Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
Kyynaama
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Marras 29, 2013 3:17 am

Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Kyynaama »

Suureksi yllätykseksi tästä tapauksesta ei näyttäisi löytyvän juttua täältä, joten katson velvollisuudekseni tehdä pienen alustuksen ja avata ketjun, kun tähän on äskettäin tullut perehdyttyä. Kyseessä on nimittäin kaikkine kysymyksineen ja teorioineen varsin mielenkiintoinen tapaus. Lisäksi kysyntää ilmeisesti olisi, kun Googlen haku ehdottaa tyttöjen nimillä hakiessa "murha infoa" perään, niin nytpä sitten löytyykin jotain. :D

Pyrin kasaamaan tähän avaukseen ihan vain tapauksen perustiedot ja faktat, joten jätän spekulaatiot myöhemmäksi. Kaikki lainauksiksi merkityt kohdat ovat omaa tekstiäni, käytin lainauksia saadakseni laajasta avauksesta hieman selkeämmin luettavan. Loppuun on merkitty myös lähteet, joista tiedot ovat peräisin ja mikäli tapaus kiinnostaa eikä englannin kieli ole ongelma suosittelen tutustumaan niihin, sillä tähän on kirjoitettu vain pieni osa kaikesta tiedosta.

Tapaus lyhyesti
Maaliskuun puolivälissä vuonna 2014 22-vuotias Lisanne Froon ja 21-vuotias Kris Kremers matkustivat kotimaastaan Hollannista Panamaan tarkoituksenaan viettää siellä seuraavat kuusi viikkoa. Heidän suunnitelmissaan oli lomailun lisäksi oppia Espanjaa ja tehdä vapaaehtoistyötä paikallisten lasten parissa.

Ensimmäiset kaksi viikkoa kuluivat Panamaa kierrellen, jonka jälkeen tytöt saapuivat pieneen kaupunkiin nimeltä Boquete, jossa heidän oli tarkoitus aloittaa vapaaehtoistyöt. Hotellin sijaan he majoittuvat paikallisen perheen luokse. Vapaaehtoistyön aloitusajankohdan suhteen oli kuitenkin tapahtunut jonkinlainen väärinkäsitys ja maanantaina 31.3.2014 tytöille selvisi, että he olivat paikalla viikon etuajassa. Käytännössä tämä tarkoitti, että heillä olisi viikon verran ylimääräistä aikaa kulutettavanaan.

Tiistaina 1.4. tytöt päättivät suunnata turistien suosimalle vaellusreitille. Ennen lähtöään noin kello kymmenen aikaan aamulla tyttöjen sanotaan nauttineen brunssia kahden hollantilaisen miesturistin kanssa. Tuo kyseinen brunssi on viimeinen kerta, kun tytöt on todistettavasti nähty elossa. Brunssin jälkeen he suuntasivat kohti reittiä seuranaan paikallinen koira nimeltä Blue, kolmikon ainoa jäsen joka palaisi tältä reissulta elävänä.

Kun tyttöjä ei iltaan mennessä kuulu takaisin, huolestuu ensimmäisenä isäntäperhe, joka kuitenkin pitää mahdollisena, että tytöt ovat jääneet johonkin juhlimaan, mikä ei olisi kovin epätyypillistä toimintaa parikymppisille. Tyttöjä johonkin pisteeseen saakka seurannut Blue-koirakin palaa jossain vaiheessa takaisin ilman tyttöjä. Lisää huolta aiheuttaa se, etteivät tytöt saavu paikallisen oppaan kanssa sovittuun tapaamiseen seuraavana aamuna. Pian huolestuvat myös tyttöjen vanhemmat, joille tytöt ovat tavallisesti viestitelleet päivittäin.

Etsintäpartiot lähtevät matkaan 3.4. ja tyttöjen vanhemmat saapuvat maahan mukanaan hollantilaisia viranomaisia 8.4. Kerta toisensa jälkeen etsintäpartiot joutuvat palaamaan takaisin tuloksetta. Lopulta viralliset etsinnät lopetetaan tuloksettomina, mutta vapaaehtoiset ryhmät jatkavat vielä.

Kymmenen viikkoa myöhemmin kesäkuussa paikalliselle poliisille toimitetaan reppu, joka osoittautuu kuuluvan Lisanne Froonille. Repusta löytyy kahdet rintaliivit, kahdet aurinkolasit, Froonin passi, käteistä rahaa, vesipullo, kamera ja molempien tyttöjen puhelimet. Kaikki tavarat ovat hyvässä kunnossa, joten puhelimia ja kameraa voidaan tutkia tarkemmin.

Repun löytymisen myötä etsintöjä kohdennetaan alueelle, josta se oli löytyi. Jonkin ajan päästä löydetäänkin osa Krisin lantiosta ja toinen Lisannen kengistä, jonka sisällä on hänen jalkateränsä ja nilkkansa. Lopulta löydetään vielä lisää luita, Krisin shortsit ja hänen toinen kenkänsä. Löydökset ovat kuitenkin pelkästään yksittäisiä luita ja enimmäkseen luiden osia. Suurin osa molempien tyttöjen luista on edelleen kateissa mukaan lukien heidän pääkallonsa.
El Pianista
Vaellusreitti, jolle tytöt lähtivät kantaa nimeä El Pianista. Retkeilyyn keskittyvä Hike Equipment –sivusto ja Panaman paikallinen muun muassa opaspalveluita tarjoava Habla Ya luokittelevat reitin vaativuudeltaan keskitasoiseksi. Kyse ei siis ole täysin noviiseille soveltuvasta reitistä, muttei myöskään erityisen vaativasta. Hike Equipmentin mukaan reitin alkuosa soveltuu myös lapsille, mutta loppuosaa kuvataan vaikeakulkuisemmaksi mudan ja liukkaiden kivien vuoksi. Reitin edestakainen pituus on noin viisi kilometriä ja matka-ajaksi on määritelty 4-5 tuntia. Reitti on edestakainen ja se päättyy vuorella sijaitsevalle näköalapaikalle, josta palataan takaisin samaa reittiä.

Vaikka virallinen reitti päättyy näköalapaikalle, lähtee siitä polku myös Pohjoiseen, eli syvemmälle viidakkoon. Näköalapaikalta Pohjoiseen jatkuva polku ei ole kunnossapidon piirissä ja se on vaikeusasteeltaan toista luokkaa.
Faktaa
Kuva
Lähipäivien tapahtumat sijoitettuna aikajanalle. Kuva otettu 4plebs.orgista, mutta kuulunee jollekin sanomalehdelle. Kuva suurempana.

1.4.2014
Varmaksi tiedetään se, että tytöt ovat päässeet näköalapaikalle, koska he ovat ottaneet siellä kuvia, joissa molemmat esiintyvät hyväntuulisina hymyillen. Kuvien perusteella he ovat olleet näköalapaikalla noin kello 13.
Kuva
Kris ja Lisanne näköalapaikalla kuvassa, jota oli myöhemmin tarkoitus katsella tuota kyseistä reissua lämmöllä muistellen, mutta tyttöjen sijaan sitä katselemmekin me tuhannet tapauksesta kiinnostuneet tuntemattomat ympäri maailman. Kuva napattu Redditistä, kaikkien kuvien tekijänoikeudet kuulunevat Lisannen perheelle.

Kuvien perusteella selviää myös, että tytöt ovat jatkaneet näköalapaikalta Pohjoiseen varsinaisen reitin ulkopuolelle. Reittiä kulkiessaan tytöt ovat ottaneet vielä muutamia kuvia, joista viimeinen on otettu noin tunnin matkan päässä näköalapaikalta Pohjoiseen.

