15v tytön surma - Seinäjoki 2015

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
atakhi
Alokas
Viestit: 21
Liittynyt: Ti Huhti 28, 2015 11:42 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja atakhi » To Huhti 30, 2015 9:53 am

seppoilmari kirjoitti:
atakhi kirjoitti:Samaa mieltä tuosta tiedotustasiasta. Kuka tahansa jolla on silmät päässä ja nettiliittymä on jo ajat sitten saanut melko varman tiedon kuka tappoi ja kenet sekä minkä ikäisiä nämä ovat, ovatko kavereita ainakin somessa yms.
Miten voi vielä 2015 olla poliisin tiedottaminen noin kivikautista?
Poliisihan tässä on antanut huhujen velloa kun ei ole vaivautunut tiedottamaan kunnolla heti alkuunsa. Somea on hankala hallita.

Antaa poliisin tutkia rauhassa niin ei tule virheitä ja vääriä syytöksiä, poliisi puhuu vähän mutta asiaa.

Ei ole virkavallan tehtävä tuoda täytettä spekuloiville kiimaisille somerinkirunkkaajille ja heidän kaikkimullehetinyt vaatimuksilleen ja odotuksilleen.
Ei olekaan. Mutta poliisin tehtävä on turvata kuitenkin sivulliset. Ja jos sivullisia vedetään hirveästi mukaan (kuten tässä on tapahtunut) niin että nimet, kuvat ja kaikki on joka paikassa nähtävillä, niin eikö poliisin pitäisi myös turvata tämän sivullisen oleminen niin että katkoisi siivet huhuilta. Esim. tässä tapauksessa se ei olisi vaatinut sen kummempaa ponnistelua kuin vahvistaa jo aiemmin että epäilty on tyttö.
Totuus ei löydy kaurapuurosta.

M.Kallio
Alokas
Viestit: 26
Liittynyt: Su Huhti 20, 2008 10:54 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja M.Kallio » To Huhti 30, 2015 10:03 am

Gurney kirjoitti:
mävaanmä kirjoitti:
Siis haloo ! Peruskoulun tunnin pituus on 60 min ja välitunti 15 min + pidempi ruokatunti = tunnit eivät voi loppua tasatunnein, joten 14:15 ei todellakaan ole outo aika koulun loppumiselle. Koskahan "mävaanmä" on käynyt kouluja ?
Ihan sivusta seuraajana, mutta tarkkana...meillä ainakin koulutunnit peruskoulussa 45min, tänään niinkuin myös 30v sitten.

v-a-45
Charlien Enkeli
Viestit: 1878
Liittynyt: Su Helmi 08, 2009 12:40 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja v-a-45 » To Huhti 30, 2015 10:21 am

Poliisi sanoi, että ilmoitus oli sitä luokkaa, että mentiin täydellä varustuksella.
Tyttö ei ole myöntänyt "tappoa".
Tuossa haiskahtaa todella kylmän harkittu juttu, paikalla ei ole muita ja naapuritkaan eivät ole nähneet kavereita koskaan kylässä, hiljainen urheilija tyttö (kuin Petri Gerdt pommimies)
Tämä uhri taas suosittu, ajelee mopoautolla ja poikaystäviä on ja seuraajia somessa satoja,
ei ole vaikeaa miettiä mikä tähän "tappoon" johti, sitä vaan mietin pysyykö tappona?
kohtalo sekoittaa kortit ja me vain pelaamme

Numb_L
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 48
Liittynyt: Ke Loka 22, 2014 3:53 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Numb_L » To Huhti 30, 2015 10:22 am

Kaiken kaikkiaan tämä on hyvin valitettava tapaus. Enään ei kuitenkaan taida olla spekuloitavaa tekijästä. Spekuloitavaksi jää motiivi ja surman tapahtumaketju.

Uhri ja tekijä ovat siis olleet hyviä ystäviä (tämä käy ilmi myös heidän facebookista). Toistaiseksi ei ole ilmennyt, että tytöt olisivat olleet riidoissa keskenään surmapäivänä vielä koulupäivän aikana ainakaan julkisesti. Tässä ketjussa on aiemmin mainittu, että tekijä ja uhri olisivat päässeet koulusta kello 14:15 (huhu tieto). Poliisi on saanut ilmoituksen tapahtuneesta kello 14:50. Ilmeisesti lähistöllä asuva henkilö on kertonut tässä ketjussa, että uhrin mopoauto on ollut surmapaikan pihassa vielä poliisin tullessa paikalle. Tästä päättelen, että tytöt ovat tulleet yhdessä mopoautolla surmapaikalle.

