöiksi paljastumme / onko hyvät päivät valhetta sittenkään" A.W. Yrjänä / CMX

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2190
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja Silli » To Touko 30, 2019 12:17 pm

Onkos jollakulla tämän tyypin nimi tiedossa?

Onpa muuten Sillilläkin tällä hetkellä ihan omakohtaisissa syheröissä selviteltävänä tilanne, jossa joku tyyppi on soitellut ties minne ja ihan "poliisihallituksen korkea-arvoiseksi virkamieheksi" itsensä esitellyt, mutta tietenkin unohtanut kertoa oman nimensä :roll: :lol: Täytyisikin käydä paikan päällä Pasilan polliisilaitoksella hoitamassa yksi asia. Se paikka on sellainen kreisilä, että jokainen reissu vetää vertoja Lintsi-illalle :lol: :lol:
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2076
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ma Kesä 17, 2019 10:22 pm

”Miten olisi tonni mieheen?” – Rahaa 14-vuotiaalta pojalta vaatinut poliisi tuomittiin sakkoihin

Julkaistu: 17.6. 15:13

RIKOS 51-vuotias vanhempi konstaapeli kutsui 14-vuotiaan pojan perheineen poliisitalon tyhjään aulaan ja vaati heiltä rahaa mielipahansa hyvittämiseksi.
HELSINGIN poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin.

51-vuotias poliisimies sai rangaistuksekseen yhteensä 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 1 360 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan vanhempi konstaapeli on tapauksen vuoksi ollut aiemmin erotettuna kuukauden määräajaksi.

Lehden mukaan asiassa käynnistetään nyt uusi kurinpitomenettely, missä harkitaan, aiheuttaako tuomio lisää kurinpidollisia seuraamuksia.

Sakkotuomio tuli hyvin erikoisesta tapahtumasarjasta, mikä juontaa juurensa vappuaattona 2017 kuvattuun videoon.

VANHEMPI konstaapeli oli kyseisenä vappuaattona työvuorossa partiokaverinsa kanssa Helsingin rautatieasemalla.

Kun he poistivat asemalta henkilöä, heistä kuvattiin video, joka ladattiin pian YouTubeen otsikolla ”Rasistiset poliisit pidättävät nuoren maahanmuuttajan ilman syytä”.

Nähtyään videon vanhempi konstaapeli teki tutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

Kun selvisi, että videon lataajaksi epäilty oli 14-vuotias poika, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario päätti esitutkinnan, sillä poika ei ollut ikänsä puolesta rikosoikeudellisessa vastuussa.

Uhkaili vankeudella
14-vuotiaan pojan vanhemmat kuulivat videosta siinä vaiheessa, kun lastensuojelusta soitettiin heille. Pojan isä käski poikaansa ottamaan videon heti pois netistä ja poika tekikin niin.

Juttu ei kuitenkaan jäänyt siihen. Paria päivää myöhemmin videolla näkynyt vanhempi konstaapeli soitti pojan äidille.

Vanhempi konstaapeli kertoi harkitsevansa tuntuvien korvausten, jopa 10 000 euron, hakemista pojalta.

Tehostaakseen viestiään vanhempi konstaapeli sanoi, että jos poika olisi ollut paria viikkoa vanhempi, tämä olisi voinut joutua kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Äiti kertoi poikansa poistaneen videon ja katuvansa tekoaan, mutta vanhempi konstaapeli ei hellittänyt.

Vanhempi konstaapeli ehdotti, että he tapaisivat Pasilan poliisitalo 2:n edessä runsaan kahden viikon päästä iltaseitsemältä perjantaina.

”Miten olisi tonni mieheen?”
Kun äiti, isä ja poika menivät sovittuna päivänä poliisitalolle, vanhempi konstaapeli odotti heitä siellä partiokaverinsa kanssa. Molemmat poliiseista olivat virkapuvuissaan.

Poliisitalo oli mennyt kiinni jo aiemmin, ja kun poliisit saattoivat perheen ainoastaan poliisitalon aulaan, äiti haistoi palaneen käryä.

