Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3318
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Turku 80-luvun puoliväli

Viesti Kirjoittaja Ailar » Su Huhti 07, 2013 10:52 am

Etsiessäni aikanaan Matti Salmelan surmaan liittyvää aineistoa (mitä en lehdistä löytänyt, mutta tein alustuksen henkirikoksiin etp:stä), kävin läpi tarkemmin Turussa tapahtuneita henkirikoksia 18 kpl. Rinteen tapaus oli yksi heistä. Juttu on hieman sekava, koska syytetyt ovat puhuneet yksi yhtä ja toinen toista, mutta tässä jotakin.

Aatos Rinne oli 59-vuotias eläkeläinen. Häntä kutsuttiin Amiraaliksi. Hän asui osoitteessa Kaskenkatu 1, pihanpuolella, ensimmäisessä kerroksessa.
17.7.1986 isännöitsijä meni Rinteen asuntoon, koska miestä ei oltu nähty moneen päivään. Hän löysi Rinteen surmattuna ja sänkyynsä sidottuna. Sitominen oli tapahtunut oviverhon suikaleita, muovinarua ja kravattia apuna käyttäen. Ruumiin mädäntymistilasta saatettiin päätellä, että surma oli tapahtunut vähintään viikkoa aiemmin.
Myöhemmin ilmeni tapahtuma-ajaksi 6.7.

Heinäkuun lopulla pidätettiin maalari Antero Varjo, 35-v., puuseppä Erkki Vuojolainen, 31-v., raudoittaja Hannu Karppinen, 26-v. sekä siivooja Selja Sarttila, 29-v.
Rinteen asunnon kamarissa olleesta posliinimukista oli löytynyt Varjon sormenjälki.

Kuulusteluissa epäillyt myönsivät osuutensa veritekoon. He kertoivat menneensä ostamaan viinaa Rinteeltä. Kun sitä ei ollut, Vuojolainen pyysi päästä juomaan vettä, jolloin muukin porukka tuli sisään.
Toinen kertomus tästä on, että kun viinaa ei ollut, Vuojolainen oli lähtevinään pois, mutta jätti oven raolleen, minkä ansiosta porukka pääsi sisään.
Rinne oli kehottanut heitä poistumaan, mutta tähän ei suostuttu. Rinteen käskettiin mennä kamariinsa maata, sillä he miettisivät keittiössä, mistä saisivat viinaa. Rinne oli mennytkin, mutta huudellut kamarista, jolloin Vuojolainen oli mennyt uhkailemaan miestä sitomisella, minkä oli toteuttanutkin verhon vaijerilla sekä oviverhon suikaleilla.

Sarttila kertoi, että hänen seurueessaan olleet miehet olivat kiihtyneet siitä, ettei Rinteellä ollut sen enempää viinaa kuin rahaakaan. Karppinen löi rinnettä kasvoihin. Vuojolainen sitoi uhrin sänkyyn käyttäen apunaan ed. mainittuja tarvikkeita. Miehen pyynnöstä Sarttila repi lakanoita ja verhon suikaleiksi, muttei kertomansa mukaan osallistunut sitomiseen. Lisäksi hän kertoi leikanneensa pesukoneen sähköjohdon sidetarpeiksi.
Karppinen ja Varjo kiistivät omalta osaltaan lyömisen ja sitomisen.
Kaikki kyllä myönsivät vieneensä Rinteen omaisuutta, mikä jäikin kateisiin. Uhrilta vietiin mm. radionauhuri ja televisio. Näistä oli saatu Vuojolaisen mukaan 200 mk, jotka jaettiin keskenään.
Vuojolainen myös väitti, että Rinnettä oli pahoinpidelty sillä aikaa, kun hän itse oli Sarttilan kanssa viemässä varastettua omaisuutta jemmaan eli, että pahoinpitelijät olivat Varjo ja/tai Karppinen, jotka olivat asuntoon jääneet siksi aikaa.
Tekijät kertoivat Rinteen jääneen henkiin heidän lähdettyään asunnosta, tosin Karppinen myönsi, ettei Rinne olisi millään omin avuin päässyt vapaaksi siteistä.
Ruumiinavaus paljasti, että Rinne oli kuollut tukehtumalla ja että hänen leukaluunsa olivat kahdesta kohtaa murtuneet ja sijoiltaan.

Karppinen kertoi, että Sarttila oli kastellut vielä sidottavat kangassuikaleet, jotta solmut eivät anna periksi. Hänen mukaansa Sarttila oli sitonut solmiolla uhrin jalat sänkyyn ja Vuojolainen oli käynyt varmistamassa solmut. Karppinen myös kertoi, että Vuojolainen oli kehottanut häntäkin (Karppista) osallistumaan sitomiseen, mutta hän oli kieltäytynyt. Varjon hän kertoi olleen keittiössä sitomisen aikana. Vuojolainen oli vielä hänen näkemyksensä mukaan sitonut paidan uhrin suun eteen. Karppisen mukaan kukaan ei poistunut asunnosta välillä ja että he kaikki osallistuivat asunnon penkomiseen.

Varjon kertomus poikkeaa eniten edellisten kertomista. Hänen mukaansa Vuojolainen oli hoitanut koko sitomis- ja pahoinpitelyhomman jo siinä vaiheessa, kun toiset olivat odotelleet asunnon ulkopuolella. Hän ei myöskään sanonut ottaneensa asunnosta mitään, eikä myöskään saaneensa mitään osuutta saaduista rahoista.

Turun raastuvanoikeus antoi tuomionsa 28.5.1987.
Juttu tuotti hankaluuksia, sillä seurue muutti lausuntojaan kaiken aikaa omaksi edukseen.
Mielentilatutkimuksessa todettiin Karppisen ja Sarttilan toimineen täyttä ymmärrystä vailla.
Tuomiot taposta ja törkeästä ryöstöstä:
-Karppinen 9,5 vuotta
-Sarttila 7 vuotta
-Varjo 10,5 vuotta ja
-Vuojolainen 11 v 5 kk
(Lähteet: Alibit 12/1986 sekä 8/1987)

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4505
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Turku 80-luvun puoliväli

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ma Huhti 08, 2013 4:17 pm

^Saatan muistaa väärinkin, mutta mielestäni Erkki Vuojolainen syyllistyi myöhemmin toiseenkin henkirikokseen 2000-luvulla ja on kuollut 2010-luvulla, karkeasti arvioiden olisiko vuonna 2011.. en ole varma mutta näin muistelisin.

Clarence
Aloitteleva dekkari
Viestit: 511
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Clarence » To Syys 08, 2016 7:35 pm

Hannu Karppinen oli tuttu mies. Kova urheilumies, hyvä tikan heittäjä ja tykkäsi pelata lentopalloa, vankilan kentällä. Hannulla ei luistanut Kakolassa istuminen mukisematta. Joitakin sopeutumisvaikeuksia kun oli. Kakistelun jälkeen kakku oli kuitenkin istuttu ja koitti vapaus, Hannulle huonoissa merkeissä. Häntä oli jo koulukodissa toppuuteltu äkkipikaisen luonteen vuoksi. Tämä ominaisuus johti toiseen juttuun.

Siviliin päästyä Hannu pyysi jonkun kulkijan yöksi kotiinsa. Siellä juhlittuaan Hannu päätti ottaa suihkun, jonka ottikin. Hannun suihkusta tullessa hän huomasi vieraan käyneen hänen lompakollaan, sekä vieneen sieltä omaisuutta. Vieras mies lähti asunnosta karkuun porraskäytävään ja Hannu juoksi perässä. Vieras jäi kiinni alaovella, jossa Karppinen potkaisi ja heti perään löi nyrkillä. Tämän onnettoman yhteensattuman jälkeen taas uusi henkirikos.

17 vuotiaasta asti vankiloissa ollut Hannu sai tästä teosta muistaakseni 4v 6kk, tai sinnepäin. Putkan jälkeen Turun läänille odottamaan hovioikeuden päätöstä. Päätös oli tuo reilu 4 vuotta. Joku voi korjata jos muistan väärin, mutta ei kaukaa heitä. Tämän tuomion istuttuaan Hannu Karppinen kuoli juopotteluporukassa. Hannu Karppinen ei oikein pärjännyt sivilielämässä, ja vankilassakin oli vaikeaa.

