Sivu 1/2

Jari Juhani Jarra surmasi poliisin Savonlinnassa 1977

Lähetetty: Ti Huhti 29, 2008 8:43 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Muistaako/tietääkö kukaan tästä karkuteille lähteneestä Jari Juhani Jarra - nimisestä hemmosta mitään.

Nimensä oli aikaisemmin Jari Aittokallio. Hän on syntynyt vuonna 1957. Elinkautiseen tuomittu Jarra pakeni Helsingin keskusvankilasta yhdessä kolmen muun vangin kanssa sunnuntaina 28.2.1993. Pakonsa havaittiin kun miehet olivat ylittämässä omatekoisilla tikkailla vankilan muuria ja verkkoaitaa kello 11:35. Vangit ehtivät kuitenkin paeta vankilan vieressä odottaneella Talbot Horizon -henkilöautolla, rek. UPM-838. Auto löytyi myöhemmin hylättynä Helsingin Viikistä.

Muut vangit olivat Vantaan Koivukylän STS pankin maaliskuussa -92 ryöstänyt ja siitä runsaat kuusi vuotta vankeutta saanut Ari Antero Rytkönen (s.55), Juha Sakari Liedes (s.69) ja Risto Sakari Karttunen (s.45). Karkureita pidettiin vaarallisina. Liedes ja Karttunen olivat Rytkösen lisäksi ns. ryöstömiehiä.

Ensimmäisenä jäi kiinni Karttunen. Hänet tavoitettiin 17.3. Helsingin Mellunmäen metroasemalta. Toisena saatiin kiinni sitten Jarra, jonka kiinniotosta uutisoitiin seuraavasti: (HS 24.3.-93) Rikospoliisi otti tiistain vastaisena yönä kiinni toisen Helsingin keskusvankilasta vajaa kuukausi sitten karanneista neljästä vangista. Vankikarkuri Jari Juhani Jarra pidätettiin Nurmijärvellä. Jarraa (ent. Aittokallio) pidetään erittäin vaarallisena. Hänellä on tilillään muun muassa poliisin tappo. Jarra otettiin kiinni kello 22.50 huoltoaseman pihalla. Hän oli aseistautunut, mutta ei tehnyt kiinniotettaessa vastarintaa.

Perjantaina 26.3. poliisi tavoitti Liedeksen Itä-Helsingistä. Rytkönen ehtikin sitten pakoilla peräti seitsemän kuukautta ennen kuin poliisi tavoitti parrakkaan ja lihoneen karkurin kadulta Helsingissä lokakuun lopulla -93.

Niin, että kuka oli poliisi kenet Jarra surmasi ja mikä oli itse case minkä yhteydessä? Nämä kaksi tapausta sopivat kuvaan: marraskuussa -81 Virroilla pankkiryöstäjä ampui häntä ylikonstaapeli Osmo Rajamäen. Heinäkuussa -83 Torniossa pankkiryöstäjä ampui ylikonstaapeli Vilho Mustakankaan.

Niin se Rytkönen... Häntä epäiltiin aikoinaan osallisuudesta kuuteen ryöstöön. Huhtikuussa 1997 Rytkönen sai kuusi vuotta vankeutta huumausaineiden tuomisesta vankilaan. Aine löytyi perhetapaamisen jälkeen Rytkösen peräsuolesta ja tehotarkastuksessa sitä löytyi vielä lisää.

Vaimonsa asunnosta löytyi vajaa kilo amfetamiinia ja siitä vaimo palkittiin viiden ja puolen vuoden kakulla. Asunnosta löytyi myös konepistooli ja pakosuunnitelma. Suunnitelma olisi ollut tarkoitus toteuttaa Riihimäen keskusvankilasta, jonne Rytkönen oli anonut siirtoa.

Lähteet HS arkisto ja murha.info

EDIT: lisätty minfo toiseksi lähteeksi

Otsikko vaihdettu. Poliisin surmasta enemmän etusivulla.
-NILS-

Re: Poliisin tappajan pako Sörkästä

Lähetetty: Ti Huhti 29, 2008 10:51 pm
Kirjoittaja Katjushka
Valitettavasti ei ole vastauksia. Tossa pisti silmään tuo poliisin tappo. Molemmat ehdottamasi tapaukset - niissähän on kyse virkatehtävän hoidosta, jolloin kyseessä olisi ollut murha.