Vanhempi konstaapeli kertoi videon aiheuttamasta mielipahasta ja siitä, että jos asia etenisi oikeuteen, perhe joutuisi maksamaan kenties jopa tuhansien eurojen korvaukset.

Poika pyysi anteeksi ja antoi poliiseille kirjoittamansa anteeksipyyntökirjeen. Se ei riittänyt.

– Miten olisi tonni mieheen? vanhempi konstaapeli ehdotti.

Kun äiti pyysi tätä kirjallisena, vanhemman konstaapelin partiokaveri kätteli 14-vuotiasta poikaa ja sanoi, että tämä oli hänen osaltaan tässä. Hänellä ei ollut mitään vaatimuksia asiassa.

Vanhempi konstaapeli oli kuitenkin jatkanut:

– Miten olisi 500 euroa?

Äiti oli vastannut, että jos vanhempi konstaapeli lähettäisi pyynnön sähköpostitse, hän keskustelisi asiasta vielä lakimiehensä kanssa.

Vanhempi konstaapeli kiisti
Seuraavana päivänä vanhempi konstaapeli lähetti kuin lähettikin sähköpostia äidille. Siitä tuli yksi avaintodisteista oikeudessa.

Sähköpostissaan vanhempi konstaapeli uudisti pyyntönsä 500 eurosta ja lähetti vielä tilinumeronsakin talletusta varten.

Vanhempi konstaapeli kiisti oikeudessa pyytäneensä rahaa ja sanoi lähettäneensä sähköpostin äidin pyynnöstä.

Vanhemman konstaapelin mukaan äiti oli uhkaillut häntä lakimiesystävällään, ja että äiti oli muutenkin ollut aloitteellinen osapuoli tapaamisen järjestämisessä.

Käytti hyväkseen poliisin virka-asemaa
Käräjäoikeus kuitenkin päätyi pitämään äidin versiota uskottavampana, sillä sitä tuki sähköpostiviestin lisäksi isän yhdenmukainen kertomus tapahtumista.

Äidin versiota tuki myös se, että kun äiti oli kieltäytynyt jatkamasta asian selvittelyä sähköpostitse, vanhempi konstaapeli oli lähettänyt hänelle viestin, missä ihmetteli äidin suhtautumista ja muistutti, että käräjäkäsittely olisi pojalle todella rankka juttu.

Helsingin käräjäoikeus totesi poliisin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

– Vanhempi konstaapeli on omassa asiassaan vahingonkorvausta vaatiessaan käyttänyt hyväksi poliisin virka-asemaa, mikä on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006145571.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2129
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja putsari » Ma Kesä 17, 2019 11:46 pm

Miten tuollainen voi jatkaa poliisina? :shock: Venäjällä ja Thaimaassa normaalia poliisitoimintaa, ei sivistysmaissa. Ainakin nimi olisi hyvä saada jakoon, että ihmiset tietävät varoa tuollaista paskakasaa.
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

jepulis82
Wallander
Viestit: 1053
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja jepulis82 » Ti Kesä 18, 2019 5:55 am

putsari kirjoitti:Miten tuollainen voi jatkaa poliisina? :shock: Venäjällä ja Thaimaassa normaalia poliisitoimintaa, ei sivistysmaissa. Ainakin nimi olisi hyvä saada jakoon, että ihmiset tietävät varoa tuollaista paskakasaa.
Samaa ihmettelen. Suomi tosin ei mikään sivistysmaa olekaan.
"Those who want respect, give respect."

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2129
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja putsari » Ti Kesä 18, 2019 6:23 am

jepulis82 kirjoitti: Suomi tosin ei mikään sivistysmaa olekaan.
Totta kai on jos verrataan Venäjän ja Thaimaan kaltaisiin persereikiin ja ihan EU:n sisälläkin. Suomessa tuollaisesta rangaistaan. Viralta ei kai voida laittaa, koska vain sakkotuomioita. Luulisi sentään tämän jälkeen löytyvän keinot poistaa tuollainen paskakasa partiotoiminnasta.
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

Avatar
myrskylyhty
Alibin kestotilaaja
Viestit: 319
Liittynyt: To Kesä 28, 2018 4:01 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja myrskylyhty » Ti Kesä 18, 2019 2:42 pm

