Hyvinkään ammuskelu 2012, 2 kuoli 7 loukkaantui

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

INES 7
Columbo
Viestit: 2331
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja INES 7 » Ma Kesä 04, 2012 1:36 pm

ulrikeM kirjoitti:
Eimi kirjoitti:Miksi muuten nämä julkisella paikalla tehdyt surmat saavat suuremman huomion kuin kotioloissa tehdyt? Niin mediassa kuin poliitikkojen puheissa. Kuolleiden määrä saattaa olla sama, mutta perheensä surmannut unohtuu sittenkin aika nopeasti. Eikä kukaan ole vaatimassa lainsäädäntöön muutoksia.
Hyvä kysymys. Yksi syy ainakin on median antama huomio. Toinen (liittyy ensimmäiseen) on se, että esim. Hyvinkään tapauksessa niin moni ulkopuolinen (ja vielä nuori) oli hengenvaarassa. Poliisia ampuminen on myös poikkeuksellista.
Juu, ja koska ne julkisella paikalla tehdyt teot ovat luonteeltaan terroritekoja. Niiden "kuuluukin" saada huomiota enemmän. Kotioloissa rikos kohdentuu lähinnä valikoituihin uhreihin, joita tekijä haluaa vahingoittaa. Näillä julkisillakin saattaa olla tietty kohde, mutta lisäksi siis vaarassa ja jopa tahallaan uhattuina on täysin sivullisia, jollen sanoisi jopa syyttömiä.

Tästä erosta johtuen - valitettavasti - monestikaan juuri kukaan ei ihannoi perheensä surmaajaa, mutta terroristia useinkin monikin.

Belker
Lovejoy
Viestit: 1663
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 11:51 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja Belker » Ma Kesä 04, 2012 3:46 pm

Hyvinkäällä ampujan piileskely on alkanut selvitä poliisille. Minkälaiset olisivat olleet mahdollisuudet karata ja pysyä piilossa?

Torontossa ampuja pääsi karkuun, olisikohan jo saatu kiinni?http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/s ... oting.html
http://www.torontosun.com/2012/06/03/po ... with-a-gun

Hyvinkäälläkin pako olisi ollut mahdollinen, mutta ilmeisesti näiden kahden ampujan kesken on jokin ratkaiseva ero. Ehkä kyseessä oli torontolaisten jengien välinen riita ja kohdehenkilö oli ennalta valittu.Silti periaattessa Torontossa olisi pitänyt jäädä helpommin kiinni, mutta toisin kävi. Oliko Torontossa pidemmälle suunniteltu isku ja siten apuporukkaa, kun ostoskeskus Eaton Centrestä päästiin pakoon noinkin onnistuneesti? - Hyvinkäällä puolestaan oli valittu paikka, helppo pääsy katutasolle ja karkuun sivuteille, mutta tekijä jäykistyi. Hyvin hyytyi hyvinkääläinen. Onneksi.

Ainakin Kanadassa on ryhtiä :)
Acting deputy chief Jeff McGuire thanked the many witnesses who have come forward so far for their help, which he said has been "monumental."

He also cautioned Torontonians about being overly alarmed by the shooting because it was "an isolated incident."

"One idiot with a gun doesn't speak to the state of affairs of Toronto," McGuire said.

Lucic
Alokas
Viestit: 23
Liittynyt: Ke Elo 18, 2010 3:13 am

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja Lucic » Ti Kesä 05, 2012 2:11 am

Jumalauta,nyt hirttää kiinni!!!

Lopetin asian kunnollisen lueskelun tällä palstalla noin sivun neljäkymmentä (40) kohdalla,joten pahoittelut mikäli jotain kirjoituksia on jäänyt huomioimatta. Alkaa vaan keittää ajatus,että metsästäjät "syyllistetään" tähän tapahtumaan. Ja heti pakko mainita,että itse en metsästä, mutta mielelläni kyllä syön riistasapuskaa. Toki tunnen lukemattomia metsästäjiä, jotka ovat myös kauhuissaan Hyvinkään tapahtumista.

