Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6485
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Kymmenkunta parikymppistä nuorta oli viettämässä iltaa Heinolassa Kymenvirran tuntumassa olevassa puistossa toukokuun loppupuolella 2003. Illan aikana paikalle tuli kolmikymppinen mies, joka alkoi ahdistelemaan naisia. Porukassa ollut Janne Olavi Lahtinen, 19, ei katsonut menoa hyvällä. Uhri oli jo poistumassa paikalta Lahtisen uhkausten takia, mutta Lahtinen juoksi hänet kiinni ja alkoi kamppailu. Uhri oli välillä niskan päällä, mutta Lahtinen sai lopulta tämän maahan ja potki ja hyppi tämän päällä. Lahtinen viimeisteli pahoinpitelyn pudottamalla uhrin päälle kiven. Mies sai surmansa.

Lahtinen käveli paikalle tulleiden poliisien luokse ja myönsi teon. Heinolan käräjäoikeus langetti hänelle myöhemmin elinkautisen vankeustuomion murhasta. Muistaakseni Janne Lahtinen oli tuossa vaiheessa Suomen nuorin elinkautisvanki.

Lahtinen on istunut nyt 7 vuotta. Vuonna 2013 hän voi laittaa ehdonalaisanomuksen Helsingin hovioikeuteen. Pressaltakin voi toki armoa anoa, mutta armahduslinja on siellä suunnalla tiukentunut viime vuosina.

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3312
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Tästä Lahtisesta oli juttu Alibi 6/2004. Hänellä oli nuoresta iästään huolimatta ennestäänkin ehdollinen vankeusrangaistus pahoinpitelystä. Lehdessä Janne kertoo, että hänellä on hyvät välit niin sijaisvanhempiinsa kuin biologisiin vanhempiinkin.
Nämä käyvät häntä vankilassa tapaamassa.

Janne kertoo tapauksesta:

-Oltiin kavereitten kanssa ryyppäämässä Heinolan Rantapuistossa. Olutta juotiin. Minulla oli takana kolmen viikon hasisputki ja päätimme kaverin kanssa ottaa pitkästä aikaa kunnon kännin. Porukassa istui yhtenä kolmekymppinen Petteri ja paikalla oli myös nuoria naisia. Tiesin Petterin aikaisemmaltakin ajalta, mutten häntä sen paremmin tuntenut.

-Aikamme siinä ryypättyämme Petteri alkoi kopeloimaan erästä tyttöä. Hän ehdotteli sopimattomia ja minä sanoin, että voisit lopettaa ja vaihtaa paikkaa. Hän ei uskonut ja minä päätin siirtää Petterin sivummalle.
-Hän löi minua voimalla. No minä päätin antaa takaisin samalla mitalla. Petteri ehti lähteä karkuun ja minä säntäsin perään. Sadan metrin päässä lähellä joen rantaa sain hänet kiinni ja taas alkoi paini. Petteri sai otteen kurkustani ja kuristi lujaa. Samalla hän yritti työntää minua jokeen. Olin varma, että nyt minulta lähtee henki. Kaverini tuli apuun ja sai irrotettua Petterin otteen. Olin pelosta ja viinasta sekaisin.

Petteri makasi maassa ja Janne alkoi potkia miestä, hyppi välillä hänen päälläänkin. Oman kertomuksensa mukaan Janne lähti hakemaan jokirannasta jotakin kättä pidempää sen varalle, että Petteri vielä käy hänen päälleen. Hän löysi noin 10 kg:n painoisen kiven. Janne palasi kivi sylissä ja pudotti sen Petterin päähän. Myöhemmin kävi ilmi, että uhri kuoli välittömästi raskaan kiven osuessa suoraan kasvoihin.

Kun poliisit saapuivat, Janne ilmoitti heille:
-Mä sen tein.
Janne muistelee, että hänellä oli promilleja tasan kaksi.
Tuomio tuli murhasta teon raakuuden tähden. Hänen todettiin olleen täydessä ymmärryksessä.

Amelie
Alibin satunnaislukija
Viestit: 51
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2009 10:16 am

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Amelie »

Tän mä muistan jotenkin, olin samaan aikaan kaupungilla. En kuitenkaan itse ollu paikalla tai nähnyt muutakuin poliisit. Tuttava tais saada tästä jonkun merkinnän rekisteriinkin (ja varmaan jonkun rangaistuksenkin) avunannosta tms. mutta ei asiasta kyllä juurikaan oo kahvipöydässä keskusteltu.

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3312
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Joo tähän liittyi muitakin ihmisiä. Tarkistan tuon asian, kunhan kaivan takaisin ko. lehden.

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3312
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Minä tarkistin tuon Alibista nyt, tähän liittyi ainakin kolmas henkilö siten, että hän kävi irrottamassa tämän Petterin jossakin vaiheessa Jannesta. Tämä kolmas henkilö oli kuitenkin ilmeisesti mennyt kauemmaksi kaveriporukan joukkoon.
Hänen ei mainita olleen sen kummemmin osallisena hakkaamisessa muutoin.
Kun Janne oli tekosensa tehnyt, hänkin meni kavereidensa luona käymään, mutta palasi sitten katsomaan uhria ja totesi, että on käynyt huonosti, kun huomasi tämän kuolleen.

taavetti
Jessica Fletcher
Viestit: 3482
Liittynyt: Pe Helmi 26, 2010 9:17 pm

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja taavetti »

Ilmeisesti tämä,vaikka vuosiluvuissa heittoa. Vapautuu.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... pos=navnow

Toinen elinkautisvanki, tekohetkellä 19-vuotias nuorukainen, murhasi 29-vuotiaan miehen toukokuussa 2002 Heinolassa. Hän potki maahan kaatunutta miestä ja hyppi tämän päällä. Lopuksi hän haki rannasta yhdeksän kiloa painavan kiven ja pudotti sen uhrin päähän. Uhri menehtyi vakaviin kallovammoihin.

Poliiseille nuorukainen kertoi tuoreeltaan Helsingin Sanomien mukaan, että hän halusi kouluttaa uhria, koska tämä oli häirinnyt naisia. Tämä elinkautisvanki pääsee ehdonalaiseen ensi kesäkuussa.
Herrasmies kulkee aina portaissa edellä. Myös yksin ollessaan.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13590
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ei epäilystäkään. Hän se on:

Kuva

Janne Lahtinen. Koulukiusattu.
Pahoittelemme kuvan heikkoa laatua.

DL:n kertomus eräältä toiselta foorumilta vuoden 2009 joulukuussa:

Heinolan kivisurma

Kesä - tuo kaivattu ja odotettu vuodenaika oli tuloillaan. Maanantai-iltana, toukokuun 26. päivä vuonna 2003, vietti viitisentoista noin parikymppistä nuorta iltaa Heinolan kaupungissa, Kymenvirran tuntumassa olevassa puistossa, Piestanyn rantatien varrella. Tuo erikoisen nimen omaava tie on Lahdesta päin tultaessa Jyrängön sillan kaupungin puoleisessa päässä, oikealla puolella.

Illanvietto häiriintyi kun mukaan lyöttäytyi vuonna 1973 syntynyt mieshenkilö. Tuo 3-kymppinen mies alkoi ahdistella porukassa olleita naispuolisia henkilöitä. Millaista tuo ahdistelu sitten oli, siitä ei ole yksilöityjä tietoja, mutta on kuultu erinäisiä huhuja ns. kopeloinnista ynnä muusta voimakkaita henkisiä traumoja aiheuttavasta henkilöön käyvästä kohtelusta.

Voimakkaasti päihtynyt, kolmen viikon hasisputken vetänyt sekä sen lisäksi alkkoholilla itsetuntoaan terästänyt 19-vuotias nuorukainen omasi sen verran korkean moraalin sekä uskalluksen, että hän paheksui syvästi tuon 3-kymppisen miehen toimintaa ja päätti opettaa häntä. Oliko syynä pyyteetön tyttöjen puolustaminen, oman arvostuksen kohottaminen heidän silmissään ja/tai hyvä syy saada nahistella - tiedä häntä.

Oli niin tai näin, mutta 19-vuotias kehotti 3-kymppistä poistumaan ja ryhtyi ajamaan tätä pois puistosta. 3-kymppinen perääntyi kokien tilanteen sen verran uhkaavaksi, että poistui paikalta juosten. 19-vuotias sai hänet kuitenkin kiinni ja retuutti miestä hiuksista. Vaan kuinka ollakaan - tilanne kääntyi pian tappiolle 19-vuotiaan kannalta katsoen 3-kymppisen saadessa puristusotteen hänestä. Kaksikkoa seuraamaan lähtenyt 19-vuotiaan kaveri sai tappelupukarit toisistaan erilleen palaten sen jälkeen toveriensa joukkoon.

19-vuotias ja 3-kymppinen eivät tänän jälkeen suinkaan paiskanneet toverillisesti kättä, vaan alkoivat uuden väännön, jonka seurauksena 19-vuotias pääsi ns. niskan päälle ja alkoi potkia 3-kymppistä päähän ja vartaloon sekä hyppiä tämän päällä. Saatuaan mielensä tällä tavoin tasapainoon hän päätti tappaa 3-kymppisen ja lähti etsimään ”jotain kättä pidempää”. Kymijoen rannassa odotti sopiva kivi, ”ainakin kymmenen kiloa, eiköhän riitä”, tuumi 19-vuotias palaten selällään maassa makaavan, ja jo heikossa hapessa olevan 3-kymppisen tykö. Sen kummempia mitään tuntematta ja mistään piittaamatta 19-vuotias pudotti kiven 3-kymppisen kasvoille. Kiven pudottamisen jälkeen 3-kymppisen maallinen vaellus oli päättynyt viipymättä.

Tekonsa jälkeen 19-vuotias palasi muun joukkion luo todeten, että ”nyt se ei enää häiriköi”. Kaveriporukan uskalian kävi katsomassa 3-kymppistä ja palattuaan tokaisi, jotta ”tämä onkin nyt vakavampi juttu”. Lähitalon asukkaan toimesta oli paikalle soitettu ambulanssi ja poliisi kello 22.30 aikoihin. 19-vuotias ei suinkaan paennut, vaan käveli poliisien luokse sanoen, että ”mä sen tein”. Hänet pidätettiin ja vietiin Heinolan poliisitalon tiloihin. Sekä 19-vuotiaan että uhrinsa todettiin olleen tapahtuman aikoihin päihtyneenä.

Perjantaina 30. toukokuuta Heinolan käräjäoikeus vangitsi Lahdesta kotoisin olevan, mutta Heinolassa asuvan 19-vuotiaan miehen murhasta epäiltynä. Teon katsottiin olevan sen verran raaka, että syytekynnys murhasta tulisi ylittymään.

Surman ensimmäisen oikeuskäsittelyn jälkeen 19-vuotias passitettiin mielentilatutkimukseen. Sieltä hän palasi terveen paperit taskussaan ja oikeudenjakoa päästiin jatkamaan.

Tiistaina 30. joulukuuta 2003 tuomittiin Heinolan käräjäoikeudessa 19-vuotias Janne Olavi Lahtinen murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Omasta mielestään Lahtinen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn tai vaihtoehtoisesti tappoon, sillä hänen mukaansa kivi osui vahingossa uhrin päähän. Esitutkinnassa Lahtinen oli tosin tokaissut, että hän haki kiven tappamistarkoituksessa, mutta myöhemmin - ehkä asianajajan kanssa keskusteltuaan - hän perui tuon itselleen niin kovin epäedullisen lausuman. Sijaiskodissa kasvaneesta Janne Lahtisesta tuli oikeudenjaon jälkeen (tuolloin) nuorin elinkautista tuomiotaan suorittava vanki. Kertomansa mukaan hän osasi odottaa pahinta mahdollista tuomiota, mutta elinkautinen oli silti shokki. Janne Lahtinen suoritti tuomiostaan ainakin sen ensimmäisen vuoden Mikkelin vankilassa.
Hejac
---------------
Nuori mies vangittiin Heinolan murhasta epäiltynä

Heinolan käräjäoikeus päätti perjantaina vangita 19-vuotiaan heinolalaisen miehen todennäköisin syin murhasta epäiltynä. Pidätettynä oli myös toinen nuorimies, joka vapautettiin jo keskiviikkona ja hän välttynee poliisin arvion mukaan pahoinpitelysyytteeltä.
...
Uhri ja epäilty ovat poliisille entuudestaan tuttuja.

HS 31.5.2003

Lähteet HS & Alibi

Oletan, että Lahtisen Jannella oli jonkinlainen pätemisen tarve saada tyttöjen huomio kohdistettua itseensä ja hän katsoi tuolloin, että parhaiten huomiota saa tappamalla kilpakosijaksi olettamansa henkilön.

Elinkautisen pituudeksi tullee 13 vuotta ja ehken 1 kk siihen päälle. Taas mennään alle sen 14 vuoden keskiarvon. Siis mitä helvettiä...!
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

kakkosurpo
Sherlock Holmes
Viestit: 7335
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Lahtinenhan oli alta 20 vuotta murhan tehdessään. 10 vuoden jälkeen sai laittaa paperit sisään.
Taitaa oikeasti olla istunut vapautuessaan 12 vuotta ja rapiat päälle.
Koevapaus taitaa alkaa vuodenvaihteessa, 6kk ennen siviiliä.
Lomat on pyörinyt jo muutaman vuoden.
Tuossa aloituksessa on vuosiluku 2003 ja lehtijutussa 2002.
Vituiksi meni, mutta ei haittaa.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13590
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Murha Heinolassa - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

IS on tällä kertaa väärässä. Kivisurma tehtiin vuonna 2003. Pieleen laskin itsekin, sillä jos ja kun vapautuu 6/15, niin ek:n pituudeksi tulee 12 vuotta 1 kuukausi. Se on miespuolisen henkilön keskimääräisestä eliniästä noin 15 prosenttia.

Alibissa 6/2004 on Janne Lahtisen haastattelu: "Olet Suomen nuorin elinkautisvanki. Kuinka vanhemmat vangit suhtautuvat nuorukaiseen?
- Ihan hyvin on mennyt, kun muistaa vain pitää huolen omista asioistaan. Joitakin kuittailuja aina tulee, mutta ne ovat enemmänkin sellaista huulenheittoa.

Entä Mikkelin vankila?
- Ei minulla ole muista taloista kokemusta, joten vertaileminen on mahdotonta. Eihän tämä mikään mukava paikka ole, mutta rauhallinen kuitenkin.

Vartija vie nuoren miehen mennessään vankilan kerroksille. Vuosi elinkautista on takana ja vielä monta edessä".


Yksi takana ja 11 oli edessä. Tuolloin hovioikeus ei ollut vielä käsitellyt tapausta. Ei se siellä muuttunut. mutta olisin tuon päivämäärän vaan halunnut tietää. En löytänyt. Yöunet siinä nyt meni.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

indeksi

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja indeksi »

En tiedä kuinka vaikeaa on laskea. Vuosiluvuissa ei ole heittoa. Joka kymmenes miettii että menikä se nyt oikein vai ei.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007695406672

Osa osui oikeaan mutta siinä on silti meidän tulevaisuuden lupaus taas:

Kuva

indeksi

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja indeksi »

Eilen oli muutama hassu kaveri niin nyt on jo mm ub pressakin. No tästä kaverista varmaan kuulemme vielä jotain. Se ei valitettavasti ole mitään hyvää! Eiköhän herra ole jo tähän viestiketjuun finninaamansa näyttänyt. Joten tietää aivan varmasti. :shock:

Luulisi että kun nuorena teet henkirikoksen niin oppisi, mutta ei niin ei. Jätelava kamaa mun mielestä. Heikko kaveri näin kun samalla osastolla joskus oltu.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13590
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Mutta että jotta hän on todellakin keksinyt facebookin ainutlaatuisen yksilöllisen tavan kertoa tietoa itsestään: Työskentelee yrityksessä elämän kova koulu

Olisiko hän nyt ehkä 704:s hörhö, joka kertoo käyneensä/käyvänsä kyseistä koulua? Samalla voisi täsmentää mikä siinä koulussa nyt niin ansaitsemattoman kovaa on ollut ja se mahdollinen oma osuus siihen, miksi mistään mihin ryhtyy ei tule yhtään mitään hyvää yhteiskunnan kannalta katsoen.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

kakkosurpo
Sherlock Holmes
Viestit: 7335
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Reilu kuukausi ja Lahtinenkin on tuomionsa istunut ja jäljellä on 3 vuotta ehtoollista millä ei ole mitään merkitystä. Kuinkahan pitkää Lahtinen viihtyy vapaalla? Johan se on ollut kohta 5 kuukautta koevapaudessa.
Vituiksi meni, mutta ei haittaa.

Genko
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ma Helmi 02, 2015 3:41 pm
Paikkakunta: Chicago

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Genko »

kakkosurpo kirjoitti:Kuinkahan pitkää Lahtinen viihtyy vapaalla?
Mukkulan ostoskeskuksen sytyttämisestä epäillyt on saatu telkien taakse. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi maanantaina kolmekymppisen lahtelaisen miehen tuhotyöstä epäiltynä.

Maanantaina vangittu mies tuomittiin vuonna 2003 murhasta elinkautiseen vankeuteen. Mies oli surmannut itseään vanhemman miehen murskaamalla tämän pään painavalla kivellä. Teko oli tapahtunut Heinolan Rantapuistossa saman vuoden keväällä.

ESS 29.10.2018
https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2495171

Dope Boy
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1419
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Heinolan kivisurma - toukokuu 2003

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Ei sitten tämä sankari ottanut elinkautisesta opikseen, mikä motiivi tuolle tuhopoltolle oikein on?
Kova hinku joillakin on takaisin linnaan ja sit itketään kun ei saada esim. punttisalille kaikkia herkkuja...
"If you aim for a king, you better not miss"

Vastaa Viestiin