Luulisi tuollaisille kyllä ratkaisu löytyvän. Nyt kun asia on vihdoin pöydällä. Nimiä myös toivottaisiin.
"Olin sitä mieltä, että ketään ei tapeta, asiat pitää selvittää muuten." -Metsuri

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2076
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ti Kesä 18, 2019 8:51 pm

HS-analyysi: Rahaa kinuavan konstaapelin toiminta on lähellä katutason poliisikorruptiota

Poliisille sopii huonosti epämääräisten rahanpyyntöjen esittäminen ja luova suhtautuminen totuuteen, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.

Julkaistu: 18.6. 11:29

MAANANTAINA Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion tapauksesta, joka tuo mieleen Suomen oloissa vieraan katutason poliisikorruption.

Oikeus tuomitsi Helsingin poliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä 1 360 euroa sakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lue lisää: Nettivideosta suuttunut konstaapeli kutsui pojan vanhempineen tyhjään poliisitaloon ja pyysi ”tonnia mieheen” – tuomittiin 40 päiväsakkoon

Konstaapeli oli suuttunut videosta, jonka alaikäinen poika oli ladannut nettiin. Videossa konstaapeli poistaa partiokaverinsa kanssa miestä Helsingin Rautatieasemalta vapunaattona 2017.

Pojan äidin mukaan konstaapeli kutsui perheen perjantai-illaksi tyhjään Pasilan poliisitalo 2:een neuvottelemaan korvauksista ja siellä konstaapeli oli vaatinut itselleen ja partiokaverilleen ”tonnia mieheen”.

Oikeus piti äidin kertomusta tapahtumista uskottavana. Oikeuden mukaan konstaapelin toiminta oli omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

KONSTAAPELI ei ollut ensimmäistä kertaa epäiltynä omintakeisesta seriffitoiminnasta ja kummallisista rahapyynnöistä.

Jo aiemmin hän oli saanut sakot siitä, että oli pysäyttänyt siviilivaatteissa toisen autoilijan, pyytänyt ajokorttia ja hurauttanut tiehensä kortti mukanaan. Sen jälkeen hän oli alkanut penkoa rekistereistä autoilijan taustoja.

Vähän myöhemmin konstaapelia epäiltiin siitä, että hän oli vaatinut eräältä mieheltä korvausta vaimonsa nimissä olleen auton kolhiintumisesta pysäköintialueella. Miehen mukaan konstaapeli oli uhannut kirjoittaa sakkolapun, ellei mies maksa sadan euron korvausta.

Syyttäjä ei nostanut tästä jutusta syytettä, koska kyse oli sana sanaa vastaan -tilanteesta.

KUN HS oli uutisoinut konstaapelin toiminnasta, toimitukseen otti yhteyttä autoharrastaja. Hänelläkin oli samantapainen kokemus konstaapelista.

Miehen mukaan konstaapeli pysäytti hänet siviilivaatteissa loppukesästä 2018 Tuusulassa ja väitti, että hänen peräkärrynsä oli laiton. Pysäyttäjä teki selväksi olevansa poliisi ja väläytti sakkomahdollisuutta.

Konstaapelilla oli myös rahapyyntö, autoharrastaja kertoi. Konstaapelin mukaan peräkärrystä sinkoutunut kivi olisi rikkonut hänen autonsa tuulilasin. Hän ehdotti, että autoharrastaja korvaa vakuutuksen omavastuuosuuden eli muutaman satasen. Tämä ei kuitenkaan halunnut maksella tiskin alta mitään.

Jälkiselvittelyissä autoharrastajan peräkärry osoittautui lailliseksi, mutta siitä puuttuivat heijastin ja valo. Mies ehdotti, että poliisi kirjoittaisi hänelle kirjallisen huomautuksen, jossa kerrotaan, mihin heijastin ja valo on sijoitettava.

Tähän konstaapeli vastasi, että hän jättää asian sikseen ja maksaa omavastuun omasta pussistaan.

