Lehtimäen opiston insuliinisurma - valvojat surmaajina

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Miina
Scooby Doo
Viestit: 643
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 8:32 am
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Miina » Pe Syys 07, 2007 8:16 am

Ja juttu jatkuu lehdistössä, iltasanomat:
Vammainen huonetoveri todisti insuliinisurmaa
7.9.2007 07:32

Lehtimäen opiston insuliinisurmaa todisti aivan vierestä uhrin huonetoveri. Vaikeasti CP-vammainen nuori nainen oli majoitettu samaan huoneeseen kuin 20-vuotias, joka kuoli yön tunteina.

Naisten sängyt olivat 28-neliöisen huoneen samalla seinustalla vain parin metrin päässä toisistaan.Huonetoverilla on poliisin mukaan havaintoja, mutta ikävä kyllä hänen kertomuksensa näyttöarvo jäänee vähäiseksi.

- Olemme käyneet puhuttamassa huonetoveria. Hän muistaa tiettyjä asioita, mutta vammansa takia hän kykenee ilmaisemaan itseään erittäin huonosti, rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri kertoo.

- Hän on huomattavasti vaikeammin vammainen kuin mitä uhri oli.

Uhrin toimintakyky oli Uusi-Kakkurin mukaan sen sijaan varsin hyvä.

- Liikuntakyky oli kohtuullinen. Hän pystyi myöskin verbaalisesti ilmaisemaan itseään, ja hän oli monissa asioissa omatoimisempi kuin monet muut samaan aikaan kursseilla olleet vammaiset.
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1434427

Niinpä niin, nyt todistaja olisi, mutta ei kykene ilmaisemaan itseään. Harmin paikka.

Iltalehti:
Surmayö oli levoton
7.9.2007 0:51

Kohtalokkaaksi yöksi haluttiin luotettava ja pätevä naispari töihin.

21-vuotiaan CP-vammaisen naisen kuolemaan johtanut yö oli tavanomaista levottomampi Lehtimäen opistossa. Edellisenä päivänä opistolla alkoi viikon mittainen elämänhallintakurssi, jolle saapui 110 henkeä.

- Ensimmäinen yö on usein tapahtumarikas, koska paikka ja ihmiset ovat kurssilaisille uusia. Halusimme pätevät ja luotettavat ohjaajat töihin yöksi, opiston rehtori Sisko Halonen kertoo.

Kohtalokkaana yönä opistolla oli valvojina 51-vuotias ja 35-vuotias nainen, jotka ovat nyt vangittuina todennäköisin syin epäiltyinä nuoren naisen taposta.

- Nämä naiset ovat yhdet parhaimmista työntekijöistämme. Tämä tapaus on meille täysi mysteeri.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus osoitti, että nuoresta naisesta löytyi kuolettava määrä insuliinia. Nainen ei sairastanut diabetesta. Ohjaajien epäillään piikittäneen insuliinia leirille saapuneeseen naiseen hänen nukkuessaan.

- Ohjaajat ovat ammattitaitoisia ja he tiesivät tarkkaan, miten insuliinia käytetään. Naiseen ei ole voitu vahingossa pistää insuliinia. Opistossamme ei myöskään koskaan käytetä insuliinia kenenkään rauhoittamiseksi.

35-vuotias vangittu hoitaja sairastaa itse diabetesta. Rehtorin mukaan hän ei kuitenkaan hoida sairauttaan insuliinilla, vaan tableteilla.

Kolme käyntiä huoneessa

Nuorempi hoitaja valvoi yönsä soluasunnoissa, jonne majoittui yli 50 kurssilaista. Vanhempi työskenteli 18 hengen asumisvalmennusyksikössä, jossa myös menehtynyt tyttö yöpyi. Nuorempi ohjaaja kertoi käyneensä asumisvalmennusyksikössä kerran yön aikana.

Aamuraportissa valvojat kertoivat yön olleen levoton. Menehtynyt nainen oli kuitenkin nukkunut rauhallisesti.

Vanhempi valvoja kävi raportin mukaan kuolleen naisen huoneessa yöllä kolme kertaa katsomassa hänen huonetoveriaan. Viimeisen kerran hän kävi huoneessa aamuviideltä.

Valvojan huone on vain muutaman metrin päästä menehtyneen tytön huoneesta.

Surmasta epäillyt ohjaajat lähtivät työpaikaltaan seitsemältä.

Aamuvuorolainen löysi tytön kuolleena kello 7.10.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007090 ... 6_uu.shtml
Nuorempi naisista myönsi teon
7.9.2007 1:13

CP-vammaisen taposta epäilty naispari ei vaadi vapauteen.

21-vuotiaan naisen surmasta vangitut yöhoitajat ovat kuulusteluissa auttaneet poliisia selvittämään heinäkuisen yön tapahtumia.

- Vangitut ovat myötävaikuttaneet asian tutkintaan sillä tavalla, että olemme saaneet tapahtumia aika- ja asiajärjestykseen. Sitä kautta tutkinta on edistynyt, sanoo rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri Seinäjoen poliisista.

IL:n saamien tietojen mukaan nuorempi nainen olisi myöntänyt teon. Poliisi ei kuitenkaan vahvista asiaa.

- En puhuisi tunnustamisesta, koska se on laajempi käsite. Siinä on kyse myös siitä, että motiivitasolla pitää asia saada selvitettyä, Uusi-Kakkuri sanoo.

Insuliinilla tehtyä rikosta tutkitaan tappona. Kihloissa olleet 35- ja 51-vuotiaat naishoitajat on vangittu todennäköisin syin epäiltyinä. Uhrilla itsellään ei ollut diabetestä.

- Vahinko on hyvin kaukana tästä tapauksesta. Kyllä hoitajilla on se tietämys ollut, että se on vaarallista ainetta.

- Kuulustelut ovat olleet hyvin tiiviitä. Naiset ovat olleet jossakin määrin yhteistyökykyisiä, Esa Uusi-Kakkuri toteaa

Vapauttamiseen ei riittäviä perusteita

Poliisi on selvittänyt hoitajien työtaustan ja todennut, että tutkimusten laajentaminen yövalvojien aiempiin työpaikkoihin on tarpeetonta. Naiset eivät ole vaatimassa vangitsemisen uudelleen käsittelyä.

- Tämän päivän tietojen mukaan ei ole tullut esille sellaista, että sitä esittäisin, 51-vuotiaan epäillyn asianajaja Mika Kinnunen toteaa.

Hän ei voi kertoa surmayön tapahtumista, koska jutun aineisto on määrätty salassa pidettäväksi.

- Siltä osin voin vain kertoa sen, että päämieheni kiistää tapon.

Kinnusen mukaan 51-vuotias nainen on hämillään asiasta moni tavoin. Koulunkäyntiavustajan työhistoriasta ei löydy moitittavaa.

- Kun tällainen henkilö otetaan kiinni ja hänet eristetään tavallisesta elämästä kokonaisuudessaan, niin sehän on tavattoman järkyttävä tilanne. Hän kokee jo tämän eristämisen erittäin vaikeana tilanteena, Kinnunen kuvailee.

Kinnusen mukaan naisen myötätunto on ollut uhrin ja tämän omaisten puolella.

- Kaiken lisäksi, kun häntä aletaan epäillä nimikkeellä tappo, niin voi vain kuvitella, miten henkilö, joka ei aikaisemmin ole tällaisessa myllyssä ole ollut, kokee sen. Hän pitää tällaiseen mukaan joutumista epäuskoisena, Kinnunen kertoo.

35- ja 51-vuotiaat naiset ovat saaneet tavata vankeudessa läheisiään, mutta eivät toisiaan.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007090 ... 8_uu.shtml

Tämä juttu taitaakin ratketa kohtuullisen nopeasti... ellei sitten tulee lisää hämäryyksiä, mutten toisaalta usko sellaista.
"Pohjimmiltaan hän oli lempeä, miellyttävä ja jopa älykäs. Taitavasti sen kätki hän kaikilta meiltä..." (Miksei täällä humppa soi? Eläkeläiset)

Timppa
Ran-tan-plan
Viestit: 358
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:43 am

Viesti Kirjoittaja Timppa » Pe Syys 07, 2007 8:55 am

Nuorempi naisista myönsi teon
Kinnusen mukaan naisen myötätunto on ollut uhrin ja tämän omaisten puolella.