Mutta asiaan; Eihän se nyt oikeesti voi olla mettämiesten vika,että joku sekoaa..? Väitän,että nämä valitettavat tapahtumat eivät häviä, vaikka kaikki metsästysaseet laitettaisiin "tiskin alle". Se on oikeesti helvetin helppo huudella rannalta,kun merellä myrskyää. Ja tietääkseni yksikään hirvi ei ole aseella tappanut ihmistä, mutta muutoin kylläkin.

Se, että joku vitun Hiltunen sekoaa ja ampuu ihmisiä hirvikiväärillä, siihen ei ole ratkaisu kieltää kivääreitä kaikilta. Uskallan väittää,että lähes 100% kiväärin laillisesti hankkineista osaa ja pystyy pitämään huolta aseestaan, eikä sitä käytetä muuhun kuin siihen mihin se on tarkoitettu. Muuta väittävät tarttuvat lillukanvarsiin. Ja ainakin itse tunnen oloni turvallisemmaksi ajaessani autolla, kun tiedän, että edes joku kantaa huolta hirvieläinten kannanhoidosta, jotta nämä eivät aiheuta isompaa ongelmaa maanteillä.

Ja kyllähän tässäkin tapauksessa hiukan naurattaa orastava kaksinaismoralismi; Nyt on kaiken näköiset "päättäjät ja muut viheratteenedustajat" barrikaadeilla, mutta nämä samat "herrat ja rouvat" ovat taas syksyllä kiljuen tulossa kohti ilmaisia* lihapatoja sekä peijaisia... *Veronmaksajat kuittaavat

INES 7
Columbo
Viestit: 2331
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja INES 7 » Ti Kesä 05, 2012 12:28 pm

Kylläpä noiden kouluampumisten jälkeen (Jokela, Kauhajoki) maassamme oli paljonkin samanlaista keskustelua myös metsästysaseiden jemmaamisesta tehokkaammin, vaikkakin ymmärrettävistä syistä keskityttiin enemmän pistoolien lupiin ja säilytyksiin. Siitä asti siis "odoteltu" "hyvinkäätä"...

Nyt on ainakin kaikilla ahdistuneilla myöhäisteineillä tietoa kuinka paljon enemmän läpäisee metsästys- tai tarkkuuskiväärikivääri verrattuna .22 cal hand gun:iin... Ja miten niitä helpoimmin saa...

Toukokuun lopullahan ei ole hirvesyskausi ns. kuumimmillaan, joten olisiko syytä sittenkin kätkeä aseet syksyyn asti, harjoitella ammuntaa ohjatuissa oloissa (tervejärkisellä metsästysporukalla, yhteisen harastuksen tiimoilta), jakaa aseet vain silloin kun niitä tarvitaan ja säilyttää muu aika sellaisessa paikassa, mihin ei edes yksi tai kaksikaan henkilöä omin päin pääse? Hankalaahan se on. Lisäksi aseharrastukseen kuuluu oleellisena osana pyssyjen "hipelöinti", rassaus ja tunnustelu yms.

Vaikea yhtälö. Itse elin aikaa jolloin isän lukuisat aseet siirtyivät eteisen naulakosta, lipaston laatikosta, rappujen alta ja muista nurkista ynnä seinältä lukittuun teräskaappiin. Samoin panokset. Mitähän, jos olisi tullut aikanaan mieleen... Kun oli jo oppi intistäkin saatu...

Chili
Matlock
Viestit: 830
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja Chili » Ti Kesä 05, 2012 12:33 pm

Voisiko joku metsästäjistä auttaa:

Aiempi linkkini Murhainfo foorumille vie nykyisin tänne Erä ja Ase -keskusteluun.

Missä vika?? :evil:

ulrikeM
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: La Marras 29, 2008 3:59 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja ulrikeM » Ti Kesä 05, 2012 12:48 pm

Chili kirjoitti:Voisiko joku metsästäjistä auttaa:

Aiempi linkkini Murhainfo foorumille vie nykyisin tänne Erä ja Ase -keskusteluun.

Missä vika?? :evil:
Siinä, että E. Hiltunen vangittiin kahdesta murhasta ja seitsemästä murhan yrityksestä tappovälineenään metsästysase.
Minkä taakseen jättää, sen netistä löytää.