”En halua asiasta sulle ongelmia, koska tuosta on vaikea kuvitella rangaistuksena pelkkää huomautusta, kun vahinko on jo sattunut ja sä et tehnyt sitä varmaankaan tahallasi”, konstaapeli viestitti.

KUN HS kysyi konstaapelilta kommenttia tapaukseen, hän ei ensin ollut muistavinaan tapausta.

”Ei sano mitään”, hän kummasteli.

”Onkohan tämä joku keksitty juttu taas? Näitä nyt riittää, näitä tulee nimittäin harva se viikko jotain.”

Keskustelun edetessä konstaapelin muisti parani. Hänen kertomuksensa oli kuitenkin aivan toisenlainen kuin autoharrastajan. Konstaapelin mukaan mies oli itse halunnut maksaa korvauksia. Hän kiisti pyytäneensä mitään.

”Ihan höpöhöpöä, ihan satuja joku selittää.”

Sitten puhelinkeskustelu meni absurdiksi. Konstaapeli ei ollut ymmärtävinään viittausta vireillä olevaan oikeudenkäyntiin, joka liittyi videon ladanneeseen poikaan.

”Siis mistä oikeusjutusta?” konstaapeli kysyi.

No tämä, josta sinä olet syytteessä.

”Siis missä syytteessä?”

Oletko sinä N. N.?

”Olen kyllä.”

Niin kai sinä nyt tiedät, mistä sinä olet syytteessä?

”No en, itse asiassa en kyllä tiedä nyt.”

Keskustelu käytiin viikko sitten keskiviikkona. Alun perin käräjäoikeuden piti antaa tuomio samana päivänä, mutta päätös siirtyi maanantaille. Konstaapeli oli nähtävästi saanut ajankohdan muuttumisesta tiedon, minä en.

Konstaapeli toisteli, ettei sinä päivänä anneta mitään päätöstä. Kun kysyin, milloin päätös sitten annetaan, hän ei vastannut vaan antoi edelleen ymmärtää, ettei mitään oikeusjuttua ole olemassakaan.

Lopulta hän päätti puhelun.

”Nyt toimittaja puhuu ihan… En kommentoi tätä yhtään mihinkään. Nyt toimittaja puhuu ihan vastoin parempaa tietoa. Hyvästi. Älä soita enää.”

LAIN MUKAAN poliisin on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Siksi konstaapelin käytös kummastuttaa.

Hän esittää ihmisille perusteeltaan kyseenalaisia rahavaatimuksia tilanteissa, joissa hän tekee täysin selväksi olevansa poliisi. Hän siis käyttää hyväkseen kansalaisten luottamusta poliisiin ja luo uhkaavan ilmapiirin vihjailemalla myös sakoista tai muista seuraamuksista.

Lisäksi konstaapelilla tuntuu olevan ylivoimaisia vaikeuksia pysyä totuudessa. Nyt jo kaksi eri tuomioistuinta on päätöksissään todennut konstaapelin tarinat epäluotettaviksi, eikä puhelinkeskustelu hänen kanssaan parantanut kuvaa.

KONSTAAPELIN suhtautumisesta kansalaisiin kertoo myös hänen käytöksensä käräjäoikeuden kolmen viikon takaisessa istunnossa. Hän haukkui nettivideon ladanneen pojan vanhemmat tavalla, jota oikeussalissa harvoin kuulee.

Hän syytti vanhempia siitä, että he olisivat kasvattaneet pojastaan poliisivastaisen.

”Jostain pojallekin on periytynyt, että poliisi on rasistinen”, hän sanoi. Äiti kiisti, että perhe olisi poliisivastainen. Kyse on tavallisesta perheestä, joka ei juuri ole tekemisissä poliisin kanssa.

Konstaapeli jatkoi vyörytystään ja syytti vanhempia ”järjestelmällisestä valehtelusta”. Käytännössä hän siis väitti vanhempien syyllistyneen rikokseen. Oikeusprosessissa asianomistajan on rangaistuksen uhalla puhuttava totta.

”Sietämätöntä käytöstä”, konstaapeli pauhasi vanhemmille. ”En halua tavata teitä enää koskaan. Häpeän heidän puolestaan.”