- Kaiken lisäksi, kun häntä aletaan epäillä nimikkeellä tappo...
Lisää on kyllä odotettavissa, kun näissä molemmissa tapauksissa epäillään nimikkeellä tappo. Mielestäni insuliinin käyttö osoittaa selvää suunnitelmallisuutta ja teko erityistä raakuutta, koska uhrit ovat puolustuskyvyttömiä. Toivottavasti oikeudessa mennään rankimman mukaan.

Miina
Scooby Doo
Viestit: 643
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 8:32 am
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Miina » Pe Syys 07, 2007 11:36 am

Ei se nyt ihan nini helppoa olekaan. Iltasanomat:
Insuliinisurman tutkinnanjohtaja:
Poliisi kiistää tunnustuksen

7.9.2007 10:50, päivitetty 07.09. 11:10

Lehtimäellä tapahtuneen CP-vammaisen insuliinisurman henkirikostutkinnan johtaja, rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri kiistää tänään julkisuudessa olleen väitteen, että toinen rikokseen epäillyistä hoitajista olisi tunnustanut surmatyön.

Uusi-Kakkuri myöntää, että jutun selvittelytyössä on edistetty, mutta "tunnustamiseen on vielä pitkä matka".

- Vammaisen potilaan kuoleman johtanut teon mahdollinen motiivi on vielä täysin avoin, Uusi-Kakkuri sanoi tänään Ilta-Sanomille.

Molemmat Lehtimäen opiston yöhoitajista on vangittu. Mahdollinen insuliinin väärinkäyttö selvisi poliisille vasta uhrille tehdyn oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen oikeuskemiallisten tulosten jälkeen.

Tutkinta jutussa jatkuu. Syytteen nostamisen takaraja on 30.11.
"Pohjimmiltaan hän oli lempeä, miellyttävä ja jopa älykäs. Taitavasti sen kätki hän kaikilta meiltä..." (Miksei täällä humppa soi? Eläkeläiset)

Primavera
Wallander
Viestit: 1047
Liittynyt: To Touko 10, 2007 1:28 pm

Viesti Kirjoittaja Primavera » Pe Syys 07, 2007 3:17 pm

Järkyttävä tapaus. Mielenkiintoista seurata, mikä on lopullinen syy tähänkin tekoon. Ovatko hoitajat tappaneet tarkoituksella vai vahingossa? Onko vastaavia "hoitokäytäntöjä" käytössä muissakin laitoksissa ja sairaaloissa? Hoidetaanko vammaisia tällaisilla metodeilla? Mitenkäs me muut, jotka muuten vaan voimme ärsyttää ja häiritä hoitsujen yötoimia? Kyllä usko terveydenhoitojärjestelmän luotettavuuteen alkaa horjua.

wretch
Lovejoy
Viestit: 1664
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Viesti Kirjoittaja wretch » Pe Syys 07, 2007 4:29 pm

Joskus näissä tapauksissa ei löydy minkäänlaista järjellistä motiivia.Usein toinen on "johtaja" ja toinen seuraa kiltisti perässä.Tarkoituksellisuus tuntuu uskottavalta selitykseltä tässä vaiheessa mutta eihän meillä ole mitään muuta tietoa kuin lehdistä saatu.Insuliinin antamisella ei-diabeetikoille ei ole minkäänlaista hoidollista perustetta.Joskus kauan aikaa sitten annettiin levottomille mielisairaille insuliinia mutta tästäkin on luovuttu

silentservice
Ran-tan-plan
Viestit: 378
Liittynyt: La Touko 26, 2007 12:19 am

Viesti Kirjoittaja silentservice » Pe Syys 07, 2007 6:28 pm

Pervoksihan mut varmaan luokitellaan, mutta siitä vaan. Tällaisen huhun kuulin eräältä tutun tutulta.

Yksi mahdollisuushan olisi sekin, että hoitajat ovat toteuttaneet uhrin kanssa jotakin omaa fantasiaan. Insuliinia on voitu ajatella käytettävän sopivasti (ei tappamistarkoituksessa) ties mistä syystä. Nuoremmalla hoitajallahan oli diabetes ja hänhän on voinut ajatella uhrin (tai itsensä)saavan kiksejä insuliinista tms.

