Petri Gerdt ts. Myyrmannin pommi

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Petri Gerdt ts. Myyrmannin pommi

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ke Huhti 11, 2007 5:39 pm

Perustiedot Wikipediasta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Petri_Gerdt

HS:n kuukautisliitteen linkki:

http://www2.hs.fi/extrat/kuukausiliite/ ... 2004/10_2/


Oma mielipiteeni Petrin tapauksesta on seuraava. Mistään tarkoituksellisesta räjäyttämisestä ei ollut kysymys. Saatikka sitten itsemurhasta. Tunnen miljöön ja taustatietojen perusteella lienee olettaa Petrin olleen matkalla läheisen "sontakukkulan" ja Myyrmannin väliseen metsikköön tekemään räjähdyksensä. Tuo odotusaika Myyrmannissa selittynee pimeän odotuksella. Päiväsaikaan ei tollasia pommeja kannata paljon räjäytellä. Kenties Petri oli päinvastoin suojeleva tässä tyhmässä toimenpiteessään, odotteli pimeän tuloa ja mahdollisten metsissä samoajien kaikkoamista. Olisiko hyvä tarkoitus kaiken pahan takana? Mene ja tiedä. Selitys siinä kuin tuo tarkoituksella haettu syyllistäminenkin. Ymmärrän kyllä kostonhimon ja kaiken tarkoituksen etsimisen. Jokainen rikoshistoriaa lukenut tietää kuinka järkyttävän suuri pieleen menon todennäköisyys on omatekoisten pommien kanssa. Ympäri maailmaa posahtelee toinen toistaan etevämpiä asiantuntijoita näitten kyhäelmiensä kanssa.

Yökiitäjä
Ran-tan-plan
Viestit: 399
Liittynyt: To Maalis 29, 2007 7:22 am
Paikkakunta: Kallio

Re: Petri Gerdt ts. Myyrmannin pommi

Viesti Kirjoittaja Yökiitäjä » To Huhti 12, 2007 1:59 am

EuroJR kirjoitti:Oma mielipiteeni Petrin tapauksesta on seuraava. Mistään tarkoituksellisesta räjäyttämisestä ei ollut kysymys. Saatikka sitten itsemurhasta.
Minäkin sulkisin itsemurhan pois laskuista, sen perusteella mitä tapauksesta ja Petristä on aikoinaan lehtiin kirjoiteltu. Olen saanut sellaisen käsityksen että hän oli omassa harrastuksessaan, pommien kokeiluissa tarkka ja huolellinen kaveri, mutta myös kunnianhimoinen. Kotikemian Foorumi ja nimimerkin "RC" kirjoitukset löytyvär vieläkin netistä. Foorumilla hän keskusteli mielenkiinnosta rakentaa jokin iso pommi, mutta ymmärsi itsekin siihen liittyvät käytännön ongelmat ja rajoitukset.

HS Kuukausiliitteen artikkelissa hänen isänsä kertoo, että kotoa löytyi myöhemmin Petrin radio-ohjattava auto purettuna (eli siis RC-auto). Ei suoraan sanottu, mutta itse olettaisin että hän on todennäköisesti ottanut siitä radio-ohjaujärjestelmän pomminsa laukaisimeksi. RC-autojen kauko-ohjauskset ovat tosin herkkiä häiriöille varsinkin kaupungissa, koska ne on tehty harrastekäyttöön.

Oma teoriani on että Petrillä oli tarkoitus räjäyttää pommi kaukolaukaisimella siinä paikassa missä se lopulta oli. Kauko-ohjaus ei kuitenkaan toiminut Myyrmannin ulkopuolella, joten hän meni katsomaan mikä pommiin oli tullut viaksi. Sitten KA-BOOM!!! Pommiekspertti varmaan juoksisi toiseen suuntaan huomatessaan että laukaisulaite on mennyt jumiin, mutta tarkkana miehenä Petriä jäi harmittamaan epäonnistuminen ja uteliaisuus pakotti selvittämään syyn.