MITEN hyvin miehen oma käytös sitten sopii poliisille? Entäpä totuuden muuntelu? Pitäisikö poliisimiehen sanaan voida luottaa?

Tätä Helsingin poliisilaitos joutuu nyt arvioimaan. Se on aloittamassa kurinpitomenettelyn, jossa miehen asema arvioidaan uuden tuomion vuoksi.

Konstaapelilla on taustallaan jo yksi määräaikainen erottaminen aiempien epäselvyyksien takia.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006146414.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Ollijoki
Wallander
Viestit: 1056
Liittynyt: To Touko 15, 2014 4:20 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja Ollijoki » Ke Kesä 19, 2019 7:36 pm

Silli kirjoitti:Onkos jollakulla tämän tyypin nimi tiedossa?

Onpa muuten Sillilläkin tällä hetkellä ihan omakohtaisissa syheröissä selviteltävänä tilanne, jossa joku tyyppi on soitellut ties minne ja ihan "poliisihallituksen korkea-arvoiseksi virkamieheksi" itsensä esitellyt, mutta tietenkin unohtanut kertoa oman nimensä :roll: :lol: Täytyisikin käydä paikan päällä Pasilan polliisilaitoksella hoitamassa yksi asia. Se paikka on sellainen kreisilä, että jokainen reissu vetää vertoja Lintsi-illalle :lol: :lol:
Tiina Keskimäen vk seinältä löytyy

https://vk.com/wall331558566_18891

putsari
Hercule Poirot
Viestit: 2129
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja putsari » To Kesä 20, 2019 12:10 am

Uhrina ollut äiti taitaa olla suomalainen ihan tunnettu lääkäri. En tiedä miten oikeus olisi suhtautunut jos äiti olisi ollut somalimamma Vuosaaresta?
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

Sivustamulkoilija
Sammakkoprofessori
Viestit: 498
Liittynyt: To Kesä 21, 2018 1:57 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja Sivustamulkoilija » Ma Kesä 24, 2019 8:50 am

Kardemumma kirjoitti:Onkohan tämä poliisi mukana jengitoiminnassa? kiristäminen tuntuu olevan kaverilla ainakin hallussa. Virkahaalariin voisi ommella UB-logon tai helvetin enkelien pääkallon sen sulkapallonsa kanssa. Jos ei ihan vielä jäsenyyttä ole, niin support-pipo vain päähän :mrgreen:
Tää oli kyllä hyvä kommentti :lol: :lol: :lol:

Sivustamulkoilija
Sammakkoprofessori
Viestit: 498
Liittynyt: To Kesä 21, 2018 1:57 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja Sivustamulkoilija » Ma Kesä 24, 2019 9:09 am

Ylipitkä lainaus poistettu. Asiayhteys olisi selvinnyt selviää vähemmälläkin lainaamisella
-NILS-


Miksi tossa toimittajan ja syytetyn poliisin keskustelussa on kohta missä toimittaja kysyy,että oletko N.N? ja jne. Niin eihän syytetyn nimikirjaimet ole N.N
Syytetyn nimihän tulee julki tuola tuomiossa.

aga
Hercule Poirot
Viestit: 2127
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja aga » Ma Kesä 24, 2019 3:25 pm

Sivustamulkoilija kirjoitti: Miksi tossa toimittajan ja syytetyn poliisin keskustelussa on kohta missä toimittaja kysyy,että oletko N.N? ja jne. Niin eihän syytetyn nimikirjaimet ole N.N
Syytetyn nimihän tulee julki tuola tuomiossa.
Totta, syytetyn nimi on oikeasti Jukka Tapio Otra-aho.

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2076
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Rötöstelevä konstaapeli jälleen käräjillä

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ma Kesä 24, 2019 7:51 pm

Suomen pahin kriminaali on Tuntematon Mies. Hyvänä kakkosena tulee N.N.

N.N. ~ NN lat. nomen nescio, nimi jota ei tiedetä tai jota ei haluta käyttää (kielitoimiston ohjepankista).
Tuota änännää näkee aika paljon esim. tuomiolauselmissa.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Vastaa Viestiin