Lepo-kerho

Keskustelua Ulvilan tapauksesta
Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9108
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

Satuin löytämään Tampereen yliopistoon toukokuussa 2014 tehdyn Miika Viljakaisen mielenkiintoisen gradun "Rikoksen hahmo - Kotimaan rikosuutisointi Aamulehdessä toukokuusta 2011 toukokuuhun 2012" (https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/ ... sequence=1). En muista, että kyseistä tutkielmaa olisi näillä sivustoilla käsitelty aiemmin.

Me jokainen toki tiedämme, mistä lehdet vuonna 2011 ja 2012 kirjoittivat Ulvilan murhaan ja sen jälkiseuraamuksiin liittyen, mutta tämä uutisointi minusta puuttui äkkiselaamalla gradutyöstä täysin lukuunottamatta jotain tilastolukuja.

Seuraavassa gradusta poimittu tekstin pätkä koskien Lepo-kerhoa, jonka mahdollista vaikutusta Ulvilan murhaan yms. liittyvään uutisointiin olen alkanut pohtia:

"3.3 Rikostoimittajien ammattimaistuminen: LePo-kerho

Osa tutkijoista näkee rikos- ja oikeustoimittajien ryhmän ammattimaistuneen vasta silloin, kun Oikeustoimittajat ryperustettiin vuonna 1988 (Smolej 2011, 9). En itse muotoilisi asiaa aivan yhtä jyrkästi, sillä rikosuutisia on tehty kuitenkin vakavissaan vuosikymmeniä. Kenties jopa vakavamielisemmin kuin nykyisin, sillä esimerkiksi 1960-luvulla Bodominjärven murhajutun yhteydessä Uusi Suomi irrotti useiksi kuukausiksi peräti kolme toimittajaa seuraamaan Hans Assmania, koska Assmanin epäiltiin jollain tapaa sekaantuneen kolmen nuoren murhaan. Nykyisin vastaavanlainen seuranta ei tulisi kysymykseenkään.

Olkoonkin, että erikoistuneita rikos- ja oikeustoimittajia oli 1960-luvulla vähemmän kuin nykyisin, niillä harvoilla oli kuitenkin rikostoimittajan ammatti-identiteetti. Yksi heistä oli rikostoimittaja Hannes Markkula eli Murha-Markkula (s. 1944). Markkula aloitti Ilta-Sanomien toimittajana 1965 ja jäi eläkkeelle vuonna 2012 samasta lehdestä rikostoimituksen esimiehen tehtävistä. Muistelmateoksessaan Markkula kirjoittaa, ettei 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla voinut mitenkään menestyä rikostoimittajana, ellei kuulunut Lehdistö-Poliisi -kerhoon eli LePo-kerhoon. Näen Markkulan tavoin LePo-kerhon olleen ensimmäinen rajapyykki rikostoimittajien ammattimaistumisen tiellä, sillä kerho erotti yhden toimittajajoukon toisista – oli toimittajia, joilla oli rakennetut kontaktit poliisiin, ja oli toimittajia, joilla ei ollut.

LePo-kerho perustettiin vuonna 1960 poliisiviranomaisten ja toimittajien yhteiseksi yhdistykseksi, ja se oli lajissaan ensimmäinen. Hannes Markkulan suhde kerhoon oli erinomaisen läheinen, sillä hän istui kerhon hallituksessa peräti 25 vuoden ajan. 3 Silloinen Helsingin Sanomien päätoimittaja Eljas Erkko (1895-1965) piti Mäntsälän kapinaa – eli Lapuan liikkeen yritystä kaataa Suomen hallitus – niin suurena uutisena, että sen uutisoimiseen tarvittiin kokonaan uusi lehti. Oikeustoimittajat ry:n mukaan sillä on nykyisin noin 80 jäsentä eri puolilta Suomea.

Markkulan mukaan kerhon syntymiselle oli kaksi syytä. Ensimmäinen syistä oli ylipoliisipäällikkö Fjalar Jarva, joka toimi myöhemmin myös kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin presidenttinä. Jarva oli ollut ennen vuotta 1960 ulkomaankomennuksella ja oppinut siellä kansainvälisiä tapoja – ulkomaan tuliaisinaan Jarva toi Suomeen PR-tilaisuudet, poliisin tiedotussihteerin ja lopulta LePokerhon. Poliisi opetteli siis Jarvan avulla PR-työn; ulkoisen viestinnän ja kontaktien solmimisen.

Toisena syynä kerhon synnylle Markkula mainitsee toimittajien ja poliisien tulehtuneet välit. Välit olivat kiristyneet Heinäveden Tulilahden kaksoissurman tutkinnan aikana; toimittajat kuulemma häiritsivät ja vaikeuttivat poliisien työtä ja päinvastoin. Tulilahden jutun jälkimainingeissa sekä poliisit että toimittajat olivat yhtä mieltä siitä, että jotain pitäisi tehdä yhteisymmärryksen parantamiseksi. Juuri tähän tarkoitukseen tarvittiin epävirallista poliisien ja toimittajien yhteistä foorumia, ja näin LePo-kerho perustettiin. (Markkula 2007, 19-21; Hemánus 1966, 168.)

Parahultainen yhteisymmärrys poliisien ja toimittajien välillä löydettiin kuulemma vasta useiden kosteiden ja viinahöyryisten tilaisuuksien jälkeen, mutta oli tilaisuuksien luonne mikä hyvänsä, poliisien ja toimittajien välinen yhdyslinkki oli syntynyt. (Markkula 2007, 19-21.)

Tätä yhdyslinkkiä on sittemmin arvosteltu muun muassa hyvä veli -kerhoksi, jossa tutut poliisit vuotavat tutuille toimittajille tietoja keskeneräisistä tutkinnoista. Arvostelu on tähän mennessä jäänyt yleiselle tasolle, eikä konkreettisia tapauksia ole tuotu julkisuuteen. "


Kuinka aktiivista ja laaja-alaista mahtaa olla Lepo-kerholaisten toiminta näinä päivinä? Toivottavasti tällainen tiedonvaihtoa ja uutisointia helpottava kerhotoiminta ei missään muodossa mahdollista tai edesauta syyttömien ihmisten oikeusmurhaamista.
Pauli Kuusiranta kirjassaan "Ulvilan murha - Kadonneen tekijän jäljillä" sivulla 23:

"Murhaajan kiinnisaaminen mahdollisimman nopeasti on aina poliisin tärkein tehtävä."

Avatar
kerroush
Agentti Scully
Viestit: 663
Liittynyt: Su Heinä 14, 2013 8:13 pm

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja kerroush »

Juu, LePo vaan. PiLi.

Salaliittoteoriat on hauskoja, mutta ne on kuitenkin vain teorioita.

Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9108
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

kerroush kirjoitti:Juu, LePo vaan. PiLi.

Salaliittoteoriat on hauskoja, mutta ne on kuitenkin vain teorioita.
Kuka täällä on mitään salaliittoteorioista puhunut? Jos sinulla on sellainen mielessä, niin esitä se vaan rohkeasti meille muille ruodittavaksi.
Pauli Kuusiranta kirjassaan "Ulvilan murha - Kadonneen tekijän jäljillä" sivulla 23:

"Murhaajan kiinnisaaminen mahdollisimman nopeasti on aina poliisin tärkein tehtävä."

Avatar
sisotalo
Jessica Fletcher
Viestit: 3375
Liittynyt: Su Helmi 26, 2012 12:10 pm

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja sisotalo »

Hyvin mielenkiintoinen tieto. Se paljastaa nimenomaan salaliiton poliisien ja rikostoimittajien välillä. Vaikka ei siinä mitään paljastamista ole. Niiden viiden vuoden aikana jona olen kirjoittanut Ulvilan surmasta on tämä salaliitto ollut raudanluja totuuden pimittäjä.

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi se, että Annelista tehtiin syyskuussa 2011 Saatanan palvoja. Väitös oli aivan naurettava ja syvästi loukkaava. Sen keksi ilmeisesti Auerin poika salaiseksi julistetuissa haastatteluissa ja todistajaksi löytyi Saatanan palvojista työ tehnyt opettaja. Siis heitä on Suomessa, mutta Annelin osoittaminen sellaiseksi olisi Julkisen sanna neuvoston pitänyt tuomita kovin sanoin, mutta ilmeisesti LePo esti sen.

Saatanan palvonnan ruttasi Huvudstadsbladetissa ulkomaan toimittaja, joka ei voinut kuulua LePo-liittoon. Hän on varsinaisesti Ruotsin TVn toimittaja, joka ei onnistunut koskaan saamaan Ulvilan surmaa Ruotsin TVn lähetyksiin. Ruotsissa on tietenkin samanlainen poliisin ja toimittajien yhteistyö elin, jota johtaa Leif G.W Persson ohjelmassa Veckans Brott/Svt.

Ruotsin lehdistö lopetti kokonaan uutisoinnin Ulvilan surmasta keväällä 2010. Neljän lapsen äiti oli surmannut isän lastensa silmien edessä. Sikäläinen LePo ei päästänyt ainuttakaan Ulvilan surmaa käsittelevää artikkelia mihinkään mediaan. Tarvitaanko jotain parempaa näyttöä salaliitosta Ruotsissa. Verrataan vastaavaa Thomas Quick juttua Ruotsissa, josta Suomessa on kirjoitettu ahkerasti, sitä ei LePo kontrolloi.

Avatar
sisotalo
Jessica Fletcher
Viestit: 3375
Liittynyt: Su Helmi 26, 2012 12:10 pm

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja sisotalo »

Miika Viljakaisen väitös ei tarkastele LePon vaikutuksia rikosten selvittämisessä vaan pelkästään mitä Aamulehti on julkaissut vuoden aikana kaikista rikoksista. Anneli Auerin nimi mainitaan esimerkkinä sivuseikasta, mutta ei mitään oikeus tapausta käsitellä niin, että totuuteen päästäisiin kiinni. Usein miten ongelmallisista asioista tehdään juuri tällaisia väitöskirjoja. Viljakainen kirjoittaa hyvin selkeästi. Mutta ei puutu siihen mitä pahaa poliisi ja media yhdessä saavat aikaan.

kekkuli12345
Harjunpää
Viestit: 310
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2012 1:22 am

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja kekkuli12345 »

Taitaa paskajournalistit itkeä kun ei saa tietoja, kumma juttu että vääristelevät tyypit ei saa tietoja. Roskamedia ja roskapoliisi vs rehellinen media ja rehellinen poliisi, näin se menee. Jos kusetat saat roskaa ja rikosjournalistin pitää valehdella että saa lukijoita, rehellinen saa lukijoita totuudella, rehellisyydellä ja vetävällä kirjoitustavalla.

Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9108
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

Arvatkaa, missä olen viimeksi törmännyt Lehdistö-poliisi eli LePo-kerhoon. Tuli lainattua kirjastosta mielenkiintoinen kirja, josta olen saanut uutta näkökulmaa rikostoimittajan arkeen ja toimintatapoihin. Helsingin Sanomien entinen rikostoimittaja Harri Nykänen valottaa uralleen osuneita juttuja kirjassaan "Likainen Harri - 20 vuotta Erkon renkinä". Suosittelen teille muillekin kirjan lukemista, sillä sieltä huomaa, kuinka monitahoisia monet asiat ovat.
Pauli Kuusiranta kirjassaan "Ulvilan murha - Kadonneen tekijän jäljillä" sivulla 23:

"Murhaajan kiinnisaaminen mahdollisimman nopeasti on aina poliisin tärkein tehtävä."

Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9108
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Lepo-kerho

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

Millaisessa hapessa lienee Lepo-kerho nykyisin? Olen myös kiinnostunut, kuinka kattavasti maamme rikos- ja oikeustoimittajat ovat liittyneet Oikeustoimittajat ry:n jäseniksi. Oikeustoimittajat ry:n kotisivulla (https://www.oikeustoimittajat.fi/) todetaan, että yhdistys toimii ammatillisena yhdyssiteenä Suomen rikos- ja oikeustoimittajille. Lisäksi mainitaan, että yhdistykseen kuuluvat henkilöt edistävät yhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja puolustavat journalistien työskentelymahdollisuuksia ja mahdollisuutta tiedonhankintaan. Kuinka läpinäkyvää on yhdistyksen toiminta ja hyväksytäänkö kaikki yhdistykseen jäseneksi hakevat rikos- ja oikeustoimittajat mukaan yhdistyksen toimintaan? Miten yhdistyksen hallitukselle pitää osoittaa olevansa rikos- tai oikeustoimittaja, jos joku haluaa hakea yhdistyksen jäseneksi?
Pauli Kuusiranta kirjassaan "Ulvilan murha - Kadonneen tekijän jäljillä" sivulla 23:

"Murhaajan kiinnisaaminen mahdollisimman nopeasti on aina poliisin tärkein tehtävä."

Vastaa Viestiin