Kuva
Kris viimeisessä kuvassa noin tunnin matkan päässä näköalapaikalta Pohjoiseen. Vanhemmat ovat viedollaan samassa paikassa kohdassa 11:54 Kuva elitereaders.comista, joka ilmoittaa lähteeksi Imgurin.

Reilun kahden tunnin päästä tuon mainitun kuvan ottamishetkestä on tapahtunut jotain, koska tytöt ovat yrittäneet soittaa hätänumeroon, ensin Kris klo 16:39 ja sitten Lisanne klo 16:51. Puhelimet eivät kuitenkaan ole saaneet yhteyttä verkkoon ja tytöt ovat vielä kaiken lisäksi soittaneet kotimaastaan tuttuun 112:een, mikä ei toimi Panamassa. Se, mitä tässä vaiheessa on tapahtunut, on täysi mysteeri, mutta yhtenä vaihtoehtona on se, että tytöt ovat ymmärtäneet olevansa eksyksissä. Näiden kahden soittoyrityksen jälkeen kumpikaan ei ole yrittänyt soittaa uudelleen, vaikka välissä on ollut kokonainen yö ja auringonlaskuun on ollut vielä noin tunti aikaa.
2.4.2014
Seuraavana aamuna Lisanne on yrittänyt soittaa 112:een uudelleen klo 6:58 ja Kris reilun tunnin myöhemmin klo 8:14 ottaen samalla jostakin syystä kuvaruutukaappauksen puhelimellaan. Kumpikaan puhelin ei ole saanut yhteyttä verkkoon, joten Lisanne on yrittänyt uudelleen reilun kahden tunnin päästä klo 10:53, tällä kertaa hän on kokeillut soittaa 911:een, mutta edellisten yritysten tavoin yhteyttä ei ole ollut. Klo 13:56 Lisanne on kokeillut uudelleen ja tällä kertaa puhelin on saanut heikon yhteyden verkkoon, mutta yhteys hätänumeroon on kestänyt vain noin sekunnin.
3.4.2014
Seuraavan kerran on yritetty soittaa vasta seuraavana päivänä klo 9:32 Krisin puhelimesta, mutta yhteyttä ei ole ollut. Tämän jälkeen soittoja ei enää ole tehty, mutta molemmat ovat käynnistelleet puhelimiaan ilmeisesti tarkistaakseen saavatko ne yhteyttä verkkoon. Lisanne on yrittänyt tuloksetta klo 13:50 ja molemmat vielä kertaalleen myöhemmin iltapäivällä; Kris klo 16:00 ja Lisanne klo 16:19, mutta tuolloinkin tuloksetta. Etsinnät ovat alkaneet aamulla ja niitä on suoritettu helikopterien avulla.
4.4.2014
Lisanne on käynnistänyt puhelimensa varsin aikaisin aamuyöllä klo 4:50, mutta jälleen tuloksetta. Hän on käynnistänyt puhelimensa uudelleen vielä klo 5:00, mutta akku on väitetysti loppunut ja tämä on viimeinen kerta, kun Lisannen puhelin on käynnistetty. Krisin puhelin on käynnistetty samana päivänä vielä klo 10:16 ja 13:42, mutta soittoja ei ole tehty. Maastoetsinnät on aloitettu.
5.4.2014
Krisin puhelin on käynnistetty klo 10:50, mutta soittoja ei ole tehty. Tämä päivä on jonkinlainen käännekohta, sillä Krisin puhelimeen on syötetty PIN-koodi viimeisen kerran. Muiden lähteiden mukaan vielä tänään klo 13:37 tehdyssä käynnistyksessä on syötetty oikea PIN, mutta kuvan aikajanassa väitetään jostain syystä, että tuo olisi ensimmäinen käynnistys ilman PIN-koodia.
6.4.2014
Krisin puhelin käynnistyy kahdesti ilman PIN-koodia, ensin klo 10:26 ja sitten klo 13:37. Tämän jälkeen puhelin käynnistyy kunnolla seuraavan kerran vasta viiden päivän päästä 11.4. Väliin jäävien viiden päivän aikana puhelin on kuitenkin käynnistetty 77 kertaa ilman, että se on ehtinyt hakemaan verkkoa.
7.4.2014
Tyttöjen puhelimista ei löydy eriteltyjä tapahtumia tälle päivälle. Etsintäpartio vietti ensimmäistä kertaa yön viidakossa ja käytti valo-, sekä äänisignaaleja etsinnän tukena. Aikajanassa on kuitenkin mainittu, että on epäselvää minä öinä ja millä alueilla tätä toimintaa harjoitettiin.
8.4.2014
Aamuyöllä tiistaina 8.4. tapahtuu seuraava laitteeseen rekisteröitynyt tapahtuma mahdollisesti tyttöjen tai toisen tytöistä toimesta. Lisannen kameralla on otettu 90 kuvaa klo 01 ja 04 välillä. Osa kuvista on otettu sarjana, kun taas joidenkin ottamisen välillä on kulunut pisimmillään n. 15min. Suurinta osaa kuvista ei ole julkaistu, mutta julkaisemattomista on sanottu, ettei niissä näy juuri muuta kuin mustaa. Alla joitakin julkaistuja kuvia:

Kuva
Kuva: elitereaders.com

Kuva
Tämän kuvan kohdalla on esitetty spekulaatioita siitä, että oikealla kuvan keskivaiheilla näkyisi mahdollisesti Krisin ruumis ja kuva olisi otettu, jotta ruumis olisi mahdollista paikantaa myöhemmin. Tuo kohta kuvasta on kuitenkin niin pimeä, että siitä on hankala sanoa mitään. Lähteissä mainitusta imagenart.orgista löytyy vaalennettuja versioita tästä ja ensimmäisestä kuvasta. Vaalennetustakaan versiosta ei pysty täydellä varmuudella sanomaan mitään tuon ruumisväitteen osalta.

Kuva
Kuva: imagenart.org

Kuva
Yksi mielenkiintoisimmista ja kysymyksiä herättävimmistä kuvista. Kuva on selkeästi otettu Krisin päästä ja sanotaan, että hänen ohimollaan näkyisi verta. Kuva technicavita.orgista, mutta se kuuluu todellisuudessa The Daily Beastille, jonka toimittaja pääsi näkemään aiemmin julkaisemattoman kuvan poliisin tutkunta-aineistossa.

Kuva
Tyttöjen paperista tekemä mahdollisesti “SOS”-teksti, jonka näkyvyyttä on yritetty tehostaa heijastavalla metallinpalalla, jonka eräs keskustelija arveli olevan Pringles-purkin tmv. pohja, mitä uskaltaisi kuvan perusteella sanoa melko varmaksi vaihtoehdoksi.
9.-10.4.2014
Seuraavien kahden vuorokauden ajalta ei laitteisiin ole tallentunut mitään, mistä olisi erikseen mainittu, etsinnät ovat kuitenkin jatkuneet. Osa aiemmin mainituista 77:stä Krisin puhelimen käynnistysyrityksestä on kuitenkin saattanut tapahtua tällä aikavälillä.
11.4.2014
Krisin puhelin on käynnistetty viimeisen kerran klo 10:51, mistä alkaen se on ollut päällä hieman yli tunnin. Tämä on viimeinen kerta, kun jollekin tyttöjen laitteista on rekisteröitynyt tapahtuma.
Etsinnän tulokset
3.4.2014 aloitetut viikkoja kestäneet etsinnät eivät tuottaneet tulosta eikä tytöistä näkynyt merkkiäkään kuin vasta viikkojen kuluttua. Ensimmäisenä löytyi Lisannen reppu 14.6.2014, kymmenen viikkoa tyttöjen katoamisen jälkeen. Reppu löytyi paikallisen kylän asukkaan toimesta joen varrelta paikasta, jossa se ei löytäjän mukaan ollut vielä edellisenä päivänä. Repun löytymisen myötä etsintöjä kohdistettiin kyseiselle alueelle ja 19.6.2014 löytyi osa Krisin lantiosta ja Lisannen kenkä, jonka sisällä oli hänen jalkateränsä. Seuraava löytö oli Krisin shortsit, jotka sijaitsivat selkeästi kauampana ja Etelämpänä repusta. Myös toinen Krisin kengistä löydettiin. Elokuussa löytyi vielä lisää jäänteitä, muun muassa osa Krisin kylkiluusta.

Huomionarvoista löydöissä on se, että yhdenkään Krisin luun ympärillä ei ollut nahkaa ja ne olivat vaalentuneet, mitä ei joidenkin lähteiden mukaan pitäisi tapahtua muutaman kuukauden aikana kyseisissä olosuhteissa. Krisin luista poiketen Lisannen luiden ympärillä oli nahkaa, mutta lähteiden perusteella ei kuitenkaan selviä oliko sitä muiden kuin kengän sisällä olleen jalkaterän ympärillä.

Lisannen jalkaterästä ja nilkasta pystyttiin sanomaan, että se oli murtunut, kun hän oli vielä elossa, joten Lisanne on hyvin todennäköisesti joutunut jonkinlaiseen onnettomuuteen jossain vaiheessa. Tutkijoiden mukaan kummankaan työtön luissa ei ollut merkkejä petoeläinten hampaanjäljistä.
Lähteet ja muuta aiheeseen liittyvää
The Daily Beastin kattava artikkeli aiheesta, mikäli tapaus kiinnostaa, etkä ole siitä aiemmin kuullut, niin tämä kannattaa kuunnella ensimmäisenä: https://www.youtube.com/watch?v=jQM-TqIO33E

Toinen hyvä video aiheeseen liittyen: https://youtu.be/6sK5OYttonA

Habla Ya (tietoa vaellusreitistä): https://www.hablayapanama.com/ecotouris ... te/hiking/

Hike Equipment (tietoa vaellusreitistä): https://hike.equipment/hiking/boquete-panama/

Krisin vanhemmat reitillä (kommenteissa käännös englanniksi): https://youtu.be/JWndBGcHnfo

Mostly Mystery (tieto puhelimen käytöstä 6.-11.4. välillä, kartta): http://mostlymystery.com/found/

The Daily Beastin juttu sarjamurhaajateoriasta: https://www.thedailybeast.com/did-a-ser ... ref=scroll

Saksalaiselta allmystery.de –keskustelufoorumilta löytyvä kattava kartta: https://www.allmystery.de/static/upics/ ... b5jPGa.jpg

Kuvia: https://imgur.com/a/ITPQC

Kuvia https://www.elitereaders.com/photos-tou ... reloaded=1

Kuvia http://www.imagenart.org/lisanne-froon-camera-pictures/

Kuvia https://technicavita.org/kris-kremers-a ... t-outdoors

Avatar
Serenity
Remington Steele
Viestit: 217
Liittynyt: Ti Touko 08, 2012 5:12 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamssa 20

Viesti Kirjoittaja Serenity »

Kiitos mielenkiintoisesta alustuksesta, joka on vieläpä selkeästi jäsennelty ja lähteitäkin paljon. En perehtynyt kaikkiin lähteisiin niin en tiedä, onko tätä jo moni ehdottanut, mutta minun teoriani on seuraava:

Kaverusten seikkailu päättyi pahimmalla mahdollisella tavalla, mutta en usko murhaan, jollei vielä löydy selkeää hautapaikkaa, jossa naisten loput jäänteet ovat. Jutun perusteella jäi mielikuva, että heidän kuolinsyynsä liittyy ennemminkin nälkään, janoon ja kylmettymiseen. He olivat lähteneet päiväretkelle, kevyissä vaatteissa ilman (merkittäviä) eväitä. He jatkoivat näköalapaikalta vaikealle polulle, ajatellen ehkä, että se kiertää takaisin aloituspaikkaan. On hyvin vaikeaa psykologisesti kääntyä takaisin, kun on valinnut yhden suunnan, vaikka se alkaisikin epäilyttää. Sitten he ovat tajunneet olevansa eksyksissä, ja yrittävät soittaa apua. He vaeltavat edelleen useita päiviä väärään suuntaan, ilman ruokaa ja turvallista puhdasta vettä, vähissä vaatteissa. Jossain vaiheessa Lisanne kaatuu/putoaa ja murtaa nilkkansa, mikä tekee heidän tilanteestaan vieläkin vaikeamman. Alueella on muitakin vaaroja, esim. myrkyllisiä käärmeitä. Puhelimiin ei löydy verkkoa ja pian akutkin hyytyvät.

Kameran oudot kuvat, joissa näkyy lähinnä vain pimeää, voivat olla seurausta että Lisanne (tai Kris) on vain räpsinyt kameralla, jotta kameran salama välkähtelisi ja toimisi ehkä signaalina etsijöille tai valon välähdykset ovat tuoneet lohtua pimeyden keskellä värjötteleville, heikentyneille naisille.

Artikkelissa sanottiin, ettei isoja lihansyöjäpetoja tuolla seuduilla ole, mutta raadonsyöjiä on kaikkialla. Se selittäisi, ettei ruumiita ole löydetty kokonaan, vaan hajapalasia sieltä täältä.
But silent let me sink to earth,
With no officious mourners near:
I would not mar one hour of mirth,
Nor startle friendship with a tear.

Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamssa 20

Viesti Kirjoittaja Destiny »

Oma teoriani on, että Lisanne atleettina ja aiemminkin kaikennäköisiä seikkailuja harrastaneena halusi jatka eteenpäin. Epäilen, että Kris on vähemmillä taidoillaan jossain vaiheessa loukkaantunut niin, ettei ole voinut jatkaa matkaa, mutta Lisanne ei ole halunnut jättää ystäväänsä.
Krisin menehdyttyä vammoihinsa (?), Lisanne on ehkä lähtenyt etsimään paluureittiä, mutta tässä vaiheessa murtanut nilkkansa. Krisin kuoltua, hänen puhelimensa on käynnistetty Lisannen toimesta (omasta loppunut akku?), mutta tämä ei ole tiennyt Krisin puhelimen PIN-koodia.

Noista "valkaistuista" luista ollaan montaa mieltä. Toisten mielestä ne ovat valkaistuneet luonnostaan auringonvalossa, eikä siihen ole käytetty mitään erityistä mentelmää esim sitrushedelmän mehua. Lisannen jalkaterä oli löydettäessä edelleen kengässä, joten nämä luut eivät olleet altistuneet auringonvalolle.
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar

Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamssa 20

Viesti Kirjoittaja Destiny »

Kuva

Veikkaan, että Kris on pudonnut jokeen/puroon tässä kohtaa reittiä ja loukannut päänsä. Atleettille Lisannlle tämä on voinut olla helppoa ylittää, mutta ei kokemattomalle Krisille. Eikä tätä myöskään ylitetä murtuneella nilkalla.
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar

Kyynaama
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Marras 29, 2013 3:17 am

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamssa 20

Viesti Kirjoittaja Kyynaama »

Serenityn teoria on hyvin lähellä sitä, mitä pidän itsekin todennäköisimpänä vaihtoehtona. Uskon itsekin siihen, että tytöt ovat lähteneet näköalapaikalta Pohjoiseen, koska ovat luulleet reitin jatkuvan sinne kiertäen toista kautta takaisin lähtöpisteeseen. Mielestäni tätä teoriaa tukisi hyvin myös ensimmäisen hätäpuhelun ajankohta. Kuljettuaan kolme tuntia eteenpäin, tytöt ovat ymmärtäneet, että heidän pitäisi olla jo kaupungissa, mikäli he olisivat oikealla reitillä. He ovat melko varmasti tienneet reitin tarkan pituuden, koska The Daily Beastin sarjamurhaajateoriaa käsittelevässä artikkelissa mainitaan tutkimuksissa selvinneen heidän hakeneen tietokoneellaan tietoa kyseisestä reitistä, minkä pitäisi toki olla itsestään selvää, kun ollaan lähdössä tuntemattomalle reitille. Samassa yhteydessä todetaan myös, ettei Internetistä vielä tuohon aikaan löytynyt kovin paljoa tietoa kyseisestä reitistä.

