Sivu 1/4

Hannu Tapani Hyötyläisen surma 1980, Helsinki Koskela

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 1:58 pm
Kirjoittaja Kokki
Kyseessä oli ilmeisesti ryöstömurha, johon syyllistyivät kaksi nuorta miestä. Muistaako kukaan tapauksesta yksityiskohtia ja tuomioita. Tappovälineenä oli muistaakseni veitsi.
Uhri löytyi voimajohtopylvään juurelta sanomalehtiin peiteltynä. Kaksi koululaista löysi ruumiin.
Vuotta en valitettavasti muista tarkasti, mutta 80-82 muistelisin.
Löytöpaikka on tuon vanhainkodin ja urheilukentän välisessä metsikössä. (Silloin vanhainkodin tilalla oli vain metsää ja alue oli muutenkin metsäistä ja ryteikköistä)
Asuin silloin lähistöllä ja siksi tapaus kiinnostaa.
http://kartta.hel.fi/opas/main/print.as ... e=&lang=fi

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 2:01 pm
Kirjoittaja Kokki
Voi ei, linkki ei näytäkään oikeata karttaa, mutta paikka on Oulunkyläntien urheilukentän ja Myrskyläntie 18:ssa sijaitsevan vanhainkodin välisessä metsässä. Voimajohdon kohdalla.

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 2:12 pm
Kirjoittaja EuroJR
Ympäri mennään yhteen sattuu.

Sain juuri kuukausi sitten Polliisi Kertoo-kirjan, jossa oli tuo tarina. Huomenna kun on aikaa, kirjoitan pitkän tiivistelmän tästä.

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 2:29 pm
Kirjoittaja Kokki
Hienoa!
Missä Poliisi Kertoo-kirjassa tuo juttu on?

Lähetetty: Ti Huhti 24, 2007 3:23 pm
Kirjoittaja EuroJR
Kokki kirjoitti:Hienoa!
Missä Poliisi Kertoo-kirjassa tuo juttu on?
En pääse nyt kotio tarkistamaan, mutta näin perstuntumalta sanoisin sen olevan 80-luvun alkupuolen opuksia.

Laitan lainaukseeni huomenna lähteen tiedot.

POLIISI KERTOO 1982

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 4:59 pm
Kirjoittaja EuroJR
Vapaamuotoinen lyhennelmä kirja PK-82:sta
....................................................................
Sunnuntaina heinäkuun 20 päivänä 1980 löysivät metsässä leikkivät lapset ruumiin. Löytöpaikka oli Oulunkylän hiekkaisen urheilukentän viereinen metsikkö. Tarkennettuna kalliot ja 110 KV voimajohtolinjan läheisyys. Paikalle hälytettiin poliisit. Voimanjohtolinjan betonisen tukipilarin vieressä lähes kokonaan vesakon suojassa selällään maannut vainaja tutkittiin tarkoin yhteistyössä paikalle hälytetyn oikeuslääkärin kanssa. Hänen arvionsa mukaan kuolema oli tapahtunut sunnuntain aamuyöstä. Pää oli kauttaaltaan veressä ja turvonnut. Poski-, nenä- ja yläleukaluu olivat irti. Molemmat silmät voimakkaasti mustelmilla. Ihon lävistäneitä ryhjehaavoja oli kasvojen alueella useita kymmeniä. Toinen korvalehti oli repeytynyt. ja päälaen vasemmalla puolella otsalta takaraivolle saakka kulki rammottava ruhjehaava. Sen keskikohdassa kallo oli murtunut ja aivot näkyvissä. Oli selvää, että kysymyksessä oli henkirikos.

Vainaja tunnistettiin pian varastomies Heikki Hätöseksi, 25, joka asui yksinään sisarensa ja hänen nimissä olevassa kaksiossa Oulunkylässä. Heikki oli kesälomalla ja edellisenä päivänä vieraillut vanhempiensa luona, kuten tapanaan oli tehdä lähes joka päivä töistä päästyään. Nyt lauantai-iltana oli päättänyt lähteä illanviettoon ravintolaan yhdessä lapsuudenkaverinsa Aleksin kanssa. Heikki lainasi äidiltänsä 60 markkaa rahaa illanviettoa varten.

Ravintolassa Heikki oli ottanut "perinteiseen suomalaiseen malliin" ja ollut aikamoisessa huppelissa. Aleksi oli joskus valomerkin aikoihin "hukannut" ystävänsä. Molemmat olivat hortoilleet humalassa pitkin poikin, aikana ennen kännyköitä. Aleksi muisti, että hieman ennen ravintolan sulkemista Heikki oli todennut omistavansa rahaa vieläkin melkein 60 markkaa.

Poliisien tutkimuksissa kävi nopeasti ilmi kaverusten Risto & Tapani sekaantuminen asiaan. Risto 16 ja Tapani 19 omasivat ns. huonomaineisen perheen taustan. Pojat olivat jo pitkään tottuneet alkoholin käyttöön.

Tuona lauantaina Risto ja Tapani olivat kaljoitelleet ja meneet iltaa viettämään Linnanmäen diskoon. Sieltä he olivat erinäisten vaiheiden jälkeen päätyneet etsimään pimeätä pulloa Kumpulan yöstä. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat romaninaisen myytyä heille Aperita-viinipullon. Tätä pulloa ryypiskellen kaverukset dallailivat kohti Oulunkylää.

Oulunkylän urheilukentän kohdalle he saapuivat n. klo 02:00 aikaan. Täällä he istuutuivat erään kioskin portaille jatkaen ryypiskelyä. Kohtalon käsi heitti paikalle myös horjahdellen kävelevän Heikki Hätösen.

Väsynyt Hätönen oli istuutunut kioskin portaille. Paikalla oli myös kaksi muuta nuorta, mutta Tapani käski nämä pois paikalta. Poislähteneet nuoret jäivät siihen mietteeseen, että Risto ja Tapani halusivat "putsata" väsyneen Heikin.

Kioskille jäänyt mieskolmikko oli päättänyt lähteä hankkimaan lisää viinaa jostakin. Kulkureittinsä oli suuntautunut urheilukentän ohitse ja siitä takana metsän suojassa oleelle kalliolle. Tapani ja Risto olivat aloittivat nyt Heikille vittuilun ja kiihtyivät siinä samassa raivon partaalle. Tietyn rajan ylityttyä, kuin sanattomasta sopimuksesta Tapani ja Risto aloittivat Heikin pieksemisen. Hätönen ei tehnyt vastarintaa. Pian kaatui hän selällensä tajuntansa menettäen. Tapani jatkoi kuitenkin Heikin hakkaamista yhä kiihtyvän raivon vallassa. Risto auttoi potkien. Pienen tauon jälkeen pojat hakivat läheisestä puukasasta ranteenpaksuiset noin metrin pituiset koivukepit, joilla aloittivat uhrin hakkaamisen. Jossain vaiheessa havaittiin, että uhri on jo kuollut. Risto vielä survaisi terävällä kepillänsä Hätöstä kaulaan sen kärjen upotessa ihoon. Hän katkaisi tyhjennetystä Aperita-pullosta kaulan ja tökkäsi sillä Hätöstä muutaman kerran vatsaan. Pojat vielä kuristivat jo kuollutta uhriansa kaikin voimin kaulaliinalla, jotta uhri "ei jäisi kitumaan". Koko pahoinpitely kesti arviolta 1-1,5 tuntia !

Kaksikko päätti hetken mielijohteesta riipustaa uhrin hirteen läheiseen sähkötolppaan. Uupuneina eivät kuitenkaan jaksaneet tätä tehdä, monista yrityksistä huolimatta.

Tapani upotti uhrin lompakon läheiseen metsälampeen hiekalla täytettynä, väittäen jälkeenpäin lompakon sisältäneen vain muutaman kolikon. Myös kello otettiin irti, joskin se kaikessa sähinässä hukattiin läheiseen maastoon (mistä poliisi sen myöhemmin löysi).

Tutkittaessa teon suorittajien taustoja havaittiin poikien perustaneen VVV-seuran. Nimi tulee lyhennettynä "Veräjänmäen Vääränvärin Vastustajista" (oikeinkirjoitusvirhe yhdyssanassa toim.huom.). Sekä Tapani että Risto olivat maininneet olevansa natseja ja vihaavansa värillisiä mm. neekereitä ja mustalaisia. Lisäksi vihattavien joukkoon kuului myös huorat, joita molemmat olivat "putsanneet".

Tapani tuomittiin täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta ja varkaudesta 10 vuodeksi ja Risto seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Nuoret eivät edes oikeudessa osoittaneet mitään katumuksen merkkejä.

Re: POLIISI KERTOO 1982

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 6:30 pm
Kirjoittaja murhavaari
En tiedä olenko ainoa, mutta minulle tulee tästä tapauksesta mieleen Matti Yrjänä Joensuun Poliisin poika romaani.

Eihän tuon kaltainen tapaus ole mitenkään erikoinen, mutta on saattanut vaikuttaa kirjailijaan , joka tuolloin vielä toimi poliisina.

Re: POLIISI KERTOO 1982

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 6:39 pm
Kirjoittaja EuroJR
murhavaari kirjoitti:En tiedä olenko ainoa, mutta minulle tulee tästä tapauksesta mieleen Matti Yrjänä Joensuun Poliisin poika romaani.

Eihän tuon kaltainen tapaus ole mitenkään erikoinen, mutta on saattanut vaikuttaa kirjailijaan , joka tuolloin vielä toimi poliisina.
Matti Yrjänä Joensuu otti aiheensa usein päivänpolttavista kysymyksistä. Se minua kirjoissansa häiritsikin. (pelkkä mielipiteeni).

Itse suosin dekkareista Kirstilää tai Haatajaa.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 9:32 pm
Kirjoittaja Kokki
Kiitos EuroJR hyvästä selonteosta, noin suunnillenn muistinkin asian menneen, vaikkakin se kioski ei ole kentän lähituntumassa, vaan noin 500m päässä.
Ja myöhemmistä tapauksista tiedän myös toisen tekijöistä, paikallinen mielenvikainen. Ei ole sukurasitekaan puoltamassa miehen täyjärkisyyttä.

No, summa summarum, onneksi saatiin pojat kiinni ja juttu selvitettyä, mutta on olettamus, että tämä pääjehu olisi ollut osallisena Pikkukosken ns. ahdistelu-jutuissa silloin 1982-83.
Kyseessä oli saman näköinen nuori mies joka ehdotteli nuoremmille pojille eri juttuja mm. houkutteli vessaaan katsomaan runkkaamisaan
Tästä asiasta olen haastatellut silloista vanhempaa konstaapelia siltä ajalta, ja on samaa mieltä tekijästä, mutta todisteita ei ole.

Lähetetty: Ke Huhti 25, 2007 9:58 pm
Kirjoittaja EuroJR
Mutta jos tuo pääjehu (Tapani) sai kymmenen vuoden tuomion, tuskin oli vapaalla ketään ahdistelemassa? Ei varmasti olisi ollut edes avolaitoksessa vielä tuohon aikaan

Ristokin sai 7 vuotta kakkua... ainut mahdollisuus olisi hänen tuolloinen työsiirtolassa olonsa, joka olisi mahdollistanut tämänlaisen aktiviteetin lusimisen aikana. Varmaan kuitenkin ensimmäisten joukosta tsekattiin nämä ehdokkaat.

Lähetetty: To Huhti 26, 2007 8:53 am
Kirjoittaja fbi beat
Mitä näille runkkareille tänään kuuluu,vieläkö tuli rikoksia ja pyörivätkö vielä ogeli-vertsu alueella?

Lähetetty: To Huhti 26, 2007 12:30 pm
Kirjoittaja Kokki
Saatan muistaa vuosiluvut väärin, saattoi olla lähempänä 80-luvun puoliväliä nuo tapaukset siellä Pikkukoskella. Silloin saattoi jo lomat pyöriä, tiedä häntä.

Lähetetty: Pe Huhti 27, 2007 12:15 am
Kirjoittaja Agathon
Tälläistä tapausta en muista kuulleenikaan, kiitos siitä. Mitäköhän mahtaa pojille kuulua? Vieläköhän VVV-seura voi hyvin?

Re: Murha Veräjämäki/Koskela/Käpylä rajalla 80-luvun alussa

Lähetetty: To Heinä 05, 2007 3:09 pm
Kirjoittaja Peräkylän Maigret
Kokki kirjoitti:Asuin silloin lähistöllä ja siksi tapaus kiinnostaa.
http://kartta.hel.fi/opas/main/print.as ... e=&lang=fi
Muistan hyvin, kun itsekin asuin 60 - 80 luvuilla Veräjämäessä. Olin saman ikäinen kuin tuo uhri, jota en tosin koskaan tuntenut kuten en tekijöitäkään.

Tuo kesä oli kuuma ja muistaakseni vietettiin Moskovan olympialaisia samoihin aikoihin. Tulin aamusella yövuorosta töistä kotiin ja ihmetystäni herätti parkissa ollut poliisiauto siinä juuri Kirkkoherrantien alussa. Mietin, että mitäköhän on sattunut, kun näin varhain aamulla ollaan liikkeellä. Seuraavien päivien lehdistähän asia sitten ilmeni isoin otsikoin. Meni muutama päivä, kunnes tekijät napattiin kiinni. Kaksikko muistaakseni asui siinä Jokinementien alun kaupungin vuokra-asunnossa.

Tuo on siinä mielessä muistissa oleva tapaus, että uhri olisi voinut olla kuka tahansa. Itsekin läträsin viina kanssa noin vuosina aivan liikaa. Myöhemmin sitten lopetin käytön kokonaan, kun oma kiintiöni tuli juotua ja neste ei muutenkaan näyttävän tuovan onnea elämääni. Monesti huojuin öisin kotiini noita samoja kulmia ja Intiankadun Hagertin yö-ALKO tuli hyvin tutuksi noina vuosina. Varmasti olen törmännyt jossain vaiheessa tähän parivaljakkoonkin ja minun onneni on ollut, että he eivät silmittömässä raivossaan ole valinneet minua uhriksi.

Elämä on monesti hyvin pienistä sattumuksista kiinni. Itse en enää asu Ogelissa, mutta siellä päin käydessäni muistan Kirkkoherrantietä ajaessani tuon kuuman kesän 1980 ja nuo surulliset heinäkuun päivät ja tuon ikäiseni nuoren miehen, jonka elämä katkesi liian varhain ja aivan turhaan.

Lähetetty: To Heinä 05, 2007 5:22 pm
Kirjoittaja Urho
Kiitos Maigret, puit sanoiksi minun ja varmaan monen muunkin ajatukset. Juuri tuo, että kohtalo voi kohdata kenet vain, on hyvä pitää mielessä. Oikein hävetti taannoin pääministeri Lipposen puolesta, kun tämä meni puhumaan niistä ehdoin tahdoin uhreiksi hakeutuvista. (karrikoitu ilmaisu sanotusta, myönnetään).

Itselleni on vastaavalla tavalla mennyt ihon alle kesällä 1981 Pitäjänmäessä tapahtunut bussilta kotiin kävelleen tytön raiskausmurha. Kuinka monta kertaa olenkaan itse odottanut läheisiäni kotiin niiltä ihan samoilta poluilta. Mitään ei ole koskaan tapahtunut, mutta yksi perhe huolestui ihan syystä heinäkuussa 1981. Suuri oli heidän surunsa.