Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu 1969

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6365
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu 1969

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Touko 30, 2007 7:06 pm

Kuka muistaa tapauksen?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aili_Konttinen

Hannes Markkulan Suomalainen murha -kirja ei mainitse jostain syystä murhaajan nimeä. Murhaajasta käytettiin kirjassa nimikirjainta P.

Oli erittäin raaka murha vielä, kuristi ja potki ja siihen päälle viilsi viikatteella kaulaan. Poliisi kertoo 1971 -kirjassa luki jotenkin tähän tyyliin:
Kallis hinta heikosta lukutaidonopetuksesta.
Viimeksi muokannut Aizerbaidzan, Ma Heinä 07, 2008 2:21 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ma Kesä 04, 2007 1:37 pm

Just tuli luettua tuo tapaus. Suorittajana oli Aulin entinen oppilas, joka syytti mielessään opettajaansa siitä, ettei ollut oppinut kunnolla lukemaan. Hampaankolossa oli myös muita vanhoja katkeruuksia, kuten ruoan pakkosyöttöä koulussa ja "itkupilliksi" nimittämistä tms. pikkujuttuja, joista olemme saaneet vain suorittajan version.

Teko oli aika lailla harkittu. Suorittaja oli seuraillut ja vakoillut uhriaan jo jonkin aikaa.

PPK kertoo kaverin nimeksi "Jorma", joka on tekaistu nimi. Tämä Jorma oli muutenkin katkera koko maailmalle. Hän oli myös päättänyt ottaa äitinsä serkun "päänahan", koska hänellä oli tapanaan hymyillä ärsyttävästi Jormalle. Tästä hyvästä oli määrä skalpeerata tuo!!!Myös muita tulevia uhreja kuului listaan.

Itse surmatyö paljastui siten, että Jorma veitsi kädessä uhkaili äitinsä serkkua tuosta skalpeerauksesta. Serkku lähti karkuun ja tässä yhteydessä Jorma tunnusti vanhemmilleen tappaneensa entisen opettajansa. Poliisit kutsuttiin paikalle.

Jorma sai lähetteen hoitoon. Mitä sitten tapahtui? Varmasti jotain lisä-ikävää...

Rusty
Ran-tan-plan
Viestit: 360
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

...

Viesti Kirjoittaja Rusty » Ke Helmi 06, 2008 9:31 pm

Ehkäpä kaveri on edelleen hoidossa Niuvassa tai Hesperiassa vai onko jollain parempaa tietoa.

Harriet Makepeace

Viesti Kirjoittaja Harriet Makepeace » To Helmi 07, 2008 4:42 am

Luulen että myös tässä tapauksessa ei ole tekijän ja uhrin välisillä kytköksillä paljoankaan merkitystä.
Tekijä vaan halusi tappaa. Ihan samaa mitä myöhemmin selittelee..

Rusty
Ran-tan-plan
Viestit: 360
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

...

Viesti Kirjoittaja Rusty » Ti Helmi 17, 2009 9:36 pm

Katselin näitä vanhoja aiheita ja tämä voisi olla sellainen, josta voitaisiin saada uutta keskustelua. Mahtaisiko joku tietää tekijän nykyisiä vaiheita vai jokohan on siirtynyt ajasta iäisyyteen?

Avatar
Blues
Philip Marlowe
Viestit: 1222
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 3:11 pm
Paikkakunta: Aurinkoinen Etelä

Viesti Kirjoittaja Blues » Ke Helmi 18, 2009 12:41 am

Tekijän nykyisistä vaiheista en tiedä, mutta saatan (ehkä) löytää vähän valaistusta.
Mä voin tehdä mitä vaan, mitä haluan mä saan, mitä haluan mä voin.

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4508
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu 1969

Viesti Kirjoittaja matlockb » Ti Syys 14, 2010 9:07 am

En missään tapauksessa puolustele tekijää, mutta sanompahan vain, mitä olen omilta tuon surmaajan ikäluokan henkilöiltä ja nuoremmiltakin kuullut. Kasvatusmenetelmät olivat koulussa mitä olivat ja ne eivät olleet raakoja/ilkeitä koulukiusaajia kohtaan vaan usein päinvastoin. Kiusattua kiusattiin sitten opettajienkien taholta lisää ja kunnolla, kuritettiin fyysisesti ilman syytä, juurikin ruuan syömättä jättäminen riitti tähän. Tuohon aikaan varsinkin koulukiusaajat olivat hyvistä ja rikkaista perheistä joiden pennut saivat tehdä mitä vain ja opettajat kumarsivat heitä, kun olivat esimerkiksi kunnanjohtajan tai nimismiehen lapsia tai lapsenlapsia, köyhille ja tavallisen työmiehen lapsille sai tehdä mitä vain ja milloin vain, niin se monessa koulussa meni vielä 1970-luvun lopullakin jopa vielä. Sitten alkoi kuitenkin tulla uutta sukupolvea opettajaksi ja kaikenmaailman sääntöjä on nykyään liiankin kanssa, opettaja saa oikein pelätä jos häirikköoppilaan poistaa luokasta, että tuleeko käräjäreissu.

lcifr
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2013 3:05 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja lcifr » La Huhti 13, 2013 11:21 am

Tämäpä kuulostaa kiinnostavalta tapaukselta. Erityisesti murhaajan motiivit kiinnostavat. On toki suuri mahdollisuus, että tekijä on ollut juurikin vaikkapa koulukiusattu ja erittäin katkera siitä, ettei kukaan tehnyt mitään. Kuten matlockb sanoikin: opettajien tavat toimia koulukiusaamisen kanssa olivat tuohon aikaan melko karmeat. Raha ratkaisi. Varakkaista perheistä tulevat lapset saivat sellaista kohtelua ja köyhät olivat sitä alakastia.

Aili Konttisesta löysin tällaista. Tämän perusteella on jotenkin vaikeaa uskoa Konttisen olleen kiusaamisen puolella tai tehneen lapsia naurunalaisiksi.

Avatar
Blues
Philip Marlowe
Viestit: 1222
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 3:11 pm
Paikkakunta: Aurinkoinen Etelä

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Blues » La Huhti 13, 2013 5:06 pm

Viipurissa vuonna 1906 syntynyt Aili Konttinen siirtyi opettajaksi Vihdin Palojärven kouluun vuonna 1941, jossa hän opetti lapsosia lukemisen lisäksi muunmuassa syömään oikeaoppisesti herkullista kouluruokaa.
Hän toimi virassaan vuoteen 1963 saakka, jolloin siirtyi hyvin ansaitulle eläkkeelle ja sai käyttää päivänsä rakastamansa puutarhanhoidon parissa.

Ilmeisesti Aili oli kuokkinut ryytimaatansa ja niittänyt ruohoansa myös surmaansa edeltävänä päivänä, sillä viikate oli jäänyt seinän vierustalle nojaamaan.
Siitä sen 19 –vuotias nuorukainen nappasi ja viimeisteli henkirikoksensa, kun oli ensin potkuin, lyönnein ja kuristaen tervehtinyt entistä kansakoulunopettajaansa, joka varhain aamulla, jo ennen kello kuutta oli saapunut pihalle kastelemaan kukkiaan.

Ailin ruumis löydettiin jo samana iltapäivänä naapureiden toimesta, sillä vaikka Aili tykkäsikin elää ja olla yksin, oli hänen sosiaalinen elämänsä varsin vilkasta.

Tämä sosiaalisen elämän vilkkaus vaikeutti myös rikostutkintaa, sillä poliisi joutui esimerkiksi keräämään talteen kaikkiaan 600 erilaista sormenjälkeä. Vaikka sormenjälkiä oli paljon ja niitä verrattiin KRP:n noin 70 000 sormenjäljen rekisteriin, ei vastetta löydetty.

Henkirikos aiheutti kovasti pelkoa Huhmarin kylän naisasukkaissa muutaman kuukauden ajan ja syyllistä yritettiin löytää esimerkiksi Tarvontien rakennustyömaalta, jossa työskenteli paljon entisiä vankeja ja muita valtavirrasta syrjäytyneitä. Murhaajaa ei löytynyt.

Poliisi sai kaikenkaikkiaan noin 500 vihjettä ja niiden perusteella etsittiin muunmuassa „Paulig –paitaista“ miestä ja seutukunnan naisia postikorteilla ilahduttanutta miestä, joista kumpikaan ei ollut poliisin etsimä henkilö. Sormenjälkihän poliisilla oli, se löytyi viikatteen varresta, puuttui vain verrokki.

Marraskuun alussa 1969 sai poliisi rikosilmoituksen uhkailusta, Vihdin Huhmarissa, jossa nuori 19 –vuotias poika oli uhannut „skalpeerata“ sukulaisensa, koska tämä oli „virnistellyt“ hänelle.
Uhkaajan havaittiin pian olevan jokseenkin epätasapainoinen ja hänet päätettiin siirtää Kellokosken sairaalaan tutkittavaksi, matkalla kyyditettävä käyttäytyi kovin levottomasti ja poliisin tiedusteltua syytä levottomuuteen sai hän kuulla vastauksen, jota oli pari kuukautta etsitty: „Olen tappanut opettajani Vihdissä!

Murhaaja, jota nimellä P kutsutaan asui itsekin Vihdin Huhmarin kylässä ja vain noin kilometrin päässä Ailin asuintalosta. Hän oli murhaa edeltävänä aikana käynyt useasti öisin hiippailemassa talon ympäristössä, välillä ihan näkyvilläkin. Näin kertoi tutkijoille Ailin pitämät päiväkirjat, joihin opettaja oli tapansa mukaan merkinnyt kaikki tapahtumat.

P asui vanhempiensa omakotitalon yläkerrassa nautti työttömän etuisuuksista ja ilmeisesti mielenterveydellisien häiriöiden vuoksi oli onnistunut välttämään myös armeijan.
P:n veli oli kuollut kolme vuotta aiemmin auto-onnettomuudessa ja se oli osaltaan suistanut P:n vielä syvemmälle mielenterveyden aallonpohjaan.

P oli aikanaan istunut Ailin oppilaana jo aiemmin mainitussa Palojärven koulussa ja vuosien mittaan katkeroitunut opettajan puolelta saamastaan kohtelusta; opettaja oli pakottanut hänet syömään kouluruokaa, joka ei meinannut mennä alas sitten mitenkään, sillä se maistui kamalalta ja poikkesi niin paljon äiteen tekemästä pöperöstä. Kaiken lisäksi vielä kutsui P:tä „itkupilliksi“, kun hän oli muutaman kyynelen tirauttanut pakottamisen johdosta.
Lisäkatkeroitumista aiheutti se, ettei opettaja ollut kyennyt opettamaan P:tä edes kunnolla lukemaan.

Siinä syyt raakaan viikatemurhaan Vihdissä, Syyskuun 1. Päivänä Anno Domini 1969.

Poliisitutkinnassa löytyi useita nimiä sisältänyt luettelo ihmisistä, jotka P suunnitteli surmaavansa opettajan jälkeen. Kyllä hän niin oli mielensä pahoittanut.

P passitettiin oikeutetusti mielentilatutkimukseen, jonka aikana hän välillä poistui omille lomilleen, mutta palasi vapaaehtoisesti. Mielentilatutkimuksen vastaus ei varmasti yllättänyt ketään – surmaamisen hetkellä ymmärrystä vailla. Niinpä P jätettiin rangaistuksetta, mutta suljettiin „ikuiseen“ hoitoon.

Sen pituinen se.
Tarina ei kerro, vieläkö Suomen valtio tarjoaa P:lle aamu- ja iltalääkkeet, vai onko viikatemies jo hänet korjannut.
Mä voin tehdä mitä vaan, mitä haluan mä saan, mitä haluan mä voin.

Rusty
Ran-tan-plan
Viestit: 360
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Rusty » Su Huhti 14, 2013 5:54 pm

Blues kirjoitti:Tarina ei kerro, vieläkö Suomen valtio tarjoaa P:lle aamu- ja iltalääkkeet, vai onko viikatemies jo hänet korjannut.
Niinpä. Tuossa aiemminkin olen hieman kysellyt olisiko jollain tietoa joko tekijä kenties olisi päässyt siviiliin vai vieläkö hän viettää elämäänsä pakkohoidossa. Niin tai näin, niin ilmeisesti henkirikokseen hän ei ole enää syyllistynyt, sillä varmaan moinen teko olisi varmaan uutisoitu isoin otsikoin lehdissä ja muistutettu Vihdin tapahtumista.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6365
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ma Touko 05, 2014 1:34 pm

^ No niin, menin kirjastoon selailemaan aikakauden sanomalehtiä. Kuten varmasti useimmat tietävät, lehdistö oli entisaikaan armoton rikoksentekijöitä kohtaan ja uutisoi hyvin nopeasti muun muassa pidätettyjen nimet ja syntymäajat. Näin oli myös Aili Konttisen murhaajan kohdalla.

Surmaajan nimi oli Jouko Pohjola (s. 16.10.1949 Helsinki). Kovin pitkä Pohjolan elämä ei ollut: Väestörekisterikeskuksen mukaan hänen maallinen taivalluksensa päättyi 24 vuoden iässä 31.8.1974. Kuolinsyytänsä voi vain arvailla. Kenties teki itsemurhan, kenties elimistö ei kestänyt intensiivistä psyykelääkitystä.

Joka tapauksessa, sen pituinen se.

Rusty
Ran-tan-plan
Viestit: 360
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Rusty » Ma Touko 12, 2014 11:43 pm

Kiitoksia vaan uusista tiedoista koskien Konttisen murhaa. Jotenkin hiljaiseksi vetää kun pohtii tuota Joukonkin elämää. Miksiköhän Markkula ei muuten kerro kirjassaan Suomalainen murha Joukon kuolleen noin nuorena ja melko pian itse veriteon jälkeen? Kyllähän tekijän lähtö kuitenkin on ollut Markkulan tiedossa ja jotenkin sen mainitseminen olisi voinut olla paikallaan, ikään kuin lyömään lopullisen pisteen tälle tragedialle. Miksiköhän Jouko kuoli noinkin nuorena? Kun katsoo kuolinaikaa, niin se on 31.8, eli päivä ennen Ailin kuolinpäivää. Mahtoiko Joukolla kuitenkin olla omalla tunnollaan painona tekemänsä henkirikos ja Ailin kuolinpäivä 1.9 muistutti taas siitä. Ehkäpä hän riisti hengen itseltään kun ei enää kestänyt syyllisyyttä Spekulaatiota kaikki, mutta ei ole ollut helppoa Pohjolan pojallakaan. Sinällään ihan mielenkiintoista olisi tietää Ailin tarkka kodin sijainti, niin voisi käydä googlen karttasivuilla vilkaisemassa taloa minkä pihalle Ailin maallinen matka päättyi.

Avatar
paccasucco
Helen Mirren
Viestit: 1451
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja paccasucco » La Tammi 14, 2017 11:15 pm

Tervehdys Ailar, olikohan kuuluisassa naismurhalistassasi mainittu kirjailija Aili Konttisen tapaus vuodelta 1969? En ihan tarkkaan nyt muista.

Milloin saat uuden päivitysversion aikaiseksi.Odottelen sitä jo malttamattomana.Sopii julkaista yhtä hyvin sekä Hejacissa että täällä Minfossa!

Kyselit aikaisemmin siitä Sirkka Sihvolan murhasta Valkealan Verkkosaaressa 1938.Mauri Sainion kirja, jossa tapausta valotetaan, on vielä saatavissa Antikka.netin kautta 5.eurolla.

http://www.antikka.net/naytatuote.asp?id=253982

Aili Konttisesta puheen ollen:

Kuva
Kuva
Kuva

Pumpuli
Alibin satunnaislukija
Viestit: 140
Liittynyt: To Joulu 02, 2010 1:17 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Pumpuli » Su Tammi 15, 2017 11:56 am

Blues kirjoitti:Viipurissa vuonna 1906 syntynyt Aili Konttinen siirtyi opettajaksi Vihdin Palojärven kouluun vuonna 1941
Tämä taitaa olla itseasiassa Palajärven koulu, vaikka sijaitseekin Palojärven vieressä. :)
Dulce et decorum est pro patria mori

SS marschiert in Feindesland und singt ein Teufelslied......

Ei ole epätoivoisia tilanteita, on vain epätoivoisia ihmisiä.

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3317
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Kirjailija Aili Konttisen viikatemurha - Vihti, syyskuu

Viesti Kirjoittaja Ailar » Su Tammi 15, 2017 1:21 pm

paccasucco kirjoitti:Tervehdys Ailar, olikohan kuuluisassa naismurhalistassasi mainittu kirjailija Aili Konttisen tapaus vuodelta 1969? En ihan tarkkaan nyt muista.

Milloin saat uuden päivitysversion aikaiseksi.Odottelen sitä jo malttamattomana.Sopii julkaista yhtä hyvin sekä Hejacissa että täällä Minfossa!
Toki on Konttisen murha listallani.
Minulla on lista päivitettynä valmiiksi. Siinä on 200 naissurmaa/katoamista. Näiden lisäksi on muutama tapaus, joista puuttuu eräitä tietoja mm. uhrien nimiä tms.
Olemme Härän kanssa neuvotelleet siitä, miten se olisi parasta julkaista. Se on kuitenkin melkoinen tiedosto. Olen lisäksi tehnyt siihen erään vertailutilastonkin (joka nyt ei niin häävi ole), jossa surmatut ja kadonneet on jaettu surma- tai katoamis(viikon)päivän, kuukauden ja paikkakunnan mukaan. Tämän tilaston tein omiin käyttötarkoituksiini, mutta saahan se kulkea listan mukanakin.

Vastaa Viestiin