Google Mapsin mukaan matka yläasteelta surmapaikalle autolla kestää 6min ja oletettavasti mopoautolla hieman kauemmin (n. 10min). Näin ollen tytöt olisivat saapuneet perille noin 14:25-14:30. Erikoista tässä on, että ilmoituksen tekemisestä arvioituun saapumisaikaan on vain reilu 20min. Lisäksi poliisi on aiemmin kertonut: "Surma-aikaa on saatu rajattua, ja nyt ei puhuta edes tunneista. Ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, mihin aikaan surma on tehty." Tästä voisi rivien välistä päätellä, että ilmoitusta ei ole tehty välittömästi surman jälkeen, vaan vasta "jonkin ajan" kuluttua (taloon on ehtinyt saapua muitakin, joita ei käsittääkseni ole ollut paikalla surman aikana, ennen poliiseja).

Tämän osittain huhupuheisiin perustuvan päätelmän päätteeksi voisi todeta, että surma on tapahtunut hyvin nopeasti sen jälkeen, kun tytöt ovat saapuneet surmapaikalle. En millään jaksa uskoa, että surma olisi suunniteltu, joten epäilen, että tekijä on suorittanut surman tunnepurkaksen seurauksena. Kysymys kuuluukin, että tapahtuiko matkan aikana vai vasta surmapaikalla jotain, joka olisi aiheuttanut riidan tyttöjen välille. Näiden skenaarioiden välillä on huomattava ero. Jos riita on syntynyt matkan aikana, tekijä olisi voinut vakaasti harkiten suorittaa surman (mopoautossa ei ole ollut surmavälineeksi kelpaavaa esinettä lähettyvillä --> hetken harkinta). Jos riita on syntynyt talossa, tekijä on voinut suorittaa surman äkkipikaisesti suutuspäissään (surmaväline lähettyvillä). Joka tapauksessa vahingosta ei ole kyse --> useampi isku tai yksi pitkä viilto (olettaen että kyseessä on teräase)? :?:

Lopuksi haluan huomauttaa, että millaisessa somemaailmassa nämä tytöt elävät. Ennen juorut liikkuivat huomattavasti hitaammin kuin nykyään. Lisäksi ikävät tapahtumat jäivät useammin pienemmän piirin tietoon kuin nykyisin. Otetaan esimerkiksi ask.fm -sivusto (joka muuten työllistää poliisia paljon (http://www.hs.fi/hstv/uutiset/v1409628522894)). Kyseisellä sivustolla kuka tahansa voi kirjoittaa tietyn henkilön palstalle kohdennettuna mitä vain NIMETTÖMÄNÄ. Ei tarvita kuin yksi valopää ja soppa on valmis. Vielä kymmenen vuotta sitten nuoret käyttivät irc-gallerian kaltaisia palveluita, jossa jokainen esiintyy omana itsenään. Harvemmin solvauksia ja juoruja uskalletaan levittää julkisesti omana itsenään. Ask.fm -sivustosta pahan tekee nimenomaan se, että juorut voidaan kohdentaan nimettömänä tietylle henkilölle kaikkien luettavaksi. Minulla on omakohtaista kokemusta tästä sivuston pahemmasta puolesta lähipiirini kautta. Nuoret eivät ymmärrä, millaisia seurauksia nettikirjoittelulla voi olla, eivätkä välttämättä osaa käsitellä heihn kohdistunutta kirjoitusta.

Harrastin pientä surffailua tyttöjen kavereiden ask.fm -sivuilla ja yhden kaverin ask.fm -sivulla on yksi kolmiodraama juuri meneillään. En tiedä onko sillä osaa tai arpaa tämän surman kanssa. Ainakin aihepiiri on voinut nousta sopivasti esiin. Olipa syy mikä tahansa niin komppaan yhden keskustelijan näkemyksiä teinien lyhytkatseisuudesta. Heidän maailma voi todellakin romahtaa hyinkin nopeasti suhteellisen pienen vastoin käymisen seurauksena. Seurauksena voi olla tällainen tapahtuma

Puukko-Mack
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 186
Liittynyt: Ma Heinä 11, 2011 12:04 am

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Puukko-Mack » To Huhti 30, 2015 10:27 am