Kamaa tuli liikaa putkeen ja sattui vahinko. Näin jälkikäteen asiaa on varmasti hieman vaikea myöntää. Vanhempi kiistää kaiken, mutta nuorempi, joka joutuisi ilmiselvästi pääsyylliseksi on hänkin vaikeuksissa lopullista totuutta kertoessaan.

No jokuhan tässä ketjussa jo ansiokkaasti mainitsikin, että kaikki mitä lesboparit tekevät yhdessä, ei todellakaan liity seksiin. Tästä on minullakin koemusta. Suhtaudun ihmisten seks.suuntaukseen neutraalisti.

Tässä tapauksessa on vaan aika vaikea muuta motiivia asialle kuvitella. Tappamistarkoituksessahan tuo teko olisi kenen tahansa hoitoalan ihmisen mielestä järjetön. Kiinnihän siitä jäisi ilman muuta. Mutta jos tarkoitus ei ollut tappaa...

Kylli
Sherlock Holmes
Viestit: 3751
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kylli » Pe Syys 07, 2007 6:43 pm

Tässä sitten Kyllin pohdintaa: Onko suljettu pois se mahdollisuus, että joku muu, esim. toinen kurssilainen, olisi käynyt tuikkaamassa insuliinin? Mahtoiko muiden kurssilaisten joukossa olla insuliinidiabeetikkoja?
Jotenkin tuo insuliinin käyttö rauhoittamis- kiksi- tai missään tarkoituksessa ei kuulosta uskottavalta. Mutta jospa sen pistäjällä on ollut eri ajatus, ihan vaikka auttaa (kun se omaakin oloa helpottaa)?
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...

Kyllikki S
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2663
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 1:30 am

Viesti Kirjoittaja Kyllikki S » Pe Syys 07, 2007 7:34 pm

Ja joku mainitsi, että insuliinia joskus aikoinaan käytettiin rauhattomien potilaiden hillitsemiseen. Olisiko tämä 51-vuotias sitä ikäluokkaa, että olisi ajatellut voivan niin tehdä ikään kuin vanhana hyvänä ja tepsivänä keinona.

wretch
Lovejoy
Viestit: 1664
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Viesti Kirjoittaja wretch » Pe Syys 07, 2007 7:51 pm

Insuliinia ei voi käyttää vanhana hyvänä rauhoituskeinona.Niin sanotun hoidon käyttö loppui jo 1950-luvulla kun markkinoille tuli tehokkaita rauhoittavia lääkkeitä.Tämän "hoidonhan" tarkoitus oli aiheuttaa epileptisiä kouristuksia ja myöhemmin tajuttomuus.Yleensä "hoitoa" käytettiin skitsofreniaa sairastaviin potilaisiin

Derrick
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 151
Liittynyt: Su Touko 20, 2007 12:33 pm

Viesti Kirjoittaja Derrick » Su Syys 09, 2007 5:40 pm

Erikoinen ajatus, että rikosnimike tällaisessa tapauksessa olisi tappo. Kyllähän tuollainen juttu tehdään "vakaasti harkiten" murhan tunnusmerkistön mielessä ja uhrin tila on vielä omiaan lisäämään törkeyttä kokonaisarvostelussa.

Libra
Parranpäristäjä
Viestit: 70
Liittynyt: Su Elo 19, 2007 4:11 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Libra » Ma Syys 10, 2007 12:25 pm

Tänään on Iltasanomien tai Iltalehden lööpissä jotain että "Vammainen huonetoveri todisti insuliinisurman", ja taisipa olla kuvakin hänestä. Nettisivuilta en kuitenkaan löytänyt juttua. Onko joku lukenut sen, olis mielenkiintoista tietää mitä siinä sanottiin.

z
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Syys 04, 2007 2:38 pm

Viesti Kirjoittaja z » Ma Syys 10, 2007 12:37 pm

Derrick kirjoitti:Erikoinen ajatus, että rikosnimike tällaisessa tapauksessa olisi tappo. Kyllähän tuollainen juttu tehdään "vakaasti harkiten" murhan tunnusmerkistön mielessä ja uhrin tila on vielä omiaan lisäämään törkeyttä kokonaisarvostelussa.
Vakaasti harkiten murhataan ihminen, joka ollaan tavattu muutamaa tuntia aikaisemmin? :?

