Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » Ma Maalis 02, 2015 11:00 am

Kuva

Venäläisen Kommersant-talouslehden mukaan osa Kremlin valvontakameroista oli poissa käytöstä huollon vuoksi perjantai-iltana, jolloin tuntematon murhaaja teloitti Putin-kriitikko Boris Nemtsovin Moskovajoen sillalla Kremlin kupeessa.

Kremliä valvotaan erittäin modernilla valvontakamerakalustolla. Viikonlopun aikana ihmeteltiin, miksi Venäjän viranomaiset eivät julkaisseet valvontakamerakuvia Nemtsovin murhaajasta.

Kommersant-lehden tieto tarjoaa vastauksen tähän kysymykseen, mutta herättää uuden. Oliko murhaajalla sisäpiirin tietoa siitä, mitkä kamerat olivat juuri tuona hetkenä poissa käytöstä?

Murhaajat eivät tienneet, että tapahtuma tallentui kuitenkin yhdelle kameralle. Kyseessä on venäläisen TVC-televisiokanavan kamera, jota tv-kanava käyttää toimittajien Kremlistä tehtäviin raportteihin.

Televisiokanavan oheisesta videosta näkyy, kuinka valkoinen auto pysähtyy kadulle ja murhaaja juoksee etumatkustajan paikalle. Video on kuvattu kaukaa, eikä sen perusteella pysty tunnistamaan murhaajaa tai autoa.

Poliisin mukaan silminnäkijät soittivat hätäkeskukseen kello 23.35 ampumahaavan saaneesta henkilöstä. Ensimmäinen poliisipartio oli paikalla kymmenen minuuttia myöhemmin. Poliisin arvion mukaan murha tapahtui kello 23.31.

Murhaaja oli kävellyt Nemtsovia ja tämän tyttöystävää Anna Duritskajaa vastaan ja avannut yllättäen tulen. Tämän jälkeen murhaaja juoksi valkoiseen autoon, joka pysähtyi kadulle juuri murhan jälkeen.

Kadulle juuri oikeaan aikaan pysähtynyt auto viittaa siihen, että murhaaja ja hänen avustajansa olivat varjostaneet Nemtsovia. Poliisin tämän hetken tietojen mukaan murhaaja odotti Nemtsovia sillalle johtavissa portaissa. Portailta on lyhyt kävelymatka murhapaikalle.

On vielä epäselvää, kurkkiko murhaaja portailta kadulle nähdäkseen, milloin Nemtsov saapuu. Vai saiko murhaaja varjostajilta tiedon lähestyvästä Nemtsovista?

Duritskaja ja muut silminnäkijät pystyivät vain kertomaan, että kadulle pysähtynyt auto oli valkoinen. Duritskaja oli niin järkyttynyt, ettei edes osannut kertoa auton merkkiä.
Teppo Kuittinen

Kommersantin mukaan "oikeaa" valkoista autoa ei ole löydetty.

http://www.kommersant.ru/doc/2678101

Ampuja saattoi odotella mukavasti tuossa lakaisuautossa, joka oli sopivasti ainoan toimivan kameran edessä, astui sieltä ulos ja ampui takaapäin Nemtsovin......

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » Ke Maalis 04, 2015 9:28 am

Liian monta sattumaa? 8 kysymystä Nemtsovin murhasta
Kuva
VENÄJÄ Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhassa on liian monta sattumaa, että se vaikuttaisi amatöörimäiseltä teolta.
Tuhannet venäläiset kokoontuivat eilen hyvästelemään perjantaina murhatun Boris Nemtsovin. Jono kiemurteli Saharov-keskuksen ympärillä vielä senkin jälkeen, kun sisällä pidetty muistotilaisuus oli päättynyt.

Tuhannet kukat ja kynttilät olivat jo viikonloppuna täyttäneet Moskovajoen ylittävän sillan, jonne Nemtsovin elämä päättyi sen jälkeen, kun tuntematon henkilö ampui häneen takaapäin neljä tappavaa luotia.

Niin moni halusi viedä viimeisen tervehdyksensä miehelle, joka oli viimeisten 15 vuoden aikana antanut kaikkensa paljastaakseen Venäjän nykyhallinnon korruption ja toimet Tshetsheniassa ja viimeisimpänä Ukrainassa. Nemtsov oli ennen väkivaltaista kuolemaansa kertonut valmistelevansa raporttia, joka osoittaisi Venäjän sekaantuneen Ukrainan sotaan.

Murhasta oli eiliseen mennessä kulunut jo neljä päivää. Nemtsovin kritiikin suurin kohde, presidentti Vladimir Putin kiiruhti jo lauantaina ilmoittamaan, että ”kyyninen ja viheliäinen” murha selvitetään niin pian kuin mahdollista. Vielä eilenkään poliisi ei ollut ottanut ketään kiinni.

Nemtsovin murha on herättänyt paljon spekulaatioita. Sitä on vuoroin sanottu ammattimurhaajan tekemäksi tai amatööritouhuksi. Muun muassa Putinin ex-taloudellinen neuvonantaja Andrei Illarionov on pohtinut murhamysteeriä blogissaan.