Sain käsityksen että Petri oli luonteeltaan sulkeutunut. Hänellä ei ollut kavereita, vaikka opiskeli ja harrasti kerran viikossa koripalloa. En näe että teon taustalla olisi viha, kosto tai muukaan voimakas tunne. Hän ei ehkä tullut ajatelleeksi miten suuret henkilövahingot räjähdyksestä tulisi. Ehkä pommin teho ei ollut tarkkaan tiedossa?

Petrin liikkeitä tapahtumapäivänä on selvitetty mm. bussin matkakortinlukijaan tallentuneiden tietojen avulla. Hän lähti aamupäivällä Tikkurilasta bussilla Mellunmäkeen. Muutaman tunnin päästä hän lähti jälleen liikkeelle kulkien bussilla Mellunmäestä Myyrmäkeen. Käyntiä Mellunmäessä ei ole osattu selittää, varsinkin kun se on hänen kodistaan katsottuna vastakkaisessa suunnassa kuin Myyrmäki.

Jonkin aikaa tapahtuman jälkeen Petrin omat kotisivut löytyivät osittaisena kokonaisuutena netistä. Sivuilla oli tietoa ja valokuvia erilaisista kokeista pommeilla, selostus pommin rakenteesta ja minkälaisia vaikutuksia sen räjähdyksessä ilmeni. Kokeita oli tehty pienillä (tennispalloin kokoisilla) pommeilla, joiden ulkovaippa oli täytetty samoilla teräshauleilla. Kuvista näkyy että räjäytykset oli tehty metsässä. Räjäytyksissä oli aseteltu pahvista tehtyjä ihmishahmoja pommin läheisyyteen, jotta voidaan laskea montako osumaa keskimäärin tulee eri etäisyyksillä räjähdyksestä. Harmi että noita sivuja ei tullut silloin otettua talteen.

Oma teoriani on että räjäytyskokeet tehtiin Mellunmäen itäpuolella olevassa metsikössä, Mustavuorella. Siellä on 1. maailmansodan aikaisia vallihautoja ja laajoja kuoppia, missä pikkupommin voi räjäyttää ilman että ääni kuuluu kovin kauas. Sinne on myös helppo kätkeä jotain metsään, paikkoihin minne koiranulkoiluttajat eivät mene. Luulen että pommi oli tehty puolivalmiiksi juuri tuolla metsässä. Tekpopäivän aamuna Petri toi kotoaan loput tarvittavista aineista ja laitteista ja hän kokosi pommin siellä valmiiksi. Hän oli kuljettanut pommin repussaan sieltä Myyrmäkeen.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Motiivista

Viesti Kirjoittaja EuroJR » To Huhti 12, 2007 4:14 pm

Mikä motiivi Petrillä olisi ollut räjäyttää pomminsa Myyrmannissa? Ei mitään vihaviestiä ole löytynyt, ei minkäänlaisia todisteita, ei kirjeenvaihdosta tai mielipiteistään... ei kerta kaikkiaan mitään. Ainut mitä tiedämme on, että pommi räjähti Myyrmannissa surmaten räjäyttäjänsä. Mikään ei viittaa itsemurhaan tai sabotaashiin. Sen sijaan kylmää faktaa on heittää seuraavista asioista:

- tykkäsi räjäytellä pommeja piilossa olevilla alueilla, kuten kaverinsakin
- pelasi koripalloa kuten normaalisti ja lupasi tulla seuraaviin harjoituksiin
- kaikki oli kuten normaalistikin, aivan kuten kaiken pitäisi niin jatkuakin

Petri oli kiusattu ja sulkeutunut. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä harkitusta attentaatista tahi itsemurhasta.

Avatar
Marokon Kauhu
Hercule Poirot
Viestit: 2244
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

RC- kaukolaukaisu

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu » To Huhti 12, 2007 6:25 pm

No ei ole ihme jos räjähti pommi vahingossa, kun on käytetty auton kauko-ohjainta etälaukaisimena.

Ottavat tosiaan häiriötä mistä vaan.