Myös samaa artikkelia varten haastateltu paikallinen opas arvelee tyttöjen mahdollisesti luulleen reitin kiertävän lenkin. Alla suora lainaus kohdasta, jossa asiaa käsitellään.
Based on police searches of their computer, we know Kris and Lisanne had researched the Pianista trail prior to the hike. “But there wasn’t a lot of information about it on the Web back then,” says Miranda, when I ask him what’s his best guess as to why the women might have come this way.

“Maybe they thought it looped around, and this trail would take them back to town,” Miranda offers, as we slog through a bog of knee-deep mud.

Lue koko artikkeli
Samassa artikkelissa kerrotaan myös, että reitin varrella on hylättyjä taloja, jotka ovat voineet ja ovat varmasti antaneetkin sellaisen vaikutelman, että lähellä voisi olla asutusta ja kylä, vaikka näin ei kuitenkaan ole. Lisäksi luin itsekin asiantuntijalausunnon tuosta, että eksyneet ihmiset kääntyvät hyvin harvoin takaisin, suurin osa jatkaa valitsemaansa suuntaan, ellei jokin pakota heitä kääntymään. Ymmärrän tuon takana olevan ajatusmallin hyvin; tiedossa on, että takanapäin ei ole pitkään matkaan mitään, muutama kilometri edessäpäin voi olla vaikka pieni kylä. Mainittakoon vielä, että tuo asiantuntijalausuntokin löytyy tuosta samasta artikkelista, jota lainasin yllä ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille tapauksesta kiinnostuneille, jotka eivät ole sitä vielä lukeneet!

Mitä sitten on tapahtunut ensimmäisten hätäpuheluiden jälkeen? Sepä onkin kysymys, jonka vastauksen tytöt veivät mukanaan hautaan, ellei tapauksessa ole kolmansia osapuolia. Itseäni ihmetyttää se, että hätäpuhelua on yritetty molempien puhelimista vain kerran. Toki aina on typerää verrata jonkun muun toimintaa jossain tilanteessa siihen, miten siinä kuvittelisi itse toimivansa olematta koskaan vastaavassa tilanteessa, mutta voisin joka tapauksessa kuvitella pyrkiväni saamaan yhteyttä useampaan otteeseen niin monesta potentiaaliselta vaikuttavasta paikasta kuin mahdollista. Tunnin päästä lähestyvä auringonlasku ja sen myötä saapuva pimeys, sekä yö viidakossa motivoisivat kummasti pyrkimään siihen, että apu saapuisi mahdollisimman pian, ehkä jopa seuraavan yön aikana.

Missään en tosin ole nähnyt mainintaa siitä, missä vaiheessa tytöt sammuttivat puhelimensa ensimmäisen kerran, joten aina on mahdollista, että he ovat kävelleet puhelimet kädessä yhteyspalkkeja seuraten aina auringonlaskuun saakka ja päätyneet vasta sitten siihen, että puhelimet on parempi sammuttaa ja tarkastaa yhteyden tila jatkossa vain hieman korkeammilla ja aukeammilla paikoilla.

Nyt jumituin kuitenkin yksittäiseen seikkaan liian pitkäksi aikaa, joten mennään eteenpäin, jotta tämän spekulaation voi julkaista erillisen kirjan sijaan tällä foorumilla ja mielellään yhdessä postauksessa. :D Toinen hätäpuheluihin ja puhelimien käynnistysaikoihin liittyvä ihmetystä herättävä seikka on monen muunkin toimesta esille tuotu kellonaikojen toistuvuus. Tuosta aloitusviestin aikajanasta näkee hyvin, kuinka puhelimet ovat olleet käytössä lähes aina saman tunnin sisällä, päivä toisensa jälkeen. Aivan kuin joku olisi käyttänyt niitä esimerkiksi työpaikan tauoilla.

Tuosta on toki mahdotonta vetää mitään vedenpitävää teoriaa, mutta hyvin outoa ja mainitsemisen arvoista se kiistatta on. Moni ihminen noudattaa alitajuisesti tietynlaista kaavaa päivästä toiseen tiedostamatta sitä, mutta viidakossa eksymisen luulisi sotkevan moiset kaavat melko perusteellisesti puhumattakaan siitä, että sopiva aukea tai hieman korkeampi kohta maastossa tuskin sattuu eteen joka päivä samaan aikaan, ellei sellaisten etsimistä ole tarkoituksella ajoitettu aina suunnilleen tiettyyn ajankohtaan. Tämä voisi käytännössä tarkoittaa sitä, että tytöt ovat melkeinpä alusta alkaen pyrkineet pysymään samassa paikassa liikkuen vain hieman löytääkseen paikan, josta puhelin saa yhteyden, mikä olisi tietyssä mielessä ollut ihan järkevää.

Seuraavaksi päästään huhtikuun viidenteen, joka on ollut viimeinen päivä, kun Krisin puhelimeen on syötetty oikea PIN. Tässä olen samoilla linjoilla Destinyn kanssa, Krisille on tapahtunut jotain, mikä on johtanut joko kuolemaan tai sitä edeltävään tajuttomuuteen, joten Lisanne on oman puhelimensa akun loputtua jäänyt Krisin puhelimen varaan. Koska hän ei ole tiennyt Krisin PIN-koodia, hän on käynnistänyt puhelimen syöttämättä sitä. Tässäkin riippuu hieman lähteestä, mitä sanotaan tapahtuneen. Joissain sanotaan, että puhelimeen on yritetty syöttää väärä PIN useampaan otteeseen, kun taas joissain tällaista ei mainita ollenkaan.

Huhtikuun kuudes, jona puhelinta on käytetty ilman PIN-koodia kaikkien lähteiden mukaan pitää sisällään edelleen vain kaksi soittoyritystä, vaikka itse kuvittelisin yrittäväni saada apua entistä hanakammin, jos ystäväni olisi tajuttomana tai kuollut. Toki ei tiedetä oliko näin, vai ovatko tytöt halunneet minimoida akun kulumisen ja jättäneet PIN-koodin syöttämättä, koska hätänumeroon voi soittaa myös ilman sen syöttämistä, mikäli puhelin saa yhteyden verkkoon. Tällä hetkellä he olivat ilmeisesti vain yhden puhelimen varassa, joten akun kulutuksen minimoiminen vaikuttaisi järkevältä ratkaisulta.

Itselläni oli tuohon aikaan sama puhelin kuin Krisillä ja se löytyy edelleenkin laatikon pohjalta pyörimästä. En ole viitsinyt laittaa siihen SIM-korttia varmistaakseni näyttääkö puhelin saaneensa yhteyden verkkoon jo ennen PIN-koodin syöttämistä, mutta muistaakseni näin oli ja olisihan hätäpuhelua kaiken järjen mukaan yritetty joka kerta, kun puhelin on käynnistetty, ellei näin olisi. Sen verran tuota kokeilin ilman SIM-korttia ja verkkoyhteyttä, että GPS totta kai toimii, mutta kartat latautuvat ilmeisesti netin kautta, eikä niitä ole tallennettu puhelimen muistiin, joten tytöt ovat mahdollisesti karttasovelluksen käyttöä yrittäessään kokeneet lohduttoman näyn sen hetkistä sijaintia osoittavasta pisteestä tyhjällä karttapohjalla.

Sitten päästäänkin aamuyöllä 8.4. otettuihin kuviin. On arveltu, että kuvat olisi otettu jonkin paikan tunnistamista varten. Eräässä lähteessä sanotaan, että moni kuvista on otettu järjestelmällisesti kameraa aina hieman kuvien välillä siirtäen mahdollisesti siksi, että kohteesta saisi mahdollisimman hyvän kokonaiskuvan niitä myöhemmin katseltaessa. Jotkut taas sanovat, että kuvien tarkoitus saattaisi olla yritys kiinnittää etsijöiden huomio salamavalon avulla, mikä kieltämättä korreloi hyvin sen kanssa, että aloitusviestin aikajanalla on alkuyöllä 7.4. ensimmäinen maininta siitä, että etsijät ovat käyttäneet ääni- ja valoefektejä etsinnän tukena. Tuo aiempi väite kuvien tarkoituksenmukaisuudesta puhuisi kuitenkin tätä teoriaa vastaan, sillä yritettäessä herättää huomiota kuvien voisi kuvitella olla enemmänkin satunnaisia otoksia eri suuntiin ja erityisesti kohti taivasta.

Samana yönä Krisin päästä otettu kuva herättää myös paljon kysymyksiä. Kuvakulma on outo ja mikäli se on todella ainoa kuva Krisistä, niin miksi se on otettu juuri tuosta kuvakulmasta ja miksi se on ylipäänsä otettu? Kuvasta on mahdotonta sanoa seisooko Kris, vai onko hänen päänsä tuettu johonkin. Kuvakulman perusteella voisi olla mahdollista, että Krisiä pidempi Lisanne on ottanut kuvan molempien seisoessa, mutta hän on yhtä hyvin voinut ottaa sen myös Krisin pään ollessa tuettuna esimerkiksi hänen omaan jalkaansa, mihin takaraivosta lähtevien hiusten jännitys voisi viitata. Mikäli pää on ollut tuettuna Lisannen jalkaa vasten, niin olisiko Krisille tapahtunut jotain vasta tuona yönä?

Mikäli tytöt ovat olleet liikkeellä aamuyöllä 8.4, kuten kuvien perusteella voisi hatarasti olettaa, on loukkaantumisen mahdollisuus ollut erityisen suuri. Yön pimeydessä liikkuminen on yksi suurimmista virheistä, mitä tuollaisissa olosuhteissa voi tehdä, mutta toisaalta on inhimillistä, että seitsemän vuorokautta viidakon armoilla olleen epätoivoisen ihmisen toiminta ei välttämättä ole yhtä järkevää kuin allekirjoittaneen, joka on nukkunut edellisenkin yön omassa mukavassa sängyssään syöden ja juoden kuluneena päivänä riittävästi. Julkaistut kuvat eivät kuitenkaan suoraan todista, että tytöt olisivat liikkuneet ainakaan pidempää matkaa.

Öiseen liikkumiseen motivoivia tekijöitä on voinut olla kaksi. Toinen on sade, minkä on joissakin lähteissä mainittu olevan havaittavissa kuvista. Toinen taas on kyseisenä yönä loistanut puolikuu, jonka myötä yö olisi varmasti ollut ensimmäisiä öitä valoisampi. Uskallan kuitenkin väittää, ettei kyseisenä yönä satanut. Tämän perustan siihen, etteivät ainakaan julkaistuissa kuvissa näkyvät kivet näytä märiltä. Mikäli spekulaatiot sateesta perustuvat aloitusviestissä kolmantena näkyvään yöllä otettuun kuvaan, niin olen itsekin ottanut sateettomalla säällä pimeässä metsässä useamman vastaavan kuvan. Sekä tuossa, että itse ottamassani kuvissa näkyvät heijastumat johtuvat todennäköisesti ympärillä lentävien hyönteisten siivistä. Mitään en tietenkään pysty sanomaan täysin varmaksi ja sade olisi varmasti motivoinut tytöt liikkumaan myös yöllä, jos he eivät ole löytäneet jonkinlaista suojaa siltä, sillä märissä vaatteissa tulee nopeasti kylmä, varsinkin paikallaan istuessa.

Tuo edellinen johtolanka onkin sitten toiseksi viimeinen niistä kaikista ja sen jälkeen alkaa useamman päivän hiljaiselo, ellei huomioida 6.4. ja 11.4. välillä tapahtuneita Krisin puhelimen käynnistyksiä, jotka ovat kuitenkin olleet niin lyhyitä, ettei puhelin ole ehtinyt hakemaan edes verkkoa. Tuosta ajasta on hankala spekuloida mitään ja nuo pikaiset käynnistykset, sekä sammutukset herättävät vain kysymyksiä. On todettu, että ne on mahdollisesti tehty, jotta selviäisi onko puhelimessa enää virtaa, mutta miksei samalla käynnistäisi puhelinta kokonaan, jotta näkisi akun varaustilan ja tarkistaisi löytääkö se verkkoa?

Viimeisenä tuleekin sitten tuo 11.4. tehty viimeinen käynnistys, jonka yhteydessä puhelin on ollut käynnissä hieman yli tunnin. Onko mahdollisesti pisimpään hengissä selvinnyt Lisanne käynnistänyt puhelimen vielä viimeisillä voimillaan ja odottanut, josko se saisi yhteyttä verkkoon, kunnes virta on lopulta loppunut. Vai onko joku mahdollisesti repun löytänyt käynnistänyt puhelimen ja jättänyt sen päälle niin pitkäksi aikaa, kun virtaa on riittänyt?

Reppu ja sen sisällön hyvä kunto löydettäessä herättää paljon kysymyksiä. Repun ei ole sanottu olleen vedenpitävä eikä se kuvissakaan näytä sellaiselta. Siksi repun ja sen sisällön säilyminen hyvässä kunnossa kosteassa ja sateisessa viidakossa vaikuttaa lähes mahdottomalta. Siksi uskonkin, että reppu on jossain vaiheessa päätynyt kolmannen osapuolen haltuun. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että se olisi ollut mahdollisen murhaajan hallussa. Repun on myös voinut löytää joku paikallinen, joka on syystä tai toisesta pitänyt sen itsellään eikä ole tapauksen saaman huomion vuoksi uskaltanut toimittaa sitä poliisille, koska pelkäsi joutuvansa vaikeuksiin. Täten hän on lopulta jättänyt sen joen varteen muiden löydettäväksi. Toisaalta murhaajateoriaa tukisi se, että reppu löytyi melko läheltä paikkaa, josta ensimmäiset tyttöjen jäännökset löytyivät. Murhaaja olisi voinut tuoda repun tarkoituksella paikalle, jonka lähettyviltä myös hänen mahdollisesti sinne tuomansa tyttöjen jäännökset löytyisivät.

Murhaajateorian puolesta puhuisi myös Mostly Mystery -blogista löytyvä maininta siitä, että tyttöjen jäännöksiä on löytynyt joen yläjuoksun varrelta, ei alajuoksun, kuten voisi kuvitella, mikäli heidän ruumiinsa ovat päätyneet jokeen. Aina on kuitenkin mahdollista, että eläimet ovat siirrelleet tyttöjen luita, koska lähteistä ei selviä kuinka kaukaa lähimmältä alajuoksulta jäänteitä on löytynyt. Olisiko mahdollinen paikallinen murhaajakaan niin tyhmä, että hän veisi jäänteitä yläjuoksun varteen, ellei hän sitten haluasi lavastaa mahdollisesti yläjuoksun suunnalla sijaitsevan kylän asukkaita syylliseksi?

