Sivu 1/3

Laura Huhtasaaren gradussa vakavaa vilppiä ja plagiointia

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 7:34 pm
Kirjoittaja putsari
Laura Huhtasaaren gradussa vakavaa vilppiä ja plagiointia – tässä yliopiston päätös

Luotu: 27.8.2018 12:20 Päivitetty: 27.8.2018 15:07

Jyväskylän yliopisto on tehnyt päätöksen kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työstä saamansa esiselvityksen pohjalta. Yliopiston mukaan gradu sisältää vilppiä, joka ilmenee plagiointina.
Ulkopuolisen asiantuntijan tekemän esiselvityksen mukaan Laura Huhtasaaren vuonna 2003 hyväksytty opinnäytetyö loukkaa merkittävästi aiemmin selvitettyä enemmän hyvää tieteellistä käytäntöä. Yliopiston mukaan gradu nimeltään ”Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä” sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, joka ilmenee plagiointina.

”Menettelytavat ovat olleet omiaan johtamaan harhaan tiedeyhteisöä eli tutkijoita ja myöhempien opinnäytetöiden tekijöitä. Luonteeltaan ja mittaluokaltaan nämä hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset ovat tutkimuksessa ja opinnäytetyössä vakavia”, yliopiston tiedotteessa todetaan.

Asiantuntijana toimineen professori Patrik Scheininin raportissa todetaan muun muassa, että Huhtasaaren tekstissä on monta kohtaa, joissa toisten opinnäytetyön tekijöiden tarkastelut ja pohdinnat esitetään omina. Tällaisia kohtia on Scheininin mukaan paljon enemmän kuin ensimmäisen Huhtasaaren gradusta tehdyn esiselvityksen aikaan oli tiedossa. Scheininin mukaan ”kyse ei ole yksittäisistä hairahduksista, vaan kokonaisista sivuista ja luvusta toiseen jatkuvasta menettelytavasta, jota esiintyy johdannossa, teoriaosassa sekä jopa tuloksissa ja johtopäätöksissä”.

Scheinin selvityksen mukaan Loppupohdinta-luvusta jopa 80 prosenttia on merkkimääräisesti laskettuna kopioitu aikaisemmilta opinnäytetyön tekijöiltä ilman asianmukaisia lähdemerkintöjä.

Asian käsittely kuitenkin lopetetaan yliopiston tuoreella päätöksellä.

”Varsinaisen tutkinnan suorittaminen ei yliopiston arvion mukaan toisi enää tutkimuseettisestä näkökulmasta olennaisesti uutta tietoa gradun hyvän tieteellisen käytännön mukaisuuden arvioimiseksi, koska vilppi ja piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä on käynyt ilmi jo esiselvitysvaiheessa.”

Yliopisto ei käynnistä toimia Huhtasaaren tutkinnon peruuttamiseksi, koska hallinnollisesta näkökulmasta asia on jo vanhentunut. Selvityksen johtopäätökset liitetään kuitenkin opinnäytetyön yhteyteen.

Lue, mitä Huhtasaari sanoo päätöksestä: Laura Huhtasaari: ”Pyrin noudattamaan ohjeita, enkä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä”

Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeen mukainen esiselvitys päätettiin käynnistää 9. toukokuuta saadun tutkintapyynnön johdosta. Esiselvitys kartoitti uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuutta.

Esiselvityksessä käytettiin yliopiston ulkopuolista asiantuntijaa ja selvityksen yhteydessä kuultiin sekä Laura Huhtasaarta että ilmoituksen tekijää.

”Yhteiskunnan, tiedeyhteisön ja tutkijoiden edun mukaista on, että kaikki tutkimuksen asianmukaisuutta koskevat epäilyt selvitetään.”

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257062 ... ton-tuomio

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 9:10 pm
Kirjoittaja J.Maybrick
Kyllä ne proffat, jotka olivat opinnäytetyön valmistelun valvojina ja valmiin työn hyväksyjinä, tulisi istuttaa penkkiin ja esittää ainakin kaksi kysymystä: 1)tuliko valvottua opiskelijan opinnäytetyön tekoa noin niinkuin oikeasti ja 2)olitteko kakkostarkastajan kanssa yhtä mieltä siitä että valmis työ oli joka suhteessa kelvollinen?

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 10:46 pm
Kirjoittaja Marokonsoturi
Helppoa on ollut suurilla ikäluokilla, kun gradutkin on voinut olla suoria kopioita ja kaikki on mennyt maikkojen ohjeiden mukaan eikä kukaan ole kiinnittänyt asiaan huomioita. Onhan näitä plagiaatteja ollut muillakin kansanedustajilla kuin Huhtiksella. Vilen taisi olla toinen copycat. Kellä lie muilla, jos ohjeistus on ollut, että suoraa kopiointia saa harjoittaa.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 11:10 pm
Kirjoittaja PaxCow
J.Maybrick kirjoitti:Kyllä ne proffat, jotka olivat opinnäytetyön valmistelun valvojina ja valmiin työn hyväksyjinä, tulisi istuttaa penkkiin ja esittää ainakin kaksi kysymystä: 1)tuliko valvottua opiskelijan opinnäytetyön tekoa noin niinkuin oikeasti ja 2)olitteko kakkostarkastajan kanssa yhtä mieltä siitä että valmis työ oli joka suhteessa kelvollinen?
Ilmeisen huonoa työtä kyllä heiltä, mutta isoin vastuu tässä on vilpin tekijällä eli Huhtasaarella.

Miksi en ylläty, että henkilö, joka asettaa muinaisen kirjan kehittyneen evoluutiotieteen edelle, ei kykene itse kirjoittamaan tieteelliset kriteerit täyttävää tekstiä ilman huijausta?

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 11:24 pm
Kirjoittaja J.Maybrick
Voi olla että olisi kyennyt kirjoittamaan, mutta ei ehkä ehtinyt, tai halusi gradun nopsasti pois alta. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen joka yrittää oikoa kiireen ja valmistumispaineiden alla. Mutta tämä on, jos tiedot pitävät paikkansa, melko äärimmäinen esimerkki.

Samoin tarkastajat eivät saaneet ylimääräistä siitä, että ohjaisivat oikeasti opiskelijaa, ja näin kävi. Sysissä ja sepissä on molemmissa vikaa. Sekä opiskelija että ohjaajat olivat molemmat vain tekevinään työn, ja sutta tuli.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ma Elo 27, 2018 11:25 pm
Kirjoittaja holmesin haamu
Vaikka virhe olisi joskus aikoja sitten tapahtunut, niin sitä ei ole noteerattu mitenkään valvojien toimesta. Eikä se olisi koskaan ollut mikään ongelma, jos kyseessä ei olisi ollut PS ehdokas.

Kohua voi pitää tässä mielessä täysin turhanpäiväisenä, koska sen ainoa motiivi liittyy ehdokkaan suosioon ja vääränlaiseksi koettuun politiikkaan.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 1:32 am
Kirjoittaja Rorschach
holmesin haamu kirjoitti:Vaikka virhe olisi joskus aikoja sitten tapahtunut, niin sitä ei ole noteerattu mitenkään valvojien toimesta. Eikä se olisi koskaan ollut mikään ongelma, jos kyseessä ei olisi ollut PS ehdokas.

Kohua voi pitää tässä mielessä täysin turhanpäiväisenä, koska sen ainoa motiivi liittyy ehdokkaan suosioon ja vääränlaiseksi koettuun politiikkaan.
Tämä on kyllä ihka aitoa Kackelsbergiä™. Samanlainen kohu nousi aikoinaan Jari Vilenin gradusta ja mies on umpikokoomuslainen. Se on vain hyväksyttävä, että tarpeeksi näkyvällä paikalla toimiva ihminen on maali kaikelle mahdolliselle. Aivan kaikki menneisyydestä ei tule julki, mutta tällaisia sattumaosumia tulee. Joku sattuu huomaamaan puolivahingossa jotain ja syöttää tiedon nettiin, jossa se leviää salamannopeasti. Jos Huhtasaari ja Vilen olisivat pysytelleet töissä jossain maakuntien pikkukunnissa, kukaan ei olisi kiinnostunut heidän graduistaan. Tämä pätee puoluekannasta riippumatta. Tietenkään oman puolueen jäsenet eivät käräyttele kavereita, mutta kaikille muille jokainen menneisyyden virhe tarkoittaa paikkaa avata tuli.

Myös Huhtasaaren ja Vilenin kummankin selitykset siitä, että tuo on ollut aikoinaan aivan hyväksytty tapa, on aitoa Kackelsbergiä™. Ei se ole ollut ainakaan viimeiseen 50 vuoteen mikään hyväksytty tapa yhdessäkään tieteellisessä tekstissä.

Vilenin gradusta on juttua mm. Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Vilé ... -skandaali

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 8:33 am
Kirjoittaja J.Maybrick
Nyt olisi varsin kiintoisaa nähdä tarkastajien yhteinen kirjallinen lausunto, jossa he kommentoivat tutkimusta. Siinä on pakko olla jotakin, joka menee sen verran yksityiskohtiin, että edes vaikuttaa että ovat perehtyneet opinnäytetyöhön. Kiintoisaa olisi nähdä, mitä lauseita ovat siihen kehitelleet, ja minkä arvosanan ovat kokonaisuudelle antaneet. Ja kun kukaan ei opinnäytetöitä jaksa lukea, vain opiskelija itse voi tietää, että tarkastajien lausunto on pelkkää sanahelinää.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 10:25 am
Kirjoittaja ReissuLasse
J.Maybrick kirjoitti:Nyt olisi varsin kiintoisaa nähdä tarkastajien yhteinen kirjallinen lausunto, jossa he kommentoivat tutkimusta. Siinä on pakko olla jotakin, joka menee sen verran yksityiskohtiin, että edes vaikuttaa että ovat perehtyneet opinnäytetyöhön. Kiintoisaa olisi nähdä, mitä lauseita ovat siihen kehitelleet, ja minkä arvosanan ovat kokonaisuudelle antaneet. Ja kun kukaan ei opinnäytetöitä jaksa lukea, vain opiskelija itse voi tietää, että tarkastajien lausunto on pelkkää sanahelinää.
Sieltä laitokselta löytyy.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 11:19 am
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Päätös luettavissa kokonaisuudessaan täällä: https://www.dropbox.com/s/t4wb975eryqd8 ... 4.pdf?dl=0

Kokonaisuudessaan erittäin karua luettavaa Huhtasaaren kannalta. Erityisesti työn Loppupohdinta-lukua koskeva selvitys pistää silmään:

"Scheinin selvityksen mukaan luvusta Loppupohdinta on merkkimääräisesti laskettuna 80 % kopioitu aikaisemmilta opinnäytetyön tekijöiltä ilman asianmukaisia lähdemerkintöjä. Hän katsoo, että kun itse tulos ja sitä koskeva johtopäätös on otettu toisesta tukimuksesta, on lukijalle epäselvää, onko myös Huhtasaari saanut saman tuloksen."

Päätöksestä käy ilmi myös, että Huhtasaari on kieltänyt yliopistoa tarkistamasta työtään plagiaatintunnistusohjelmistolla. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, että miksiköhän...

Saa nähdä, vaikuttaako koko gradukohu mitenkään Huhtasaaren poliittiseen uraan. Kokoomuksen Vilenin gradu sisälsi plagiointia melkoisesti, kohu oli suuri, mutta niin vaan Vilen porskutteli suurlähettilääksi.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 11:28 am
Kirjoittaja Tuomion Pasuuna
Yleensähän erilaisissa kohuissa ryvettyneet poliitikot päätyvät juuri joksikin suurlähettilääksi, viraston johtajaksi tai vastaavaksi, joissa siis eivät ole päivänpolitiikassa mukana. Näissä merkkaa ennenkaikkea osaaminen ja verkostot (po. henkilöihin nyt puuttumatta) kuin maine kansan keskuudessa.

Ministeriyttä nämä kohut haittaavat huomattavasti enemmän, koska siinä on kyse maineesta kotimaassa. Jos olet vaikka Ranskassa suurlähettiläänä niin ei Ranskan ulkomaankauppaministeriä kiinnosta joku vanha gradukohu, mutta äänestäjää kiinnostaa kun olet vaalitentissä puolueen edustajana ja toisen puolueen puheenjohtaja ottaa sen esille.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 12:50 pm
Kirjoittaja DemlaMinfo
PaxCow kirjoitti: Ilmeisen huonoa työtä kyllä heiltä, mutta isoin vastuu tässä on vilpin tekijällä eli Huhtasaarella.

Miksi en ylläty, että henkilö, joka asettaa muinaisen kirjan kehittyneen evoluutiotieteen edelle, ei kykene itse kirjoittamaan tieteelliset kriteerit täyttävää tekstiä ilman huijausta?
Ei tietenkään ole vaan työntarkastajilta, jotka eivät vilppiin ole puuttuneet, tai sitä huomanneet. Työtä ei siis ts. ole tarkastettu oikein ollenkaan, mutta on hyväksytty puhtain paperein.

Vrt. siihen, että rakennusmiehet tekevät huonoa työtä, rakennustarkastaja hyväksyy työn jäljen ja ihmisiä kuolee jälkeenpäin, kun työn jälki onkin laatutonta skeidaa. Kyllä suurin vastuu on tarkastajalla, joka on hyväksynyt epäkelvon työn.

