Sivu 1/7

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 9:00 am
Kirjoittaja otus
Tässä yksi esimerkki siitä... ja kysymys on, kuin onkin "kansamme edustajista"
Porsaanreikä tukittiin 2011 - ex-kansanedustajat nauttivat edelleen muhkeasta edusta
Kuvassa Petri Neittaanmäki, Tanja Karpela sekä Merikukka Forsius
Julkaistu: 9.7.2013 6:01

IS selvitti, ketkä ex-kansanedustajista nostavat edelleen avokätistä sopeutumiseläkettä.
Miltä kuulostaa neljän tonnin kuukausieläke, jonka päälle saa nostaa rajattomasti pääomatuloja esimerkiksi omasta yrityksestään? Ja kaikki tämä nelikymppisenä, jatkuen vaikka varsinaiseen eläkeikään saakka?

Kansanedustajille tällainen järjestely oli mahdollinen aina vaalivuoteen 2011 saakka, jolloin edustajien työttömyysturvaksi tarkoitetusta sopeutumiseläkejärjestelmästä luovuttiin.

Tuolloin eduskunnasta pudonneet ovat kuitenkin edelleen oikeutettuja vanhan järjestelmän mukaiseen eläkkeeseen – samoin kuin kaikki aiempina vuosina pudonneet, yli kaksi kautta istuneet edustajat.

- Tässä oli tällainen mahdollisuus, jota ei voida pitää kohtuullisena. Entinen edustaja voi saada 3000 euron sopeutumiseläkettä samaan aikaan kun pääomatulot ovat satojatuhansia euroja, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Tällaisiakin tapauksia on olemassa, eli kyse ei ole pelkästä teoriasta.

IS selvitti sopeutumiseläkettä nostavat kansanedustajat, joista osa on hyödyntänyt anteliasta etuutta jopa vuosikymmenien ajan.

Sopeutumiseläke on tarkoitettu väliaikaiseksi tulolähteeksi ex-kansanedustajille, jotka eivät löydä töitä työmarkkinoilta.

Moni on kuitenkin tehnyt eläkkeestä itselleen pysyvän lisätienestin – veronmaksajien kustannuksella.

- Muutamia sellaisia tapauksia on ollut. He ovat voineet perustaa osakeyhtiön ja tehdä töitä sen piikkiin, jolloin kertynyt yrittäjätulo ei ole pienentänyt sopeutumiseläkettä. Lakimuutoksella tämäkin porsaanreikä tukittiin, Rauhio sanoo.

Vuonna 2011 ja sen jälkeen aloittaneet edustajat saavat uuden eläkelain myötä sopeutumisrahan, jota maksetaan edustajauran pituudesta riippuen 1–3 vuoden ajan.

- Sopeutumisraha on periaatteeltaan hyvin samanlainen kuin ansiosidonnainen työttömyyskorvaus eli se on määräaikainen. Sopeutumiseläkkeellä taas pystyi elämään vaikka koko loppuelämänsä, Rauhio selittää.

Muutoksen takana on nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka teki aloitteen toimiessaan vielä puhemiehenä.

Tiukkana taloudenpitäjänä tunnetuksi tullut Niinistö kohahdutti jättämällä itse nostamatta yli 7000 euron ministeri- ja eduskuntaeläkkeensä ennen valintaansa presidentiksi.

- Uudistuksen myötä kansanedustajat tulivat entistä tasa-arvoisempaan asemaan muiden palkansaajien kanssa, Rauhio sanoo.

Eduskunnassa Niinistön esimerkki ei herättänyt suurta innostusta, minkä vuoksi lakimuutoksessa päätettiin olla kajoamatta jo saavutettuihin etuihin.

- Peruste oli se, että tällöin koko uudistus ei olisi välttämättä mennyt läpi. Valittiin pienemmän riesan tie, toteaa Rauhio.

He nostavat sopeutumiseläkettä

Juhani Sjöblom
Kokoomuksen kansanedustajana 1997–2007 toimineen Juhani Sjöblomin tulot olivat vuonna 2011 yli 2,7 miljoonaa euroa. Sopeutumiseläkettä hän nostaa edelleen.

Tuija Nurmi
Vuoden 2011 vaaleissa pudonnut kokoomuksen Tuija Nurmi työskentelee yrityksensä kautta lääkärinä Lahden Terveystalossa. Hän ei suostunut selvittämään IS:lle tulojärjestelyjään.

Petri Neittaanmäki
Keskustan Petri Neittaanmäki, 38, on nuorin eläkkeensaaja. Hän kertoo eläkkeen putoavan määräaikaisten töiden seurauksena.

Janina Andersson
Vihreiden kansanedustajana 1995–2011 toiminut Janina Andersson on nuoresta iästään huolimatta oikeutettu täyteen sopeutumiseläkkeeseen.

Tanja Karpela
Ministerinäkin toiminut Tanja Karpela on nostanut sopeutumiseläkettä vuodesta 2011 lähtien.

Marjukka Karttunen
Yrittäjäksi siirtynyt kokoomuksen ex-edustaja Marjukka Karttunen sanoo luopuvansa eläkkeestä heti, kun yritys alkaa menestyä.

Suvi Lindén
Ex-ministeri Suvi Lindén (kok) kertoo nostavansa sopeutumis- ja ministerineläkettä yhteensä vajaat 5000 euroa kuukaudessa.

Merikukka Forsius
Eduskunnan vuonna 2011 jättänyt Merikukka Forsius, 40, ei halua paljastaa nostamansa sopeutumiseläkkeen määrää.
http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art- ... 13379.html

Tuon videon kohdasta 04:05 alkava kuvainnointi kuvastaa mielestäni aika hyvin tätä porukkaa..
http://www.youtube.com/watch?v=FR_E-3ON_64

Myöhemmin aloitettu ketju entisestä kansanedustajasta Tuija Nurmesta yhdistetty tähän ketjuun. Keskustelu sopeutumiseläkkeistä yleensä ja niiden mahdollisista väärinkäytöksistä, sekä moraalisesta oikeutuksesta tulee käydä tässä ketjussa.
-NILS-

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 10:09 am
Kirjoittaja Rappa
Ei tietenkään mitään laitonta tehneet ja niille kuuluvia etuuksiahan noi ovat, mutta tässä näkee moraalin, että joka irtonainen sentti itselleen.
Hyvää esimerkkiä näyttää normi työläisille ja työttömille, kaikkia ei olla samalla viivalla. Perustaa firman, josta laskuttaa itselleen rahat pääomatuloina, joka ei vaikuta sopeutumiseläkkeeseen. Tai sitte ei vaan tee mitään ja nauttii siitä lopunelämän. Turha näitten ex-edustajien on ainakaan työttömiä laiskuudesta moittia.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 11:45 am
Kirjoittaja Tuomion Pasuuna
Moniko lukijoista kieltäytyisi kolmen tonnin vastikkeettomasta kuukausitulosta, jos sitä laillisesti tarjottaisiin?

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 11:57 am
Kirjoittaja peikonlehti
En varmaan moisesta etuudesta kieltäytyisi - niin hurskaaksi en sentään heittäydy. Ongelmana onkin, miksi tällainen ikuisuuspalkka on ollut tarjolla ilman esimerkiksi tulorajoja (vrt. tavallinen työeläke tai ansiosidonnainen pv-raha). Valtaeliitti elää omassa vääristyneessä loismaailmassaan, jossa pokkana kahmitaan itselle kaikki mahdolliset edut. Kelpaa siinä sitten esitellä, että esimerkiksi eläkeikää pitäisi nostaa.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 12:26 pm
Kirjoittaja Tuomion Pasuuna
Tuosta systeemistähän on tosiaan jo luovuttu. Sen tausta on siinä, että ennenvanhaan kansanedustajat olivat yleensä paljon vanhempia kuin nykyään ja heillä oli usein enemmän kausiakin. Eli kansanedustajuudesta tuli useimmiten ura, jossa pysyttiin ainakin lähelle vanhuuseläkeikää. Tällöin tuota sopeutumiseläkettä nautittiin tyypillisesti se muutama vuosi ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä.

Siihen aikaan se toimi mutta kun edustajantoimi on tullut entistä nuorempien ulottuville, syntyi tuollainen mahdollisuus nauttia sitä ja pääomatuloja yhtaikaa. Kansanedustajuushan ei siis ole työ eikä siitä pois jäädessä siten pääse ansiosidonnaiselle päivärahalle niin kuin normaaleista hommista. Tämän johdosta nykyinen sopeutumisraha on ihan perusteltu.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 2:30 pm
Kirjoittaja saippuakauppias
Kun ihminen on röyhkeä, niin se on sitä.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 7:43 pm
Kirjoittaja vasikka
Tuija Nurmi kyllä vetää vertoja röyhkeydellään ja porsaanreikien hyväksikäytössä vertansa, jopa surullisen kuuluisalle veljenpojalleen, jonka tekemisiä näilläkin palsoilla on käsitelty.

http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=6363

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 8:41 pm
Kirjoittaja vandaali
Ja suurimmat inisijät (täälläkin) on niitä jotka ei juuri ole töitä tehneet vaan elävät verorahoilla ja aina on kaikki yhteiskunnan vikaa ja päättäjät on ahneita kapitalisteja mutta silti mielihyvin ottaisvat itsekin tollasen summan ilmaiseksi jos saisivat :lol: :lol:

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 9:02 pm
Kirjoittaja Porin
Ihmisen suunnaton ahneus?
Olet oikeutettu tukeen, joten nostat sen.
Työttömät ovat siis myös suunnattoman ahneita? Kansaneläkeläiset? Jopa sairaseläkeläiset?

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 9:39 pm
Kirjoittaja otus
eikö vaikuta ahneelta, eikö?
Perustaa firman, josta laskuttaa itselleen rahat pääomatuloina, joka ei vaikuta sopeutumiseläkkeeseen
onpa huono vertauskuva ja varsin röyhkeää yhdistää taloudellisesti ja terveydellisesti hätää kärsivät ihmiset tähän soppaan..
Porin kirjoitti:Ihmisen suunnaton ahneus?
Olet oikeutettu tukeen, joten nostat sen.
Työttömät ovat siis myös suunnattoman ahneita? Kansaneläkeläiset? Jopa sairaseläkeläiset?

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ti Heinä 09, 2013 10:56 pm
Kirjoittaja Porin
Ihminen on oikeutettu etuuteen, ja sen myös nostaa.
Miksi erotella työttömät eläkeläisistä?

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ke Heinä 10, 2013 9:54 am
Kirjoittaja peikonlehti
vandaali kirjoitti:Ja suurimmat inisijät (täälläkin) on niitä jotka ei juuri ole töitä tehneet vaan elävät verorahoilla ja aina on kaikki yhteiskunnan vikaa ja päättäjät on ahneita kapitalisteja mutta silti mielihyvin ottaisvat itsekin tollasen summan ilmaiseksi jos saisivat :lol: :lol:
Ajatus siitä, että nimenomaan kapitalistien juonista olisi kyse ei istu minun ajatusmaailmaani. Valtaeliittiin kuuluu poliitikkoja eri puolueista, päätöksentekijöitä isoissa organisaatioissa, ylempiä virkamiehiä, etujärjestöjen edustajia jne.

Fortumin optiotkin kelpaisivat minulle vaikken mikään persaukinen inisijä olekaan. Laskelmoitu juttu monen kohdalla oli jättää "eduskuntatyö" kun systeemiä muutettiin 2011.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: Ke Heinä 10, 2013 10:33 am
Kirjoittaja kakkosurpo
Kyl minä ainakin olisin niin peruusteellisen "ahne" että ottaisin just ne eurot lompakkoon mitkä olen itse "ansainnut". Se on lapset nääs niin et edelleen sääli on sairautta ja ahneet maan perii. Muut pysyköön persaukisena.
Köyhät syväkyykkyyn ja pysyköötkin siellä.

Re: Ihmisen suunnaton ahneus

Lähetetty: To Heinä 11, 2013 4:37 pm
Kirjoittaja Rappa
En nostais 3000€ mikäli mulla ois melkein 3 miljoonan pääomatulot per vuosi, niin kun eräällä noista. Mut niin kun sanoin, se kuuluu niille ja se niille sallittakoon. Jännä, että työttömiä ja muita "sossunpummeja" arvostellaan, kun ne vaan hakee niille kuuluvia etuuksia, mut kansanedustajien kupruilua ei saa kommentoida. Ei tavallinen työtön voi kierrättää rahaa yhtiöiden kautta ja nauttia samalla korvauksista.
Systeemi tosiaan muuttui näille nykyisille edustajille, vanhat saa nauttia siitä lopunelämän.
Nykykansanedustaja on siis tavallisen työtä vaille jäävän kanssa samalla viivalla, mistä pisteet annettakoon nykyiselle pressallemme

Tuija Nurmi sopeuttamiseläkkeellä lääkärin hommia

Lähetetty: Ma Marras 27, 2017 1:08 pm
Kirjoittaja MohammedMohammed
IL paljastaa: Sopeutumiseläkettä nostava ex-kansanedustaja työskentelee lääkärinä Terveystalossa - palkkiot piilotettu huipputulosta tekevään yritykseen: ”En kommentoi”

Maanantai 27.11.2017 klo 07.00

Kokoomuksen entisen kansanedustajan Tuija Nurmen, 59, toiminta herättää kysymyksiä. Nurmi on nostanut sopeutumiseläkettä yhtäjaksoisesti vuodesta 2011, vaikka hän on toiminut samaan aikaan lääkärinä.
Tätä tarkoittaa sopeutumiseläke ja sopeutumisraha.

Kevan mukaan Nurmi on nostanut eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien tilapäiseksi työttömyysturvaksi tarkoitettua sopeutumiseläkettä yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2011, eli kuusi vuotta ja seitsemän kuukautta.

Nurmi istui eduskunnassa neljä kautta (1995-2011), joten hän on oikeutettu täyteen sopeutumiseläkkeeseen, eli 60 prosenttiin kansanedustajan palkkiosta. Täysi sopeutumiseläke on noin 4 000 euroa kuukaudessa.

Sopeutumiseläkkeen nostaminen herättää kysymyksiä, sillä Nurmi on koulutukseltaan lääketieteen tohtori, ja hän on todistettavasti toiminut lääkärin ammatissa eduskuntauransa päättymisen jälkeen.

Yleislääkärinä työskentelevälle Nurmelle voi tälläkin hetkellä varata aikoja Terveystalon Kouvolan ja Lahden toimipisteisiin. Vapaita aikoja löytyy kymmenittäin, pitkälle ensi vuoteen.

Eduskunnan sivuilta edelleen löytyvän CV:n mukaan Nurmi valmistui lääkäriksi vuonna 1982 Georg-Augustin yliopistosta Saksan Göttingenistä.

Yksityislääkärinä Nurmi on työskennellyt vuodesta 1991.

Perheyhtiön kassa pullistelee

Kaupparekisterin mukaan Nurmi omistaa yhdessä miehensä kanssa Oy Nurmi & Sons -yhtiön, jonka päätoimialaksi on ilmoitettu terveyden- ja sairaudenhoito ja muuksi toimialaksi kaikki laillinen liiketoiminta Suomessa ja ulkomailla.

Yhtiö on perustettu vuonna 2011 Nurmen pudottua eduskunnasta. Yhtiön postiosoite on Nurmen ja hänen miehensä kotiosoite Lahdessa. Nurmi on yhtiön hallituksen puheenjohtaja, kirurgina työskentelevä mies hallituksen jäsen.

Tilinpäätöstietojen perusteella perheyhtiön toiminta on ollut erittäin kannattavaa. Kuudessa vuodessa yhtiö on tehnyt liikevaihtoa liki 900 000 euroa, josta voiton osuus on 683 000 euroa.

Oy Nurmi & Sonsin liikevaihdon, tuloksen ja voittovarojen kehitys

Huikaisevan liikevoittoprosentin taustalla ovat yhtiön olemattomat henkilöstökulut: yhtiö ei ole maksanut omistajilleen (Nurmille) lainkaan palkkaa. Toisaalta yhtiö on maksanut osinkoja hyvin maltillisesti, tähän mennessä yhteensä 130 000 euroa.

Tilinpäätösasiakirjojen mukaan Oy Nurmi & Sons on myynyt palveluja Terveystalolle. Asiakirjoista ei kuitenkaan käy ilmi, kuka palveluja on myynyt. Yhtiön liikevaihto on joka tapauksessa yhtä kuin sen myynti.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 303 000 euroa ja voitto 182 000 euroa. Vuonna 2015 yhtiö teki 284 000 euron liikevaihdolla 154 000 euron voiton. Liikevoittoprosentit ovat erinomaisia.

Yhtiön kassassa oli viime vuoden lopussa 250 000 euroa. Arvopapereita yhtiö omisti 420 000 euron arvosta. Voitonjakokelpoisia varoja yhtiöllä oli viime vuoden lopussa yli 600 000 euroa.

Tuntipalkka 150-210 euroa

Tuija Nurmen toimien selvittäminen on vaikeaa, sillä Terveystalo ei yksityisenä palveluntarjoajana ole velvollinen toimittamaan Oy Nurmi & Sonsiin liittyviä laskutustietoja.

Ilman yhtiön tasekirjaa ulkopuolisen on mahdoton arvioida sitä, kuinka suuri osuus Oy Nurmi & Sonsin liikevaihdosta on Tuija Nurmen laskutusta lääkärin työstä. Se voi periaatteessa olla mitä tahansa.

Soitto Terveystalon vaihteeseen paljastaa, ettei Nurmi ole satunnainen keikkalääkäri. Nurmella on vastaanottoaikoja joka viikko, useimmiten maanantaista torstaihin. Maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin Nurmi työskentelee Lahdessa, torstaisin Kouvolassa.

Nurmen perimät palkkiot noudattelevat Terveystalon omien lääkäreiden taksoja. Nurmi laskuttaa 20 minuutin ajasta 60-70 euroa, 30 minuutin ajasta 90 euroa ja 45 minuutin ajasta 115 euroa.

Nurmen tuntipalkka on 150-210 euroa.

Ei pikkurahasta puutetta

Siinä, että Nurmi työskentelee lääkärinä ja laskuttaa Terveystaloa perheyhtiönsä kautta, ei ole sinänsä mitään kummallista. Se, että hän on samaan aikaan nostanut sopeutumiseläkettä, on vähintäänkin moraalisesti arveluttavaa.

Sopeutumiseläkkeen suuruus ei ole julkista tietoa, mutta julkisten verotietojen mukaan Nurmi on ansainnut vuodesta 2012 lähtien keskimäärin 60 000 euroa vuodessa.

Tästä summasta ansiotulojen osuus on ollut keskimäärin 44 000 euroa (3 700 euroa kuukaudessa), mikä on lääkärin töitä tekevälle vähän. Samassa ajassa Nurmen miehellä on ollut ansiotuloja yli 1,5 miljoonaa euroa - keskimäärin 267 000 euroa vuodessa.

Mikäli Nurmen sopeutumiseläke on 3 700 euroa kuukaudessa, ja hän on saanut sitä koko ajan täysimääräisenä, on hänelle maksettu tähän päivään mennessä yhteensä 292 000 euroa.

Nurmi täyttää 65 vuotta maaliskuussa 2023, joten hänellä on "nostovaraa" vielä reilut viisi vuotta ja 237 000 euroa. Summa menee veronmaksajien kukkarosta.

Vuonna 2015 Nurmi ansaitsi lähes 100 000 euroa, josta ansiotulojen osuus oli 45 000 euroa ja pääomatulojen osuus 54 000 euroa.

Toisin kuin ansiotulot, yritystoiminnasta saatavat pääomatulot (lue: osingot) eivät vaikuta sopeutumiseläkkeeseen millään tavalla.

Tuija Nurmen ansio- ja pääomatulot 2011-2016

Nurmi: "En kommentoi"

Iltalehti tavoitti Nurmen sunnuntaina alkuillasta.

Nurmi ei halua kommentoida Oy Nurmi & Sonsiin, Terveystaloon tai omaan lääkärin työhönsä liittyviä asioita.

- Kaikki Oy Nurmi & Sonsin tiedot ovat julkisia. Ne löytyvät tuolta internetistä ja ne pitävät kaikki paikkansa. Katso sieltä. Mulla ei ole siihen mitään kommentoitavaa, Nurmi tiuskahti.

Se, kuinka paljon olet laskuttanut Terveystaloa, ei ole julkista tietoa. Sitä ei löydy tilinpäätöstiedoista eriteltynä. Kuinka suuri osa Oy Nurmi & Sonsin liikevaihdosta on lääkärin työhösi liittyvää laskutusta?

- (huokaa) Kuule, mä en kuule kommentoi. Mä en kuule kommentoi nyt mitään. Mä oon sellaisessa tilanteessa… mulla on… mä en pysty puhumaan. Mua odotetaan jo. Kiitos, hei!

MARKO-OSKARI LEHTONEN
[email protected]

http://www.iltalehti.fi/politiikka/2017 ... 7_pi.shtml
Eikös lain mukaan sopeuttamiseläkkeestä pitäisi luopua, jos työllistyy esim. Tuija Nurmen tavoin lääkärinä, jolla n. 200€ tuntiansio?