"IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3178
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Joulu 19, 2019 2:25 pm

Haaviston piina kasvaa – oppositio teki ulkoministerin toimista ministerivastuuasian

Julkaistu: 12:30
Kymmenen opposition kansanedustajaa on jättänyt muistutuksen, jossa perustuslakivaliokuntaa pyydetään tutkimaan Pekka Haaviston toimien laillisuus al-Hol-vyyhdissä.

Kymmenen kansanedustajaa on jättänyt perustuslain 115 §:n mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Edustajat pyytävät tutkinnan osana tarkastelemaan sitä, onko ulkoministeri Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi edustajien mukaan on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen. Edelleen edustajat pyytävät tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.

Edustajien mukaan on myös tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta al-Holin asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.

– Julkisuuden tietojen sekä oikeustieteen professorien lausuntojen perusteella on syytä epäillä, ettei ulkoministeri ole toiminut laillisesti al-Holin leirillä olevien asiassa. Epäselväksi on jäänyt erityisesti ulkoministerin toiminnan lainmukaisuus ulkoministeriön virkamiesten osalta, Mari Rantanen (ps) sanoo.

Muistutuksen allekirjoittajissa on mukana perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisen edustajia. Perussuomalaisista muistutuksen ovat allekirjoittaneet Mari Rantanen, Veijo Niemi, Jari Ronkainen, Jussi Wihonen, Tom Packalén. Kokoomuksesta allekirjoittajina ovat Heikki Vestman, Kalle Jokinen, Kari Tolvanen ja Wille Rydman. Kristillisistä sen on allekirjoittanut Sari Tanus.

– Tässä muistutuksessa on kyse perustuslain mukaisesta ministerivastuuasiasta, joka on juridinen prosessi. Oikeusvaltiossa myös ministerin toiminnan pitää perustua lakiin. Koska epäily toimien laillisuudesta on jäänyt ilmaan, on myös ulkoministerin itsensä edun ja oikeusturvan kannalta tärkeää, että asia tutkitaan huolella, kokoomuksen Vestman toteaa tiedotteessa.

Kristillisten Tanus perustelee asiaa tiedotteessa seuraavasti:

– Vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt. Ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta, sekä epäilysten poistamiseksi että vastuiden selvittämiseksi, on tärkeä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006348331.html

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3178
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Joulu 19, 2019 5:13 pm

Professori Haaviston ministerivastuuasiasta: ”Äärettömän vakava” – Eduskunnalla velvollisuus käsitellä asia viipymättä
Kuvituskuva

Julkaistu: 16:06
Ministerivastuuasia tarkoittaa, että ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) yritetään saada valtakunnanoikeuteen.

– Kyse on äärettömän vakavasta asiasta. Eduskunta ei voi missään muotoa, missään tapauksessa lähteä lakaisemaan asiaa maton alle tai viivytellä sen kanssa. Kymmenen kansanedustajaa on katsonut, että ministeri on virkatoimissaan syyllistynyt rikokseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta.

Perustuslakivaliokunnalla on perustuslain nojalla velvollisuus lähteä Rautiaisen mukaan käsittelemään asiaa viipymättä ja välittömästi. Aikataulu on kuitenkin lopulta valiokunnan omissa käsissä.

– Se, että tämä sijoittuu juuri tähän joulutaukoon, niin seuraa varmaan erinäisiä käytännön asioita.

– Eduskunnan on mitoitettava toimintansa tämän vakavuuden perusteella. Jos käy ilmeiseksi, että eduskunnan tauko on huomioitava asiassa, niin eduskunnan puhemies vastaa eduskunnan työn järjestämisestä.

Rautiaisen mukaan valiokunnan on myös välittömästi varattava Haavistolle tilaisuus antaa lausunto tehdystä muistutuksesta.

– Asian luonteeseen liittyy se, että koska kyse on vakavasta rikosvastuuasiasta, niin henkilölle on annettava riittävä aika valmistella vastinetta.

KYMMENEN kansanedustajaa on jättänyt perustuslain 115 pykälän mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Lue lisää: Oppositioedustajat vievät Haavisto-asian perustuslakivaliokuntaan – kokoomuksen Vestman: ”On epäilys, onko Haavisto toiminut al-Holin kysymyksessä koko ajan laillisesti”

Rautiaisen mukaan asia ei ole enää millään tavalla poliittinen.

Ensimmäiseksi on ratkaistava, aloitetaanko asiassa esitutkinta. Esitutkinnan ministerivastuuasiassa suorittaa valtakunnansyyttäjä, mikäli perustuslakivaliokunta niin pyytää.

Tämän jälkeen valiokunnan tulee arvioida, ovatko syytteen nostamisen edellytykset käsillä. Eli onko ministeri tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvaa velvollisuutta tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Jos perustuslakivaliokunta katsoo, että syytteen nostamisen kynnys täyttyy, menee asia käsiteltäväksi erillistuomioistuimena toimivaan valtakunnanoikeuteen.

Lausunnon laatiminen ottaa sen ajan, minkä perustuslakivaliokunta tarvitsee.

MERKITTÄVIN edellinen ministerivastuuasia on vuodelta 2010 ja se koski pääministeri Matti Vanhasta (kesk) ja Nuorisosäätiön avustuksia. Tuolloin oikeuskanslerille oli tehty kantelu ja tämä katsoi, että asia on syytä laittaa perustuslakivaliokunnassa vireille.

Myös Jyrki Kataisen (kok) toiminnasta tehtiin ministerivastuuasia professori Pekka Himaselta tilatusta tulevaisuusraportista.

Kumpikaan ei joutunut valtakunnanoikeuteen.

Perustuslain 115 pykälä tuntee kaikkiaan neljä mekanismia, joilla ministerivastuuasia voi tulla vireille.

Ensimmäinen mekanismi on edellä mainittu oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen tekemä ilmoitus.

Toinen mekanismi on sellainen, että jokin eduskunnan valiokunta saattaa tehdä perustuslakivaliokunnalle tutkintapyynnön.

Kolmas tapa on se, että perustuslakivaliokunta voi omasta aloitteestaan lähteä tutkimaan.

Neljäs ja nyt Haaviston tapauksessa käytetty mekanismi on se, että kymmenen kansanedustajaa on allekirjoittanut muistutuksen ja toimittanut sen perustuslakivaliokunnalle.

– On tyypillisempää, että tällaisissa asioissa lähestytään laillisuusvalvojaa, joka sen jälkeen harkitsee asian. Mutta tähän ei ole mitään oikeudellista pakkoa, Rautiainen sanoo.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006348848.html

Avatar
PiikkiSika
Charlien Enkeli
Viestit: 1881
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » To Joulu 19, 2019 8:02 pm

Haaviston on aika siirtyä siviiliin - ottaa se raivareissaan riehuva pikku-lattari mukaansa ja pussaillen poistua julkisuudesta. Olettaakseni ihan järjen mies, joten osaa varmaankin erota ennen ku julkinen kuumotus rupee liikaa uhkaamaan vaivalla rakennettua mukavan hienosto-älykkö-homppelin kuoren murtumista ja laajempaa kieron todellisuuden paljastumista :idea:
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

Ghost hunting
Columbo
Viestit: 2299
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting » To Joulu 19, 2019 10:51 pm

Haavisto on myynyt ulkoministeriön Kurdeille, hieno homma, nyt sitte käskyt tulee sieltä.

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1974
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Pe Joulu 20, 2019 1:40 am

Kepu petti taas välikysymysäänestyksessä. Muistakaa tämä kaikki keskustan äänestäjät. Keskustan puheenjohtajat mm. Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen puhuivat julkisuudessa aivan toista mitä äänestivät. Tiistain välikysymykeskustelussa Kulmuni näyttikin kuin yrjö lentäisi hetkellä minä hyvänsä koska tiesi, että hän tulee pettämään taas Suomen kansan. Keskusta tulee häviämään puoluekartalta korkeintaan marginaalipuolueeksi koska näitä selkärangattomia valehtelijoita ei tarvita. Ei sillä etteivät muut puolueet puhuisi palturia, mutta keskusta on täysin omaa luokkaansa valehtelussa.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3178
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » Pe Joulu 20, 2019 3:03 pm

Haavisto-asian käsittely alkoi perustuslakivaliokunnassa jääviysväännöllä – Ojala-Niemelä löysi ”selkeän oikeusohjeen”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli medialle oikeusohjetta vuodelta 1999. Ojala-Niemelä sanoi, että hän on varatuomari, ja lähtee siitä, että lakia on noudatettava.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli medialle oikeusohjetta vuodelta 1999. Ojala-Niemelä sanoi, että hän on varatuomari, ja lähtee siitä, että lakia on noudatettava.
Julkaistu: 9:03
Wille Rydmanin (kok), Heikki Vestmanin (kok) ja Sari Tanuksen (kd) ei tarvitse jäävätä itseään, vaikka he olivat laittamassa asiaa vireille. Antti Häkkänen (kok) jäävää itsensä, koska hän on valtakunnanoikeuden jäsen.

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA alkoi käsitellä perjantaina kymmenen kansanedustajan jättämää muistutusta, jossa pyydetään tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimien laillisuutta al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Valiokunnan kokouksessa nousivat esiin jääviyskysymykset. Perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina (sd) oudoksui ennen kokousta sitä, että perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelevät sellaiset kansanedustajat, jotka olivat tekemässä muistutusta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli kokouksen jälkeen perustuslakivaliokunnan linjausta vuodelta 1999, joka antaa Ojala-Niemelän mukaan asiassa ”selkeän oikeusohjeen”.

– Käytännössä on katsottu, että kansanedustaja voi ottaa osaa ministerivastuuasian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, vaikka hän on esimerkiksi allekirjoittanut muistutuksen, jolla ministerivastuuasia on pantu vireille.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina (sd) ilmaisi ennen kokousta paheksuntansa siitä, että perustuslakivaliokunnassa Haavisto-asiaa käsittelevät kansanedustajat, jotka olivat tekemässä muistutusta. Guzenina ei kommentoinut asiaa enää kokouksen jälkeen.


MUISTUTUSTA Haaviston toimista olivat tekemässä perustuslakivaliokunnan jäsenistä Heikki Vestman (kok) ja Wille Rydman (kok). Myös valiokunnan varajäsen Sari Tanus (kd) oli allekirjoittajien joukossa.

Rydman kommentoi asiaa kokouksen vielä käynnissä ollessa Facebook-sivuillaan.

– Perustuslain mukaan perustuslakivaliokunta voi jopa itse, omasta aloitteestaan ryhtyä tutkimaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimien lainmukaisuutta, Rydman kirjoitti ja lisäsi, että perustuslain mahdollistaman tutkinnan käynnistäminen ei ”todellakaan tee jääviksi osallistumaan itse tutkintaan”.

Vestman totesi, että ”lain mukaan esteellisyyttä ei yksiselitteisesti ole”. Tanus sanoi, että hän ”ei tietenkään ole jäävi”.

– Olemme käyttäneet perustuslaillista oikeuttamme. Sekä ulkoministeriön toimintakyvyn että ministerin oman jatkon kannalta on tärkeää selvittää, että prosessin kaikki vaiheet ovat menneet juridisesti oikein, Tanus kommentoi.

HAAVISTO-ASIA voi edetä valtakunnanoikeuteen, jos perustuslakivaliokunta katsoo, että syytteen nostamisen kynnys täyttyy.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ei aio osallistua Haavisto-asian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, koska hän on valtakunnanoikeuden jäsen.

Perustuslakivaliokunnan varajäsen Johannes Koskinen (sd) sitä vastoin aikoo osallistua Haavisto-asian käsittelyyn, vaikka hänkin on valtakunnanoikeuden jäsen.

Ojala-Niemelän mukaan Koskinen ei tule myöhemmin osallistumaan valtakunnanoikeuden käsittelyyn, jos ”asia johtaa siihen”.

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA odottaa Haavistolta lausuntoa 14. tammikuuta mennessä, jolloin valiokunta käsittelee seuraavan kerran asiaa.

Valiokunta aikoo kuulla yhdeksää asiantuntijaa: asiantuntijat valtiosääntöoikeuden puolelta ovat Veli-Pekka Viljanen, Mikael Hidén ja Tuomas Ojanen.

Hallinto- ja valtiosääntöasiantuntijoista valiokunta kuulee Kaarlo Tuoria, Olli Mäenpäätä ja Heikki Kullaa.

Rikosoikeuden asiantuntijoista kuullaan Sakari Melanderia, Kimmo Nuotiota ja Pekka Viljasta. Valiokunta kuulee myös ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista.

Perustuslakivaliokunnan käsittelyn ytimessä on Haaviston toiminta ulkoministeriössä. Vestman sanoi torstaina, että ”edelleen on epäilys esimerkiksi siitä, onko ulkoministeriön virkamiehiä painostettu toimimaan lainvastaisella tavalla, onko erityisedustajan nimeämisessä toimittu lain mukaan, onko konsulipäällikön siirtäminen toisiin tehtäviin tapahtunut lain mukaisesti ja olisiko ulkoministerin pitänyt viedä al-Holia koskevan periaatepäätöksen tekeminen valtioneuvoston yleisneuvoston ratkaistavaksi.”

Oikeuskanslerille on tehty parisenkymmentä Haavisto-asiaan liittyvää kantelua. Ojala-Niemelän mukaan kokouksessa käytiin läpi perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin välistä työnjakoa, jotta ”emme astu toistemme varpaille”.

– Kanteluiden käsittely on alkanut. Keskimääräinen käsittelyaika on 8–10 viikkoa, perustuslakivaliokunnan kokouksessa vieraillut Tuomas Pöysti kertoi.

20.12. kello 11.30: Lisätty juttuun Johanna Ojala-Niemelän ja Tuomas Pöystin kommentit.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006349346.html

Avatar
Villeri
Helen Mirren
Viestit: 1427
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Villeri » Pe Joulu 20, 2019 8:16 pm

Eihän tällainen asia pitäisi kuulua poliitikoille lainkaan. Totta kai asia pitäisi tutkia puolueettoman tahon toimesta ja vallan kolmijako-oppikin vaatii ilmiselvästi muuta.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12819
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Tammi 02, 2020 6:28 pm

Oikeuskansleri ei ryhdy toimiin Pekka Haavistosta tehdyissä al-Hol-kanteluissa

Oikeuskansleri ei tutki asiaa, koska se on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Oikeuskansleri ei ryhdy toimenpiteisiin liittyen ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) tehtyihin kanteluihin al-Hol-asiassa.

Oikeuskansleri kertoo päätöksessään, ettei tutki Haaviston toimia, koska asia on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Haavistosta on tehty oikeuskanslerille 2.–23. joulukuuta useita kanteluita, jotka liittyvät Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista koskevaan asiakokonaisuuteen. Kanteluita on tehty erityisesti ulkoministeriön virkamiehen väitetystä painostamisesta ja siirrosta toisiin tehtäviin.

Perustuslakivaliokunta aloitti tutkinnan Haaviston toimien lainmukaisuudesta 20. joulukuuta kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen takia. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli tuolloin valiokunnan kuultavana. Kuulemisessa käytiin läpi tahojen välistä työnjakoa.

Nyt Pöysti sanoo STT:lle, että ministerin osalta perustuslakivaliokunnan selvittämä ministerivastuuasia on kattava.
– Jos ilmenee jotain sellaista, mitä ei ole perustuslakivaliokunnassa käsittelyssä, luonnollisesti laillisuusvalvojilla on siltä osin asiaa mahdollisuus selvittää, Pöysti sanoo.

Parisenkymmentä kantelua al-Hol-kokonaisuudessa
Oikeuskansleri kuitenkin tutkii ulkoministeriön virkamiesjohdon menettelyn al-Hol-asiassa. Pöysti kertoo STT:lle, ettei hän tässä kohtaa selvitystä halua ottaa kantaa yksityiskohtiin, mutta asiaan liittyy muun muassa ministeriön johtamiseen ja työilmapiiriin liittyviä kysymyksiä.

Pöysti viittaa julkisuudessa esitettyihin syytöksiin ulkoministerin johtamistavasta ja ministeriössä vallitsevasta ilmapiiristä. Myös ulkoministerin esikunta on käsittelyssä mukana.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen menettely on oikeuskanslerin tutkittavana. Oikeuskanslerille tulleissa kanteluissa on esitetty, että Kolehmainen olisi mahdollisesti antanut virheellistä informaatiota eduskunnan hallintovaliokunnalle. Pöysti luonnehtii esitettyjä väitteitä "yleisluontoiseksi".

Pöystin mukaan oikeuskanslerinvirasto on toistaiseksi saanut al-Hol-kokonaisuuteen liittyen parisenkymmentä kantelua.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään Haavistosta tehtyä muistutusta 14. tammikuuta. Valiokunta kuulee tuolloin Haaviston lisäksi konsulipäällikkö Pasi Tuomista ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista.

Haaviston on väitetty siirtäneen Tuomisen pois tehtävästään al-Holin suomalaisten kotiuttamiseen liittyvien mielipide-erojen takia.
YLE
2.1.2020 klo 15.13 päivitetty 2.1.2020 klo 16.25

Mutta jos mielipide-ero koskee Raamatun tulkintaa, niin tällöin valtakunnansyyttäjä on oma-aloitteinen asiassa ja vie sen oikeuteen. Mielipide-eroja saa olla, kunhan ne ovat oikeanlaisia?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

PerttiKotos
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: To Marras 21, 2019 6:10 pm

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja PerttiKotos » To Tammi 02, 2020 7:06 pm

Perustuslakivaliokunnassa on 14 jäsentä ja heidän puolueensa ovat:

Vihreät(2), SDP(3), PS(2), Keskusta(3), Vasemmisto(1), Rkp(1) ja Kokoomus(2).
Valiokunnan koostumus on siis hallituspuolueet (10) vs oppositio (4).

Miten Pekan mahtaa käydä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä? Jännittää ihan hirveästi!
Ironia on vaikea laji, mutta yritän tehdä parhaani.

Avatar
Villeri
Helen Mirren
Viestit: 1427
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Villeri » To Tammi 02, 2020 7:19 pm

Jep, ja hallitusenemmistöinen perustuslakivaliokunta ei tietenkään löydä mitään huomautettavaa. Banaanitasavalta-tason suoritus.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12819
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Tammi 13, 2020 5:55 pm

Ulkoministeri Haavisto tiistaina perustuslakivaliokunnan tenttiin al-Hol-toimistaan – Tutkija: Kyllähän tämä harvinaista on

Ministerin toimintaa on käsitelty valtakunnanoikeudessa edellisen kerran vuonna 1993. Politiikan tutkija pitää Haaviston asemaa turvattuna.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa selvittävän ministerivastuuasian käsittely jatkuu eduskunnassa tiistaina.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Muistutuksen jättäminen on perustuslain mukainen menettely. Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta sanoo, että kyseessä on vasta kolmas ministerivastuuasian käsittely vuonna 2000 voimaan astuneen uuden perustuslain aikana.
– Kyllähän tämä harvinaista kaiken kaikkiaan on, Jokisipilä sanoo.

Vaatii useita kokouksia
Valiokunta kuulee talven aikana osallisia ja asiantuntijoita ministeri Haaviston toiminnan laillisuuden selvittämiseksi.

Tiistaina jatkuvan käsittelyn keskiöissä on ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen julkisesti Haavistoa kohtaan esittämä kritiikki. Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lisäksi edustajat ovat vaatineet selvyyttä siihen, onko ulkoministeriössä asetettu al-Hol-asiaa hoitava erityisedustaja tehtäväänsä laillisesti tai Tuomista pyritty siirtämään uuteen tehtävään lainvastaisesti.

Valiokunta kuulee Haaviston ja Tuomisen lausunnot tiistaina. Myöhemmin se kuulee asiantuntijoina kolmea valtiosääntöoikeuden, kolmea rikosoikeuden ja kolmea hallinto-oikeuden professoria.
– Kun lausunnot saadaan, ne laitetaan asiantuntijoille arvioitavaksi. Siihen täytyy varata pari–kolme viikkoa aikaa, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Hän olettaa, että seuraavan kerran valiokunta kokoontuu tammi-helmikuun vaihteessa. Asian varsinainen käsittely tapahtuu asiantuntijalausuntojen pohjalta. Siihen valiokunta tarvitsee useita kokouksia, puheenjohtaja sanoo.
– Mahdollisimman ripeästi pyrimme etenemään. Sillä tavalla valiokunnassa on hyvä tilanne, että meillä on vain kaksi muuta keskeneräistä asiaa käsiteltävänä ja pystymme keskittymään tähän asiaan hyvin.

Syytteen nostamisesta päättää eduskunta
Valiokunnan kanta on olennaisessa osassa siinä, päättääkö eduskunta nostaa syytteen ministeriä vastaan. Asian päättää lopulta eduskunnan täysistunto, jota valiokunnan kanta ei kuitenkaan sido.
– Jos valiokunnan mukaan ei ole syytä epäillä rikosta, olisi erittäin epätodennäköistä, että eduskunta asettuisi vastakkaiselle kannalle, Jokisipilä sanoo.

Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnanoikeudessa. Siellä on istuttu harvoin, vain neljä kertaa Suomen historiassa.
– Valtakunnanoikeuteen päätyminen on raskas ääripään tapahtuma. Monessa tapahtumassa ministeri on tehnyt poliittiset johtopäätökset kauan aiemmin.

Haaviston asemaa Jokisipilä pitää turvattuna jo valiokunnan ja eduskunnan poliittisten voimasuhteiden takia: molemmissa valtaosa edustajista kuuluu hallituspuolueisiin. Lisäksi prosessin raskaus nostaa rimaa syytteeseen asettamiselle.

Valtakunnanoikeus koolla viimeksi 1993
Edellisen kerran valtakunnanoikeus oli koolla vuonna 1993, jolloin kauppa- ja teollisuusministerinä toiminut Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta. Juhantalo myös erotettiin eduskunnasta.
– Silloin näytti siltä, että hänen poliittinen uransa loppuu tuomioon, mutta hänhän palasi takaisin eduskuntaan. Kun oikeusvaltioperiaatteen mukaan on tuomion kärsinyt, on ihmisellä puhdas pöytä.

Juhantalo toimi tuomion jälkeen kansanedustajana yhteensä kolmen kauden ajan. Ministeriksi hän ei kuitenkaan enää palannut.
– Onhan se selvästi raskas poliittinen tahra.

Vanhasen ja Kataisen toimintaa käsitelty viimeksi
Kaikki ministerivastuuasiat eivät päädy valtakunnanoikeuteen. Aiemmin 2010-luvulla perustuslakivaliokunta käsitteli entisten pääministerien Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) toimintaa.

Kumpikaan ei valiokunnan mukaan menetellyt lainvastaisesti, ja eduskunta jätti syytteet nostamatta.

Vanhanen oli ollut pääministerinä ollessaan päättämässä tuen myöntämisestä Nuorisosäätiölle, jonka puheenjohtaja hän oli aiemmin ollut. Nuorisosäätiö oli puolestaan rahoittanut Vanhasen presidentinvaalikampanjaa.
– Tuomioseuraamuksia sillä ei ollut, mutta aikanaan spekuloitiin, kuinka paljon tämä painoi Vanhasen ennenaikaisessa erossa pääministerin paikalta, Jokisipilä sanoo.

Vanhanen väistyi pääministerin ja kansanedustajan paikoilta vuonna 2010. Eduskuntaan hän palasi vuonna 2015.

Kataisen toimia puolestaan selvitettiin tapauksessa, jossa valtioneuvoston kanslia oli tilannut 700 000 euron tutkimuksen filosofi Pekka Himasen omistamalta yritykseltä ilman kilpailutusta.
– En usko, että sillä oli Kataisen uraan suurempaa vaikutusta. Se oli toki ikävää julkisuutta.

Oikeuskansleri jätti asian valiokunnalle
Ministerivastuuasia voidaan laittaa vireille montaa eri reittiä. Kataisen ja Haaviston tapaukset lähtivät kansanedustajien perustuslakivaliokunnalle tekemästä muistutuksesta, Vanhasen tapaus oikeuskanslerin ilmoituksella.

Joulukuussa Haaviston tapauksen ensimmäisessä käsittelyssä valiokunta kuuli asiantuntijana myös oikeuskansleri Tuomas Pöystiä, sillä myös oikeuskanslerille oli tehty lukuisia kanteluita Haaviston toiminnasta. Johanna Ojala-Niemelän mukaan kuulemisen tarkoituksena oli käydä läpi kahden tahon välistä työnjakoa, "että emme astu toistemme varpaille".

Tammikuun alussa oikeuskansleri kertoi, ettei ryhdy toimenpiteisiin Haavistosta tehtyjen kanteluiden vuoksi. Pöysti perusteli asiaa sillä, että ministerivastuuasia on kattava.
– Jos ilmenee jotain sellaista, mitä ei ole perustuslakivaliokunnassa käsittelyssä, luonnollisesti laillisuusvalvojilla on siltä osin asiaa mahdollisuus selvittää, Pöysti sanoin tuolloin STT:lle.
IltaSanomat
13.1.2020 8:05
Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) toimintaa.
Kumpainenkin muistetaan lähinnä siitä, miten luikkivat karkuun pääministerin duunistaan kuin rotta koloonsa.
Kumpikaan ei valiokunnan mukaan menetellyt lainvastaisesti
Moraalin rikkomisesta kun ei voi ketään tuomita - vaikka siinä samalla tuli annettua kaverille veronmaksajain rahaa useammankin ihmisen koko työkertymän verran. Mitäs näistä. Suolarahoja.
Kun oikeusvaltioperiaatteen mukaan on tuomion kärsinyt, on ihmisellä puhdas pöytä.
Ei pidä paikkaansa. Media puhuu Juha Valjakkalasta edelleen kolmoismurhaajana, vaikka hän tuomionsa kärsinyt ja pitäisi olla ns. puhdas pöytä.

minfon linkki nuorisosäätiöön dl
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12819
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Tammi 14, 2020 5:16 pm

Haaviston al-Hol-piina jatkuu koko kevään – Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Haaviston ja Tuomisen lausunnot ristiriitaisia

Viimeksi ministerin vastuuta punnittiin valiokunnassa Kataisen pääministeriaikana.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyytää ulkoministeriöltä vielä lisäselvityksiä al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamista koskevien asioiden käsittelystä. Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran 6. helmikuuta, jolloin lisäselvitysten pitäisi olla valiokunnan käytössä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen valiokunnalle tänään esittämissä lausunnoissa on edelleen ristiriitaisuuksia.
– Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, kuten on luettu myös lehdistöstä, Ojala-Niemelä kuvailee.

Valiokunta pyytää ulkoministeriöltä lisää aineistoa.
– Paljon tuli tietoa aineistosta, mitä meillä ei ollut vielä tässä vaiheessa käytettävissä, joten nyt ulkoministeriöltä toivotaan kaikkea tähän asiaan merkityksellisesti liittyvää aineistoa valiokunnan käyttöön.
- No siellä varmaan tulee erilaisia päätöksiä, mitä on tehty vielä kirjallisena, sähköpostiliikennettä ja muuta tämän tyyppistä, Ojala-Niemelä arvioi.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta on jo varannut asian käsittelylle useita kokouspäiviä helmikuun aikana. Mietintöä valiokunta päässee kirjoittamaan maaliskuussa.

Perustuslakivaliokunta sai aamupäivällä ulkoministeri Haaviston vastaukset al-Holin leirin suomalaisia koskevien ratkaisujen taustoista. Harvinaisessa käsittelyssä selvitetään, toimiko Haavisto lain ja ministerin velvollisuuksiensa mukaan.

Valiokunta kuuli Haavistoa kahden tunnin ajan. Kokouksesta poistunut Haavisto ei kommentoinut millään tavalla valiokunnan kuulemistilaisuutta. Haaviston mukaan niukkasanaisuus johtui valiokunnan toiveesta.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen oli myös tänään valiokunnan kuultavana parin tunnin ajan. Tuominen on moittinut julkisuudessa ulkoministeri Haavistoa painostuksesta al-Holin asiassa.

Miksi tämä on poikkeuksellista?
*Jos ministerin epäillään tehtävässään rikkoneen velvollisuuksiaan tai lakia, hän voi joutua perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
*Menettelyn voi sysätä liikkeelle esimerkiksi 10 kansanedustajan muistutus tai oikeuskanslerin- tai asiamiehen ilmoitus.
*Valiokunta arvioi, onko ministeri toiminut lain mukaan. Se ei ota kantaa politiikkaan.
*Ministerit päätyvät hyvin harvoin perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi ministerivastuuasiassa
*Viimeksi on käsitelty Jyrki Kataisen Himas-paperia 2015 ja Matti Vanhasen lautakasa-asiaa 2011.
*Vielä harvemmin perustuslakivaliokunnan käsittely ja eduskunnan päätös johtavat valtakunnanoikeuteen.
*Valtakunnanoikeus on kokoontunut viimeksi vuonna 1993, jolloin ministeri Kauko Juhantalo tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta.


Perustuslakivaliokunta lähettää Haaviston ja konsulipäällikkö Tuomisen lausunnot aiemmin valituille valtiosääntö- ja rikosoikeuden asiantuntijoille, jotka ottavat myöhemmin kantaa selvityksiin.

Valiokunnan kokoukseen osallistuivat tänään myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Perustuslakivaliokunta alkoi joulun alla käsitellä Haaviston asiaa opposition kansanedustajien pyynnöstä.

Kymmenen kansanedustajaa teki muistutuksen, jossa pyydetään selvittämään Haavisto toimet. Ensimmäisinä allekirjoittajina ovat Mari Rantanen (ps.) ja Heikki Vestman (kok.). Haaviston johdolla ulkoministeriön ja muiden ministeriöiden virkamiehet valmistelivat Syyriassa vankileirillä olevien suomalaisten siirtämistä kotimaahan.

Asia tuli julkisuuteen joulukuussa, kun Haaviston ja ulkoministeriön korkean virkamiehen välit kärjistyivät. Haavisto sivuutti konsulipäällikkö Pasi Tuomisen ja nimitti erityisedustajan hoitamaan al-Holin suomalaisten asiaa. Haaviston epäiltiin painostaneen virkamiestä ja menneen al-Hol-järjestelyissä pidemmälle kuin valtioneuvoston linjauksen perusteella osattiin odottaa.

Ministerivastuuasian käsittely on harvinaista.
– Tämä ei ole ihan jokapäiväistä kauraa. Paneudumme asiaa huolella, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo.

Osa muistutuksen tehneistä opposition kansanedustajista istuu valiokunnassa päättämässä valiokunnan ratkaisusta. Heikki Vestman (kok.), Wille Rydman (kok.) ja varajäsen Sari Tanus (kd.) osallistuvat työhön normaalisti.

Al-Hol-papereista suuri osa yhä salassa
Al-Holin leirillä on ollut kaikkiaan nelisenkymmentä suomalaista: kymmenkunta äitiä ja kolmisenkymmentä lasta. Kurdihallinnon ylläpitämälle vankileirille on koottu Isis-taistelijoiden omaisia. Poliitikot ovat olleet huolestuneita lasten tilanteesta leirillä. Myös Suomen allekirjoittamat kansainväliset sitoumukset velvoittavat Suomea huolehtimaan lasten oikeuksista.

Sitä miten lapsia autettaisiin, on pohdittu erityisesti ulkoministeriössä ja ministeri Haaviston johdolla. Asiaa on yritetty hoitaa tiukasti julkisuudelta piilossa, mitä on perusteltu esimerkiksi ihmisten yksityisyyden suojalla ja turvallisuussyillä.

Kun julkisuuteen alkoi tulla vuotoja suunnitelmistä siirtää suomalaisia Syyriasta leiriltä takaisin kotimaahan, valtioneuvosto teki joulukuussa nopeasti poliittisen ratkaisun, jolla on tarkoitus turvata lasten olot ja tarvittaessa siirtää heitä Suomeen. Sen jälkeen Suomeen tuotiin kaksi lasta al-Holista.

Suuri osa tapaukseen liittyvistä asiakirjoista on ainakin osittain salassa pidettäviä, eikä niitä ole tullut julkisuuteen.

Edes hallituksen iltakoulun muistio, jossa asiasta ensimmäisen kerran poliittisesti linjattiin lokakuussa, ei ole julkinen.

Yle on toistaiseksi saanut asiakirjapyynnöllä käsiinsä vasta ulkoministeri Pekka Haaviston päätöksen, jolla tämä lokakuussa nimitti erityisedustajan hoitamaan al-Holin leiriläisten asiaa. Asiakirjasta käy ilmi, että erityisedustajan tehtävä olisi turvata leirin suomalaislasten oikeuksia ja tehdä tarvittavia ratkaisuja, muun muassa konsulilain perusteella. Tämä asiakirja on ministerin ja virkamiehen kiistan keskeinen paperi. Nimityspaperissa ei ole esittelijää, mutta ratkaisun tekijä on ulkoministeri Pekka Haavisto.

Konsulipäällikkö Tuomisen mukaan hänet sivuutettiin, koska hänellä oli Haaviston kanssa eri näkemys siitä, millaisia ratkaisuja virkamies voi tehdä. Haavisto myös haki konsulipäällikölle seuraajaa, mutta virkamies kuitenkin jatkoi tehtävässään. Haavisto on sanonut konsultoineensa ministeriön ylintä virkamiesjohtoa ja varmistaneensa toimintansa lainmukaisuuden.

Perustuslakivaliokunta saa ratkaisun tekoa varten käyttöönsä kaikki tarvitsemansa asiakirjat. Kaikki niistä eivät tule välttämättä julkisiksi tämän jälkeenkään.

Harvinainen menettely: edellinen oli Kataisen Himas-raportin tapaus
Oikeuskansleri tutki Haaviston toimia mutta lopetti tutkinnan, kun perustuslakivaliokunta tarttui asiaan. Eduskunnassa taas Haavisto sai luottamusäänestyksessä eduskunnan luottamuksen. Perustuslakivaliokunta tekee kuitenkin oman työnsä riippumatta aiemmista selvityksistä ja poliittisesta luottamusäänestyksestä.

Perustuslakivaliokunta tutkii paitsi virkamiehen kohtelun myös Haaviston toimintaa al-Hol-asiassa kokonaisuudessaan. Arvioimiseen osallistuu myös yhdeksän valtiosääntöoppinutta, joita kuullaan, kun Haavisto ja Tuominen ovat antaneet lausuntonsa.

Jos syytekynnys ylittyy, asia voi päätyä valtakunnanoikeuteen. Valtakunnanoikeuteen ei tällä vuosituhannella ole päätynyt yksikään ministeri. Jos rikkomus on vähäisempi tai ministeri on toiminut lain mukaan, asia raukeaa.

Perustuslakivaliokunnan käsittely voi kestää pitkään, sillä asiaan perehtyminen ja kuulemiset voivat viedä viikkoja. Toisaalta valiokunta voi missä vaiheessa tahansa päättää esitutkinnan aloittamisesta tai luopua koko käsittelystä.

Viimeksi perustuslakivaliokuntaan muistutuksen teki vuonna 2013 kymmenen edustajan joukko Teuvo Hakkaraisen (ps.) johdolla, kun valtioneuvosto oli pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) aikana tilannut filosofi Pekka Himaselta 100 000 euron raportin ja siihen liittyen 700 000 euron tulevaisuusraportin kilpailuttamatta. Valiokunnan mukaan Katainen ei ollut menetellyt lainvastaisesti.

Sitä edellisen kerran perustuslakivaliokunnan edessä oli vuonna 2011 pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Vanhanen oli saanut vaalirahaa Nuorisosäätiöltä samaan aikaan, kun hän päätti säätiölle maksettavista avustuksista. Asian vei perustuslakivaliokunnalle oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Valiokunnan mukaan Vanhanen rikkoi tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan mutta ei kuitenkaan niin vakavasti että ministeriä vastaan olisi nostettu syytettä.

Sitä edellisellä kerralla valiokunta tutki vuonna 2005 oikeuskansleri Paavo Nikulan toimia Natura-alueiden suojelussa, mutta hänen ei todettu rikkoneen lakia.
YLE
14.1.2020 klo 05.37 päivitetty 14.1.2020 klo 15.58

Tämä yllätti:
Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, kuten on luettu myös lehdistöstä, Ojala-Niemelä kuvailee.
Ojala-Niemelä on demari, jonka luulisi puolustavan "omiaan" tässä jupakassa, mutta kummanko lausuntoa O-N epäilee; virkamiehen vaiko Haaviston? Ei kait sentään Koko kansan Pekan. Harva hänen sanomisiaan on edes kyseenalaistanut.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12819
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Helmi 19, 2020 2:28 pm

Koko kansan Pekan varjoisa puoli johtaa esitutkintaan - toivottavasti lopulta valtakunnan oikeuteen ja potkuihin:
Ulkoministeri Haaviston al Hol -toimista esitutkinta – polttopisteessä virkamiehen siirto toisiin tehtäviin: "Käytettiin sanaa kosto"

Päätös aloittaa esitutkinta oli perustuslakivaliokunnassa yksimielinen. Mahdollinen syytekohta olisi muun muassa virkavelvollisuuden rikkominen.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Holin leiriin liittyvistä toimista pyydetään aloittamaan esitutkinta, kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) MTV Uutisille. Esitutkinnan tekee valtakunnansyyttäjä.

Valiokunta kiinnitti huomiota kysymykseen, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Päätös oli perustuslakivaliokunnassa yksimielinen. Mahdollinen syytekohta olisi muun muassa virkavelvollisuuden rikkominen.
– Kun ministeri otti konsulipäälliköltä nämä al-Holiin liittyvät kysymykset pois erityisedustajalle, niin miksi oli tarpeen edelleen valmistella hänen siirtämistä vielä toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelä kertoo, ettei perustuslakivaliokunnan mukaan virkamiestä voida siirtää toisiin tehtäviin vain siksi, että ministeri ja virkamies ovat eri mieltä siitä, miten al Hol -asia tulisi hoitaa.
– Tässä on kyse siitä, mikä oli hallituksen vaikutin asiassa toimia, Ojala-Niemelä jatkaa.

Kansanedustajat pyysivät muun muassa tarkastelemaan sitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.
– Tästä painostamisesta ei tullut näyttöä, mutta sellainen epäilyksen siemen jäi, että oliko tarkoitus päästä epämieluisasta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä jatkaa.
– Käytettiin sellaista sanaa kuin kosto.

Käsittelyn keskiössä oli ulkoministeriön konsulipäällikkö Tuomisen julkisesti Haavistoa kohtaan esittämä kritiikki. Perustuslakivaliokunta kuuli tammikuussa Haavistoa ja Tuomista. Ojala-Niemelän (sd.) mukaan Haaviston ja Tuomisen kertomukset olivat ristiriidassa keskenään.

Ojala-Niemelän mukaan Haaviston lausunnoista ei ole tullut selväksi, miksi ministeri on toiminut niin kuin on toiminut.

Valiokunta kuuli myös valtiosääntöoikeuden, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita selvittäessään Haaviston toiminnan laillisuutta.

Esitutkintapyyntö rajattiin
Esitutkintakynnyksen katsotaan ylittyneen yhden asiakohdan osalta. Pyyntö rajattiin koskemaan vain Haaviston menettelyä ulkoministeriön konsulipäällikkö Tuomisen virkajärjestelyissä, eikä se kata kymmenen kansanedustajan asiassa tekemän muistutuksen sisältöä kokonaisuudessaan.

Valiokunta korostaa, että esitutkintaan määrääminen ei ole kannanotto sen puolesta, että ministeri Haavistoa koskeva asia tulisi saattaa valtakunnanoikeuden käsiteltäväksi. Kantaa siihen voidaan ottaa vasta esitutkinnan valmistuttua.
mtvuutiset.fi
19.02.2020 12:24
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3178
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Helmi 19, 2020 4:20 pm

Hyvä homma! Hymy-poika ei ole niin viaton kuin antaa ymmärtää, nyt olis parempi jättää Pekka ulos presidentti-kisasta.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7893
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ke Helmi 19, 2020 4:23 pm

Me tiedämme minkälaista ajatusmaailmaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kannattaa. Me olemme nähneet myös sen, kuinka tämä näyttää vaikuttavan myös viranhoitoon. Sateenkaarikansan [Peppu-]Pekalla ei ole mitään syytä huoleen, sillä hän oli kuitenkin leirinsä mielissä oikealla asialla ja tällöin ei esitaistelijan voida velvoittaa noudattavan jotain tyhmiä, jaloja tavoitteita jarruttavia, lakeja.

Haavisto tullee saamaan tästä jonkinlaisen nootin, jotta ainakin näyttäisi sille, että prosessi toimii ja tällöin perustuslakivaliokunta sekä valtakunnansyyttäjä ovat asian käsitelleet. Hyvä, että oppositio saa toiminnasta jotain tiedon rippeitä, ettei historiallisen kokematon hallitus pääse liikaa sooloilemaan.

Ottaneeko valtakunnansyyttäjä samalla kantaa Haaviston toimintaan työlainsäädännön näkökulmasta, kun kuulostaa sille, että Pekasta on kuoriutumassa ihan täysverinen työpaikkakiusaaja, oikea pula-ajan Donald "You're fired"-Trump!? Asiasta olisi syytä ainakin keskustella, sillä Haaviston tapa johtaa (uhkailemalla/kiristämällä) ei voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin tai motivaatioon.
Burn
Loot
Murder

Vastaa Viestiin