– Tämä totisesti vaikuttaa erittäin hyvin suunnitellulta teolta, Ilarionov toteaa.

1. Mystinen lakaisuauto?

Siltaa ainoana kuvanneen valvontakameran kuvan perusteella murha tapahtuu samalla hetkellä, kun lakaisuauto ohittaa sillalla kävelevät Boris Nemtsovin ja Anna Duritskajan.

Lakaisuauto peittää näkyvyyden. Voiko se olla sattumaa? Miksi venäläisissä uutisissa sanotaan auton olevan nimenomaan lumensiivousauto, vaikka Moskovassa ei ollut tapahtumahetkellä lunta tiellä ja lämpömittari oli plussalla? Miksi lakaisuautoja oli vain yksi? Moskovassa on tavallista, että niitä on yhtä aikaa useita samassa työkohteessa.

Kuva

2. Mistä murhaaja tuli?

Valvontakameran kuvassa sillalla ei näy ketään muita oletetulla tapahtumahetkellä ja kuitenkin yksi ihminen harppoo lakaisuauton takaa tiellä odottavaan vaaleaan henkilöautoon. Odottiko murhaaja sillalla vai tuliko hän lakaisuauton kyydillä?

Ilarionovin mukaan murhaajan olisi ollut mahdollista roikkua lakaisuauton kyljessä ja pudottautua alas oikealla hetkellä. Auton hidas lähestyvä melu olisi estänyt pariskuntaa huomaamasta mitään, eikä murhaajan olisi tarvinnut kiirehtiä askeliaan heidät saavuttaakseen.

Kuva

3. Iskikö murhaaja takaa?

Sillalta otettujen kuvien ja videonauhan perusteella näyttää, että sillalta alas laskeutuvat portaat ovat hieman eteenpän kohdasta, jossa murha tapahtui. Nemtsovin tyttöystävä Duritskaja sanoi kuitenkin, ettei hän nähnyt murhaajaa, vaan kaikki tapahtui hänen selkänsä takana.

Videolla ei myöskään näy, että kukaan nousisi portaita juuri ennen murhaa ja kävelisi pariskuntaa vastaan, mutta sen sijaan myöhemmin murhan jälkeen videolla näkyy, kun kaksi henkilöä menee alas portaita ja myöhemmin kaksi henkilöä tulee ylös. Tämä tukisi mahdollisuutta, että murhaaja pudottautui lakaisuauton kyydistä.

Kuva

4. Kuka oli sillan päässä?

Videonauhan suurennuksissa näkyy, että Nemtsovin ja hänen tyttöystävänsä takana sillan alkupäässä on joku henkilö siinä vaiheessa, kun siivousauto kääntyy sillalle Kremlin muurin suunnasta. Kun siivousauto on ohittanut tämän paikan, henkilöä ei enää näy. Nousiko murhaaja siinä vaiheessa roikkumaan lakaisuauton kylkeen?

5. Miksi liikenne seisahtui?

Miksi sillalla ei kulje autoja juuri siihen aikaan, kun murha tapahtui, vaikka sitä ennen ja sen jälkeen autoja menee säännöllisesti? Olivatko liikennevalot juuri silloin punaisella tai pysäytettiinkö liikenne muuten?

Muun autoliikenteen puuttumisen vuoksi murha ei tallentunut myöskään autojen omille liikennekameroille, jotka ovat Venäjällä nykyisin hyvin yleisiä.

6. Kuka oli lakaisukoneen kuljettaja?
Kuva
Vuonna 1971 syntynyt Sergei B. on irtisanoutunut työstään...

http://m.inforesist.org/smi-rf-snegoubo ... -s-raboty/

Veriteon tapahduttua videotallenteessa näkyy kuinka lakaisuauto pysähtyy muutamia metrejä murhapaikan jälkeen, ja kuski juttelee Duritskajan kanssa.

Pitkään näytti siltä, että kukaan ei ollut kiinnostunut löytämään salaperäistä siivousauton kuljettajaa, mutta eiliseen mennessä Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Lifenews oli haastatellut ”Sergeiksi” kutsuttua kuljettajaa. Sergein mukaan hän ei nähnyt murhaajaa, mutta huomasi peilistä, että jotain tapahtui hänen takanaan ja osasi siksi pysähtyä.

Lifenewsin videolla Sergein kasvot oli kuitenkin peitetty ja ääni muutettu, mutta myöhemmin eilen hän esiintyi omilla kasvoillaan NTV-kanavalla. NTV:lle ”Sergei” kertoi, ettei ollut nähnyt sen paremmin murhaajaa kuin pakoautoakaan, kun puhdisti niin keskittyneesti katua. Hän oli soittanut hysteerisen naisen kännykästä 02-hätänumeroon. Sergei kertoi sen jälkeen lähteneensä jatkamaan hommiaan, kun työvelvoite painoi päälle.

Mistä voimme tietää, onko kyseessä oikean kuljettajan haastattelu vai tahallinen hämäys?