Killer Loop
Alibin satunnaislukija
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja Killer Loop » Ti Kesä 05, 2012 1:02 pm

E. Hiltusen teot eikä hänen päässään asustava sairaus liity mitenkään metsästykseen. Joku tämän veti yhteen metsästyksen kanssa. Lukekaapa alusta asti, niin se varmasti paljastuu. Omat metsästys-/ reserviläisaseeni ovat tiukasti lukitussa kaapissa johon ei ole asiaa kenelläkään muulla. Se että harrastaa ammuntaa (en tarkoita värikuulasekoiluja) ei tee kenestäkään potentiaalista tappajaa. On sanottu: "Jolla onni on, se onnen kätkeköön". Sama pätee aseisiin. Hyvinkään pojan metsästävä vanhempi saa katsoa peiliin "avainasioissa". Kyllä tämä homma olisi jokatapauksessa tapahtunut vaikka Eerolla ei olisi ollut aseita saatavilla. Ihmisen mieli on niin ovela. Puukolla voi ruuhkassa sohia paljon vaivattomammin, koska siitä ei kuulu ääntä ja pistosta ei välttämättä tiedä mitään heti sen tapahduttua. Lukekaapa vaikka.
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....

dollarfrossa
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Helmi 12, 2008 3:07 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja dollarfrossa » Ti Kesä 05, 2012 1:20 pm

Kannattaa hieman suhteellistaa niiden aseiden merkitystä.

Suomen aserekisterissä on 1,6 miljoonaa ampuma-asetta. Nillä kuolee vuodessa alle kymmenen ihmistä (poislukien itsemurhat).

Pari päivää sitten uutisoitiin että THL:n arvion mukaan hoitovirheisiin kuolee Suomessa noin 700-1 700 ihmistä vuodessa. Silti kukaan ei ole marssimassa kadulla lääkäreitä vastaan. Ja liikenne on sitten kokonaan oma lukunsa.

dmm
Aloitteleva dekkari
Viestit: 521
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja dmm » Ti Kesä 05, 2012 1:47 pm

dollarfrossa kirjoitti:Kannattaa hieman suhteellistaa niiden aseiden merkitystä.

Suomen aserekisterissä on 1,6 miljoonaa ampuma-asetta. Nillä kuolee vuodessa alle kymmenen ihmistä.

Pari päivää sitten uutisoitiin että THL:n arvion mukaan hoitovirheisiin kuolee Suomessa noin 700-1 700 ihmistä vuodessa. Silti kukaan ei ole marssimassa kadulla lääkäreitä vastaan. Ja liikenne on sitten kokonaan oma lukunsa.
Miten niin liikenne on kokonaan oma lukunsa? Ja ei kai hoitovirheitä pelkät lääkärit tee? Aseista on kiva puhua, etenkin tällaisten tekojen jälkeen, mutta tosiasiassa henkirikoksista suurin osa tehdään humalassa ja niin, että tekijät ovat työelämän ulkopuolella olevia keski-ikäisiä miehiä, joista iso osa on aiemminkin tuomittu henki- tai pahoinpitelyrikoksista. Harva silti huutelee tälläkään palstalla vaikkapa alkoholipolitiikan muutosten perään, päinvastoin ollaan heti itkemässä kun edes puistossa ei saa ryypätä ja alaikäisenä hoodeilla melskata. Välillä myös tuntuu, ettei ihmisille ole iskostunut mieleen, että lukot on rehellisiä varten... oli se sitten vaikka asekaapin ovessa.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"

dollarfrossa
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Helmi 12, 2008 3:07 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja dollarfrossa » Ti Kesä 05, 2012 1:56 pm

dmm kirjoitti:Miten niin liikenne on kokonaan oma lukunsa? Ja ei kai hoitovirheitä pelkät lääkärit tee?
Liikenteessä kuolee noin yksi ihminen päivässä. Liikenteessä liikkujia on noin kuusi miljoonaa. Autojen määrä on kolmisen miljoonaa, kaksinkertainen ampuma-aseisiin nähden.

Hoitovirheitä tekevät terveydenhoidon ammattilaiset. En ole nähnyt mielenosoituksia sen kummemmin lääkäreitä kuin hoitajiakaan vastaan. Eikä kukaan puhu "nollatoleranssista" tms.

dmm
Aloitteleva dekkari
Viestit: 521
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja dmm » Ti Kesä 05, 2012 2:42 pm

dollarfrossa kirjoitti:
dmm kirjoitti:Miten niin liikenne on kokonaan oma lukunsa? Ja ei kai hoitovirheitä pelkät lääkärit tee?
Liikenteessä kuolee noin yksi ihminen päivässä. Liikenteessä liikkujia on noin kuusi miljoonaa. Autojen määrä on kolmisen miljoonaa, kaksinkertainen ampuma-aseisiin nähden.