Lisäksi on pohdittu sitä olisiko joessa, jonka varrelta tyttöjen jäännökset löytyivät tarpeeksi virtausta kuljettamaan ihmisruumiita kovinkaan pitkälle. Olen tosin ymmärtänyt, että Panamassa alkaa sadekausi juurikin huhtikuun aikana, jolloin tytöt katosivat, joten joessa on varmasti seuraavina kuukausina ollut kuivaa kautta enemmän virtausta, mutten toki voi haastaa paikallisten epäilyjä aiheesta omalla mitättömällä tietämykselläni.

Lopulta joudun tämän epäselvän ajatusten virran jälkeen toteamaan, etten lukemani tiedon valossa osaa sanoa uskonko enemmän murhateoriaan, vai luonnolliseen kuolemaan. On kiistatta totta, että olosuhteet, joiden armoille tytöt jäivät uhkaavat kenen tahansa henkeä varsinkin kymmenen päivän aikana, joilta heidän mukana olleistaan laitteista löytyy jonkinlaisia elonmerkkejä. Eksynyt voi tehdä monia huonoja valintoja ja varsinkin viralliselta reitiltä poikennutta on hankala löytää ajoissa. Lisäksi monet vastaavan kokoisella alueella kadonneet jäävät ikuisesti kadoksiin, joten luonnollinen kuolema erämaassa ei lopulta ole kovinkaan harvinaista.

Näiden tyttöjen kohdalla heidän jäänteitään kuitenkin löydettiin tietyssä mielessä varsin epäselvistä olosuhteista. Mostly Mysteryn tapaukseen liittyvästä postauksesta löytyy monia hyviä kysymyksiä asiaan liittyen ja niitä on hankala ohittaa todeten tämän olevan yksi normaaleista tapaturmaiseen kuolemaan johtaneista vaellusreissuista. Samassa lähteessä tapauksen tutkintaa kritisoidaan melko vahvoin argumentein ja mikäli ne pitävät paikkansa, on todettava, että jopa amatöörimäisen tutkinnan myötä moni henkirikosta mahdollisesti tukeva seikka on jäänyt tutkimatta kunnolla. Tämä on erittäin ikävää sekä omaisten, että nettispekulaatioiden kannalta.

Tämä viesti on jo muutenkin niin pitkä, etten lähde näitä seikkoja erittelemään, mutta ne ovat luettavissa Mostly mystery -blokista ja The Daily Beastin artikkelista.
Destiny kirjoitti:Oma teoriani on, että Lisanne atleettina ja aiemminkin kaikennäköisiä seikkailuja harrastaneena halusi jatka eteenpäin. Epäilen, että Kris on vähemmillä taidoillaan jossain vaiheessa loukkaantunut niin, ettei ole voinut jatkaa matkaa, mutta Lisanne ei ole halunnut jättää ystäväänsä.
Krisin menehdyttyä vammoihinsa (?), Lisanne on ehkä lähtenyt etsimään paluureittiä, mutta tässä vaiheessa murtanut nilkkansa. Krisin kuoltua, hänen puhelimensa on käynnistetty Lisannen toimesta (omasta loppunut akku?), mutta tämä ei ole tiennyt Krisin puhelimen PIN-koodia.

Noista "valkaistuista" luista ollaan montaa mieltä. Toisten mielestä ne ovat valkaistuneet luonnostaan auringonvalossa, eikä siihen ole käytetty mitään erityistä mentelmää esim sitrushedelmän mehua. Lisannen jalkaterä oli löydettäessä edelleen kengässä, joten nämä luut eivät olleet altistuneet auringonvalolle.
Tuo Lisannen seikkailunhaluisuus ja tyttöjen lähteminen reitin ulkopuolelle sen vuoksi on omissakin teorioissani heti toisena mahdollisena vaihtoehtona sille, että tytöt ovat alun perin lähteneet jatkamaan eteenpäin näköalapaikalta. Tähän uskominen johtunee osin siitä, että joudun myöntämään seikkailleeni itsekin viimeksi viime kesänä virallisten reittien ulkopuolella ja pari vuotta aikaisemmin olleeni tilanteessa, jossa olen auringonlaskun myötä sammuttanut oman puhelimeni akun säästämiseksi, kun kaverini puhelinta on käytetty valaisemaan pimeää metsäpolkua. Molemmissa tapauksissa kaverini tosin oli se kokeneempi ja jälkimmäisessä hän tunsi reitin, joten mitään todellista hätää ei koskaan ollut. Molemmat tapaukset tapahtuivat myös kotimaassamme, joten olosuhteet olivat tietyssä mielessä tutut ja yhteyttäkin oli esimerkiksi GPS:n käyttöä varten.

Joka tapauksessa tuo seikkailunhaluisuus vielä lähes kymmenen vuotta näitä tyttöjä vanhempana saa minut samaistumaan tähän tapaukseen, koska tuon ikäisenä olisin hyvinkin voinut olla se osapuoli, joka olisi tehnyt aloitteen reitiltä poikkeamiseen ja aiheuttanut eksymisen ollen myös se, joka on alun perin ehdottanut, ettei mitää oppaita kaivata. Joku kirjoitti Redditissä tähän tapaukseen liittyen osuvasti siitä, kuinka moni meistä on ajan saatossa kaupunkilaistunut, eikä ymmärrä kuinka vaarallisia erämaalueet jo ihan oman kaupungin ulkopuolella voivat olla ja kuinka helposti niille voi eksyä.

Silti herää kysymys siitä, että mikäli tytöt tiesivät, että heidän täytyy palata samaa reittiä takaisin ja he päättivät lähteä tarkoituksella Pohjoiseen, niin miksi he eivät lähteneet kulkemaan samaa reittiä takaisin? Poikkesivatko he polulta, eivätkä löytäneet enää takaisin alkuperäiselle reitille? Mikäli Lisanne oli melko kokenut vaeltaja, kuten hänen on sanottu olevan, niin olisiko hän suostunut poikkeamaan tuntemattomalta reitiltä, joka olisi voinut aiheuttaa eksymisen? Kokeneen vaeltajan pitäisi kuitenkin tietää, että polulta poikkeamiseen sisältyy aina riski.

Krisin "valkaistuihin" luihin liittyen yritin käyttää avauksessa mahdollisimman neutraalia termiä, eli "vaalentuneet" juuri noiden asiaan liittyvien spekulaatioiden vuoksi. Monessa lähteessä käytetään englannin kielen termiä "bleached", joka on suoraan käännettynä juurikin "valkaistu", mutta se kuulostaa siltä, että luille olisi tarkoituksella tehty jotain. Tapaukseen mahdollisesti perehtymättömien lukijoisen vuoksi mainittakoon, että joissakin villeimmissä spekulaatioissa tytöt olisivat joutuneet mahdollisesti huumekartellin murhaamaksi ja niiden tekemien murhien uhrien ruumiiden hajoamisen nopeuttamiseksi on toisinaan käytetty kemikaaleja, jotka valkaisevat luita.

Sen tiedon valossa, mitä olen tästä tapauksesta itse lukenut, kuulostavat nuo huumekarteilleihin ja pimeään elinkauppaan liittyvät teoriat melko korkealentoisilta ja kaukaahaetuilta.

Luista mainittakoon vielä tähän loppuun, että toisin kuin aloitusviestissä kirjoitin, on Mostly mystery -blokissa maininta, että kahdessa Lisannen luussa on ollut päällä kudosta/nahkaa, joten lähteistä löytyy maininta siitä, ettei jalkaterä ollut ainoa löydös, jossa oli luun lisäksi jotain muutakin. Tuo oli aloitusviestin lähteissä vain siksi, että siellä oli kuva, jossa mainittiin Krisin puhelimen käytöstä 7-11.4, mutta olin katsonut vain kyseisen kuvan lukematta postausta. Nyttemmin olen nyttemmin lukenut myös postauksen, jossa oli tuon mainitun tiedon lisäksi muutakin erittäin hyvää informaatiota tapaukseen liittyen.

Vaikken kartelliteorioihin tältä istumalta uskokaan, niin tuo tyttöjen löydettyjen luiden toisistaan eroava kunto ja ylipäänsä se, että muutaman kuukauden katoamisen jälkeen löytyy lähinnä pelkkiä luita vaikuttaa melko oudolta. Lisäksi, kun paikalliset ovat kertoneet joskus jokeen hukkuneen pikkutytön ruumiin löytyneen myöhemmin kokonaisena ja kertovat myös, että suurin osa samalle reitille kadonneista on löytynyt lopulta elossa, ihmetyttää tapaus vain entistä enemmän. Mutta eikös sitä niin sanota, että poikkeus vahvistaa säännön?

Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamssa 20

Viesti Kirjoittaja Destiny »

Tästä on jo aikaa, kun itse olen tapaukseen paneutunut eli kaikki ei ole ihan tuoreessa muistissa.

Ehkä takaisin ei palattu tuon vaijeriylityksen takia, jos jompi kumpi oli siinä kunnossa, ettei enää takaisin siitä olisi suoriutunut?

Krisin shortsit löytyivät viikattuina kiveltä tuosta vesistönylityspaikasta. Miksi Krisiltä ole riisuttu shortsit? Käsittääkseni mukana ei ollut varahousuja. Oliko Kris kuollut eikä tarvinnut enää housuja ja Lisanne merkinnyt paikan etsijöille Krisin shortseilla?

Tytöillä oli mukanaan vain yksi, yhteinen ja pienehkö vesipullo (repussa). Mitään pitkää reissua he eivät olleet siis suunnitelleet. Mitä he joivat ja söivät päivien aikana? Luonnonveden juomisesta saattaa länsimaiseen puhtauteen tottuneen ihmisen vatsa mennä todella sekaisin. Oliko jompi kumpi saanut rajun vatsapöpön ja mennyt tämän takia huonoon kuntoon?
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar

Avatar
Torrente
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Pe Elo 16, 2019 1:59 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Torrente »

Tässä on englanninkielen taitoisille kahlattavaksi yksi blogi, jossa on melko perusteellisesti puitu tätä tapausta:
http://scarletnat.blogspot.com/2019/01/ ... s-and.html

Tässä muutamat omat huomioni:
- Kun poliisitutkimusta tai rikostutkintaa aiheesta ei ilmeisestikään ole tehty kunnolla, kaikki internetissä leviävät tiedot ja "faktat" eivät ehkä tai luultavasti pidä paikkaansa. Kun ristiriitaista tietoa on tarpeeksi koossa, ei pelkän nettitiedon perusteella pysty esittämään täysin aukotonta ja uskottavaa selitysmallia oikein millekään teorialle tapahtumasta. Jos jollain logiikalla ja jollain järkiperusteilla alkaisi vähentämään tapauksessa huomioon otettavaa tietoa, alkaisi laadittu selitysmallikin kuulostamaan uskottavammalta.
- Blogistin kirjoitus on alkupuolella hyvä, mutta taso heikkenee loppua kohtia ja spekulaatioiden taso alkaa karata sfääreihin.
- Blogisti käyttää hirvittävän tekstimäärän sen pohtimiseen, milloin kadonneiden tyttöjen kameran kuvat on otettu ja miten kameran kuvatiedostojen aikamerkintöjä tulisi lukea. Kuitenkin tapauksesta muistaakseni blogissa ja muuallakin kerrotaan, että ainakin yksi näköalapaikan kuva on otettu myös tyttöjen puhelimella. Puhelimen kuvatiedoston tallennusaikaa pitäisi vain verrata kameran kuvatiedostojen aikoihin, vaikeaa/mahdotonta enää kenenkään toteuttaa?
- Blogin perusteella joku taho on ilmeisesti jollain lailla sotkenut/modifioinut kuvien alkuperäisiä metatietoja. Joltakin se on vaatinut ainakin hieman harrastuneisuutta asiaan ja silloin taustalla on pitänyt olla joku motivaatio kyseiseen hommaan. Lievimmillään se toisaalta on ollut jokin Panaman viranomainen, jonka toimintatapoihin ei ole kuulunut olla kovin huolellinen todistusaineiston käsittelyssä.
- Vakavampi huomio kuviin liittyen minulla kuitenkin on, että olen vakuuttunut että osassa kuvissa on photoshoppausta. Yhdessä kuvassa toisen tytön keho on kuin pitkäksi venähtänyt, toisessa hyvin usein esitetyssä kuvassa käsivarren ja vartalon välisen raon tausta on vaaleankeltaista väriä, ei vihreää pusikkoa niin kuin ympäristön perusteella kuuluisi. Myös kuvien aikamerkinnät näyttävät että ensin yhdessä kuvassa ollut lähes kokonaan pilvistä ja sitten seitsemän sekunnin kuluttua lähes pilvetön taivas. Tämäkin viittaisi photoshoppaukseen.
- Photoshoppaus ei kuitenkaan vaikuta kovin järkevältä tai tarpeelliselta, kun kaiken kuvamateriaalin ilmeisestikin tytöt ovat siellä polkuretkellä/maisemapaikalla kuitenkin käyneet, ainakin jonain matkapäivänä. Eli miksi sitä kuva-aineistoa olisi ollut tarpeen tuottaa jälkikäteen muutama kuva lisää, jos sitä autenttisena jo kuitenkin on ollut.
- Itse en usko onnettumuusvaihtoehtoon. Keskeisimmäksi syyksi minulle riittää, että reppu on löydetty (asetettu löydettäväksi) sisältöineen vahingoittumattomana, sisältäen esim. kameran, puhelimet, rintaliivit ja tyhjän vesipullon. Se kuka rekonstruoi mielessään tuota onnettomuusvaihtoehtoa, saa kyllä aikamoisia haasteita miten tuo repun kohtalo istuu selitykseen.
- Uskon myös, että repun ja luiden kappaleiden maastoon löydettäväksi asettamisen tarkoitus on ollut saada etsinnät ja tutkimus aiheesta loppumaan. Toteutuneen perusteella tämä onkin ollut hyvin tuloksekas ratkaisu.
- Yöaikaan otetut valokuvat ja vain puhelimiin tallentuneet soittoyritystiedot antavat osaltaan vakuuttavanoloista aineistoa siitä, että kyseessä olisi ollut vain eksyminen. Kuten blogistikin käy läpi, nämä ovat kuitenkin ollut mahdollista myös järjestää jonkun toisen henkilön toimesta. Jos olisi olemassa edes yksi hollanniksi kirjoitettu vaikkapa lähettämätön tekstiviesti tai kuva tytöistä elossa katoamispäivän jälkeen, eksymisvaihtoehdolle siitä olisi tullut yksi reipas pykälä lisää uskottavuutta.

Jaguaari
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1471
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 7:19 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Jaguaari »

Kiitos ketjun aloittajalle. Todella kiehtova tapaus.

Lena
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ti Kesä 02, 2015 9:48 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Lena »

Panamassa jälleen kuolleita retkeilijöitä. Onkohan Krisin ja Lisannen kohtalo ollut samanlainen?
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtop ... 20&t=30115

FlowerPower30
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 110
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 9:27 am

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja FlowerPower30 »

Lena kirjoitti:
Ma Heinä 20, 2020 3:47 pm
Panamassa jälleen kuolleita retkeilijöitä. Onkohan Krisin ja Lisannen kohtalo ollut samanlainen?
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtop ... 20&t=30115
Itse en kyllä näe näissä mitään muuta yhteyttä kuin Panaman. Toinen vaikuttaa todella raa'alta, kenties huumeisiin liittyvältä, teurastukselta, kun taas tämä keissi on mielestäni enemmän onnettomuus tai kenties jonkun yhden hullun tekosia.

Jaguaari
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1471
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 7:19 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Jaguaari »

Todella kiehtova tapaus, ilmeisesti ei suomessa kuitenkaan kun ei tämän enempää kiinnosta täällä. :shock:

Mark
Armas Tammelin
Viestit: 80
Liittynyt: Pe Syys 27, 2013 3:15 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Mark »

Kyynaama kirjoitti:
To Tammi 10, 2019 9:53 pm


Kuva

Tämän kuvan kohdalla on esitetty spekulaatioita siitä, että oikealla kuvan keskivaiheilla näkyisi mahdollisesti Krisin ruumis ja kuva olisi otettu, jotta ruumis olisi mahdollista paikantaa myöhemmin. Tuo kohta kuvasta on kuitenkin niin pimeä, että siitä on hankala sanoa mitään. Lähteissä mainitusta imagenart.orgista löytyy vaalennettuja versioita tästä ja ensimmäisestä kuvasta. Vaalennetustakaan versiosta ei pysty täydellä varmuudella sanomaan mitään tuon ruumisväitteen osalta.
Näyttäisi että olisi rinnat ja jalkaterät laitettu yhteen nippuun ja vasemmalla seiskalta näyttävä ehkä taipunut käsi. Erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan .


Kuva

Jaguaari
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1471
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 7:19 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Jaguaari »

En näe millään mitään ruumista tai ihmistä kuvissa vaikka kuinka käyttäisi mielikuvitusta. :shock:

bob
Nikke Knakkertton
Viestit: 174
Liittynyt: La Touko 09, 2015 3:56 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja bob »

Nyt oli kyllä mainio alustus. Katsoin sattumalta yhden YTube-pätkän tästä, sellaisen vajaan tunnin ohjelman, en ole varma onko tuo sama linkissä mainittu, mutta kyllä tää on erittäin outo juttu kaikkineen. Varsinkin toi iloisten selfiekuvien luonteen muuttuminen nopeaan tahtiin epämääräisiksi, synkiksi ja parissa viimeisissä kuvissa Kris näyttää jopa huolestuneen tai pelokkaan oloiselta. Alkukuvien iloinen hymy on erittäin kaukana poissa! Mutta miksi? Erään kuvan tulkinnan mukaan siinä Kris on kumarassa kädet selän taakse sidottuna jopa. Toi ruumiin näyttämä tumma kuva on kyllä vaalennettunakin epäselvä, joku siinä kyllä näyttäisi olevan, mutta ihan yhtä hyvin se voi olla vaikka moottorikelkka tai puupölkky kuin ihmisen ruumis. Jos se taas on ihminen, niin mun silmiin kuva näyttäis olevan otettu kallion jyrkänteeltä alas päin. Oliko Kris pudonnut pimeässä ja Lisanne yrittänyt salamavalon avulla katsoa, että minne asti se kaveri oikein on kadonnut? Siltä se mulle vähän vaikuttais. Toiset näkee kuvassa tuntemattoman kyttäävän hahmon, joka seisoo ja kenties vaanii piilossa odotellen tyttöjä. Ehkä oli kuulunut yön pimeydestä rapinaa ja otettu siihen suuntaan kuva tajuamatta itse ollenkaan, mitä siellä näkyykään. Siitä se mielikuvitus sitten viimeistään karkaa laukalle - ja iho kananlihalle! :D

Tosta yhestä dokkarista jäi mulle käsitys, että se kenkään katkennut Lisannen jalkaterä olisi ollut muista löydöistä poiketen siististi irti leikattu ja jäljistä olisi päätelty, että se olisi leikattu irti vasta kuoleman jälkeen. Mikä tahansa teoria selittää minkä tahansa kaiken muun, niin tätä ei selitä kyllä mikään.

Myös yksistään se repun löytäminen oli erittäin outoa. Löytäjä oli mennyt samasta paikasta ohi edellisenä päivänä ja silloin sitä ei siellä ollut. Lisäksi reppu oli kuin uudenveroinen ja täysin kuiva - vaikka edellisinä päivinä oli satanut suhteellisen rankasti. Virtako sen toi mukanaan kauempaa yläjuoksulta. Täysin kuivana ja laitteet vahingoittumattomina? Jos koko tapaus on murhamiehen tekosia, mikä ihmeen väläys on viedä se reppu löydettäväksi ja vielä jättää sinne hyvässä kunnossa kännykät ja kamera täynnä valokuvia. Miksi jättää noin paljon vinkkejä tekniikan tutkittavaksi jälkeensä tahallaan? Pari kuvaahan oli jostain välistä deletoitu, mutta varmempi tapa olisi varmaan ollut poistaa digitavarat ja todistusainekset kahden suuren kiveen väliin hakkaamalla tuusan nuuskaksi kaikki mahdollinen. Tää tapaus on niin monimutkainen ja täynnä ihan täysiä älyttömyyksiä ja epäjohdonmukaisuuksia, ettei mitään rajaa. Pelkästään heidät sinne kyydinneen taksikuskin kertomuksesta alkaen kaikki on vinksallaan. Hän kun kertoi muistaakseni vieneensä tytöt reitille n. 11 aikaan kun ekat iloiset kuvat reitiltä on otettu jo pari tuntia aiemmin. Tässä on oikein kunnon kauhutarinan ainekset. Olisiko Blair Witchin eukko ollut asialla, muuta mä en keksi. Parhaimmatkaan teoriat ei selitä puoliakaan noista kaikista outouksista. Ja vielä tosiaan toi lähikuva verisestä päästä? Mitäihmettä?!? Ja miksi? Jos Kris on jo kuollut, miksi ihmeessä Lisanne ottaa vammasta kuvaa? Todistaakseen omaisille, mitä kävi? Ei sitten kuitenkaan lähettänyt sitä... Ja miten Lisanne edes on päässyt sinne alas jyrkänteen juurelle jos kerta kaveri on sinne pudonnut kuolemaansa? Vai onko Kris sittenkin selvinnyt jostain muusta kolhustaan, ja itse ottanut kuvan tsekatakseen, että minkälainen ventti siellä nyt oikein onkaan kun niin hitosti verta tiputtaa?

Ja miksei tytöt laittaneet kymmenen päivän aikana yhtään tekstaria kenellekään? Sillä oisi saanut satunnaisen kehnon kentän avulla viestin menemään varmimmin jos tosiaan jollekin halusivat jotain viestittää.

Entäs kaappaus, sieppaus, raiskaus, murha? Kuka sieppaajaraiskaaja jättää uhreilleen kamerat ja kännykät vapaaseen käyttöön, että ottakaapa kuvia minusta ja paikoista ja soitelkaa välillä aina hätäkeskukseenkin jos siltä tuntuu... Todennäköisin selitys on varmaan kuitenkin se viimeisin elossa heidät nähnyt, kuten niin usein. Eli case closed - pidättäkää taksikuski! Ainoa kaiken kattava selitys löytyy kuitenkin niistä hämykuvista. Niissä lentelee orbeja. Myös ufo-fanaatikot saa niistä kivasti kaikkeen selityksen ja vieläpä helposti. Mä uskon mieluummin edelleen siihen BlairWitchiin. Voi että kun tää joskus selviäis. Siihen saakka tää on sellanen Panaman oma Djatlovin sola.

Jaguaari
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1471
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 7:19 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Jaguaari »

Tämä on kyllä kiehtova tapaus. Ja outo.. :shock:

Vastaa Viestiin