Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Scythe
Martin Riggs
Viestit: 632
Liittynyt: La Heinä 26, 2008 10:38 am

Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja Scythe »

Maire Marjatta Ekman ( 60-v) surmattiin ja raiskattiin Kaupin ulkoilupuistossa Tampereella 10.10.1983. Maire Ekmanin surma oli sikäli erikoinen, että surmaaja kuristi ensin uhrinsa ja raiskasi uhrin vasta sen jälkeen kun tämä oli jo menehtynyt. Surman tekijä oli Jukka Väinämö Laurikainen (20-v).

Varsinkin Tampereen suunnan ihmiset saattavat muistaa tämän tapauksen hyvin. Rikoslehti Alibin mukaan surma herätti runsaasti pelkoa varsinkin Tampereen seudun vanhempien naishenkilöiden keskuudessa. Pelkoa lisäsi se, että kaksi viikkoa aikaisemmin Tampereen naapurikunnassa Kangasalalla oli tehty melkein täsmälleen samanlainen rikos. Sekä Kaupin että Kangasalan surmaajien uhrit olivat molemmat 60-vuotiaita.

Maire Ekman lähti surmailtana liikkeelle asunnostaan Tammelantorin laidalta klo 17-18 väillä. Päivä oli maanantai ja Aleksis Kiven päivä. Hänen osittain riisuttu ruumiinsa löydettiin seuraavana aamuna Marjatan sairaalan aidan vierestä. Rikoksen tutkintaa hankaloitti se, että yöllinen kova sade oli huuhtonut pois maastoon jääneitä jälkiä. Lisäksi poliisi sai surmasta varsin niukasti yleisövihjeitä, vaikka peräänkuulutti niitä sanomalehdissä, mm. Aamulehdessä. Surmalla ei ollut yhtään silminnäkijää.

Rikostutkijoilla oli tässä vaiheessa tutkintaa muutamia epäilyksen alaisia, joiden joukosta he kokemuksensa perusteella uskoivat tekijän löytyvän ja näin myös tapahtui. Kukaan epäillyistä ei kuitenkaan osoittanut sellaisia merkkejä, että heidän hermot olisivat pettämässä ja että he olisivat pian tunnustamassa surmaa. Niinpä rikostutkijat päättelivät kokemusperäiseen tietoon nojautuen, että rikollinen palaa hyvin usein rikospaikalle ja virittivät ansan. Näin myös kävi. Laurikainen kävi surman jälkeen kivipenkereellä, johon hän oli surmailtana kätkenyt uhrin käsilaukun ja housut. Alibi ei taktisista syistä kertonut tarkemmin kuinka Laurikainen saatiin kiinni. Käsilaukun ja housujen piilopaikka oli Naistenlahden lämpövoimalaan johtavan tien kivipenkereessä.

Vaikka Laurikainen ei olisi koskaan tunnustanut tekoaan, olisi todistusaineisto ollut häntä vastaan silti varsin raskauttava. Hänen puseronsa kuituja löytyi uhrin tavaroista, sperma-tutkimus antoi omat viitteensä, tekijä pudotti rikospaikalle tupakansytyttimensä. Tärkein todiste oli kuitenkin tekijän palaaminen rikospaikalle.

Laurikainen oli aiemmin tuomittu pahoinpitelystä, kun hän löi erästä kaveriaan viinapullolla päähän. Pahoinpitely tapahtui samassa Kaupin ulkoilupuistossa kuin Maire Ekmanin surmakin. Surmapäivänä Laurikainen kävi sosiaalitoimistossa, josta hän sai 240 mk rahaa ja nautiskeli sen jälkeen puoli pulloa Koskenkorvaa, jonka jälkeen jatkoi matkaa Armonkalliolla sijaitsevaan Haka-baariin, joka oli hänen kantapaikkansa. Alibi luonnehti Laurikaista "hienostuneen maun omaavaksi juopottelijaksi". Poliisikuulusteluissa hän kertoi makunsa kehittyneen niin tarkaksi, että hän joi ainoastaan Lapin Kultaa. Ellei sitä ollut saatavilla, hän jätti kaljat kokonaan juomatta.

Surmailtana sopivan merkkistä kaljaa riitti. Sitä aikansa tutussa seurassa nautittuaan Laurikainen otti taksin ja meni linja-autoasemalle. Hän ei päässyt humalatilansa takia ensimmäiseen pyrkimäänsä baariin, mutta toisessa, Voiman ravintolan ovella lykästi jo paremmin. Tammelassa Laurikainen joi olutta valomerkkiin saakka ja kertoi tutkijoille heränneensä seuraavana aamuna erään talon pihasta ruusupensaasta kuraisena, märkänä ja viluissaan. Kertomus piti näiltä osin paikkansa. Siitä puuttui vain tieto, että ennen Voimaan menoaan Laurikainen kävi Kaupin puistossa, tappoi ja ryösti naisen sekä raiskasi lopuksi ruumiin.

Aluksi Laurikainen oli vain yksi monista kuulustelluista. Hän kertoi kuulusteluissa vain hillittömästä juopottelustaan ja viinan aiheuttamasta muistinmenetyksestään. Maire Ekmanin surmasta hän kertoi lukeneensa vain lehdistä. Laurikainen päästettiin vapaaksi, koska pidätyksen suorittamiseksi ei ollut vielä näyttöä. Heti surman jälkeisenä päivänä Laurikainen oli uskoutunut eräälle ystävälleen ja kertoi tehneensä "seitsemän-kahdeksan vuoden virheen, tapoin yhden ämmän". Ystävän mukaan Laurikainen ei vaikuttanut lainkaan järkyttyneeltä, eikä uskonut tätä. Hänen mukaansa Laurikaisella oli tapana keksiä kaikenlaisia juttuja. Eräs todistaja kertoi Laurikaisen olleen aina arka naisseurassa.

Laurikainen tunnusti surman 28.10. Surmailtana Laurikainen kulutti sosiaalitoimistosta saamansa rahat nopeasti viinaan ja taksiin. Rahapulassaan hän päätti ryöstää jonkun ja lähti Kaupin ulkoilupuistoon kyttämään ryöstettäväksi sopivaa uhria. Tuo uhri sattui olemaan Maire Ekman. Laurikainen kertoi hiipineensä Ekmanin taakse ja ottaneensa tätä takaapäin kaulasta kiinni. Hän kuristi uhria voimakkaasti melko kauan aikaa ja raahasi uhrin mättään suojaan Marjatan sairaalan verkkoaidan viereen. Siellä Laurikainen vielä raiskasi uhrinsa. Hän kertoi, ettei huomannut uhriaan kuolleeksi eikä iäkkäämmäksi. Raiskaus kesti tekijän mukaan noin puoli tuntia. Sen jälkeen hän piilotti uhrin käsilaukun ja housut kivipenkereeseen, haki jemmasta Koskenkorva-pullonsa, tyhjensi sen ja meni ravintolaan. Rahapulassaan Laurikainen meni myöhemmin kätköpaikalle tarkistamaan, löytyisikö surmaamansa naisen laukusta lisää rahaa ja jäi kiinni.

Syyttäjä vaati Laurikaiselle rangaistusta taposta, törkeästä ryöstöstä ja ruumiin ilkivaltaisesta pitelemisestä. Syyttäjän mukaan teko oli tehty kylmäverisesti laskelmoiden ja erityistä julmuutta ja raakuutta osoittavalla tavalla. Syyttäjä muutti myöhemmin tapposyytteen murhasyytteeksi. Laurikaisen puolustusasianajajan mukaan kysymys oli lähinnä kuolemaan johtaneesta törkeästä pahoinpitelystä ja tavallisesta, ei siis törkeästä ryöstöstä. Jukka Laurikainen tuomittiin Tampereen raastuvanoikeudessa 15.12.1983 taposta ja törkeästä ryöstöstä 9 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Samalla hän menetti ehdonalaisen vapautensa, jolle hänet oli päästetty saman vuoden syyskuussa. Alibin mukaan Laurikainen hymyili oikeudessa ivallisesti, eikä hänen ilmekään värähtänyt oikeuden langettaessa tuomion.


Alibi 2/1984

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5014
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Taas herää sama kysymys kuin monesti aikaisemminkin minfojuttuja lukiessa: Mitähän mahtoivat olla nuo Laurikaisen aiemmat rötökset, joista oli ehdonalaiseen päässyt vain joitakin viikkoja aiemmin? Oletan, että pelkästä ryyppykaveriaan pullolla lyömisestä ei kuitenkaan ollut istunut vankilassa, vai oliko?
Melkoisen nuori mies kuitenkin kyseessä, mutta ehtinyt silti sosiaalitoimenkin asiakkaaksi... näinköhän kuluttaa yhteisiä verovarojamme vieläkin vai onko parantanut tapansa tappotuomionsa istuttuaan?
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

kukkuu
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1353
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:25 pm

Viesti Kirjoittaja kukkuu »

Muistaakseni tämä meni niin, että poliisi löysi kassin mutta pysyi siitä hiljakseen. Sensijaan seuraavan päivän aamulehdessä oli kertomus kateissa olevasta huomattavasta rahasummasta. Loppu olikin odottelua kätkön lähistöllä jonne tekijä sitten tulikin. Etsimään tuota huomattavaa rahasummaa.

joey
Angus MacGyver
Viestit: 6797
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Viesti Kirjoittaja joey »

Mistään ruudinkeksijöistähän näissä harvemmin on kyse, mutta miten on, tamperelaiset, lukeutuisiko tämä tekijä jopa heikkolahjaiseksi?

DollariExpress
Christopher Lorenzo
Viestit: 1694
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Viesti Kirjoittaja DollariExpress »

maija turjukka kirjoitti:Melkoisen nuori mies kuitenkin kyseessä, mutta ehtinyt silti sosiaalitoimenkin asiakkaaksi
??

varmaan lähes puolet sossussa käyvistä on alle 25v.... opiskelijat ja työttömäthän siellä käy

Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5014
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

^Niin käy tänä päivänä, mutta eipä käynyt kultaisella 80-luvulla... silloin näet opiskeltiin vielä valtion takaaman opintolainan turvin. Ja ainakin keskiasteen opiskelupaikan sai, vaikka ei olisi ollut mitenkään erikoinen koulumenestys.
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Tampereen Tyttö
David Starsky
Viestit: 4573
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Jotenkin tuntuu, että tällaisia yksinäisten naisten surmia tapahtui seitsemänkymmentä-/kahdeksankymmentäluvulla enemmän kuin tänä päivänä. Tämä tosin on mutua.
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

DollariExpress
Christopher Lorenzo
Viestit: 1694
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Viesti Kirjoittaja DollariExpress »

maija turjukka kirjoitti:silloin näet opiskeltiin vielä valtion takaaman opintolainan turvin. Ja ainakin keskiasteen opiskelupaikan sai, vaikka ei olisi ollut mitenkään erikoinen koulumenestys.
niin tehdään nykyäänkin,toimeentulotukea kun ei saa jos ei ole yrittänyt ainakin hakea lainaa,mutta jos esim. luottotiedot on menneet niin ei saa enää lainaa,kuten vielä 90 luvun lopulla sai luottotiedotonkin..silloinkin usea haki sosiaalista lisää kattamaan asuntomenot..

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3312
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Tämä juttu selvisi lopulta seuraavasti:
Poliisi löysi Maire Ekmanin laukun jostakin tienpenkereen läheltä kivien väliin kätkettynä. Poliisi kuitenkin jätti yleisölle kertomatta, että laukku oli löytynyt, päinvastoin; he ilmoittivat laukun olevan yhä kadoksissa.
Poliisi otti laukusta Ekmanin tavarat, mm. housut. Sen sijaan laukkuun pantiin puolihame ja laukku täytettiin punaisella värillä, joka pölähtäisi avaajan päälle.
Poliisit päivystivät muistaakseni neljä vuorokautta silmät kipeinä laukun piilopaikan lähellä, mutta ketään ei tullut. Juuri kun he lopettivat postaamisen, niin laukku olikin häipynyt piilostaan.
Poliisit kiitivät nopeasti kaikkien epäiltyjen luokse. Juuri kun he menivät Laurikaista tapaamaan, tämä oli yrittänyt epätoivoisesti hinkata iholtaan punaista väriä. Hänen yllään olleet vaatteensakin olivat värin sotkemat. Myöhemmin Laurikainen oli tunnustanut teon.

Ekmanin ruumiin löysi nainen, joka oli ollut ulkoiluttamassa koiraansa. Tai itseasiassa löydön teki juuri tuo kultainennoutaja, joka ei ollut suostunut lähtemään metsiköstä jatkamaan matkaansa ennenkuin nainen kävi tarkistamassa, mitä koira ihmetteli.

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re:

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Tampereen Tyttö kirjoitti:Jotenkin tuntuu, että tällaisia yksinäisten naisten surmia tapahtui seitsemänkymmentä-/kahdeksankymmentäluvulla enemmän kuin tänä päivänä. Tämä tosin on mutua.
Kyllä tapahtui ja muutenkin sellaisia erikoisia standardihenkirikoksesta poikkeavia rikoksia, joista on sitten kiva lukea tänä päivänä. Viime vuosikymmenenä ei ehkä Heinojen surmia lukuunottamatta tapahtunut yhtäkään vähääkään mielenkiintoista henkirikosta. 90-luvulla jotain, 70-80-luvulla aika paljon.

Kirjassa Profilers kerrotaan, että 10% amerikkalaisista raiskaajista raiskaa pelkästään iäkkäitä naisia. Siinä ei sitä mitenkään kovin hyvin selvennetä, että miksi. Kirjailija pohtii, onko se jonkinlainen näyttö siitä, että raiskauksissa ei ole kyse pelkästään seksistä. Omasta mielestäni se on seksuaalinen poikkeavuus samalla tavalla kuin lapsiin ja teineihin suuntautuminen. Tuon 10% lisäksi on niitä, jotka raiskaavat sekä iäkkäitä että nuorempia naisia. Tämä ei välttämättä liene mikään kovin harvinainen ilmiö Suomessakaan, vaikka mitään tilastotietoa asiasta ei varmaan ole.

Joka tapauksessa kiitos mielenkiintoisesta ketjusta ja sen nostamisesta.

Edit: Jos joku viitsisi tehdä koosteen naisiin ja miehiin kohdistuneista seksuaalisurmista, ellei sellaista jo ole?

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuva
Surmaaja Jukka Väinämö Laurikainen saapumassa oikeudenjakoon. Kuva Alibi 2/84.

Kuva
Aamulehdessä surmatyön jälkeen ollut uutinen tapauksesta. Tämä johtikin tuloksiin. Suuri yleisö siis "vasikoi"?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

jarmo.janis
Vic Mackey
Viestit: 1982
Liittynyt: Su Heinä 29, 2012 6:25 pm
Paikkakunta: kaakkois suomi

Re: Re:

Viesti Kirjoittaja jarmo.janis »

Siru83 kirjoitti:
Tampereen Tyttö kirjoitti:Jotenkin tuntuu, että tällaisia yksinäisten naisten surmia tapahtui seitsemänkymmentä-/kahdeksankymmentäluvulla enemmän kuin tänä päivänä. Tämä tosin on mutua.
Kyllä tapahtui ja muutenkin sellaisia erikoisia standardihenkirikoksesta poikkeavia rikoksia, joista on sitten kiva lukea tänä päivänä. Viime vuosikymmenenä ei ehkä Heinojen surmia lukuunottamatta tapahtunut yhtäkään vähääkään mielenkiintoista henkirikosta. 90-luvulla jotain, 70-80-luvulla aika paljon.

Kirjassa Profilers kerrotaan, että 10% amerikkalaisista raiskaajista raiskaa pelkästään iäkkäitä naisia. Siinä ei sitä mitenkään kovin hyvin selvennetä, että miksi. Kirjailija pohtii, onko se jonkinlainen näyttö siitä, että raiskauksissa ei ole kyse pelkästään seksistä. Omasta mielestäni se on seksuaalinen poikkeavuus samalla tavalla kuin lapsiin ja teineihin suuntautuminen. Tuon 10% lisäksi on niitä, jotka raiskaavat sekä iäkkäitä että nuorempia naisia. Tämä ei välttämättä liene mikään kovin harvinainen ilmiö Suomessakaan, vaikka mitään tilastotietoa asiasta ei varmaan ole.

Joka tapauksessa kiitos mielenkiintoisesta ketjusta ja sen nostamisesta.

Edit: Jos joku viitsisi tehdä koosteen naisiin ja miehiin kohdistuneista seksuaalisurmista, ellei sellaista jo ole?
Mä en nyt sano mistä tapaussarjasta on kyse kun en tähän hätään muista. Mutta vasta vähän aikaa sitten muistan sekä telkusta, että murha infosta seuraneeni raiskavan sarjamurhaajan tapausta, jossa uhrien iät edusti ihan melkein äripäitä eli nuoria naisia ja iäkkäitä naisia.
Original Night Stalker ja monet muutkin paholais tapaukset osoittaa sen että tekijä voi hyvinkin radikaalisti muutella tekotapojaan. Meille muille tämä saattaa olla epäloogisuuden osoitus, mutta jos muutos on yhtä selvä kuin ONS tapauksessa ja muutamassa muussakin tapauksessa, voidaan jopa ajatella että tekijällä on "kausia" vanhojen uhrien kausi ja nuorien uhrien kausi. Tämä tosin voidaan vahvistaa vain, jos saadaan kiinni elävä sarjamurhaaja jota voidaan kuulustella.

Tosta motiivipuolesta yleisesti.
On ollut raiskaavia sarjamurhaajia, joiden vanhemmat tai muut kasvatusvastuussa olleet ovat syyllistyneet seksuaalisii/kasvatuksellisiin väärinkäytöksiin tekijän ollessa lapsi. Se saataisi osaltaan selittää sen, että raiskaajan ja uhrin välillä on suuri ikäero.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuvat olivat kadonneet, joten:
Surmaaja Jukka Väinämö Laurikainen saapumassa oikeudenjakoon. Kuva Alibi 2/84.
Surmaaja Jukka Väinämö Laurikainen saapumassa oikeudenjakoon. Kuva Alibi 2/84.
ekman1.png (226.8 KiB) Katsottu 11411 kertaa
Aamulehdessä surmatyön jälkeen ollut uutinen tapauksesta. Tämä johtikin tuloksiin. Suuri yleisö siis "vasikoi".
Aamulehdessä surmatyön jälkeen ollut uutinen tapauksesta. Tämä johtikin tuloksiin. Suuri yleisö siis "vasikoi".
ekman.png (243.94 KiB) Katsottu 11411 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

19736
Frank Drebin
Viestit: 388
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 1:19 pm

Re: Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja 19736 »

Missä tämä rikospaikka on Kaupissa sijaitsee?

Inhorealisti

Re: Maire Ekmanin raiskaussurma Tampereella 1983

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

19736 kirjoitti:Missä tämä rikospaikka on Kaupissa sijaitsee?
Kauppi on erittäin laaja ulkoilualue, ja varmasti muuttunut 33 vuodessa jonkin verran. Mitä sinulla oli mielessä?

Vastaa Viestiin