Puhelinkortti
Alibin kestotilaaja
Viestit: 330
Liittynyt: Ma Helmi 15, 2010 3:09 pm

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Puhelinkortti » Ti Elo 21, 2018 2:02 pm

Oliko tämä samainen Hannu Karppinen joka myöhemmin oli suht kova penkkipunnertajakin? Oli nielaissut jossain vaiheessa ruokalusikan ja se jouduttiin poistamaan leikkaamalla. Oli -92 Parolan työsiirtolassa.

-Nixu-
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 50
Liittynyt: Ma Touko 28, 2007 4:08 pm

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja -Nixu- » To Elo 23, 2018 6:34 pm

Jotenkin tästä asetelmasta tuli mieleen Reijo Mäen Vares - Pimeyden tango. Siinähän oli se yks vanhempi herra, murhan silminnäkijä, joka asui vastaavanlaisessa kämpässä ja pihamiljöössä Turun keskustassa. Hän oli myös luonteeltaan sellainen, että piti huolta kaikkien asioista, tosin negatiivisessa mielessä, kyttääjä.
Hänen murhansa oli sitten erilainen, mutta ehkä löyhästi tämä voisi sopia siihen.
Kirja ilmestyi 1997.
-= Nixu =-

\m/ Heviä perheille \m/

Clarence
Aloitteleva dekkari
Viestit: 511
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Clarence » Ti Elo 28, 2018 5:26 pm

Oliko tämä samainen Hannu Karppinen joka myöhemmin oli suht kova penkkipunnertajakin? Oli nielaissut jossain vaiheessa ruokalusikan ja se jouduttiin poistamaan leikkaamalla.
Sama mies. Tuomiolla Hannulla oli Kakolassa vaikeuksia. Nieli lusikoita ja rundissa huusi apua, kehoitti muitakin rundilaisia huutamaan. Hannulle olisi luvattu siirtö Sörkkaan, mutta siellä oli uhrin poika töissä. Turun läänille vietiin välillä ja tuotiin takaisin. Jossain lehdessä oli Hannusta juttua, johon mies oli laittanut ykköstä päälle. Valitettavasti auttamattomasti vanhanaikaisesti. Mietinkin, kuka oli Hannua yllyttänyt tuohon kuvaan?

Jo 1940 annetuissa sijoitusohjeissa oli, ettei nuorta rikoksen tekijää saanut asuttaa, eikä kuljettaa vanhan vangin kanssa samoissa tiloissa. Tuota sääntöä ei noudatettu. Niinpä Hannu 17 vuotiaana joutui vanhan pyttyläisen sellikaveriksi tutkintolaisena.

Puhelinkortti
Alibin kestotilaaja
Viestit: 330
Liittynyt: Ma Helmi 15, 2010 3:09 pm

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Puhelinkortti » Ke Elo 29, 2018 4:01 pm

Olin Parolan työsiirtolassa -93 ja sinne tuli jonkun lehden (olisko ollu rikosposti) toimittaja tekemään juttua Hannusta. Hannu pynttäytyi parhaimpiinsa ja laittoi ruusunkin näpinläpeen. Samana kesänä Eppu Normaali esiintyi viereisellä varuskunta-alueella ja katselimme Hannun kanssa konserttia aidan takaa. Penkiltä muistan Hannun punnertaneen 192.5 kiloa virallisessa kisassa. Mahtaako mies olla hengissä?

Clarence
Aloitteleva dekkari
Viestit: 511
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2015 12:24 am

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Clarence » Ke Elo 29, 2018 5:17 pm

Penkiltä muistan Hannun punnertaneen 192.5 kiloa virallisessa kisassa. Mahtaako mies olla hengissä?
Kova on ollut Hannun tulos. Kuten olen jo tuolla todennut, Hannu oli urheilullinen, kova lentopallomies ja muuta. Mies oli n. 180- 185 cm pitkä.

Hannu kuoli jo 90- luvulla.

Dope Boy
Wallander
Viestit: 1087
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Aatos Rinne,59v., surmattu kotiinsa 6.7.1986 Turku

Viesti Kirjoittaja Dope Boy » To Elo 30, 2018 7:54 am

Ja Vuojolainen oli tämän Rinteen tappaja? Ihan vaan selvennöksi..
"If you aim for a king, you better not miss"

Vastaa Viestiin