Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Sana on vapaa, jos uskaltaa...

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Äitylit-Oulu
Neuvoja-Jack
Viestit: 289
Liittynyt: Ti Tammi 02, 2018 6:36 am

Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja Äitylit-Oulu » Su Huhti 29, 2018 2:25 am

Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen – "He ovat kovaotteisia eivätkä kaihda väkivaltaa"

RIKOS JULKAISTU 27.04.2018 17:33

Huumausainerikosten määrä kasvaa – tältä ne näyttävät

Viime vuonna Suomessa epäiltiin ensimmäistä kertaa ulkomaan kansalaisista romanialaisia ja albanialaisia törkeistä huumausainerikoksista enemmän kuin virolaisia. Perinteisesti virolaiset ovat olleet ykkössijalla ulkomaalaisten törkeistä huumerikoksista epäiltyjen joukossa.

Ulkomaan kansalaisista eniten epäiltyinä huumerikoksista oli romanialaisia, yhteensä 70. Toiseksi eniten ulkomaalaisista epäiltyinä oli albanialaisia, kaikkiaan 60. Virolaisia epäiltyjä oli ulkomaalaisista kolmanneksi eniten, 40 henkeä.

Merkittävä albanialaislauma Suomeen
Albanialaisia rikollisia saatiin Suomessa kiinni viime vuonna, kun poliisi ja Tulli tutkivat laajamittaista ja järjestäytynyttä kannabiksen, kokaiinin ja ekstaasin maahantuontia ja levitystä.

– Albanialaisia on jo pidemmän aikaa seurattu ja odotettu, milloin he ulottavat rikollisuutensa Suomeen. Viime vuonna se tapahtui, erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista kertoo.

– Poliisi ja Tulli saivat viime vuonna yhteistyössä kiinni merkittävän albanialaislauman, jotka toivat hyvin järjestäytyneesti huumeita Suomeen. Nyt seuraamme tietenkin, tuleeko heidän tilalleen uusia tekijöitä.

Haastavia rikollisia

Keskusrikospoliisin mukaan albanialaiset tuovat Suomeen ennen kaikkea synteettisiä huumeita ja kokaiinia. Synteettiset huumeet ovat pitkälti peräisin Alankomaista ja Belgiasta, mutta myös Puolassa ja Baltian maissa on merkittävää metamfetamiinin tuotantoa.

– Albanialaiset ovat hyvin tehokkaita ja erittäin järjestäytyneitä. He harjoittavat rikollisuutta laidasta laitaan: ihmiskauppaa, petoksia, omaisuus- ja huumerikoksia, Leskinen kertoo.

Keskusrikospoliisin mukaan albanialaiset tunnetaan sekä kansallisesti että laajemmin EU-maissa erittäin haastaviksi rikollisiksi.

– He ovat erittäin kovaotteisia eivätkä kaihda väkivaltaa. He raivaavat myös vastustajansa rikollisjärjestöistä pois.

Piiloasunnoista löytyi aseita

Poliisin ja Tullin kiinniottama albanialaisryhmä oli hyvin järjestäytynyt rikollisorganisaatio, jossa yhdet hoitivat salakuljettajien rekrytoinnin, toiset vastasivat piiloasuntojen hankinnasta Suomesta, kolmas ryhmä rahoitti toimintaa ja neljännet pitivät yhteyttä suomalaisiin tukkumyyjiin.

Kiinniottoa edelsi pitkään jatkunut tiedustelutyö.

– Näistä albanialaisten piiloasunnoista löytyi käsiaseita ja jopa konetuliaseita, Leskinen kertoo.

– Järjestö on nyt ammuttu alas Suomessa, mutta saa nähdä tuleeko se takaisin. Tämänkin ryhmän lonkerot ulottuivat Suomen rajojen ulkopuolelle. Albaaneilla on hyvin vahva asema Ruotsissa ja siellä heillä on ollut myös keskinäisiä välienselvittelyjä.

Mittavia lääketakavarikkoja
Viime vuonna Romanian kansalaiset kipusivat Suomessa ykkössijalle virolaisten ohi ulkomaalaisten törkeistä huumerikoksista epäiltyjen joukossa.

– Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee paljon huumeita ja Viron järjestäytynyt rikollisuus on perinteisesti ollut meille keskeinen haaste. Romanialaisia alkoi tulla Suomeen kaksi tai kolme vuotta sitten, ja viime vuonna he nousivat kärkisijalle huumetilastoissa, Leskinen kertoo.

Romanian kansalaisten nousu vuonna 2017 suurimmaksi ulkomaalaisten epäiltyjen joukoksi johtui pääkaupunkiseudulla harjoitetusta huumausaineiksi luokiteltujen lääketablettien levittämisestä.

Huumelääkkeiden salakuljetus Romaniasta ja muualta EU:n alueelta Baltian maiden ja Ruotsin kautta Suomeen on romanialaisten rikollisryhmien järjestämää toimintaa.

Viime vuonna poliisi ja Tulli takavarikoivat huumaavia lääkevalmisteita ennätysmäärän, lähes 662 000 tablettia. Vuonna 2016 huumelääkevalmisteita takavarikoitiin 102 500 tablettia ja sitä edellisenä vuonna vain 30 700.

– Hyppäys huumelääkkeiden takavarikkomäärissä oli omaa luokkaansa. Romanialaiset harjoittavat koko Euroopan alueella suurimittaista huumelääkkeiden salakuljetusta ja levitystä. Kun romanialaisilta on takavarikoitu lääkkeitä, niin kyse on ollut törkeistä määristä.

Tulevat autoletkoissa Suomeen

Romanialaisia on otettu kiinni muun muassa autoletkoista, joissa he saapuvat Suomeen.

– Suomessa on otettu kiinni kiertäviä romanialaisia rikosryhmiä, jotka kiertävät ympäri Eurooppaa aina tänne Pohjolan perukoille saakka. He tulevat Via Baltican kautta Tallinnaan ja sieltä Suomeen tai pohjoisen reitin kautta.

Romanialaiset ovat levittäneet erityisesti Rivotril-lääkeainetta.

– Joukossa on ollut sekä oikeita lääkkeitä että vääriä lääkelaboratorioista tulleita tabletteja. Tämä on hyvin näkyvä ongelma koko EU-alueella, johon myös Europol on kiinnittänyt hyvin tarkkaan huomiota. https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.s7Pf5s0

L'amourha
Columbo
Viestit: 2339
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Su Huhti 29, 2018 11:05 am

Pikkuruisessa albanialais­kylässä kasvatettiin tonneittain kannabista, kunnes sadat poliisit piirittivät sen – HS selvitti, millaisesta maasta Suomeenkin nyt saapunut kova huume­rikollisuus on kotoisin

Lazaratin kylä Albaniassa tuotti peräti 900 tonnia kannabista vuodessa Euroopan markkinoille. Kylä sai miljoonien eurojen tulot, kunnes poliisi valtasi sen kolmipäiväisessä tulitaistelussa. Albanian huumerikolliset ovat levittäytyneet kaikkialle Eurooppaan, ja nyt he toimivat entistä vahvemmin myös Suomessa.

Julkaistu: 29.4. 2:00 , Päivitetty: 29.4. 6:15

LAZARAT

LAZARATIN kylässä Albaniassa on oma ajanlasku. Nollakohta on silloin kun poliisit tulivat.

Kesäkuun 17. päivänä 2014 Albanian poliisi piiritti kylän ja valtasi sen kolme päivää kestäneen tulitaistelun jälkeen.

Jos kyläläisiltä kysytään, se oli kaiken pahan alku. ”Ajat ovat olleet huonot nyt neljä vuotta. Kenelläkään ei ole enää töitä”, sanoo opettaja Gentian Pollo Lazaratin kyläkahvilassa.

Poliisin tulo nimittäin pilasi Lazaratin elinkeinon, kannabiksen kasvattamisen. ”Kaikki tekivät sitä. Se oli ihan normaali työ”, Pollo sanoo.

ALBANIA on Euroopan huumeaitta. Vuoristoisen maan rinteillä kasvatetaan tuhansia tonneja kannabista Eurooppaan myytäväksi. Myös kokaiinin salakuljetusreitit kulkevat Albanian rannikolta Italian ja Kreikan kautta eteenpäin.

Albanian mafia on levittäytynyt kaikkialle Eurooppaan, ja se on pyrkinyt ekstaasin, kokaiinin ja kannabiksen markkinoille Suomessakin.

Albanialaiset huumerikolliset nousivat Suomessa viime vuonna toiseksi suurimmaksi ulkomaalaisryhmäksi törkeiden huumerikosten tekijöinä.

Keskusrikospoliisin mukaan 60:tä albanialaista epäiltiin viime vuonna törkeistä huumerikoksista. Aikaisemmin albanialaisia oli vuosittain yksi tai kaksi.

Albanialaisjengit ovat Suomessakin olleet kurinalaisia ja hyvin aseistautuneita. Katukauppaan albanialaisjengit eivät ole itse juuri osallistuneet.

ENNEN KUIN poliisi tuli, Albanian ehdoton huumepääkaupunki oli tämä Lazaratin kylä Etelä-Albaniassa. Kylässä, tai pikkukaupungissa, on noin 5 000 asukasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kylässä kasvatettiin käsittämättömät 900 tonnia kannabista vuosittain. Siitä on saanut käärittyä miljoonia jointteja.

