Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ti Marras 24, 2009 8:16 pm

Mauri Nissilän seksuaalisurma Raumalla 1.5 1966:

18-vuotias Mauri Antero Nissilä (s. 1948) löydettiin Raumalla kuoliaaksi pahoinpideltynä vappuna 1966. Tapausta sivutaan alibissa 4/86, jossa kerrotaan suomen selvittämättömistä seksuaalisurmista. Jutussa kerrotaan, että Suomessa on kaksi selvittämätöntä vappusurmaa (toinen case Jarmo Kettunen 1979 Oulussa), joissa murhaaja on ollut seksuaalisesti poikkeava.

Autonapumies Mauri Nissilän Rauman Merikylpylässä vietetty vapunvietto keskeytyi pöyristyttävällä tavalla surmaajan yllätettyä yksinäisen nuorukaisen. Mauri oli kavereineen ollut saattamassa paria tyttöä kotiin. Nuoret olivat ehtineet rautatievarikon kohdalle, kun päihtynyt Mauri oli valittanut väsymystään. Hän oli jäänyt veturihallien viereen lepäilemään. Kaverit olivat uskoneet miehen itse tietävän, milloin vappujuoma alkaa painaa liikaa askelta ja jättäneet tämän rautatien varteen. Kaverit olivat tytöt saatettuaan luvanneet tulla hakemaan Mauria. Tuolloin kukaan seurueesta ei ollut havainnut paikalla muita kulkijoita. Parin tunnin kuluttua ystävät olivatkin saapuneet takaisin ja havainneet Maurin kadonneen. Etsiessään tätä toiset pojat olivat kiinnittäneet huomionsa outoon rakennusjätekasaan. Lautoja ja peltilevyjä oli pinottu epämääräiseksi röykkiöksi verkkoaidan kulmaukseen. Heistä tuntui, että kasa oli ilmaantunut siihen saattomatkan aikana. Pojat hajoittivat keon. Rakennusrojun alla makasi Mauri kuolleena.

Surmaaja oli löytänyt yksinäisen, sammuneen nuoren. Hän ryhtyi seksuaalisesti lähentelemään uhriaan. Mauri ei ollut kyennyt vastustelemaan raiskaajaansa vaan tämä ilmeisesti nyrkiniskuin vaimensi pojan pakoaikeet, estelyt ja avunhuudot. Kylmäverisesti ahdistelija lopetti työnsä takomalla uhria astalolla päähän, eikä jättänyt mitään sattuman varaan vaan huitoi uhrinsa kuoliaaksi.

Rauman paikallispoliisi pääsi tuoreille jäljille. Surmaaja ehti saamaan korkeintaan tunnin etumatkan. Tutkijat uskoivat, että tapaus selviää nopeasti. Toisin kuitenkin kävi. Surmaaja on ollut vapaalla jo 40 vuotta. Surman ympärillä on vuosien saatossa liikkunut monia teorioita. Ne eivät ole kuitenkaan johtaneet syyllisen paljastumiseen. Alkuun tutkijat antoivat ymmärtää, että heillä on epäilyksiä tiettyyn suuntaan. Tuo tietty suunta on kuitenkin saanut olla rauhassa nämä vuodet.

(lähteenä alibi 4/86)

http://i370.photobucket.com/albums/oo14 ... img026.jpg

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4438
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ti Marras 24, 2009 8:25 pm

Sodan jälkeen tapahtui melkoisen paljon raakoja henki- ja seksuaalirikoksia. Oikeastaan tänä päivänä surmaan johtavat seksuaalirikokset eivät liene kauhean yleisiä?
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Belker
Lovejoy
Viestit: 1663
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 11:51 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Belker » Ti Marras 24, 2009 10:38 pm

Ulvilan surmassakin Rauman poliisi hoiti alkuvaiheet. Liekö löysät lähdöt ja isot puheet syynä, että tulos molemmissa jutuissa on ollut heikko.

HarrietM
Nikke Knattertton
Viestit: 850
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 4:31 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja HarrietM » Ke Marras 25, 2009 8:08 am

Tampereen Tyttö kirjoitti:Sodan jälkeen tapahtui melkoisen paljon raakoja henki- ja seksuaalirikoksia. Oikeastaan tänä päivänä surmaan johtavat seksuaalirikokset eivät liene kauhean yleisiä?
USAssa annetaan seksirikoksista kovia tuomiota, voi joutua istumaan jopa 20 vuotta tai enemmän
eli tällöin seksirikolliset usein surmaavat uhrinsa jotta tämä ei ilmoittaisi asiasta poliisille tai jotta pääsisivät eroon todisteista.
Suomessa vain harva raiskaus ilmoitetaan poliisille, ca 500 raiskausta vuodessa, näistäkin suurin osa ei johda syytteeseen oikeudessa ja noin viidenneksen osalta todetaan heti että 'ei-raiskausta'
Vuonna 2005 toteutetun rikosuhrikyselytutkimuksen mukaan 46 000 suomalaisnaista oli joutunut edeltävän vuoden aikana raiskauksen tai sen yrityksen kohteeksi

Luultavasti miehet menevät tälläisissä asioissa vielä harvemmin poliisin puheille.
Suurin osa seksirikollisista ei siis joudu minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan.

