Lauri Janhunen

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6357
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Lauri Janhunen

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Su Touko 20, 2007 10:36 pm

Mitä puuhailee nykyään Lauri Juhani Janhunen?

Moninkertainen rikoksenuusija ja pitkäaikainen pakkolaitosvanki. Vietti vuodet 1978-1988 eristyssellissä ja kirjoitti tuona aikana kirjan "Sellaista vankia ei ole".

Muistan, että Janhunen sai seuraavan kerran passituksen pakkolaitokseen vuonna 1992 murhan takia. Janhunen kiisti koko syytteen, mutta oikeuden mielestä hän oli tuntemattomaksi jääneen mieshenkilön kanssa murhannut 37-vuotiaan naisen Helsingin Vuosaaressa maaliskuussa 1992. Tuomioksi tuli yksitoista vuotta linnaa ja passitus pakkolaitokseen vaarallisena rikoksenuusijana.
Janhunen oli aiemmin saman vuoden aikana saanut kuuden vuoden tuomion täyttä ymmärrystä vailla tehdystä tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Tästä en ole ihan varma, mutta eikös Janhunen yrittänyt Turun vankilassa tappaa porilaislähtöisen murhamiehen Jarmo "Kanaali" Koskisen siinä kuitenkaan onnistumatta?

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ma Touko 21, 2007 1:00 pm

Olen tuon Janhusen kirjan pariin kertaan lukenut. Yksi katkerimmista kirjoista koskaan. Väsymättömästi jaksoi taistella systeemiä vastaan, olkoonkin että oli syyllinen. Olisiko jaksanut, jos olisi tiennyt mitä tulevaisuus tuo tullessaan...?

Ei siviilielämä taida olla Jesseä varten. Olisi mielenkiintoista, jos mies tekisi jatko-osan kirjalleen. "Sellaisen vangin myöhemmät vaiheet".

Jollain palstalla kerrottiin käkkimisen jatkuvan. Mies rupeaa olemaan jo aika vanhaa kaliiberia, on varmaan aika kyyryssä.

Sherlock
Alokas
Viestit: 13
Liittynyt: Su Touko 06, 2007 9:59 am

Jesse Janhunen

Viesti Kirjoittaja Sherlock » Ti Touko 22, 2007 1:55 pm

Lauri "Jesse" Janhunen aloitti tuomioidensa lusimisen todellakin pikkurikollisena. 60-70 -luvullahan uusintarikolliset eristettiin melko pienistäkin syistä pakkolaitokseen, eli ns. pyttyyn.

Kuten Jesse itsekin kirjassaan kirjoittaa, väkivalta kasvoi rikosten myötä. Janhunen on eittämättä yksi Suomen rikoshistorian kylmäverisimpiä rikollisia.

Mutta jotta totuus ei unohtuisi: rosvo on aina rosvo. Mitään kunniaa mokoma ei teoistaan tarvitse.

Janhunen on lusinut hyvinkin 2/3 -osaa elämästään.
En minä niin ole sanonut.
-Paavo Väyrynen-

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » La Heinä 21, 2007 1:40 pm

Sain juuri tuon kirjan "Sellaista vankia ei ole". On hurjempaa luettavaa kuin muistinkaan. Episodi Kanaali-Koskisen kanssa ansaitsee ehdottomasti tulla referoiduksi tänne.

............................
Ongelmat alkoivat, kun Janhusen eristyssellin "yläkertaan" sijoitettiin epäviralliseksi Kakolan kingiksi julistautunut Kanaali-Koskinen. Miehillä oli keskenään jo valmiiksi aikaisempaa skismaa, joka juonsi juurensa 10 vuoden takaisiin tapahtumiin.

1. näytös

Ilmahormin kautta käydyt alustavat keskustelut loppuivat lyhyeen. Yläkerran "Majesteetiksi" kutsuttu lähetti sanan eteenpäin tapporahasta, joka maksettaisiin "Jessen" hoitaneelle. Vastavedoksi Janhunen ystävänsä Matin kanssa (pankkirosvo) lupasi suuren summa rahaa sille, joka raiskaisi Majesteetin. Tämän seurauksena osa vangeista (Kanaalin vihollisleiri) alkoi nimittää Majesteettia Silviaksi.

2. näytös

Yläkerran asukki aloittaa järjestelmällisen kolistamisen ja meluamisen iltaisin. Janhunen suihkuttaa vastavedoksi omatekoisella suuttimellaan sähköjohtojen suojan kautta sytyttimen kaasua vihollisensa selliin ja soittaa samaan aikaan lujaa espanjalaista musiikkia.

3.näytös

Janhunen sijoittaa omatekoisella 6-8 metrin varpillaan "kotikemistin" taidoillaan valmistelemansa räjähdyspanoksen ilmanvaihtohormiin Koskisen sellin vessan kimpilevyn taakse. Illalla hän odottaa metelöinnin jälkeen oikeaa hetkeä ja räjäyttää pomminsa. Seuraa valtava pamaus. Omaan selliinsä tunkeutumista vastaan hän kyhäsi omatekoisen "napalmin", joka pidätti tulivyöllään sisääntunkeutuvia vartijoita jonkin aikaa.

Jälkinäytös:
Jesse rundiin. Tuhot melkoiset. Koskinen säilyi hyvän tuurin ansiosta lähes vahingoittumattomana ja pienen tauon jälkeen jatkoi metelöintiä entistä vihaisempana. Miehet vuoronperään rundissa.
---------------------

Agathon
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 2:10 am

Viesti Kirjoittaja Agathon » Ti Heinä 24, 2007 5:46 am

Kiitti referaatista. Pitää jostain löytää tuo kirja.

Kylli
Sherlock Holmes
Viestit: 3753
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kylli » Ti Heinä 24, 2007 10:27 am

EuroJR kirjoitti:2. näytös

soittaa samaan aikaan lujaa espanjalaista musiikki
:lol: Julma mies!
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Jesse myöhemmät vaiheet

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Loka 26, 2007 5:21 pm

aamulehti kirjoitti:Jesse Janhunen pysyy telkien takana
26.10. - 17:02 (Luotu: 17:01)


Suomen kuuluisimpiin rikollisiin kuuluva Lauri Juhani Janhunen pysyy telkien takana. Helsingin hovioikeus on hylännyt Janhusen hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Janhunen tuomittiin vankeuteen viimeksi 90-luvun alussa Vuosaaressa tehdystä helsinkiläisnaisen murhasta. Rangaistusta lisäsi aiempi tapon yritys, jonka epäiltiin olleen rikollisten välienselvittelyä. Molempien tapausten taustalla olivat tiettävästi selvittämättömät huumekaupat.

Kuusikymppinen Janhunen on istunut vankilassa suurimman osan elämästään. Iso osa rangaistuksista on kulunut eristyssellissä. Parhaillaan hän kärsii rangaistustaan Sörnäisten vankilassa Helsingissä.

Vankilaelämästään "Jesse" Janhunen kirjoitti 1980-luvun lopulla kirjan Sellaista vankia ei ole. Hänen kerrotaan yrittäneen räjäyttää hengiltä yläpuolellaan Kakolassa asuneen Jarmo "Kanaali" Koskisen.

Vuosi sitten voimaan tulleen lain mukaan pitkäaikaisvanki voi hakea Helsingin hovioikeudesta pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Rikosseuraamusvirasto antaa hakemukseen joko puoltavan tai vastustavan lausunnon.
Tässäpä vastausta Jessen kuulumisista...

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6357
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Pe Loka 26, 2007 5:49 pm

Mahtaako Janhunen enää koskaan astua vankilan ulkopuolelle? Alkaa ikää olemaan jo niin paljon, että...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Loka 26, 2007 5:52 pm

No kyllähän tuosta olisi elinaikaennustetta vielä tollaset 20 vuotta keskimäärin muttamutta... veikkaan miehen olevan aika hajalla fyysisesti, sekä henkisesti. Vaikeatahan se on enää "uutta" elämääkään aloittaa ja voiko tuon pahemmin laitostua?

Jack the Ripper
Columbo
Viestit: 2284
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper » Pe Loka 26, 2007 11:15 pm

En liene ainoa joka olisi toivonut tuon yllämainitun pommiattentaatin onnistuneen?
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11546
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Joulu 19, 2007 8:45 pm

Jack the Ripper kirjoitti:En liene ainoa joka olisi toivonut tuon yllämainitun pommiattentaatin onnistuneen?
Todennäköisesti et. Tuo attentaatin kohde on Janhusen kirjan mukaan täysi sekopää, joka örisi ja meuhkasi sellissään lähes taukoamatta.

Mutta Janhuseen; kirjansa "Sellaista vankia ei ole" sain nyt luettua. Tavallaan Janhunen kuvasi miten ympäristö muokkaa vangista pelkojensa kaltaisen. Mielestään lähes kaikki vankilahenkilökunnasta lääkäriä myöten olivat aivottomia ja epäkelpoja ihmisiä, jotka kuvittelivat olevansa häntä parempia. Kakolan silloista johtajaa kohti Janhunen ampui useita täyslaidallisia useallakin sivulla. Lopussa sitten pääsi Sörkkään jota jopa sortui kehumaan.

Aizerbaidzan jo osion alussa kertoikin Janhusen vaiheista vapautumisen jälkeen, mutta jotain vielä - tosin tuosta vuonna 1992 saamastaan kuuden vuoden tuomiosta en löytänyt artikkelia, että ketä ja missä siinä yritettiin surmata.

Maaliskuun puolivälissä keksijän titteliä käyttänyt Janhunen siis surmasi tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa 37-vuotiaan naisen veitsellä ja vasaralla Helsingin Vuosaaressa. Todistajana oli nuori kuopiolaismies, joka näki surmatyön 1,5 metrin päästä. Todistajan kertomus tosin muuttui neljä kertaa, joten ei ihme, että Janhusen puolustus sai vettä myllyynsä.

Useat Janhusen puolesta oikeudessa todistaneet henkilöt esiintyivät enemmän tai vähemmän sekavassa tilassa ja muistamattomina. He eivät esitutkinnan aikana pystyneet kertomaan surmaillan tapahtumista kahta kertaa samalla tavalla. Kertomukset olivat oikeudelle erityisen tärkeitä, sillä jotkin lausunnoista olisivat saattaneet antaa Janhuselle alibin koko mahdolliseksi surma-ajaksi. Janhunen itse väitti, että hänet lavastettiin syylliseksi.

No, tehty mikä tehty ja 11 vuotta tuli. Siihen tuo 6 vuotta lisää, niin tarkoittaa sitä, että parin vuoden kuluttua Jesse on vapaa mies.

Oikeus piti Janhusta vaarallisena ja katsoi, että hänet voidaan eristää pakkolaitokseen. Janhunen kait valitti hoviin, mutta kuinka siellä sitten kävi?

Kuukauden kuluttua tästä Vuosaaren surmasta katosi helsinkiläinen huumausainerikollinen Pauli Saastamoinen. Hänen ruumiinsa löytyi heinäkuussa Kotkasta, satama-altaasta. http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=1965.

Poliisin mukaan Saastamoisen teloituksessa oli tiettyä yhteneväisyyttä tuohon Vuosaaren surmaan.

Kuka oli se Janhusen kanssa vuosaarelaisasuntoon omilla avaimillaan tunkeutunut tuntematon mies?

Lähdeaineisto HS arkisto
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6357
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » To Joulu 20, 2007 3:08 pm

Doctor Lecter kirjoitti:tuosta vuonna 1992 saamastaan kuuden vuoden tuomiosta en löytänyt artikkelia, että ketä ja missä siinä yritettiin surmata.
Helsingin Sanomat 26.3.1992 kirjoitti:Helsingin HO tuomitsi aiemmin vapautetulle kuusi vuotta vankeutta tapon yrityksestä

Helsingin hovioikeus tuomitsi Lauri Juhani Janhusen kuudeksi vuodeksi vankeuteen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä jatketusta rikoksesta, joka käsittää tapon yrityksen ja ampuma-aserikoksen. Helsingin raastuvanoikeus hylkäsi syytteen huhtikuussa 1991 toteen näyttämättömänä. Hovioikeus tuomitsi Janhusta avustaneen miehen kahdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta tapon yritykseen. Tapahtumaketju alkoi helmikuussa 1991, jolloin Janhunen . . .
Doctor Lecter kirjoitti:Todistajana oli nuori kuopiolaismies, joka näki surmatyön 1,5 metrin päästä. Todistajan kertomus tosin muuttui neljä kertaa, joten ei ihme, että Janhusen puolustus sai vettä myllyynsä.
Miten ihmeessä oikeus on voinut luottaa sellaiseen todistajaan?
Doctor Lecter kirjoitti:No, tehty mikä tehty ja 11 vuotta tuli. Siihen tuo 6 vuotta lisää, niin tarkoittaa sitä, että parin vuoden kuluttua Jesse on vapaa mies.
Eipä taida vapautua. Janhunen sai nimittäin pakkolaitosmääräyksen ja juuri vähän aikaa sitten EuroJR postasi Aamulehden artikkelin, jossa Helsingin hovioikeus ilmoitti hylänneensä Janhusen ehdonalaispyynnön. Näyttää aika heikolta Janhusen vapautuminen, ikää miehellä on jo 60-vuotta.
Doctor Lecter kirjoitti:Janhunen kait valitti hoviin, mutta kuinka siellä sitten kävi?
10 vuotta kakkua ja pakkolaitosmääräys pysyivät voimassa (HS 30.10.1992)
Doctor Lecter kirjoitti:Kuka oli se Janhusen kanssa vuosaarelaisasuntoon omilla avaimillaan tunkeutunut tuntematon mies?
En tiedä.

Löysin tälläisen artikkelin hesarin arkistosta:
Helsingin Sanomat 7.9.1995 kirjoitti:Ihmisoikeustoimikunta ei käsittele pakkolaitosvangin valitusta vankilaoloistaan

Euroopan ihmisoikeustoimikunta ei ota käsittelyynsä murhasta tuomitun pakkolaitosvangin Lauri Janhusen valitusta vankilaoloistaan. 46-vuotias Janhunen on istunut yli puolet elämästään vankilassa. Noin puolet linnavuosistaan hän on ollut eristettynä pakkolaitokseen. Viimeksi Janhunen sai 1991 noin kuuden vuoden tuomion tapon yrityksestä sekä 1992 yhdentoista vuoden tuomion murhasta. Suomen kuuluisimmaksi pakkolaitosvangiksi tituleerattu Janhunen valitti E. . .

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11546
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Joulu 20, 2007 6:27 pm

Aizerbaidzan kirjoitti:
Helsingin Sanomat 26.3.1992 kirjoitti:Helsingin HO tuomitsi aiemmin vapautetulle kuusi vuotta vankeutta tapon yrityksestä

Helsingin hovioikeus tuomitsi Lauri Juhani Janhusen kuudeksi vuodeksi vankeuteen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä jatketusta rikoksesta, joka käsittää tapon yrityksen ja ampuma-aserikoksen. Helsingin raastuvanoikeus hylkäsi syytteen huhtikuussa 1991 toteen näyttämättömänä. Hovioikeus tuomitsi Janhusta avustaneen miehen kahdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta tapon yritykseen. Tapahtumaketju alkoi helmikuussa 1991, jolloin Janhunen . . .
Eli ei kovin kauaa tuon vuonna 1990 tapahtuneen vapautumisen jälkeen ns. ihmisiksi elänyt. Josko oli halujakaan.
Doctor Lecter kirjoitti:Todistajana oli nuori kuopiolaismies, joka näki surmatyön 1,5 metrin päästä. Todistajan kertomus tosin muuttui neljä kertaa, joten ei ihme, että Janhusen puolustus sai vettä myllyynsä.
Miten ihmeessä oikeus on voinut luottaa sellaiseen todistajaan?

Janhusen joukkueen todistajat olivat kait niin sekaisin, että eivät pystyneet vakuuttamaan, joten syyttäjän joukkue onnistui. Tosin, tuo kyseinen todistaja muutti useaan otteeseen sitä piirrostaankin missä hän yritti selvittää kuka missäkin oli kun 37-vuotiasta surmattiin.
Doctor Lecter kirjoitti:No, tehty mikä tehty ja 11 vuotta tuli. Siihen tuo 6 vuotta lisää, niin tarkoittaa sitä, että parin vuoden kuluttua Jesse on vapaa mies.
Eipä taida vapautua. Janhunen sai nimittäin pakkolaitosmääräyksen ja juuri vähän aikaa sitten EuroJR postasi Aamulehden artikkelin, jossa Helsingin hovioikeus ilmoitti hylänneensä Janhusen ehdonalaispyynnön. Näyttää aika heikolta Janhusen vapautuminen, ikää miehellä on jo 60-vuotta.

Jossain vaiheessa vapautunee... Sopeutuminen alkaa jo olla niin ja näin. Laskin sen vaan tuon perusteella, että jos hän joutui vankilaan 1992 ja sai siis 6 vuotta ja 11 vuotta, niin istuessaan ne vuodesta vuoteen ja päivästä päivään tuo vapautuminen koittaisi 2009. Onhan hän armoa toki anonut, mutta ei anomuksen hylkääminen kait tarkoita loppuikää vankilassa. Tuomiohan ei ollut elinkautinen.
Doctor Lecter kirjoitti:Kuka oli se Janhusen kanssa vuosaarelaisasuntoon omilla avaimillaan tunkeutunut tuntematon mies?
En tiedä.

En sinun olettanutkaan tietävän, mutta jos ja kun tuolla Vuosaaren surmalla on yhyeyksiä Saastamoisen selvittämättömään henkirikokseen, niin tuon toistaiseksi tuntemattoman henkilöllisyyden selviäminen olisi ensiarvoisen tärkeää.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » To Joulu 20, 2007 6:35 pm

Jessestä oli jossain muualla hieman juttua. On kuulemma jo aika kyykyssä. Ikä ja katkeruus vaatineet veronsa. Huom, tämän uutisarvo on sitten luokkaa "nettikirjoitus".. 8)

murhatutkija
Parranpäristäjä
Viestit: 68
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 1:31 pm
Paikkakunta: HELSINKI <

mistäs sais sen kirjan

Viesti Kirjoittaja murhatutkija » To Joulu 20, 2007 7:42 pm

mistä sais sen kirjan olenko muuten väärässä vai vaikuttiko janhonen rauman seudulla

Vastaa Viestiin