Kannabista salakuljetettiin paalikaupalla vuorten yli Kreikkaan tai laivattiin Italiaan ja sieltä eteenpäin aina Saksaan asti. Ehkäpä Suomeenkin, vaikka albanialaisjengit ovat levinneet Suomeen lähinnä viime vuosina, jolloin Lazaratin ajat olivat jo ohi.

Albanian sisäministeriön mukaan Lazaratin huumekaupan arvo oli 4,5 miljardia euroa vuodessa. Se on uskomaton summa: yksi kylä tuotti kolme kertaa niin paljon kuin koko Albanian turismi, joka tuo maahan noin 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Albanian laillinen kansantuote oli vain noin kaksi kertaa niin suuri kuin Lazaratin huumerahojen arvo.

MISSÄ kannabista sitten kasvatettiin? ”Tuolla noin”, eräs kyläkahvilassa istuva mies sanoo ja osoittaa rinteessä olevia omakotitaloja.

Tuon talon takapihallako?

”Jokaisen talon takapihalla. Ihan jokaisen.”

Vastausta ei pidä ottaa aivan kirjaimellisesti. Myöskään Gentian Pollo ja hänen kahvikaverinsa Mujo Gjini, Drini Gjini, Diluver Gjini ja Tarzan Krishti eivät ottaneet osaa huumebisnekseen.

He suostuvat puhumaan aiheesta, koska eivät uskontonsa vuoksi itse osallistuneet kasvattamiseen eivätkä huumeiden käsittelyyn. Yhtäkään varsinaista kasvattajaa ei haastatteluun pysty suostuttelemaan.

Jakolinja ei kulkenut niinkään uskontokunnan mukaan. Kyllä moni muslimikin kasvatti.

Tässäkin kylässä suunnilleen puolet asukkaista on muslimeita ja puolet kristittyjä, mutta albanialaiseen tapaan molemmat uskonnot ovat hyvin maallistuneita. Kuppilaparlamentin miehet ovat kuitenkin sen verran hartaampia, että rukoilevat moskeijassa päivittäin ja halusivat itse pysyä huumehommista erossa.

Se ei tarkoita, että he olisivat vastustaneet hampunkasvatusta. ”Totta kai me hyväksyimme sen. Siitähän koko kylä eli”, Pollo sanoo.

Kylän menestys perustui siihen, että suuri osa kyläläisistä oli mukana omalla pienellä panoksellaan. Muuten ei Lazaratissa olisi voinut niin paljon kasvattaakaan, sillä vuorenrinteeseen ei voi raivata laajaa yhtenäistä peltoalaa.

Kannabiksen kasvattaminen oli vähintään puoliavointa. Takapihan kasvimaalla saattoi olla joka toisessa vaossa perunaa, joka toisessa hamppua.

Kuppilan miehet vannottavat, ettei kylästä annettaisi liian huonoa kuvaa. Takapihan kasvattajat eivät olleet pahoja ihmisiä, he vakuuttavat. Lazaratilaiset tekisivät kyllä mitä tahansa töitä, jos niitä olisi. Ja nyt ei ole enää mitään.

LAZARATIIN virtasi niin paljon rahaa, että kylä eli käytännössä itsenäisenä Albaniasta. Jos viidentuhannen ihmisen kylällä on miljarditulot, valtiota ei enää paljon tarvita.

Kylä on kuin linnoitus. Talot on rakennettu tiiviisti jyrkkään rinteeseen, ja ylös johtaa vain yksi tie. Ja linnoitus Lazarat oikeastaan olikin. Edes Albanian poliisilla ei ollut sinne asiaa.

Kylää valvoivat huumekauppiaiden vartijat. Autot tarkastettiin jo rinteen alla. Toisaalta anteliaat lahjat paikallispoliitikoille pitivät huolen, että poliisi ei kylään turhan takia eksynytkään. Hyvinvointi jakautui tasaisesti lähiseuduille.

Albanian ylimmälläkin tasolla tiedettiin hyvin, mitä Lazaratissa tehtiin. Jopa eräs entisistä pääministereistä katsoi kuitenkin viisaammaksi olla ryhtymättä avoimeen sotaan huumejengien kanssa.

Tai näin ainakin Albanian nykyinen pääministeri Edi Rama väitti sanomalehti Financial Timesissa marraskuussa – edeltäjänsä nimeä paljastamatta.

Lazarat oli Albanian ongelmien ytimessä, siellä missä korruptio, rikollisuus ja köyhyys kohtasivat.

JUHANNUKSEN alla 2014 Albania oli katsellut kylän touhua kyllikseen. Lazarat oli saatava takaisin ojennukseen.

Maanantaina 17. kesäkuuta poliisin erikoisjoukot ratsasivat huumevarastoja kylän laidalla ja tuhosivat 11 000 hamppupensasta. Asukkaita kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa.

Peräti 700 erikoisjoukkojen miestä saartoi Lazaratin. Kylä ei antautunut, vaan jengiläiset tulittivat poliisia konekivääreillä ja kranaatinheittimillä. Yksi poliisi kuoli, ja ainakin viisi kyläläistä loukkaantui.

Kolmantena päivänä poliisi pääsi läpi. Erikoisjoukkojen miehet juoksivat kahvilaan, juuri tähän, missä Gentian Pollo kavereineen nyt juo kahvia. Kahvilan katolta poliisi saattoi hallita koko kylää.

Melkein kaikki kylän nuoret miehet pidätettiin, mutta moni kasvattaja onnistui pakenemaan vuorille. Syytteitä sai lopulta muutama kymmenen päätekijää. Poliisi pani kannabista roihuamaan paalikaupalla.

ALBANIAN huumekauppa ei toki ollut yhden kylän varassa.

Maa on täynnä vuoristoisia kyliä, joita kaikkia ei millään ilveellä voi ratsata. Lazaratin taistelun jälkeen kannabista osataan kasvattaa vähemmän uhmakkaasti. Jossain näillä rinteillä uudet puskat jo työntävät pihkaista kukkaansa.

On epäreilua, että ainoastaan lazaratilainen on päätetty juuria pois lopullisesti, kylän miehet valittavat. Poliisi käy yhä lähes päivittäin.

”Ja saahan kannabista Hollannissa ihan laillisesti”, eräs sanoo.

Hollannin kannabislinja on jo pitkään ollut liberaali, mutta 2010-luvulla kannabis on vapautunut nopeasti muuallakin. Lazaratin kahvilan miehet ovat varmoja, että Eurooppa tuli kateelliseksi Lazaratin halvasta marihuanasta ja juonitteli vastaiskun.

TEORIA ei tavallaan ole aivan väärä. Eurooppa todella on vaatinut Albaniaa panemaan huumekauppansa kuriin.

Viesti on mennyt perille, koska Albania toivoo olevansa jonain päivänä EU:n jäsen. Huhtikuussa EU-komissio suositti, että Albanian kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut. Optimistien mielestä Albanian EU-jäsenyys voisi toteutua jo vuonna 2025.

Yksi suurimmista esteistä jäsenyyden tiellä on ollut huumekauppa ja Albanian järjestäytynyt rikollisuus. Huumekauppa myös pitää yllä korruptiota, joka on Albanian suurimpia ongelmia.

Maassa, joka pyrkii Euroopan unioniin, ei kerta kaikkiaan voi olla lazarateja.

Pääministeri Edi Rama lähetti viime marraskuussa kaikille EU-maiden johtajille kirjeen, jossa sanoi Albanian tehneen oman osansa ja vaati muilta mailta apua rikollisjengien vastaisessa taistelussa. Esimerkkinä hän käytti juuri Lazaratin siivoamista.

”[Huumekauppiaat] ovat vaarallista väkeä. Pidämme heitä uhkana kansalliselle turvallisuudelle, ja niin teidänkin olisi syytä”, Rama kirjoitti sanomalehti Financial Timesissa.

Ei ole totta, että ainoastaan Lazaratia pidettäisiin silmätikkuna, niin kuin kuppilan miehet väittävät. Valvonta on tehonnut muuallakin. Vuonna 2016 Albanialle virka-apua antava Italian havaitsi ilmavalvonnassaan 2 086 kannabisviljelmää. Viime vuonna viljelmiä oli enää 88, ja kaikki tuhottiin heti kun ne oli löydetty.

TIISTAISENA huhtikuun iltapäivänä vuonna 2018 Lazaratissa ei voisi päätellä enää mistään, että kylässä on pyöritetty valtavaa huumekauppaa. Tai no, ehkä Fuck the Police -graffiteista, mutta sellaisia näkee missä tahansa päin maailmaa.

Reppuselkäiset koululaiset kipuavat rinnettä ylöspäin. Muuta ei kylänraitilla tapahdu. Eikä sekään oikein ole hyvästä.

Albania on moniongelmainen maa. Kun saa yhden ongelman juurittua pois, toinen nostaa päätään. Albanian pääelinkeinoja ovat maatalous ja turismi, eikä näillä rinteillä toimi oikein kumpikaan.

Kuppilan miehet kuluttavat elämänsä kahvilan ja moskeijan väliä kulkien. Kylän tila on surkea, mutta aika ennen poliiseja ei taida enää palata.

”Ei yksi kylä voi julistaa olevansa lain ja yhteiskunnan ulkopuolella”, sanoo Albanian entinen ulkoministeri Paskal Milo pääkaupungissa Tiranassa seuraavana päivänä. ”Yhtä kurjaa on monessa muussakin Albanian kylässä. Mutta ei yhteiskunnan ongelmia voi ratkaista niin, että annetaan valta huumejengeille.”

MIEHET lähtevät löntystelemään kuppilasta ylämäkeen kohti moskeijaa. Rukouskutsu kajahtaa minareetista, kun miehet ovat jo melkein perillä. Sitten kylätie on taas hiljainen.

Albanialaiset huumeliigat löysivät Suomen
KESKUSRIKOSPOLIISIN perjantaina julkaisemasta vuosittaisesta huumerikollisuuskatsauksesta käy ilmi, että albanialaisten rooli Suomen huumerikollisuudessa on kasvanut selvästi.

Viime vuonna albanialaiset olivat törkeistä huumausaine­rikoksista epäiltyjen määrällä mitattuna toiseksi suurin ulkomaalaisryhmä. Albanialaisia epäiltyjä oli 60, kun aiempina vuosina epäiltyjen määrä on vaihdellut yhden ja kahdenkymmenen välillä.

”Albanialaiset huumerikolliset ovat olleet jo vuosien ajan [EU-maiden poliisivirasto] Europolissa kovan porukan maineessa. He ovat hyvin suoraviivaisia ja tehokkaita. Heihin on liitetty myös kovan väkivallan uhka”, keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen kertoi HS:lle.

Hänen mukaansa albanialaiset rikolliset ovat aiemmin toimineet aktiivisesti etenkin Länsi- ja Keski-Euroopassa.

SUOMESSA albanialaisia epäiltiin viime vuonna ainakin marihuanan, kokaiinin ja ekstaasin maahantuonnista ja levityksestä.

Keskusrikospoliisin mukaan albanialaiset ovat kurinalaisia ja aseistautuneita. Albanialaiset eivät juuri ole osallistuneet katumyyntiin.

Leskisen mukaan on vielä liian varhaista arvioida, kuinka pysyvästä ilmiöstä on kyse.

Lasse Kerkelä HS
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

lech
Scooby Doo
Viestit: 633
Liittynyt: La Joulu 01, 2012 9:55 am

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja lech » Su Huhti 29, 2018 12:58 pm

Kannabiksen kasvatusta, myyntiä ja käyttöä kauhistellaan Suomessa edelleen. Se on kuitenkin laillinen tuote yhdeksässä USA:n osavaltiossa ja laillistamista harkitaan monessa muussa osavaltiossa. Alkoholi aiheuttaa paljon enemmän vahinkoa. Olisivat nyt antaneet albaanien jatkaa viljelyä, paljon porua tyhjästä.

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo » Su Huhti 29, 2018 2:26 pm

Yksi suurimmista esteistä jäsenyyden tiellä on ollut huumekauppa ja Albanian järjestäytynyt rikollisuus. Huumekauppa myös pitää yllä korruptiota, joka on Albanian suurimpia ongelmia.

Maassa, joka pyrkii Euroopan unioniin, ei kerta kaikkiaan voi olla lazarateja.

Pääministeri Edi Rama lähetti viime marraskuussa kaikille EU-maiden johtajille kirjeen, jossa sanoi Albanian tehneen oman osansa ja vaati muilta mailta apua rikollisjengien vastaisessa taistelussa. Esimerkkinä hän käytti juuri Lazaratin siivoamista.
Mutta Hollanti on EU-maa ja siellä pössyttely on sallittua. Miksipä se ei voisi olla sallittua muissakin EU-maissa? Onko se EU-maissa vain niin, että toiset EU-maat ovat toisia tasavertaisempia vai mistä ihmeestä on kysymys?
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

teppo
Sherlock Holmes
Viestit: 3147
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja teppo » Su Huhti 29, 2018 5:25 pm

DemlaMinfo kirjoitti: Onko se EU-maissa vain niin, että toiset EU-maat ovat toisia tasavertaisempia vai mistä ihmeestä on kysymys?
Kirjoitus antoi hieman yksinkertaistetun kuvan siitä, miksi Albania ei ole EU-maa. Jäsenyyden tiellä ei ole pössyttäminen vaan monta tekijää, joista isoin on, että maa on läpeensä korruptoitunut ja että viranomaisilla ei ole ollut riittävää kykyä tai halua edistää länsimaista demokratiaa, sitä että ihmiset luottaisivat instituutioihin kyläpäällikköjen sijaan tai että ihmisoikeudet merkitsisivät mitään. Se, että edes yhden kylän ottaminen viranomaisten haltuun on merkittävä uutinen ja edistysaskel, kertoo, että maa on edelleen Albania.

DemlaMinfo
Helen Mirren
Viestit: 1463
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo » Su Huhti 29, 2018 5:59 pm

teppo kirjoitti:
DemlaMinfo kirjoitti: Onko se EU-maissa vain niin, että toiset EU-maat ovat toisia tasavertaisempia vai mistä ihmeestä on kysymys?
Kirjoitus antoi hieman yksinkertaistetun kuvan siitä, miksi Albania ei ole EU-maa. Jäsenyyden tiellä ei ole pössyttäminen vaan monta tekijää, joista isoin on, että maa on läpeensä korruptoitunut ja että viranomaisilla ei ole ollut riittävää kykyä tai halua edistää länsimaista demokratiaa, sitä että ihmiset luottaisivat instituutioihin kyläpäällikköjen sijaan tai että ihmisoikeudet merkitsisivät mitään. Se, että edes yhden kylän ottaminen viranomaisten haltuun on merkittävä uutinen ja edistysaskel, kertoo, että maa on edelleen Albania.
Suomikin on läpeensä korruptoitunut, mutta Suomessa valtaa kyläpäälliköiden sijaan pitävät viranhaltijat, kansanedustajisto ja ministerit. Eikä Albaniassa kyläpäällikkö mikään huono päällikkö ollut, hänen keksimänsä osassa maita ja maanosia oleva bisnes tuotti hyvää koko hänen kylälleen, että myös kylän lähiympäristöihin.

Se on jännää, etteivät EU-maat ole vieläkään saaneet yhtenäistä lainsäädäntöä vaan osassa EU-maita kannabis on huume ja osassa EU-maita se on nautintoaine. Tässä on aika suuri ristiriita.
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.

teppo
Sherlock Holmes
Viestit: 3147
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja teppo » Ma Huhti 30, 2018 11:01 am

DemlaMinfo kirjoitti: Suomikin on läpeensä korruptoitunut, mutta Suomessa valtaa kyläpäälliköiden sijaan pitävät viranhaltijat, kansanedustajisto ja ministerit.
Kuvailemasi orgaanit ovat demokraattiseen eli edustuksellisuuteen perustuvaan vallankäyttöön kuuluvia elementtejä. Albanian ongelma on, että näiltä osin homma ei ole kommunismista luopumisen jälkeen edennyt sutjakkaasti vaan on luisuttu klaanijärjestelmään. Vaikkakin se on alkukantaisissa oloissa ihan kohtuullinen tapa hallita, jos muutakaan ei ole, ei kokemuksen valossa näytä todennäköiseltä, että sen varassa ponnistettaisiin kovinkaan korkealle.
DemlaMinfo kirjoitti: Se on jännää, etteivät EU-maat ole vieläkään saaneet yhtenäistä lainsäädäntöä vaan osassa EU-maita kannabis on huume ja osassa EU-maita se on nautintoaine. Tässä on aika suuri ristiriita.
Tämä kelailu ei liity varsinaisesti aiheeseen. Albaaneja ei ole moitittu kotitarvekasvatuksesta eikä pössyttämisestä vaan siitä, että kyvyttömyys tai haluttomuus omaksua moderneja valitorakenteita on johtanut laajamittaiseen rikollisuuteen, joka ei tosiasiallisesti rajoitu mietojen humeiden jakeluun.

L. Ron Bumqvist

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja L. Ron Bumqvist » Ti Touko 01, 2018 2:48 pm

The Washington Postin mukaan,
Marijuana has had little impact so far on various public health measures in states where it has been legalized, according to a report from the Drug Policy Alliance released Thursday.
Näyttäisi siis siltä, että puhuit vailla parempaa tietoa. Asia liittyy ketjun aiheeseen siten, että albanialainen rikollisuus ei enää siinä vaiheessa kukoista, kun mahdollisuus tehdä rahaa huumerikollisuudella otetaan heiltä pois.

Kaksillarattailla
Parranpäristäjä
Viestit: 64
Liittynyt: La Tammi 17, 2015 10:08 am

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja Kaksillarattailla » Ti Touko 01, 2018 3:25 pm

Kyllähän esim.albaanit ovat merkittävästi olleet mukana Suomen rikosmaailmassa jo aiemmin. Ovat toimineet ulkomailta käsin vain.

Ulkomaalaisten osuus tullee nousemaan merkittävästi lähitulevaisuudessa jo pelkästään turvapaikan hakijoiden toimesta.

teppo
Sherlock Holmes
Viestit: 3147
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja teppo » Ke Touko 02, 2018 5:18 pm

L. Ron Bumqvist kirjoitti: Mihin tietolähteisiin perustat väitteesi? Ei hampun päihdekäyttö ole ollut sen harvinaisempaa ennenkään, mutta kieltolain myötä sen käyttö on yleistynyt. Eikö olekin hassua, että kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa teinien käyttömäärät ovat laskeneet?
Oletan, että argumentti oli jatkoa tässä samassa ketjussa käydylle keskustelulle ja että viitattiin hampunkasvatuksen tarkoitukseen Suomessa vähän pitemmällä aikaperspektiivillä. Eikö yleisesti pidetä faktana, että Suomessa kasvatuksen ideana on lähinnä ollut tuottaa kuitua? Oli miten oli, tämän aihepiirin kelailulle voisi olla paikallaan oma ketjunsa.