Raiskauksesta tuomittiin Suomessa vuonna 2002 yksittäisrikoksena 23 tapausta. Näistä 11 (48 %) sai ehdollisen tuomion

http://fi.wikipedia.org/wiki/Raiskaus#T ... skauksista
That's a crock!

anneli1
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 719
Liittynyt: Ke Joulu 05, 2007 12:30 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja anneli1 » To Helmi 18, 2010 1:11 pm

Keitä nää ns kaverit olivat? Tutkiko poliisit heidän tarinaansa ihan tosissaan, sillä outoa, että just samat kaverit löysi surmatun.

Kauhea kohtalo nuorelle miehelle ja mistä kummasta nää teoriat seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Tahallinen harhaanjohto tulee mieleen.

Rauma lienee ns pikkukaupunki, jossa joku suojelee ketäkin.

Entä poliisityöskentely, vaikka kaikki jäljet oli nähtävillä, ei haluttu tai osattu toimia tehokkaasti??

Ei tämä keissi tappo ole, se on murha, ja murha ei vanhene koskaan...
Raumalaiset, kertokaas mitä tiedätte!

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4438
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Pe Helmi 19, 2010 10:41 pm

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä osattiin löytää merkit 60-luvullakin. Ehkä ajatteli, että mistä tietää oliko vainaja harrastanut seksiä ns suosiolla vai oliko hänet raiskattu? Luulenpa, että merkit väkivaltaisesta raiskauksesta olivat siksi selvät, että se tuli varmistetuksi. Muutenhan tapahtumien kulku on täysin pimennossa ja tekijää/tekijöitä ei tiedetä.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2749
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Pe Joulu 16, 2011 3:52 pm

Mielenkiintoinen tapaus. Jos tämän tekijä on tekoaikaan ollut n. 20-25-vuotias, todennäköisesti on yhä elossa. Ilmeisesti poliisilla ei ole tekijästä minkäänlaista käsitystä. Uskoisin, että jos kyseessä olisi joku syrjäytynyt, niin olisi alkoholin vaikutuksen alaisena ahdistellut nuoria miehiä enemmänkin ja avoimesti ja puhunut teostaan. Tekijä lienee päällisinpuolin normaalia elämää viettänyt nuorehko mies, joka joko jo tekoaikaan tai sen jälkeen on ollut naimisissa, eikä kukaan ole tiennyt homoseksuaalisuudesta, eikä tekoa näin ollen ole yhdistetty häneen.

Tekijä on joko vain sattunut kohtaamaan puolustuskyvyttömässä tilassa olleen nuoren miehen, tai sitten hän on tehnyt seksuaalirikoksia aiemminkin, eikä vain ole jäänyt kiinni, koska uhrit ovat hävenneet tai ovat olleet niin humalassa, etteivät muistaneet tapahtunutta. Noihin aikoihin ei ehkä nuorten teinipoikien ryypiskely ollut vielä niin yleistä, eikä potentiaalisia uhrejakaan siten ole tullut vastaan kovin usein. Puolustuskyvyttömän uhrin valitseminen voi viitata siihen, että tekijällä ei ole ollut paljon fyysistä voimaa, millä alistaisi uhrinsa.

Rauma ei ole mikään kovin suuri kaupunki. Olisiko Nissilä tiennyt miehen jostain, ja siksi hänet on surmattu ja mahdollisia muita uhreja ei?

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4438
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Pe Joulu 16, 2011 5:27 pm

Rauma on satamakaupunki. Voi olla mahdollista, että tekijä ei ole paikallisia vaan Rauma on ollut ohikulkupaikka.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2749
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Pe Joulu 16, 2011 7:38 pm

Tuo surmapaikka on ilmeisesti kuitenkin vähän syrjäinen, ja tekijä on päässyt paikalle ja livahtamaan pois ilman, että kukaan on kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Hän on vielä jäänyt peittelemään ruumiin ja käyttänyt siihen aikaa heitellessään rojuja ruumiin päälle. En usko, että henkilö, joka ei tunne aluetta, tuntisi oloaan niin mukavaksi, että uskaltaisi jäädä paikalle pidemmäksi aikaa, ja toisaalta ei kiinnittäisi kenenkään huomiota.

