Sivu 1/1

Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Su Marras 18, 2007 8:57 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Loviisalainen Simo Eklund, 22, katosi 27. tammikuuta 2006. Hänestä oli viimeinen havainto Karhulan linja-autoasemalla Kotkassa. Poliisi-tv:n välityksellä Simoa peräänkuulutettiin useaan otteeseen, mutta tuloksetta.

Hänen ruumiinsa löytyi lumien sulattua huhtikuun lopulla 2006. Ruumis löytyi Haminan keskustasta, erään asunnon sisäpihalta kahden varastorakennuksen välistä pussilakanaan käärittynä.

Poliisin selvittäessä uhrin yhteyksiä Haminaan, löytyi vain yksi henkilö - haminalainen Marko Kristian Lithonius, 24. Hänet otettiin kiinni elokussa ja kuulusteluissa hän lopulta tunnusti surmanneensa Eklundin.

Syyttäjän mielestä tapaus meni näin: 27.1. klo 19 Lithonius soittaa Eklundille ja pyytää tätä saapumaan Haminaan juhlimaan, mm. polttamaan hashista. Eklund ei toiveesta lämpene, koska hänellä on muita suunnitelmia. Klo 19:25 Lithonius lähettää tekstiviestin Eklundille, jossa pyytää tätä edelleen käymään. klo 19:42 Eklund ilmoittaa tulevansa Haminaan. Klo 20:27 Eklund ilmoittaa, että on lähtenyt Loviisasta. Klo 21:46 Eklund soittaa Lithoniukselle ja sopii treffit Haminan linja-autoasemalle, josta Lithonius noutaa Eklundin ja he kävelevät viiden minuutin matkan Lithoniuksen asunnolle. Matkan aikana he riitelevät Eklundin edesmenneestä naisystävästä, joka on Lithoniuksen sisarpuoli.

Päästyään asunnolle, Eklund ehti vain riisua kengät kun Lithomius jo kuristi hänet sähköjohdolla. "Hän meni nopeasti tajuttomaksi. En edes tajunnut, että ihmiseltä voi lähteä noin nopeasti taju. Kuristaminen kesti vain minuutin. Sitten se ei liikkunut enää", kertoi Marko Lithonius.

Ruumiin hän kääri mummoltaan lahjaksi saamaansa pussilakanaan ja veti asuntonsa takapihalle. Uhrin kännykän hän rikkoi ja heitti metsään.

Lithomius ja Eklund olivat tunteneet toisensa vuodesta 2003, jolloin Eklund alkoi seurustella tuon jo edesmennen naisen kanssa ja Lithoniuksen mielestä sisarpuolen elämä meni sekaisin Ekllundin takia. Asiaan liittyi myös huumausaineita.

Lithonius kertoi myös, että syksyllä 2005 hän kärsi vakavasta huumeongelmasta ja hakeutui mielenterveystoimiston asiakkaaksi. "Laitoin oman asuntoni hajalle, koska olin niin aggressiivinen. Pääsin hoitoon, jossa todettiin, että huumeet olivat syy aggressiiviseen käytökseeni. Kun amfetamiinia käyttää pistoksina pää menee aika lujaa eikä yöllä saa nukuttua".

Kotkan käräjäoikeus määräsi Lithoniuksen mielentilatutkimukseen vastaajan omasta pyynnöstä. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mielentilausunnon mukaan Lithonius oli surmatyön tehdessään syyntakeinen.

Toukukuussa 2007 Kotkan käräjäoikeus tuomitsi Lithoniuksen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden mukaan tuomittu oli suunnitellut Eklundin surmaamista jo marraskuusta 2005 lähtien. Lithonius valitti hovioikeuteen.

16.11. annetun Kouvolan hovioikeuden päätöksen mukaan Marko Lithoniuksen elinkautinen tuomio pysyy voimassa.

