Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

maareli
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 6:36 pm

Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja maareli » Pe Elo 22, 2014 2:01 pm

Olisiko joku vanhempia Alibeja omistava ollut halukas valottamaan minulle tätä Viitasaarella tapahtunutta Eino Niemeläisen murhaa/tappoa. Muistan että kyseisestä tapauksesta oli juttua 80-luvun Alibeissa. Tarkkaa vuosilukua en muista. Surmaaja oli kuitenkin kuvattuna lehden kannessa. Juttu menee jotensakin näin, että surmaaja Veli R. väitti tappaneensa uhrin tämän vaimon Huldan luvatessa maksaa teosta.

Henkirikokseen on saatu sen verran lisätietoja, että siirretty kyselyistä HR kotimaa-osastolle
-NILS-

mikko1979
Neuvoja-Jack
Viestit: 282
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2011 5:09 pm

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja mikko1979 » Ti Elo 26, 2014 4:01 pm

maareli kirjoitti:Olisiko joku vanhempia Alibeja omistava ollut halukas valottamaan minulle tätä Viitasaarella tapahtunutta Eino Niemeläisen murhaa/tappoa. Muistan että kyseisestä tapauksesta oli juttua 80-luvun Alibeissa. Tarkkaa vuosilukua en muista. Surmaaja oli kuitenkin kuvattuna lehden kannessa. Juttu menee jotensakin näin, että surmaaja Veli R. väitti tappaneensa uhrin tämän vaimon Huldan luvatessa maksaa teosta.
Tästä henkirikoksesta ei ole tarkempia tietoja, mutta tuo surmaaja Veli R menehtyi kolmen muun ihmisen kanssa rakennuspalossa Viitasaaren Isoahon kaupunginosassa syksyllä 1991. En muista tuosta tarkemmin, että olivatko kaikki uhrit miehiä ja mikä palon aiheutti. Kaikkien kuolinsyy oli häkämyrkytys. Aikoinaan oli lehtileikekin tallessa tuosta tulipalosta, mutta taisi mennä jossain vaiheessa siivotessa roskiin.

anneli1
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 718
Liittynyt: Ke Joulu 05, 2007 12:30 pm

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja anneli1 » Ti Elo 26, 2014 4:33 pm

Kiinnostaisi tietää, tuomittiinko Veli R. taposta vai murhasta, jos siis kakku napsahti. Ja myös se jos yllytti Hulda-rouva näin julmaan tekoon, tuliko Hultalle myös seuraamusta? On muuten varmaan tosi vaikea paikka näyttää toteen ja oikeus katsoo että joopa joo - ei tässä ole näyttöä.

maareli
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 6:36 pm

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja maareli » Ti Huhti 14, 2015 6:53 pm

Juu mullakin on muistissa tuo Isolla-aholla sattunut omakotitalon tulipalo. Kaikki kuolleet olivat miehiä. Minä en muista kuin Velin ja talonomistajan ketkä kuolivat, muista en ole varma. Harmi kun sinulla ei ole Mikko enempää tietoa asian tiimoilta. Minäkin olen joskus vuosia sitten kyseiset Alibit lukenut ja nytten enää tarkalleen juttua muista. Nämä rikokset koskettaa erilailla kun on lähtöisin pieneltä paikkakunnalta ja tuntee uhrit sekä tekijät. Jospa jollain olisi kyseiset Alibit tallessa viitsisi tänne referaattia tapauksesta kirjoittaa. Siinä voisi selvitä myös tuliko tuomio taposta vai murhasta ym. tietoa mitä anneli1 kaipaili.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11813
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Kesä 26, 2015 10:35 pm

Surmaajan kuolemasta kertova uutinen oli yksi niistä ikimuistoisimmista:
"Palkkamurhasta rangaistun Veli-Voitto Raatikaisen lähtö". Alibi 11/92.

Raatikaisen vaiherikkaasta elämästä saatiin aikaiseksi jopa kirja. Sen tekijä oli aiemmin 12 runokirjaa ja kaksi proosateosta vuosien saatossa julkaissut Liisa Laukkarinen. Kirja on nimeltään Veli. Kustantaja oli Tammi ja julkaisuvuosi 1991.

En muista missä Alibissa tuosta palkkamurhasta aikoinaan jutuntynkää oli, mutta muistelisin, että useammassa. Luvattu palkkio oli 32000 markkaa. Raatikainen asui useita vuosia Jyväskylän tienoilla Pavajärvellä Heli-nimisen naisen kanssa. Suhde oli kait muutakin kuin pelkkä kaverisuhde.
- Tuo palkkamurha suoritettiin 1983 tai 1984. Raatikainen oli surman tehdessään 32-vuotias ja kuollessaan 40, joten olisiko vuosi -83 tuon otsikossa kysellyn hengenriiston vuosi?

Raatikaisen ja kolmen muun kuolemaan johtaneesta tulipalosta uutisoitiin kyllä:

Neljä miestä kuoli häkään Viitasaarella. Sohvalla tupakointi ilmeisesti sytytti talon

Sohvalla tupakointia pidetään ilmeisenä syynä omakotitalon tulipaloon, joka aiheutti neljän ihmisen kuoleman Viitasaarella perjantai-iltana. Tulipalossa kuolivat ilmeisesti häkämyrkytykseen Väinö Hassinen, 67, ja hänen luonaan vierailulla olleet viitasaarelaiset Vesa Luukkanen, 37, Veli-Pekka Paananen, 40, ja Veli Voitto Raatikainen, 40.

Talon emäntä oli vierailulla toisella paikkakunnalla. Yläkerrassa asunut perheen vanhempi poika oli poistunut tuotuaan kaksi seurueeseen kuulunutta miestä taloon pari tuntia aikaisemmin.

Naapurit huomasivat perjantaina noin kello 20.30, että savua tulvi lautarakenteisen talon rakosista Isoahontien ja Purotien kulmassa.

Palokunta sai olohuoneessa kyteneen tulen sammumaan puolessa tunnissa, mutta uhrit olivat jo menehtyneet, eikä heitä tuotu talosta ulos ennen kuin Keski-Suomen läänin tekninen tutkimusryhmä Jyväskylästä ehti paikalle.

Tuli roihahti uudelleen yläkerrassa ja pitkitti sammutustöitä, joiden jälkivartiointia jatkettiin lauantaiaamuun.

1950-luvun omakotitalon alakerrassa oli kaksi huonetta ja keittiö sekä yksi huone yläkerrassa. Talo oli purutäytteinen. Sen väli- ja yläpohjan rakenteissa oli onteloita, joita oli vaikea sammuttaa. Talo paloi korjauskelvottomaksi.

Tutkimuksissa ei ole löydetty merkkejä rikoksesta. Tulen on todettu lähteneen olohuoneen vuodesohvasta, jossa oli ilmeisesti tupakoitu. Sohva ja lattia sen kohdalla olivat palaneet puhki.

Poliisin mukaan tuli oli kytenyt kauan. Vaahtomuovitäytteinen sohva oli levittänyt paksua savua ja nokea ja mustuttanut ikkunat, niin että ulkopuolelta paloa oli vaikea havaita.
Uhrien arvellaan nautiskelleen alkoholia ja kuolleen häkään. Yksi heistä löytyi olohuoneen lattialta, muut kolme lattialta viereisestä makuuhuoneesta, jonne johtava ovi oli avoin.

HS 1.12.1991
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

maareli
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 6:36 pm

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja maareli » Pe Kesä 26, 2015 11:33 pm

Kiitos Doctor Lecter! Tiedän kaikki kaverukset nimeltään ja Laukkarisen lisäksi löytyy Liimataisen Ellun kirjoittamat kirjat Ellun stoori 1 ja 2. Niissä oli Votesta myös stooria. Votella oli myös kaksi lasta Hilkan kans. Jari ja Ari joista jälkimmäisen lempinimi on Uuno. Äitee oli Hilkka os.Paananen. Näistä Paanasista oli kaks vauhdikkaampaa Arja ja Hilkka. Raija on kunnon elämän tehny. Väinön lapsista kaks on vauhdikkaampa poikaa ja Väinö Hassisen vaimo Marjatta oli Mt-ongelmainen joka jätti erään lapsistaan laitokselle.

maareli
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 6:36 pm

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja maareli » Pe Kesä 26, 2015 11:46 pm

Eli edelleenkiin infoa kaivattais Veli Raatikaisen Viitasaarella suorittamaan palkkamurhaan. Tappoi 80-luvulla Eino Niemeläisen , uhrin vaimon
Hulda Variksen pyynnöstä. Vanhojen alibien omistajat. Olen nähny otsikoita silloin joskus.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11813
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eino Niemeläisen tappo tai murha Viitasaarella 80-luvull

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Tammi 18, 2018 3:02 pm

maareli kirjoitti:Eli edelleenkiin infoa kaivattais Veli Raatikaisen Viitasaarella suorittamaan palkkamurhaan. Tappoi 80-luvulla Eino Niemeläisen, uhrin vaimon Hulda Variksen pyynnöstä.
Eino Niemeläisen kuolemaan johtanut tapahtumaketju alkoi siitä kun 66-vuotias Eino Niemeläinen tutustui 32-vuotiaaseen Veli-Voitto Raatikaiseen.
Veli-Voitto Raatikainen. Kuva Alibi 4/1984.
Veli-Voitto Raatikainen. Kuva Alibi 4/1984.
Raatikainen.jpg (75.18 KiB) Katsottu 4375 kertaa
Sitä en tiedä mitä siinä välissä oli, ennen kuin päästiin tuohon kohtalokkaaseen illanviettoon.

Alkoholilla oli osuutta asiaan. Elettiin vuotta 1983, oli tiistain ja keskiviikon välinen yö 11.-12.5. Niemeläinen ja Raatikainen juhlivat jotakin; ryypättiin ja välillä käytiin ajelemassa Niemeläisen autolla, kunnes taas palattiin lähtöruutuun Niemeläisen asunnolle, Viitasaaren Kimingin kylään.
- Niemeläinen oli naimisissa, mutta oli viime ajat asunut yksin. Hän oli muutama vuosi sitten muuttanut Ruotsista takaisin kotiseudulleen ja asui asunnoksi kunnostamassaan kesämökissä.

Illan mittaan tuli sanomista. Ei mitään sen isompaa, mutta alkkoholin sumentavat aivot eivät useinkaan tarvitse mitään syytä toisen hakkaamiseen. Raatikainen kiivastui, otti pienoiskiväärin ja hakkasi sillä Niemeläistä päähän useita kertoja. Asetta siis käytettiin, mutta vain lyömiseen.

Kammottavan tekonsa jälkeen Raatikainen lähti ajelemaan Niemeläis-vainaan autolla. Ajelu päättyi ojaan Kymönkosken ja Kärnän koskitien varrelle. Auto havaittiin ojassa keskiviikkona klo 16:30.
- Sitä ennen autosta oli jo havaintoja, mm. poliisit näkivät ajokortittomaksi tiedetyn Raatikaisen ajavan Niemeläisen autolla. Sen perusteella he lähtivät käymään Niemeläisen talolla ja sisään päästyään totesivat tapahtuneen.
Helsingin Sanomat 13.5.1983.
Helsingin Sanomat 13.5.1983.
Niemeläinen_löytyi.jpg (17.07 KiB) Katsottu 4375 kertaa
Raatikainen tavattiin torstaina 13.5. kävelemästä Kymönkosken kylän keskustasta. Hänet otettiin kiinni ja vietiin kuulusteltavaksi.

Perjantaina Raatikainen tunnusti teon. Hän oli myös anastanut Niemeläisen asunnolta tavaraa sekä rahaa. Rahat olivat jo käytetyt bensiinin ja väkevän alkkoholin ostamiseen. Muu omaisuus löytyi Raatikaisen hallusta.
- Mitään syytä teolleen hän ei osannut mainita.

Mutta sitten kuuluikin kummia; teko oli palkkamurha. Näin väitti Raatikainen. Hän kertoi saaneensa toimeksiannon Niemeläisen vaimolta, leskeltä.

Käräjiä käytiin Äänekoskella. Raatikainen sai syytteen murhasta ja leskirouva syytteen avunannosta murhaan. Toimeksiantoa ei kuitenkaan pystytty näyttämään toteen, joten syytteet rouvaa vastaan kaatuivat tältä osin. Raatikainen sai elinkautisen tuomion, mutta siihen päälle vielä mm. viiden kuukauden lisätuomion kiristyksestä. Hän oli yrittänyt kiristää kirjeitse leskirouvalta 20 000 markkaa tehdystä surmatyöstä.

Leskirouva sai 8 kuukautta ehdollista Raatikaisen veljen pahoinpitelystä. Hän oli puukottanut tätä käteen ja vatsaan.

Oikeudessa käytettiin todistajina kolmea paikkakuntalaista miestä. Yhdellä heistä oli 48 markan sakko pystyssä ja hän pyysikin todistajanpalkkiona tuota summaa, niin "oltaisiin sujut". Nimismies ei tähän suostunut, vaan sanoi, että 27 markkaa saat. "No anna 28 markkaa, kun mulla itelläni on jo pari kymppiä".
- Ei käynyt, vaan se markka piti hankkia jostain muualta.
Vasemmalla 48 markan sakkoon rahaa pyytänyt Ilpo Kananen, keskellä Seppo Boman ja oikealla Niemeläisen leskirouvan puukottama Timo Raatikainen. Kuva Alibi 4/1984.
Vasemmalla 48 markan sakkoon rahaa pyytänyt Ilpo Kananen, keskellä Seppo Boman ja oikealla Niemeläisen leskirouvan puukottama Timo Raatikainen. Kuva Alibi 4/1984.
Raatikainen_todistajat.jpg (93.12 KiB) Katsottu 4375 kertaa
Aikasmoinen soppa. Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyyttään, mutta oletan sen koskeneen tuota palkkamurhaepäilyä.

Liekö tuo ek muuttunut hovissa vuosituomioksi, koska Raatikainen kuoli siviilissä vuoden -91 lokakuussa. Vai oliko vain lomalla?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Clarence
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja Clarence » Ma Heinä 15, 2019 5:20 pm

Veli Raatikainen linnasta tuttu mies, ennen tätä tekoa. Tästä sai elinkautisen mutta se tippui vuosituomioksi. Vuosituomio, oliko 8 vuotta en ole varma. Vankilassa asiallinen mies. Ikävä loppu.

Clarence
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja Clarence » Ke Heinä 17, 2019 7:00 pm

Vaasan lääninvankilassa muutamia vuosia ennen tätä murhaa, Veli Raatikainen ja T. Siekkinen asuivat kakkosella kadun puolella. Jalkakäytävä meni ulkopuolella aivan muurin vierestä. Nämä veijarit ampuivat ritsalla sokeripaloja kohti kävelijöitä. Joku jalankulkija valitti asiasta, ja miehet siirrettiin kongin toiselle puolelle eri selliin.

Clarence
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja Clarence » To Heinä 18, 2019 3:43 pm

Tarkennus edelliseen.

Doctor Lecter kirjoitti tuolla eri ketjussa kuka ampui Matti Ahteen veljen. "Taposta sai syytteen pitkän rikoslistan omaava 35-vuotias Pauli Siekkinen

Siekkinen oli poliisin vanha tuttu ja kertomansa mukaan ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 1977. Jakanut erinomaisia geenejään kahden naisen kanssa, ollen kolmen lapsen hellä isä. Vapautui vankilasta 7.2.1991 ja ehdonalaista oli sen jälkeen vielä 5 vuotta jäljellä. Eläkeläinen Siekkistä pidetään alamaailmassa kovan miehen maineessa ja häntä kunnioitetaan joka porukassa."

Pauli Siekkinen oli edellisessä viestissäni ritsoilla ampuneen nimi ja se henkilö, kuka oli Raatikaisen sellikaveri. Ei Siekkinen ainakaan linnassa ollut missään maineessa, vanki siinä missä joku muutkin. Meinasi lentopallopelissä saada kaaliin, kun alkoi uhmakkaasti potkia kohdalleen tullutta palloa. Isot pojat jo murahtelivat, ja Siekkinen oli loppu pelin kunnolla.

Mistä ihmeestä muistissani oli Tapio Siekkinen, vaikka puhuimme samasta henkilöstä? Tämä Pernasaaren kasvatti oli polkenut Äänekkosken seurakuntatalon urkuja niin, että vahingot olivat kymmeniä tuhansia markkoja. Opetteli ruusunmaalausta.
Pelsossa oli vedellut virkistävää, ja sieltä Vaasan lääninvankilaan, jossa päätti päivänsä oman käden kautta.

L'amourha
Lovejoy
Viestit: 1715
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja L'amourha » To Heinä 18, 2019 7:47 pm

Ismo Ahteen jutussa tekijä mainittiin Tapio Siekkiseksi hovin tuomiosta kertovassa uutisessa.
Sitä en tiedä kumpi on oikea, Pauli vai Tapio. Mahdollisesti jopa Pauli Tapio.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Clarence
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja Clarence » To Heinä 18, 2019 8:35 pm

L'amourha kirjoittaa: " Mahdollisesti jopa Pauli Tapio".

Samaa ajattelin itsekin.

maareli
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 6:36 pm

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja maareli » Su Elo 18, 2019 7:28 pm

Nämä kaikki tiedot passaa mun tietoihin. Kiitokset Lecterille sanomalehdistä. Jotain jäämme kylän puheista ajattelee. Murha oli palkkamurha mutta mitä löytyy on tappo kännissä.

Clarence
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Eino Niemeläinen surmattiin Viitasaarella 1983

Viesti Kirjoittaja Clarence » Ma Elo 19, 2019 7:13 pm

Kun sä kuljet illoin joen rantaa kohti satamaa,
niin kuulla voit kun joku jossain soittaa kitaraa.
On sävel hieman haikea ja alakuloinen,
se kuuluu takaa graniittisten linnan seinien.

Tuo soitto saa sut seisahtumaan hetkeks paikalleen,
ja kuulet kuinka laulun sanat yhtyy säveleen.
Sielt vanki pienen tervehdyksen laittaa armaalleen,
sen antaa tuulen vietäväksi paikkaan kaukaiseen.

Jos antaiset sä anteeksi, olis helpompaa
nyt murhe painaa mieltä, sisinpääni ahdistaa.
Näin laulaa äänin särkynein mies yöhön hiljaiseen
ja vastausta odottamaan jää hän itselleen.

Sä kuulet kohta loppusoinnut laulun murheisen
ja havahdut kun huomaat myöskin tuulen kiireisen.
Se rientää kohti sulkeutuvaa sellin ikkunaa
mut ehdi ei vaan viesteineen jää ulos lasin taa.

Jos saavut vielä samaan paikkaan joskus uudelleen
niin soiton sekä laulun huomaat iäks vaienneen.
Vain tuulen kuulet kiertelevän sanattomana
ja vankipoika laulelee jo rajan takana.

Kakolassa 4.3. -88
Veli Raatikainen

Vastaa Viestiin