Sivu 1/1

Kuopion kirvessurma 2003

Lähetetty: Pe Joulu 26, 2008 3:34 pm
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Lokakuun alkupuolella vuonna 2003 tapahtui kello 15:n aikaan yksityisasunnossa Kuopion Männistössä kirveellä ja veitsellä pahoinpitely, jonka seurauksena 32-vuotias mies kuoli. Tekijäksi epäiltiin 23-vuotiasta Janne Olavi Laitista, joka oli nauttinut amfetamiinia ja Subutexia. Myös uhrilla on huumetausta.

"Kirvessurmaksi" mediassa ristitty tapaus käsiteltiin Kuopion käräjäoikeudessa helmikuussa 2004. Tapahtumahetkellä asunnossa oli useita ihmisiä, mutta siitä huolimatta Laitisen saama tapposyyte perustui vain yhden 32-vuotiaan todistajan kertomukseen. Käräjäoikeus piti todistajan kertomusta epäluotettavana ja hylkäsi syytteen taposta äänin 2-2 (tasatilantessa toimitaan syytetyn eduksi). Laitinen tuomittiin kuitenkin huumausaineen käyttörikoksesta sakkoihin.

Syyttäjä vei jutun Itä-Suomen hovioikeuteen. Käsittelyä odoteltaessa vapaalle jalalle päästetty Janne Laitinen puukotti Kuopiossa toista miestä hengenvaarallisesti heinäkuussa 2004. Noin kaksi kuukautta myöhemmin Laitinen tuomittiin tapon yrityksestä neljän vuoden vankeusrangaistukseen sekä lisäksi maksamaan uhrilleen kivusta ja särystä sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta 10 000 euroa.

Joulukuussa 2004 Itä-Suomen hovioikeus sai päätökseen "kirvessurman" käsittelyn. Se katsoi, toisin kuin alioikeus, että todistajan kertomus oli luotettava ja tuomitsi Janne Laitisen taposta 10 vuodeksi vankeuteen. Hovioikeudenkaan päätös ei syntynyt ilman äänestystä. Hovioikeudenlaamanni Jorma Lumiala katsoi, ettei hovioikeudessa esitetty selvitys antanut aihetta päätyä miltään osin muuhun lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus päätyi.

Lähteet: HS arkisto

Janne Laitinen ei ole mikään pyhimys, mutta väkisinkin käy mielessä, että voisiko olla mahdollista, että herra olisikin syytön kirvessurmaan? Päätös ei kerran kummassakaan oikeusasteessa tullut yksimielisesti ja päänäyttönä oli yhden todistajan kertomus.

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Lähetetty: Pe Joulu 26, 2008 3:43 pm
Kirjoittaja apollo
Aizerbaidzan kirjoitti:Janne Laitinen ei ole mikään pyhimys, mutta väkisinkin käy mielessä, että voisiko olla mahdollista, että herra olisikin syytön kirvessurmaan? Päätös ei kerran kummassakaan oikeusasteessa tullut yksimielisesti ja päänäyttönä oli yhden todistajan kertomus.
Vai olisiko ollut, niin ettei muut ole uskaltaneet todistaa? Mikäli on syyttömänä tuomittu, niin ei kyllä tule olemaan helppoa todistajalla kun Laitinen aikanaan vapautuu. Voi tulla kohtalaisen katkera mies vankilasta.

Re: Kuopion kirvessurma 2003

Lähetetty: Ma Joulu 03, 2018 10:29 am
Kirjoittaja Dope Boy
Vapaallahan Janne on ollut jo pitkään, taitaa pyöriä kuulemma Joensuussa tällä hetkellä. Kuulin myös et on pidätettynä jostain kiristysjutusta.