Re: Poliisin tappajan pako Sörkästä

Lähetetty: Ke Huhti 30, 2008 6:32 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Katjushka kirjoitti:Tossa pisti silmään tuo poliisin tappo. Molemmat ehdottamasi tapaukset - niissähän on kyse virkatehtävän hoidosta, jolloin kyseessä olisi ollut murha.
Kuten varmaan onkin, sillä taposta ei elinkautista kovin helpolla tule. No, en käyttänyt termiä murha, koska emme (vielä) tiedä minkä syytteen tuomittu oli saanut ja mistä hänet tuomittiin.

Henkirikokset kotimaa osastolla on tuo "poliisisurmat Suomessa", http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=2819 , sieltä otin nuo kaksi mahdollista tapausta, jotka sopivat niin ajallisesti sekä myös tekijän ikä huomioiden.

Re: Poliisin tappajan pako Sörkästä

Lähetetty: Ke Huhti 30, 2008 11:09 am
Kirjoittaja McAbre
Doctor Lecter kirjoitti: Heinäkuussa -83 Torniossa pankkiryöstäjä ampui ylikonstaapeli Vilho Mustakankaan.
Mulla on utuinen muistikuva, että tässä oli tekijänä todella nuori mies, ellei peräti alaikäinen. Jonkin artikkelin olen tapauksesta ja tekijän myöhemmistä vaiheista lukenut, oli muistaakseni Ruotsinkin vankiloissa istuskellut.

Lähetetty: Ke Huhti 30, 2008 12:30 pm
Kirjoittaja Lude
Meikäläisen pollaan näköjään mahtuu käsittämätön määrä täysin turhaa tietoa. Elikä vankilapaon aikaisista iltapäivälehdistä on jäänyt seuraava muistijälki. Sen mukaan Jarra olisi tuomittu seuraavasta:

13. 04.08.1977 Savonlinnassa ampuivat kaksi lievästi
päihtynyttä murtovarasta eräässä liikkeessä heitä
pidättämään tuleen konstaapeli Matti Pesun.

Onhan tuon ja paon välillä 15 vuotta aikaa, mutta eihän missään sanota, että Jarra olisi tätä lusinut paetessaan.

Lähetetty: To Touko 01, 2008 7:09 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Lude kirjoitti:Meikäläisen pollaan näköjään mahtuu käsittämätön määrä täysin turhaa tietoa. Elikä vankilapaon aikaisista iltapäivälehdistä on jäänyt seuraava muistijälki. Sen mukaan Jarra olisi tuomittu seuraavasta:

13. 04.08.1977 Savonlinnassa ampuivat kaksi lievästi
päihtynyttä murtovarasta eräässä liikkeessä heitä
pidättämään tuleen konstaapeli Matti Pesun.

Onhan tuon ja paon välillä 15 vuotta aikaa, mutta eihän missään sanota, että Jarra olisi tätä lusinut paetessaan.
Kas, tuo juttu sopii myös oikein hyvin tähän määritelmään. Jos Jarra olisi tuota poliisinsurmaa vielä istunut, niin olisiko ollut pakoaikeita, sillä vapaus olisi todennäköisesti ollut jo suht likellä. Vai tuliko hälle esim. pyttyä jostain ja kauan odotettu vapaus lykkääntyi hamaan tulevaisuuteen ja siksi pako?

Tuosta paon jälkeisestä kiinnijäämisestä vielä, että Jarra jäi kiinni kun poliisi seurasi hänen naisystäväänsä. Kävi ns. vanhanaikainen.

Rytkösellä oli STS pankin ryöstöjupakassa todistajana mies, joka sai sittemmin 11 vuoden tuomion murhasta, (mielentila ei vakaa?). Oikeus ei kuitenkaan uskonut tämän miekkosen vakuuttelua Rytkösen syyttömyydestä.