Toinen "hyvä" esimerkki radio-ohjattavasta kaukolaukaisimesta on Kampin autopommi vuodelta 2002.

Ei mennyt sekään ihan suunnitelmien mukaan: Engström (räjäyttäjä) loukkaantui itsekin ja oli lähellä räjäyttää panoksen säiliöauton vieressä...

Useat sivulliset olivat tässäkin vaarassa, kukaan muu ei kuitenkaan uhrin ja räjäyttäjän lisäksi vahingoittunut.
Perustuslaki 9 § Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Yökiitäjä
Ran-tan-plan
Viestit: 399
Liittynyt: To Maalis 29, 2007 7:22 am
Paikkakunta: Kallio

Re: Motiivista

Viesti Kirjoittaja Yökiitäjä » Pe Huhti 13, 2007 12:15 am

EuroJR kirjoitti:Petri oli kiusattu ja sulkeutunut. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä harkitusta attentaatista tahi itsemurhasta.
Ajattelin niin että Petrin kannalta Myyrmanni oli vain entistä suurempi ja mielenkiintoisempi kokeilu pommeilla. Kotikemia foorumilla keskusteltiin teoreettisesti miten voisi tehdä Hollywood-tyylisiä "hienoja" räjäytyksiä. Hän halusi tehdä sellaisen käytännössä. Pommiin sijoitettujen haulien vaikutuksesta ei tosin kyseisellä foorumilla mainita mitään, siellä puhuttiin vain kemiasta. Siltä osin jää ilmeisesti arvoitukseksi miksi pommi tehtiin vahingoittamaan ihmisiä?

Ehkä hän mietti että räjäyttäessään pommin kauko-ohjauksella, ei jää itse kiinni teosta. Voisi seuraavana päivänä mennä muina miehinä katsomaan minkälaista tuhoa siitä oli syntynyt.

Mutta kaikki on olettamusta, näyttöä ei löytynyt suuntaan eikä toiseen.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Huhti 13, 2007 2:19 am

Edelleenkin kysyn:

Miksi olisi Petri tehnyt ao. iskun?

Vrt. Mitkä ovat ne todistee jotka kertovat, että mies olisi näin halunnut tehdä. Kiusaamisena oleminen ei nyt riitä.

Matula
Tarkastaja Morse
Viestit: 972
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 6:31 pm

Viesti Kirjoittaja Matula » La Huhti 14, 2007 11:18 pm

Ei tässä kummallisemmasta asiasta ole kyse. Homma meni seuraavanlaisesti:

Petri oli toki syrjäänvetäytyvä ja osin hiljainen poika. Mutta pelasi aktiivisesti koripalloa eikä tässä osin kontaktilajissa pärjää, jos on periksiantava, ujo kaveri.
Petri ei ollut tyhmä. Koulumenestys oli vähintäänkin kohtuullista. Ei tämä kaveri tehnyt mitään tietoista suicidia. Mitään viestiä ei oltu jätetty. Tilastot puoltavat vahinkoa.
Pojalla, kuten lähes kaikilla meistä pojista, oli kiinnostus räjähteisiin. Petri kehitti poikamaista harrastustaan vain pitemmälle, kuin olisi pitänyt. Hän osasi hyvin salata toimintansa vanhemmiltaan. Myyrmäessä vain sattui vahinko.
Petri haki Mellunmäestä omasta "varastostaan" tarvittavat pommin lisäosat ja matka jatkui kohti koeräjäytys paikkaa, jossa kokeita oli tehty jo aiemmin. Myyrmannista tuli jatkaa pimeän tullen itse koepaikalle, mutta syystä tai toisesta paketti räjähti ennen aikojaan. Ei tätä Petri ollut suunnitellut. Netissä kehuskeli jo tehtyjä koeräjäytyksiä. Kyllä kaveri olisi jättänyt etukäteen "julistuksen" tehtävästä toimenpiteestä. Tätä, eikä mitään muutakaan viestiä jätetty.
Tämä oli surullinen yhden pojan tekemä vahinko!!!

Esko
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 227
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:10 pm

Viesti Kirjoittaja Esko » Ke Huhti 18, 2007 3:39 pm

EuroJR kirjoitti:Edelleenkin kysyn:

Miksi olisi Petri tehnyt ao. iskun?

Vrt. Mitkä ovat ne todistee jotka kertovat, että mies olisi näin halunnut tehdä. Kiusaamisena oleminen ei nyt riitä.
Todisteitahan ei koskaan tule, koska P ei jättänyt lappua, jossa kertoisi aikeensa. Mutta kauko-ohjaus, sekä SADAT haulit pommissa, joka räjähti ihmisten keskellä kertovat jotain. Käännetään kysymys toisin päin. Miksi P upottaisi SATOJA hauleja pommiin, jonka haluaa vain nähdä poksahtavan metsikössä? Ja ottaen huomioon P:n mahdollisen masennuksen / ahdistuneisuuden, niin... hmmm...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ke Huhti 18, 2007 4:33 pm

Esko kirjoitti:
EuroJR kirjoitti:Edelleenkin kysyn:

Miksi olisi Petri tehnyt ao. iskun?

Vrt. Mitkä ovat ne todistee jotka kertovat, että mies olisi näin halunnut tehdä. Kiusaamisena oleminen ei nyt riitä.
Todisteitahan ei koskaan tule, koska P ei jättänyt lappua, jossa kertoisi aikeensa. Mutta kauko-ohjaus, sekä SADAT haulit pommissa, joka räjähti ihmisten keskellä kertovat jotain. Käännetään kysymys toisin päin. Miksi P upottaisi SATOJA hauleja pommiin, jonka haluaa vain nähdä poksahtavan metsikössä? Ja ottaen huomioon P:n mahdollisen masennuksen / ahdistuneisuuden, niin... hmmm...
Asiallinen huomio. Kuitenkin muistelisin Petrin tehneen samantapaisia (mahdollisimman paljon tuhoa kylviviä) kokeitaan jo aiemmin. Täytynee tarkistaa ja hakea asiaa koskevia viestejä (kotikemistien kirjeenvaihto lienee vielä saatavilla netistä). Isänsä oli myös tutkinut kirjassaan tuota. Kertaan lähipäivinä asiaa.

Kuitenkin itsemurhaajista on hyvin pieni osa lähdössä ilman mitään viestiä. Muistaakseni puhutaan jostain alle kymmenen prosentin luokkaa olevasta luvusta. Toisekseen Petri oli ollut masentunut jo pitkään. Kiusattuna hän oli lähinnä entisessä koulussaan, nyt tuolla ammattikoulussa katsottin miestä vähän vinoon mutta ei käsittääkseni kiusattu entiseen malliin. Kaikkihan on mahdollista. Todennäköisyyden kannalta kuitenkin vielä (toistaiseksi) pysyn kannassani.

Esko
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 227
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:10 pm

Viesti Kirjoittaja Esko » Ke Huhti 18, 2007 5:24 pm

EuroJR kirjoitti: Kuitenkin itsemurhaajista on hyvin pieni osa lähdössä ilman mitään viestiä. Muistaakseni puhutaan jostain alle kymmenen prosentin luokkaa olevasta luvusta.
Tuskinpa hänen olikaan tarkoitus räjähtää mukana.
Ja vaikka olisikin, niin miksi haulit?

Mutta metsässäkin tuon luokan pommi sadoilla hauleilla olisi tehnyt pahaa jälkeä ja aiheuttanut vaaraa todella suurella alueella. P:n on täytynyt pommin rakentajana tiedostaa tämä. Hänen olisi itsekin pitänyt katsella pamausta todella kaukaa ja vieläpä mielummin jostain puun takaa periskoopilla välttyäkseen haulisateelta. Silloinkin hän olisi saattanut vaaraan mahdolliset koiranulkoiluttajat ja muut sivulliset. Hän ei mitenkään olisi voinut varmistaa mitään myyrmäen pikkumetsää, että ketään ei ole satojen metrien kehällä missään suunnassa.

Ja mitä hyötyä näistä hauleista olisi ollut? Ajatus, "että nyt lensi vähän hauleja sinne tänne, toivottavasti ei kehenkään osunut"? Eikö hänen olisi kannattanut rakentaa pommi ilman hauleja voidakseen "ihailla" sen pamahtamista hieman lähempää ja varmistaen samalla sen, että kukaan sivullinen ei vahingossakaan loukkaannu. Haulien mukanaolo viestii vahvasti siitä, että tarkoitus oli vahingoittaa.

Kiusaaminen ei riitä motiiviksi? Ehkä selvää motiivia ei ole... tai se voi olla äärimmäinen pieni asia, kuten tässä amerikan tapauksessa:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1353345

En siis kuitenkaan oleta, että näillä henkilöillä olisi mitään yhtäläisyyttä, kun en asioita oikeasti tunne. Tuo jenkkilän tapaus vain esimerkkinä...

vasikka
Philip Marlowe
Viestit: 1246
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka » Ke Huhti 18, 2007 10:28 pm

Minä kyllä kallistuisin sille kannalle, että kyseesä oli laajennettu suisidi, joka meni niinkuin Gerdt oli suunnitellutkin.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » To Huhti 19, 2007 2:53 am

En nyt jankkaamaan lähde. Mielipiteiden vaihtoonhan tämä foorumi on tarkoitettu. Kysyn vaan oliko Petrillä aikaisemmin ollut samantyyppisiä viritelmiä pommeissaan. Ts. mahdollisimman vahingoittavia pommeja jotka kuitenkin räjäytettiin paikoissa joissa ei kenellekään aiheutunut vahinkoa.

Muistan omat lapsuusvuoteni jolloin tehtiin kaikenmaailman pommeja papaateista ja kiinareista tms. Mukaan ympättiin jos jonkinlaista lisätilpehööriä vahinkoa aiheuttamaan. Ei silloin poikien mielessä käynyt kertaakaan mahdollisuus, että joku ulkopuolinen voisi vahingoittua näistä kokeiluista. Toisilla on tuo pommivaihe saattanut tulla myöhemmin ts. paremman know-how:n mukana. Nyt kun muistelee niin olisi sitä voinut typeryyksissään laittaa vaikka mitä hauleja sinne sekaan, vain nähdäkseen mitä tämä räjähdys oikein tuottaa.

white_trash
Alibin satunnaislukija
Viestit: 130
Liittynyt: Ke Huhti 25, 2007 2:20 pm

Viesti Kirjoittaja white_trash » To Huhti 26, 2007 10:16 am

Itse ajattelisin asian niin ettei ollut itseä tarkotus siinä tappaa vaan harmaavarpunen halus itsensä historian kirjoihin ja vaarallinen leiman otsaansa / jollain sairaalla tavalla kunnioitusta niinku esim nuo tunnetut massamurhaajat saa vielä kymmenien vuosien takaa ja esim tämmöisillä palstoilla niistä jauhetaan ja spekuloidaan ja myös elokuvia tehdään..
Tai ehkä kunnioitus ei ole oikea sama mutta jollain tavalla ne kuitenkin kiinnostaa ja kiehtoo..

Toisaalta ymmärrän jos noin olisi ollut mutta en tietenkään ymmärrä tai hyväksy tekoa.

Jack
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 59
Liittynyt: Pe Huhti 27, 2007 6:48 pm

Viesti Kirjoittaja Jack » Pe Huhti 27, 2007 8:50 pm

...
Viimeksi muokannut Jack, Ma Joulu 10, 2007 6:49 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Psychosis
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 59
Liittynyt: Su Huhti 22, 2007 9:01 pm
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja Psychosis » Pe Huhti 27, 2007 9:58 pm

Ehkä sillä oli tarkoitus viedä pommi jonkun idiootin koulukaverin/opettajan luo :P
Jaah.

Vastaa Viestiin