Oppitunti on 45 min. Erikoinen loppumisaika johtuu keskustan koulujen päättymisen porrastamisesta, ettei kaikki koulut lopu yhtäaikaa.
Minä ainakinmtunnen suurta sympatiaa epäillyn perhettä kohtaan. Melkein uskaltaisin väittää ettei tämä valitettava tapahtuma kotioloista ole kiinni. Aivan ihana perhe ollut mitä tunnen. Minun mielestäni kun lehtijuttuja lukee niin tyttöhän on pimahtanut kunnolla. On poliisin hoivissa rauhallinen ja asiallinen. Ei kuitenkaan myönnä ei kiellä. Omassa maailmassaan? Asianajaja käskenyt olla hiljaa? (Olisko liian amerikkaa?)

ada
Alibin satunnaislukija
Viestit: 135
Liittynyt: To Helmi 14, 2008 6:20 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja ada » To Huhti 30, 2015 10:30 am

Vähän ihmettelen näitä teinien "tunnekuohahdus"juttuja. Surmatapaa emme tietysti tiedä, mutta poliisi on todennut, että kyseessä näyttää olleen selkeä surmaamistarkoitus. Eli joko on esimerkiksi kuristettu tai sitten käytetty jonkinlaista asetta siten, ettei homma näytä vahingolta. Perusteini ei "kuohahduksissaan" tartu esim. veitseen ja lyö sillä. Sanon vaan. En tosiaan ymmärrä näitä surkusurkukommentteja, varsinkin kun epäilty ei poliisin mukaan ole ottanut vastuuta teostaan tunnustamalla. Jää nähtäväksi mitä tästäkin paljastuu.
Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen

hedelmälaatikko
Neuvoja-Jack
Viestit: 257
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 2:50 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja hedelmälaatikko » To Huhti 30, 2015 10:31 am

Gurney kirjoitti:
mävaanmä kirjoitti:Kovin kummosta kähinää siel on kyl ollu uutisoinnista päätellen, mut ei kai itse tapahtuma kovinkaan pitkään oo kestäny?

mitä mä nyt löysin näistä viesteistä väitteet et mimmeillä ois koulu loppunu 14:15(outo aika koulun loppumiselle) ja häkeen on soitettu jo 14:50, ja sit viel et ilmotuksen sävystä johtuen puolisotilaallien tilan haltuun otto..

mut sit taas onhan tääl spekuttusitäkin et millä luokalla he ois, jos kunpikin on 15v niin ysillä ja peruskoulu on loppumas. mutta kuitenkin puhutaan kahdeksasluokkalaisista?
kumpikinko jäänyt luokalleen, vai alottanu epätavallisen myöhässä peruskoulun ??
Siis haloo ! Peruskoulun tunnin pituus on 60 min ja välitunti 15 min + pidempi ruokatunti = tunnit eivät voi loppua tasatunnein, joten 14:15 ei todellakaan ole outo aika koulun loppumiselle. Koskahan "mävaanmä" on käynyt kouluja ?
Minulle tuo koulunloppumisaika on hyvinkin outo. 90-luvun alulta, läpi 00-luvun ja viimeksi vuonna '12 olen ollut opiskelija enkä ole ikinä törmännyt että tunti olisi loppunut muuten kuin "viittä vaille" tms. Eli haloo vaan sullekin "gurney". :)

Aiemmin joku puhui että kuolemantuomio aiheuttaisi lisää murhia, eli itsemurhaa hautovat tekisi mielummin murhan ja joutuisi tuomiolle ja vankilaan x ajaksi, jonka jälkeen piikki tms. En kyllä usko tähän tippaakaan. Olen ollut tekemisissä itsemurhaa hautovien ja sitä yrittäneiden kesken ja ei niistä kyllä olisi edes tappamaan toista saatika kestämään sitä huomiota ja hulabaloota mitä saisi osakseen ennen kuin piikki armahtaisi hänet. Toki jotkut ehkä näin toimisi kuten aiempi kirjoittaja heitti ilmoille, mutta tuskin kadut muuttuisi miksikään murhafestivaaleiksi, päin vastoin, murhat ja väkivalta vähenisi.

hedelmälaatikko
Neuvoja-Jack
Viestit: 257
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 2:50 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja hedelmälaatikko » To Huhti 30, 2015 10:43 am

Puhutaan vielä tosta ask.fm:stäkin. Sinne tosiaan voi kirjoittaa anonyymisti kuka vaan kenelle vaan ja mitä vaan, MUTTA mitään ei tule sivulle näkyviin KUNNES tämä profiilin omistaja HYVÄKSYY anonyymien kirjoitukset VASTAAMALLA / KOMMENTOIMALLA anonyymin viestiä.

Eli jos vastaa näihin "piip huora jätä herra y rauhaan tai tapan sut" tai "vähäks oot nolo tapa ittes jooko?", niin en ymmärrä miksi tollaisiin vastaa ja tuo viestin kaikkien näkyville muutoin kuin siksi että on huomiohoratsu tai on "siistiä" olla draamaa/vihaajia elämässä. Tää ask.fm on tosiaan huono keksintö ja luo kiusaamista, mutta tosiaan vain jotta kiusaajan viesti tulee näkyviin, niin kiusatun pitää vastata siihen ja omin käsin klikata viesti julkiseksi.

Jenner
Parranpäristäjä
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Kesä 04, 2014 9:10 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Jenner » To Huhti 30, 2015 10:44 am

Minulle tuo koulunloppumisaika on hyvinkin outo. 90-luvun alulta, läpi 00-luvun ja viimeksi vuonna '12 olen ollut opiskelija enkä ole ikinä törmännyt että tunti olisi loppunut muuten kuin "viittä vaille" tms. Eli haloo vaan sullekin "gurney". :)

.
Täällä Seinäjoen alueella on koulu (ala-aste toki), joka alkaa joko klo 8.20 tai 9.15 tai 10.10.
Päättyy klo 12.20 tai 13.15 tai 14.10
Nämä ajat on olleet ainakin vuodesta 1992 tähän päivään asti. Jaa mistäkö tiedän? Lapseni ovat käyneet ja nuorimmat lapseni käyvät sitä edelleen.

hedelmälaatikko
Neuvoja-Jack
Viestit: 257
Liittynyt: Ke Tammi 26, 2011 2:50 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja hedelmälaatikko » To Huhti 30, 2015 10:47 am

Jenner kirjoitti:Minulle tuo koulunloppumisaika on hyvinkin outo. 90-luvun alulta, läpi 00-luvun ja viimeksi vuonna '12 olen ollut opiskelija enkä ole ikinä törmännyt että tunti olisi loppunut muuten kuin "viittä vaille" tms. Eli haloo vaan sullekin "gurney". :)

.
Täällä Seinäjoen alueella on koulu (ala-aste toki), joka alkaa joko klo 8.20 tai 9.15 tai 10.20.
Päättyy klo 12.20 tai 13.15 tai 14.10
Nämä ajat on olleet ainakin vuodesta 1992 tähän päivään asti. Jaa mistäkö tiedän? Lapseni ovat käyneet ja nuorimmat lapseni käyvät sitä edelleen.
Oho! No ei uskon kyllä. Mutta eiköhän silti vielä enemmistö kouluista lopu aina ennen tasaa pois lukien yli kolmen menevät tunnit jotka päättynyt taas läpi elämäni puoli neljän aikaan.

Topi77
Parranpäristäjä
Viestit: 75
Liittynyt: To Loka 10, 2013 1:45 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Topi77 » To Huhti 30, 2015 10:56 am

Voisi tosiaan valtio ja poliisi päivittää tiedotustapaansa...toisaalta sosiaalinen media voi myös ehkäistä some-sukupolvea tekemästä vakavia rikoksia koska tietävät että tieto tekijästä ja tekijän naamasta leviää kulovalkean tavoin netissä toisin kuin ennen.

Numb_L
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 48
Liittynyt: Ke Loka 22, 2014 3:53 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Numb_L » To Huhti 30, 2015 11:00 am

hedelmälaatikko kirjoitti:Puhutaan vielä tosta ask.fm:stäkin...

...Eli jos vastaa näihin "piip huora jätä herra y rauhaan tai tapan sut" tai "vähäks oot nolo tapa ittes jooko?", niin en ymmärrä miksi tollaisiin vastaa ja tuo viestin kaikkien näkyville muutoin kuin siksi että on huomiohoratsu tai on "siistiä" olla draamaa/vihaajia elämässä. Tää ask.fm on tosiaan huono keksintö ja luo kiusaamista, mutta tosiaan vain jotta kiusaajan viesti tulee näkyviin, niin kiusatun pitää vastata siihen ja omin käsin klikata viesti julkiseksi.
En ymmärrä minäkään, miksi niihin viesteihin pitää vastata. Nuoret kuitenkin vastaavat niihin. Jossain tapauksissa halutaan jopa kysyä anonyymiltä lisää tietoa asiasta?!? Eihän siinä ole mitään järkeä mutta näin olen huomannut usein tapahtuvan. Kaikki nuoret eivät todellakaan osaa käyttää kyseistä palvelua oikein.

Beetu
Parranpäristäjä
Viestit: 78
Liittynyt: Pe Loka 07, 2011 4:47 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Beetu » To Huhti 30, 2015 11:05 am

Noista kouluajoista, se on itseasiassa ihan yleistä, että koulut loppuvat 15 yli. Johtuen siitä, että joissain kouluissa on laitettu ensimmäinen tunti alkamaan 8.15. Se venyttää sitä sitten toisesta päästä. Samoin pidetään pitkiä välkkiä, joka sekin jatkaa päivää toisesta päästä. Ja monissa yläkouluissa ja lukioissa oppitunnit pidetään 75 minuuttisina.

Seinäjoen lyseon kotisivuilla on ilmoitettu tuntien päättyvän näin:

4. tunti 11.15 - 12.00
5. tunti 12.15 - 13.00
6. tunti 13.05 - 13.50
7. tunti 14.00 - 14.45
8. tunti 14.50 - 15.35

(muoks. välitunnit pois, niin on helpommin luettavissa)
Viimeksi muokannut Beetu, To Huhti 30, 2015 11:18 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Olivia Benson
Alibin satunnaislukija
Viestit: 137
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 2:37 pm

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja Olivia Benson » To Huhti 30, 2015 11:07 am

Motiiveja miettiessä kannattaa muistaa myös että vasta n. 25-vuotiaalla aivot ovat täysin kehittyneet. Tämä osaltaan myös selittää tekijän käyttäytymistä kuulusteluissa (kieltää teon), mahdollisen tunnekuohun tekohetkellä ja vaillinaisen ymmärryksen siitä että yksikin viilto voi olla tappava.

Samanlaista oikeudellista vastuuta 15-vuotiaalla ei siis ole aikuiseen verrattuna juuri tästä syystä. En puolustele tekijää millään tavoin, kunhan nyt muistutan että kyseessä on ihan kakara jonka aivotoiminta ja ajattelu ei välttämättä ole järkevästi selitettävissä.

Dartmouth College/Abigail Bairdin ja Craig Bennettin tutkimus (Human Brain Mapping -lehti 2005).
Viimeksi muokannut Olivia Benson, To Huhti 30, 2015 11:12 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

bettya
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 45
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 8:12 am

Re: Seinäjoki: 15-vuotias tyttö löytyi kuolleena - Henkiriko

Viesti Kirjoittaja bettya » To Huhti 30, 2015 11:10 am

hedelmälaatikko kirjoitti:
Jenner kirjoitti:Minulle tuo koulunloppumisaika on hyvinkin outo. 90-luvun alulta, läpi 00-luvun ja viimeksi vuonna '12 olen ollut opiskelija enkä ole ikinä törmännyt että tunti olisi loppunut muuten kuin "viittä vaille" tms. Eli haloo vaan sullekin "gurney". :)

.
Täällä Seinäjoen alueella on koulu (ala-aste toki), joka alkaa joko klo 8.20 tai 9.15 tai 10.20.
Päättyy klo 12.20 tai 13.15 tai 14.10
Nämä ajat on olleet ainakin vuodesta 1992 tähän päivään asti. Jaa mistäkö tiedän? Lapseni ovat käyneet ja nuorimmat lapseni käyvät sitä edelleen.
Oho! No ei uskon kyllä. Mutta eiköhän silti vielä enemmistö kouluista lopu aina ennen tasaa pois lukien yli kolmen menevät tunnit jotka päättynyt taas läpi elämäni puoli neljän aikaan.
Kävin yhteiskoulua vv. 1963 - 1970 ja koulu alkoi joko 0835 tai 0930. Oppitunnit päättyivät 1230, 1325, 1420, 1515 ja 1610. Siis jo silloin oli huomattu että koulu voi alkaa muutoinkin kuin minuuttiviisarin ollessa yläkuolokohdassa. Ruokavälitunti alkoi joko 1115 tai 1210 ja päättyi joko1145 tai 1240.

Vastaa Viestiin