Nuo muut STS pankin ei-toivotut asiakkaat olivat Onni Ahontie ja Kari Leskinen. Runsaat kuusi vuotta kummallekin. Saalis oli 700 000 markkaa ja siitä jäi suurin osa löytymättä. Tämä Leskinen oli ryöstön aikoihin karkumatkalla. Hän oli karannut helmikuussa Riihimäellä junan vankivaunusta.

Nyt toki lipsuu aiheesta, mutta nämä hemmot ryöstivät 700 000 ja saivat 6 vuotta. Toiset kavalsivat miljoonia ja pääsivät useimmiten kuin koira veräjästä. Pankit saivat valtiolta satojen miljoonien pankkitukea, mutta katsoivat silti oikeudekseen tappaa tuhansia tilapäiseen ahdinkoon ajautuneita elinkelpoisia yrityksiä ja tuhota sitä kautta monen ihmisen elämän. Ikuinen velkavankeus. Murhastakin selviää max 18 vuodella, mutta velkavangin vapauttaa vain kuolema. Monille se tuli 90-luvun laman aikoihin oman käden kautta. Esko Ahon hallituksen yksi suurimmista virheistä oli pankkien avoin piikki.

Re: Poliisin tappajan pako Sörkästä

Lähetetty: Pe Touko 02, 2008 6:45 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Doctor Lecter kirjoitti:Heinäkuussa -83 Torniossa pankkiryöstäjä ampui ylikonstaapeli Vilho Mustakankaan.
Kuten muualta luimme, niin hänen surmaajansa oli eri niminen, kuin tämän osion päähenkilö.

Ehkä se oli tämä, jonka nikki Lude mainitsi, ts. Savonlinnassa -77 tehty surma. Tuolloin Aittokallio/Jarra oli 20-vuotias. Surmatyö tehtiin rautakaupassa ja poliisiin osui viisi luotia.

Tuo Virroilla, muistaakseni lähellä Ruoveden rajaa tapahtuneessa ammuskelussa 17-vuotias nuorukainen ampui poliisia niskaan väijyksistä useita kertoja. 1981 - 17 on yhtä kuin 1964 plus miinus 1. Ei täsmää Jarran ikään.

Kajaani -76, surmaaja oli perheenisä ei käy. Entäs Puolanka -80? Olisiko Aittokallio ollut sähköasentaja?

Jäljelle jää Savonlinnan case.

Lähetetty: La Touko 24, 2008 10:10 am
Kirjoittaja Aizerbaidzan
https://192.49.222.187/Nimipalvelu/nimi ... mihaku.asp

Kun tuohon hakukenttään heittää hakusanaksi Jarra, voi tuloksista nähdä, että Jari Jarra on poistunut keskuudestamme.

Lähetetty: Ti Touko 27, 2008 8:44 pm
Kirjoittaja Sijaltainen
Aizerbaidzan kirjoitti:https://192.49.222.187/Nimipalvelu/nimi ... mihaku.asp

Kun tuohon hakukenttään heittää hakusanaksi Jarra, voi tuloksista nähdä, että Jari Jarra on poistunut keskuudestamme.
Olisiko vaihtanut nimeä?

Lähetetty: Ke Touko 28, 2008 6:13 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Sijaltainen kirjoitti:
Aizerbaidzan kirjoitti:https://192.49.222.187/Nimipalvelu/nimi ... mihaku.asp

Kun tuohon hakukenttään heittää hakusanaksi Jarra, voi tuloksista nähdä, että Jari Jarra on poistunut keskuudestamme.
Olisiko vaihtanut nimeä?
Linkin mukaan vaihtanut hiippakuntaa...

Re: Poliisin tappajan pako Sörkästä

Lähetetty: Ke Heinä 22, 2015 1:16 am
Kirjoittaja Clarence
Aittokallion Juska muutti nimensä Jari Jarraksi. Oli jo 70- luvun puolivälissä moninkertainen karkuri. Karkasi Oulun lääninvankilasta. Tällä onnettomalla pakomatkalla Savonlinnassa ampui kaverinsa kanssa poliisin. Poliisin nimi oli Pesu. Kumpikin sai elinkautisen 1977. Tätä ennen Juska oli tehnyt monta onnistunutta pakoa, mm. Vaasan lääninvankilasta.
1993 karkaupäivänä sitten neljä miestä lähti Sörkasta, ja yksi niistä oli Aittokallio. Jäi kiinni kuten tuolla on jo todettu. Uusien rikosten jälkeen Juskalla tuli mittari täyteen. Oli välillä Kylmäkoskella, jossain välissä Pelsossa ja taas Sörkassa, jossa päätti päivänsä 90- luvun puolivälissä.

