Porin Matti - surmattiin elokuussa 1992

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

nemo
Parranpäristäjä
Viestit: 68
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 1:28 pm
Paikkakunta: Annwfn

Porin Matti - surmattiin elokuussa 1992

Viesti Kirjoittaja nemo » Pe Elo 03, 2007 2:42 pm

Voisiko joku kertoa kuka oli legendaarinen Porin Matti ja mitä hänelle tapahtui? Kiitos.

Otsikon informatiivistä osuutta lisätty
-NILS-

Arska-60
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 43
Liittynyt: To Elo 02, 2007 7:41 am
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Arska-60 » Pe Elo 03, 2007 3:55 pm

Porin-Matti oli harmiton ja mukava kaveri, ei koskaan halunnut kenellekään mitään pahaa.
Hänellä oli tapana harrastaa pikku rikkeitä. Eli hän söi ja yöpyi hienoissa ravintoloissa ja hotelleissa, sitten kun tuli maksun aika, hän kohteliaasti ilmoitti, ettei hänellä ole rahaa ja pyysi soittamaan poliisit paikalle.

Porin-Matti kohtasi tiensä pään kesämökillä Ahlaisten ja Merikarvian rajalla. Hänet pahoinpideltiin kuoliaaksi ja ruumis heitettiin kaivoon. Tekijä saatiin kiinni ja hän tunnusti. Ilmaan jäi leijumaan kysymys, miten heiveröinen ja huonossa kunnossa oleva kaveri pystyi muka yksin nostamaan ja siirtämään takaisin raskaan kaivonkannen...

Primavera
Wallander
Viestit: 1047
Liittynyt: To Touko 10, 2007 1:28 pm

Viesti Kirjoittaja Primavera » Pe Elo 03, 2007 8:06 pm

Satakunnan Kansan arkistosta:


'Porin Matin' surmasta epäilty pidätettiin
Päivämäärä: 1992-08-19
Tekijä: Ilpo Lehtojoki

'Porin Matin' surmasta epäilty pidätettiin Porin rikospoliisi on pidättänyt Ahlaisten Pohjansahan kaivosurmasta epäillyn porilaisen miehen. Hänen epäillään pahoinpidelleen ja hukuttaneen Porin Matin lempinimellä julkisuudessa tunnetun miehen viime lauantaina. Surmasta epäilty mies vangittaneen tänään aamulla Porin raastuvanoikeudessa.

Porin rikospoliisin tutkinnanjohtaja, komisario Heikki Särkiniemi vahvisti, että Porin Matin kaivosurmaa tutkitaan henkirikoksena.

- Kaivosurma on poliisille vielä melko epäselvä. Surmattu on hukkunut kaivoveteen, mutta hänen ruumiissaan oli myös merkkejä väkivallasta.

Kaivosurmasta epäilty pidätettiin komisario Särkiniemen kertoman mukaan ruumiin löydyttyä viime lauantaina. Epäilty ei ole tunnustanut surmaamista.

- Porin Matti nähtiin varmuudella hengissä viimeksi 2. elokuuta. Olemme hyvin kiinnostuneita kaikista silminnäkijöiden havainnoista sen päivän jälkeen.


Porin Matin kaivosurma pysyi edelleen epäselvänä
Päivämäärä: 1992-09-25
Tekijä: Ilpo Lehtojoki

Porin Matin kaivosurma pysyi edelleen epäselvänä Toista kertaa raastuvassa käsitellyn Porin Matin kaivosurma Ahlaisten Pohjansahassa sunnuntaina 2. elokuuta on yhä erittäin epäselvä.

Surmaa edeltävät tapahtumat näyttävät pysyvän hämärinä siitä huolimatta, että oikeudessa kuultiin kahta todistajaa ja surmapaikan tilanomistajaa asianomistajana.

Oikeusneuvosmies Leena Teljon johtaman oikeuden voi yhä arvioida olevan lähes lähtökuopissa: kaivosta löytyi 15. elokuuta hukutettuna mies, jonka ruumiissa oli merkkejä väkivallasta. Tosin syyttäjänä toimivan kaupunginviskaalin saamien tietojen mukaan ruumiinavaus olisi vahvistamassa surmatun hukkumisajankohdaksi elokuun 2. päivän.

Mutta siinä sitten onkin lähes kaikki.

Eikä tilannetta helpota yhtään se, että taposta syytetty, lähes tyystin kaikesta vaikeneva 37-vuotias porilainen rakennusapumies kiistää tiukasti epäilyt Porin Matin taposta.

