Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Zener
Alokas
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 3:51 pm

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja Zener » Ma Tammi 27, 2020 12:22 pm

Toisaalta jos biologista asetta miettii, niin tarvitseeko sen välttämättä tappaa kaikki? Vai riittääkö, että se halvaannuttaa hetkellisesti vihollisen yhteiskunnan ja sillä välin voi voittaa sodan, kun vihollinen on potemassa.

Avatar
meitzi
Hercule Poirot
Viestit: 2007
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja meitzi » Ma Tammi 27, 2020 12:46 pm

Hassua että niinkin paljon on hengissä ihmisiä, jotka teeskentelevät kannattavansa ihmisten määrän vähentymistä parhaaksi ympäristöteoksi.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6521
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ma Tammi 27, 2020 12:51 pm

Vähän käppyrää kuvaamaan vauhtiin lähtöä.

Kuva

Viralliset luvut tällähetkellä
In China there are now 2,744 confirmed cases as of 1200am on Jan 27, an increase of 39% resulting in 80 deaths, up 43%. This is triple the 916 mainland China cases reported late on Friday. Across the globe, there are now 2,807 confirmed cases and 80 Chinese fatalities, as so far nobody outside of China has died from the disease (that we know of).
Some very unpleasant math: in China's Hubei province where Wuhan is located, epicenter of the coronavirus breakout, there have been 1,423 cases and 76 deaths, resulting in a mortality rate of over 5%.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg

Electric Larry

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja Electric Larry » Ma Tammi 27, 2020 1:21 pm

Jää heti kotiin flunssaoireiden ilmaantuessa, kehottaa kansanterveystieteen professori, vaikka virallinen ohjeistus neuvoo toista

Professorin mukaan olisi sekä työyhteisön että työnantajan etu, jos ihmiset jäisivät pois töistä matalalla kynnyksellä.

Tilat eivät vastaa mielikuvaa nykyaikaisesta toimistosta. Käytävän varrella on paljon pieniä huoneita, ja niissä työskentelee työpareja tai yksittäisiä työntekijöitä. Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa ei tehdä töitä nykyaikaisessa maisemakonttorissa.

Siihen on syynsä.

Professori Jouni Jaakkola työhuonneessaan tietokoneen ääressä
Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola on itse osallistunut johtamansa yksikön tilojen suunnitteluun.Marko Väänänen / Yle
Tilan rakenne palvelee Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan suurempaa ajatusta. Täällä ei haluta flunssan leviävän.

Jaakkolan kolme perustetta
Professori Jouni Jaakkola on antanut omille työntekijöilleen erilaisen ohjeistuksen kuin lääkäriseura Duodecim. Hänen mukaansa töistä on syytä jäädä pois heti ensimmäisten flunssaoireiden eli nuhan, päänsäryn tai kurkkukivun alkaessa. Jos työntekijän kunto sallii, hän voi tehdä kotonaan etätöitä tai sitten keskittyä lepäämiseen ja taudista toipumiseen.

Lääkäriseura Duodecimin ohjeistus flunssaa sairastaville
Sen, onko jäätävä pois töistä taudin aikana, ratkaisee vain yleiskunto. Perussääntö on, että tartuttamisen välttämiseksi se ei ole tarpeellista, koska väestössä liikkuu koko ajan runsaasti nuhakuumeviruksia kantavia terveitäkin henkilöitä ja yksittäisen sairastuneen poistuminen joukosta ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua.

Lähde: Lääkäriseura Duodecim(siirryt toiseen palveluun)

Jaakkola perustelee käytäntöään kolmella seikalla. Ensinnäkin hänen mukaansa toipuminen hengitystieinfektiosta on nopeampaa, kun levätään heti taudin alkuvaiheissa. Samalla hän suosittelee käyttämään sinkkiä ja C-vitamiinia.

Toisena perusteena on vähentää toisten työntekijöiden tartuntariskiä, sillä flunssa tarttuu toisiin tehokkaammin taudin alkuvaiheessa.

Kolmanneksi hän arvioi mallin vähentävän myös terveydenhuollon kuormitusta. Kun työntekijä arvioi itse omaa toimintakuntoaan, ei flunssan vuoksi ei tarvitse mennä käymään lääkärissä.

Taloudellisesti hankala malli
Työterveyslaitoksen ylilääkäri Timo Leino pitää Jaakkolan ohjeistusta erityisesti taloudellisessa mielessä hankalana. Hengitystieinfektiot ovat niin yleisiä, että hänen mielestään poissaolojen määrä lisääntyisi, mikäli työstä jäätäisiin pois heti oireiden ilmaantuessa. Se taas tulisi kalliiksi erityisesti työnantajan näkökulmasta.

Lisäksi taudin alkuvaihe voi olla sellainen, että ihminen ei itse edes tajua vielä sairastuneensa. Silloin tartuttavuus on kuitenkin jo olemassa eli oireiden ilmaantuessa olisi jo liian myöhäistä jäädä pois töistä, Leino sanoo.

Suomalaisten työpaikkojen sairauspoissaolokäytännöissä on suuria eroja. Mitään erityisiä valtakunnallisia ohjeistuksia asiasta ei ole olemassa.

Osa vaatii ammattilaisen arvion heti ensimmäisestä poissaolopäivästä alkaen. Toisilla työpaikoilla omalla ilmoituksella voi olla poissa jopa työviikon, Leino summaa.

Professori Jouni Jaakkola työhuonneessaan tietokoneen ääressä
Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mielestä työnantajat eivät luota tarpeeksi työntekijän omaan kykyyn arvioida vointiaan ja työkykyään.Marko Väänänen / Yle
Toisaalta sairauskäyttäytyminen on eri asia kuin sairaus, Timo Leino muistuttaa. Jotkut kokevat saman sairauden mitättömänä ja toiset kokevat olevansa lähes kuoleman kielissä. Leinon mukaan myös lääkäreillä ja terveydenhoitajilla on oma kynänjälkensä siinä, miten sairauslomaa myönnetään.

Keskustelu kääntyykin nopeasti myös keskusteluksi luottamuksesta. Jos työntekijöitä ohjeistetaan jäämään pois töistä lievienkin oireiden myötä, alettaisiinko mahdollisuutta käyttää väärin?

Ainakin aiemmin työntekijöiden mahdollisuus olla pois töistä omalla ilmoituksella on jopa vähentänyt sairauspoissaolojen määrää, Työterveyslaitoksen ylilääkäri Timo Leino sanoo. Lääkäriltä on voinut saada sairauslomaa enemmän kuin mitä työntekijä olisi ollut poissa töistä omalla ilmoituksella.

– Mieluummin sanoisin, että sairaana mennään töihin useammin kuin ollaan sieltä pois, Leino toteaa.

Kaikkiaan erilaisten poissaolokäytäntöjen eroja ja niiden vaikutuksia työn tuottavuuteen on tutkittu vähän, eikä yksiselitteisiä tuloksia ole saatavilla.

Voit kertoa omista kokemuksistasi ja oman työpaikkasi käytännöistä tarkemmin tämän artikkelin lopussa.

Viruksia kaikkialla
Hengitystietulehduksia sairastetaan Suomessa Duodecimin arvion mukaan vuosittain 10–20 miljoonaa kertaa.

Duodecimin ohjeissa korostetaan, että viruksille altistuneita ihmisiä on joukossamme niin paljon, että yksittäisen ihmisen jääminen kotiin ei vaikuta sairastumisriskiin merkittävästi. Myös Timo Leino arvioi, että työpaikalta poissa oleminen ei vaikuta suuresti muiden sairastumisriskiin.

Jouni Jaakkola näkee asian eri tavalla. Työpaikalla vietetään niin merkittävä osa päivästä.

– Tuntuu uskottavalta, että määrällä on merkitystä. Hengitystieinfektioita sairastavan kanssa kahdeksan tuntia samassa tilassa on eri asia kuin lyhyt bussimatka tai käynti jossain julkisella paikalla.

Jaakkola on tutkinut toimistotyöntekijöiden terveyttä ja hänen mukaansa yhteisissä toimistotiloissa hengitystieinfektioiden määrä kasvoi noin kolmellakymmenellä prosentilla.

Sairastuneen kannattaisi Jaakkolan mielestä pysyä etätöissä tai olla ainakin omassa työtilassaan, jos töihin on tultava flunssaisena.

– Erityisesti maisemakonttoreissa akuuttia hengitystieinfektiota sairastavan kannattaisi pysyä poissa yhteisistä työtiloista, Jouni Jaakkola linjaa.

Ongelmana on tietysti se, että työtehtävien mukauttaminen on helpointa lähinnä asiantuntijatyössä, jossa esimerkiksi etätyön järjestäminen on mahdollista. Esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä se on vaikeammin toteutettavissa.

Leino muistuttaa, että moni työnantaja pyrkii ehkäisemään sairastumista jo ennalta ja tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuutta ottaa influenssarokotus ilmaiseksi. Myös Jouni Jaakkola suosittaa influenssarokotuksen ottamista.

Rokote ei kuitenkaan ehkäise yleisimpiä hengitystietulehduksia, joiden torjumisessa perinteiset ohjeet ovat edelleen toimivat.

Sekä Jouni Jaakkola että Timo Leino muistuttavat käsihygienian merkityksestä, yskimisestä ja aivastelusta paperiin tai hihanvarteen sekä esimerkiksi käytettyjen nenäliinojen laittamisesta mielellään erillisiin, suljettuihin roskapusseihin. Leinon mukaan toimistoissa myös yhteiskäyttöisten näppäimistöjen ja hiirien pyyhkäiseminen desinfiointiaineella ennen niiden käyttöä on hyvä tapa.

Timo Leinon mukaan tehokkaan hygienian merkityksestä saatiin esimerkki 2000-luvun puolivälissä, kun uutisointi lintuinfluenssasta oli kiivaimmillaan. Silloin myös hengitystieinfektioiden ilmaantuvuus väheni, kun ihmiset huolehtivat hygieniastaan paremmin.

https://yle.fi/uutiset/3-11162461?origin=rssHauskasti ajoitettu juttu..

edit.linkki unohtui, kiitos huomautuksesta
Viimeksi muokannut Electric Larry, Ma Tammi 27, 2020 2:05 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4155
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja poikani » Ma Tammi 27, 2020 1:53 pm

Linkki yllä olevaan artikkeliin: https://yle.fi/uutiset/3-11162461

Etätyö on järkevää.
????? ?? ??????.

Avatar
CharlesBronson
Charlien Enkeli
Viestit: 1954
Liittynyt: Su Touko 10, 2015 4:58 pm

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja CharlesBronson » Ma Tammi 27, 2020 4:22 pm

meitzi kirjoitti:
Ma Tammi 27, 2020 12:46 pm
Hassua että niinkin paljon on hengissä ihmisiä, jotka teeskentelevät kannattavansa ihmisten määrän vähentymistä parhaaksi ympäristöteoksi.
Mitäs hassua siinä on?
Ihmisen itsesuojeluvaisto nyt vaan on niin voimakas, että itsemurhailu on erittäin haastavaa.
Homma on paljon helpompaa, jos jokin ulkopuolinen taho päättää elämästä ja kuolemasta.
Kuten esimerkiksi pandemia.
it's my car !

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5071
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja URSA » Ma Tammi 27, 2020 5:18 pm

meitzi kirjoitti:
Ma Tammi 27, 2020 12:46 pm
Hassua että niinkin paljon on hengissä ihmisiä, jotka teeskentelevät kannattavansa ihmisten määrän vähentymistä parhaaksi ympäristöteoksi.
Antaa luonnonvalinnan hoitaa homma.

Se on vain tosiasia, että nopein ja tehokkain keino torjua ilmastonmuutosta (koska päättäjät ovat haluttomia tekemään päätöksiä asian eteen, kun rikkaiden bisnekset kärsisivät niistä) olisi reilu väkiluvun väheneminen. Joku 30 prosenttia varmaan riittäisi.

tötterö
Philip Marlowe
Viestit: 1212
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja tötterö » Ma Tammi 27, 2020 8:05 pm

Sanni tiesi tämänkin jo meitä ennen.

Jos haluut testaa mua yhen kerran.
Mulla on mesta mihin mennä.
Siellä on kaapissa pari Coronaa,
jos meil ei juttu muuten lennä..

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6521
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ma Tammi 27, 2020 10:19 pm

Kuva
Tahti vähän hiipunut tälle päivälle.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6521
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ti Tammi 28, 2020 12:42 am

Kuva

17 maata liittynyt varmistettujen kerhoon.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg

MikaK
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 203
Liittynyt: Ke Syys 18, 2019 9:29 pm

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja MikaK » Ti Tammi 28, 2020 12:55 am

Miksi kukaan ei kuole Kiinan ulkopuolella? Ja tartuntoja vähän. Ovatko he onnistuneet luomaan etnisen bioaseen? Joka tappaisi vain tiettyjä kansanryhmiä geneettisin perustein. Aloittivat testit ja loivat ensin treenimielessä kiinalaisiin tehoavan. Ja bioase virus karkasi laboratoriosta.

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4155
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja poikani » Ti Tammi 28, 2020 1:05 am

MikaK kirjoitti:
Ti Tammi 28, 2020 12:55 am
Miksi kukaan ei kuole Kiinan ulkopuolella?
Jos annettuihin lukuihin on luottaminen, kuolleisuus on tähän mennessä ollut vain parin kolmen prosentin luokkaa. Muiden alueiden muutamista sairastuneista, jotka oletettavasti ovat olleet suhteellisen perusterveitä matkustaakseen tai ollakseen töissä, ei välttämättä kuole kukaan.
MikaK kirjoitti:
Ti Tammi 28, 2020 12:55 am
Ja tartuntoja vähän.
Ehkä kiinalaisten toimenpiteet - karanteenit ym. - ovat tepsineet.
MikaK kirjoitti:
Ti Tammi 28, 2020 12:55 am
Ovatko he onnistuneet luomaan etnisen bioaseen? Joka tappaisi vain tiettyjä kansanryhmiä geneettisin perustein. Aloittivat testit ja loivat ensin treenimielessä kiinalaisiin tehoavan. Ja bioase virus karkasi laboratoriosta.
Olisivat todennäköisesti testanneet Xinjiangin uiguureilla...
????? ?? ??????.

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6521
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ti Tammi 28, 2020 1:11 am

Aika vähällä on muut maat päässeet ja tosiaan kuolemantapaukset ovat kaikki Kiinassa ja pääosin Wuhanissa kuten suurin osa tartunnoistakin. USA:ssa epäillään 100 tapausta mutta varmistettuja on vain 5. Viralliset tiedot takuuvarmasti voi kertoa johonkin potenssiin loppupeleissä kun kyse on Kiinasta.Vastahan tämä todenteolla lähti käyntiin ja jos taudin itämisaika on sen kaksi viikkoa niin ehtii tässä vielä tapahtua.

Wuhanista ehti 5 miljoonaa asukasta lähteä uudenvuoden viettoon kotiseuduilleen ympäri Kiinaa.Taudin lähdettäkään ei ole varmistettu sillä osa tartunnansaaneista ei ollut eläimien kanssa missään tekemisissä vaikka pääsääntöisesti Kiinassa kun tauti leviää se nimenomaan lähtee noista markkinoista liikenteeseen. Tämä viittaa siihen ihmisestä toiseen tartuntaan.

Wuhanissa tosiaan se Kiinan ainoa (tunnustettu) 4-tason viruslaboratoriokin sijaitsee joten ei voi sulkea tätäkään mahdollisuutta pois laskuista taudinlähteenä.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg

URSA
Sherlock John Holmes
Viestit: 5071
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja URSA » Ti Tammi 28, 2020 11:01 am

O-ou. Eilen juuri luin juttuja miten Suomessa on jo myyty hengityssuojat loppuun, ja mietin joutuuko niitä sitten tilaamaan Wishiltä. Ehkei sittenkään...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kor ... #gs.ur6jat
Koronavirus voi matkustaa Suomeen ruoan mukana – kiinalaisten nettikauppojen paketitkin ovat teoriassa riski: "Paketteihin ja tuotteisiin voi mennä räkää"

MTV Uutiset

Pelko koronaviruksesta on tyhjentänyt apteekkien hyllyt hengityssuojista Suomessakin. Niistä on kuitenkin vain vähän hyötyä. Katso video!

JULKAISTU 3 TUNTIA SITTEN
Koronavirus tarttuu herkimmin pisara- ja kosketustartuntana.

Ainakin 80 henkeä vaatinut ja yli 2700 ihmiseen tarttunut koronavirus voi siirtyä Kiinasta Suomeen elintarvikkeiden mukana.

– Paljon riippuu ruokatarvikkeiden käsittelijöiden hygieniasta. Jos käsihygienia ei ole kunnossa, virus voi matkustaa ruoan mukana. Elintarvikkeissa olosuhteet ovat virukselle varsin hyvät, sillä ruoka kuljetetaan kylmässä ja kosteassa, Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen perustelee.

Kuumennus tuhoaa viruksen

Usean päivän matka-ajat kuitenkin heikentävät koronaviruksen mahdollisuuksia säilyä hengissä. Julkusen mukaan on vielä vaikea arvioida, miten pitkään koronavirus pysyy elossa erilaisilla pinnoilla. Kunnon tutkimustietoa ei yksinkertaisesti ole vielä olemassa.

– Mutta kyllä koronavirus voi matkustaa Suomeen ruoan mukana – kiinalaisten nettikauppojen paketitkin ovat teoriassa riski

Julkusen mukaan ruoan lämmitys on tehokas keino varmistaa, ettei kylmäketjun läpi kulkeneessa elintarvikkeessa tule kylkiäisenä koronavirusta.

– Lämmitys tekee koronaviruksen vaarattomaksi, Julkunen neuvoo.

Paketit ovat teoreettinen riski

Ihmisten ylähengitystiet ovat koronaviruksen luontainen elinympäristö. Ihmiskehon ulkopuolelle päädyttyään virus ei yleensä pysy hengissä kuin tunteja.

– Se on herkkä sekä lämmölle että valolle. Kuivuttuaan viruksen taudinaiheuttajat kuolevat ja tartuntatodennäköisyys laskee, Julkunen tietää.

Pakettilähetysten riski on teoreettinen

Suomalaiset tilaavat runsaasti paketteja kiinalaisista nettikaupoista. Vaikka koronaviruksen on mahdollista matkustaa pakettien ja esimerkiksi kosmetiikan mukana, pitää Julkunen riskiä teoreettisena.

– Paketteihin ja tuotteisiin voi mennä räkää, jos hygienia ei ole kunnossa. Matkat ja siten toimitusajat ovat kuitenkin pitkiä. Tällaisilla pinnoilla viruksen on hyvin vaikea selvitä elossa muutamia tunteja pidempään. Virukset selviävät vähän paremmin rosoisilla ja huokoisilla pinnoilla, mutta eivät merkittävästi pidempään, Julkunen sanoo.

Virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan koronavirus tarttuu selvästi tehokkaimmin pisara- ja kosketustartuntana. Täten tehokkain lääke tartuntojen minimoimiseen on paperiin tai hihaan yskiminen sekä käsien peseminen saippualla.

Avatar
sikakoira
Fitz ratkaisee
Viestit: 6521
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: SARS 2 - Useita kaupunkeja suljettu Kiinassa

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ti Tammi 28, 2020 12:17 pm

Kiina ilmoitti että sillä on 30 453 uutta epäiltyä tapausta ja varmistetutkin tapaukset ottivat hyvän pompun.

Kuva
Kuva

P.Korea sulki rajansa, Saksassa ensimmäinen tartunta ja USA nosti matkustusvaroitustansa tasoon 3.
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg

Vastaa Viestiin