Jos otsikkoon palataan, niin enpä usko, että albaanimafialla olisi joku erityinen syy pidättäytyä muusta lainvastaisesta toiminnasta vaikka pössyttämistä EUssa ei systemaattisesti kontrolloitaisikaan.

Avatar
Moderaattorit
Moderaattori
Viestit: 1150
Liittynyt: Ke Kesä 27, 2007 3:20 pm

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja Moderaattorit » To Touko 03, 2018 1:14 pm

Poistettu osa kannabis-keskustelusta ja poistellaan lisää kun ehditään. Pysykää ketjun aiheessa!
-NILS-


EDIT: Osa kannabisjutuista siirretty jo olemassa olevaan ketjuun: https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic ... 10&t=14300

Aihe näyttää kirjoittajia kiinnostavan, joten jatkakaa siellä.

Pahimmat hallusinaatiot ja muiden kirjoittajien aliarvionnit siirretty roskakoriin.
-NILS-
Ne tietää, jotka tietää...

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12965
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Albanialainen rikollisuus ulotti lonkeronsa Suomeen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Joulu 18, 2019 6:23 pm

Krp:n erikoistutkija kertoo, miten ”ehtymättömän” väkivaltaiset albaani­rikolliset pyörittävät kokaiinin salakuljetus­bisnestä – Espoon takavarikko voi olla historiallisen suuri

Suuren kokaiinilastin perässä teollisuusyrityksen pihalle maanantaina Espoossa hyökänneet epäillyt ovat albanialaistaustaisia. Albanialaislähtöiset rikollisryhmät ovat luoneet suoria yhteyksiä Etelä- ja Väli-Amerikan huumekartelleihin.

ALBAANITAUSTAINEN järjestäytynyt rikollisuus on saanut viime vuosina jalansijaa myös Suomesta. Kyseiset ryhmät tunnetaan viranomaisten keskuudessa muun muassa suurien kokaiinilastien salakuljetuksesta sekä raa’asta väkivallasta.

Tuorein ison mittakaavan huumausainerikos, johon albaanitaustaisten rikollisten epäillään liittyvän, paljastui maanantaina Espoossa. Tuolloin aseistautuneet ja naamioituneet miehet pahoinpitelivät kemikaalivaraston pihalla ajoneuvoyhdistelmän kuljettajan ja saivat aikaan järeän poliisioperaation. Poliisi epäilee keskellä päivää väkivaltaisen hyökkäyksen tehneen joukkion etsineen Brasiliasta Suomeen salakuljetettua kokaiinia.

Rekka oli saapunut Kilossa sijaitsevalle teollisuusalueelle Vuosaaren satamasta. Virallisena lastina oli teräshiekkaa.

KESKUSRIKOSPOLIISIN erikoistutkija Jari Leskinen ei kommentoi Espoon tapausta, mutta kertoo yleisellä tasolla albaanitaustaisen rikollisuuden rantautumisesta Suomeen.

Ilmiö ei ole uusi monissa suuremmissa EU-maissa.

”Albaanitaustaisilla rikollisorganisaatioilla on erityisen vahva asema EU-alueella. Aivan erityisesti Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa”, Leskinen sanoo.

Reviirin laajentumisesta Suomeen tuli Leskisen mukaan ensimmäisiä vahvoja viitteitä vuonna 2017. Samaa kehitystä oli jo aikaisemmin ollut myös muissa Pohjoismaissa.

”Nyt näyttää kyllä siltä, että nämä albaanitaustaiset organisaatiot ovat tulleet tänne hyvinkin voimallisesti ja mitä ilmeisimmin jäädäkseen”, Leskinen kertoo.

Leskisen mukaan kehityskulku oli varsin odotettavissa, koska suomalaisviranomaisillakin on ollut jo pitkään tietoa siitä, kuinka vahvan aseman albaanitaustaiset rikolliset ovat saavuttaneet muualla Euroopassa.

Albaanitaustaisilla rikollisilla Leskinen tarkoittaa paitsi suoraan Albaniasta tulleita henkilöitä myös monien muiden maiden albaanivähemmistöistä lain väärälle puolelle astuneita ihmisiä. Muun muassa Ruotsissa on Leskisen mukaan laaja albaaniyhteisö, jossa on myös runsaasti järjestäytynyttä rikollisuutta.

”Ruotsia käytettiin tukialueena, kun vallattiin uusia markkinoita Suomessa.”

Myös ainakin osa maanantaina Espoossa tehdyn hyökkäyksen epäillyistä tekijöistä oli pakenemassa Ruotsiin. He jäivät kiinni pian epäonnistuneen kokaiinin hakemisen jälkeen Helsingin Eteläsatamassa. Kiinniotot tehtiin hieman ennen kuin Silja Serenade -laiva ehti lähteä kohti Tukholmaa.