- Näyttöä epäillyn syyllistymisestä tekoon ei ole olemassa. Syyte perustuu lähes kaikilta osin luultavasti poliisitutkinnassa rikoksesta toisena epäiltynä kuullun todistajan kuulusteluun, jota ei voida pitää luotettavana oikeastaan miltään osin, sanoi syytetyn avustaja, varatuomari Jukka Virtanen.

Tekeekö oikeus katselmuksen? Kaivosurman käsittely jatkuu kahden viikon kuluttua syyttäjän ja yhden asianomistajan pyynnöstä. Uuden esitutkintapöytäkirjan poliisilta saanut syyttäjä aikoo silloin todennäköisesti syyttää epäiltyä myös elokuun alussa tehdystä pahoinpitelystä.

Lisäksi syyttäjä odottaa ruumiinavauspöytäkirjojen valmistumista ja KRP:n lausuntoa kaivosurmaan liittyvistä sormenjäljistä.

Nähtäväksi jää, tekeekö raastuvanoikeus katselmuksen surmapaikalla Ahlaisten Pohjansahassa. Sitä pyysi eilen ensi kertaa syytetyn asiamies. Perusteluna oli se, että oikeus voisi itse omin silmin nähdä kaivon, jonne Porin Matti sysättiin pää edellä ja elävänä.

Katselmuksen erityisinä tarkkailukohteina olisivat kaivon raskas betonikansi ja kuinka suuri on kannen 42x42 sentin suuruinen aukko.

Varatuomari Virtasen kertoman mukaan on mahdotonta, että heikkokuntoinen, 65-kiloinen syytetty voisi yksin heittää kaivoon 80-90 kiloa painavan uhrinsa elävänä tai edes tajuttomana.


Kaivosurmassa kuultiin todistajia
Päivämäärä: 1992-10-09
Tekijä: Ilpo Lehtojoki

Kaivosurmassa kuultiin todistajia Porin Matin kaivosurmaan etsittiin kolmannen kerran selvyyttä Porin raastuvanoikeudessa. Oikeudessa kuultiin kahta todistajaa, joista toinen oli Ahlaisten Pohjansahassa 2. elokuuta surmansa saaneen Porin Matin naapuri.

Kaivosurma vaikuttaa edelleen epäselvältä. Oikeudessa esitettiin myös rikostekniset tutkimustulokset ja valmis ruumiinavauspöytäkirja, mutta nekään eivät tuntuneet tuovan ratkaisevaa lisävalaistusta surmapäivän tapahtumien kulkuun.

Syyttäjä luki surmasta epäillylle 37-vuotiaalle porilaiselle rakennusapumiehelle uuden syytteen, jossa hänen epäillään törkeästi pahoinpidelleen porilaisen miehen myös Porin Pormestarinluodossa 5.

elokuuta. Tappoepäilyjen lisäksi rakennusapumies kiistää syytteet kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Jutun käsittely jatkuu 22. lokakuuta.


Kaivosurmasta epäilty mielentilatutkimukseen
Päivämäärä: 1992-11-06
Tekijä: Esa-Pekka Avela

Kaivosurmasta epäilty mielentila- tutkimukseen Porin Matin kaivosurmasta epäilty 37-vuotias porilainen rakennusapumies määrättiin eilen mielentilatutkimukseen. Juttu oli Porin raastuvanoikeudessa esillä jo viidennen kerran.

Kaivosurma tapahtui 2. elokuuta Ahlaisten Pohjansahassa. Porilaiselle rakennusapumiehelle vaaditaan rangaistusta paitsi taposta myös kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Kaivosurmaa käsitellään Porin raastuvanoikeudessa seuraavan kerran, kun mielentilatutkimuksen tulokset on saatu. Tämä vienee noin puoli vuotta.


Porin Matin kaivosurma hovioikeuden ratkaistavaksi
Päivämäärä: 1993-09-16
Tekijä: Marita Lehtojoki

Porin Matin kaivosurma hovioikeuden ratkaistavaksi Suulliseen käsittelyyn kutsutaan neljä todistajaa.

Turun hovioikeus ottaa Porin Matin eli Matti Juhani Miettisen runsaan vuoden takaisen kaivosurman ja Porin raastuvanoikeudessa samassa jutussa ratkaiseman törkeän pahoinpitelyn omasta aloitteestaan suulliseen käsittelyyn 27. lokakuuta kello 11 alkaen.

Hovioikeus on nimennyt oikeudenistuntoon neljä todistajaa. Heistä kolmen kuuleminen liittyy Porin Matin surmaan.

Porin raastuvanoikeus katsoi 15. huhtikuuta antamassaan päätöksessä selvitetyksi, että porilainen puistotyöntekijä, täyttä ymmärrystä vailla ollut TM surmasi 2. elokuuta 1992 tahallaan Miettisen Porin Ahlaisten Pohjansahassa pudottamalla tämän elävänä 6,9 metriä syvään kaivoon. Pahoinpidellyn Miettisen kuolinsyyksi varmistui myöhemmin hukkuminen.

Tuomittu M sai Porin RO:ssa taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä kymmenen vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksen.


KKO epäsi valitusluvan "Porin Matin" kaivosurmasta
Päivämäärä: 1994-03-25
Tekijä: Ilpo Lehtojoki

KKO epäsi valitusluvan "Porin Matin" kaivosurmasta Korkein oikeus ei myöntänyt porilaiselle puistotyöntekijälle TM:lle valituslupaa "Porin Matin" kaivosurma-asiassa. Siten surmasta jäi lainvoimaiseksi päätökseksi Porin raastuvanoikeuden alun perin langettama kymmenen vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistus.

Porin raastuvanoikeuden lisäksi asiasta päätti ensimmäisenä muutoksenhakutuomioistuimena Turun hovioikeus, joka pysytti yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen taposta ja kahdesta Porissa tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä.

Vankeuteen joutunut Markkanen on koko ajan kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä Porin Ahlaisissa tehdyn kaivosurman kanssa.

Tuomittu väittää sen sijaan, että tapaukseen liittyvät todistajat keskenään lavastivat hänet syylliseksi.
Viimeksi muokannut Primavera, La Elo 04, 2007 12:39 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Arska-60
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 43
Liittynyt: To Elo 02, 2007 7:41 am
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Arska-60 » La Elo 04, 2007 9:15 am

Sorry, muistin osittain väärin.

A
Alibin satunnaislukija
Viestit: 112
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 10:59 pm

Re: Porin Matti

Viesti Kirjoittaja A » Su Heinä 10, 2011 10:51 pm

http://www.katsomo.fi/?progId=72150

Tuossa Karpon Parhaat -ohjelman jaksossa haastatellaan Mattia pariinkin otteeseen, sekä todetaan miehen myöhempi kohtalo.

Muistan kyllä tapahtuma-ajalta Alibin kuvan, jossa jalkapohjat tennissukkineen näkyivät kaivon pimeydestä. Jäi mieleeni myös nimi Miettinen, mutta vasta nyt mies sai kasvot.

Mies Kunto
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 34
Liittynyt: Ke Syys 03, 2008 4:08 pm
Paikkakunta: kaukana muista

Re: Porin Matti

Viesti Kirjoittaja Mies Kunto » Ke Heinä 13, 2011 5:52 am

"Kun ajatus katkeaa mutta puhe jatkuu" on tuon jakson nimi. Ja pakko myöntää, että Porin Matin juttu oli mielenkiintoinen, mutta erittäin lämpimästi suosittelen katsomaan jakson loppuun. Helppoheikki-Matin juttu jakson toisella puoliskolla ja harvoin noin paljoa olen nauranut... toisilla se sana on vain hallussa :lol:
Rover, wanderer. Nomad, vagabond. Call me what you will.

DollariExpress
Lovejoy
Viestit: 1702
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Re: Porin Matti

Viesti Kirjoittaja DollariExpress » To Heinä 14, 2011 9:28 am

lisää tekijästä joka myöhemmin on kertonut tehneensä tämän
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=10421
kun linkität,niin kopioi asia samalla ketjuun,koska linkit kuolevat joskus jopa muutamassa viikossa ja asia katoaa bittiavaruuteen

Terävä
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 176
Liittynyt: To Loka 11, 2018 8:47 pm
Paikkakunta: Bay City

Re: Porin Matti

Viesti Kirjoittaja Terävä » To Marras 15, 2018 2:41 pm

Oli Katsomon linkki mennyt untenmaille. Siispä tässä uudestaan Porin Matti, Karpon haastatteluissa.
https://www.youtube.com/watch?v=9w27PVBTEWE
Uskon, että Suomen malli on paras ja läheisin malli sille, miten Islam kehottaa ihmisiä elämään. Näin ollen koen, että Suomi on maailman islamilaisin valtio.
Abdirahim "Husu" Hussein

Morgan Kane
Alibin satunnaislukija
Viestit: 145
Liittynyt: Ti Heinä 22, 2008 8:33 pm

Re: Porin Matti

Viesti Kirjoittaja Morgan Kane » Su Marras 18, 2018 12:40 pm

Tämä murhattu Matti ei herättänyt sympatiaa. Tuo jälkimmäisen puhe oli mitä parhainta ja osaavaa huumorikerrontaa.

Vastaa Viestiin