Sivu 1/2

Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Ke Tammi 14, 2009 1:39 am
Kirjoittaja Doctor Lecter
Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 1973 järjestettiin Keimolan moottoriradan alueella rock-juhlat. Juhlien jälkeen lauantaina 28. heinäkuuta löydettiin espoolainen putkiasentaja Tapani Antero Ratinen, 18, surmattuna metsiköstä, Keimolan moottoriradan viereltä.

Surmasta epäiltynä poliisi pidätti useita nuorukaisia. Tutkimuksissa ilmeni, että päätekijäksi epäilty oli pahoinpidellyt Ratista jo ennen juhlia Espoossa. Juhlissa nuorisojoukko pahoinpiteli seurassaan oleen Ratisen tajuttomaksi ja ryösti sitten tämän rahat ja muun omaisuuden sekä osan päällään olleista vaatteista.

Marraskuussa 1973 Vantaan kihlakunnanoikeudessa tuomittiin 16-vuotias varastomies törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta neljäksi vuodeksi kolmeksi kuukaudeksi kuritushuoneeseen. Helsingin hovioikeus piti päätöksen voimassa, mutta lopullinen päätös annetaan kuitenkin vasta mielentilatutkimuksen jälkeen.

19-vuotias työmies tuomittiin vuodeksi kuritushuoneeseen mm. ryöstöstä ja törkeästä varkaudesta.

Kaksi muuta pahoinpitelysessiossa mukana viihtynyttä olivat alaikäisiä ja heidät tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hovissa toisen tuomio muuttui ehdottomaksi.

Lähteenä HS 15.5.1974

Onko kenelläkään muistikuvia tuosta rock-juhlasta ja tietysti tuosta henkirikoksesta - se tässä enempi kiinnostaa. 16-vuotiaalla lienee ollut jotain hampaankolossa surmattua kohtaan, koska oli jo aiemminkin tätä muksinut. Olivatko saapuneet kuitenkin yhdessä tuohon möykkätilaisuuteen vaiko tekijät yhyttäneet Ratisen vasta Keimolassa? Mikä oli 16-vuotiaan varastopojan pään sisällä, ts. jäikö tuomio voimaan vai muuttuiko?

Keimolan moottorirata sijaitsee Tampereelle menevän moottoritien varressa vasemmalla puolella Helsingistä päin tultaessa, noin neljä tai viisi kilometriä kehä kolmoselta pohjoiseen. Rata avattiin vuonna 1965 ja suljettiin meluhaittojen vuoksi 1979. Alueella järjestettiin jopa kansainvälisiä autokilpailuja kuin myös silloin tällöin rock-juhlia tai mitä ihmeen vestivaaleja ne nyt ovatkaan.

Lähetetty: Ke Tammi 14, 2009 3:40 am
Kirjoittaja Kokki
Itse henkirikoksesta en tiedä sen enempää, mutta tapahtumasta löytyi jotakin. Ganesitkin soittivat siellä.

http://personal.inet.fi/urheilu/keimola/28c.htm

Tässä nyt tosin ihmetyttää tämä ajankohta. Tämä festivaali oli elokuussa ja surma heinäkuussa. Oliko siellä siis jokin toinenkin festivaali kuukautta aiemmin? Tuskin kuitenkaan. Olisiko kaikkitietävän Stadarin uutisessa virhe?


edit: onkin virhe tuon sivuston kirjoittajalla. Vestivaalit olivatkin ilmoituksen mukaan (sivun vas. reunassa, heinäkuussa (27-29.7.1973), kuten HS kirjoitti)

Lähetetty: Ke Tammi 14, 2009 1:53 pm
Kirjoittaja McAbre
Jotenkin tämä festivaalitapahtumaa edeltänyt ensimmäinen pahoinpitely tietyllä tapaa korostaa Ratisen uhriutta. Olivatko pahoinpitelijät hänen lähipiiriään vai miksi Ratinen hakeutui heidän seuraansa Keimolassakin, jos hakeutui? Ratistahan oli piesty oikein joukolla, olisiko hän voinut olla porukan liepeillä jo aiemminkin pyörinyt ja siihen pyrkinyt reppana, jota sitten hyväksikäytettiin ja nöyryytettiin? Toki hän oli tekijöitään muutamia vuosia vanhempi ja jutussa mainitaan ammattikin kuten tuohon aikaan tapana, mutta sillä ei sinänsä ole välttämättä merkitystä, saattoi olla esim putkiasentajaharjoittelija. Ehkä todennäköisempi skenario on kuitenkin Ratisen tukeva päihtymystila, joka teki hänestä helpon uhrin.

Festareiden meininkiinhän on Suomessa perinteisesti kuulunut viinan ja v**un ohella jossain määrin myös väkivalta, aiheelle saisi varmasti oman ketjunkin polkaistua jahka tietoa löytyisi. Heti muistuu hämärästi mieleen surmatapaus tai pari 80-90-luvuilta...olisiko Virroilla tai Kauhajoella heilunut teltta-aluella puukko tai jopa viikate...

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Ma Helmi 12, 2018 10:35 pm
Kirjoittaja L'amourha
Varttihulluna pääsyytetty tuomittiin.
04.01.1975 Tapani Antero Ratinen Keimolan Rock-juhlat 1973.jpg
04.01.1975 Tapani Antero Ratinen Keimolan Rock-juhlat 1973.jpg (120.03 KiB) Katsottu 9193 kertaa

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Ti Helmi 13, 2018 12:08 am
Kirjoittaja Amanamen
L'amourhan uutisen perusteella on siis pahoinpidellyt aikaisemminkin, ja saanut tästä viiden kuukauden tuomion. Odattunut ilmeisesti vapaalla sen täytäntöönpanoa. Ratinen ei ole siinä vaiheessa tajunnut valita seuraansa paremmin, ja maksoi kalliit oppirahat.

Doctorin kirjoituksestahan saattaa saada sen käsityksen että oli pahoinpidelty juuri ennen juhlia.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Ti Helmi 13, 2018 12:39 am
Kirjoittaja Dirk Gently
Seuran valitsemisellahan ei ole merkitystä, jos on joutunut pahoinpitelijöiden silmätikuksi. Siihen silmätikuksi joutumiseksi löytyy monia syitä: "väärän naisen" lämmittely, väärän ihmisen hakkaaminen, velka, tai melkein mitä vain.

Olen itse monta kertaa todistanut tapahtumaa, jossa humalassa oleva "kulman kovin kingi" kuulee lähistöllä olevan jonkun, jota kohtaan on kaunaa ja lähtee sitä muiluttamaan. Harvemmin kukaan oma-aloitteisesti hakeutuu sellaiseen seuraan, jossa on ite vähän aiemmin turpaan saanut.

Eli omasta mielestäni todennäköisin vaihtoehto on, että Ratinen on ollut festareita viettämässä kaikessa rauhassa ja nämä pahoinpitelijät ovat vain sattuneet/seuranneet samaan paikkaan. Siellä päätekijä on havainnut Ratisen ja päättänyt lähteä hänen kimppuunsa. Loppu tiedetäänkin.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Ti Helmi 13, 2018 1:10 am
Kirjoittaja L'amourha
Tuon uutisen mukaan se viiden kuukauden tuomio olisi tullut juuri siitä Ratiseen kohdistuneesta aiemmasta pahoinpitelystä, pahasti vaikuttaisi että sen porukalla tehdyn muilutuksen jälkeen tää sankari on päättänyt kostaa tuomionsa.
Nyt oli saanut alennukset varttihulluudesta ja nuoresta iästään, koventaa sitä olis saanut. Kostoa on ainakin joissain tuomioissa pidetty koventavana tekijänä.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: To Heinä 26, 2018 1:27 am
Kirjoittaja Chikatilo
Festivaalin tunnuslause oli osuvasti ”rock - rauha - rakkaus”, mistä tiettävästi kaksi viimeistä eivät toteutuneet. Vaikka tapahtuma ei -73 ollut säältään samanlainen liejufestari kuin vuotta aiemmin, oli yleisön kohtelussa kusetuksen makua. Porukka oli aidattu moottoriradan sivulla olevalle joutomaalle, poliiseja ja järjestysmiehiä oli paikalla useampi sata ja yleisö ajan tavan mukaan suurelta osin erittäin heikossa hapessa.

Jälkeenpäin voidaan viisastella, notta verityö vain odotti tapahtumistaan. Seuraavana vuonna kinkereitä ei enää järjestetty ”Helsingin nuorten” (lue: bisnesmiesten) tukemiseksi.

Koska pääsyyllinen oli sekä alaikäinen että varttihullu, ei nimeään löydy uutisista. Varmuuden vuoksi myös täysi-ikäisen rikostoverin nimi jätettiin mainitsematta vuoden kuritushuonetuomiosta huolimatta.

Ratinen mainitaan löydetyksi ”juhlien jälkeen”, mutta festari kyllä jatkui vielä sunnuntaina 29.7. Ilmeisesti ruumis löytyi lauantaina esiintyjien lopetettua ohjelmansa. Kosteat kekkerit kyllä jatkuivat majoitusalueella läpi yön, kylmästä säästä huolimatta.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: To Heinä 26, 2018 8:02 pm
Kirjoittaja L'amourha
Kyllä siellä tosiaan Ratisen löytymisen jälkeen heiluttiin sunnuntaikin. Ratinen löydettiin lauantai-iltana klo 23.15. Löytöpaikasta on kuitenkin kahdenlaista tietoa, myöhemmissä uutisissa Ratinen on sijoitettu metsikköön, sen sijaan Hesarin ensi-uutisessa Ratinen löydettiin festari-alueen parkkipaikalta autojen välistä. Yllänsä oli vaan uimahousut ja farkut.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: To Heinä 26, 2018 10:27 pm
Kirjoittaja ReissuLasse
L'amourha kirjoitti:Kyllä siellä tosiaan Ratisen löytymisen jälkeen heiluttiin sunnuntaikin. Ratinen löydettiin lauantai-iltana klo 23.15. Löytöpaikasta on kuitenkin kahdenlaista tietoa, myöhemmissä uutisissa Ratinen on sijoitettu metsikköön, sen sijaan Hesarin ensi-uutisessa Ratinen löydettiin festari-alueen parkkipaikalta autojen välistä. Yllänsä oli vaan uimahousut ja farkut.
Häiritsevä yksityiskohta tuo asukokonaisuus. Uimahousut oli farkkujen alla? Vai miten nämä vaatekappaleet olivat yllään?

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Pe Heinä 27, 2018 1:16 am
Kirjoittaja Chikatilo
Simmarit, sammarit jne. Normaali 70-luvun kesäasuste, koska miesten stringejä ei vielä tunnettu pohjolassa. Rotsi, jos oli, varastettiin ja mahdollinen paita päätyi roskiin. Uhrin asu tapahtumahetkellä on hyvinkin voinut olla yläosan paljastava, joten päällysvaatteet muilta osin ovat voineet kadota paremmin tarvitsevien matkaan. Farkku- tai nahkarotsille olisi kyllä löytynyt uusi isäntä - tai emäntä...

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Pe Heinä 27, 2018 1:31 am
Kirjoittaja Chikatilo
Löytöpaikka voisi L’Amourhan vaihtoehtojen mukaan asettautua juurikin festarien camping-alueelle, eli pääparkkipaikan ulkopuoliselle tilapäiselle pysäköintialueelle. Mutta hiivatistako sen varmuudella tietäisi? Varsinaista metsikköä Keimolan alueen sisällä oli aika hintsusti - paremminkin taimikkoa ja pientä pensaikkoa. Olihan kyseessä kuitenkin ”maailmanluokan” kilparata, eikä välttämättä edes sulkeissa...

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Pe Heinä 27, 2018 10:05 am
Kirjoittaja ReissuLasse
Eli menevä mies 70-luvulla vetäisi alushousujen sijaan uimahousut. Kyllä kommandona ois ollu mukavampi.

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Pe Heinä 27, 2018 9:25 pm
Kirjoittaja Phoenix Foundation
onko tietoa kenellekkään että tuomittiinko kenties ihan väärä ihminen?

Re: Rocksurma Vantaan Keimolassa 1973

Lähetetty: Pe Heinä 27, 2018 11:53 pm
Kirjoittaja Chikatilo
Minulla on varma tieto, että aivan oikea henkilö tuomittiin. Asiasta ei tarvitse olla enää huolissaan.