Joku aivan outo kuvio tässä täytyy olla taustalla. Ei vaan käy järkeen ollenkaan kun kummatkin hoitajat ovat kai pitkään alalla olleet eikä taustalta tunnu löytyvän mitään kummallista (vrt. nuorempi insuliinihoitajatar).

Avatar
Marokon Kauhu
Hercule Poirot
Viestit: 2055
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu » Ma Syys 10, 2007 12:53 pm

Primavera kirjoitti:Järkyttävä tapaus. Mielenkiintoista seurata, mikä on lopullinen syy tähänkin tekoon. Ovatko hoitajat tappaneet tarkoituksella vai vahingossa? Onko vastaavia "hoitokäytäntöjä" käytössä muissakin laitoksissa ja sairaaloissa? Hoidetaanko vammaisia tällaisilla metodeilla? Mitenkäs me muut, jotka muuten vaan voimme ärsyttää ja häiritä hoitsujen yötoimia? Kyllä usko terveydenhoitojärjestelmän luotettavuuteen alkaa horjua.
Itselläni on kontakteja terveydenhuollon piiriin, jotka ovat kertoneet että näiden vammaissurmien ilmitulo on vain jäävuoren huippu:

Tässä ei auta mitkään hoitajien taustaselvitykset, kun ei näillä epäillyillä mitään sellaisia rikollisia taustoja ole.

Kysymys on nyt vain siitä että hoitohenkilökunnan resurssit on ihan yleisestikin vedetty niin tiukalle, että esim. lääkkeillä potilaitten rauhoittaminen on aivan yleinen käytäntö niin vammaishoidossa , kuin vanhustenhuollossa ja mielisairaanhoidossakin.

Ylilääkityksestä /lääkkeillä rauhoittamisesta on vain yksi pieni askel "lopulliseen" hankalan potilaan rauhoittamiseen pikku pistoksella...

T: Kauhu
Kielenne on väkivalta!
Tuon kielen myös me hallitsemme!
Allahin miekka ruosteinen, tylsynyt.
Ette tahtoamme murtaa pystynyt!


-Sielunvihollinen, "Sodanjulistus"

Libra
Parranpäristäjä
Viestit: 70
Liittynyt: Su Elo 19, 2007 4:11 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Libra » Ma Syys 10, 2007 12:57 pm

Mä olen ymmärtänyt lehtijutuista, ettei tämä kyseinen potilas edes ollut mitenkään rauhaton, ettäkö häntä olisi sen takia tarvinnut lääkitä? Ja yö kuulemma oli osastolla muutenkin rauhallinen. Sitä paitsi eiköhän sieltäkin löydy esim. Diapamia ja muita sedatiiveja, ettei tarvitse insuliinilla sentään lääkitä - varsinkaan kun sitä ei edes kuulu kyseisen paikan lääkekaapin varustukseen! Rauhoittamiseen on nykyään parempiakin lääkkeitä olemassa...

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4439
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ma Syys 10, 2007 2:19 pm

Yö oli ollut rauhaton, koska asukkaat olivat saaapuneet vasta edellisenä päivänä ja siten ensimmäinen yö on usein muita levottomampi.
Tämä ei ole mikään varsinainen hoitolaitos ollenkaan, mutta joitakin rauhoittavia lääkkeitä löytyy. (Ilmeisesti joku lääkärin yleismääräys, että voi antaa henkilölle X tietyssä tapauksessa lääkettä Y tietyn verran?)

Insuliinin pistämiseen juuri tähän nuoreen naiseen pitää mielestäni löytyä joku motiivi. Helpompia pistettäviä olisi varmaan ollut, jos motiivina oli kokeilla aineen vaikutusta sattumanvaraisesti. Sääli motiivikaan ei tähän oikein sovi, kun tämä tyttö oli juurikin aika hyväkuntoinen.

Ehkä naiset halusivat liian hyväkuntoisen potilaan pois häiritsemästä itseään? Heikko motiivi insuliinin käyttöön sekin. :roll:
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Vastaa Viestiin