Hoitovirheitä tekevät terveydenhoidon ammattilaiset. En ole nähnyt mielenosoituksia sen kummemmin lääkäreitä kuin hoitajiakaan vastaan. Eikä kukaan puhu "nollatoleranssista" tms.
Vuonna 2010 liikenteessä kuoli 270 ihmistä. Asialle on tehty paljon vuosien aikana, ja osittain siksi kuolleiden määrä laski pitkään. Niin kauan kuin autoja tarvitaan yhteiskunnan toimintojen ylläpitämiseen, kuolleita tulee. En tosin ymmärrä, miten tämä liittyy Hyvinkään tapaukseen?

Hoitovirhe ei ole sama kuin kuollut potilas/asiakas. Ja jos väität, ettei asialle pyritä koko ajan tekemään jotain, olet niin väärässä kuin vain voi olla. Nollatoleranssi... esimerkiksi siis että kaikki diagnoosit on oikeita ja annettu hoito täten todelliseen tilanteeseen katsoen oikeaa. Mahdollista? Toki. Todennäköistä? Tuskin. Miksi tämä asia pitäisi asettaa samalle viivalle Hyvinkään tapahtumien kanssa?

Ymmärrän kyllä pointtisi mutta jotenkin tämä vertailu tieliikenteeseen ja sairaanhoitoon on yhtä suurta hurskastelua kuin Räsäsen ja kumppaneiden jeesustelu aseista lukituissa kaapeissa keskellä korpimetsää.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"

Killer Loop
Alibin satunnaislukija
Viestit: 138
Liittynyt: Ti Loka 25, 2011 8:48 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja Killer Loop » Ti Kesä 05, 2012 3:08 pm

Kannattaisi jo lukita tämä ketju, koska näkyy jo liikenteen uhritkin tänne päätyvän. Kyllä suomalainen on tyhmä, se täytyy todeta.
Sairas vääns sairas vääns, evripati nous tät sairas vääns....

INES 7
Columbo
Viestit: 2331
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja INES 7 » Ti Kesä 05, 2012 3:43 pm

Kyllä se on vähän turhaa alkaa rinnastaa autoja, paistinpannuja, hoitovirheitä... Jopa puukkoja ampuma-aseisiin. Tuliaseet kun on ainoita joiden ykkösmerkitys tai -tarkoitus on tappaa. Toki harrastus- ja urheilukäyttö on yhtä merkittävää, mutta kaikista valmiina tappokäyttöön sopivista vehkeistä pyssy on se luontevin valinta joukkosurmiin. Ja tuhovaikutuksiltaan paras ennustettava.

dollarfrossa
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Helmi 12, 2008 3:07 pm

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja dollarfrossa » Ti Kesä 05, 2012 4:21 pm

INES 7 kirjoitti:Tuliaseet kun on ainoita joiden ykkösmerkitys tai -tarkoitus on tappaa.
Suomessa luvan saaneiden aseiden ykköskäyttö on kuitenkin eläinten tappaminen metsästyksen yhteydessä tai tarkkuusammunta.

INES 7
Columbo
Viestit: 2331
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 5:57 pm
Paikkakunta: Koiruohon kaupunki

Re: Hyvinkään keskustassa ammuskeltiin - ainakin yksi kuollut?

Viesti Kirjoittaja INES 7 » Ti Kesä 05, 2012 4:42 pm

Niin, siis niinhän mä vähän niin kuin sanoinkin, että harrastus ja urheilu on aseiden käyttötarkoitus myös, mutta lähtökohtana niille on ollut sotatarpeet. Ja tuliase lienee fanaattiseksi itsensä kokevalle nuorelle miehelle se ”siistein” vaihtoehto?

Eli kun sellaiselle kahjulle tieto saada pyssy paikasta A käyttöön melko vaivatta on olemassa, hän ei ehkä ekana säntää paikkaan B tai C?

Vastaa Viestiin