LESKINEN nostaa esiin kaksi albaanitaustaisen ammattirikollisuuden erityispiirrettä: järjestäytyminen erittäin tiukasti samalta etniseltä pohjalta ja matala kynnys käyttää väkivaltaa.

”Ryhmät ovat erittäin tiukasti järjestäytyneitä, ja niiden jäsenet tuntevat yleensä toisensa sukulaissiteiden kautta. Sillä taataan lojaliteetti ja kiinni jäädessä vaikeneminen poliisin kuulusteluissa”, Leskinen kertoo.

Huumekauppaan liittyviä reviirejä vallataan ja puolustetaan kovia otteita kaihtamatta.

”He ovat tulleet EU:n alueella erittäin tunnetuiksi ehtymättömästä väkivallan käytöstään.”

ALBAANITAUSTAISET rikolliset salakuljettavat Eurooppaan ja Euroopan sisällä monenlaisia huumeita. Suomeen he järjestelevät muun muassa kokaiinia, ja Leskisen mukaan erityisesti suurimmassa osassa yli kilon takavarikoista epäiltyjen juuret ovat johtaneet viime aikoina Albaniaan ja albaanitaustaisiin rikollisorganisaatioihin.

Esimerkiksi loppukesästä Helsingin Länsisatamassa tehtiin lähes 10 kilon kokaiinitakavarikko, johon liittyvät epäillyt ovat Leskisen mukaan albaanitaustaisia.

Vuosaaren satamasta löytyi puolestaan syyskuussa kylmäkontin ulkorakenteisiin kiinnitettynä 12 kiloa kokaiinia. Banaanirahdin yhteyteen ujutetut huumeet löytyivät syksyllä Vuosaaressa, kun satamatyöntekijä kiinnitti huomiota kontin ääressä häärineisiin tunkeilijoihin. Paljastumisensa jälkeen miehet vetivät tuubihuivit kasvoilleen ja juoksivat karkuun.

Leskinen ei voi kertoa kyseisestä tapauksesta yksityiskohtaisemmin, sillä esitutkinta on vielä kesken. Hän kuitenkin toteaa, että täysin vastaavanlaisia kylmäkontteihin viritettyjä kokaiinikätköjä on tehty viime aikoina lukuisia ympäri Eurooppaa. Niissä rikosepäilyt ovat kohdistuneet albaanitaustaisiin ryhmiin.

Leskisen tietojen mukaan ennen maanantaista kokaiinitakavarikkoa paljastuneet viimeisimmät kokaiinierät olivat ilmeisesti tarkoitettu nimenomaan Suomen markkinoille.

”Kyllä Suomea käytetään myös kauttakulkuvaltiona – ei pelkästään kokaiinissa, vaan muissakin huumeissa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nyt kokaiini on todella ollut tarkoitettu kotimaiseen kysyntään.”
...
ALBAANITAUSTAISET rikollisryhmät pyrkivät Leskisen mukaan nykyisin pitämään koko salakuljetusketjun omissa näpeissään.

”Albaanitaustaiset rikollisorganisaatiot ovat luoneet esimerkiksi kokaiinin salakuljetuksessa ja suurimittaisessa välityksessä suorat yhteydet Etelä- ja Väli-Amerikan kokaiinin tuotanto- ja välityskartelleihin. Eli heillä on yhteydet lähtöalueille saakka.”
...
SALAKULJETUKSESTA vastaavat albaanitaustaiset rikolliset eivät Leskisen mukaan hoida Suomessa suurissa määrin huumeiden vähittäismyyntiä. Sen sijaan he ovat hankkineet niin sanottuja piiloasuntoja välivarastoiksi, ja kokaiini tai muut aineet myydään paikallisille tukkupuolen rikollisorganisaatioille – esimerkiksi järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi luokitelluille moottoripyöräjengeille.

Keskusrikospoliisi on Leskisen mukaan löytänyt viitteitä, joiden mukaan albaanitaustaiset huumerikolliset ovat perustaneet Suomeen myös muun muassa logistiikka- ja rakennusalan yrityksiä.

”Alustavien selvitysten mukaan on ilmeistä, että tiettyjen yritysten ja niissä työskentelevien albaanitaustaisten henkilöiden ainoa todellinen tarkoitus on osallistua Suomeen salakuljetettujen huumausaineiden kätkemiseen ja levittämiseen”, Leskinen toteaa.

Kyseisten huumeorganisaatioiden jäseniltä on löytynyt Suomessakin muun muassa konetuliaseita.
...
Helsingin Sanomat
18.12. 15:41 , Päivitetty: 18.12. 16:21
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin