Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
delila
Martin Riggs
Viestit: 601
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja delila »

En äkkiseltään löytänyt tästä vielä keskustelua.

https://yle.fi/uutiset/3-11584118
Neljä 13-vuotiasta loukkaantui ulosajossa Vaasassa – Poliisi: "Tämä on tästä eteenpäin lastensuojelun asia"

Turman sattuessa autolla oli nopeutta arviolta 140 kilometriä tunnissa. Autossa ei ollut nuorten lisäksi muita.


Vaasassa Pohjanmaalla neljä 13-vuotiasta on loukkaantunut ulosajossa, pelastuslaitos kertoo. Paloesimiehen mukaan yksi nuorista loukkaantui vakavammin ja kolme muuta lievemmin.
Kaikki neljä on viety sairaalaan. Autossa ei ollut muita.
Pohjanmaan poliisin mukaan tapausta tutkitaan muun muassa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Tapauksesta on ilmoitettu lastensuojeluviranomaisille ja lasten vanhemmille.

Pelastuslaitos: syynä ajoneuvon hallinnan menetys

Onnettomuus tapahtui valtatie 3:lla, lähellä Vaasan ABC:tä. Paloesimies Kai Sandelinin mukaan kaikki neljä onnettomuudessa osallisena ollutta pääsivät itse ulos autosta. Auto syttyi myöhemmin tuleen.
Pelastuslaitoksen arvion mukaan ulosajon syynä oli ajoneuvon hallinnan menetys. Nopeutta autolla oli arviolta 140 kilometriä tunnissa turman sattuessa. Rajoitus onnettomuuspaikalla on 120 kilometriä tunnissa.
Pelastuslaitos sai hälytyksen onnettomuudesta pian yhden jälkeen aamuyöllä. Tilanne oli ohi ja tie auki nopeasti hälytyksen jälkeen.

Pohjanmaan poliisi: alaikäisiä

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel muistuttaa, että kyseessä ovat alaikäiset henkilöt. Kaikki autossa ja onnettomuudessa olleet ovat alle 15-vuotiaita, siksi esimerkiksi loukkaantuneiden tilasta poliisi ei pysty eikä haluakaan kertoa.
– En pysty sitä kertomaan. He ovat sairaalassa. Nämä ovat potilastietoja, enkä niitä kommentoi julkisuuteen. Kaiken lisäksi on kyse alaikäisistä. Tämä on tästä eteenpäin enemmän lastensuojelun asia, Appel sanoo.
Appel ei myöskään tiedä kertoa, ovatko nuoret olleet alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisia.

Poliisin tapahtumakuvaus

Poliisin tapahtumakuvauksen mukaan Mustasaaressa poliisipartiota vastaan ajoi viime yönä puolen yön jälkeen henkilöauto, jonka epävarma eteneminen liikenteessä herätti partion huomion.
Partio kääntyi auton perään ja kytki pysäytysvalot päälle. Henkilöauto kääntyi Rantatieltä moottoritien liittymälle ja pysähtyi.
Kun poliisipartio nousi partioautosta tarkastaakseen kuka autolla oli liikenteessä, auto kiihdytti kovalla vauhdilla ja jatkoi moottoritietä kohti Vaasan keskustaa.
Partio lähti seuraamaan autoa ja näki sen kääntyvän liittymässä Tarhaanjantielle. Siinä kohtaa partio menetti hetkellisesti näköyhteyden autoon. Partio kääntyi auton perään Tarhaajantielle ja huomasi tasoliittymässä auton ojan toisella puolella tulessa. Kaikki autossa olleet henkilöt makasivat auton ulkopuolella.
Pelastuslaitos kutsuttiin paikalle sammuttamaan tulipalon ja kaikki autossa olleet kuljetettiin sairaalaan.
Appelin mukaan alle 15-vuotiaiden kuljettajien onnettomuudet ja ylipäätänsä heidän tavoittamisensa auton ratissa on harvinaista.
– Silloin tällöin sitä tapahtuu.

Kuva
Viimeksi muokannut delila, Pe Loka 09, 2020 10:58 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

delila
Martin Riggs
Viestit: 601
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja delila »

Tässä myös facebookissa ollut, paikalla olleen poliisin kuvaus tapahtumista.
Entä jos – tehtävä, joka saa ihmisen pysähtymään
Viime yönä olin ihan tavallisessa yövuorossa kentällä yhdessä partiokaverini kanssa. Tavallinen keskiviikkoilta alkoi pikkuhiljaa kääntymään torstaiyöksi. Ajoimme poliisiautolla Rantatietä pitkin Vaasaa kohti. Ajoimme rauhallisesti piemeässä yössä, koska meillä ei ollut kiirettä mihinkään.
Edessämme ajoi henkilöauto, joka herätti kiinnostuksemme. Kentällä työskentelemieni vuosien aikana on kehittynyt jonkinlainen kuudes aisti, joka hälyttää, kun liikenteessä kohtaamillani autoilijoilla ei näytä olevan kaikki kunnossa. Auto, joka nyt ajoi edessämme, kuului juuri siihen kategoriaan. Jokin kuljettajan tavassa ohjata autoa herätti huomiomme ja laitoimme poliisiauton pysäytysvalot päälle. Auto kääntyi moottoritien liittymärampille kohti Vaasaa ja pysähtyi tien laitaan. Pysäytimme poliisiauton hieman taaemmaksi ja minä kävelin edessä olevan auton kuljettajan puolelle keskustellakseni kuljettajan kanssa. Koputin auton sivuikkunaan, näin kuljettajan, joka katsoo suoraan eteenpäin vältellen katsekontaktia. Hänen molemmat kätensä puristavat rattia ja sekuntia myöhemmin lähtee auto liikkeelle täyttä vauhtia.

Ehdin kuitenkin nähdä vilauksen auton kuljettajasta ja että etupenkillä hänen vieressään istuu toinen henkilö. Juoksen takaisin poliisiautolle ja 13 sekuntia myöhemmin lähdemme ajamaan auton perään moottoritietä pitkin. 13 sekunnissa ehtii edellä ajava auto saamaan hieman etumatkaa ja me näemme ainoastaan auton takavalojen häviävän, kun se noin kaksi kilometriä kauempana kääntyy Tarhaajantielle johtavalle rampille. Me käännymme perässä, mutta olemme siinä vaiheessa kadottaneet näköyhteyden autoon emmekä tiedä, minne se on ajanut.

Rampin loppupuolella satumme huomaamaan tulipalon hyvän matkaa tiestä metsän reunassa. Ensimmäinen ajatukseni on, että kuka on sytyttänyt nuotion sinne keskellä yötä. Sekuntia myöhemmin tajuan, mitä näen. Siellä on palava auto, entä jos se on auto, jonka perässä ajoimme. Me pysähdymme ja minä ryntään auton luo. Auton ulkopuolella makaa neljä nuorta, joista kaksi näyttää olevan tajuttomia ja kaksi ovat tajuissaan. Tajuissaan olevat nuoret valittavat kipuja ja puhuvat epäjohdonmukaisesti. Otan kiinni yhdestä nuoresta, nostan hänet ylös ja huudan suoraa huutoa: kuinka monta teitä oli autossa? Onko joku vielä sisällä autossa? Nuori vastaa nopeasti, että heitä oli neljä. Kaikki ovat ulkona, ole kiltti ja auta niitä toisia! Osoitan kädellä tajuissaan oleville nuorille, mihin suuntaan heidän pitää juosta, käsken heitä poistumaan palopaikalta kaikin keinoin. Auto tulee roihahtamaan tuleen. Jalkojeni juuressa näen kaksi liikkumatonta ruumista, jotka makaavat vain muutaman kymmenen senttimetrin päässä palavasta autosta. Otan kiinni molempien housujen vyötäröstä, nostan heidät ylös ja lähden juoksemaan kohti muita, jotka istuvat kauempana ojan reunalla. 30 sekuntia myöhemmin auto on yhtä tulimerta, renkaat räjähtävät ja palasia lentelee ympäriinsä.

Entä jos emme olisi nähneet, minne auto ajoi. Entä jos auto olisi syttynyt palamaan vasta, kun olimme ohittaneet sen. Entä jos joku olisi jäänyt autoon, tai sen alle, entä jos…

Kutsumme pelastuslaitoksen paikalle, auto sammutetaan ja auton matkustajat saavat hoitoa ja kuljetetaan sairaalaan. Partiokaverini tarkastaa alueen vielä useaan otteeseen lentämällä sen yli dronella, varmistaaksemme ettei onnettomuudessa olisi ollut vielä joku jota emme ole löytäneet. Muita henkilöitä ei löydy ja voimme jatkaa paikan paikkatutkinnalla. Meidän on vaikea ymmärtää miten auto on päätynyt sinne missä se on, mutta hetken kuluttua voimme todeta auton tehneen 48 metrin ilmalennon ajaessaan rampille. Yön aikana selviää, että ainoastaan yksi autossa olleista henkilöistä on käyttänyt turvavyötä. Siinä vaiheessa, kun auto on ilmalennon jälkeen iskeytynyt maahan ovat muut lentäneet autosta ulos. On ihme, että kaikki autossa olleet ovat elossa.

Kun tilanne on rauhoittunut ja adrenaliini laskenut, huomaan olevani peloissani. Pelästyin suunnattomasti. Pelästyin joutuvani joskus sellaiseen tilanteeseen, jossa vain joudun katsomaan sivusta, enkä pystykään auttamaan ihmisiä hädässä.
Viime aikoina alueellamme on esiintynyt melko paljon hurjastelua.

Toivoisin, että te vanhemmat, niin alaikäisten kuin täysi-ikäistenkin, kertoisitte tämän tarinani lapsillenne. Älkää syyttäkö ketään, mutta miettikää hetken erilaisten tekojen seurauksia, niin itsellenne kuin muille. Mikä tilanne on siellä missä asutte, esiintykö siellä vaarallista käytöstä liikenteessä, ajetaanko laittomilla kulkuneuvoilla, ajetaanko ilman ajokorttia ja miksi niin tehdään?
- Vanhempi konstaapeli Emil Vaasassa-

jekkumaisteri
Poliisikoira Rex
Viestit: 287
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:55 am

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja jekkumaisteri »

Todella järkyttävä onnetomuus. Onneksi kukaan ei kuollut. Mistä ihmeestä tämä lapsi porukka on saanut idean lähteä autoilemaan ?

Scilla
Martin Riggs
Viestit: 615
Liittynyt: Pe Huhti 24, 2009 12:22 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja Scilla »

13-vuotiaiden auto-onnettomuudessa paikalla ollut vanhempi konstaapeli julkaisi tarkan kertomuksen tapahtumista: "Tehtävä, joka saa ihmisen pysähtymään"

Toissayönä neljä 13-vuotiasta ajoi rajusti ulos tieltä Vaasassa. Pohjanmaan poliisi julkaisi myöhään torstai-iltana poikkeuksellisen päivityksen tapahtumista.

9.10.2020 klo 07.54 päivitetty 9.10.2020 klo 08.38

Toivoisin, että te vanhemmat, niin alaikäisten kuin täysi-ikäistenkin, kertoisitte tämän tarinani lapsillenne. Älkää syyttäkö ketään, mutta miettikää hetken erilaisten tekojen seurauksia, niin itsellenne kuin muille.

Mikä tilanne on siellä missä asutte, esiintykö siellä vaarallista käytöstä liikenteessä, ajetaanko laittomilla kulkuneuvoilla, ajetaanko ilman ajokorttia ja miksi niin tehdään?

Näin päättyy vanhempi konstaapeli Emilin päivitys (siirryt toiseen palveluun), joka julkaistiin Pohjanmaan poliisin Facebook-sivuilla myöhään torstai-iltana kahdella kielellä.

Päivityksessä käydään läpi neljän 13-vuotiaan vakava tieltä suistuminen, joka tapahtui toissayönä. Vanhempi konstaapeli Emil kertoo olleensa kyseisenä yönä työvuorossa ja siten mukana tapahtumissa.

Vanhempi konstaapeli kuvailee tehtävää hyvin poikkeukselliseksi ja järkyttäväksi. Se keskeytti tavallisen keskiviikkoillan työvuoron totaalisesti.

Erikoisesti ajava auto kiinnitti poliisipartion huomion, ja he pysäyttivät sen Rantatielle, moottoritien liittymärampille kohti Vaasaa. Poliisi ehtii koputtaa auton ikkunaan, näki kuskin ja mahdollisen toisen henkilön etupenkillä, kun auto lähti liikkeelle täyttä vauhtia.

Poliisit lähtivät auton perään moottoritietä. Se kääntyi Tarhaajantielle johtavalle rampille ja oli sen verran kaukana, että katosi poliisien näkyvistä. Rampin loppupuolella poliisit havaitsivat tulipalon kaukana tiestä metsän reunassa. He tajusivat pian, että se on palava auto ja kirjoittaja kertoo rynnänneensä auton luo.

Auton ulkopuolella makaa neljä nuorta, joista kaksi näyttää olevan tajuttomia ja kaksi ovat tajuissaan. Tajuissaan olevat nuoret valittavat kipuja ja puhuvat epäjohdonmukaisesti. Otan kiinni yhdestä nuoresta, nostan hänet ylös ja huudan suoraa huutoa: kuinka monta teitä oli autossa? Onko joku vielä sisällä autossa?

Nuori vastaa nopeasti, että heitä oli neljä. Kaikki ovat ulkona, ole kiltti ja auta niitä toisia!

Osoitan kädellä tajuissaan oleville nuorille, mihin suuntaan heidän pitää juosta, käsken heitä poistumaan palopaikalta kaikin keinoin. Auto tulee roihahtamaan tuleen. Jalkojeni juuressa näen kaksi liikkumatonta ruumista, jotka makaavat vain muutaman kymmenen senttimetrin päässä palavasta autosta.

Otan kiinni molempien housujen vyötäröstä, nostan heidät ylös ja lähden juoksemaan kohti muita, jotka istuvat kauempana ojan reunalla. 30 sekuntia myöhemmin auto on yhtä tulimerta, renkaat räjähtävät ja palasia lentelee ympäriinsä.

"Ihme, että kaikki autossa olleet ovat elossa"
Poliisi pohtii kirjoituksessaan, että lasten pelastuminen oli kiinni sattumasta ja sekunneista.

Meidän on vaikea ymmärtää miten auto on päätynyt sinne missä se on, mutta hetken kuluttua voimme todeta auton tehneen 48 metrin ilmalennon ajaessaan rampille.

Yön aikana selviää, että ainoastaan yksi autossa olleista henkilöistä on käyttänyt turvavyötä. Siinä vaiheessa, kun auto on ilmalennon jälkeen iskeytynyt maahan ovat muut lentäneet autosta ulos. On ihme, että kaikki autossa olleet ovat elossa.

Viime aikoina esiintynyt hurjastelu on yksi syy, miksi poliisi on päätynyt näin poikkeukselliseen tapahtumien kuvaukseen. Tapaus säikäytti vanhemman konstaapelin perusteellisesti.

Jutun kursiivit ovat Pohjanmaan poliisin Facebook-päivityksestä, jolla on jo tuhansia tykkäyksiä ja jakoja.
https://yle.fi/uutiset/3-11586469

Aika paljon saman toisoa kuin tuossa yhdessä edellä olevassa kirjoituksessa. Kuvia en saa liitettyä, jos joku linkin kautta onnistuu..?