Tämä kertoo myös karua kieltään yhteiskuntamme tilasta ja kaveripäätöksistä. Kaverit eivät millään tavalla politiikan sisälläkään puutu sisäpiirikauppoihin, väärinkäytöksiin ja korruptioon vaan antavat epärehellisyyden jatkua katsomalla poispäin, tai leikkimällä tietämätöntä.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 1:18 pm
Kirjoittaja Hawthorne
DemlaMinfo kirjoitti:
PaxCow kirjoitti: Ilmeisen huonoa työtä kyllä heiltä, mutta isoin vastuu tässä on vilpin tekijällä eli Huhtasaarella.

Miksi en ylläty, että henkilö, joka asettaa muinaisen kirjan kehittyneen evoluutiotieteen edelle, ei kykene itse kirjoittamaan tieteelliset kriteerit täyttävää tekstiä ilman huijausta?
Ei tietenkään ole vaan työntarkastajilta, jotka eivät vilppiin ole puuttuneet, tai sitä huomanneet. Työtä ei siis ts. ole tarkastettu oikein ollenkaan, mutta on hyväksytty puhtain paperein.

Vrt. siihen, että rakennusmiehet tekevät huonoa työtä, rakennustarkastaja hyväksyy työn jäljen ja ihmisiä kuolee jälkeenpäin, kun työn jälki onkin laatutonta skeidaa. Kyllä suurin vastuu on tarkastajalla, joka on hyväksynyt epäkelvon työn.

Tämä kertoo myös karua kieltään yhteiskuntamme tilasta ja kaveripäätöksistä. Kaverit eivät millään tavalla politiikan sisälläkään puutu sisäpiirikauppoihin, väärinkäytöksiin ja korruptioon vaan antavat epärehellisyyden jatkua katsomalla poispäin, tai leikkimällä tietämätöntä.
Vaikea se on työntarkastajan tuntea kaikkia alan graduja, että tietää mitkä on lainattu tai kopioitu ilman lähteitä.

Jännä sinänsä, että huhtasaari kieltää tuon plagiointietsintä softan käytön.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 2:23 pm
Kirjoittaja Tuomion Pasuuna
DemlaMinfo kirjoitti:Ei tietenkään ole vaan työntarkastajilta, jotka eivät vilppiin ole puuttuneet, tai sitä huomanneet. Työtä ei siis ts. ole tarkastettu oikein ollenkaan, mutta on hyväksytty puhtain paperein.
Et liene koskaan tehnyt gradua tai edes lukenut sellaista?

Ennen tietokoneaikaa oli aivan mahdoton selvittää tällaisia, koska graduista otetaan noin 5 kappaleen painos, joista yleensä yksi on yliopiston krijastossa, toinen sitä ohjanneella professorilla ja loput tekijän huostassa itsellä, vanhemmilla jne.

Ei tarvinnut kuin kävellä toisen yliopiston kirjastoon ja hakea sieltä graduja kopioitaviksi, niin varmasti ohjaaja ja tarkastajat eivät vilppiä hoksanneet. Olen aivan varma, että Suomessa on tehty tuhansia graduja, joissa on enemmän tai vähemmän plagiointia ilman lähdeviitteitä. Tämä ei tietenkään ole Huhtasaarelle mikään puolustus.

Re: Jeesuksen pieni karitsa väärenteli ja jatkaa valehtelua

Lähetetty: Ti Elo 28, 2018 3:25 pm
Kirjoittaja Aizerbaidzan
Vilenin tapauksessa aikoinaan todettiin, että päävastuu gradusta on sen kirjoittajalla, mutta työntarkastajat saivat myös moitteet. Kuten täälläkin on kirjoitettu, Huhtasaaren tapauksessa tarkastajat eivät olleet saaneet Huhtasaaren plagioimaa gradua käsiinsä, koska tuohon aikaan useimmissa yliopistoissa ei ollut sähköistä plagiaatintarkistusta, eikä monessa yliopistossa edes julkaistu graduja verkossa. Tarkastajia ei siis voi moittia siitä, että plagioitua tekstiä pääsi läpi. Täysin puhtain paperein heitä ei voi kuitenkaan mielestäni päästää. Tässä ote nyt tulleesta rehtorin päätöksestä:

"Scheinin mukaan tekstissä on mainittujen lähteiden ja lähdeluettelon vertailu tuo esille merkittäviä ongelmia: huomattava osa siteeratuista lähteistä ei löydy lähdeluettelosta ja lähdeluettelossa on runsaasti lähteitä, jota ei ole mukana tekstissä, yhteensä kolmannes lähteistä."

Luulisi, että edes tuollaisesta olisi tullut ennen gradun hyväksymistä kehotus korjauksiin. Mutta niin tai näin, maisterinarvon menetystä tästä ei seuraa, koska teko on hallinnollisesti vanhentunut. Jyväskylän yliopistolle tämä voi olla hetkellinen imagokolaus.