7. Miten oikea ajoitus onnistui?

Videolla näkyy myös, että lakaisuauton saavuttaessa pariskunnan, sillan toisesta päästä lähestyy paikkaa hitaasti henkilöauto, kuin lakaisuauton vauhtia myötäillen. Lakaisuauto nousee kuitenkin sillalle joen suunnasta, sillan vierustaa pitkin ajaen, ja pakoauto tulee oikealta eli Moskovan keskustan suunnasta. Miten pakoauto osasi rytmittää kaiken näin osuvasti, jos siivousauto ilmestyi paikalle sattumalta?

Murhan hetkellä pakoauto pysähtyy hieman siivousauton taakse ja sen jälkeen videolla näkyy, kuinka joku hahmo hyppää sillalta pakoauton kyytiin. Yksikään toinen auto ei koko aikana ohita paikkaa, vaikka ennen ja jälkeen teon sillalla käyvä liikennevirta näyttää olevan tasainen.

Kuva

8. Miksi valvontakamerat puuttuivat?

Viranomaiset ovat kertoneet, että osa alueen valvontakameroista oli remontissa juuri tapahtumahetkellä, Kremlin kamerat oli suunnattu Kremlin sisäpuolelle, eikä Moskovanjoen silta edes kuulu Kremlin turvaorganisaation eli FSO:n valvonta-alueeseen. Kuinka uskottavaa on, että paikalla, joka on Venäjän tärkeimpiä, annettaisiin kameroiden olla pimeänä remontin vuoksi?

Tämä opittiin varmasti viimeistään silloin, kun Mathias Rust laskeutui pienkoneellaan liki samalle kohtaa, mutta hieman lähemmäksi Kremlin muuria.

Jos yhdet kamerat viedään remonttiin, niin eikö FSO:lla olisi ollut varaa tuoda toiset tilalle? Venäjän internetistä löytyy lisäksi takavuosilta useita artikkeleita, joissa kerrotaan FSO:n laajentaneen valvonta-aluettaan useille moskovalaisille teille ja silloille, ja Moskovajoen suuri silta mainitaan listalla yhtenä.

Netistä löytyy myös tietoa, jonka mukaan sillan alle jäävässä kiilamaisessa rakenteessa sijaitsee yksi FSO:n autotalleista. Kuinka uskottavaa on, ettei tällaista paikkaa valvottaisi koko ajan? Murhapaikan läheltä on otettu myös valokuvia, joissa näkyy useita valvontakameroita sillan kupeessa.


http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 16632.html

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja URSA » Ke Maalis 04, 2015 5:04 pm

http://yle.fi/uutiset/venajan_poliisill ... ta/7844425
Ulkomaat 4.3.2015 klo 12:35 | päivitetty 4.3.2015 klo 13:03

Venäjän poliisilla epäiltyjen lista Nemtsovin murhasta – poliitikot epäilevät Venäjän oppositiota

Venäjän poliisi ei tutki, järjestikö maan johto kuuluisan oppositiopoliitikon murhan. Poliisin aluksi epäilemä auto kuuluu valtiovarainministeriön turvallisuusosastolle.

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaa tutkiva Venäjän liittovaltion poliisi kertoo laatineensa listan murhan mahdollisista tekijöistä. Listaa ei anneta julkisuuteen, mutta listalla kerrotaan olevan useita nimiä.

Liittovaltion poliisiilla, Tutkintakomitealla, on useita tutkintalinjoja. Rikosnimikkeinä ovat murha ja luvattoman ampuma-aseen hallussapito.

Venäjän korkea-arvoiset poliitikot ovat julkisuudessa esitelleet käsityksiään murhan tekijöistä. Epäilykset osoittavat samaan suuntaan: Venäjän hajanaiseen opposition.

Lukuisat poliitikot eri tiedotusvälineissä ovat esittäneet arvionsa, että oppositioryhmät surmasivat johtajansa, jotta maassa syntyisi kaaos ja ulkomailla nousisi Venäjän-vastainen hysteria.

Tämänkaltaisia arviota ovat esittäneet mm. kommunistipuoluetta edustava kansanedustaja Ivan Melnikov, parlamentin alahuoneen entinen puhemies Gennadi Seleznjov, Tshetshenian Moskova-mielinen johtaja Ramzan Kadyrov sekä poliittinen analyytikko Aleksei Martinov.

Myös presidentti Vladimir Putin sanoo, että murhalla on poliittinen sivujuonne.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisin tutkintalinjoihin ei kuulu vaihtoehto, että Nemtsovin murhan takana olisi maan poliittinen johto.

"Epäilty" auto kuului valtiovarainministeriölle

Heti murhan tapahduttua Moskovan poliisi etsi Ford-merkkistä autoa, jonka uskottiin liittyneen tapaukseen.

Auto on löytynyt ja se on tunnistettu kuuluvaksi Venäjän valtiovarainministeriön omalle turvallisuusosastolle.

Ministeriön julkistaman tiedotteen mukaan autolla ei ollut tekemistä murhan kanssa, sillä autolla ajettiin murhapaikan ohi vasta sen jälkeen, kun paikalla oli jo tutkintaa tekeviä poliiseja.
Putin valvoo tutkimuksia, todellakin.

veritasluxmea
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 32
Liittynyt: To Helmi 26, 2015 4:35 pm

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja veritasluxmea » Ke Maalis 04, 2015 8:14 pm

Herää kysymys, kuka hyötyy tästä murhasta eniten?

Putinin hallinto se ei ole.

Mietitäänpäs hetki.. Selkeästi Venäjän hallinnon suunnittelemat ja toteuttamat kuolintapaukset ovat olleet pääsääntöisesti "itsemurhia", tai "onnettomuuksia". Tämä taas oli tällainen ihan avoimesti toteutettu surmateko. Tulee mieleen eräs tunnetusti false-flageja toteuttava taho, joka käyttää itsestään kolmikirjaimista lyhennettä. Samaisella taholla on ollut tapana soluttautua kotimaansa ulkopuolisiin konflikteihin jopa aloitteentekevänä osapuolena useasti viime vuosikymmeninä.

Kolmas maailmansota, here we go.

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » Ke Maalis 04, 2015 9:37 pm

Putin hallitsee pelolla, ja kansalaiset ovat yleensä hiljaa kun ovat tottuneet ettei valtaapitäviä kannata ärsyttää.
Nemtsov on ollut vuosikausia 24/7 FSB:n tarkan valvonnan alla, (jo Ukraine yhteyksienkin vuoksi) joten jos joku tuntematon taho olisi alkanut tyhjentämään Kremlin edessä, siltaluiskalla, Kymmenien kameroiden filmatessa, pistoolia Nemtsovin selkään niin Kombatit olisivat äkkiä lähteneet ampu-jan/jien perään ja nopeasti pakenijat olisivat muutaman kadunkulman matkalla motitettu, sekä ehkä ammuttu tai ainakin kiinniotettu/piesty aivokuolleiksi.

Etsivä Shitlock
Parranpäristäjä
Viestit: 79
Liittynyt: Ti Joulu 17, 2013 11:42 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Etsivä Shitlock » To Maalis 05, 2015 12:34 am

Etsivä Shitlock kirjoitti:https://www.youtube.com/watch?v=3htRCXoSZbw

Turvakamerakuvaa Moskovasta.
Tässä RT:n jutussa kojelautavideo tapahtuma-ajalta, täsmääkö videoiden liikenne toisiinsa? Minusta tuon aikaisemman videon liikenne sillalla on vilkkaampaa kuin tässä RT:n jutussa.
http://rt.com/news/237773-nemtsov-murder-dashcam-video/

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » La Maalis 07, 2015 9:46 am

Viikko Nemtsovin murhasta – mitä oikeastaan tiedetään?

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan tutkinnasta on kerrottu julkisuuteen vain vähän konkreettisia tietoja. Ren-TV:n tietojen mukaan tutkijoilla olisi jo kuvamateriaalia kahdesta epäillystä, mutta mitään vahvistusta mediassa liikkuville väittämille ei ole esitetty.

Kuva

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhasta tulee kuluneeksi viikko, mutta konkreettisia tietoja murhatutkinnan etenemisestä on valunut julkisuuteen varsin vähän. Tutkimuksista vastaava liittovaltion tutkintakomitea on tiedottanut varsin säästeliäästi, ja Venäjän mediassa liikkuviin tietoihin liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

Televisiokanava Ren-TV on kertonut kertoo poliisin onnistuneen saamaan ainakin kahden henkilön valvontakamerakuvat murhaajien pakoreitin varrelta.

Ren-TV:n lähteen mukaan valvontakameroiden kuviin päätyneet henkilöt vaikuttaisivat olevan ”syntyisin eteläisiltä alueilta”. Muotoilun voinee lukea viittauksena Pohjois-Kaukasian asukkaisiin.

Perjantai-iltana 27. helmikuuta liberaali oppositiopoliitikko Boris Nemtsov illasti ukrainalaisen naisystävänsä Anna Duritskajan kanssa Bosco Cafessa, joka sijaitsee suuressa GUM-tavaratalossa Punaisen torin laidalla.

Illallisen jälkeen Nemtsov lähti kävelemään Anna Duritskajan kanssa kohti asuntoaan, joka sijaitsee Moskvajoen toisella puolella, Malaja Ordynka -kadulla.

Moskvajoen ylittävällä Bolšoi Moskvoretski -sillalla tuntematon asemies ampui ainakin kuusi laukausta, joista neljä osui Nemtsoviin.

TV Tsentr -televisiokanavan esittämällä kuvanauhalla murhan ajankohdaksi on merkitty kello 23.31 paikallista aikaa.

Ampuja nousi paikalle pysähtyneeseen autoon, ja auto jatkoi matkaa siltaa pitkin kohti tuntematonta määränpäätä.

Murha-asetta ei ole löydetty

Murhapaikalta löytyi tiettävästi kuusi 9 millimetrin patruunan hylsyä.

Kommersant-lehden saamien tietojen mukaan patruunoista neljä oli valmistettu vuonna 1986 tehtaassa Tšeljabinskin alueella ja kaksi patruunoista patruunatehtaassa Tulan kaupungissa 1992.

Kuva

Patruunoiden taustaa on tulkittu kahtalaisesti: joko kyse on keinosta vaikeuttaa jäljittämistä tai sitten se osoittaa, että tekijöillä on ollut vaikeuksia saada ampumatarvikkeita käsiinsä.
Venäjän mediassa on kerrottu, että murha-aseeksi epäillään Makarov-pistoolia, joka oli Neuvostoliitossa pitkään turvallisuusjoukkojen virka-ase.

Asetta esiintyy laajalti pimeillä markkinoilla ja sitä on käytetty aseena useissa palkkamurhissa.

Kommersant-lehti on kertonut, että kyseessä saattoi myös olla tuliaseeksi muunnettu Iž-kaasupistooli. Tuollaista asetta käytettiin toimittaja Anna Politkovskajan murhassa lokakuussa 2006.

Poliisin sukeltajat ovat tiettävästi etsineet murha-asetta Moskvajoen pohjasta, mutta etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta.

Pakoautosta epäselvyyttä

Nemtsovin naisystävä Anna Duritskaja ei kyennyt tunnistamaan murhaajan käyttämän pakoauton merkkiä. Hänen mukaansa auto oli valkoinen.

Venäjän mediassa on liikkunut ristiriitaisia tietoja pakoauton mallista.

Eräässä vaiheessa poliisin kerrottiin etsivän Ford Mondeo -merkkistä autoa. Sittemmin kerrottiin, että etsitty Ford kuului valtiovarainministeriölle työskentelevälle turvallisuusyritykselle.

Valtiovarainministeriön mukaan auto ylitti sillan vasta siinä vaiheessa, kun poliisi oli jo saapunut murhapaikalle.

Toinen auto, jota poliisi median mukaan etsi, oli mallia VAZ-2110 eli Lada 110. Mediassa kerrottiin poliisin tutkineen Smolenskaja-metroaseman lähettyviltä löytynyttä valkoista Ladaa, jossa oli pohjoiskaukasialaiset rekisterikilvet.

Sittemmin poliisi on Venäjän median mukaan keskittynyt tutkimaan harmaan ZAZ Chance -merkkisen auton liikkeitä.

Kyseessä on siis Daewoo Lanos -automallin venäläinen myyntinimi. Autoa valmistetaan Ukrainassa.

Televisiokanava Ren-TV on kertonut, että tutkijoiden löytämä auto oli rekisteröity Moskovan seudulle. Auton löydettyään tutkijat kykenivät rekonstruoimaan auton reitin murhapaikalta.

Reitin varrella olevien valvontakameroiden tallenteista tutkijat löysivät kuvat epäiltyjen kasvoista, televisiokanava kertoo.

Kuva
Valvontakamerat kiinni tai sitten ei

Paljon epäselvyyttä on vallinnut murhapaikan valvontakameroista.

Tapahtumapaikka on niin lähellä Venäjän poliittisen vallan keskusta Kremliä, joten ennakko-olettamana oli, että murha ja sen tekijät olisivat ikuistuneet lukuisten valvontakameroiden tallenteisiin.

Venäläinen Kommersant-lehti kertoi pian murhan jälkeen, että murhapaikan valvontakameroiden kuvat olivat epätarkkoja ja että osa alueen valvontakameroista oli suljettu korjauksen takia.

Moskovan pormestarinvirastosta on kiistetty väite ja ilmoitettu, että kaikki kamerat toimivat häiriöittä. Kremlin turvallisuutta valvovista kameroista puolestaan vastaa liittovaltion vartiointipalvelu FSO.

Julkisuudessa on esitetty vain kaksi murhatilanteeseen liittyvää nauhoitusta.

Toinen on Moskovan kaupunginhallinnon omistaman TV Tsentr -kanavan esittämä nauhoite nettikamerasta, joka sijaitsee melko kaukana tapahtumapaikasta.

Varsin epäselvällä nauhoituksella on juuri ja juuri havaittavissa, kuinka kaksi hahmoa, ilmeisesti Nemtsov ja Duritskaja, kävelevät sillalla. TV Tsentrin mukaan ampuja nousi sillalle portailta.

Lumenlakaisukone peittää hahmot näkyvistä ja piilottaa ampumishetken. Sen jälkeen kuvassa näkyy TV Tsentrin selostuksen mukaan pakeneva ampuja, joka nousee autoon.

Toinen julkisuudessa esitetty nauhoitus on ilmeisesti murhapaikan ohittavan auton kojelautakamerasta. Auto kulkee kuitenkin paikan ohi ilmeisesti vasta joitakin minuutteja murhan jälkeen.

Päätodistaja ei tunnista tappajaa tai autoa

Murhan päätodistajana pidetään Boris Nemtsovin naisystävää, 23-vuotiasta ukrainalaista mallia Anna Duritskajaa. Tämä on kertonut, ettei nähnyt murhaajan kasvoja, sillä tämä avasi tulen heidän selkänsä takana.

Duritskaja ei myös kyennyt tunnistamaan murhaajan pakoauton merkkiä. Hän pystyi kertomaan vain, että auto oli väriltään valkoinen.

Duritskaja kiisti mahdollisuuden, että murhan takana olisi voinut olla mustasukkaisuusdraama.

Kolmen päivän tiiviiden kuulutustelujen jälkeen viranomaiset päästivät Duritskajan matkustamaan Kiovaan.

Anna Duritskaja on kertonut saaneensa sittemmin tappouhkauksia tuntemattomilta henkilöitä. Ukrainan syyttäjänviranomaiset tutkivat uhkauksia.

Muistiinpanot kertovat Ukraina-tutkimuksista

Eräissä arvioissa murha on kytketty siihen, että Putinin hallinnon jyrkkänä kriitikkona tunnettu Nemtsov tutki ennen kuolemaansa Venäjän joukkojen osallisuutta Itä-Ukrainan sotaan.

Kuva
Nemtsovin avustaja on esitellyt uutistoimisto Reutersille tekstiä, joka hänen mukaansa on Nemtsovin muistiinpano tämän tutkimuksista Venäjän osallisuudesta Itä-Ukrainan sotaan.
Päivää ennen murhaansa Nemtsov keskusteli tutkimuksistaan läheisen avustajansa Olga Šorinan kanssa. Nemtsov pelkäsi, että turvallisuuspalvelut salakuuntelevat hänen toimistoaan, ja viesti siksi kirjoittamalla.

Šorinan Reutersille näyttämässä muistilapussa lukee: "Eräät laskuvarjosotilaat Ivanovosta ovat olleet yhteyksissä minuun. 17 tapettu, rahoja ei ole annettu, mutta he pelkäävät vielä liikaa puhuakseen."

Reuters ei ole voinut vahvistaa kirjoituksen aitoutta riippumattomista lähteistä.

Kilpailevia versioita riittää yhä

Venäjän oppositio syyttää murhasta suoraan Putinin hallintoa tai epäsuorasti sen luomaa pelon ja vihan ilmapiiriä.

Esimerkiksi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on varsin suoraan osoittanut syyttävän sormen kohti Putinin hallintoa.

– Olen sitä mieltä, että Nemtsovin tappoivat hallituksen turvallisuuspalvelut tai hallitusmielinen järjestö maan johdon (mukaan lukien Vladimir Putin) määräyksestä, Navalnyi kirjoitti verkkosivuillaan 3. maaliskuuta julkaistussa artikkelissa.

Venäjän johto taas on pitänyt murhaa provokaationa, jonka tarkoitus on horjuttaa Venäjän poliittista vakautta.
Murhatutkintaa johtaa kenraalimajuri Igor Krasnov, joka aiemmin tutkinut muun muassa ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelovin ja Novaja Gazeta -lehden toimittajan Anastasia Baburian murhia vuonna 2009. Murhista tuomittiin kaksi venäläisen uusnatsijärjestön jäsentä.

Krasnov selvitti myös Venäjän yksityistämisen pääarkkitehtinä tunnetun Anatoli Tšubaisin murhayritystä vuonna 2005. Tuolloin valamiehistö vapautti epäillyt.

– Tutkintalinjat ovat edelleen samat: tämä oli todennäköisesti provokaatio, jonka tarkoitus on horjuttaa maan poliittista tilannetta, tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin sanoi 3. maaliskuuta.

Markin sanoi, että tutkijat selvittävät edelleen ääri-islamilaista jälkeä. Myös mahdollista kytköstä Ukrainan tapahtumiin selvitetään.

– Konfliktin molempien osapuolten riverissä on radikaaleja, jotka eivät tottele mitään viranomaisia, Markin sanoi.

Markinin mukaan tutkijat eivät myös sulje tutkimuksista ulos mahdollisia kytköksiä Nemtsovin liiketoimiin, henkilökohtaista vihanpitoa ja muita mahdollisia motiiveja.

Venäjän turvallisuuspalveluita ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkiva Mark Galeotti on varoittanut ryntäämästä johtopäätöksiin – suuntaan tai toiseen.

Symbolisesti ladattu murhapaikka lähellä Kremliä ei Galeottin mielestä kerro suoraan siitä, että murhan taustalla olisi Putinin hallinto.

– Vaikka Nemtsov olisi murhattu jollain nimettömällä sivukadulla, ne, jotka ovat taipuvaisia näkemään Kremlin kädenjäljen, olisivat nähneet sen. Nemtsovin ampumisen paikka näyttäytyy nolona presidentille, joka on ylpeillyt sillä, että palauttanut järjestyksen kaduille, Galeotti kirjoittaa In Moscow's Shadows -blogissaan.

LUE MYÖS

Artikkeli Nemtsovin murhasta Novoje vremja -lehdessä (venäjäksi)
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kirjoitus Nemtsovin murhasta (venäjäksi)
Mark Galeotti: Known Knowns and the Nemtsov Murder In Moscow's Shadows

http://yle.fi/uutiset/viikko_nemtsovin_ ... an/7850718

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » La Maalis 07, 2015 10:50 am

Murhapaikan välittömässä läheisyydessä seitsemän kameraa:

Kuva

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4750
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja URSA » La Maalis 07, 2015 4:57 pm

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 35053.html
Interfax: Nemtsovin murhasta pidätetyistä on ”riittävän selviä” turvakamerakuvia

Julkaistu: 7.3.2015 15:09, päivitetty: 7.3.2015 15:36

Venäjä Tutkintakomitean edustajan mukaan kahta pidätettyä epäillään sekä Boris Nemtsovin murhan suunnittelusta että toteutuksesta.

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhasta pidätettyä kahta kaukalaislaistaustaista miestä epäillään sekä murhan suunnittelusta että toteutuksesta, kertoi tutkintakomitean edustaja Vladimir Markin lauantaina Interfaxille.

Uutistoimiston mukaan todisteena miehiä vastaan on muun muassa ”riittävän selviä” turvakamerakuvia. Näitä ei ole julkistettu.

Aiemmin on ihmetelty, miksi murha ei ollut tallentunut kamerakuviin, vaikka se tapahtui keskellä Moskovaa aivan Kremlin valtakeskuksen kupeessa.

Muita todisteita ovat lehtitietojen mukaan miesten puhelintiedot ja murhassa käytetystä autosta löytyneet todisteet, jotka viittaavat miehiin.

Tutkijat eivät ole ottaneet kantaa murhan motiiviin. Vaikka epäillyt olisivat suunnitelleet ja toteuttaneet ampumisen, tämä jättää avoimeksi spekulaation, onko joku mahdollisesti palkannut heidät tekemään murhan.

Miesten vangitsemisesta päätettäneen viikonlopun aikana. Heitä pidetään moskovalaisessa Lefortovon vankilassa.
Kamerat toimi sittenkin. Tai sitten ei.

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » La Maalis 07, 2015 6:00 pm

Kaukasuksen/Tsetsenian kavereita Venäläisillä sivustoilla hieman epäillään jo ennen murhaa kiinniotetuiksi.
Sitten on julkaistu vielä etsintäkuulutus, piirroskuva kahdesta mahdollisesti tapaukseen sotkeutuneista rikollisen näköisistä tyypeistä.


Kuva

Jokuroti
Matlock
Viestit: 769
Liittynyt: To Huhti 03, 2014 8:01 pm

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Jokuroti » La Maalis 07, 2015 7:32 pm

Oikean puoleinen näyttäis melkein Putinilta kun hiukka siristelee :D

Ei ollenkaan yllättävää että syypäät löytyy Tsetseniasta, onhan Putinilla ollut tapana käyttää Kadyrovin kohtuu tehokkaita palkollisia Ukrainasa ja muuallakin märkä operaatioiden tekemiseen. Ei varmasti ole ollenkaan iso homma jollekkin näistä ukoista mennä vähäksi aikaa nauttimaan lomasta valtion laitokseen. Varmastikkin ukot vielä tunnustaa ihan juuri mitä heille käsketään tunnustaa. Veikkaisin että joko väittävät olevansa radikaali islamisteja taikka sitten mennään vastapuolen falseflag meiningillä.

MEG
Lovejoy
Viestit: 1701
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja MEG » Su Maalis 08, 2015 10:24 am

Valtaa pitävien ja heidän näkyvien kannattajiensa murhat olivat yleisiä keisarillisellä venäjällä. Mutta neuvostoaikana ja nykyään hyvin harvinaisia. Ei muistu mieleen kuin Tsetsenian "presitentin" Ahmad Kadylovin murha 2004. Sergei Kirovin murhaa 1934 pidetään nykyään vallassa olleen Stalinin toimena.

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » Su Maalis 08, 2015 11:52 am

Kuva


Lauantai-iltana piiritystilanteessa kuollutta miestä epäiltiin Boris Nemtsovin murhasta, kirjoittaa venäläinen uutistoimisto Interfax.
Interfax perustaa tietonsa viranomaislähteeseen. Tietoja ei ole vahvistettu.

Uutistoimiston mukaan epäilty kuoli lauantai-iltana piiritystilanteen päätteeksi Tshetshenian Groznyissa sijaitsevassa asunnossa. Lähde kertoo, että mies heitti kranaatin poliisia kohti ja kuoli itse toisen kranaatin räjähdyksessä.

Aiemmin on uutisoitu, että neljä kaukasialaista henkilöä on pidätetty epäiltyinä Nemtsovin murhasta. Yksi heistä oli äitinsä mukaan ollut pitkään sotilaspoliisin palveluksessa Tshetsheniassa, Interfax kirjoittaa.

Epäilty oli mukana sisäministeriön Sever-joukoissa Tshetsheniassa. Joukot perustettiin vuonna 2006 ja niiden päämaja on Groznyissa. Toinen pidätetty on puolestaan ollut yksityisen vartiointiliikkeen palveluksessa.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 32598.html

..................................................................................................................

Nemtsovin murhan tutkinnalle voikin sitten laittaa pisteen.

Yksi syy miksi Tsetseeneistä löytyy usein "tekijä", milloin millekin rikokselle:

”Vihaa voimakkaampi tunne”
on avainsana silloinkin kun Aleksandr
Solzenitsyn kuvaa tšetšeenejä
Vankileirien saaristossa. Hän
kertoo kotiseuduiltaan Kazakstaniin
toisen maailmansodan aikana
pakolla siirretyistä kansanryhmistä,
jotka kaikki olivat alistuneet
neuvostovallalle – yhdellä
ainoalla poikkeuksella: ”Oli yksi
kansa, joka selvästi kieltäytyi
vaipumasta alistumisen psykologiaan,
eikä tämä koskenut yksittäisiä
ihmisiä tai kapinoitsijoita,
vaan kansaa kokonaisuudessaan,
tšetšeenejä.”

Solzenitsyn vertaa siirrettyjä
kansanryhmiä ja kertoo perusteellisesti,
miten tšetšeenit kieltäytyivät
asettumasta Siperiaan,
vaan elivät päivän kerrallaan. He
ilmaisivat avoimesti halveksuntansa,
he eivät päästäneet tyttö-
jään kouluun, he ajoivat karjan
tiehensä ja varastivat naapureiltaan.
”Kummallisinta oli, että
kaikki pelkäsivät heitä. Kukaan
ei voinut estää heitä elämästä tällä
tavalla. Siihen eivät pystyneet
viranomaisetkaan, joilla oli ollut
maassa valta jo kolmekymmentä
vuotta.”
Millainen on sitten tšetšeenien
kuva tämän päivän venäläisessä
kirjallisuudessa? Nuoren Andrei
Gelasimovin viime vuonna
ilmestyneessä romaanissa •a•da
(Jano) kohtaamme vammautuneen
Tšetšenian veteraanin. Hä-
nen perheensä on hajonnut, hä-
nen rikki palaneet kasvonsa saavat
lapset itkemään. Hän yrittää
pysyä hengissä piirtämällä sitä,
mitä hän itse ja hänen sotakaverinsa
ovat menettäneet: yksi saa
takaisin amputoidun jalkansa,
toinen vaimonsa, kolmas kaatuneen
ystävänsä. Hän piirtää myös
tšetšeenejä, mutta silloin kasvojen
kohdalle syntyy tyhjä aukko.
Tämän päivän Venäjällä tšet-
šeenit kuvataan useimmiten yhtä
omituisen kasvottomiksi – pakolaisiksi,
kioskinpitäjiksi, pikkurikollisiksi
tai suurkeinottelijoiksi.

Kun aika kunnollisen liikemiehen
Stepan on vastattava Viktor
Pelevinin viimevuotisessa romaanissa
kysymykseen miksi hän ei
vastusta sotaa, hän vaikenee. Hän
ajattelee tšetšeeniveljiä, jotka
monta vuotta ”suojelivat” hänen
yritystään ennen kuin heidät ammuttiin,
ja hän muistaa nämä kylmäverisinä
fanaatikkoina, joilla oli
taipumus väkivaltaan ja heroiiniin.
Useimpien maanmiestensä
lailla Stepa ei ajattele siviiliväestöä,
josta on tullut lähes näkymätön
suurissa venäläisissä viestimissä.
Tšetšeenit liitetään sen
sijaan kaikkeen ajateltavissa olevaan
pahaan ja heidät tehdään yhä
vieraammiksi ja vihattavammiksi
(katso esimerkiksi Michail Ryklinin
katsausta Tanskan Lettre
Internationalissa, syyskuussa
2003).http://www.helsinki.fi/idantutkimus/ark ... 04rotk.pdf

bettya
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 45
Liittynyt: To Helmi 05, 2015 8:12 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja bettya » Su Maalis 08, 2015 12:41 pm

Jumalauta, nämä venäläisten murhatutkimukset. Asiaa pyöritellään vaikka tekijä on selvästi tiedossa. Ei meillä tällaista sallittaisi...

Jumalauta, tämä venäläisten tiedottaminen koko kansakuntaa koskettavasta murhasta. Salaillaan ja piilotellaan selviä asioita. Hyssytellään ja annetaan huhujen levitä. Ei demokraattisessa valtiossa tällaista sallittaisi...

Jumalauta, kyllä venäläisten olisi syytä ottaa oppia länsimaista oikeiden syyllisten saamiseksi vastuuseen ja opeteltava avointa, rehellistä ja asiallista tiedottamista.

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1129
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Venäläinen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov murhattu

Viesti Kirjoittaja Tracker » Su Maalis 08, 2015 3:59 pm

Tämä on normaalia murhatutkimusta edistyksellisellä Venäjällä. Mahdollisia murhaajia on valmiiksi katsottuna pitkä rivi.
Stalin tapatti Kirovin kun Kirovin saama kansansuosio näytti olevan/oli suurempi kuin Stalinin. Kirovin murhan "selvitystyö" laukaisi ennalta suunnitellut "salaliittojen puhdistukset", kymmeniä tuhansia pidätettiin, toimitettiin leireille tai teloitettiin.
Boris Nemtsovkin oli henkilönä Putinille yksi monista opposition "räykyttäjistä". Murha nostaa esiin uusia Nemtsovin puolesta räykyttäviä, myös ulkomailla, jotka kortistoidaan/laitetaan "tarkkailuun" vastaisen varalle, pääasia on opposition julkisen toiminnan hiljentäminen osoittamalla kuinka käy jos arvostelee valtaapitäviä, törkeästi, kesken sotatilan.

Ei siis mitään uutta itärintamalta 8).
Uutta nykypäivänä olisi ollut jos, kuten Neuvostoliitossa Stalinin aikana, Putinin lähipiiristä olisi joitakin henkilöitä pidätetty Nemtsovin murhasta ja järjestetty julkisia näytösoikeudenkäyntejä.

Vastaa Viestiin