Kaivotalon jätemyllysurma - Hki 1977

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

L'amourha
Lovejoy
Viestit: 1711
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Kaivotalon jätemyllysurma - Hki 1977

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Su Marras 25, 2018 9:47 pm

Alaikäisten henkirikoksentekijöiden ketjussa puhuttiin tästä tapauksesta, ja kuten DL totesi, juttu ei oikeastaan sinne kuulu. Alaikäinen tosin oli tapahtumassa mukana mutta mitään tuomiota hän ei saanut.

Sunnuntaiaamuna 19.6.1977 Helsingin Kaivokatu 10:ssä, ravintola Hungarian siivooja teki järkyttävän löydön kellaritiloissa sijaitsevasta jätemyllystä. Jätemyllyn nielussa oli telttaan kääritty alaston miehen ruumis. Siivooja haki paikalle kesähuoltomiehen joka puolestaan kutsui poliisit varmistuttuaan tilanteesta.
Ruumiin kääreenä ollut teltta oli jo ennättänyt tarttua jätemyllyn teloihin, mutta jostain syystä teko oli jäänyt kesken. Mylly oli sammutettuna eikä siinä ollut mitään teknistä vikaa, ruumiskäärö olisi poliisin mukaan mennyt murskaavien telojen lävitse ja päätynyt siirtolavalle ja edelleen kaatopaikalle.
Surmatun henkilöllisyys selvisi poliisille jo löytöpäivän iltana, mies oli 34-vuotias, vuoroin Ruotsissa ja Espoossa asuva sekatyömies Olavi Matias Muhonen.
Uhrin henkilöllisyyden selvittyä koko juttu alkoi ratketa nopeasti, vielä samana iltana poliisi pidätti 43-vuotiaan Kaivotalossa työskennelleen liikeapulaisen, Jaakko Rajalan. Uhri oli kyseisen miehen lanko. Lisäksi pidätettiin alle 17-vuotias koululainen sekä toinen mies joka kuitenkin pian vapautettiin.
Tutkimuksissa selvisi että Muhonen oli tullut Ruotsista perimään vanhaa velkaa. Tilanne oli kärjistynyt yhteenotoksi Kaivotalon kellaritiloissa perjantaina 17.6.1977, Muhonen oli potkaissut Rajalaa mahaan, mutta tullut itse kuristetuksi hengiltä harjanvarrella. Paikalla ollut koululainen oli Rajalan käskystä myös painanut harjanvarrella Muhosen kurkkua mutta tässä vaiheessa Muhonen oli ilmeisesti ollut jo kuollut. Rajala arvioi itse kuristaneensa uhria ensin useita minuutteja.
Todettuaan Muhosen kuolleeksi, kaksikko jätti ruumiin kätköön telttaan käärittynä. Rajala oli palannut paikalle pari päivää myöhemmin, mikä tarkoittanee sunnuntain vastaista yötä, tarkoituksenaan hävittää ruumis jätemyllyn kautta. Rajala oli kuitenkin sammuttanut myllyn kesken hävittämisoperaation ja jättänyt ruumispaketin jätemyllyn nieluun.

Jaakko Rajala ja koululainen julistettiin vangituiksi keskiviikkona 22.6.1977.
Helsingin raastuvanoikeus tuomitsi Jaakko Rajalan erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa tehdystä taposta 4 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella Rajala oli ollut täydessä ymmärryksessä tapon tehdessään.
Teossa mukana ollut koululainen jätettiin tuomitsematta.

3.6.1978 uutisoitiin Helsingin hovioikeuden näkemys tapaukseen. Lieventävät asianhaarat tiputettiin pois, Rajalalle rapsahti 4 vuotta lisää vankeutta, eli tuomio oli 8 vuotta 6 kuukautta.


HS 20.06.1977
HS 30.06.1977
HS 20.01.1978
HS 03.06.1978
Liitteet
HS 03.06.1978 Kaivotalon jätemyllysurma hovin tuomio.jpg
HS 03.06.1978 Kaivotalon jätemyllysurma hovin tuomio.jpg (56.1 KiB) Katsottu 2383 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11703
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kaivotalon jätemyllysurma - Hki 1977

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Marras 26, 2018 12:47 pm

Tämä onkin se "mysteerijuttu" mihin en onnistunut ensimmäistä uutista lukuunottamatta mitään löytämään.

Tapaus on esillä kesällä ilmestyneessä kirjassa Helvetinkone sivuilla 206-208 otsikolla Viittä vaille täydellinen surma.

"Oikeus katsoi "jätemyllysurman" ylipäänsä tapahtuneen erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa, ja täten Rajala sai taposta tuomiokseen miltei minimirangaistuksen; neljä ja puoli vuotta vankeutta".

Kursivoitu teksti ao. kirjasta.

Hovioikeuden päätös kirjasta puuttuu ja kuten tuossa aloituksessa mainittiin, niin nämä lieventävät asianhaarat joutivat roskatynnöriin ja tuomio annosteltiin ihan normaalina tappotuomiona.
- Oli kyllä viittä vaille, ettei tämä melkein myllytetty lankomies päätynyt Ruotsissa ja/tai Suomessa kadonneiden listalle mysteeritapauksena.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin