Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitus

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Oletko aikeissa äänestää eduskuntavaaleissa?

Äänestys päättyi Su Huhti 02, 2023 1:39 pm

a) Totta helvetissä
24
77%
b) Tod.näk. kyllä
3
10%
c) Tod.näk en
4
13%
d) No en tod.
0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 31

Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 832
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

65 eduskuntavaalien ehdokasta on tuomittu rikoksesta: Eniten tuomioita on perussuomalaisten ja nyt-liikkeen ehdokkailla

Svenska Yle selvitti eduskuntavaaleissa ehdolla olevien tuomioita kymmenen viime vuoden ajalta. Useita ehdokkaita on tuomittu ehdolliseen

Eniten rikoksesta tuomittuja eduskuntavaaliehdokkaita on perussuomalaisilla, vähiten kokoomuksella ja RKP:llä.

Kun tuomittujen määrää vertaa puolueen kaikkiin ehdokkaisiin, määrä on korkein perussuomalaisissa, jossa 6,5 prosenttia ehdokkaista on tuomittu jostain rikoksesta. Kokoomuksessa ja RKP:ssa, joissa tuomittuja ehdokkaita on vähiten, sama prosenttiluku on 0,9.

Svenska Ylen tekemässä selvityksessä olivat mukana keskusta, vihreät, kristillisdemokraatit, nyt-liike, perussuomalaiset, SDP, RKP, vasemmistoliitto ja kokoomus, eli ne puolueet, jotka saivat yhden tai useamman paikan viime eduskuntavaaleissa.

Kukaan tuomituista ehdokkaista ei ole saanut ehdotonta vankeusrangaistusta, joka annetaan useimmiten törkeistä rikoksista. Useita ehdokkaita on tuomittu ehdolliseen vankeuteen, mutta yleisin rangaistus on ollut kuitenkin päiväsakot.

Yle ei julkaise tuomittujen nimiä, koska yhdenkään tuomitun tuomio ei ole yli kaksi vuotta vankeutta.

Selvitys on tehty vertaamalla ehdokkaiden nimiä ja taustatietoja ja rikoksesta syytettyjä henkilöitä vuosien 2013–2022 välillä. Noin kolmasosa syytetyistä ehdokkaista vapautettiin oikeudessa joko käräjäoikeudessa tai hovioikeudessa.

Kaikki tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Kolme perussuomalaisten ehdokasta on saanut useamman kuin yhden tuomion
Perussuomalaisten ehdokkaista yhteensä 14 on saanut tuomion jostain rikoksesta. Tuomioita on tullut useista eri rikoksista. Ehdollista vankeutta on saanut kolme perussuomalaisten ehdokasta, päiväsakkoja 11 ehdokasta.

Tuomioista kaksi on tullut kirjanpitorikoksista: yksi ehdokas tuomittiin vuonna 2016 törkeästä kirjanpitorikoksesta, ja toinen avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen vuonna 2013.

Selvityksen mukaan kolme perussuomalaisten ehdokasta on saanut useamman kuin yhden tuomion.

– Perussuomalaiset haluaa, että ehdokkaat kertovat itse mahdollisista tuomioista tai rikosepäilyistä, ja puolue uskoo ja luottaa heihin, puoluesihteeri Arto Luukkanen sanoo Svenska Ylelle kirjoittamassaan sähköpostissa.

Tuomio ei ole este sille, etteikö henkilö voisi olla ehdolla vaaleissa, mutta tällaiset ratkaistaan Luukkasen mukaan tapauskohtaisesti.

Nyt-liikkeen ehdokas ei maksanut hotellimajoituksesta ja pahoinpiteli puolisoaan
Nyt-liikkeen ehdokkaista 11 on tuomittu rikoksesta, ja neljä tuomioista on ehdollista vankeutta.

Vaasan vaalipiirissä ehdolla oleva nyt-liikkeen ehdokas on tuomittu kymmenen viime vuoden aikana neljä kertaa, ja häntä on syytetty viisi kertaa eri rikoksista.

Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet 2015 törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Tuomio tuli, koska hän nosti perusteettomasti yrityksensä varoista 118 000 euroa ja laiminlöi kirjanpitoa.

Häntä syytetiin myös raiskauksen yrityksestä, mutta syyte hylättiin.

Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2017, hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 40 päivän ehdolliseen vankeuteen petoksesta. Hän oli yöpynyt hotellissa useita viikkoja kahteen eri otteeseen, mutta ei maksanut kummallakaan kerralla majoituksesta.

Vuonna 2019 samainen ehdokas tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa puolisonsa pahoinpitelystä 60 päiväsakkoon. Häntä epäiltiin myös raiskauksen yrityksestä, mutta syyte hylätttiin.

Lisäksi hänet tuomittiin ampuma-aserikoksesta Rovaniemen hovioikeudessa vuonna 2020.

Talousrikoksista vuosi ehdollista vankeutta
Kaikista tuomioita saaneista eduskuntavaaliehdokkaista kovimman rangaistuksen sai nyt-liikkeen ehdokas Pirkanmaalta vuonna 2014: hänet tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, verorikkomuksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Hän laiminlöi yrityksensä kirjanpidon ja siirsi 90 000 euroa yrityksen varoja itselleen maksaakseen muun muassa velkojaan.

Hänellä on myös kaksi tuomiota rattijuopumuksesta vuosilta 2016 ja 2017. Toisella kerralla hänet tuomittiin myös ajoneuvon luvatta ajamisesta. Lisäksi hänet vuonna 2014 tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kuten muutkin puolueet, myös Liike nyt kertoo, että se haluaa tietää ehdokkaiden mahdollisista tuomioista etukäteen. Nyt-liikkeen puoluesihteeri Juhani Klemetin mukaan rikoksesta kulunut aika ja rikoksen törkeysaste määrittää se, voiko henkilö asettua vaaleissa ehdolle.

Seitsemän ehdokasta on saanut tuomion pahoinpitelystä
Selvityksen mukaan seitsemän ehdokasta eri puolueista on saanut tuomion pahoinpitelystä. Kolme tuomituista on nyt-liikkeestä. Muut tuomion saaneet ovat RKP:sta, SDP:stä, perussuomalaisista ja vasemmistoliitosta.

Oman puolison pahoinpitelystä tuomion on saanut kaksi nyt-liikkeen ehdokasta, yksi RKP:n ehdokas ja yksi SDP:n ehdokas. Oman puolison pahoinpitelystä tuomion saaneet ovat kaikki miehiä.