JammuSetä
Christopher Lorenzo
Viestit: 1595
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Watsapissa leviää video tuosta tapahtumapaikasta. Komean ilmalennon ovat tehneet. Liittymärampin penkasta yli kolmen kaistan maahan koskematta

Yx2
Nikke Knakkertton
Viestit: 153
Liittynyt: Ke Heinä 22, 2020 3:31 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja Yx2 »

Ettei vaan yrittäneet paeta koronaa kun tuolla alueella se niin hurjana jyllää?
Mitalithan tuosta pitäisi antaa.

Avatar
Gladys
Michael Knight
Viestit: 4483
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja Gladys »

Ilmeisesti on nykyään ihan normaalia, että 13-vuotiaat lapset saavat hengata kylillä keskellä yötä (ja keskellä viikkoa)?
All is pretty.
- Andy Warhol

jekkumaisteri
Poliisikoira Rex
Viestit: 287
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:55 am

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja jekkumaisteri »

Gladys kirjoitti:
La Loka 10, 2020 11:02 am
Ilmeisesti on nykyään ihan normaalia, että 13-vuotiaat lapset saavat hengata kylillä keskellä yötä (ja keskellä viikkoa)?
Aikalailla välinpitämättömyyttä kyllä vanhemmissa kun tuon ikäiset ovat kylillä ulkona keskellä yötä. Se ihmetyttää että onko kenenkään kotona edes huomattu että auto on otettu käyttöön? Onneksi tämä järkyttävä onnettomuus ei vienyt kenenkään henkeä.

Sverdlov
Martin Beck
Viestit: 847
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Ei tämä mikään onnettomuus ollut. Ensin tahallisesti varastetaan ajoneuvo, paetaan tahallisesti poliisia ja ajetaan tyhmyyttään pöpelikköön. Missä kohtaa se onnettomuus on ollut?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Wickeddy
Harjunpää
Viestit: 345
Liittynyt: Ti Touko 05, 2015 2:20 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja Wickeddy »

jekkumaisteri kirjoitti:
La Loka 10, 2020 11:23 am
Gladys kirjoitti:
La Loka 10, 2020 11:02 am
Ilmeisesti on nykyään ihan normaalia, että 13-vuotiaat lapset saavat hengata kylillä keskellä yötä (ja keskellä viikkoa)?
Aikalailla välinpitämättömyyttä kyllä vanhemmissa kun tuon ikäiset ovat kylillä ulkona keskellä yötä. Se ihmetyttää että onko kenenkään kotona edes huomattu että auto on otettu käyttöön? Onneksi tämä järkyttävä onnettomuus ei vienyt kenenkään henkeä.
Ei ne lapset aina lupia kysele jos haluavat lähteä ja tietävät ettei vanhemmilta lupia tule.
Puhumattakaan auton alle ottamisesta. Minä en ainakaan nuku auton avaimet tyynyn alla ,eikä niillä ole kassakaappia säilytyspaikkana.
Poliisit olivat kiinnittäneet huomion autoilijan ajotapaan eikä mitään mainintaa varastetusta autosta joten tuskin vanhemmilla on ollut tietoa auton käyttöön ottamisesta.
Jos ja kun lapset hölmöilevät niin ei niitä kaikkia vanhempien tietoon tule vaikka toiset aikuiset joutuvatkin niitä todistamaan.
kunnia meni ,mutta maine jäi.

peteme
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 7:10 pm

Re: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui paetessaan autolla poliisia Vaasassa

Viesti Kirjoittaja peteme »

Aika pitkän lennon tosiaan tehnyt.
Liitteet
32CB7AA4-66BD-41CC-8A07-BB4B806739F2.jpeg
32CB7AA4-66BD-41CC-8A07-BB4B806739F2.jpeg (182.7 KiB) Katsottu 1659 kertaa
97877574-2C44-4049-A26C-C812CAF5F76C.jpeg
97877574-2C44-4049-A26C-C812CAF5F76C.jpeg (147.38 KiB) Katsottu 1659 kertaa

Vastaa Viestiin