Re: Jari Juhani Jarra. Poliisintappajan pako Sörkasta

Lähetetty: Ma Joulu 26, 2016 1:28 am
Kirjoittaja Clarence
Oliko vuosi 76- vai -77 kun Juska karkasi Oulun lääninvankilasta. Saunan kaltereiden välistä mahtui paljon hoikempi Jompe. Jompe haki pihalta painonnostotangon ja sai levitettyä kaltereita sen varran, että Juska pääsi ulos. Miesten tiet erosivat ja tällä karkureissulla tapahtui Savonlinnassa poliisin ampuminen Juskan ja Silverin toimesta. Juska istui Sörkassa ja kävi Kakolassa vähän aikaa. Armahdettii elinkautisesta, kuitenkin syyllistyen uusiin rikoksiin ja mittari oli taas täynnä.

Re: Jari Juhani Jarra. Poliisintappajan pako Sörkasta

Lähetetty: To Joulu 29, 2016 5:07 pm
Kirjoittaja Blues
Clarencen, mielikuvat pitivät ilmeisimmin hienostikin paikkansa, pointsit siitä (!), nythän näyttää etusivullekin päivitetyn nämä tiedot.

Nimi edelleen hämää; omiin muistinsyövereihin on jäänyt nimenä JaNi Jarra, mutta uutisoinnissa käytetty myös JaRi -nimeä. Mistähän moinen mahtaapi johtua?
Olisiko vaihtanut nimeään joskus Janista Jariksi, tai toisin päin?
"Johdatus rikolliseen toimintaan" -kirjan (jonka kohtalosta en tarkemmin tiedä) kirjoittajaksi(kin) on merkitty JaNi Juhani Jarra. Omituista.

Re: Jari Juhani Jarra. Poliisintappajan pako Sörkasta

Lähetetty: Pe Joulu 30, 2016 12:14 pm
Kirjoittaja Doctor Lecter
Olisihan se pitänyt arvata, että Koiviston se piti armahtaa sitten tämäkin konna!

Kunnon sosialidemokraattina tietysti uskoi ihmisen hyvyyteen ja antoi armon käydä oikeudesta. Tuolloin, vuonna 1989, ei puhuttu mistään säästöistä, vaan rahamarkkinoiden avauduttua liiankin suuresta ikkunasta, puhuttiin Suomesta Pohjolan Japanina, joten ne nykyisin puhutut vankien määrän vähentämiset säästösyistä eivät olleet syynä, vaan "koko kansan Manun" ja KKO:n (joka puolsi) sympatiat rikollisille.

Mauno Koivisto - tuo Suomen historian surkein presidentti - armahti omien kavereidensa, mm. Eero Lattula, lisäksi myös kolme naista surmanneen Ensio "Häkä-Enska" Koivusen, neljä poliisia ampuneen Tauno Pasasen sekä raiskaaja Heimo Saarikon - joka sittemmin ja lähes hetimiten surmasi raa´asti nuoren opiskelijanaisen
- Lisätään Koiviston listaan poliisinmurhaaja Jani Jarra.

Onkohan Jarraa kirjaa julkaistu? Kerrotaan, että se on täydellisyyttä hipova rikosopas, jossa annettiin yksityiskohtaisia neuvoja rikosten tekemisiin ja poliisien hämäämiseen.

Re: Jari Juhani Jarra. Poliisintappajan pako Sörkasta

Lähetetty: Su Tammi 15, 2017 3:32 am
Kirjoittaja Clarence
Tarkennan viestiäni, joka oli: ""Juska oli välillä Kylmäkoskella, jossain välissä Pelsossa ja taas Sörkassa, jossa päätti päivänsä 90- luvun puolivälissä.""

Juska Aittokallio päätti päivänsä 2000 Sörkassa.