Vaasan vaalipiirissä ehdolla oleva RKP:n ehdokas tuomittiin puolisonsa pahoinpitelystä vuonna 2015. Samalla kertaa myös puoliso sai tuomion ehdokkaan pahoinpitelystä.

”Asian julkiseksi tuominen ahdistaa”
Eniten tuomioita on tullut ehdokkaille liikenteessä törttöilystä eli esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja rattijuopumuksista. Rikokset eivät ole törkeimmästä päästä, mutta silti ne voivat aiheuttaa ehdokkaille hallaa.

Oikeuskäsittely voidaan haluta esimerkiksi salata.

Näin kävi esimerkiksi vuonna 2021, kun perussuomalaisten naispuolinen ehdokas Oulun vaalipiiristä tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta 50 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Nainen pyysi oikeudenkäynnin salaamista, koska hänellä on useita luottamustehtäviä ja asian julkiseksi tuominen ahdistaa.

Oulun käräjäoikeus hylkäsi naisen pyynnön ja korosti vastauksessaan, että syytetyn nimi on aina julkista tietoa.

Kuusi nyt-liikkeen ehdokasta on tuomittu rattijuopumuksesta
Kaikista puolueista yhteensä kuusi ehdokasta on tuomittu rattijuopumuksesta ja seitsemän törkeästä rattijuopumuksesta. Kuusi rattijuopumustuomiota on tullut nyt-liikkeen ehdokkaille.

Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillen alkoholipitoisuus veressä tai 0,53 promillen lukema litrassa uloshengitysilmaa.

Rattijuopumuksesta on tuomittu ehdokkaita kaikista muista eduskuntapuolueista paitsi RKP:stä, SDP:stä ja kristillisdemokraateista.

Kokoomus ja vihreät ovat ainoat puolueet, joiden ehdokkaista yksikään ei ole syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Rattijuopumuksesta tuomio on yleensä ollut päiväsakkoja. Kaksi ehdokasta on saanut ehdollista vankeutta.
https://yle.fi/a/74-20021815

Mitähän nollatutkimusta tämäkin on, kun ei ole huomioitu Samuel Gryning'iä:
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Gryningin henkirikoksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen lokakuussa 2011. Törkeästä pahoinpitelystä hän sai korkeimman oikeuden tuomion joulukuussa 2020. Tuomio oli kolme vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta.

Tuomiot ovat lainvoimaisia.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009414074.html
20:19

Tämä Ehdokkaiden rikokset-ketju yhdistetty eduskuntavaalit-ketjuun
-NILS-

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: 65 eduskuntavaalien ehdokasta on tuomittu rikoksesta: Eniten tuomioita on perussuomalaisten ja nyt-liikkeen ehdokkai

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Ei mitään hajua kirjoitti:
Pe Maalis 10, 2023 9:49 pm
Mitähän nollatutkimusta tämäkin on, kun ei ole huomioitu Samuel Gryning'iä:
Ei ole huomioitu, koska:
Yle kirjoitti:Svenska Ylen tekemässä selvityksessä olivat mukana keskusta, vihreät, kristillisdemokraatit, nyt-liike, perussuomalaiset, SDP, RKP, vasemmistoliitto ja kokoomus, eli ne puolueet, jotka saivat yhden tai useamman paikan viime eduskuntavaaleissa.
Viimeksi muokannut Aizerbaidzan, Pe Maalis 10, 2023 11:07 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 832
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: 65 eduskuntavaalien ehdokasta on tuomittu rikoksesta: Eniten tuomioita on perussuomalaisten ja nyt-liikkeen ehdokkai

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Mutta miksi on jätetty oikeasti pois muut ehdokkaat?

Kyllä tuo olisi pitänyt ehdottomasti tutkimuksessa mainita.

Avatar
Fire
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Fire »

Taas tämä jokavuotinen vaalivaikuttaminen on alkanut mediassa samalla teemalla. Ensin uutisoitiin keskustan ehdokkaista tiheään ja nyt on vuorossa perussuomalaiset ja liike-nyt. Tarkoitus on nostaa hallituspuolueiden, eli vihervasemmiston kannatusta keskustaa lukuunottamatta.
Viimeksi muokannut Fire, Pe Maalis 10, 2023 11:51 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

SatuSetä
Harjunpää
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Loka 29, 2018 6:35 pm

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja SatuSetä »

Jos poistetaan liikennerikokset ja "kiihottaminen kansanryhmää vastaan", niin palataanpa taas asiaan...

Avatar
Fire
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Fire »

SatuSetä kirjoitti:
Pe Maalis 10, 2023 11:51 pm
Jos poistetaan liikennerikokset ja "kiihottaminen kansanryhmää vastaan", niin palataanpa taas asiaan...
Myös "uskonrauhan rikkominen" ja "kunnianloukkaus". Eipä varmaan jäisi paljoa uutisoitavaa tuon jälkeen.

damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10563
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja damfin »

Oman puolison pahoinpitelystä tuomion on saanut kaksi nyt-liikkeen ehdokasta, yksi RKP:n ehdokas ja yksi SDP:n ehdokas. Oman puolison pahoinpitelystä tuomion saaneet ovat kaikki miehiä.
Noistako ne väkivaltaiset vaimonhakkaajat näyttäisi löytyvän.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Päätoimittajalta

Helsingin demareilla hyvä mahdollisuus lisäpaikkaan – Marin nostaa kannatusta viikko viikolta

Helsingin Uutisten tuore gallupmittaus kertoo, että demarileirissä voidaan alustavasti iloita. Heidän Helsingin toimistollaan on uskottu vankasti neljänteen paikkaan, vaikka muualla, myös allekirjoittaneen toimesta, sitä on epäilty. HU:n gallupin mukaan neljäs paikka olisi tulossa.

SDP:n kannatus oli mittauksessa 14,8 prosenttia, kun se viime eduskuntavaaleissa oli Helsingin vaalipiirin osalta 13,6. Nämä luvut riittäisivät nostamaan demareiden paikkamäärän kolmesta neljään.

Niskaan hengittää kuitenkin tiukasti vasemmistoliitto, jonka kannatus on noussut reippaasti, ollen nyt 14,3 prosenttia. Demareilla on siis kokoomuksen tapaan kova tarve onnistuneella loppukirille, jotta tulos realisoituu.

Neljä paikkaa olisi demareille Helsingissä iso voitto. Se myös helpottaisi puolueen sisäistä kilpailua, sillä kolmella paikalla yksi kova nimi jäisi rannalle.

Istuvien kansanedustajien Eveliina Heinäluoman, Tuula Haataisen ja Timo Harakan, joista kaksi jälkimmäistä ovat myös ministereitä, lisäksi ehdolla on myös kovaa äänestäjien suosiota nauttiva Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

On todennäköistä, että Razmyar menee läpi, jolloin demareiden täytyy löytää uusi apulaispormestari. Jos neljättä paikkaa ei tulisi, olisi korvaajaksi helppo nimetä eduskunnasta putoava demari. Mutta jos neljäs paikka tulee, on korvaajan etsiminen paljon työläämpää. Toki demarit itse toivovat tähän työhön pääsevänsä.

Demareilla on taskussaan yksi ehdoton valttikortti, joka samalla on myös Helsingin demareille uhka ja mahdollisuus. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on ehdottomasti puolueiden puheenjohtajista kovin kampanjapoliitikko ja hän kirittää sekä innostaa omansa varmasti hyvään loppukiriin. Marinin ansiosta demareiden nousu viimeisen kampanjakuukauden aikana maan suurimmaksi puolueeksi ei ole mitenkään mahdotonta. Kunhan pääministeri vain välttää kohut.

Marinin kannatus nostaa koko puolueen suosiota, mutta häntä voi äänestää vain Pirkanmaan vaalipiirissä. Onko demareiden Helsingin kannatuksessa siis Marin-ilmaa, joka ei realisoidu äänestyskopissa? Vai saavatko Helsingin alle 40-vuotiaat kovat naisehdokkaat Heinäluoma ja Razmyar lisää vipua Marinin suosiosta ja varmistavat siten neljännen paikan? Se selviää 2.4.

Demareiden ehdokaslista Helsingissä on varteenotettava, mutta silti kukaan edellä mainittujen neljän nimen lisäksi tuskin on edes lähellä läpimenoa. Hyvän henkilökohtaisen tuloksen tehnevät kuitenkin Hilkka Ahde, Elisa Gebhard sekä Dimitri Qvintus. Heidän ja muidenkin demareiden kannattaa todella kampanjoida, jotta puolueen kokonaisäänipotti kasvaa ja neljäs paikka varmistuisi.
Helsingin Uutiset
4.3.2023 6:00
Kunhan pääministeri vain välttää kohut.
Ei, siihen hän ei kyennyt. Lupasi Hornet-hävittäjät Ukrainan käyttöön. Ihan noin vaan. "Nii mutku hän on valtiovallan keskeisin toimija ja hänen sana painaa". Juu, mutta ei näitä asioita nyt noin vain luvata puhumatta muiden tahojen (presidentti, puolustusministeri, puolustusvoiman komentaja) kanssa.
-------------------------------------------------------------------------------------
Päätoimittajalta

Perussuomalaisilla on Helsingissä mahdollisuus ohittaa SDP sekä vasemmistoliitto ja mahdollisuus napata lisäpaikka kovalla loppukirillä

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli Helsingin vaalipiirin ylivoimainen ääniharava keräten 30 596 ääntä. Toiseksi eniten ääniä saanut perussuomalainen oli Mari Rantanen 2924 äänellä ja kolmannelle läpimenijälle Tom Packalénille riitti 2028 ääntä.

Halla-aho siis veti kaksi muuta mukanaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Rantasen ja Packalénin jälkeen seuraavaksi pienimmällä äänimäärällä Helsingistä meni läpi vaalit Helsingissä voittaneen vihreiden Atte Harjanne, ääniä 4795. Ero oli siis valtava.

Muissa puolueissa oli yhteensä 27 ehdokasta, jotka saivat Packalénia enemmän ääniä, mutta eivät menneet läpi. Kovan ääniharavan merkitys on suhteellisessa vaalitavassa siis todella merkittävä. Muun muassa vasemmistoliiton Silvia Modig jäi rannalle 5676 äänellä ja sittemmin Juhana Vartiaisen (kok.) paikalle eduskuntaan noussut Atte Kaleva (kok.) 5112 äänellä.

Helsingin Uutisten tuoreessa gallupmittauksessa perussuomalaisten kannatus Helsingissä oli 11,2 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten oli 12,3 prosenttia. Näillä luvuilla paikkamäärä säilyisi samana, eli kolmessa.

Halla-aho ei ole enää puolueensa puheenjohtaja, eikä tavoilleen uskollisesti tee käytännössä lainkaan maksullista vaalikampanjaa. Helppo johtopäätös olisi, että äänimäärä ei aivan yllä neljän vuoden takaiseen, ja muiden läpimenijöiden sekä muunkin listan täytyy kerätä aiempaa paremmin ääniä.

Toisaalta Hallo-aho on profiloitunut uudelleen ja esiintynyt vahvasti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana sekä ottanut rohkeasti kantaa Venäjän hyökkäyssotaan. Äänimäärä voi siis edelleen olla todella kova.

Ja jos näin on, voi perussuomalaisten kannatus hyvinkin olla vaalipäivänä jopa lähellä 15 prosenttia, jolloin se voisi nousta Helsingissä demareiden sekä vasemmistoliiton ohi. Tähän on kaikki mahdollisuudet, sillä ehdokaslista on parempi kuin viimeksi ja puolueen yleiskannatus on nousussa.

Kokoomuksesta perussuomalaisiin siirtynyt Wille Rydman noussee heidän kakkosnimekseen ja tuonee mukanaan osan edellisvaalien 5910 äänen potistaan. Jatkokautta hakevat Rantanen ja Packalén, joista jälkimmäisen povataan putoavan. Ääniä hän kuitenkin kerää. Kovaa kampanjaa tekevä Teija Makkonen tehnee vähintään hyvän henkilökohtaisen tuloksen – ja jos puolue saa neljännen paikan, käy hän siitä kisaa Packalénin kanssa, jonka avustajana hän on toiminut. Mika Raatikainen ja Matias Turkkila kerännevät myös kohtuullisen äänipotin.

Demareiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kisa Helsingin kolmospaikasta ja siitä, kuka saa neljä edustajaa läpi, on todella kova. Viimeisten kampanjaviikkojen aktiivisuus ja näkyvyys ratkaisevat paljon.
Helsingin uutiset
11.3.2023 6:00
Perussuomalaisilla on Helsingissä mahdollisuus ohittaa SDP sekä vasemmistoliitto
Hö? PS sai 12,3 pros ja Vas 11,1 pros. Silti otsikko arvuuttelee, että PS:llä on vuoden 2023 vaaleissa mahdollisuus ohittaa Vasemmistoliitto. No joo, jos se tarkoittaa 4 paikkaa. Nythän paikat ovat 3 ja 3.

Entä miten Helsingissä äänet jakautuivat edellisissä eduskuntavaleissa 2019:

Lähde: https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/19_08_21_Tilastoja_11_Niemi_Erjansola_Keskinen_Saukkonen.pdf
Lähde: https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/19_08_21_Tilastoja_11_Niemi_Erjansola_Keskinen_Saukkonen.pdf
vaalit2019.jpg (45.03 KiB) Katsottu 696 kertaa
Nykyinen hallituspohja sai helsinkiläisiltä 56,9 prosentin kannatuksen.
------------------------------------------------

Paavo Arhinmäki (vas) sai edellisissä vaaleissa 6775 ääntä. Hän sai kuitenkin kesken kauden poliittisen suojatyöpaikan Helsingin kaupungilta ollen nyt apulaisjotakin jatkaen räksyttämistään siis edelleen veronmaksajien piikkiin. Tilalleen tuli somali Suldaan Said Ahmed aka Musta Leijona. Hän sai vuoden 2019 vaaleissa 2492 ääntä, mutta kerääkö hän nyt Arhinmäen fanien äänet? Tämä jännittää.
- Kun katsotaan prosentuaalisesti, niin vuoden 2019 vaaleissa Vasemmistoliitto keräsi Helsingin alueelta eniten ääniä Vallilassa, josta kertyi 20,2 prosenttia. Pienintä kannatus oli Lauttasaaressa, 5,0 prosenttia. Valtakunnallisesti eniten punavärin puolesta liputti Pyhäjärvi 28,3 ja vähiten Närpiö, jossa 0,6 pros asukkaita katsoi Vasemmistoliiton ajavan heidän asioitaan sekä eniten että parhaiten.
----------------------------------------------

Oletan, että tuleva eduskunta on ensimmäinen missä ei ole mukana enää yhtään 1940-luvulla syntynyttä. Nykyisessä heitä on/oli kolme. Ilkka Kanerva (kok) kuoli kesken vaalikauden ja demareiden Jukka Gustafsson sekä Erkki Tuomioja eivät enää asettautuneet ehdokkaiksi.
- Tuomiojan kansanedustajan ura on yksi pisimmistä Suomessa. Vuodet 1970 - 1979 ja vuodet 1991 - 2023. Äänimäärät vuodesta -03: 9548, -07: 12894, -11: 9970, -15: 11110 ja -19: 5044.
-----------------------------------------------

Tässä vaiheessa on mainio tilaisuus todeta, että jos nyt pääministeriksi valitaan puolueen - mikä se nyt ikinä onkaan - puheenjohtaja, joka voittaakin vuoden 2024 presidentinvaalit, niin hallitus hajoaa. On valittava sille puolueelle - mikä se nyt ikinä onkaan - uusi puheenjohtaja ja hänestä tulee (kait) uusi pääministeri ihan automatic.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kokoomuksen ja perus­suomalaisten hallitus alkaa näyttää yhä toden­näköisemmältä

Sdp ja kokoomus tappelevat keskenään, mutta molemmat jättävät kovaa kyytiä suosiotaan nostaneen perussuomalaiset ihmeen rauhaan, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka analyysissaan.

VAALIKESKUSTELUA on päättyneellä viikolla johtanut kokoomus, kun edellisellä viikolla keskusta oli niskan päällä ilmoittaessaan, ettei se suostu jatkamaan osana nykyistä hallituskokoonpanoa.
...

KOKOOMUKSEN etumatka gallupeissa kapenee, mutta puolue esiintyy yhä kuin jo valittu pääministeripuolue.

Tämän kuvan sai, kun kokoomuksen varapuheenjohtaja Kai Mykkänen vaati Sdp:n puheenjohtajaa Sanna Marinia (sd) nöyrtymään Ilta-Sanomien haastattelussa torstaina.

Haastattelussa Mykkäseltä kysyttiin, miten kokoomuksen ja Sdp:n kannat voidaan sovittaa yhteen.

”Sdp:n puheenjohtajan Sanna Marinin täytyy nöyrtyä”, Mykkänen vastasi. ”Ja Sdp:n täytyy nöyrtyä siihen, että nyt on käänteen paikka.”

Se oli kovasti sanottu, sillä hallitusneuvotteluissa kukaan ei voi sanella kaikkea eikä vaaleja ole käyty.

Voi olla, ettei kokoomus edes ole se, joka vetää hallitusneuvotteluja, vaan vaalien suurin puolue voi olla aivan yhtä hyvin myös perussuomalaiset tai Sdp.

MYKKÄNEN on selitellyt lausuntoaan jälkikäteen, mutta puheenvuoron lukee helposti vähintäänkin niin sanotuksi freudilaiseksi lipsahdukseksi. Se tarkoittaa puhetta, jossa ihminen vahingossa sanoo, mitä hän todella ajattelee ja tuntee.

Ylipäätään kokoomuksen ärtymys Sdp:tä kohtaan kuulostaa siltä, että puolue kuitenkin viettäisi mieluummin neljä vuotta Sdp:n kuin perussuomalaisten kanssa, kunhan Sdp ymmärtäisi hyväksyä kokoomuksen talouslinjaukset.

Sdp otti Mykkäsen lauseesta kaiken irti.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lähetti perjantaina tiedotteen, jossa hän sanoi Mykkäsen leikkausvimman olevan niin kova, ettei hän malta edes vaaleja käydä.

”Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule. Ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että Sdp nousee vaalien ykköspaikalle”, Lindtman julisti.

Lause on linjassa Sdp:n vaalistrategian kanssa. Puolue lupaa kaikkea kivaa eikä mitään pahaa sekä korostaa aina, että Sdp on ainoa vaihtoehto, jos kansalaiset eivät halua leikkauksia, kurjuutta – ja perussuomalaisia.

HALLITUSPOHJAN ratkaisevat lopulta vaalit.

Arvailijoiden suosikkivaihtoehto on ollut tähän mennessä kokoomuksen ja Sdp:n varaan rakennettava hallitus, vaikka niiden talouslinjaukset ovat kaukana toisistaan.

Tämän viikon puheiden jälkeen näyttää aikaisempaa vahvemmalta, että maahan voi ihan yhtä hyvin tulla kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakennettava hallitus.

Niin moni puolue on kieltäytynyt yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, että nämä kaksi puoluetta tarvitsevat kaveriksi jo kahdessa hallituksessa peräjälkeen kannatustaan menettäneen keskustan.

Keskusta voisi tässä ja muissakin vaihtoehdoissa sanella aika lailla ehtonsa, eivätkä ne olisi välttämättä julkiselle taloudelle halpoja ehtoja.

PERJANTAINA keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli lähetti mielenkiintoisen tiedotteen.

Myös siitä löytyy aineksia, jos haluaa povata kokoomuksesta, perussuomalaisista ja keskustasta koostuvaa hallitusta.

Kalli pelotteli parhaansa mukaan kokoomuksen ja Sdp:n hallituksella. Rivien välistä saattoi lukea, että vaarallisia ovat kaikki hallitukset, joissa ei ole keskustaa.
...

MTV:N eduskuntapuolueiden vaaliväittelyssä näkyi vaalien erikoinen asetelma.

Sdp hyökkää kokoomusta vastaan ja kokoomus höykyttää Sdp:tä, mutta molemmat puolueet jättivät MTV:n tentissä jälleen perussuomalaiset enimmäkseen rauhaan.

Perusuomalaiset on kuitenkin kovimmassa nousussa oleva puolue. Se voi tuhota Sdp:n hallitustien ja kokoomuksen pääministerihaaveet.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi HS:n haastattelussa alkuvuodesta, että jos perussuomalaisista tulee suurin puolue, sille kelpaa vain pääministerin paikka. Perussuomalaiset ei siis ole lähdössä kokoomuspääministerin kelkkaan, jos kansa äänestää puolueen suurimmaksi.

TOISTAISEKSI moni on pitänyt jokseenkin itsestäänselvänä, että kokoomuksen ja perussuomalaisten on helppo löytää yhteinen säästölinja.

Ei ole kuitenkaan tiedossa, kuinka paljon perussuomalaiset ovat lopulta valmiita leikkaamaan muualta kuin maahanmuutosta ja kehitysyhteistyörahoista.

Perussuomalaiset on suosittu puolue muun muassa työttömien ja vähävaraisten keskuudessa. Heihin kokoomuksen ehdottamat leikkaukset varmuudella osuisivat.

Vaaleissa puolueiden pitääkin esittää, mitä ne tekisivät, jos olisivat ikään kuin yksin vallassa. Puolueiden ideologisten erojen pitää näkyä, vaikka monipuoluehallituksessa kukaan ei saa kaikkia vaatimuksia läpi.

Äänestäjät eivät tosin voi olla nyt varmoja, kuinka tosissaan Sdp on omassa pitkälti haaveiden varaan rakennetussa talousohjelmassaan tai kokoomus omissa paalutuksissaan.

Se on varma, että kaikki joutuvat nöyrtymään hallitusneuvotteluissa, myös kokoomus.
Enemmän täällä: Helsingin Sanomat
18.3.2023 9:14
Niin moni puolue on kieltäytynyt yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, että nämä kaksi puoluetta tarvitsevat kaveriksi jo kahdessa hallituksessa peräjälkeen kannatustaan menettäneen keskustan.
No joo, tarvitsevat kyllä. Ei noiden kolmen hallitus viimeksi (2015-2019) mitään onnistumisen ja yhteistyön juhlaa ollut, mutta silloin oli kepulainen pääministeri, joka ensitöikseen lupasi matuille maat ja mannut. Sisäministerin sanoessa että jo turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on suurta rassismusta ja ulkoministeri luuhasi rukousaamiaisilla pitkin poikin jenkkilää. Jäi paska maku.

Vaan jos tulos on SDP 21, Kok 20, PS 18 ja Keskusta 12, niin vanha pohja jatkaa, sillä kyllä Keskusta pehmenee... vai pehmeneekö? Saarikko on tosin jo sanonut ei nykyiselle hallituspohjalle. PS:n kanssa yhteistyö ei kelpaa kuin Kok, Kesk, KD ja Liike Nyt. Se rajaa hallituspohjaa.

Kokoomuksessa on paljon näitä kirsipihoja joiden kosteissa päiväunissa ikkunoidensa alla marssii mielikuvitusnatsikulkueita*. Heille SDP on mieluisampi kumppani kuin PS, joten sinipuna jatkaa höystettynä Vihreillä ja RKP:llä. Pohjana noin 55 pros äänimäärä.
Perusuomalaiset on kuitenkin kovimmassa nousussa oleva puolue. Se voi tuhota Sdp:n hallitustien ja kokoomuksen pääministerihaaveet.
Sattuipa jotenkin "sopivasti" katujengi-ilmiö "räjähtämään" käsiin ennen vaaleja. Saattaapi sadella persujen laariin. He ovat aiheesta puhuneet ja varoittaneet, mutta saivat paskaa niskaansa.
- No, edes ylikomisario Jari Taposen arvovalta saanut ilmiötä kuriin - vaikka juuri hän oli (piti olla) ennalta ehkäisevän toiminnan vastaava hoitaja tjsp.

Kiusallista vasemmistolle kun ilmiöstä puhutaan nyt jopa vaalipaneleissa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi HS:n haastattelussa alkuvuodesta, että jos perussuomalaisista tulee suurin puolue, sille kelpaa vain pääministerin paikka. Perussuomalaiset ei siis ole lähdössä kokoomuspääministerin kelkkaan, jos kansa äänestää puolueen suurimmaksi.
Tämä! SDP tykkää, sillä Purran vaade ei ole Kokoomuksen mieleen ja saattaa ajaa Kokoomusta SDP:n kumppaniksi, sillä jos PS on vaaleissa ykkkönen ja Kokoomus kakkonen ja Purran epäonnistuessa hallitusta koottaessa, ottaa Kokoomus vetovastuun - ja saa pääministerin paikan PS:n joutuessa syrjään. Näin saadaan sinipunahallitus.

