Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 628
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Scythe » La Joulu 13, 2008 4:58 pm

Juurikan pontikkasurmat Kiteellä on yksi ehkä Pohjois-Karjalan lähihistorian raaimpia rikoksia, mutta se on vaipunut unholaan. Myöskään itselläni ei tapauksesta ole paljon tietoa, olen pari vuotta vanhan päivämäärätömän pienen lehtileikkeen ja TV-dokumentin varassa, jossa vain sivuttiin ohi mennen ko. tapausta. Dokkarissa oli pontikankeittoperinne pääaiheena.
Juurikan kylä oli kuuluisa pontikastaan, puhuttiin jopa Juurikan tähkästä.

Juurikan verityö tapahtui muistaakseni keväällä 1962 talossa, jossa saman katon alla asuivat monilapsinen perhe ja talon isännän veli. Tämä miehen veli surmasi pontikkapöhnässään perheen 5-6? jäsentä, vain kaksi sängyn alle piiloutunutta lasta säästyi. Yhtenä surmavälineenä oli muistaakseni vasara. Kerrottiin että perheen tytär oli raskaana sedälleen.

Kun surmaajaa vietiin Kiteelle putkaan, jäi maahan ja lattialle surmaajan jaloista verijäljet. Putkassa surmaaja hirtti itsensä. Kiteellä vallitsi muutoinkin lynkkausmieliala.

Niin vähäiset on minulla tiedot tästä tapauksesta, että oli parempi laittaa tämä tänne kyselyjen puolelle.

Wille
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2008 1:29 am

Viesti Kirjoittaja Wille » Su Joulu 14, 2008 1:12 pm

Mielenkiintoiselta tapaukselta kuulostaa...
Mutta siltikin tää olisi mielestäni kannattanu laittaa "henkirikokset kotimaa" otsikon alle, täältä sitä ei välttämättä huomaa niin moni. Itsekään en vilkaise tänne kuin satunnaisesti.

synkempi hautajaisvieras
Matlock
Viestit: 807
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 4:08 am

Viesti Kirjoittaja synkempi hautajaisvieras » Su Joulu 14, 2008 7:54 pm

.Tästä tuli luettua eräästä PPK-kirjasta ja ihmettelinkin suuresti miksei tästä ollut avausta Minfossa. Todellinen tragedia. Sentään onneksi perheen kaksi poikaa jäivät edes henkiin. Hitto kun muistaisinkin minkä vuoden PPK:ssa juttu oli, veikkaan jotakin 90-luvun kirjaa..
.

kaukana poissa


.

storm
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 33
Liittynyt: La Tammi 12, 2008 11:44 pm

Viesti Kirjoittaja storm » Ti Joulu 16, 2008 9:54 pm

synkempi hautajaisvieras kirjoitti: Hitto kun muistaisinkin minkä vuoden PPK:ssa juttu oli, veikkaan jotakin 90-luvun kirjaa..
Kirjasarjan yksi klassikkotarinoista löytyy vuoden 1973 opuksesta.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6414
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962?

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ti Huhti 07, 2009 5:47 pm

Siirrettäisiinkö tämä omaan osioonsa henkirikosten puolelle?

Lähteet: Poliisi kertoo 1973 (artikkeli "Juho-setä", s. 83-86) sekä tapahtuma-ajan Satakunnan Kansat

Sunnuntaiaamuna 27.1.1962 sai poliisi puhelinsoiton Kiteen pitäjän Juurikkajärven kylästä kello 8.00, jossa kerrottiin samana aamuna tavatun murhattuna Tuhkasen perhekunta kokonaan. Ilmoituksen oli tehnyt Tuhkasten naapuri, joka oli kuullut asiasta perheen kahdelta pojalta. Nämä pojat, 13-vuotias Eino Olavi ja 11-vuotias Pauli Tuhkanen olivat surmahetkellä piilossa sängyn alla ja näin pelastuneet.

Sotkuisesta tuvasta löytyi viisi kuolonuhria. Talon isännän ja emännän 11-vuotias poika Veikko Unto Tuhkanen makasi vuoteella niskassa ammottava teräaseen haava. Talon isäntä, 52-vuotias Toivo Tuhkanen oli kamarissa kyljellään pää murskattuna. Toinen Toivon pojista, 5-vuotias Timo Antero makasi isänsä etupuolella vuoteessa pää murskattuna. Toivon 47-vuotias vaimo Elsa Katri Tuhkanen (o.s. Huttunen) makasi kamarin lattialla kahden vuoteen välissä alaosa riisuttuna. Hänen päänsä oli myös murskattu. Viereisellä vuoteella makasi Toivon ja Elsan 15-vuotias tytär Toini Lilja Tellervo selällään vartalon alaosa riisuttuna. Toinin kaulan alueella näkyi kuristamisen merkkejä ja sukuelimien alueella väkivallan merkkejä. Toinin vierestä löytyi surma-aseena käytetty vasara, laatikko tulitikkuja sekä täkin täytteistä revittyjä verisiä pumpulitukkoja.

Veikko Tuhkasen päällä makasi poikkiteloin surmatekojen tekijä, Toivo Tuhkasen isoveli Juho Petter Tuhkanen. Hän oli 55-vuotias, syntynyt 27.12.1906 Kiteellä. Hänen veren alkoholipitoisuus oli 2,31 promillea.

Surmailtana talossa oli vierailulla talollinen Onni Pekkinen. Ennen veritöitä Juho Tuhkanen oli ruhjonut tätä ja tyrkännyt ulos ovesta. Tämän jälkeen Juho oli sulkenut oven sisäpuolelta "rampilla". Tämä ryminä oli herättänyt Eino Tuhkasen, joka sai todistaa karmeita tapahtumia. Kamarin oven Juho oli pistänyt kiinni, mutta sieltä kuului lyöntien "mäiskettä" ja Juhon sanat "etkös meinaa pyörtyäkään". Kamarista kuului lyöntien keskeltä Timon ja Toinin itkua sekä Elsan "yhkyvää korinaa". Sängyn alle piiloutuneet Eino ja Paavo näkivät Juhon käyvän riehaantuneena tuvassa ja sitten painuvan takaisin kamariin, mistä kuului lisää iskuääniä. Tupaan rynnättyään Juho oli mennyt vuoteella olleen Veikko-pojan viereen ja lyönyt tätä halolla päähän. Juho iski tämän jälkeen sen sängyn tyynyä, jonka alla Eino ja Paavo piileskelivät, ärjyen samalla "missäs tämän sänkyn olijat ovat". Sitten Juho haki työkalulaatikosta vasaran ja painui takaisin kamariin, jossa hän Einon ja Paavon mukaan viipyi ainakin puoli tuntia. Aikansa kamarissa puuhailtuaan Juho tuli takaisin tupaan ja valaisi taskulampulla sänkyjen alustat löytäen piileskelijät. Eino sanoi "älä lyö setä", minkä Juho yllättäen lupasikin. Juho komensi pojat vuoteeseen ja uhkasi tappaa nämä, jos he poistuvat talosta.

Juho käveli tuvassa taskulampun kanssa, otti välillä ryyppyjä astiasta ja pistäytyi ulkonakin. Sieltä tultuaan Juho istui pöydän ääreen ryypylle. Hetken päästä hän meni sängyllä korisseen Veikko-pojan viereen ja totesi, että "Veikko taitaa olla sairas". Juho otti työkalulaatikosta taltan, istui uudelleen Veikon viereen ja totesi "Veikko se on kiltti ja reipas". Sitten hän iski taltan Veikon niskaan. Veikon niskasta lorisevasta verestä Juho totesi että "mikä se lorisee". Juho jatkoi tämän jälkeen ryypiskelyä ja puheli muutaman sanan Einolle ja Paavolle. Antoipa hän näille jopa lompakkonsa ja kellonsa.

Pahoinpidelty Onni Pekkinen oli selvinnyt naapuriin kello 1.00 paikkeilla ja ohjattu saunaan nukkumaan. Aamulla kello 6.00 naapuri kävi Tuhkasten torpalla ja kehotti Juho Tuhkasta järjestämään Pekkisen lääkäriin. Tämän Juho lupasikin, mutta jatkoi naapurin lähdettyä juopottelua niin, että lopulta tuupertui lattialle. Nyt Eino ja Paavo pääsivät talosta karkuun ja hiihtivät naapuriin kertoen, että Juho oli yön aikana tappanut kaikki muut talossa olleet.

