Henkirikos Konginkankaan Kalaniemessä 1961

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

mikko1979
Neuvoja-Jack
Viestit: 282
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2011 5:09 pm

Henkirikos Konginkankaan Kalaniemessä 1961

Viesti Kirjoittaja mikko1979 » Ma Heinä 15, 2019 6:38 pm

Löysin vuoden 1961 Sisä-Suomen Lehdestä uutisen silloisen Konginkankaan Kalaniemessä tapahtuneesta henkirikoksesta. Vuoden 1962 lehdestä löytyi tekijän saama tuomio.

Miestappo Kalaniemessä
Sunnuntaina tavattiin lukitusta talostaan Konginkankaan Kalaniemessä kuolleena v. 1884 synt. leskimies Valto Johannes Salovaara ammottava haava rinnassaan. Paikalle hälyytetyt poliisit totesivat, ettei talossa ollut mitään asetta, jolla teko olisi voitu tehdä, joten heti heräsi epäilys, että kysymyksessä on rikos. Lääninrikospoliisin suorittamissa tutkimuksissa asia selvisikin pikaisesti ja nyt on pidätettynä eräs mies, joka on tunnustanut haulikolla vahingossa ampuneensa Salovaaraa. Tutkimuksia johtaa komis. Järvinen lääninrikospoliisista ja epäillään, ettei asia ole niin kuin pidätetty väittää. Ampuminen lienee tapahtunut jo perjantaina tai lauantaina, koska Salovaaraa ei nähty liikkeellä lauantainakaan.

Puranen sai 6 v kuritushuonetta täyttä ymmärrystä vailla olleena
Äänekosken käräjillä tiistaina oli esillä mm. lääninsyyttäjä Tapani Linnan ajama syytejuttu äänekoskelaista tehtaan työmiestä Pauli Ensio Purasta vastaan murhasta. Kuten olemme kertoneet, ampui Puranen haulikolla Valto Johannes Salovaaraa tämän asunnossa Konginkankaan Kalaniemessä viime marraskuun 17. päivänä rintaan seurauksella, että ammuttu kuoli heti. Syytetty on ollut ensimmäisen oikeuskäsittelyn jälkeen oikeuden määräyksestä mielentilatutkimuksessa, minkä mukaan Puranen tekoa tehdessä ja hän on ollut täyttä ymmärrystä vailla. Syytetyn avustaja varatuomari Heikkilä totesi puolestaan, että kysymyksessä olisi tappo. Oikeus kuitenkin antoi tuomion syytteen perusteella tuomiten Purasen tästä työstään kuudeksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja olemaan viisi vuotta vailla kansalaisluottamusta. Lisäksi hänet tuomittiin suorittamaan erinäisiä korvauksia ja hautajaiskuluja.

Henkirikos tapahtui 17.11.1961 ja tekijä sai tuomion 12.6.1962. Puranen syyllistyi melkein tasan kahdeksan vuotta myöhemmin vuonna 1969 toiseen henkirikokseen. Tämän rikoksen jälkeen hän surmasi itsensä.