Aloituksessa ei sanota tarkkaa surmapaikkaa. Pojat ovat kuitenkin lähteneet ilmeisesti Otanlahdesta ja kävelleet rautatien vierestä joko Hakunintien tai Karjalankadun puolelta.

Otanlahti

http://maps.google.fi/maps?hl=fi&rlz=1T ... CB0Q8gEwAA

Karjalankatu

http://maps.google.fi/maps?hl=fi&rlz=1T ... CCgQ8gEwAA

Veturiaukio

Kuva

Ympäristöä veturitallin alueelta

Kuva

VR:läisten asuntorakennuksissa rautatienmäellä asui kai tuolloin vielä rautatieläisiä. Voisiko syyllinen olla yksi heistä?

Tapauksesta ei ole paljon pidetty meteliä toisin kuin naisten selvittämättömistä murhista. Tuskin läheskään kaikki raumalaisetkaan tietävät heidän kaupungissaan tapahtuneen tällaista. LIittyisiköhän tähän aikalaisten paikallisten häpeä, että tällaista tapahtui heidän kotikaupungissaan?

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2749
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Pe Joulu 16, 2011 9:40 pm

Satakunnan Kansan arkistosta löytyy uutinen.
Satakunnan Kansa Julkaistu: 25.06.2010, Sunnuntai, sivu 10
Rauman veturitallisurma jää ikuisesti mysteeriksi (6007 merkkiä)

UUTINEN Heikki HakolehtoKun Ulvilan surman tutkimukset polkivat paikallaan, sanoivat rikostutkijat tapauksen...
Joku kenellä on lukuoikeus (esim. Satakunnan kansan Digi + tai lukuoikeus arkistoon), voisi laittaa koko jutun tänne.

Jo puretun veturitallin ympäristö on siis tapahtumapaikka, ja siitä laitoinkin jo pari kuvaa.

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1839
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Pe Joulu 16, 2011 10:00 pm

Siru83 kirjoitti:tienmäellä asui kai tuolloin vielä rautatieläisiä. Voisiko syyllinen olla yksi heistä?
Eräs aivan asiallisena ja järkevänä pidetty henkilö, nainen, totesi kauan sitten minulle ohimennen jossain asiayhteydessä että VR:n työntekijöiden joukossa on suhteellisesti muuta väestöä huomattavasti enemmän seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvia miehiä. Painotan että tämä ei ole oma mielipiteeni, minulla ei ole kantaa puolesta eikä vastaan tässä asiassa mutta tuo toteamus tuli vain mieleeni. VR:n henkilökuntaan kuuluvat liikkuvat myös öisin paljon joten sekin voisi olla yksi näkökulma.

Jutun tutkiminen ei liene ollut helppoa senkään takia koska mainittu seksuaalinen poikkeavuus ja sen harjoittaminen oli vielä tuohon aikaan rikoslaissa sanktioitu teko joka asia saattaa tuntua nykypäivän näkökulmasta oudolta. Esim. edellisenä vuonna Kuopiossa tapahtuneen kohutun ns. nailonsukkamurhien tekijä tuomittiin ankaran vuosituomion (15v) lisäksi pieneen rangaistukseen haureudesta samaan sukupuoleen kuuluneen henkilön kanssa teosta joka tuli siis selville sukkamurhien tutkinnan yhteydessä.

Naattori
Alibin kestotilaaja
Viestit: 331
Liittynyt: Su Syys 05, 2010 8:05 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Naattori » Su Joulu 18, 2011 8:02 pm

Satamahan on surmapaikasta ihan muutaman minuutin kävelymatkan päässä, joten hyvin saattaa olla sieltäkin suunnasta. Raumalla tosiaan oli "ennenvanhaan" paljon (humalaisia) merimiehiä.
Itse toki en ole vappua vielä surman aikaan viettänyt (lue - en ollut edes syntynyt), mutta tuo alue on silloinki todenäköisesti ollut sellainen, että ohikulkuliikennettä on, mutta mitään vilkasta ei öiseen aikaan kuitenkaan. Keskusta on Raumalla kovin pieni, enkä laskisi tuota Valtakulman aluetta ihan vielä siihen.

edit. Oli pakko soittaa yksi puhelu, koska en ollut itse edes kuullut ko tapauksesta ennen mitään.
Tapahtuma-aikaan homoudesta ei tosiaan kylillä huudeltu, mutta kaikki homoiksi tiedetyt oli kuulemma tutkittu ja alibit tarkistettu. Näihin tarkistettuihin oli kuulunut eräs kaupunginvaltuustossakin istuva naimisissa oleva mies, joka kuitenkin kaupungissa homoksi tiedettii. Mitään ei kuitenkaan löytynyt koskaan ketään vastaan. Kaupungilla huhuttiin merimiehestä.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2749
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Su Joulu 18, 2011 9:37 pm

On siellä varmaan vappuna ollut kaikenlaisia kulkijoita liikenteessä, varmaan myös humalaisia merimiehiä. Aivan eri asia sitten on, olisiko humalainen merimies, joka ei tuntenut aluetta, liikkunut oudolla alueella syrjässä keskustasta pimeällä, tullut sinne ja livahtanut sieltä pois huomaamattomasti ja tuntenut olonsa niin mukavaksi, että olisi jäänyt kaikessa rauhassa peittelemään ruumista.

Merimiehet kai yleensä liikkui porukoissa ja viihtyi keskustan kapakoissa eikä missään syrjässä rautatien varsilla.

On tietysti ymmärrettävää, että paikalliset ovat halunneet etäännyttää itsensä tästä tapauksesta, onhan se yksi oudoimpia ja kammottavimpia selvittämättömiä murhia koko Suomessa. On mukavampaa ajatella, että se on joku merimies kuin että se on joku paikallisista, joku naimisissa oleva mies, jonka monet paikalliset tuntevat.

Ihmeellistä tässä on se, että tekijä on sattunut löytämään uhrin juuri silloin, kun hän on jäänyt vähäksi aikaa yksin. Oli ihan sattumanvaraista, että poika edes lähti Merikylpylästä kavereidensa kanssa tyttöjä saattamaan ja yhtä sattumanvaraista, että hän päätti jäädä humalansa takia siihen lepäämään. Juuri tällä hetkellä on siihen paikalle osunut homoseksuaali raiskaaja.

Olisiko tekijä kuitenkin ollut valmiina paikalla kyttäämässä yksinäisiä humalaisia ohikulkijoita tai mahdollisesti seurannut uhria ja tämän kavereita pidemmän matkaa?

MEG
Lovejoy
Viestit: 1700
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja MEG » Su Joulu 18, 2011 10:39 pm

Siru83 kirjoitti:
Ihmeellistä tässä on se, että tekijä on sattunut löytämään uhrin juuri silloin, kun hän on jäänyt vähäksi aikaa yksin. Oli ihan sattumanvaraista, että poika edes lähti Merikylpylästä kavereidensa kanssa tyttöjä saattamaan ja yhtä sattumanvaraista, että hän päätti jäädä humalansa takia siihen lepäämään. Juuri tällä hetkellä on siihen paikalle osunut homoseksuaali raiskaaja.

Olisiko tekijä kuitenkin ollut valmiina paikalla kyttäämässä yksinäisiä humalaisia ohikulkijoita tai mahdollisesti seurannut uhria ja tämän kavereita pidemmän matkaa?
Maamme seksuaali-(ja väkivalta)-rikokset syntyvät käytännössä "tilaisuus tekee varkaan" yhtyneenä seksuaaliseen tai muuhun poikkeavuuteen pohjalta. En usko että juuri kukaan menee passiin kyttäämään paikalle mahdollisesti saapuvia uhreja.

Naattori
Alibin kestotilaaja
Viestit: 331
Liittynyt: Su Syys 05, 2010 8:05 pm

Re: Mauri Nissilän surma Raumalla 1966

Viesti Kirjoittaja Naattori » Ma Joulu 19, 2011 12:00 am

Siru83 kirjoitti:Merimiehet kai yleensä liikkui porukoissa ja viihtyi keskustan kapakoissa eikä missään syrjässä rautatien varsilla.

Ilmaisin itseäni aika huonosti, mutta ei tuo vanha rautatieasema ole syrjässä ollut, keskustan vieressä. Siitä on kuljettu ohi, jos on menty keskustasta Merskaan (josta siis uhrikin oli tulossa), Otan tai Syvärauman kaupunginosaan tai vaikka sinne satamaan.
Ja veikkaampa, että esimerkiksi Rauman ja Kotkan satamat ja kaupugit oli ainakin osalle merimiehistä aika tuttuja.
Siru83 kirjoitti:On tietysti ymmärrettävää, että paikalliset ovat halunneet etäännyttää itsensä tästä tapauksesta... On mukavampaa ajatella, että se on joku merimies kuin että se on joku paikallisista, joku naimisissa oleva mies, jonka monet paikalliset tuntevat.
Ihan samaa mietin kyllä itsekin,

Vastaa Viestiin