* Piha: Natsit marssivat Helsingissä ihmisten ikkunoiden alla
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

C. Semmmone
Neuvoja-Jack
Viestit: 502
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 10:45 am

Re: Eduskuntavaalit 2023: Keppi ja porkkana

Viesti Kirjoittaja C. Semmmone »

Tuloverotus
Ansiotulon verotus on keppi, jolla rangaistaan tehdystä työstä. Työnteon sakottaminen on sikäli haitallista, että kaikki hyvinvointi perustuu tehtyyn työhön. Täten työntekoon tulisi kannustaa ja luoda työntekoon mahdollisimman hyvät edellytykset. Ihanneyhteiskunnassa ei siten olisi tuloveroa lainkaan, vaan verotus kohdistuisi haitallisina pidettyihin asioihin.


Työn teettämisen kalleus
Verotussyistä työn teettäminen voi olla liian kallista ja työ jää joko teettämättä tai se teetetään ulkomailla, joissa se voi olla halvempaa. Tai sitten työ tehdään pimeästi ilman veroja.

Otetaan esimerkiksi tavallinen palkansaaja, joka haluaisi käyttää työaikansa koulutuksensa mukaiseen ammattityöhön. Siksi hän haluaisi teettää kotinsa siivoustyötä toisella henkilöllä. Siivous kestää neljä tuntia ja maksaa Etelä-Suomessa jopa 50 euroa tunnilta. Kustannus on 200 euroa teettäjän nettotuloista. Teettäjän lisätulojen vero on helposti 50% luokkaa, joten hän joutuisi ansaitsemaan 400 euroa maksaakseen siivouksen. Hänen työnantajansa maksaa tästä summasta lisäksi 22% sivukuluja eli 88 euroa. Lisäksi työnantajan on katettava yleiskulut ja palkka siltäkin ajalta, jolloin ei laskuteta asiakasta. Työn tehnyt siivooja saa omalta työnantajaltaan 12 euron tuntipalkan, josta käteen jää 10 euroa ja neljästä tunnista 40 euroa. Työn tekijälle jää vain 1/10 siitä summasta, jonka työn teettäjä joutuu ansaitsemaan maksaakseen siivouksen.

Koska tavanomaisen kotitaloustyön työn teettäminen veroineen on kallista, on ongelman oireita hoidettu kotitalousvähennyksellä. Tämä vippaskonsti mahdollistaa pienimuotoisen työn teettämisen kohtuullisilla kustannuksilla. Herää kysymys, miksi hoidetaan oireita eikä puututa sairauteen? Miksei työn teettämistä voisi tehdä yleisemminkin mahdolliseksi ja jopa kannustaa porkkanalla eikä rangaista kepillä?


Poistettu lainaustorneja
SDP pitäisi kieltää hyvien tapojen vastaisena.

damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10563
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja damfin »

Doctor Lecter kirjoitti:
La Maalis 18, 2023 12:35 pm
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi HS:n haastattelussa alkuvuodesta, että jos perussuomalaisista tulee suurin puolue, sille kelpaa vain pääministerin paikka. Perussuomalaiset ei siis ole lähdössä kokoomuspääministerin kelkkaan, jos kansa äänestää puolueen suurimmaksi.
Tämä! SDP tykkää, sillä Purran vaade ei ole Kokoomuksen mieleen ja saattaa ajaa Kokoomusta SDP:n kumppaniksi, sillä jos PS on vaaleissa ykkkönen ja Kokoomus kakkonen ja Purran epäonnistuessa hallitusta koottaessa, ottaa Kokoomus vetovastuun - ja saa pääministerin paikan PS:n joutuessa syrjään. Näin saadaan sinipunahallitus.
Jos SDP:ltä ja marinilta oli typerä veto jo ennen vaaleja julistaa etteivät suostu samaan hallitukseen PS:n kanssa, niin ei kyllä ole sen enempää järkeä tuossa Purran kommentissakaan, tuollaiset puheet usein kolahtavat omaan nilkkaan.

Toki tuo Purran uhoaminen pääministerin paikasta ei välttämättä vaikutta PS:n äänimäärään juurikaan, mutta voi saattaa Purran ja PS:n hankalaan rakoon siinä vaiheessa jos he ovat mukana hallitusta muodostamassa mutta rahkeet eivät kuitenkaan riitä siihen pääministerin paikkaan, ja tosiaan saattaa vaikuttaa Kokoomuksen päätöksiin.

Marinin ja SDP:n uho taas hyvin mahdollisesti vaikuttaa myös äänestäjien päätöksiin, jokunen saattaa vielä viime tingassa harkita että kannattaako äänestää puoluetta joka on noin jyrkkä siitä keiden kanssa suostuu yhteistyöhön ja asialliseen käytökseen kun tuollaiset kommentit eivät oikein edusta nykyaikaista demokratiaa vaan kuuluvat lähinnä hiekkalaatikolle.

Avatar
Medborgare
Harjunpää
Viestit: 305
Liittynyt: Ma Joulu 10, 2012 11:40 pm

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Medborgare »

Yle Areena,Eduskuntavaalit 2023: Pienpuoluetentti

Ylelle pisteet tästä keskustelupaneelista.
Uusilla ja pienillä puolueilla yllättävän järkeviä juttuja.

Lisäksi punikkien ja marxistifeministien harmiksi, kaikkien tarjolla olevien puolueiden edustajat saivat esittää asiansa kenenkään sitä häiritsemättä.

Maan tavan mukaan asialla ovat nimettömät sankarit, jotka ovat erityisen aktiivisia murha.info -sivustolla ja Iltalehden keskustelusivuilla, jotka ovat suomenkielisen netin surkeimmat likaviemärit.

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/181

C. Semmmone
Neuvoja-Jack
Viestit: 502
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 10:45 am

Re: Eduskuntavaalit 2023: Keppi ja porkkana

Viesti Kirjoittaja C. Semmmone »

Yrittäminen

Demokratiassa yksityinen yrittäminen on vaurauden lähde kaikille ja uusien työpaikkojen synnyttäjä. Jokainen yrittäjäksi ryhtyvä työllistää heti itsensä ja lisäksi vapauttaa entisen työpaikkansa hakuun tai poistaa yhden työttömän kortistosta. Yrittäjä ottaa vastuun vähintäänkin omasta elannostaan ja toivottavasti yrityksen kasvaessa työllistää muitakin. Pienet ja keskisuuret yritykset synnyttävät viisi kuudesta uudesta työpaikasta.

Yrittäjä on työntekijän paras kaveri, järjestäähän hän työntekijälleen työpaikan ja elannon. Yrittäjä saa palkkaa, jos rahaa jää kulujen jälkeen.

Yrittäjä takaa omaisuudellaan, että työntekijöille maksetaan palkka. Aloittavalla yrittäjällä on tavallisesti henkilökohtainen takaus yrityksen lainassa ja talo panttina. Yrittäjä ideoi liiketoiminnan, hankkii tilat ja välineet, maksaa vuokrat, sähköt ja muut juoksevat kulut, hoitaa byrokratian, hoitaa myynnin ja markkinoinnin, palkkaa työntekijät, hankkii asiakkaat ja toimneksiannot, johtaa työt, hankkii raaka-aineet, järjestää kuljetukset, ratkaisee ongelmat, vastaa työntekijöiden ja asiakkiden kysymyksiin ja luultavasti tekee vielä samaa työtäkin kuin palkatut työntekijät.

Minkälaiset kannustimet tälle sankariyrittäjälle on yhteiskunnassa järjestetty? Varmaankin mahtavat? Varmaankin on turvaverkko sairausajalle ja hyvät loma-edut? Varmaankin yrittäjä voi vaurastua kuin Ameriikassa ikään? No ei aivan.

Aloittava yrittäjä tekee ainakin kahta työtä, yhtä työaikana ja toista työajan jälkeen. Työaikalainsäädäntö tai työturvallisuus ei koske yrittäjää. Yrittäjä ei saa tulonsiirtoja eikä sairaslomia. Yrittäjän on ensin jouduttava perikatoon ja hävitettävä kotinsa ja yrityksensä, ennen kuin palaa ruhtinaallinen palkansaajan tai työttömän asema. Palkansaajaksi siirtyvä yrittäjä voi nauttia eduista, jotka joku toinen yrittäjä järjestää. Työttömäksi siirtyvä yrittäjä nauttii yhteiskunnan kannustimista työttömyyteen ja toimettomuuteen.

Laissa määritelty ainoa tehtävä osakeyhtölle on voiton tuottaminen yrityksen omistajille. Osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä verottaja verottaa yrityksen voittoa ennen osingonjakoa. Veroa maksetaan siis jo ennen kuin raha siirtyy yrittäjän käyttöön mahdollisina osinkoina. Listaamattomien yritysten osinkojen verotus viimeistelee verotuksen korkealle tasolle.

Kasvavan ja innovatiivisen yrityksen on kamppailtava julkisen tahon kilpailua vastaan sekä vaikeasti ennustettavia verotuksen ja lainsäädännön muutoksia vastaan. Isot yritykset haluaisivat investoida Suomeen, mutta monasti punavihreä ympäristö pakottaa viemään tehtaat ja työpaikat sinne, missä yritys voi menestyä kilpailussa.

Suomessa yrittäjälle ei ole ihmeemmin porkkanaa tarjolla, mutta on korkea verotus, uskomaton byrokratia, työntekijän irtisanomisen ja siten samalla palkkaamisen vaikeus, pelkona mahdolliset maastapoistumisvero, omaisuusvero, perintövero jne. vero ja ohut sosiaaliturva.

Ideaalisessa yhteiskunnassa yrittämistä pitäisi suosia verotuksella, ympäristön kilpailukykyisellä ja ennustettavalla verotuksella ja lainsäädännöllä, koulutetun työvoiman saannilla, työn teettämisen ja tekemisen kannattavuudella ja rikastumisen mahdollisuudella. Palkkiona olisi vähenevä työttömyys ja siten vähenevä sosiaaliturvan ja verotuksen tarve, koulutustason nousu, yleinen varallisuuden ja turvallisuuden kasvu, pääomien kertyminen investointeja varten ja veroasteen lasku. Ihmiset ansaitsivat enemmän ja päättäisivät omista rahoistaan.



Poistettu lainaustorneja
SDP pitäisi kieltää hyvien tapojen vastaisena.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja URSA »

Megajytky!
Asiantuntijan laskelmat: Perus­suomalaisista tulossa suurin puolue

Alueellisten kannatuskyselyjen mukaan perus­suomalaiset olisi saamassa eduskuntaan 48 edustajaa, Sdp ja kokoomus kummatkin 40 kansanedustajaa.

Yhdeksästä vaalipiiristä on tehty alueellisia kannatuskyselyitä, kolmesta uupuu. Vaalitilastoniilona tunnettu Jukka Manninen laski alueellisten gallupien paikkajakaumat, teki valistuneen arvion kolmesta vaalipiiristä ja sai tulokseksi: perussuomalaiset 48 kansanedustajaa, Sdp ja kokoomus 40.

16:56

VAALITILASTOJEN ja -ennusteiden erikoismies Jukka Manninen on tehnyt Twitterissä vertailevaa tutkimusta ja päätynyt yllättävää tulokseen.

Perussuomalaiset on voittamassa vaalit, jos on uskominen vaalipiirikohtaisia kannatuskyselyitä.

Valtakunnallisissa kyselyissä kokoomus, Sdp, ja perussuomalaiset ovat likipitäen tasoissa: kokoomus on ollut gallupien kärjessä, Sdp toinen ja perussuomalaiset kolmas.

Kun alueelliset gallupit lasketaan yhteen, perussuomalaiset olisi saamassa eduskuntaan 48 kansanedustajaa, eli puolue saisi peräti yhdeksän lisäpaikkaa.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009465433.html

Vihdoin ja viimein. Oli jo aikakin.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Eduskuntavaalit 2023 ja sen jälkeinen hallitusspekulaatio

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

URSA kirjoitti:
Ma Maalis 20, 2023 6:07 pm
Megajytky!
Asiantuntijan laskelmat: Perus­suomalaisista tulossa suurin puolue
...
Perussuomalaiset on voittamassa vaalit, jos on uskominen vaalipiirikohtaisia kannatuskyselyitä.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009465433.html

Vihdoin ja viimein. Oli jo aikakin.
Satakunnassa tilanne on kuulkaas semmonen notta...
SK:n vaaligallup: Perussuomalaiset kiinni valtavassa jytkyssä – SDP on Satakunnan suurin häviäjä

Satakunnan Kansan teettämän kannatusmittauksen mukaan SDP:n äänestäjiä on siirtynyt perussuomalaisiin.

Poliittiset voimasuhteet ovat Satakunnassa kääntymässä päälaelleen eduskuntavaalikamppailun loppusuoralla.

Satakunnan Kansan Nosrstat Finlandilla teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan vaalipiirin suurin puolue on perussuomalaiset.

Tällä hetkellä perussuomalaisia äänestäisi satakuntalaisista 31,88 prosenttia. Gallup ei ole vaaliennuste, mutta tulosta voi pitää valtavana.

Perussuomalaisten kannatus vuoden 2019 vaaleissa oli 24,1 prosenttia, joten kasvua on peräti 7,78 prosenttiyksikköä.

Satakunnan vaalipiirin historian aikana yksikään puolue ei ole ikinä saanut yli 30 prosentin kannatusta eduskuntavaaleissa. Lähimmäksi pääsi SDP voimiensa päivinä vuonna 2003, kun puolue sai 29,7 prosentin kannatuksen.

SK_galluppi.jpg
SK_galluppi.jpg (59.1 KiB) Katsottu 1133 kertaa
TUOREESSA kannatusmittauksessa SDP on tippunut suurimman puolueen paikalta toiseksi ja vieläpä selvällä erolla. Puolueen kannatus on 19,97 prosenttia, kun viime eduskuntavaalien tulos oli 25,20 prosenttia.

SDP:n ja perussuomalaisten erotus on 11,91 prosenttiyksikköä.

Tilannetta saattaa selittää se, että valtakunnallisesti perussuomalaisten äänestäjät ovat olleet tavallista varmempia äänestyspäätöksestään, kun taas vasemmalle kallellaan olevat ovat olleet epävarmoja.

Kyselyn tehneen Norstat Finlandin asiantuntija Risto Koivula sanoo, että SDP.n kannatuksen laskun vahvistaa se, että mittauksessa kysyttiin myös sitä, mitä puoluetta vastaajat äänestivät edellisissä vaaleissa.

Vastausten perusteella SDP:n ja Perussuomalaisten kannatus asettuu sille tasolle kuin se myös vaaleissa oli.

”Kyllä se niin menee, että SDP:stä on siirtynyt äänestäjiä perussuomalaisiin”, Koivula sanoo.
...

Vuoden 2019 vaaleissa kuuden prosentin kannatuksen saanut vihreät on nyt tippunut lähes kristillisten tasolle.

Vihreitä äänestäisi nyt 3,78 ja kristillisiä 3,23 prosenttia satakuntalaisista.

HALLITUS–OPPOSITIO asetelmalla mitattuna satakuntalaiset kaipaavat vallan vaihtoa. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 48,78 prosenttia, kun se viime vaaleissa oli 57,9.

Oppositiopuolueiden kannatus on nyt 49,11.

Ryhmä muut saa nyt 2,11 prosenttia. Siihen lukeutuu hallituspuolueista RKP ja oppositiosta Liike Nyt. Loput ovat eduskunnan ulkopuolisia pienpuolueita.

PAIKKAJAKO Satakunnassa meni viime vaaleissa seuraavasti: SDP 3, perussuomalaiset 2, keskusta 1, kokoomus 1 ja vasemmistoliitto 1.

Mittauksen perusteella SDP menettäisi yhden paikan perussuomalaisille ja muiden puolueiden edustus pysyisi nykyisellään.

Vihreiden ja kristillisten kannatus ei edes yhteenlaskettuna ylittäisi äänikynnystä.

Näin mittaus tehtiin
* Haastattelut on tehnyt 13.3.–14.3.2023 välisenä aikana Norstat Finland.
* Tutkimuksen tilaajana on Satakunnan Kansa. Haastattelut on suoritettu puhelinhaastatteluina (N=1046) ja webpaneelihaastatteluina (N=333).
* Tutkimuksessa on tehty yhteensä 1 379 haastattelua.
* Haastattelut on painotettu edustavasti Satakunnassa 40 ikä-/sukupuoli-/alueryhmään.
* Puoluekannatuksen virhemarginaali 3,3 prosenttiyksikköä.
* Vaalitulos on painotettu kahta korjauskerrointa käyttäen. Suoraa galluptulosta on korjattu edellisten vaalitulosten ja edellisten galluptulosten suhteen perusteella, sekä tällä kertaa on kysytty viime kerralla äänestetty puolue, ja nyt äänestetty puolue ja verrattu siirtymää.
Enemmän täällä: Satakunnan Kansa
18.3.2023 13:33
”Kyllä se niin menee, että SDP:stä on siirtynyt äänestäjiä perussuomalaisiin”
Ehkä se kertoo siitä, että kansalaiset ovat kyllästyneet demareihin, joiden agenda on olla eniten huolissaan kaukaisten maiden asioista ja työntää rahaa jokaiseen mahdolliseen hömpötykseen maailmalle ja pullistaa julkinen sektori jakkukalkkunoiden paratiisiksi.
- Tai demarien asenne Perussuomalaisia kohtaan; rasistinen puolue. Ehkä kansa osaa vetää johtopäätökset demonisoinnista ja tietää, että rasismiuikutus jopa itsensä pääministerin suusta kuulostaa äärisuvaitsevalta myötähäpeältä; "me ei leikitä teidän kanssa koska te ootte rasisteja.
Samalla vilkuillaan olan yli vasemmalle, että vautsi vau tätä meidän Sannan avausta; lähteeköhän ne muut mukaan tähän leikkiin - ja jopas sieltä lähtivät Vihreät ja Vasemmistoliitto hurraamaan että joo totta kai, kyllä me juu ollaan juu samaa mieltä. Ei mekään haluta niiku leikkiä noitten kanssa kato kun ne on sellaisia rasisteja.
- Ei, ei Sanna Marin suinkaan ensimmäinen ollut kuka veti ennakkoluulokortin esiin. Me muistamme vuoden 2011 jolloin entinen pääministeri Paavo "ryssän rahoilla rikastunut" Lipponen (sd) loihe lausumaan, että "Äärioikeistolaisia. Jussi Halla-aho ja Jussi Niinistö ovat vaarallisia" (IL 19.9.2011)

Sanna Marin maalasi pirun seinälle, mutta voi käydä niin, että hän joutuu sen itse sieltä pyyhkimään.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin