Sairaanhoitaja ampui työtoverinsa, poikansa ja itsensä 1999

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6414
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Sairaanhoitaja ampui työtoverinsa, poikansa ja itsensä 1999

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Pe Marras 30, 2007 3:58 pm

Tässä kaikki tiedot, mitä Helsingin Sanomien arkistosta sain penkottua:

Sodankylän terveyskeskuksessa tapahtui 14.3.1999 täysin odottamaton ampumistapaus. Tuolloin kolmen viikon lomalla ollut sodankyläläinen 45-vuotias miessairaanhoitaja saapui mitään ilmoittamatta työpaikalleen seitsemänvuotiaan poikansa kanssa noin kello 13.55.

Mies meni terveyskeskuksen kansliaan ja ampui siellä haulikolla 59-vuotiaan naissairaanhoitajan, jonka kanssa hän oli työskennellyt viimeiset 20 vuotta. Mies ennätti paeta poikansa kanssa paikalta ennen poliisin tuloa.

Poliisi käynnisti laajat etsinnät. Isä ja poika löytyivät kuolleina saman päivän aikana Luostolle vievän tien varrella sijainneesta mökistä kello 21.50. Mies oli ampunut poikansa ja itsensä.

Muistaako kukaan löydettiinkö tälle järjettömälle tragedialle koskaan mitään selvää motiivia? Kyseisen terveyskeskuksen johtava lääkäri Yrjö Näsi uskoi, että taustalla oli hoitajien väliset riidat, mutta mitä nämä riidat mahtoivat olla? Miksi mies ampui vielä poikansakin? Ja vielä itsensä?

Miina
Scooby Doo
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 8:32 am
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Miina » Pe Marras 30, 2007 6:48 pm

Muistan hämärästi tapauksen, mutta en tietenkään mitään yksityiskohtia kuten motiivia. Joku nyt vikkelästi informoimaan lisää.
"Pohjimmiltaan hän oli lempeä, miellyttävä ja jopa älykäs. Taitavasti sen kätki hän kaikilta meiltä..." (Miksei täällä humppa soi? Eläkeläiset)

Väinö_Kokki
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Su Heinä 08, 2007 9:48 am
Paikkakunta: 1960-luvun Helsinki
Viesti:

Joku shamaaniukkeli

Viesti Kirjoittaja Väinö_Kokki » La Joulu 01, 2007 3:27 pm

Jos en väärin muista, niin murhamies teki firabelihommina elämysretkiin liittyviä Lapinkasteita jonkinlaisena shamaanihahmona. No, se ei kyllä selitä yhtään mitään, eikä avaa tarinaa mihinkään suuntaan.

Hallin Janne
Alokas
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Kesä 27, 2007 4:54 am

Re: Joku shamaaniukkeli

Viesti Kirjoittaja Hallin Janne » La Joulu 01, 2007 6:09 pm

Väinö_Kokki kirjoitti:Jos en väärin muista, niin murhamies teki firabelihommina elämysretkiin liittyviä Lapinkasteita jonkinlaisena shamaanihahmona.
Hieman ennen surmatekoja, ehkä niitä edeltäneellä viikolla, Ilta-Sanomien yleisönosastolla julkaistiin kyseisen "samaanin" moitteet tasavallan presidentille. Ahtisaari ei ollut maakuntavierailullaan kiinnittänyt huomiota hänen järjestämäänsä näytökseen, joka mahdollisesti liittyi juuri elämysretkeilyyn. Kirje oli kirjoitettu yhteisen tuohtumuksen nimissä, vaikka sillä olikin vain yksi allekirjoittaja. Vuodatus vaikutti ainakin jälkiviisaan silmin burn out -oireilulta.

Tiina
James Bond
Viestit: 7368
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina » La Joulu 01, 2007 7:03 pm

^
Ahaa, tapaus olisi siis ollut vältettävissä jos Ahtisaari olisi muistanut kehua shamaania.
Voi sitä Marttia minkä tempun teki. :roll:

VoDKa
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4956
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Joku shamaaniukkeli

Viesti Kirjoittaja VoDKa » Su Joulu 02, 2007 12:31 pm

Väinö_Kokki kirjoitti:Jos en väärin muista, niin murhamies teki firabelihommina elämysretkiin liittyviä Lapinkasteita jonkinlaisena shamaanihahmona. No, se ei kyllä selitä yhtään mitään, eikä avaa tarinaa mihinkään suuntaan.
...voi hitto. Oltiin luokkaretkellä ennen ysiysiä käymässä lapissa elämysretkellä ja saatiin jonkinlainen lapinkaste tälläiseltä shamaanihahmolta. :shock: Onkohan ollut lie sama ukkeli liikenteessä.

'99 tuntuu olleen nuo ammuskelut yleisillä paikoilla aika suosittuja, että mennään ja räiskäistään isoissa keskuksissa (sairaalat, koulut jne.) ihmisiä hengiltä.

Onkohan siihen joku järki/syy/pointti? Laman jälkivaikutuksia, tapahtuiko silloin jotain erikoista joka aiheutti tuollaista käytöstä? (Muuta kuin että vajaan vuoden päästä maailmanloppu tulisi, koneet sekoaisivat ja kaikki kuolisivat muutenkin... :lol: )

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


Väinö_Kokki
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Su Heinä 08, 2007 9:48 am
Paikkakunta: 1960-luvun Helsinki
Viesti:

Re: Joku shamaaniukkeli

Viesti Kirjoittaja Väinö_Kokki » Su Joulu 02, 2007 2:30 pm

VoDKa kirjoitti:
...voi hitto. Oltiin luokkaretkellä ennen ysiysiä käymässä lapissa elämysretkellä ja saatiin jonkinlainen lapinkaste tälläiseltä shamaanihahmolta. :shock: Onkohan ollut lie sama ukkeli liikenteessä.
Olen ymmärtänyt, että juuri luokkaretket ja vastaavat olivat tyypin alaa. Eli jos paikkakunta natsaa, niin todennäköisyys on melko suuri.

Hallin Janne
Alokas
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Kesä 27, 2007 4:54 am

Viesti Kirjoittaja Hallin Janne » Ma Joulu 03, 2007 3:56 pm

Tiina kirjoitti:^
Ahaa, tapaus olisi siis ollut vältettävissä jos Ahtisaari olisi muistanut kehua shamaania.
Todennäköisesti. Harmi vain, että syyttömät joutuivat kärsimään eikä itse mielipahan aiheuttanut jehu.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12424
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Joulu 03, 2007 9:22 pm

Kuten niin monen muunkin surman, myös tämän takana oli ns. yllätyksellinen yhteys. Kiitosta vaan sen muistaneille.

HS kirjoitti 16.3.1999 tuosta Sodankylän tragediasta ja silloisen presidentin, Martti Ahtisaaren vierailusta surmaa ennen samalle seudulle mm. seuraavasti:

"Tekojen takaa kuultaa, että ne olivat pitkään suunniteltuja ja harkittuja eivätkä mitään hetken mielijohteita", johtava lääkäri Yrjö Näsi sanoo.

Mies ampui naista haulikolla lähietäisyydeltä rintaan. Hän kuoli heti. Sen jälkeen mies oli autollaan reilut 20 kilometriä vuokraamalleen mökille Luoston suuntaan. Mökin ulkopuolella hän surmasi ensin 6-vuotiaan poikansa ja sitten itsensä. Mies oli hakenut pojan entisen vaimonsa luota ennen menoaan terveyskeskukseen.

Poliisin mukaan mies oli ilmeisesti ampunut pojan ja itsensä heti saavuttuaan mökille. Poliisi löysi ruumiit kuitenkin vasta illalla, koska auton löydyttyä ei ollut varmuutta siitä, oliko mies varautunut etsijöiden tuloon ja koska tiedettiin, että hänellä oli poika mukanaan.

Mies oli palannut vuoden alussa terveyskeskukseen töihin lähes kahden vuoden sairasloman ja virkavapauden jälkeen. Sairasloman syynä olivat mielenterveydelliset ongelmat. Juttua tutkivan keskusrikospoliisin mukaan hänen on kerrottu viime viikolla valitelleen työuupumusta ja masennusta.

Sodankylässä sanotaan olleen yleisesti tiedossa, etteivät hoitajat tulleet keskenään toimeen. Surmatun naisen väitetään painostaneen miestä tiedoillaan tämän työtaustoista kuten siitä, että miestä kutsuttiin terveyskeskuksessa nimellä "pikku lääkäri" ja että mies olisi saanut erityisluvalla antaa esimerkiksi lääkärintodistuksia potilaille.

Näsi kiistää väitteet. Molemmat sairaanhoitajat olivat hänen mukaansa terveyskeskuksen pitkäaikaisia työntekijöitä ja valmistuneet työn ohessa opiskelemalla sairaanhoitajiksi.
"Todelliset syyt työn ulkopuolella" Näsin mukaan sairaanhoitajien huonot välit olivat tiedossa, mutta asiaa ei koettu erityisen ongelmalliseksi. "Kerrankos sitä ei tulla toimeen", Näsi totesi.

Hän hämmästeli vain miehen reaktion voimakkuutta ja uskoi, että teon todelliset syyt ovat työpaikan ulkopuolella.

Sairaslomansa ja virkavapautensa aikana mies oli aloittanut matkailun ohjelmapalveluyrityksen. Hän oli toivonut yrityksestä itselleen uutta toimeentuloa. Mies tunnettiin Lapissa erilaisten tilaisuuksien juontajana, ja hän esitti musiikkinumeroita tapahtumissa myös yhdessä kolmannen vaimonsa kanssa.

Viime viikolla mies lähetti sanomalehtien yleisön osastolle kirjoituksen, jossa hän moitti presidentti Martti Ahtisaarta välinpitämättömyydestä.

Ahtisaari ei ollut maakuntamatkallaan kiinnittänyt huomiota saamelaisen taikarummun säestyksellä esitettyyn Porilaisten marssiin, jota ei ollut sisällytetty maakuntavierailun viralliseen ohjelmaan.


Lähdeaineisto HS arkisto

Olikohan tuo presidentin huomion saaminen jokin ns. viimeinen oljenkorsi ja kun ei huomiota ei tullut, niin se oli sitten siinä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4438
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Ma Joulu 03, 2007 11:27 pm

Kai se sairaassa mielessä on noussut tärkeään arvoon, tuo ettei Herra Presidentti noteerannut...

Jälleen kerran pöyristyttää se, ettei tässäkään sitten riittänyt itsemurha...
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

Vastaa Viestiin