"Rakuunasurma" Lappeenrannassa 5.1.1982

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Arlene
Lovejoy
Viestit: 1706
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

"Rakuunasurma" Lappeenrannassa 5.1.1982

Viesti Kirjoittaja Arlene » Pe Tammi 09, 2009 5:35 pm

Muistaakseni 1980-luvun alkupuolella sattui Lappeenrannan kasarmialueella henkirikos, joka tunnettiin sittemmin "Rakuunasurmana".
Sotilas ampui kasarmialueella ja pakotti taksin ajamaan Helsinkiin. Muistaako/tietääkö joku jotain tästä tapauksesta?

Otsikko muutettu vastaamaan ajankohtaa
-NILS-

Arlene
Lovejoy
Viestit: 1706
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja Arlene » Su Syys 25, 2011 10:33 am

Nostetaanpas tämä, kun palstalle on tullut paljon uusia nimimerkkejä. Osaako joku kertoa lisää?

Avatar
maija turjukka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5069
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja maija turjukka » Su Syys 25, 2011 5:30 pm

Liekö sama tapaus, mutta eräs itse rakuunoissa -81 palvellut tuttavani sanoi, että tämmöinen juttu sattui muutaman vuoden päästä hänen kotiutumisestaan. Todennäköisesti siis ennen vuotta -85.
Tuttuni muisteli, että lomilta palannut varusmies olisi ampunut toisen varusmiehen päivystäjän aseella. Taksijuttua tuttavani ei muista, mutta onhan se ihan mahdollista, että tuo lomalta paluu on ollut niin myöhään illalla, ettei varusmies ole ihan heti jäänyt kiinni.

EDIT. Hetken muistiani pengottuani löysin Siru83:n kyselyn, joka johti suomi24:n ketjuun:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/4638769
Tammikuussa 1982 tämä paskaläja ampui Lappeenrannassa ( Rakuunapataljoona ) yöpäivystäjänä olleen Risto Järvisen. Ampui selkään, niinkuin tuollaiset elukat tekevät. Luoti ei olisi ollut tappava, ellei olisi saanut kimmoketta Riston palvelusvyön soljesta ja repinyt reisivaltimon auki. Ei kuitenkaan poista syyllisyyttä millään lailla." Kaappasi" sitten auton ja jäi kiinni Helsingissä. Oli" virallisesti " uhkaillut kuljettajaa. Jos on vapaana nyt, niin saa minun puolesta vaikka aja yli. ( ja peruuttaa )
Vähän virallisemmat tiedot jutusta eivät olisi pahitteeksi.
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Arlene
Lovejoy
Viestit: 1706
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja Arlene » Su Syys 25, 2011 7:49 pm

Kiitos!
Muistelen, että tuo kuljettajakin sai jonkun syytteen.. Lisätietoja odotellen.

Siru83
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2759
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja Siru83 » To Syys 29, 2011 9:19 am

Tero Teräs on siis tämän tapauksen tekijä, ja surma tapahtui vuonna 1982. Tästä ei ilmeisesti mitään isompaa juttua Alibissa ole ollut, mutta löytyykö jotain tammi-helmikuulta 1982 kuitenkin?

Orca
Parranpäristäjä
Viestit: 66
Liittynyt: Su Helmi 01, 2009 1:30 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja Orca » Pe Marras 13, 2015 1:26 am

Jostain muistui tänään mieleen isäni kertomus tästä tapauksesta ja täällä olikin ketju olemassa kun vähän penkoi. Isäni palveli siis samaan aikaan tuolla rakuunoissa kun surma tapahtui. Hänen mukaansa tekijä oli selvinpäin ihan normaalin oloinen kaveri mutta muuttui kun otti viinaa. Kuulemma tekijä oli jo puhunut ennen iltalomille lähtöä että "tänään tapahtuu". Kun palasi iltalomilta, oli päivystäjä ollut tuolloin kuivaushuoneessa lämmittelemässä, josta tekijä oli hänet päässyt yllättämään. Tämän jälkeen paennut ja lähtenyt kohti Helsinkiä.

Tämä siis miten isäni tapahtuman muisti. Itse mietin että miten tuolloin aseita on säilytetty? Lukituissa asekaapeissa kuten nykyisin? Mikäli päivystäjä ollut kuivaushuoneessa olisi tekijä ainakin voinut saada kaapin avaimet esim. päivystäjän pöydän luota. Kovia luotejakin ilmeisesti ollut saatavilla helposti.
"Poverty is the mother of crime" -Marcus Aurelius

tj_eme
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 749
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja tj_eme » Pe Marras 13, 2015 9:48 am

Itse palvelin UudRakP:ssä 1983 ja silloin Tero Teräksen temppu oli vielä tuoreessa muistissa. Hän siis oli ampunut päivystäjän iltalomalta tultuaan ja lähtenyt aseen kanssa taksilla Helsinkiin, jossa muistaakseni jäi kiinni. Teko oli kaiketi olemattomalla motiivilla tehty, mutta muita ei päässyt hengestään kuin päivystäjä.

Tuohon aikaan UudRakP:ssä jokaisessa Eskadroonassa oli päivystysase, jota säilytettiin lasikannella varustetussa puukaapissa päivystäjän pöydän yläpuolella seinällä. Kaapissa oli kyllä lukko, mutta ase oli siis otettavissa myös ilman avainta, koska kaapin ovi oli rikottavissa ihan käsinkin. Kaapin avain oli päivystäjällä (tai apupässillä yöllä). Rynkyn lippaassa oli muistaakseni 25 kovaa, jotka tarkistettiin silloin tällöin PU:n toimesta.

Mitään järjellistä syytä tällaiseen päivystäjän aseistamiseen ei silloinkaan ollut, koska itse varuskunta oli asemiesten väijymä jo kuorestaankin. Myös 1980-luvulla elettiin ns. syvää rauhantilaa.

L'amourha
Lovejoy
Viestit: 1701
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ma Joulu 31, 2018 11:55 pm

Rakuunasurma tapahtui 5.1.1982, kellonaikakin oli saatu, se oli 01.15.

Surmansa saanut rakuuna oli 19-vuotias nurmeslainen, Pelkkä Ratio-yhtyeen kitaristi Risto Tapio Järvinen. Surmapaikkana Lappeenrannassa Uudenmaan Rakuunapataljoonan 2. eskadroona, Kuolemaneskadroona, jonka lisänimi sai ikävän vahvistuksen tästä tapauksesta.

Ampuja, 20-vuotias Tero Mikael Teräs sai teossa tarvitsemansa avaimet kasarmilla päivystäjän pöydän ääressä olleen avainkaapin lukosta jossa niitä tavattiin pitää, muiden varusmiesten mukaan. Apupäivystäjänä toimineen Järvisen toki olisi pitänyt ottaa avaimet mukaansa jättäessään päivystäjän paikkansa.

Päivystäjän asekaappi oli lukossa ja sinetöity, Teräs rikkoi sinetin ja avasi kaapin, asetta hän ei saanut irti telineestä. Sen sijaan täyden rynnäkkökiväärin lippaan hän kaapista sai, aseen hän otti käytävältä avaamastaan asetelineestä.

Teräs löysi Järvisen kuivaushuoneesta, joka rakuunapataljoonan alkutiedotteen mukaan kuului päivystäjän valvonta-alueeseen. Tämä jokaiselle armeijan käyneelle omituiselta kuulostava selitys kääntyi muutaman päivän kuluttua vielä hieman omituisemmaksi kun kerrottiin Järvisen olleen kuivaushuoneessa pukeutumassa.
Teräksen kertomuksen mukaan hänellä oli aikomus lähteä puntikselle ja varastaa arvokas ase lippaineen myyntitarkoituksessa. Järvisen puheille hän kuulemma meni vain kieltääkseen tätä tekemästä heti hälytystä jotta hän saisi etumatkaa. Järvinen oli kuulemma kieltänyt Terästä leikkimästä aseella, jolloin hän oli hermostuksissaan ilmeisesti roplannut liipaisinta ja ase lauennut tästä syystä.

Ampumisen jälkeen, Järvisen alettua huutaa apua, Teräs oli kertomansa mukaan paennut paniikissa paikalta.

Vatsaan ammuttu Järvinen kuoli matkalla Etelä-Saimaan keskussairaalaan.

Tapauksesta kuultujen, neljän varusmiehen mukaan he olivat kuulleet aseen ottamisen telineestä ja lippaan kiinnitysäänen. Tästä oli kulunut ainoastaan 10-15 sekuntia ampumiseen, joten edellämainittu Teräksen ja Järvisen välinen keskustelu tuskin piti paikkaansa.
Teräksen kyydistä Helsinkiin oltiin kahta mieltä, auton kuljettaja kertoi Teräksen pysäyttäneen ja aseella uhaten pakottaneen hänet kyydittäjäksi, Teräksen mukaan kuljettaja toimi vapaaehtoisesti ja hänellä olisi kuulemma ollut matkalla lukuisia pakenemismahdollisuuksia. Jossain vaiheessa kyytiä Teräkselle oli toimitettu siviilivaatteet autoon.

Teräs soitti seuranneena aamupäivänä klo 11.22 Helsingin poliisilaitoksen hälytyskeskukseen ja kertoi olevansa Porthaninkadulla. Paikalle menneelle partiolle Teräs oli osoittanut pakoauton ja kertonut aseen lippaineen olevan takajalkatilassa. Kuljettaja oli pysähtynyt Porthaninkadulle Teräksen nukahdettua ja mennyt soittamaan poliisille, Teräs oli tällä välin herännyt ja mennyt itsekin soittamaan poliisille.

Teräksen antauduttua todettiin rynnäkkökiväärin lippaassa olleen 21 patruunaa, Järvisen vatsassa oli kaksi luodinreikää. Ampuminen lienee tapahtunut sarjatulella, huonolla osumaprosentilla lähietäisyydeltä.

Aseiden tarpeellisuudesta päivystäjillä sekä säilytyksestä annettiin kovasti lausuntoja joukko-osaston komentajan taholta.

Uudenmaan rakuunapataljoonan komentajan, everstiluutnantti Jukka Kopran mukaan säilytysohjeistukseen tuskin tulisi puuttua tapahtuneen perusteella, sen verran tiukkoja kuulemma olivat.

Avainturvallisuus ainakin oli suorastaan lapsellisella tasolla.

Edelleen Kopran mielestä vartiomiehellä, jollaiseksi myös päivystäjät luetaan, tulee olla ase. Muutoin kuulemma joku voisi ajaa kasarmin eteen ja aseella uhaten viedä kaikki yksikön aseet. Ilmeisesti kasarmialueen vartioinnissakin olisi tuolloin toivomisen varaa.

Rikollista menneisyyttä Teräksellä oli varttihulluna tehdyn murhapolton verran, tuosta oli tuomittu rapiat vuosi ehdollista.
Mielentilatutkimuksen jälkeen vartin paperit järjestyivät tähänkin tapahtumaan. Lappeenrannan sotaoikeuden tuomiosta löytyi juttu, jutussa mainitusta hovista ei jälkeäkään, liekö osapuolet sittenkin tyytyneet annettuun tuomioon.
HS 30.11.1982 Tero Teräs rakuunasurma.jpg
HS 30.11.1982 Tero Teräs rakuunasurma.jpg (144.99 KiB) Katsottu 2372 kertaa
HS 6.1.1982
HS 7.1.1982
HS 8.1.1982
HS 11.2.1982
HS 30.11.1982
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
paccasucco
Helen Mirren
Viestit: 1426
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ti Tammi 01, 2019 2:59 am

Kuva

Avatar
paccasucco
Helen Mirren
Viestit: 1426
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja paccasucco » Ti Tammi 01, 2019 3:28 am

Muuten- edellä olevassa Etelä- Saimaan ingressissä esiintyy perustavaa laatua oleva virhe: siinä puhuttiin "ylämaalaismiehestä".Näinhän ei asia ollut.Mies oli Nuijamaalta kotoisin.Sukunimi oli Liikka.Tunsin hänet henkilökohtaisesti.

L'amourha
Lovejoy
Viestit: 1701
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Lappeenranta 1980-luvun alkupuoli "Rakuunasurma"

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ti Tammi 01, 2019 3:54 am

^ Hesarin ensiuutisessa oli myös ylämaalaiseksi laitettu. Seuraavasta päivästä, 7.1.1982, lähtien mies olikin Nuijamaalta. Keskustasta, Kauppakadulta, Teräs oli tämän miehen kuulemma bongannut.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Vastaa Viestiin