Sitä ei tiedetä mikä ajoi Juho-sedän tekemään surmatyöt. Toini Tuhkanen oli pelännyt Juhoa, joka oli vikitellyt tätä oman veljensä tytärtä siitä asti kun naiseuden merkit alkoivat kehossa näkyä. Toini olikin kerran maininnut kaverilleen, että hän mieluummin menee hirteen kuin alistuu setänsä tahtoon. Ennen surmatöitä Juho oli illallispöydässä morkannut Toinia mainiten tämän käyvän vain hienosti koulua ja vielä poikien lutkana, mistä ei meinaa kotiin ehtiä. Toini oli keskeyttänyt syömisensä ja mennyt itkuisena kamariin. Juho-setää, joka oli viettänyt pitkän aikaa pikkuveljensä tuvassa pontikankeittäjän ja poikamiehen elämää, ilmeisesti vaivasi naisettomuus ja hänellä olikin tapana kävellä, kierrellä ja kurkistella saunojen ikkunoista silloin kun naiset pesivät itseään.

Järkyttävä surmajuttu oli ensimmäisen kerran oikeudessa perjantaina 2.3.1962. Istunto käytiin suljetuin ovin eikä siitä hiiskunut lehdistölle oikein mitään tietoa. Juho Tuhkanen myönsi surmateot, mutta kielsi kosketelleensa Toini Tuhkasta sukupuolisessa mielessä. Juho passitettiin kahdeksan ja puoli tuntia pitkän istunnon päätteeksi mielentilatutkimukseen. Hänet todettiin siinä syyntakeiseksi.

Juho Tuhkanen tuomittiin viiden ihmisen tappamisesta ja Toini Tuhkasen makaamisesta elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen. Samana tuomion julistamisen päivänä Juho-setä hirtti itsensä vankilassa.

Juho Tuhkanen oli vuonna 1946 tuomittu vankeuteen tapon yrityksestä. Lisäksi hänen rikostilillään oli jatkosodan aikainen ampumistapaus.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Ma Marras 28, 2011 11:44 pm

Scythe kirjoitti:Juurikan pontikkasurmat Kiteellä on yksi ehkä Pohjois-Karjalan lähihistorian raaimpia rikoksia, mutta se on vaipunut unholaan.
Taitaa olla yksi koko Suomen historian inhottavimpia henkirikoksia. Muistan joskus, kun luin tästä Poliisi kertoo-kirjasta, jossa oli joku sellanen kuva, missä isä ja pikkupoika makasivat kuollena sängyssä, ja myös tytön sängyssä makaavaa ruumista näytettiin osittain. En voinut edes uskoa, että jotain tällaista on Suomessa joskus tapahtunut. Mies surmasi veljensä, tämän kaksi poikaa ja raiskasi sekä veljen vaimon että tyttären. Uskomatonta oli myös se, että kun "Juho-setä" oli surmannut koko muun perheen, pikkupojat selvisivät vain sanomalla "Älä lyö Juho-setä", kun tekijä löysi heidät piilostaan. Voi vain kuvitella sitä kauhua, mitä pojat ovat tunteneet, kun koko perheen murhannut setä etsi heitä ja löysi heidät.

Tekijän oikea nimi on ilmeisesti Jussi Turunen. 1947 hänet oli tuomittu tapon yrityksestä, kun hän ampunut 17-vuotiasta teinityttöä kohti 7 laukausta. Tyttö halvaantui loppuelämäkseen. Jussi oli tuolloin 37-vuotias. Hän oli pitkään ollut ihastunut naapurin tyttöön ja ahdistellut ja piinannut tätä. Tytön oli pakko muuttaa pois, ja kun hän tuli käymään kotonaan kylässä, Jussi meni paikalle ja ampui tätä.

Lähde: http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/a ... 92069.html

Kun ei naapurin tyttö kiinnostunut, päätti sitten yrittää oman veljen tytärtä.

Moona
Alibin kestotilaaja
Viestit: 300
Liittynyt: Ke Huhti 07, 2010 12:34 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Moona » Ke Marras 30, 2011 6:25 pm

Kaameaa...
Näitä debiilejä liene ollut enemmän tai vähemmän sisäsiittoisissa pikkukylissä ja kait suht harmittomanakin vielä. Mutta, ah, pontikkaa naamariin ja oliko vielä niin, että syyntakeinen oli? Osasi sentään itsensäkin lopettaa.
Elämä on pitkä puutelista...
Nemo me impune lacessit
On hyviä ihmisiä, on pahoja ihmisiä ja on ihmisiä, jotka olevat olevinaan ihmisiä...

19736
Ran-tan-plan
Viestit: 388
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 1:19 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja 19736 » Su Joulu 04, 2011 7:06 pm

Taisi noita sodassa hermonsa menettäneitä olla tuohon aikaan Suomessa aika paljon. Vähän viinaa päähän ja hermot riekaleina. Huono yhdistelmä.
Mitään järjellistä motiivia ei tähän tapahtumaan näytä liittyvän.
En ole ennen kuullut koko tapauksesta edes vanhemmilta henkilöiltä. Tapaus taidettiin käsitellä aika salassa.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Su Joulu 04, 2011 11:58 pm

19736 kirjoitti:Taisi noita sodassa hermonsa menettäneitä olla tuohon aikaan Suomessa aika paljon. Vähän viinaa päähän ja hermot riekaleina.
Tässä tuskin on kyse sodasta sen enempää kuin viinastakaan. Sodastahan oli kulunut jo melkein 20 vuotta, kun tuo tapahtui. Veljensä tytärtä se oli katsellut selvinpäinkin ja raivonnut mustasukkaisuuksissaan, kun tyttö oli hänen mielestään tullut kotiin liian myöhään ja väitti tämän olleen tansseissa poikien kanssa. Naisystävää hän ei ollut onnistunut saamaan, vaan pyöri vain veljensä nurkissa.

Sota tai viinakaan eivät selitä, miten joku pystyy tappamaan pieniä veljenpoikiaan ja raiskaamaan veljensä vaimon ja tyttären.

Sitä ihmettelen, että miten hänen veljensä sieti hänen käytöstään tytärtään kohtaan, ja miksi kukaan ei puuttunut tuohon 17-vuotiaan teinitytön ahdisteluun, ennen kuin Juha Turunen ampui häntä. Mutta ilmeisesti hän oli niin pelottava mies, että poliisikin pelkäsi häntä, eikä veli uskaltanut ajaa häntä tilaltaan pois.

Scythe
Scooby Doo
Viestit: 628
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Scythe » Su Tammi 01, 2012 1:48 pm

Siru83 kirjoitti:Tekijän oikea nimi on ilmeisesti Jussi Turunen. 1947 hänet oli tuomittu tapon yrityksestä, kun hän ampunut 17-vuotiasta teinityttöä kohti 7 laukausta. Tyttö halvaantui loppuelämäkseen. Jussi oli tuolloin 37-vuotias. Hän oli pitkään ollut ihastunut naapurin tyttöön ja ahdistellut ja piinannut tätä. Tytön oli pakko muuttaa pois, ja kun hän tuli käymään kotonaan kylässä, Jussi meni paikalle ja ampui tätä.

Lähde: http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/a ... 92069.html
Siis tekijän nimi oli JuhoTuhkanen, aivan kuten nimimerkki Aizerbaidzan aiemmin totesi. Asia fakta.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Su Tammi 01, 2012 2:41 pm

Käsitteleekö tämä juttu kuitenkin samaista Juho Tuhkasta?
(tämä siis PPK kirjan 1997 sivulta 423 , kaikki nimethän on näissä kirjojen kerrottujen tapausten käsittelyssä keksittyjä)

Alussa mainittiin Jussi Turusen (tekijä) väkivallan sävyttämästä menneisyydestä. Kiteen kihlakunnanoikeuden tiedossa oli edellä kerrottua tuomiota antaessaan, että turunen oli aikaisemmin istunut kuritushuoneessa useista rikoksista. Ensimmäiset merkinnät oli vuodelta 1930 pontikan myynnistä ja 1931 erittäin raskauttavien esiainhaarain vallitessa tehdyistä kahdesta pahoinpitelystä.
Sota-aikana hän oli ampunut häntä pidättämään tullutta sotapoliisiosastoa kohti haavoittaen vakavasti yhtä sen sotilasta. Hänet oli tuomittu seitsemäksi vuodeksi kuritushuoneeseen murhan yrityksestä. Mies oli kuitenkin vapautettu vankilasta ehdonalaiseen vapauteen sodan poikkeusoloissa, jolloin tappajia tarvittiin rintamalle.

Seuraava tuomio oli tullut lokakuussa 1947 tapon yrityksestä. Sodasta vuonna 1944 kotiseudulleen Juurikkaan palannut 37 vuotias Jussi oli rakastunut peruuttamattomasti naapurissa asuvaan 17-vuotiaaseen neitokaiseen. Tyttö ei kuitenkaan osoittanut minkäänlaista mielenkiintoa 20 vuotta itseään vanhempaa miestä kohtaan.

Jussi uhkaili ja ahdisteli rakkautensa kohdetta niin sitkeästi, että nainen oli pakotettu muuttamaan pois paikkakunnalta. Kun hän sitten tuli jonkin ajan päästä tervehtimään kotiväkeään, sai Jussi vihiä asiasta ja saapui pistooli mukanaan paikalle. Sumeilematta mies ampui seitsemän laukausta ihastustaan kohti. Osa luodeista osui ja neitonen loukkaantui vakavasti, joutuen elämään loppuikänsä invalidinä.

Vietettyään tämän teon jälkeen noin kolme vuotta vankilassa Jussi armahdettiin vuonna 1950 ja hän palasi taas kotiseudulleen.
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/a ... 92069.html

Mat-Lock
Matlock
Viestit: 834
Liittynyt: La Syys 20, 2008 11:15 am

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Mat-Lock » Su Tammi 01, 2012 10:03 pm

Mielenkiintoinen yksityiskohta tuo itsemurha pidätyssellissä. Ei ollut ainutkertaista 60-luvulla - saman onnistuivat tekemään myös Tulilahti-epäilty Runar Holmström ja hujari Auervaara. Toki sellien valvonta oli heikompaa, eli kameroita ei ollut. Olisiko kuitenkin myös niin, että poliisit aktiivisesti jättivät huomaamatta vihatun kriminaalin itsemurha-aikeet. Tuohon aikaan asenteet olivat kovempia kuin nykyisin.

Mat-Lock
Matlock
Viestit: 834
Liittynyt: La Syys 20, 2008 11:15 am

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Mat-Lock » Su Tammi 01, 2012 10:09 pm

Siru83 kirjoitti:
19736 kirjoitti:Taisi noita sodassa hermonsa menettäneitä olla tuohon aikaan Suomessa aika paljon. Vähän viinaa päähän ja hermot riekaleina.
Tässä tuskin on kyse sodasta sen enempää kuin viinastakaan. Sodastahan oli kulunut jo melkein 20 vuotta, kun tuo tapahtui.
20 vuotta ei loppujen lopuksi ole aika ei mikään. Kyllä hyvin moni sai sodissa elinikäisen henkisen vamman ja Lauerman mukaan suuri osa heistä kuoli 50-60 -luvulla asunnottomina rappioalkoholisteina.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Su Tammi 01, 2012 10:42 pm

Mat-Lock kirjoitti:20 vuotta ei loppujen lopuksi ole aika ei mikään. Kyllä hyvin moni sai sodissa elinikäisen henkisen vamman ja Lauerman mukaan suuri osa heistä kuoli 50-60 -luvulla asunnottomina rappioalkoholisteina.
Ensimmäiset merkinnät oli vuodelta 1930 pontikan myynnistä ja 1931 erittäin raskauttavien esiainhaarain vallitessa tehdyistä kahdesta pahoinpitelystä.
Sota-aikana hän oli ampunut häntä pidättämään tullutta sotapoliisiosastoa kohti haavoittaen vakavasti yhtä sen sotilasta. Hänet oli tuomittu seitsemäksi vuodeksi kuritushuoneeseen murhan yrityksestä. Mies oli kuitenkin vapautettu vankilasta ehdonalaiseen vapauteen sodan poikkeusoloissa, jolloin tappajia tarvittiin rintamalle.
Eli hänellä oli vakavia rikoksia taustalla jo ennen sotaa. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että hän on päässyt toteuttamaan sodassa itseään.

Pirhonen
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 742
Liittynyt: Su Joulu 14, 2008 5:52 pm

Re: Kiteen Juurikan pontikkasurmat 1962

Viesti Kirjoittaja Pirhonen » Ma Tammi 02, 2012 11:48 pm

Siru83 kirjoitti: Sitä ihmettelen, että miten hänen veljensä sieti hänen käytöstään tytärtään kohtaan, ja miksi kukaan ei puuttunut tuohon 17-vuotiaan teinitytön ahdisteluun, ennen kuin Juha Turunen ampui häntä. Mutta ilmeisesti hän oli niin pelottava mies, että poliisikin pelkäsi häntä, eikä veli uskaltanut ajaa häntä tilaltaan pois.
Ensimmäistä kertaa kuulen nyt tapauksesta, mutta ihan pelkästään tämän threadin perusteella olen taipuvainen uskomaan samaa tuosta pelottavuudesta. Ilmeisesti isokokoinen ja/tai vahva ja umpihullu sekä vaarallinen luonne, jota mahdollisesti sota on vielä entisestään ajanut hullummaksi. Pahoinpitelyjä, teinitytön halvaannuttaminen, sotilaspoliisin vakava haavoittaminen, ei kuulosta oikein järkevältä asuinkumppanilta lapsiperheen taloon...

Ihmeen vaiettu tapaus tämä on.

Vastaa Viestiin