Lähteet: Alibi 1/07, Kouvolan Sanomat 17.11.-07

Jotain outoa kuitenkin... Kun SE katosi, niin miksi hänen puheluidensa perusteella jo tuolloin selvitetty ML:n osuutta asiaan. Miksi ei aiemmin tutkittu SE:n tuttavia ja yhteyksiä tuolla suunnalla? Tai ehkä tutkittiin, mutta miksi vasta ruumiin löytymisen jälkeen - elokuussa pidätettiin tekijä, joka asui ruumiin löytöpaikan vieressä ja jolle SE oli soittanut katoamispäivän iltana. Miksi tutkinnassa ei heti huomioitu kännykän vaienneen Haminan alueella?

Lähetetty: Su Marras 18, 2007 10:05 pm
Kirjoittaja vasikka
Sellainen huomio, että aika vähän tuohon rikosnimikkeeseen tuntuu vaikuttavan tekijän suunnitelmallinen toiminta henkirikoksen jälkeen.

Esim. Varpa casessa tekijä suunnitelmallisesti piilotti ruumiin ja silti vaan tappo. Tässä taas ruumis pussilakanaan ja sisäpihalle, kiinnijääminenhän oli vain ajan kysymys.

Eli yhteenvetona voi todeta, että henkirikoksen tapahduttua kannattaa pyrkiä jokatapauksessa hävittämään ruumis ja todisteet mahdollisimman tehokkaasti. Kovin paljoa se ei kuitenkaan tuomioon vaikuta.

Lähetetty: Su Elo 03, 2008 11:10 pm
Kirjoittaja vasikka
Muistelin, että aluksi tiedotettiin, että kun Simo Eklundin ruumis löytyi, että tapaukseen ei liittyisi rikosta. Ja kun googlella hain, niin oikeaksihan tuo muistikuva varmistui.

Jäin miettimään, että oliko tuo poliisin alkuvaiheen tiedotus tutkinnallista syistä valheellista vai osoittautuiko alustava arvio tarkemmissa tutkimuksissa vääräksi?


Lainaus Loviisan sanomien uutisesta:
http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=1682

Pihaa haravoinut löysi ruumiin autotallin takaa
Loviisalainen Simo Eklund löytyi kuolleena Haminasta

03.05.2006Haminasta sunnuntaina löytynyt nuoren miehen ruumis on poliisin mukaan suurella varmuudella loviisalainen, 22-vuotias Simo Eklund. Eklund on ollut kateissa tammikuun puolesta välistä lähtien.

- Vainajan ulkonäkö, koko ja mukana olleet tavarat viittaavat Eklundiin. On hyvin todennäköistä, että vainaja on ollut siinä katoamisestaan lähtien, arvioi rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista.

Poliisi sai tiedon vainajasta jo lauantaina, mutta pääsi aloittamaan tutkimukset vasta sunnuntaina koska paikalla olleen lumen ja jään vuoksi ruumista ei voitu heti siirtää. Ruumiin löysi talon omistaja, joka oli viemässä haravoimiaan lehtiä autotallin taakse. Löytöpaikka on Haminan keskustassa, Pikkuympyränkadun ja Rauhankadun kulmauksessa olevan talon sisäpihan perällä, autotallien välisellä alueella.

- Paikalla ei juurikaan liikuta. Siellä oli lisäksi paljon lunta, sunnuntainakin yli puoli metriä, Mäkelä toteaa syyksi siihen, miten vainaja on voinut olla näin pitkään löytymättä.

Kuolinsyytä Mäkelä ei lähde arvailemaan, ruuminavaus tehtäneen tämän viikon aikana. Ulkoisia väkivallan merkkejä ei vainajassa ollut, eikä vainajaa ollut piilotettu mitenkään.

Simo Eklund nähtiin viimeksi Loviisassa 16.1., jolloin hän oli matkalla Haminaan. Eklundin katoamistapauksen yhteydessä on selvitelty mahdollista yhteyttä joulukuussa kadonneeseen, ja edelleen kateissa olevaan 23-vuotiaaseen haminalaiseen Mari Saaraiseen.

Lähetetty: To Elo 14, 2008 6:08 pm
Kirjoittaja IhmeTyyppi
Liekö sama tyyppi kyseessä tässä kiristysjutussa?
Kymensanomia lainaten:

Elinkautisvanki kiristi uhrejaan vankilasta käsin
13.8. 19:26

HAMINA. Murhasta elinkautista vankeutta istuva haminalainen vuonna 1981 syntynyt mies pystyi kiristämään uhrejaan vielä vankilasta käsin.

Mies kirjoitti kolmelle nuorelle naiselle uhkauskirjeitä, joissa hän vaati näiltä rahaa maksamattomista "veloista". Kun rahaa ei kuulunut tilille, jonka hän ilmoitti velallisilleen, tuplautuivat summat niin, että ne olivat parissa kuukaudessa nousseet jo tuhansiin euroihin.

Kiristyksen yritykset tapahtuivat pääosin viime vuoden keväällä.

Uhkauskirjeitä saaneet eivät suostuneet kiristykseen, vaan kiikuttivat kirjeet poliisille.

Kotkan käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen kiristyksen yrityksiin, mutta katsoi hänen murhasta saamansa elinkautisrangaistuksen kattavan myös näistä rikoksista annettavan tuomion.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2008/ ... 35703654/4

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Tammi 05, 2011 10:56 pm
Kirjoittaja Aida
^On sama tyyppi. Alibissa 9/08 oli juttua tosta elinkautisvangista, joka oli kiristänyt yhtä entistä naispuolista kaveriaan ja paria ex-tyttöystäväänsä.

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Pe Heinä 19, 2013 6:21 pm
Kirjoittaja Siru83
Kuvaa uhrista tai tekijästä?

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Pe Heinä 19, 2013 7:28 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Siru83 kirjoitti:Kuvaa uhrista tai tekijästä?
Joo, on molemmista. Kuvat Alibi 1/2007.

Lithonius on nyt suorittanut tuomiotaan viis ja puoli vuotta. Hän sanoi kärsineensä masennuksesta. Toivottavasti noin kahdeksan vuoden kuluttua kanssaihmisten joukkoon vapautuu mies, joka ei ole enää masentunut. Vankilan tehtävä on parantaa. Tai... siis onko?

Jos ihmisen pitämiseen ojennuksessa ei riitä koti, ei riitä koulu, ei riitä kirkko eikä riitä yhteiskunnan muut palvelut, niin kuinka voidaan edes kuvitella, että vankila on se mikä parantaa? Vankilassa kärsitään rangaistus siitä, ettei ole eletty ns. ihmisiksi. Ei vankilan pidä olla pelkästään eikä pääosin mikään parantola, vaan järeä keino siihen, että lainrikkojaa rangaistaan. Rangaistus on vapauden menetys ja kanssaihmisten suojeleminen vaaralliselta ja/tai laeista piittaamattomalta ihmiseltä.
- Tavallaan myös se, että omaiset ja/tai asianomistajat kokevat saavansa edes jonkinlaista oikeutta kokemalleen vääryydelle. Tuota omaisten ja/tai asianomistajien oikeutta tosin ollaan rajoittamassa pantarangaistuksilla yms. ihmisoikeuspaskalla.

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ma Tammi 06, 2014 11:31 am
Kirjoittaja NancyDrew
Marko Kristian Lithoniuksen nimi tuli vastaan vuonna 2013 ylioppilaiksi kirjoittaneiden listalta Oulun aikuislukion kohdalta.

Onko jollain täsmälleen sama nimi, joka ei ole yleisimmästä päästä vai onko tyyppi jostain syystä Oulussa ja saanut jotain aikaiseksi? Kumpi on todennäköisempää?

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: La Loka 28, 2017 6:47 pm
Kirjoittaja Dope Boy
Mitä opimme tästä? Että hashis tappaa :D

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Syys 12, 2018 10:45 am
Kirjoittaja poikani
MTV kirjoitti:Mies kutsui tutun luokseen ja kuristi sähköjohdolla – elinkautiseen murhasta tuomittu vapautuu
RIKOS | JULKAISTU 12.09.2018 09:20

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitun miehen. Mies kuristi toisen, entuudestaan tuntemansa miehen sähköjohdolla Haminassa vuonna 2006.

Tekijä oli kutsunut uhrin luokseen ja surmannut tämän asunnossaan uhrin entiseen parisuhteeseen liittyvän riidan päätteeksi.

Rikos tuli ilmi keväällä, kun uhri löydettiin Haminan keskustan alueelta rakennuksen sisäpihalle kätkettynä.

Tekijä tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2007. Hovioikeuden päätöksen myötä hän astelee ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden elokuussa, noin 13 vankilassa vietetyn vuoden jälkeen.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut

Hovioikeus katsoi, että vapauttamista puolsivat muun muassa hyvin sujunut aika avovankilassa sekä menestys siviilityössä. Hovioikeus katsoi miehen eduksi myös sen, että hänellä on ”vakaat siviilielämän olosuhteet”.

Vapauttamista vastaan puhuivat itse vankeuteen johtanut teko sekä jotkin vankeusaikaiseen käytökseen liittyvät seikat.

– Niille ei kuitenkaan ajan kulumisen ja hakijan ryhdistäytymisen vuoksi voitu antaa ratkaisevaa painoarvoa vapauttamisharkinnassa, hovioikeus linjasi ratkaisussaan.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista.

EETU RUONAKOSKI
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... yt/7068054

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Syys 12, 2018 11:34 am
Kirjoittaja Muppe
Onhna lithonius nainukki jo vuosia,kovasti lisääntyny linnassa :D
https://www.facebook.com/marko.lithonius

Kaveriseuran on vaan löytäny Ub ja CMC ukoista face tykkäysten ja kuvien perusteella niin että vapautuessa ei tarvi kovin pitkään olla kotona.

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Syys 12, 2018 11:48 am
Kirjoittaja Tackleberry
Eli syyllistyi linnassa kiristyksen yrityksiin, ja sillä ei ollut paskankaan väliä. Heti vaan vapaaksi.

Hohhoijaa.

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Syys 12, 2018 12:20 pm
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Iltalehden uutisessa oli tällainen maininta:

"Hovioikeuden tuomioon on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta. Valituksen jättämisen takaraja on 12. marraskuuta. Muussa tapauksessa mies vapautuu 1. elokuuta 2019."

Näitä tapauksia, missä ek-vanki vapautetaan Risen ym. viranomaisten vastustuksesta huolimatta on ollut ennenkin (Virpi Butt tulee nyt ekana mieleen, mutta on muitakin). Mitenhän usein Rise hakee hovin päätökseen muutosta ja menevätkö valitukset koskaan läpi? Ainoastaan Abdiqadir Osman Hussein tulee mieleen tapauksena, missä Rise haki hovin ehdonalaispäätökseen muutosta, mutta KKO ei kuitenkaan suostunut käsittelemään valitusta. Tosin Hussein lähetettiin sittemmin isiensa maahan.

Re: Haminan sähköjohtosurma -06

Lähetetty: Ke Syys 12, 2018 3:31 pm
Kirjoittaja Muppe
Kyllähän noi kuvat kertoo kundin kaveripiirin ja se että tietyt ihmiset tykkää joka ikisestä tietystä kuvasta kuvasta,ei ne sillon ole pelkkiä face kavereita.

Poistettu toiseen kirjoittajaan kohdistunutta alatyylistä arvostelua.
-NILS-